Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Familjen Alfvén’s organisation ‘Love and hope’ anklagad för falsk marknadsföring

Flera mycket besvärande uppgifter kring familjen Alfvén’s organisation ‘Love and hope’ framkom idag i Aftonbladet. För de som följt debatten i sociala medier var dessa avslöjanden inte nya. Så inleder Ab:

”Den ideella organisationen Love and hope samlade in 32 miljoner kronor mot barnsexslaveri förra året. Organisationen pekar felaktigt ut barn som prostituerade, företrädarna flyger i business class, bor på lyxhotell och ljuger om att de själva räddar barn från bordeller. – All information som de har gett till svenska folket är full av lögner, hävdar Raju Sundas, tidigare samarbetspartner i Nepal.”

Vidare: ”Här är ett exempel från Instagram förra året. Tre småtjejer tittar på betraktaren. Under bilderna syns samma tjejer i tonåren. Texten lyder: ”Tre flickor. Runt 8-årsåldern. Prostituerade och totalt förstörda. Tre flickor. 6 år senare. Fulla av hopp och en tro på en framtid som de aldrig trodde fanns. De skrattar, de ler, deras ögon är fyllda av liv igen. Det är det här som är LoveNepal. Tack för att du är med och gör det möjligt!”

Enda problemet är att de tre flickorna aldrig har varit prostituerade.

– Det där är rent ut sagt fantasi från Mikaels sida, säger Håkan Gabrielsson, missionär som driver välgörenhetsorganisationen Out of Ashes.”

Familjen Alfvén’s ‘Love and hope’ har kantats av trassliga relationer sista åren, vilket som sagt redan framkommit i sociala medier. Aletheia har i omgångar kontaktats av oroade kristna som undrat om vi inte skulle ta upp det hela. Ironiskt nog fick jag först kännedom om trassligheterna via en betald annons av organisationen, där de förgäves försökte bemöta den växande kritiken. Ovanligt förfarande, minst sagt.

Det handlar om arbete utomlands av andra organisationer som familjen gett sken av att vara deras eget arbete. Smart marknadsföring, rörande bilder kryddat med halvsanningar.

Sedan den klassiska fällan för predikanter med bakgrund i Trosrörelsen. Dyra hotell och dyra flygstolar. Brett samvete vad gäller hur gåvomedel används.

Av någon anledning placerar Aftonbladet familjen som pingstvänner, men i den mån uppgifterna stämmer kan jag på rakt arm säga att denna typ av agerande har de i så fall inte lärt sig där. (Pingströrelsen) Dyra hotellrum och resekostnader tillhör kulturen bland topparna på Livets Ord. Kanske har det blivit bättre idag, men åtminstone historiskt, har det varit så.

Vi mötte ju samma problematik när vi utredde Livets Ords arbete i Ukraina för ett par år sedan.  På så vis kan jag tycka det är fel att svensk pingströrelse nu får del av hundhuvudet för Aftonbladets avslöjande.

Känner inte familjen Alfvén personligen, men har gemensamma vänner. På så vis vågar jag gå i god för att familjen haft goda intentioner och vill väl. Tyvärr räcker inte alltid våra goda intentioner när miljonerna börjar rulla in i en kristen organisation. Här ställs vår karaktär på prov, och hur gåvomedel används är en allvarlig sak.

Vad jag kan se finns ‘förmildrande omständigheter’ för de dyra flygresorna för Mikael Alfvén, som på grund av en bilolycka har svårt att resa i billigare stolar. Men exemplet som ges i artikeln på hotellsvit och totala hotellkostnader går inte att försvara. Ej heller lögnerna kring bilder i marknadsföringen och att göra andra organisationers arbete till sitt eget, i uppenbart insamlingssyfte.

En annan ‘förmildrande omständighet’ är givetvis att Aftonbladet inte har mycket till övers för kristna organisationer och karismatiska predikanter.

Men, hur man än vrider och vänder på det hela bör en kristen hjälporganisation klara en granskning bättre än så här.

Som gammal Mexikomissionär vet jag att rapporterna från missionsfältet genererar gåvogivare. Jag hade mer än en gång anledning att ifrågasätta vissa amerikanska missionärers rapportering i nyhetsbrev och insamlingskampanjer. Det är dock en sak att vara överdrivet positiv i bedömningen av antal nyfrälsta, och en annan att falsifiera information på det sett som framkommer här.

Om så bara hälften av granskningen stämmer, är hela situationen tragisk och beklaglig. Goda intentioner eller ej, familjen Alfvén har onekligen dragit skam över namnet Jesus och kristet hjälparbete över lag.

Låt oss hoppas och be att hela situationen samverkar till det bästa och att både den berörda familjen och annan kristna organisationer kan dra lärdom av avslöjandena. Personligen känner jag bara sorg när jag läser om det som framkommit.

Daniel ‘My Two Cents’ F orslund

Relaterat:

Dagen försvarar familjen: Anklagelserna mot Love and Hope: ”Verkar vara lösa påståenden”

Dagen 2016: Stanley Sjöberg stoppas från Löttorp av Mikael Alfvén, Love Nepal (Rubrik redigerad, Red. anm.)

Världen idag om arbetet (2013): De har räddat 600 badiflickor

Dagen (2016): De befriar flickor som sålts som sexslavar

=>

Ämne: INRIKES, Mediebevakning, NYHETER

Nyckelord: , ,

 • Mattias

  Daniel, du skulle kunna få ett toppjobb på Svt:s Uppdrag Granskning. Har du tid med allt granskande samtidigt som du har ett företag ?

 • Jonas Rosendahl

  Det värsta är att vi har lämnat vårt pietistiska frikyrkliga arv. Förr var man varsam både med hur man hanterade pengar och man hade inte behov av att skylta med att man hade pengar.
  Men idag har en del pastorer hakat på trenden, det gäller att visa hur lyxigt och bra man har det både med resor och med sin livsstil. Visa att man är ”välsignad” och att man är väääärdig detta. Tyvärr är det något som kom med trosrörelsen. Plötsligt ska man visa vad bra man har det och hur lyckosam man är, det är ett tecken på Guds välsignelse.

  Vi skulle må bra av att gå tillbaka mer till de pietistiska rötterna. De har satt sina djupa spår här och var.
  Dagens Industri hade ett reportage om de osynliga miljonärerna och Göran Skytte kommenterade den fromhet som format ute på Donsö och bland redarna som lever förhållandevis enkelt trots stor börs. (vet ej hur det är med nya generationen dock )
  Länk nedan.

 • wildwest63

  Var det inte dom här som med kort varsel stängde ute Stanley Sjöberg från att tala när han kommenterat att homosexuella efter Orlandoattacken skulle vara försiktigare med sin provokativa framtoning för att inte dra på sig islamistisk terror? Där läste man inte vad som stod utan gick bara på den vulgärbild som fanns om Stanleys uttalande från annat håll. Jag tänkte att blir man inte stenad av islamister om man säger något som avsiktligt misstolkas, då stenas man av karismatiker och pingstvänner.
  Blir en synd tillräckligt stor så kan den inte längre betraktas som synd, ungefär.
  Hade efter det uttalandet kring Stanley noll förtroende för den här organisationen. Jag skulle knappast stödja någon idag. Det är isåfall bättre att ge pengar direkt till någon missionär man känner väl (och inte nån från Trosrörelsen då, haha, för då går pengarna till fina hotell).

 • Jonas Rosendahl
 • MyTwoCents – aletheia.se

  Tyvärr ser jag ett mönster efter alla års ‘samröre’ med trosrörelsens folk. Gäller givetvis INTE ALLA!. Men ‘vördnaden’ för ‘helgade medel’ saknas ofta, likaså har många lärt sig att ‘spä på’ sanningen när man redovisar exempelvis utlandsarbete.

  Det är den feedback jag även fått från tex medlemmar på LO som kommit hem från någon missionsresa med någon av ‘kändispastorerna’ där. ‘Var det samma resa vi åkte på?’ undrade en medlem jag talade med får ett par år sedan, efter han lyssnat på redovisningen från plattformen.

  Men som jag sade i inlägget, så var detta även ett problem (i min mening) bland pingstmissionärer när jag jobbade i Mexiko runt 90 talet. Jag undrade själv många gånger om jag verkligen befann mig på samma plats som övriga missionärer när jag läste deras nyhetsbrev.

  Den som slog alla rekord på 80 talet var nog Christoffer Alam. I den takt han hävdade att folk blev frälsta under hans kampanjer är det märkligt att det ö.h.t. finns några ofrälsta kvar ute i världen 😉 Tror han ‘taggat ner’ lite i takt med att åldern tagit ut sin rätt och är mer balanserad idag.

  V.g. Alfvéns portning av Sjöberg: http://www.dagen.se/stanley-sjoberg-stoppas-fran-lottorp-1.740640

 • wildwest63

  Jag skrev i något annat inlägg om några minnen från min barndom på 70- och 80-talen. Vi bodde då som familj centralt i Stockholm i en lägenhet med stora rum, det hade varit bättre med flera och mindre rum.
  Vid predikantveckan kom alltid två, ibland tre, pastorer och sov över hos oss. Den ena var bekant med min far och han tog med sig andra. De sov i enkla resesängar i ett fönsterlöst rum där pappa hade sitt skrivbord. Som tur var hade vi en extra toalett med handfat, men det fanns inget extra badrum och dusch. Frukost åt de med oss, ibland sent kvällste. Alla pastorer som bodde hos oss kom från de 10 största pingstförsamlingarna i Sverige.
  Skulle detta funka idag? Vilken modern yngre pastor från församlingar med uppåt 7-800 medlemmar skulle bo hemma hos en trebarnsfamilj och bo i fönsterlöst rum? Kan inte tänka mig att detta förekommer numera.
  Vi hade många pastorer på besök genom åren. För oss barn var det mycket spännande med folk från Norge, Danmark, Grönland, Tyskland, Polen, Tjeckien, DDR, Rumänien, USA. En pastorsfamilj från Norge – inkl barnflicka – sammanlagt var de 6 personer, bodde i mina föräldrars sovrum en vecka. Ett rum på kanske 15 kvadrat. Det var under Yonggi Cho-konferensen 1975.

 • Jonas Rosendahl

  Jag tycker sånna här vittnesbörd är bra att påminna sig om. Samtidigt önskar jag inte en predikant som ska bo hos en barnfamilj med skrikiga ungar 😉
  Men nåt stämmer inte när Nya testamentets samlade vittnesbörd pekar åt att leva enkelt och vara nöjd, samtidigt som det är en trend bland frikyrkliga att visa på FB ( kanske mest numera instagram) vad flashiga liv man lever…och pastorer känner sig tvungna att haka på de trenderna.
  Det är inte biblisk för att uttrycka det enkelt och klart.

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Love and Hope’s bemötande av Aftonbladet:
  https://loveandhope.org/vart-svar-pa-aftonbladets-artikel/

 • Det är mycket arbete på andra fronter som lider skade, när kristna uppför sig på detta sätt. Vi som har stora engagemang i såväl Nepal som Indien, vet visste från början då cirkus ”morgonsoffa” startade, att detta var näst intill 100% falskt. Det ända som kanske har varit där. är intentionen…tyvärr hjälper ”ville gärna” ingen fattig eller förföljd!

  HTF International

 • Nina Birgitta

  När de portade Stanley Sjöberg under Love Nepalveckan på Löttorp för att han var tydlig vad gällde homosexualitet bekände dessa
  fega aktörer färg!! Det var sista spiken i kistan!

 • IsraelFirst

  Är det bara sura gubbar (en dam) som kommenterar Alfvéns berömvärda, suveräna & hängivna arbete bland hundratals flickor som har varit med om de mest horribla sexuella övergreppen?
  Ni gubbar har tydligen som ideal den ”perfekta missionären”.
  Den personen existerar inte!
  Ingen människa el. organisation inkl. missionärer klarar av att hålla felen, synden stången!
  Jag litar på Love&Hope & på deras gensvar mot alla anklagelser de utsätts för.
  Väg vad de åstadkommer emot den furiösa kritiken, mixat med skadeglädje & hat.
  Tyvärr har de troende inte visat nåd utan okritiskt hakat på världens fördömande!
  Mikael Alvéns tro & gärningar har för evigt förändrat livet för hundratals utsatta flickor!
  Mikael Alvén: VAR VID GOTT MOD!

 • wildwest63

  Haha, nej, vi var nog inte särskilt skrikiga av oss, vi hade lämnat spädbarnsstadiet. Och bråka med varann fick vi inte, då drog mamma oss i örat – redan utan predikanter i lägenheten.
  Däremot fick vi anpassa oss, vi kunde inte springa runt i det rum där de gästande hade sina saker, vi fick vänta på att komma in i badrummet på morgonen eftersom alla delade samma dusch. Och detta var ju samma sak för de gästande pastorerna.
  Stannade någon över en helg så lagade vi middag åt samtliga.
  Jag har bara goda minnen av detta! Vi fick lära oss att anpassa oss, samtidigt som vi fick träffa många intressanta människor, det måste ha varit ett 20-tal olika gäster vi hade under den här perioden. Vi hörde dem be på morgonen och kvällarna, vi lärde oss att även ”seriösa” predikanter kunde många roliga vitsar, vi insåg att folk är olika. När vi hade ryska pingstpredikanter på besök under 80-talet så var det viktigt att mamma la nåt på huvudet och inte bad, det fick bara männen göra, Richard Wurmbrand var inte alls så ”helig” som vi trodde. Vi hade roliga danskar som gick ut i köket och tittade i kylskåpet vad vi skulle få till middag. Och en av dessa danska pastorer lärde mig ackordslära genom att spela igenom mitt ABBA-nothäfte (där fick mamma så hon teg, hon tyckte inte om att jag köpte världslig musik att öva piano på).
  Bortsett från det ekonomiska så fick vi samtidigt många trevliga bekantskaper, vi som var gräsrotsfolk. Man ska inte underskatta den gemenskapen. Den finns inte idag om predikanterna bor på Scandic eller Grand.

 • Jonas Rosendahl

  Fint att du har goda minnen. Men det övertygar mig inte att en predikant tycker det alltid är så fantastiskt.
  Under det år jag ofta följde med predikanter som väskbärare och förbedjare och ”dela ett kort ord” så bodde vi som oftast i kyrkorna eller i nåt extra hus nån hade. Men sen blev man alltid bjuden på kvällarna och det blev långa samtal. Det var trevligt, men ofta var man rätt trött. Långa resor i landet, långa möten, ibland svåra behov att be för. Att be igenom ”före mötena” ( nej alla går inte bara på en gåva utan ber faktiskt innan) gjorde att man ville helst bara gå och lägga sig på kvällen…
  Jag är på det sättet glad över att Gud kallat mig i första hand till ”internet predikant” men framtiden vet man ju aldrig hur den blir…internet kanske stängs av 😉

 • Bilbof

  En del låter sig luras enkelt….

 • berno

  Efter den portningen av Stanley och det efterspel som följde förlorade jag förtroendet för Alfvéns Love Nepal.

 • Stefan Karlsson
 • Stefan Karlsson

  Behövligt av Love and Hope (Love Nepal), som var medarrangör för programmet den aktuella veckan då pastor Stanley Sjöberg skulle ha medverkat vid två samlingar i Elcatältet på Löttorps camping 2016, beslutade att pastor Stanley Sjöberg inte var välkommen. Detta är inte till välsignelse för Love and Hope (Love Nepal).

 • SefastTronde

  Det är inte min uppgift att uttala fördömanden mot Mikael Alvén och hans arbete. Och visst kan man även kombinera kristet arbete med barmhärtighetsarbete, men skall man göra detta måste Jesus vara i centrum och inte i periferin eller bakgrunden. Agerandet mot Stanley Sjöberg förstärker därtill den okristliga auran runt detta på ett sätt att jag aldrig skulle vilja ha något samröre med det hela.

  Tyvärr är det idag många som tycks vilja gå under kristet signum där vår Herre och Frälsare inte står i centrum och Hans namn, Jesus, inte får äran. Där Guds namn inte äras skall det inte kallas KRISTET.

 • enkel vandringsman

  Det behövs mer än stor keps, snus och dialekt för att övertyga mig. Det tävlas, skryts och jämförs allt en hel del på den ön också.

 • Jonas Rosendahl

  Nu ska du inte va sån 😉

 • Birgit Severin

  Amen!

 • Ulrika

  Aftonbladet: ”Så man ska inte tolka det som att han räddar barn ur bordeller, utan han ser till så att de får gå i skola?”

  – Det är samma sak, säger Alfvén.

  Exakt. Förebyggande. Det borde till och med Aftonbladet begripa.

  Varför gör man inget reportage om skolan i stället?

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Barn i Nepal lever som sexslavar: ”De sköt alla hennes vänner” – Nyhetsmorgon (TV4)
  https://www.youtube.com/watch?v=UF0p4npqq3k

 • Lars Wärn

  ”Men idag har en del pastorer hakat på trenden, det gäller att visa hur lyxigt och bra man har det både med resor och med sin livsstil.”

  Kanske det var Benny Hinn som satte trenden och ribban?

  Numera tvingas han tigga ihop till flygbränsle. Många långa flygresor till dyra hotellnätter i Rom tär på de ekonomiska resurserna. Kanske han borde byta till ett litet och enklare sportflygplan? Så han får pengar över till bensin.

  http://www.tithing.com/blog/list-of-pastors-use-or-own-private-jets-and-mansions/

 • Ulrika

  Reportern: ”Tack för det arbete ni gör”.

  Amen säger vi.

 • Pingback: Förvirrad av anklagelserna mot LoveNepal/Love & Hope? Aletheia summerar | Aletheia — Blogg & Tankesmedja()

 • Stefan

  Ser att du ändrat rubriken från ”Love and hope ertappad med falsk marknadsföring” till ”anklagad för falsk marknadsföring”.
  Kom domen lite för snabbt?

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Uppdatering 2018-02-03:

  Anmälan om grovt bedrägeri inom Love and Hope
  http://www.dagen.se/dokument/anmalan-om-grovt-bedrageri-inom-love-and-hope-1.1094053

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Stefan: (Såg inte din fråga förrän nu)

  Minns inte vad som föranledde ändringen men antagligen bara viljan att inte gå ut med för skarpa rubriker i onödan. Jag känner inte familjen Alfvén men har bara en ‘gut feeling’ att intentionerna säkert varit goda från början…

 • Stanley Östman

  Reagerade under den andra artikeln på¨Dagens FB-artikel ”Krisen som skakade Love and Hope” som de la ut 11.58 igår.
  https://www.facebook.com/Dagen.se/?hc_ref=ARTSZA0UCaUkgQybjKfLX6PZE1I1DW6llGP5LbcwKCyjINQR_LCLUMVoOH1g-x1UjAg&fref=nf

  Se kommentatorsfältet och även Annelie Westers kommentarer

 • Stefan

  Nej, hade de varit ertappade med falsk marknadsföring så hade de ju varit dömda vid det här laget. Därför är det ju bra att man skriver ”anklagad” tills utredningen är klar.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?