Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Ärkebiskop Jackelén, Påven, Dalai lama m.fl. uppmanar till interreligiös vänskap

En rad religiösa företrädare uppmanade förra onsdagen människor att finna vänner i olika religioner i hopp om att det kommer att främja ömsesidig förståelse och lätta spänningar runt om i världen. Bland ledarna finner vi givetvis påven, men också svenska ärkebiskopen Jackelén.

Ledare från kristna, muslimska, judiska och andra religioner har skapat denna YouTube-kanal för att nå ut med sitt budskap:

I videon säger bland annat Ayatollah Sayyid Fadhel Al-Milani:

”Vårt råd är att finna vänner bland anhängare av alla religioner”, medan påven Francis och Rabbi Abraham Skorka säger att deras religiösa erfarenheter har blivit berikade av vänner från andra religioner.

Dalai Lama säger att ”vi kan utbyta djupare erfarenhet” genom personliga kontakter och vänskap.

Rabbi Dr Alon Goshen-Gottstein, chef för Elijah Interfaith Institute som hjälpte till att organisera det gemensamma uttalandet, kallade proklamationerna ”en väsentlig nyhet utifrån ett teologiskt perspektiv.”

”Vi kan inte förneka att i många religioner kan du hitta texter som inte är öppna, eller till och med fientliga mot andra trosutövanden”, sa han. ”När världens viktigaste ledare nu uppmanar till vänskap, bekräftar de faktiskt ett visst sätt att utöva religion och förkastar en annan.”

 

=>

Ämne: INRIKES, Nya Ekumeniken, NYHETER, UTRIKES

Nyckelord: , , , , , , , ,

 • Onekligen intressant att det här kommer bara några dagar efter det att kyrkliga ledare från dess olika sammanhang i Sverige samlats under ett och samma tak. Men kommer då pingsts Daniel Alm, med flera att även den här gången ge sitt positiva bifall? Och finns det nåt som överhuvudtaget idag pekar på dess motsats? Ingen av dessa har mig veterligen haft någon motstridig uppfattning och mening kring detta och nu senaste spektaklet. Ingen har öht yttrat ett ord om det. Det är där svensk kristenhet befinner sig idag.

 • Birgit Severin

  Upprörande!

 • Birgit Severin

  ”Jag är vägen, sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig.” Johannes 14:6

 • Janneyo114

  Några verser till…

  Josua 24:15 Tycker ni inte att det är gott nog för er att tjäna HERREN, så välj i dag vem ni vill tjäna, antingen de gudar som era fäder tjänade när de bodde på andra sidan floden, eller de gudar som dyrkas av amoreerna i vilkas land ni bor. Men jag och mitt hus vi vill tjäna HERREN.

  Jeremia 17:5 Så säger HERREN: Förbannad vare den människa som litar på människan och som gör människokött sin styrka, och vars hjärta lämnar HERREN.

  Jeremia 17:7 Välsignad är den människa som förtröstar på HERREN, och vars hopp är HERREN.

  Jeremia 17:8 För han ska vara som ett träd planterat vid vattnen som sträcker ut sina rötter vid floden. Och ska inte märka hettan när den kommer, utan dess löv ska vara gröna och behöver inte oroa sig i torkans år. Inte heller ska han upphöra att ge frukt.

  Jin och Jang…

  Fantastiskt att hela EKO-EKU-tåget går som på räls. Man behöver inte oroa sig över urspårning eller förseningar. Alm sitter bekvämt. Man kan ju pröva att maila honom, du fundamentalist!

  Denna rörelse man ser i videon med de religiösa världsledarna har sin grund i FN:s arbete för världsfred och syns i organ som UNAOC, United nations alliance of civilizations. Dalai Lama, Påven, Karen Armstrong, Rabbi Sacks, Desmond Tutu mfl jobbar för att ena världen i fredlig samexistens…Ger inte upp i första taget!

  https://images.search.yahoo.com/search/images;_ylt=AwrBT9zLAUlZfk0A3PRXNyoA;_ylu=X3oDMTByMjB0aG5zBGNvbG8DYmYxBHBvcwMxBHZ0aWQDBHNlYwNzYw–?p=jin+jang+symbol&fr=yfp-t-s

 • Janneyo114

  Några verser till…

  Josua 24:15 Tycker ni inte att det är gott nog för er att tjäna HERREN, så välj i dag vem ni vill tjäna, antingen de gudar som era fäder tjänade när de bodde på andra sidan floden, eller de gudar som dyrkas av amoreerna i vilkas land ni bor. Men jag och mitt hus vi vill tjäna HERREN.

  Jeremia 17:5 Så säger HERREN: Förbannad vare den människa som litar på människan och som gör människokött sin styrka, och vars hjärta lämnar HERREN.

  Jeremia 17:7 Välsignad är den människa som förtröstar på HERREN, och vars hopp är HERREN.

  Jeremia 17:8 För han ska vara som ett träd planterat vid vattnen som sträcker ut sina rötter vid floden. Och ska inte märka hettan när den kommer, utan dess löv ska vara gröna och behöver inte oroa sig i torkans år. Inte heller ska han upphöra att ge frukt.

  Jin och Jang…

  Fantastiskt att hela EKO-EKU-tåget går som på räls. Man behöver inte oroa sig över urspårning eller förseningar. Alm sitter bekvämt. Man kan ju pröva att maila honom, du fundamentalist!

  Denna rörelse man ser i videon med de religiösa världsledarna har sin grund i FN:s arbete för världsfred och syns i organ som UNAOC, United nations alliance of civilizations. Dalai Lama, Påven, Karen Armstrong, Rabbi Sacks, Desmond Tutu mfl jobbar för att ena världen i fredlig samexistens…Ger inte upp i första taget!

  https://images.search.yahoo

 • wildwest63

  Nu drar jag på mig kritik för att inte ha sett Youtube-klippet, men att ha vänner i andra religioner kan ju inte vara fel. Inte om man som kristen inte låter sig påverkas. Värre är om man är en kristen med så stora tvivel på att Jesus är enda vägen till Gud att man tycker det är intressant att få andra infallsvinklar på hur man når denne Gud – vilket alltså enligt Bibelns ord är omöjligt och totalt uteslutet. Vad man når utanför Jesus är i bästa fall ingenting, i sämsta fall Guds motsats. Annars har Bibeln fel.

  Jag antar att det är denna sista inställning som herrar religionsföreträdare tycker att man ska vara vänner för att kunna samtala om. Isåfall är det sant – ingen kristen som inte kan sin Bibel och är fast rotad i sin övertygelse bör prata religion med sina icke-kristna kompisar. Chansen är mycket stor att vederbörande blir påverkad i fel riktning. Icke-fundamentalistiska kristna är knappast kända för att kunna sina bibelverser utantill.

  En rolig anekdot. Min mamma är mycket bestämd. När jag var 6-7 år och började skolan hade hon sagt till mig att man inte ska ”diskutera”. Vad hon egentligen menade gick långt över mitt lilla huvud. Man ska inte diskutera kring sin kristna tro, chansen finns att man blir negativt påverkad. Men det sa hon inte, eller jag förstod inte, eller ens om hon hade förklarat hade jag som sexåring inte förstått. Alltså vägrade jag prata i klassen när läraren sa att vi skulle diskutera något ämne. Inte heller käftade jag med mina klasskamrater, för eller emot vilken bil som var snabbast eller vilket flygplan som hade flest hästkrafter. Det var ju att diskutera. Jag höll tyst. Idag är jag å andra sidan ganska lättdiskuterad.

 • Janneyo114

  Är du den sortens kristen som klarar dig utan bibeln och gillar att mingla så här är ju chansen att hitta nya vänner bland människor som är religiösa! Men som sagt: Guds ord i Bibeln får man lämna hemma. Det kommer man ingen vart med i samtal om fred och frid i världen. Alla är vänner. En dag efter smäller det…igen…precis som Gud sagt! Enklare att följa honom.

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Vi ska inte mucka gräl i onödan. Samtidigt har varje religions ledare ansvar att reformera de egna. Vg tex Islam har de en del att bevisa. Tills dess att de på bred front går emot Islamism, kan påven och imamer sjunga kumbajaja allt de orkar. Det leder ingen vart om inget sker innifrån och ut.

  Dock har satanisterna/Illumnatis fader Albert Pike redan avslöjat att 3 världskrig var planerade och det sista involverar Islam. Därmed får man känslan att de som hävdar att deep state underblåser ISIS för egna mörka syften, har rätt….

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Vi kommer att se mer och mer av detta nu. Sekulär globalism, hand i hand med religiös globalism. Ekumenik över samfundsgränser blir snart ‘ekumenik’ över religionsgränserna. Fredsriket utan Fredsfursten tar form och under en tid kommer de se ut att lyckas.

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Vi kommer att se mer och mer av detta nu. Sekulär globalism, hand i hand med religiös globalism. Ekumenik över samfundsgränser blir snart ‘ekumenik’ över religionsgränserna. Fredsriket utan Fredsfursten tar form och under en tid kommer de se ut att lyckas.

 • Janneyo114

  Här är Avsnitt 25 ur serien ”Know your enemy.” Inslaget handlar om FN och den kommande världsreligion som organisationen arbetar för. Med lite insikt i hur FN arbetar socialt och religiöst faller många klossar på plats. Det tar lite tid att sätta sig in i men perspektiven klarnar. Rekommenderar alla att ta lite tid och kolla upp vad våra politiker och ledare tror på och arbetar med/för idag och sedan 1947! Och det är också bibliskt – en process i avfallet som ska fullbordas. https://www.youtube.com/watch?v=hDpk1x1TIu8

 • Ulrika

  Tidningen Morgonbladet ställde en fråga till Antje Jacelén i mars förra året (publicerat den 7/3 och uppdaterat 9/3)

  Morgonbladet : ”Anser du att Mohammed är en falsk profet?”

  Antje Jacelén :”Nej, jag anser inte att Muhammed är en falsk profet.”

  Antingen vet hon pga okunskap inte vad hon säger eller så känner hon inte Jesus. Därtill kan man konstatera att hon inte kan ha läst Bibeln. Ingetdera är meriterande för den som ska företräda kristen tro i landet.

  Jesus är alla små och stora barns vän.

  Muhammeds historia är barnförbjuden och lämplig från 15 års ålder i allmänbildande syfte.

  Det här var den milda versionen.

 • Ulrika

  Jag tycker att mamma-wildwest har en poäng i att man inte ska diskutera alltjämnt. Bär diskussionen frukt eller inte? Vem är mottagaren? Ska man finnas bland människor för att evangelisera får man vara beredd på möten med både religiösa och minglande personligheter.

 • Ulrika

  ”chansen finns att man blir negativt påverkad.”

  Vet om nya i tron som i princip stänger in sig från omvärlden efter att ha läst för mycket på nätet om villfarelser och det stora avfallet. Vi är kallade att gå ut i världen och predika evangeliet. Inte stänga in oss och få full koll på avfallet. Det din mamma sa var ” du har fått en tro, var rädd om den och gör den inte till pratande.”? Var det så hon menade?

 • Janneyo114

  Det här är ju ett sätt världens religoner/ledarna försöker få bort evangeliet! Klart att man ska prata med människor. Det är ju saken. Men man ska inte gå i ok med dem som inte tror på Jesus och vad han lär, säger Paulus.

  Är du för kyrkor som inte kan se skillnader i läran eller mellan religioner? Det är du väl inte…:)

 • Ulrika

  Kanhända slår du in öppna dörrar här. Både Wildwest och jag står utanför svks medlemskap. Sedan finns det svk,are som kämpar på för man tror på ett liv inom kyrkan efter att Antje slutar och gör samtidigt som på så många andra arbetsplatser i samma sits: trots en usel chef kraftsamlar man sig på de lägre nivåerna, sköter sitt jobb och saltar så att säga i de egna leden. Allt är inte mörkt inom svk pga Antje . Var och en får följa sitt samvete.

 • Jan-Erik Melkersson

  Jag hörde om Bailey redan -89 på bibelskola i Orsa där Erland Strömkvist hade en kurs om kulter och sekter. Hans budskap var då det samma som i videon, att det är hennes och ”tibetanens” new age variant som kommer att bli t”he one world religion”

  Om det stämmer så finns antikrist inom dessa kretsar, eller kommer att göra det. Jag tror inte att det är någon från ett kristet samfund för den som läser Baileys böcker inser att hon hatar Jesus Kristus. Det cirkulerar på nätet ett tiopunkts prgram av henne om hur förgöra den jude/kristna värdegrunden;

  https://www.linkedin.com/pulse/10-point-plan-alice-bailey-new-world-order-ron-tex

  Jag har dock inte sett det i klartext från nån av hennes böcker men att dessa punkter är hennes önskan tvivlar jag inte på. Man måste erkänna att de har varit väldigt framgångsrika i sin strävan , de har i stort sätt lyckats med sitt uppsåt

 • AllvarligtTalat

  SFB15: 2 Kor 6:14-18
  14 Gå inte som omaka par i ok med dem som inte tror. Vad har rättfärdighet med orättfärdighet att göra? Eller vad har ljus gemensamt med mörker?
  15 Vilken samstämmighet har Kristus med Beliar? Eller vad kan den som tror dela med den som inte tror?
  16 Vad kan Guds tempel ha för gemenskap med avgudarna? Vi är den levande Gudens tempel, för Gud har sagt: Jag ska bo hos dem och vandra bland dem och vara deras Gud, och de ska vara mitt folk.
  17 Därför säger Herren: Gå ut från dem och skilj er från dem, och rör inte vid något orent. Då ska jag ta emot er,
  18 och jag ska vara er Far och ni ska vara mina söner och döttrar, säger Herren den Allsmäktige.

 • Thomas Arvidsson

  Rädslan att möta andra troende/religiösa är obefogad, anser jag. I så fall är det minst lika illa att umgås med sekulariserade grannar – de tillber ju Mammon och ”tomhetens välde”. Jag anar att en del av kommentatorerna här inte möter (eller vill möta)ex muslimer till vardags. Men hur ska de då få se Jesus? De bibelord som används i argumenten mot, är tagna ur sitt sammanhang. Vilket missions-arbete tror ni skulle kunna ha nån framgång om man inte får bygga vänskap med ”den andre ”. Jesus gick hela tiden till de som de religiösa inte ville att man skulle umgås med. Våga tro att Jesus är större och att kärleken fr Gud segrar. Jag uppmuntrar dialog. Vänskap och kunskap bryter ner många barriärer.

 • MyTwoCents – aletheia.se

  One World Religion Is Here | The Signing of The Unity of Religious Agreement
  https://youtu.be/VpXyErB0YXQ

 • Thomas Arvidsson

  ”Pope Francis urged members of all religions and those belonging to no church to unite to defend justice etc…” Hur kan man tolka det till att alla ska ha samma religion? Högst ohederligt att sätta en rubrik som ”Pope calls for all religions to unite” Punkt.
  Det är ju bara en uppmaning till alla människor att kämpa för rättvisa, fred och miljö.
  Nej, det här är bara ytterligare ett exempel på spekulativ teologi som man försöker tvinga in i nutids-skeenden. Lite mer kärlek, lite mindre fruktan är mitt recept.

 • Bilbof

  Foliehatten på….. Att folks ska kunna vara kompis med någon från annan religion är inte one world religion… Lågt.

 • Stefan Karlsson

  Interreligiösa rådet, att religionerna i världen ska gå samman. Syftar till att sjösätta en världsreligion. Detta kommer att leda fram till antikrist rike. Vi har mäktiga andliga vapen för att bryta ned fienders fästen.

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Kanske är det du som behöver ta av hatten 😉

  Givetvis är det ingen som motsätter sig hövlighet mellan religioner. Men i och med Andra vatikankonciliets katekes infördes någon som i det närmsta kan beskrivas som Universialism (alla vägar bär till himlen). Därmed finns anledning att ha ögonen öppna vart detta leder, med tanke på påvens centrala roll.

 • Larsnas Kristensson

  ”… bred front går emot Islamism,…”
  Detta kommer aldrig att ske. För om ”den vanlige! imamen gör det, går han emot koranen och Mohammed själv. Koranen och Hadditerna lär att du skall döda alla otrogna.
  Stormuftin av Jerusalem Muhammed Hussein citerade denna haddit:
  ”Förlossningens dag kommer inte att komma förrän ni bekämpar judarna.
  Judarna ska gömma sig bakom stenar och träd. Då ska stenarna och träden
  ropa: Å muslim, Allahs tjänare, det är en jude bakom mig. Kom och döda
  honom!”

  Läs hela artikeln:
  http://www.varldenidag.se/nyheter/muslimer-maste-doda-judar/cbblaw!dtC6ymB1xFzYo6VfpqI8BQ/

  Jag har brevväxlat med biskopen i det stift där jag bor. Jag är inte med i SvK, men samtalar gärna med dess företrädare. Biskopen har liksom ärkebiskopen en minst sagt okristlig uppfattning om GUDSbegreppet. De båda likställer GUD med allah.
  Den enklaste beskrivningen är ju: GUD är Abrahams, Isaks och Jakobs (Israels) GUD. I den definitionen passar inte allah in.

  Lars Enarson gör en fullständig analys:
  https://www.youtube.com/watch?v=y2Zmbdu6pcA

 • Jan-Erik Melkersson

  ”I am interested in interfaith projects. Let’s do something together. You are probably not going to change your doctrinal distinctives, and I’m probably not going to change change my doctrinal distictives. We have different beliefs. But the fact is, we do serve the same Lord. Lets work on the things we do agree on”

  Rick Warren 20080101 citat bibelfokus.se

  Han var tidigt ute i den interreligiösa kören, Mr purpose driven Warren

 • Larsnas Kristensson

  Hej Daniel och Shalom

  Jag stötte på en film på tuben härom dagen. Den visar på några enkla men avgörande skillnader mellan vår GUD Jehova och muslimernas ledande stamgud allah.

  Skillnader mellan Genesis och koran:

  https://www.youtube.com/watch?v=bLxNYmB5P8w

 • Larsnas Kristensson

  Några citat som belyser andra skillnader mellan Jehova och allah.

  Allah var en stam-polyteistisk Gud före Mohammed:

  weil
  in Mekka das Heiligtum der Kaaba, das Abraham mit seinem Sohn errichtet
  hatte, stand. In vorislamischer Zeit war die Kaaba ein Wallfahrtsort
  für die damals mehrheitlich polytheistischen Araber.

  http://www.islamisches-zentrum-muenchen.de/html/islam_-_der_prophet_mohamed.html

  Als weitere Belegstelle nennt Aslan die Sure al-duha als Hinweis
  darauf, dass der Prophet vor seinem 40. Lebensjahr auch wie die meisten
  seines Stammes den Götzenkult vorgelebt haben soll: „Hat Er dich nicht gefunden als Irrenden (dallen) und gab dir Rechtleitung? (Übersetzung nach Milad Karimi, Koran 93:7).

  http://antikezukunft.de/2012/10/24/1704/

  Denn Allah war im vor-mohammedanischen arabischen
  Polytheismus nur einer von über 300 Göttern – wenn auch einer der
  wichtigsten. Muslime sind mit der Verehrung dieses Allahs, ihrer
  Pilgerfahrt nach Mekka und dem Küssen des ”Schwarzen Steins” der Kaaba –
  der ebenfalls ein heidnisches Relikt ist, damit keinesfalls diejenigen
  strengen Monotheisten, als die sie sich ausgeben. In Wirklichkeit
  verehren sie mit der Kaaba und dem Schwarzen Stein immer noch dieselben
  Götter wie ihre heidnischen Vorfahren zur Zeit Mohammeds.

  https://michael-mannheimer.net/2013/06/16/wie-mohammed-den-islam-und-allah-erfand/

 • Larsnas Kristensson

  Mohammeds biografi bör totalförbjudas. Pedofili är straffbart. Han var förlovad när Aishah bint Abo Bakr var sex år och äktenskapet ”fullbordades” när hon var 9 år. !!!!!!!!!!

 • Ulrika

  Så länge människor tror på Mohammed är det en fördel att biografin finns tillgänglig för att avslöja det som du så alldeles riktigt själv nyss gjorde.

 • Larsnas Kristensson

  Självklart har du helt rätt.
  Mitt påstående var mera av ”retorisk” karaktär. 🙂

  Shalom

 • Stefan

  Vad menar påven här egentligen? Är det någon som kan italienska som kan säga om han verkligen menar det som rubriken till klippet säger?
  http://yournewswire.com/pope-francis-jesus-dangerous/

 • Lars Wärn

  Du kan läsa själv i Charta oecumenica. Interreligös (d v s irreligiös) verksamhet i alla dessa avfallskyrkor är inget nytt. Charta oecumenica är från 2001.

  I det sataniskt inspirerade verket föreskrivs samarbete med andra religioner, främst med islam (inkl IS?). De flesta ”frikyrkor” i Sverige har antagit förbundet, författat i dödsriket. Livets Ord strävar numera efter att få hänga på. Adventisterna står utanför.

  http://www.skr.org/wp-content/uploads/2012/09/charta-oecumenica.pdf

  ”Eftersom I sägen: ’Vi hava slutit ett förbund med döden, med dödsriket hava vi ingått ett fördrag; om ock gisslet far fram likt en översvämmande flod, skall det icke nå oss, ty vi hava gjort lögnen till vår tillflykt och falskheten till vårt beskärm ’ ”
  (Jes 28:15)

 • Karl-Gustaf Mattsson

  Det här är så dumt så man inte ens behöver bry sig om att fundera ikring det hela. Ärkebiskopen, påven, islam, buddhism, hinduism snackar ihop dog för att skapa nåt slags andlig kolimoja

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?