Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

När en herde sviker

Joakim Lundqvist ber om förlåtelse. Foto: Livets Ord TV

I början av september förra året bad Livets Ords huvudpastor Joakim Lundqvist om förlåtelse till de som farit illa under sin kontakt med församlingens olika ledare. Det var en förhållandevis känslosam tillställning där pastorn gick ner på knä, och som det kunde se ut som, från hjärtat verkligen bad om förlåtelse[1]. Tillställningen fick stor medial uppmärksamhet i såväl kristen som sekulär media[2].

Jag var en av personerna som mottog nyheten med glädje, och efter att personligen samtalat med Joakim fick jag en tro och förhoppning om att Livets Ord verkligen menade allvar med detta[3]. Jag tror att de gjorde det också, men som jag kommer ta upp i denna artikel började de i helt fel ände. Det som kunde blivit något fantastiskt bra har i mina ögon runnit ut i sanden. Min kollega Daniel i Aletheia var långt ifrån lika positiv som mig dock, och med facit i hand måste jag medge att hans första analys var den mest korrekta[4].

Tillsammans med en vän har jag drivit frågan om ett förlåt från Livets Ord i många år, och fram till Joakims förlåt trodde vi inte på en gemensam process med Livets Ord. Under Ulf Ekmans tid som ledare i rörelsen var detta stort sett en ickefråga för honom och de övriga ledarna eftersom de menade sig anse att de inte hade något som helst att be om förlåtelse för. Med ett sådant förhållningssätt hos  en som kallades pastor, herde och apostel, fanns det ingen vidare utgångspunkt för att ens samtala, än mindre starta en process av förlåtelse och försoning gentemot alla de människor som farit illa under sin tid i Livets Ord.

Faksimil unt.se 25 maj 2013

I samband med Livets Ords 30-årsjubileum intervjuades jag av Uppsala Nya tidning[5]. Artikeln gjorde många inom församlingen upprörda och jag fick som den intervjuade en hel del skarp kritik, både från medlemmar och direkt och personligen från pastorerna. Även Joakim Lundqvist var mycket upprörd, och i ett personligt samtal dagarna efter artikeln gav han uttryck för att han inte önskade kontakt vidare eftersom förtroendet inte längre fanns. Kort sagt sa flera att det jag gav uttryck för i intervjun var direkt lögn och hade aldrig inträffat, samt att de på grund av det jag sagt, förlorat vänner och fått problem i sina familjerelationer.

Det är bara att beklaga vilka konsekvenser detta fick för en del, men det var trots allt sanningen jag förmedlade till journalisterna i Unt. Mina och andras upplevelser kan absolut ingen ta ifrån oss. Det spelar ingen roll om man blir utskälld, hånad och föraktad och att pastorer, vänner och övriga tar avstånd från en. Sanningen blir inte mindre sann för den skull, även om jag förstår smärtan i att de själva fick uppleva det jag och andra levt i under många år. Det jag berättade hände mig och många andra och det är en skam att man inom Livets Ord inte på djupet förstått hur ledare och även lärare på den kristna skolan skadade människor för livet. Historierna är många och till dels mycket allvarliga.

Joakims förlåtelsetal borde skett efter en process med djupa samtal med flera av de drabbade långt innan Joakim Lundqvist gick ner på knä i det som i efterhand delvis känns som en väl planerad och regisserad tillställning, även om jag dock väljer att tro att intentionen var god och ärlig.

Förstod Livets Ords ledare och medlemmar vad som bads om förlåtelse för?

Jag känner mig ganska övertygad om att majoriteten inte har en aning om vad som försiggått under åren, och just därför började Livets Ord i helt fel ände genom att söka offentlighetens uppmärksamhet i något som i allra högsta grad skulle ägt rum i det fördolda först.

Dagen efter Joakim Lundqvist’s förlåt, samtalade jag med honom i telefon. Det var ett givande samtal som jag då upplevde var starten på något jag och andra med mig hoppats på i många år, nämligen att Livets Ord äntligen valt att gå på förlåtelsens väg. Just detta hade jag skrivit om några år tidigare[6], så därför kände jag mig så glad över det jag då uppfattade som en äkta vilja att börja gå den vägen. Att bara säga förlåt räcker inte när det handlar om så allvarliga saker som ‘andliga våldtäkter’ och förstörda relationer och människoliv.

Jag vet att det finns ett antal människor som utan att tveka menar att det är hjärtats hårdhet och bitterhet att inte acceptera ett uttalat förlåt som tillräckligt. Det visar, menar jag, mer på att de själva inte har någon som helst förståelse för vad det hela handlar om och vad som behövs för att en förlåtelse- och försoningsprocess skall komma igång och förhoppningsvis göra ett bestående verk i de personer som drabbats.

Även i äktenskap kan det vara så att när makarna sårat varandra inte är tillräckligt med ett uttalat förlåt, utan att situationens allvar kräver något djupare än just ordet förlåt. Lite ironiskt är det nästan att jag på Livets Ords eget förlag hittade en bok som handlar om just detta, speciellt när det var i samband med att jag letade källhänvisningar till denna artikel[7]:

”Också i de bästa av relationer begår vi alla misstag. Vi gör och säger saker som vi senare ångrar och sårar de människor vi älskar mest. Vi behöver alltså ställa saker till rätta. Men att bara säga förlåt räcker inte alltid […]”

Utan jämförelse med äktenskapet för övrigt, som boken handlade om, så handlar en förlåtelse- och försoningsprocess om bland annat att ställa saker och ting till rätta, att upprätta skadade relationer och förhoppningsvis ge hopp om ett förnyat förtroende och kanske i yttersta konsekvens också hjälpa människor tillbaka till en tro på Gud igen. I början av våra samtal pratade Joakim om försoning – vilket är betydligt mer än ett förlåt. Just det här med att när förlåtet blir så allmänt att alla ska känna sig inkluderade, så blir resultatet att ingen i församlingen verkar veta vad de konkret bett om ursäkt för.

Därför vill jag åter ställa frågan som vi ställde Joakim Lundqvist i oktober förra året – förstår ni verkligen vad ni bad om förlåtelse för?

Högsta prioritet eller bara en punkt på schemat?

I oktober förra året träffade undertecknad Joakim tillsammans med en vän. Vi träffades på hans kontor högst upp i Livets Ords byggnad, och det var ett möte som vi då såg på som ett startskott för något väldigt bra. Under samtalet ställde vi en hel del frågor till Joakim, och frågan om hur viktigt detta arbete med förlåtelse var för Livets Ord, besvarades av honom så tydligt som vi hade hoppats på:

” – Detta är Livets Ords högsta prioritet!”

Vi lade under detta samtal fram flera konkreta förslag angående hur ett vidare arbete skulle kunna fortgå, och vi var överens om att ses snart igen för att i detalj utarbeta en plan tillsammans för det praktiska arbetet. Det hela började bra, och vi hoppades att Livets Ord snart tog kontakt eftersom detta enligt Joakim hade högsta prioritet för hela församlingens ledning. Jag frågade om det han sa hade förankring i hela ledarskapet och det bekräftade han.

Den 8 december 2016 mottog vi omsider ett meddelande från Joakim Lundqvist via Facebook:

”Hej Andreas och Karin! Tack så mycket för senast och hoppas att allt är bra med er. Vi sade när vi sågs att ni skulle tänka lite mer på och ev prata med folk ang en kommande, större träff för sådana som blivit sårade och illa behandlade på LO. Har ni hunnit med detta och hur tänker ni isf kring det? Vill inte stressa på men är samtidigt, som jag sade när vi sågs, angelägen om att vi kan nå fram till dem som behöver det allra mest. Hör gärna av er med er input, den är väldigt viktig och värdefull för mig. Allt gott och – när den kommer – en god jul!

Joakim”

Vi svarade med följande:

”Hej Joachim,

Självklart härligt att du hör av dig! Förstår att du har mycket att stå i (samma här med julen som närmar sig, jobbar inom retail). Vi har pratat en del om detta, både jag och Andreas och med lite andra berörda personer. Har en del förslag på vad man skulle kunna göra för att nå folk och försöka få igång ett samtal. Nu är det så klart lite stress inför julen, men vad sägs om att boka ett möte där vi inkluderar lite fler personer i början av januari? Vi tar gärna med ett par till personer.

Ha en fortsatt trevlig söndagkväll!”

Efter detta var det helt tyst fram till mars 2017, och då var det inte Livets Ords pastor som tog kontakt, utan vi som skickade honom ett långt meddelande eftersom han eller någon av de andra på Livets Ord hade hört av sig. Vi hade under dessa månader sedan hans meddelande i december pratat om att vi började tvivla på att detta verkligen hade ”högsta prioritet” för honom och hans pastorer. Tystnaden började tala ett språk vi sakta men säkert kände en djup besvikelse över.

Tillbaka som medlem i Livets Ord?

I början av januari detta år mottog jag personligen en e-post från Joakim Lundqvist med en förfrågan om att fundera över att komma tillbaka som medlem i församlingen Livets Ord. Det var en överraskande förfrågan måste jag medge, men jag upplevde hans brev som äkta och inte som ett försök till att manipulera en mångårig kritiker. Under närmare tio år har jag haft förhållandevis mycket kontakt med Joakim Lundqvist privat, och vi har utvecklat en slags vänskapsrelation trots våra olikheter och den kritik jag framfört mot församlingen på olika områden. Vi har varit öppna och raka med varandra och även väldigt personliga. På så sätt har det sakta men säkert vuxit fram ett förtroende och en möjlighet att föra samtal utan att vara fiender.

Med det sagt känner jag att som situationen utvecklat sig gällande det jag tar upp här ovan, växt fram ett behov för att offentligt tala om det hela. Jag är medveten om att jag genom detta med stor sannolikhet bränner en del broar, och även om det sker anser jag att det är nödvändigt att föra dessa samtal vidare i offentligheten då de löften som gavs visade sig substanslösa.

Under de konversationer jag hade med Joakim i januari och februari klargjorde jag att jag personligen inte önskar träda in som medlem i Livets Ord igen, men att en samtalsgrupp a’la 12-stegsmodellen kunde vara en väg vidare för både mig och andra med liknande erfarenheter. Det skulle i så fall varit en grupp där man kunde tala fritt om sina upplevelser, sitt liv och sin tro och tvivel, Jag hade dock ett krav till Joakim, och det var att denna grupp skulle undanhållas offentligheten så att vi alla fick en chans att verkligen utvecklas tillsammans, om man nu kan uttrycka det så.

Joakim Lundqvist gillade omsider tanken med en grupp av detta slag, och jag inväntade vidare kontakt med honom kring detta. Då jag fick höra att han skulle på en jorden-runt-resa med sin fru och att de skulle vara borta i en månad,  påminde honom att inte glömma bort våra samtal så att det hela rann ut i sanden. Han lovade på ett övertygande sätt att det inte skulle ske, utan att både förlåtelseprocessen och denna samtalsgrupp var väldigt viktiga för honom.

Nu har det gått nio månader sedan jag och min vän träffade Livets Ords pastor i början av oktober, och fem månader sedan vi talade om den samtalsgrupp vi var överens om att starta. Låt mig tillägga att sistnämnda var det Joakim Lundqvist som initierade ett samtal kring, så därför menar jag att det ligger ett stort ansvar på honom som pastor och herde att följa upp de löften han gett. Det har han inte gjort, och det är klart att man är besviken över att löften inte betyder mer än så.

Jag talade med en gammal vän och även mångårig medlem i Livets Ord om det som jag tagit upp här ovan, och han satte ord på det hela på ett sätt som visar en hel del av poängen med denna artikel, nämligen att det handlar om att återigen svika de som farit illa. Detta är kort vad min vän sade:

”- Han sviker sin löften och förtroenden. Han lovar inte bara för sig själv, utan han lovar som en representant för församlingen och det som har varit. Han har mandatet att göra någonting åt det, och han slänger det i sjön liksom. Det är allvarligt, och återigen skickar han ut människor i periferin som är skadade och som fick ett litet hopp om att få upprättelse men som märker igen hur de blir dissade. Det är ett andra svek liksom.

– Första gången blev de svikna av någon som gormade och skällde ut dem, och nu blir de svikna av någon som ler men inte bryr sig. De är precis lika ovilliga att reda ut och att verkligen göra några bestående förändringar som den tidigare ledningen. Det är bara att de har ett smartare tillvägagångssätt nu, att de framstår som sympatiska men att det inte händer någonting liksom. Han kan inte säga att han inte hinner, för han hinner. Det handlar om prioriteringar, och han hinner ju med allt annat som han tycker är viktigt.”

För de som stått utanför en församling under ett antal år och som omsider väljer att öppna en förseglad dörr på glänt och våga tro på de löften som en pastor (som skall vara herde) ger, känns det otroligt illa att inse att löftena som gavs och de fina orden som uttalades, endast var välvalda ord anpassade situationen. Jag kan säga att min egen dörr numera är stängd och att förtroendet för Livets Ords ledare tyvärr är borta.

Avslutningsvis vill jag låta er alla läsa den sista texten som skickades i den gemensamma chattgrupp vi hade med Joakim Lundqvist. Det min vän kommunicerade är starka ord som borde skaka om en pastors hjärta på djupet. I meddelandet nämndes även en del konkreta förslag hur man skulle kunna arbeta vidare i processen för förlåtelse och upprättelse.

Joakim Lundqvist svarade aldrig på detta meddelande.

”Hej Joakim,

Jag hörde att Andreas pratat med dig och att du tyckte att det var tråkigt ifall jag var besviken på att vi inte hört något från vare sig dig eller församlingen i stort gällande förlåtelseprocessen. (Den kommunikation du och Andreas har haft har jag inte någon direkt insyn i då det enligt honom rör honom personligen och inte förlåtelseprocessen i övrigt).

På vårt möte ställde vi några frågor, som fortfarande känns obesvarade.

– Förstår ni (dvs församlingen) vad det är ni säger förlåt till?
– Förstår ni att det inte räcker med ett ord, utan behöver handlingar?
– Finns det någon handlingsplan?
– Vilken prioritering har ni på detta?

Så för att gå rakt på sak:

Det går för långsamt. Snart 6 månader sedan förlåtelsepredikan, vilket gör att de 1000+ personer som ni inte hunnit nå på denna tid börjar tappa förhoppningen på att det någonsin kommer att hända något.

Jag håller koll på tiden, därför att för mig kom förlåtelsepredikan 5 år för sent oavsett. Men med facit i hand hade det egentligen inte spelat något roll, för att på den tiden som har gått sedan mötet så hade min mamma hunnit dö i cancer.

6 månader är väldigt lång tid – därför att vår föräldrageneration ligger i riskzonen för att dö. Helt krasst så är det så, och sen är det för sent.

Hade lite kontakt med Johan Heltne nyligen. Hans nya skiva som släppts har en låt som heter ”Krister Holmströms son”. Rätt sorglig text om livet efter hans pappas död. Sista textraden lyder: ”… men mest av allt känner jag mig fri.”

Du måste förstå att det är det här hela försoningsprocessen handlar om – att reparera trasiga familjerelationer. Den dagen min pappa dör kommer jag att känna samma sak som Johan. Och vi är inte ensamma. En av mina närmaste vänner sa samma sak om sin mamma, som kallade henne för hora och madrass när hon blev gravid som 19-åring med en okristen pojkvän (de är numera gifta och har 4 barn). Den dagen en annan av mina närmaste vänners mamma dör kommer hon kanske att våga ta steget att till slut skilja sig, när hon slipper känna skulden från sin mamma för det beslutet. Det första min syster sa när min mamma somnade in var att ”mamma aldrig lärde känna mig för den jag är”. Det är antagligen hennes största sorg att bära på, att hon aldrig vågade vara uppriktig mot våra föräldrar. Och som fick henne att döva smärtan med alkohol, vilket till slut ledde till behandlingshem.

Joakim – ingen av mina vänners föräldrar har nämnt något om din predikan! Ingen har förstått… Ingen av dem har någonsin vågat sätta sig ner med sina numera vuxna barn och bara lyssna på vad de har gått igenom.

När min mamma dog i cancer höll min pappa om mig för första gången som jag kan komma ihåg. Höll om mig på riktigt, som att han faktiskt tycker om mig. Den dagen han dör kanske jag kan börja tillåta mig att sakna honom – som han var innan vi flyttade till Livets Ord. Men det är 30 år sedan, så jag har inte så mycket minnen kvar av det.

Det är därför jag känner mig besviken på att ingenting har hänt, eller att i alla fall allt för lite har hänt på för lång tid. Därför att jag skulle göra vad som helst för att få prata ut en sista gång med min mamma. Sista gången jag träffade henne innan hon hamnade på hospis (vilket var två dagar innan) så bråkade vi om min pappa och LO. Jag blev arg, hon blev ledsen, jag stod i dörren med mina grejer och skulle dra hem till Stockholm, hon grät, vi blev sams. Sen pratade vi i telefon kvällen efter och allt kändes bra. Dagen efter det ringde min pappa och sa att hon inte var kontaktbar, han ringde efter en ambulans. Mindre än ett dygn senare dog hon.

Jag hade skrivit ett lång brev när jag kom hem från Uppsala, med de saker som jag så gärna ville få säga till henne, men som vi aldrig lyckades prata om. Jag hann läsa upp det för henne innan hon dog, berätta om hur jag upplevt brytningen med dem och LO. Jag vet inte om hon förstod något, men hon sa ”tack” när jag grät och sa att jag älskade henne. Det var det sista jag sa till henne, och jag är så oändligt glad för det – men det hade kunnat blivit så mycket mer, om vi bara hade kunnat prata ut om detta för länge sedan.

Det var därför jag tog kontakt med Andreas Glandberger – för att ingen ska behöva missa chansen att re-connecta med sina föräldrar. Ingen ska behöva få känna som min syster gör – att hon aldrig vågade vara precis den hon är för sin mamma som borde älska henne förutsättningslöst oavsett. För att alla mina vänner är fantastiskt starka och underbara människor som har gått igenom så mycket och är otroliga förebilder – och borde få ha föräldrar som ser på dem med stolthet och inte suckar för att de inte valt den ”rätta” vägen.

Det är jättefint att du försökt dra igång en försoningsprocess och att du har varit i personlig kontakt med 30 personer hittills. Men det räcker inte – därför att tiden går för fort, och det har redan tagit 20 år. Du måste involvera fler personer från LO i denna process så att den kan få prioritering. Och ni måste förstå att ni inte äger denna process – den äger vi tillsammans och den kan aldrig bli något om vi inte gemensamt gör något.

Det behöver bli en snöbollseffekt – ni som ledning måste visa vägen och sätta igång den, men sen är det upp till de enskilda församlingsmedlemmarna att göra sin del.

De flesta av de 30 personer som du haft kontakt med under de senaste 6 månaderna hade du troligtvis kunnat kontaktat redan för ett par år sedan. Det är fantastiskt bra att du och Stefan har börjat samtala, men ni borde faktiskt ha gjort det innan ett offentligt förlåt.

Ett allmänt förlåt är absolut en bra början, men för att det ska ge någon effekt måste församlingsmedlemmarna förstå vad människor har blivit utsatta för. Annars kommer den vanlige församlingsmedlemmen inte kunna applicera det på sina egna relationer och sitt eget agerande.

Ordet förlåt är kraftfullt, men precis som det kan leda till försoning och helade relationer, så kan det missbrukas. Om församlingen tror att det räcker med att säga ordet förlåt och sedan gå vidare med en självklapp på axeln, så kan det – och kommer det – att ge mer skada. Alla de människor som bär med sig övergrepp på själen kommer att att kunna tryckas ner med det ordet – att församlingen redan har sagt förlåt så varför går man inte bara vidare?

Ett exempel som figurerar på FB om mobbning för att förtydliga:

Skrynkla ihop ett papper.
Släta ut det.
Be om förlåtelse.
Är papperet helt? – Nej
Ordet förlåt är fint i all ära – men det räcker inte för att reparera den skada som har skett.

På din väl genomtänkta predikan/föreläsning om förlåtelseprocessen pratar du om hur man hade förlåtelsekommissioner efter folkmord i Afrika, som sökte upp familjemedlemmar till offer för att öga mot öga be om förlåtelse, och göra jobbet som krävs för att nå försoning. Det är en process som ser olika ut för alla människor, och som måste få ta den tid som det behöver.

Missförstå mig inte – jag tror på riktigt att du ärligt vill något med detta. Men öppna inte dörren på glänt om du inte är redo att göra jobbet. Gör inte ordet förlåt till ett nytt inne-ord och ytterligare ett sätt att bättra på er egen självkänsla. För där går gränsen, om det ska användas av självgoda kristna för att trycka ner “bittra och avundsjuka” avfällingar som inte kan förlåta och gå vidare.

Rent krasst så var ni som församling inte redo att säga förlåt offentligt den 11:e september.

Rent krasst så har ni inte haft någon handlingsplan, ni borde ha varit redo att trycka på startknappen efter mötet.

Rent krasst så har du alldeles för mycket saker att hålla i för att kunna lägga högsta prioritering på detta – och rent krasst så har vi nog alla det. Jag är själv entreprenör och jobbar extremt mycket, och även om jag ville skulle jag inte kunna lägga högsta prioritering på detta. Men jag bidrar gärna med tid, idéer, samtal och spridning så mycket som jag kan (om du har någon som helst insyn i skägg/barberarbranschen så skulle du veta att jag är rätt grym på att engagera folk och få saker gjorda. Typ att arrangera en skäggparad genom Stockholm som hamnar på riksnyheterna och samla 1000+ skägg från hela Skandinavien till världens hittills största firande av World Beard Day, med hjälp av sociala medier…) Och vet med mig att det finns många med mig, om ni bara är villiga att ta emot hjälpen.

Som jag skrev på FB den 11:e december så har vi ett antal förslag på vad man praktiskt skulle kunna göra för att få igång försoningssamtal (nu tänker jag främst på den målgruppen som jag inkluderas i – barn som vuxit upp i församlingen). Och här kommer förslagen, så får du göra vad du vill med dem!

– Utse en projektgrupp inom ledningen/församlingen som har detta som sin högsta prioritet. Be dem upprätta en handlingsplan samt vara tillgängliga för samtal etc.
– Bjud in några “avfällingar” till arbetssamtal och samarbete, så att ni kan nå folk på ett bredare sätt.
– Lägg ut tydlig information på er webbsida/Facebook etc. om förlåtelsepredikan, med tydliga kontaktuppgifter (mail, telefon) om vem kan kan kontakta om man vill prata med någon.
– Se till att alla i ledande positioner (pastorer, cellgruppsledare, lärare etc) är informerade om vad som händer, samt får någon form av instruktioner om hur de ska hantera frågor om detta, så att ni alla är på samma bana.
– Informera församlingen (via era gudstjänster, nyhetsbrev, medlemstidning etc) om vad det är ni ber om förlåtelse för. Se till att detta tas upp som samtal under cellgrupper etc. för att få medlemmarna att börja prata om detta.
– Uppmana era medlemmar att prata om detta i sina familjer – i princip, ge dem det som hemläxa. Uppmana dem att framför allt lyssna.
– Leta upp adresser till alla skolelever och bibelskoleelever (ni bör ha personnummer på alla) och skicka ut ett brev där ni kortfattat ber om förlåtelse. Då når ni större delen av alla som har passerat er församling under åren, och når både de som behöver få ett förlåt och de som inte behöver ett förlåt – men istället behöver få veta att ni anser att ni har något att be om förlåtelse om. Se till att det finns tydliga kontaktuppgifter till personerna i projektgruppen.
– Anordna en träff där ni bjuder in folk (som du nämnde). Det kan öppna till samtal, samt visa på en öppenhet från er sida.
– Starta upp samtalsgrupper (med utrymme för att diskutera åren som varit, tro, tvivel etc).
– Använd sociala medier – det absolut bästa sättet i dagens samhälle att nå folk och få en spridning på budskap. T ex starta upp en sluten grupp på Facebook med syfte att få folk att dela med sig av sina upplevelser samt börja lyssna på varandra.
– Hjälp dem som är villiga att dela med sig av sina upplevelser att nå ut. T ex prata med kristna dagstidningarna om de vill skriva en artikelserie och låta personer få berätta med full kontroll över deras egna ord.
– Var tydliga med, både internt och externt, att aldrig prata om synd eller rätt/fel, eller lägga någon slags tolkningsföreträde på tro.
– Boka in ett samtal om dagen med en person som vill prata. På ett år hinner du med 200-250 personer, så då skulle du i teorin kunna beta av oss 1000+ personer på 5-6 år!

En ”förlåt mig” T-shirt är inte heller helt fel…
http://www.dailylife.com.au/life-and-love/real-life/i-hugged-a-man-in-his-underwear-20120301-1u4ya.html

Hör jag något från dig så hoppas jag att det blir konstruktivt. Annars önskar jag dig lycka till och hoppas att du/ni inte väntar ytterligare 10-20 år, för då är det inte bara vår föräldrageneration som närmar sig livet efter detta.

Stort grattis i efterskott på födelsedagen… ”

Förtroendet är borta

När en herde sviker på det sätt som jag upplever att Joakim Lundqvist gjort, tycker jag att det är allvarligt. Varför jag med detta har valt att ta samtalet ut i offentligheten är på grund av det förtroendesvek Livets Ords pastor utsatt andra för genom att överhuvudtaget inte hålla sina löften. När man haft en dörr stängd i 10-20 år på grund av hur man behandlades i det som skulle vara den tryggaste platsen på jorden, känns det som ett slags flashback[8] att uppleva att en person som skall vara herde helt enkelt inte verkar bry sig i det han dyrt och heligt lovat.

Livets Ord behöver definiera nog hur de verkligen vill vara som församling och inte bara gå från det ena projektet till det andra. Häftiga scenframträdanden i all ära, men talar man med stora ord, lovar det ena och det andra som man ändå inte håller, så är det bäddat för att människor tröttnar. Yngre folk utan vidare kunskap om den negativa historia som faktiskt ägt rum i Livets Ord kommer säkerligen stanna kvar. Folk i min ålder och uppåt har genomskådat de till dels tomma orden och löftena.

Herde eller kommunikatör? Jag tycker tyvärr att du visat vilken av dessa titlar du prioriterar, Jocke, och jag är ledsen för att säga det.

Andréas & Karin

Andréas Glandberger

 

 

 

 

 

 

 

 

Källor och relaterat

[1] Video från mötet där Joakim Lundqvist ber om förlåtelse – https://www.youtube.com/watch?v=4pcb_WueXrs

[2] Dagen – http://www.dagen.se/las-hela-livets-ords-bon-om-forlatelse-1.777398 , UNT – http://www.unt.se/nyheter/uppsala/livets-ord-ber-medlemmar-om-forlatelse-4371556.aspx , TV4 – http://www.tv4.se/nyheterna/klipp/livets-ord-pastor-ber-om-f%C3%B6rl%C3%A5telse-3520992 ,

http://www.varldenidag.se/nyheter/livets-ord-forlat-oss/Bbbpil!LkEgxRNPMOIHegPNIjBEA/

[3] http://aletheia.se/2016/09/19/forlatelsens-vag/

[4] http://aletheia.se/2016/09/13/livets-ord-joakim-lundqvist-levererade-ett-strategiskt-forlat-i-sondags/

[5] http://www.unt.se/nyheter/uppsala/kan-tala-om-andlig-valdtakt-2438067.aspx

[6] http://aletheia.se/2013/05/29/varfor-ar-forlatelsens-vag-omojlig-att-ga-for-livets-ord/

[7] http://ws.livetsord.se/nar-forlat-inte-racker.html

[8] https://sv.wikipedia.org/wiki/Flashback_(psykologi)

http://www.expressen.se/noje/schwartz-anger-ar-inte-ulf-ekmans-grej/

http://www.dagen.se/joakim-lundqvist-hoppas-bonen-om-forlatelse-nar-till-dem-som-berors-1.777497

http://www.dagen.se/det-var-skont-med-ett-erkannande-1.778024

https://www.svt.se/opinion/hakan-jarva-om-livets-ord?

http://www.dagen.se/joakim-lundqvist-hoppas-bonen-om-forlatelse-nar-till-dem-som-berors-1.777497

http://aletheia.se/2016/09/16/darfor-bor-livets-ords-forlat-tas-pa-allvar/

http://aletheia.se/2015/12/18/ett-forlat-racker-inte-joakim-lundqvist/

http://aletheia.se/2013/06/10/nar-blev-det-fel-att-saga-forlat/

http://aletheia.se/2013/05/28/forlatelse-valdtakter-och-kobror/

http://aletheia.se/2010/01/26/emanuel-karlsten-till-ulf-ekman-sag-forlat/

http://aletheia.se/2008/06/04/forlatelsens-nadesverk/

=>

Ämne: Ledarskap, Livets Ord/Trosrörelsen, OPINION & DEBATT, Personligt

Nyckelord: , , , , , , , , , , , ,

 • Micael

  Men Andreas, varför ska du överhuvudtaget ha kontakt med Livets Ord?
  Jag förstår inte alls.

 • Ulrka

  Tack Andréas och Karin, Guds välsignelse över er. Minns att Herren är Herden över sin församling med får utspridda i olika samfund. Sök er till församlingar med herdar som predikar i enlighet med Bibeln och Guds Ande. I sådana församlingar är man välkommen att vara den man är i Guds ögon och att pröva det som sägs och görs. I sådana församlingar finns en gemensam vilja att tillsammans växa till i Saningen. All lycka önskar jag er.

 • Andreas,

  Det finns en omöjlighet i dina drömmar om Livets Ord.

  Församlingen är grundad på en ockult lära och grundaren var ute efter materiell vinst. Det går inte att göra ett församlingsbygge på en sådan grund. En intresseföreng, ja! En Herrens församling, nej!

  Den nostalgi du (och en del andra) känner är begriplig. Men kom då ihåg att Herren är god och att hans välsignelser är personliga. Man kan bli helad trots att man går på ett möte med Benny Hinn. Säkerligen inte tack vare Benny Hinn.

  Man kan bli välsignad av Herren trots att man råkade hamna i Livets Ord. Det är här du blandar ihop korten. Tyvärr brukar ju några tala om ”det goda som Livets Ord hade med sig”, eller ”det goda som trosförkunnelsen hade med sig”.

  Sven Reichmann har formulerat det mycket kärnfullt: ”Det goda var inte nytt och det nya var inte gott!”

  Håller med signaturen ”Micael” här nedan. Varför skall du ha kontakt med Livets Ord?

  Väl medveten om att Daniel inte tycker om det jag skriver och därför kallar mej storsläggan, skriver jag det ändå ännu en gång.

  Jag tror att det bästa vore att helt enkelt upphäva församlingen. De som har lärt känna Herren trots Livets Ord kan då bilda nya församlingar och de som bara åkte med av farten får då besluta om de vill följa Herren eller ej.

  De lokala församlingarna var aldrig avsedda att vara institutioner med ambitiösa handlingsprogram och skrytbyggen. Avsikten var att lära känna varandra och veta vem som verkligen är en ”äldste” eller en gedigen ”bibellärare” etcetera. Veta vem man kunde gå till när man hade frågor eller behov. Vara varandra till välsignelse i gemenskap.

  Du kanske då undrar hur det skulle gå med missionsbefallningen. För visst måste man väl institutionalisera missionen? Det kommer inte att förvåna dej att jag inte delar denna uppfattning. Men mer om detta om du är intresserad.

  Be nu Herren om fridens välsignelse och gå vidare utan Livets Ord.

  /Kjell

 • Cissi

  Summariskt: ni verkar ha stått beredda att praktiskt taget göra jobbet åt församlingsledningen?

  Vad ska man säga? Tack och lov. Allt har sin tid.

  Visst har Erlingmark en studio? Ni skulle kunna göra något i stil med https://www.youtube.com/watch?v=RYZqoYF_pJU&list=PLXiBkdTbRi-wmDEU85JJcZbqDw8RoOxOc

 • Jonas Rosendahl

  Kjell. Vad menar du med ockult lära?

 • Jag skall gärna svara på din fråga, men måste då börja med att bekänna att det oroar mej ordentligt att du har behovet att ställa denna fråga.

  Hittills har jag upplevt dej som en broder som gärna grundar sina slutsatser på verifierbara fakta. Då borde det vara uppenbart för dej var grunden till ”Word of Faith” (härefter ”WoF”) ligger.

  Phineas Parkhurst var en hypnotisör som inspirerade William Essek Kenyon. Kenyon blev därmed grundaren för WoF-läran som i princip säger att våra ord har samma skaparkraft som Guds ord vid skapelsen. Vi är små gudar och Gud har inga andra händer än våra. Det är vi som måste uträtta resten genom våra ord. Vi skall TRO på KRAFTEN i våra ORD. Därav Word of Faith, eller på svenska Trosförkunnelsen.

  Kenneth Hagin plagierade det mesta av Kenyon men gjorde även anpassningar för att introducera denna hädelse i main stream pingst. Det var på hans bibelskola i Tulsa som Wolf Eichmann, sorry… Ulf Ekman, avstuderade cum laude tillsammans met WoF’s nuvarande ”påve” Kenneth Copeland.

  Innegänget i Copelands kretsar är alla praktiserande satanister.

  Under årens lopp fick ”Trosrörelsen” (vilket inte är synonymt med ”trosförkunnelsen”) mer och mer grepp på svensk pingst. I dagens läge torde alla pingstförsamlingar vara mer eller mindre besmittade med WoF’s terminala cancer.

  En kort sammanfattning av WoF’s rötter finner du här: http://unajuaje.niwega.net/2011/06/25/trosforkunnelsens-rotter/

  /Kjell

 • Jonas Rosendahl

  Ok, då förstår jag hur du resonerar.

 • Ulrika

  Det handlar om så mycket mer än nostalgi. Om man levt i församlingen och har vänner där bryr man som om mer än vad som har med nostalgi att göra.

  Håller med dig om att det bästa vore att upphöra med LO och dela upp sig i flera grupper med fokus på Bibel eller ansluta sig till annan valfri församling med fokus på Bibel.

  Det är många som brytt sig om vad som hänt och händer de som erfarit LO genom åren. Jag tackar Herren för att Andréas och Karin nu haft en del av den tjänsten.

  Att avslöja falska ledare är en högst biblisk tjänst.Behöver inte citera det bibetstället för dig.

  Du vill inte ha ”nostalgi” kastat i ansiktet varje gång du söker behålla det goda i dina före detta sammanhang.Det är människor vi talar om Broder!

 • Nostalgi (av grekiskans nostos, hemkomst, hemresa och algos, smärta, lidande) betyder längtan efter ett ofta idealiserat förflutet.

  Det är inget skällsord. Men det är en beskrivning av något som inte längre finns i verkligheten, utan bara i minnets värld. Något vi kan värdera och glädja oss åt i minnet, men inte kan återskapa i nutid.

  Visst handlar det om människor, vänner, kära och familj. Ingen har sagt att vi bör handla ovist med det.

  Andra diket är att linda in variga sår i vadd. Det ser kanske trevligt ut men det går galet inuti.

  /Kjell

 • Stefan

  22 Jesus svarade dem: ”Ha tro på Gud! 23 Jag säger er sanningen: Om någon säger till det här berget: Lyft dig och kasta dig i havet, och inte tvivlar i sitt hjärta utan tror att det han säger ska ske, då kommer det att ske för honom.

 • Ulika

  Okej, Du talar om sammanhanget och jag tänker på individerna.

  Sorry.

 • Cissi

  Kära broder Kjell,
  Jag gör rum för några angelägna frågor och några mer personliga reflektioner. Jag försöker ta dem i ordning:

  Andreas,

  Glandberger känner inte till denna hagga – jag har inte vare sig lyssnat på pastor Ekmans undervisning eller besökt LO. Det närmaste ett vittnesbörd jag skulle kunna bidra med är min hastiga volontärtjänst vid Café Korsvägen, Göteborg.

  Det finns en omöjlighet i dina drömmar om Livets Ord.
  Sir, how do you know?

  Församlingen är grundad på en ockult lära och grundaren var ute efter materiell vinst. Det går inte att göra ett församlingsbygge på en sådan grund. En intresseförening, ja! En Herrens församling, nej!

  I princip håller jag med dig, broder, men varken du eller Glandberger har mandat att upplösa församlingen, mig veterligen.

  Den nostalgi du (och en del andra) känner är begriplig. Men kom då ihåg att Herren är god och att hans välsignelser är personliga. Man kan bli helad trots att man går på ett möte med Benny Hinn. Säkerligen inte tack vare Benny Hinn.’

  Unfinished business, tolkar jag det som (i gestaltterapeutiska termer ’ofullbordade gestalter’) – eller så bara ett herdehjärta. Han har i så fall stöd i Den Heliga Skrift.

  Man kan bli välsignad av Herren trots att man råkade hamna i Livets Ord. Det är här du blandar ihop korten. Tyvärr brukar ju några tala om ”det goda som Livets Ord hade med sig”, eller ”det goda som trosförkunnelsen hade med sig”.
  Sven Reichmann har formulerat det mycket kärnfullt: ”Det goda var inte nytt och det nya var inte gott!”

  Dr Reichmann är en klok människa, indeed.

  Håller med signaturen ”Micael” här nedan. Varför skall du ha kontakt med Livets Ord?

  Det skulle möjligen tolkas som en befriande hälsning i många fall – eller ett underkännande i andra.

  Innegänget i Copelands kretsar är alla praktiserande satanister.

  Satanister i vilken bemärkelse? Personer som tillskriver den onde/Frestaren/Anklagaren orimligt stort inflytande? Eller det som kommer upp när man googlar på satanist?

 • Janneyo114

  Fin ansats i att få till en försoning, lösning. Bra också att inte hoppas för mycket. Det är ju Herden vi ska gå till. Är glad att jag slapp vara med i Livets ord när det begav sig, det skulle nog blivit slutet på både hälsa och ”tro på herdar” för min del. Jag tror att Jesu ord här i Joh kap 10 passar ganska bra i sammanhanget. Jesus skiljer på Herden och den lejde pastorn som bla arbetar för lön och är intresserad av att ”företaget ska lyfta..!

  Joh 10:11 Jag är den gode Herden. Den gode Herden ger sitt liv för fåren.
  12 Men när den som arbetar för lön och inte är herden, och som inte äger fåren, ser vargen komma, då överger han fåren och flyr. Och vargen rövar bort dem och skingrar fåren.
  13 Men den som arbetar för lön flyr och bryr sig inte om fåren, eftersom han arbetar för lön.
  14 Jag är den gode herden, och jag känner mina får, och mina får känner mig.

  Jesus känner sina får. Och fåren känner honom. God bless.

 • 1. Omöjligheten ligger i att minnenas värld finns i det förflutna och tiden är enkelriktad.
  2. Inte kan, eller får, jag upplösa församlingen, men visst får jag tro att det vore bra om den upplöstes.
  3. Gestaltterapi och andra psyko-tekniker vill jag inte befatta mej med.
  4. Copeland satanist? Ett exempel här: https://www.youtube.com/watch?v=rK7TZsKxqww

  /Kjell

 • Jonas Rosendahl

  Tittade lite på videon och det påminner lite om Övertorneå i Sverige 1773. Där utbröt en pietistisk-extatisk väckelse med predikningar i hyptonisk tillstånd och konvulsioner. Allt fler började predika under svimningar och dåningar. Rörelsen spred sig till Pajala, Jukkasjärvi och Gällivare.
  Syner förekom och vid de väcktas sammankomster utövades makten att binda och lösa.
  Någon konflikt tycks inte ha förekommit mellan de ”väckta” och kyrkan istället ökade intresset för bibel och andaktslitteratur.
  Dock föll prästerna i onåd som tillät dessa talare man menade på att de var utsända från Blåkulla och av ”mörksens Anda” skickade.
  Prästen som ändock försvarat herrnhutiserande pietisterna dömdes till strängt straff av hovrätten. Han friades dock i Stockholm och återvände och fortsatte.
  Detta var som sagt i konungens år 1773.
  Våra älskade förfäder som la grunden och tog striden så vi kan sitta och skriva i frihet bakom datorns skärm.
  ( Fakta från Svensk kyrkohistoria av Berndt Gustavsson)

 • Stefan Backman

  Klipp banden, ge ingen mer energi till det omöjliga, låt dom döda begrava sina döda!

 • Vi får väl bara erkänna att det i Skrifterna ”finns en del som är svårt att förstå och som okunniga och ostadiga människor förvränger till sitt eget fördärv”.

  För du vill väl inte mena att ”ha tro på Gud”, förtroende, trohet och lydnad, är synonymt med övertro på egna önskningar?

  Utan tydligt och direkt uppdrag från Gud skulle i alla fall jag inte möblera om naturen.

  /Kjell

 • Du tittade nog i underkant lite. Såg du inte djävulstecknen med händerna och lyssande du inte till vad de sade när de gjorde dessa tecken?

  /Kjell

 • Jonas Rosendahl

  Nej det missade jag. Såg ”bara” människor som skakade och låg på golvet. En del skakandes på huvet också…;)
  Påven har väl också gjort det där tecknet? 😉

 • Inga

  Det finns en viktig poäng i detta och det är att om man lämnar vissa trosrörelse eller pingstsammanhang för att man mår dåligt där så blir många helt utfrysta förtalade och ” dödförklarade”.
  Många har kvar sin tro och får kanske en starkare och mer innerlig relation med Herren eller går vidare till en annan församling men men får ändå utstå mycket elände från det gamla sammanhanget som om man aldrig tillhörde Jesus eftersom man inte ” vill” vara med i just deras församling längre.
  Joakim frågade ju också om du ville gå med som medlem i Livets Ord igen.
  Underförstått att då möjligtvis skulle hjälp kunna ges i själavård eller samtal eller dylikt.

  Finns tyvärr många lejda herdar därute som har sargat många många får.

  Ta avstånd från L.O och liknande sekteristiska sammanhang är mitt råd.
  Man behöver förstå den andliga verkligheten i detta eftersom många pastorer och ledare har olika andemakter med sig som binder upp en och får en att vilja tillbaka eller längta tillbaka.

  Ex på sådant man behöver se upp med; mammon , framgångskoncept, urvattnat eller tillrättalagt evangelium, falsk kärlek, uppmaning att ej ifrågasätta eller kritisera, fördömande av de som vågar vara ifrågasättande, stort fokus under och tecken och större fokus på gåvor än den Helige Andes frukter och karaktär.

  Gud välsigne er båda på er vandring med Gud.

 • Margareth Schumann

  Det hela är så tragiskt…det gör ont i hjärtat att läsa. Jag vet så väl hur det känns. Jag har gråtit mina tårar över hur pastorer, ledare och en hel församlings medlemmar har burit sig åt (många av medlemmarna har nog varit mycket trasiga). Gud gav mig ett ord endast ett par månader efter jag kom till Livets Ord, 1 Kor 13: 1-3. Det blev min tröst under alla åren jag hade någon relation till Livets Ord. Jesus Kristus var min herde och ingen kunde ta hans plats i mitt hjärta. Men att se så mycket hänsynslöshet, mangel på vishet och kärlek trodde jag aldrig kunde finnas i en kristen församling och bland kristna. Medlemmarna var mer styrt av ledarskapet än av Jesus själv och hans ord. Jag tror absolut på försoning men alla sår detta har förorsakat i människors liv och hjärtats helande kan bara Gud och Jesus upprätta och hela.

 • Cissi

  Tack broder,
  Du var då mig en Kjella till glädje – medan församlingsledningen vid Livets Ord Uppsala grovt underskattat värdet och betydelsen av omedelbar respons. How come? Eller mer retoriskt: får de inte lön för det? och har de inte läst hebreiska? (Jag känner till en bra kurs: eTeachergroup 🙂

 • SE Sköld

  Livets ord i Uppsala, eller Knutbyförsamlingen under senare tid, eller Katolska Kyrkan, eller alla s.k. kristna samfund i vårt land, är inte -och i vissa fall har aldrig varit, Jesu verk på jorden.

  De är verk av människotankar. Den enda som under min tid, sökt ritningarna till Guds församling i Bibeln, alltså Guds tankar, är Lewi Pethrus, men hans verk har tredje generationens ledare inom Pingst rivit ned till grunden, för att på den bygga sitt egna människoverk, en kyrkoorganisation i stället för en kropp, Kristi kropp.

  Guds församling på jorden, skall vara Jesu famn, alltså en herdefamn: Den Gode Herdens famn,
  men där tillåts nu vargarna att härja, därför att man inte bygger Guds församling i enlighet med Guds ritningar, därför kan den inte skydda de svagaste fåren och lammen.

  Det är inget fel, att som Joakim böja knä och be om förlåtelse, men till profeten Jeremia sa Gud vad hans uppdrag var:

  ”Du skall upprycka och nedbryta,
  förgöra och fördärva, uppbygga
  och plantera”.

  Det är vad som i högsta grad krävs idag. Det är den medicin som den sjuka församlingskroppen måste ha, för att bli frisk och kunna rädda de svaga.

 • Martin

  ”För du vill väl inte mena att ”ha tro på Gud”, förtroende, trohet och lydnad,…”

  Inga översättningar från grundtexten den här gången?

 • David B

  Andreas,
  man kan aldrig kräva ett förlåt från någon annan. Vårt ansvar är att se till att själva förlåta som Gud har förlåtit oss (och självklart också själva be om förlåtelse om vi har brustit). Då är vi fria, för annars söker man lätt en slags bekräftelse (läs förlåtelse i detta fall) och så länge man inte får den så känner man sig lätt i ett slags underläge/beroende/bekräftelsebehov som är beroende på en annan människas beslut.

  Gud välsigne dig Andreas

 • Inga

  Att lämna helt och fullt och att förlåta är det viktigaste för att bli fri.
  Att be Jesus om helande och hjälp att förlåta och kanske söka sig till någon kristen själavårdare eller vän för att få prata av sig om övergreppen för att bli mer hel.

  Sedan behöver man ofta förlåta sig själv för att man gått med i församlingen ifråga. Man kan ju uppleva de åren som bortkastade eller förlorade år vilket kan vara nog så smärtsamt.

 • Ulrika

  Jag tycker att det är intressant att se vad som räddade en del när det begav sig i LO,s begynnelse i början av 80-talet. I häftet ”Trosförkunnelsen och dess avhoppare” RI-rapport 3 Kyrkans hus Uppsala 1983, vittnar en av dessa och dennes själavårdare summerar bland annat följande: ”Tvivlen och frågorna började dock dyka upp. Bengt-Olof hade länge känt att han stått i ett spänningsfält mitt emellan två rörelser. Han satte sig ner och gick succesivt igenom de centrala lärosatserna för att pröva dem i ljuset av bibeln. Då han kom på att bibelns tolkningsmönster inte stämde överens med trosförkunnelsens, tyckta han det var lika bra att dra konsekvenserna av det och välja följa bibeln. /Klipp/ Eftersom Bengt-Olofs beslut att lämna trosförkunnelsen föregåtts av en lång, systematisk genomgång av dess lära, har han inte drabbats av några speciella svårigheter som exempelvis floating eller depression.

 • Ulrika

  ”Gud gav mig ett ord endast ett par månader efter jag kom till Livets
  Ord, 1 Kor 13: 1-3. Det blev min tröst under alla åren jag hade någon
  relation till Livets Ord”

  Tack för att du berättar detta. Mycket användbara ord du fick..

  ”Om jag talar
 både människors
 och änglars språk
 men inte har kärlek,
 är jag bara ekande brons
 eller en skrällande cymbal. Och om jag har profetisk gåva
 och vet alla hemligheter
 och har all kunskap,
 och om jag har all tro
 så att jag kan flytta berg
 men inte har kärlek,
 så är jag ingenting.
 Och om jag delar ut
 allt jag äger
 och om jag offrar min kropp
 till att brännas 
 men inte har kärlek,
 så vinner jag ingenting.
”

  I sammanhanget vill jag gärna citera några av verserna därefter: ” Kärleken är tålig och mild.
 Kärleken avundas inte,
 den skryter inte,
 den är inte uppblåst. Den beter sig inte illa,
 den söker inte sitt,
 den brusar inte upp,
 den tänker inte på det onda. Den gläder sig inte
 över orätten
 men gläds med sanningen. Allt bär den, allt tror den,
 allt hoppas den,
 allt uthärdar den. Kärleken upphör aldrig.
 Men profetiorna ska försvinna,
 tungomålen ska tystna
 och kunskapen försvinna. Vi förstår bara till en del
 och profeterar till en del,
 men när det fullkomliga kommer
 ska det som är till en del 
 försvinna. När jag var barn
 talade jag som ett barn,
 tänkte som ett barn
 och förstod som ett barn.
 Men sedan jag blivit vuxen
 har jag lagt bort det barnsliga. Nu ser vi en gåtfull spegelbild ,
 men då ska vi se
 ansikte mot ansikte.
 Nu förstår jag bara till en del,
 men då ska jag 
 känna fullkomligt,
 så som jag själv blivit
 fullkomligt känd.
 Så består nu tro, hopp och kärlek,
 dessa tre,
 och störst av dem är kärleken.
”

  Har du funnit en ny församling?

 • Margareth Schumann

  Detta är sant Inga men tyvärr fråntar det inte ledarnas ansvar för vad de har gjort och vad de borde ha gjort för att underlätta för människornas smärta.

 • Markku Kopare

  Nä, den risken är minimal då grundtexten inte faller Kjell i smaken, det passar inte heller hans teologi som till stor del verkar vara byggd på vad som presenteras på sociala medier. Att kalla förkunnare som har annan uppfattning
  om Gud än den Kjell har, för ‘satanister’, är inte så lite magstarkt. Varför tillskriva satan all denna makt? Gud själv är den som både ger liv men som också tar liv när det så behagar Honom. I videoklippet som Kjell menar är ett utslag av satans medlöpare, så beter sej människor som de gör därför att den
  fysiska kroppen inte kan hantera Guds Heliga Ande – de får en ‘överdos’ helt enkelt. I Samuelsboken så kommer Den Helige Ande över flera personer och de sliter av sej kläderna och ligger nakna på marken och skakar – tills solen går ner!!…Detta är alltså Den Helige Andes verk – hur faller detta Kjell i smaken? Jo…det måste ju betyda att Samuel var satanist, eller hur?

  Visserligen finns detta ej på U tube men Guds skrivna Ord kanske funkar…??

  Moses sa att Gud skulle göra något som inte förr hade skett; Gud tog livet av både män, kvinnor samt även barn. Är Gud satanist eller är Han med i IS? Jeremia profeterade att Hiskia skulle dö men han hade fel då Hiskias levnad förlängdes med 15 år – så då måste Jeremia varit en falsk profet tillika med Jona som också for med lögn då Nineve inte alls blev eld och lågor. Elisa var en falsk profet då han förbannade flera dussin ungdomar i en satanisk ritual och en björn kom ur skogen och dödade allihopa, jag menar att detta är ju bibliska fakta som borde väga tyngre än obskyra U tube klipp vad anbelangar vad som kommer från Gud eller ej.

  Änglarna är mördare allihopa – även Guds änglar; I kunga boken så dödar en st ängel en hel arme på 185.000 soldater och i jämförelse så förefaller ju Elija vara ganska human som nöjer sej med att döda bara ett hundratal soldater…?

  Bibliska fakta.

  Dessa fakta finns även i Nya Testamentet men jag tror de flesta har fått en lagom dos av bibliska fakta på hur Den Helige Ande kan verka här på jorden. För den som är nyfiken och vill läsa mer om hur Den Helige Ande inte alls
  frågar oss om lov hur Han ska få bete sej, så kan du själv läsa i Bibeln(Nya Testamentet) istället för att titta på U tube klipp.tex Apg 5, Apg 12:23, Apg 13:11, Upp 2:22-23 Detta är ‘bibliska fakta’ och visar att Gud Helige Ande gör saker och ting som vårt huvud inte alltid gillar. Att Kjell inte gillar det ena
  eller andra och att personen som sammanställt Videoklippet Kjell
  hänvisar till, inte heller verkar gilla vissa förkunnare – än sen?

  Åtminstone behåller de kläderna på i det nämda Videoklippet 😉

 • Absolut inte, men jag tror du behöver läsa vad kontexten med artikeln är och vilka löften som gavs.

  Bless!

 • Detta är något som går över 10 år tillbaka i tid, så när det verkade som att LO öppnade dörren till en försoningsprocess bestämde vi oss för att ge det hela en chans. Däremot förstår jag din fråga och håller väl i stort sett med dig. Nu är dörren stängde för min del i alla all, något denna artikel förhoppningsvis också visar.

 • Inga

  Det gör det verkligen inte nej de lejda herdarna får stå till svars inför Gud.
  Som jag skrev tidigare så är det tyvärr många ledare som skadat och sargat fåren svårt. Det är något som Herren är mycket vred över och talar om i sitt Ord där ‘ ve dessa lejda herdar ‘ bla finns med.
  Jag vet hur djup den smärtan är vid andliga övergrepp och skulle själv aldrig klarat mig igenom det utan nåden att få klamra mig fast på min klippa och frälsare Jesus Kristus.
  Gud välsigne dig Margareth.

 • Ulrika

  Vilket bibelställe i Samuelsboken menar du?

 • Inga

  Det är verkligen en andlig våldtäkt som Andreas G uttrycker det när en herde/ ledare gör en illa och det blir sedan som en själslig våldtäkt när denne herde/ ledare inte vill lyssna , försöka förstå att han/ hon gjort fel eller vägrar att förlåta.
  Det är ett maktmissbruk och ett förminskade av personen som redan mår dåligt.
  Det är bra att du Andreas lyfter den här viktiga frågan och att saker o ting får komma upp i ljuset.

 • David B

  Ja, visst är det tråkigt när löften inte infrias, men samma sak där, det är inte ditt ansvar.
  Och det verkar ju inte heller varit kommunikationen som brustit (alltså inga missförstånd) och inte heller brist på tålamod från din sida, utan du har gett tid.

  Känner igen problematiken. Jag brukar tänka ”Så långt det är möjligt och beror
  på er, lev i fred med alla människor.” Rom.12:18

  När ”bollen ligger hos en annan” så att säga (och man vet att kommunikation och tid inte är problemet) så får man låta ”bollen vara kvar där” tills passningen eventuellt kommer. Fast ibland kommer den ju tyvärr aldrig, men det är inte mitt ansvar då.

  Herrens frid broder

 • Joakim Lundqvist

  Hej Andreas,

  Jag är ledsen för att jag brustit i kontakten oss emellan.

  När jag uttryckte vårt förlåt i höstas, förstod jag att det skulle kunna leda till att många med en negativ erfarenhet skulle önska en nära, pågående kontakt och vidare samtal. Och att jag och Livets Ords övriga ledarskap, utöver vårt primära ansvar för medlemmarna i vår egen församling, kanske inte fullt ut skulle kunna räcka till för allt detta. Och att risken fanns att det i sin tur skulle kunna tolkas som att vårt förlåt inte var ärligt menat.

  Men alternativet var att inte be om förlåtelse överhuvudtaget, vilket naturligtvis inte vore rätt. Vi är medvetna om att saker varit felaktiga och har ärligt velat erkänna och uttrycka en tydlig och offentlig bön om förlåtelse för detta, utöver de många samtal som genom åren har ägt rum på personlig nivå.

  Sedan det tillfället i september har jag och hela ledarskapet varit i kontakt med ett stort antal enskilda, ledare, församlingar och sammanhang, och sett dyrbara försoningsverk. Det är jag djupt tacksam för. Men som jag sagt till dig tidigare: den största smärtan och slitningen i att vara pastor för en stor församling med ett vidsträckt arbete är att man så ofta inte räcker till för allt man skulle önska. Inte minst att tala med och besöka fler än jag själv hinner med. Jag är bara en människa, och även om jag jobbar hårt och intensivt, och församlingen är hela mitt liv, kommer jag ändå inte att räcka till för allt och alla jag skulle önska.

  När det gäller din och min kommunikation har vi sedan förlåtelsebönen i september månad, som du vet, träffats för att fika och prata på stan, pratat på mitt kontor, pratat i samband med gudstjänster, och pratat på telefon. Så vitt jag kan se har jag skickat dig nio mail och 17 meddelanden på Messenger under den här tidsperioden. Det är betydligt mer tid och fokus än jag under samma tid kunnat ge till de allra flesta personer som jag själv är herde för, och som är med i min egen församling.

  Jag beklagar ärligt att min kontakt stannade av under våren då min arbetsbörda blev extremt hög. Som du vet har jag varslat dig om min problematik flera gånger, bl.a i mitt senaste mail till dig:

  “Min utmaning är framför allt de processer där jag personligen är garanten för att saker ska hända. När det gäller förlåtelseprocessen har jag själv velat ta så många initiativ som möjligt för att visa på att detta verkligen är angeläget, samtidigt som jag naturligtvis behöver fortsätta med allt annat som måste göras. I nuläget handlar det om en personlig kontakt med ett 30-tal personer, som kommer utanpå det andra som jag redan gjorde innan och behöver fortsätta göra – människor i församlingen som jag måste ta hand om, predikningar och undervisning, strukturellt och organisatoriskt arbete, mission och evangelisation, ekonomi, teambyggande etc.
  Missförstå mig inte – kontakten med dem som har farit illa är så oerhört viktig, men utmaningen blir att jag personligen naturligtvis inte räcker till för var och en, och att jag ibland misslyckas eller glömmer att kommunicera den här verkligheten – och att det långsamma tempot då kanske tolkas som bristande intresse.
  Du vet ju i alla fall av personlig erfarenhet att vi haft en fortsatt kommunikation, har träffats och pratat, att jag tagit initiativ att höra av mig etc. Jag har en liknande relation med en lång rad andra personer, men är medveten om att jag inte räckt till för allt. Tack för din förståelse!”

  Det viktigaste och tydligaste tecknet på att vi verkligen menade allvar med vårt förlåt är den rejäla, interna genomlysning av vår kultur, struktur, teologi etc som vi startade direkt i september månad, för att de svagheter vi identifierat inte skulle upprepa sig i framtiden. Vi har lagt ner ett enormt arbete på detta under det gångna året, och c:a 200 församlingsmedlemmar och ledare har på olika sätt varit involverade och delaktiga i processen och arbetet med att definiera och bygga den kultur vi vill ska prägla vår församling och arbete i framtiden.

  Jag önskar dig från hjärtat allt gott och all Guds välsignelse. I slutänden är det Han som helt och totalt kan hela och upprätta våra liv.

  Joakim

 • Micael

  Bra!

 • Inga

  Ja i det här fallet ( med Joakim ) har det ju iaf inte saknats kontakt. Många av oss andra från andra församlingar har inte fått ett ord, inte ett samtal , inte ett mail, inte ett sms- inte ett ord ingenting.
  Som om man inte finns eller är värd någonting.
  Då gäller det att veta att man har sin identitet och sitt värde i Gud.

 • Ulrika

  Hej,

  Jorden runt resan ni gjorde under en månads tid är ”lite” udda när man tänker på vad pastorerna i min församling har råd med.

 • Cissi

  Nu har jag läst bloggposten på nytt i kontext av pastor Lundqvists respons. Om än jag respekterar Glandbergers distinktion mellan herde och kommunikatör, så ser jag inte någon reell skillnad mellan dessa två begrepp i termer av ansvarsbörda – och det tänker jag att pastor Lundqvist har förståelse för.

  Min allra första kommentar, i går morse, byggde i huvudsak på följande:
  ”Vi lade under detta samtal fram flera konkreta förslag angående hur ett vidare arbete skulle kunna fortgå, och vi var överens om att ses snart igen för att i detalj utarbeta en plan tillsammans för det praktiska arbetet.”
  + hela den lista av goda idéer, varav en beskrevs inledningsvis:
  ”en samtalsgrupp a’la 12-stegsmodellen kunde vara en väg vidare för både mig och andra med liknande erfarenheter. Det skulle i så fall varit en grupp där man kunde tala fritt om sina upplevelser, sitt liv och sin tro och tvivel, Jag hade dock ett krav till Joakim, och det var att denna grupp skulle undanhållas offentligheten så att vi alla fick en chans att verkligen utvecklas tillsammans, om man nu kan uttrycka det så.

  Joakim Lundqvist gillade omsider tanken med en grupp av detta slag, och jag inväntade vidare kontakt med honom kring detta. ”

  Idag pockar fler nyanser på uppmärksamhet:
  ”trodde vi inte på en gemensam process med Livets Ord.”
  ”även om jag dock väljer att tro att intentionen var god och ärlig”
  ”därför började Livets Ord i helt fel ände”
  ”letade källhänvisningar till denna artikel[7]:
  ”Också i de bästa av relationer begår vi alla misstag. Vi gör och säger saker som vi senare ångrar och sårar de människor vi älskar mest. Vi BEHÖVER ALLTSÅ STÄLLA SAKER TILL RÄTTA. [min emfas] Men att bara säga förlåt räcker inte alltid […]” ”
  ”ingen i församlingen verkar veta vad de konkret bett om ursäkt för”

  Och så landar haggan här:
  ”Du måste involvera fler personer från LO i denna process så att den kan få prioritering. Och ni måste förstå att ni inte äger denna process – den äger vi tillsammans och den kan aldrig bli något om vi inte gemensamt gör något.”
  Om Markku Kopare snarare än Kjell har rätt om människors helt absurda agerande i ord likafullt som i handling (jodå, jag såg och hörde och vet att min älskade pappa kan gå i graven med den bilden av evangelium) så bör ju det tolkas som en himmelsk hälsning om att ”And I’ll become even more undignified than this”
  Alltså borde det just i Livets Ord Uppsala bedömas naturligt, kanske till och med givet, att löpa risk att betraktas som fån av omvärlden – i synnerhet när det är till Jesus Kristus överlåtna trossyskon som står redo att gå in och arbeta för försoning.

  Ps 97,

 • Om jag vore hemma skulle jag ange de ställen i videon där WoF-kändisarna tydligt med ord och ”tecken” visar vem de ärar som herre. Tyvärr har jag en mycket begränsad bandbredd där jag nu befinner mej.

  Jag minns nu inte exakt vem som sade det, men på ett ställe säger han: ”Come! Take the mark of the beast.” Om jag minns rätt var Copeland och Howard-Browne inblandade i den biten.

  Och om jag minns rätt är det Du Plessis som pekar uppåt med djävulstecknet och säger att han endast bekänner honom som herre.

  Vidare Howard-Browne som tar upp kollekt för satans arbete och Benny Hinn som även tydligt uttalar ”satan” på några ställen.

  Vad gäller manifestationerna med skakande människor och dylikt tror jag visserligen inte att detta är från Den Helige Ande, men det är i detta fall en bisak. Att falska manifestationer och falska profetior är skadliga tvivlar jag dock inte på.

  Låt mej stanna där för jag vill inte köra Andreas post off topic även om jag anser att Livets Ord inte bara behöver be människor om förlåtelse för felaktig behandling, utan även be Herren om förlåtelse för villoläror.

  Samma gäller där. Man kan inte göra det utan att samtidigt deklarera precis vad det är man ber om förlåtelse för.

  Må Herren leda alla drabbade oavsett vilken position de må ha i församlingen.

  /Kjell

 • Ulrika

  När man ibland möter den yngsta generationen inom trosförkunnelsen blir man uppdaterad av den senaste undervisningen de får. En av undervisningen är den att kristna skulle vara fullkomliga. Där kan jag se en stor fördel med Lundqvists förlåt då det torde leda till insikten att undervisning om människans fullkomlighet är falsk och det totala beroendet av den ende Fullkomlige är sant. Skönt för dem. Och faktisk en ren förutsättning för att kunna vända om och se falskheterna i trosförkunnelsens läror. Jag skulle gärna vilja ställa en del frågor till ledarna inom trosförkunnelsen om deras läror anno 2018 kontra den som Ekman förde fram. Men de har nog inte tid med mig.

 • Cissi

  Vännen,
  Trots att jag inte är vare sig kommunikatör eller herde, så vet jag faktiskt inte hur jag ska begränsa mig. Det finns så mycket att berätta. Jag känner mig tacksam för 500-salen, för faktum är att detta med Aletheias kommentarsregler eller, för den delen, deras lekregler, har beröringspunkter i vad jag vill säga om att vara fullkomlig. För trots att jag inte kan kommunicera som Kommunikatören Själv eller ens som pastor Lundqvist, så kommunicerar jag. Faktum är att jag gör det med stöd i deras kommunikativa strategier och med skydd av Mästarens så kallade rättesnören gällande kommunikation.

  Denna hagga har jämförelsevis mycket tid – det brukar många påminna mig om, när jag gör min närvaro känd i olika forum. Men större hjärta? Jag vet inte. Jag bekänner att jag ägnar mer omsorg åt min TePe soft (tandborste) än åt dig, Ulrika. Om du inte skulle vilja att det var annorlunda, förstås!
  Sakarja:
  7:9 Så säger Herren Sebaot:
  ”Döm rätta domar
  och visa varandra
  godhet och barmhärtighet.
  Förtryck inte änkan
  och den faderlöse,
  främlingen och den fattige,
  och tänk inte ut ont
  mot varandra i era hjärtan.”

  8:15
  Var inte rädda!
  Men detta är vad ni ska göra:
  Tala sanning med varandra,
  döm rätta domar i era portar,
  domar som ger frid.
  Tänk inte ut ont mot varandra
  i era hjärtan
  och ha inte kärlek till falska eder,
  för allt sådant hatar jag,
  säger Herren.
  Mika:
  6:8 Han har sagt dig, du människa,
  vad som är gott.
  Vad begär Herren av dig
  annat än att du gör det rätta,
  älskar barmhärtighet
  och vandrar i ödmjukhet
  med din Gud?

 • Cissi

  Eftersom 1 Korinterbrevet 13 har kommit upp i olika sammanhang, så kan säkert det vara intressant att gå direkt till 45:00, som en av de manifestationer man kan ha skilda meningar om. Jag tipsade pappa, leg. ateist, om det klippet men det var förhoppningsvis inte genom hans ögon jag såg det.

  Jag har också dubbelkollat, så jag vet att det finns en distinktion mellan I L Y och det tecken predikanterna gör men kan inte bedöma om de själva har dubbelkollat. I L Y – spindelmannentecknet – är mer informellt tecken för kärlek och betraktas nog som slang inom amerikanskt teckenspråk.

 • Ulrika

  Berättade precis om en av de stora fördelarna med Lundqvists förlåt.

 • Cissi

  Och jag spann vidare på Glandbergers tråd angående handlingsplaner och den överhängande risken att förlåt blev ytterligare ett inneord. Talade visst förbi dig.

  Felåt,

  C

 • Ulrika

  ”den överhängande risken att förlåt blev ytterligare ett inneord.”

  Bra.

  Jag kommer att avsluta deltagandet här för ett tag nu igen, annat ska göras, men håll jättegärna ett öga på hur ”förlåt” används och utvecklas (i egentlig mening avvecklas?) i framtiden. Är förlåtet kopplat till sinnesändring eller ”Du ska acceptera det jag vill för nu har jag sagt förlåt?” Eller annat.

  Lycka till, Guds välsignelse och hej då så länge.

 • Cissi

  Kära Ulrika,

  jag bad dig inte acceptera [vad?], det ingår inte heller i mitt mandat, lika lite som att hålla koll på trossyskons sinnesändringar. Jag är inte ju inte någon tankeläsare. Jag hade lite för mycket att berätta och inser naturligtvis att det jag valde att berätta inte riktigt var vad du hoppades på. Min känsla av att ha fejlat gör dig knappast gladare. När jag nu gör helg är min slutsats: gör vi oss inte förstådda, så låt det bero. Min legitimerade pappa skulle inte kalla det för psykotiskt.

 • Ulrika

  Nej, nej….det var inte personligt Cissi! Jag talade om hur ordet förlåt skulle kunna komma att användas av ledarna. Har inte haft en tanke om dig i mina svar, det är ju ledarnas ”förlåt” vi talar om.

  Bättre så? Vi kan nog snacka länge men nu får det hjärtans gärna sista ordet för snart går jag på ett 9-dagarspass som legitimerad 🙂

 • Ulrika

  ”men nu får det hjärtans gärna sista ordet” ska vara:

  Men nu får DU hjärtans gärna sista ordet…

 • Cissi

  Hjälp. Detta satte haggan på prov. Det sista ordet?

  Amen, kom Herre Jesus!
  21 Herren Jesu nåd vare med alla.

 • Björn bloggaren

  Många människor har blivit illa tilltygade av Livets Ord, men att avkräva förlåtelse ifrågasätter jag då Jesus säger: Mat_6:14 Ty om I förlåten människorna deras försyndelser, så skall ock eder himmelske Fader förlåta eder.

  Jag tror att helande och upprättelsen ligger i att förlåta dem som syndat mot en och att bryta det som skett i Jesu namn. Visst det låter enkelt, men Jesus säger inte att vi skall avkräva förlåtelse, utan just att vi skall förlåta.

  Om sen varken Ulf E, eller någon annan som gjort illa mot medlemarna inser att de gjort illa, är ju en helt annan sak, det viktiga är att de drabbade förlåter. Jag talar utifrån egen erfarenhet, om det sen råkar bli så ett ex Ulf blir överbevisad av Guds Ande och ber de drabbade om förlåtelse, så är ju det fantastiskt, men som sagts, förlåtelse är inget man kan kräva.

  Bb

 • Jonas Rosendahl

  Kjell. Jag tycker du går för långt i din kritik av karismatiker.

  Livets ords problem har inte med ockultism av göra, utan det har med en alltför överdriven fokusering på andlighet att göra. Detta i kombination med en överdriven betoning på tjänstegåvorna har skapat en exklusivitet i ledarskapet som man än idag försöker komma tillrätta med.

  Säger inte att jag har rätt i alla mina bedömningar men det är min bedömning i detta fall. Att göra rättshaverist uttalanden och fördöma allt och alla att komma från ”blåkulla” hjälper ingen framförallt inte dem som verkligen behöver hjälp som av olika anledningar kommit alltför mkt i kläm i våra frikyrkor genom åren genom en hård och lagisk tolkning av bibelordet.

 • Lars Wärn

  Som jag skrivit några gånger tidigare, och kanske blivit blockad p g a det: Det vederstyggliga afvgudatemplet i Ubsola bör jämnas med marken, som redan västgötakonungarna sade för 1000 år sedan. Trosrörelsen och dess framgångsteologi har inget med Guds Rike att skaffa.

 • Markku Kopare

  Ursäkta för sent svar – jobbar alla dar i veckan så är en lagbrytare på många sätt. Jo…stället i 1:a Samuelsboken som jag hänvisade till är detta:1 Sam 10 ff. Jag förhastade mej lite där eftersom det inte uttryckligen står att de slet av sej kläderna men i den profetiska exstasen så är det inte ovanligt att olika klädesplagg åker av…

 • Kenneth Mäki

  Jag bara undrar, hur ser LO styret ut idag? Fortfarande stiftelse? Eller ändrat till ideell förening? Vilka sitter i styrelsen?

 • Stanley Östman

  Rörelsen består av människor – bland dessa så finns det helt klart människor som tillhör Guds Rike. Likafullt som det finns människor i SvK, pingströrelsen & även Katolska kyrkan som tillhör Guds Rike.
  Vem är du att avgöra människors delaktighet i Guds Rike ?
  Det är en helt annan sak att bedöma delar av lärosatser – men det är inte kopplat till den enskildes delaktighet i Guds riket.
  Så statement som ”Trosrörelsen… har inget med Guds Rike att göra” – ett sådant uttalande är inte främjat av kunskapens ord.

 • Du skriver: ”Jag tycker du går för långt i din kritik av karismatiker.”

  Så vitt jag vet har jag inte kritiserat karismatiker alls. Vänligen citera en enda mening där du anser att jag har gjort det.

  Jag förstår mycket väl din omtanke om skadade får, men i den Bibel jag läser står det i Matt. 7:15-18

  Akta er för de falska profeterna. De kommer till er i fårakläder, men i sitt inre är de rovlystna vargar. På deras frukt ska ni känna igen dem. Man plockar väl inte vindruvor från törnbuskar eller fikon från tistlar? Så bär varje gott träd god frukt, men ett dåligt träd bär dålig frukt. ETT GOTT TRÄD KAN INTE BÄRA DÅLIG FRUKT, INTE HELLER KAN ETT DÅLIGT TRÄD BÄRA GOD FRUKT.

  Och jag vidhåller att en församling som byggts på svår villolära är ett dåligt träd. Det blir inga fikon hur mycket du än ansar tistlarna!

  /Kjell

 • Lars Wärn

  ”Likafullt som det finns människor i SvK, pingströrelsen & även Katolska kyrkan som tillhör Guds Rike.”

  Absolut. Det har du helt rätt i. Det har jag framhållit många gånger här och i andra bloggar. Men vad säger Guds ord till dem som som är involverade i dessa fruktansvärda och fruktlösa sammanhang men som ändå hör till Riket ?

  ”Och jag hörde en annan röst från himmelen säga: ‘Dragen ut ifrån henne, I mitt folk, så att I icke gören eder delaktiga i hennes synder och fån eder del av hennes plågor.’ ”

  (Upp 18:4)

 • Jag känner dej inte och har absolut ingen egen erfarenhet av situationen runt omkring dej. Men ett kan jag med säkerhet säga. Det är helt och hållet omöjligt att vara alla i en grupp människor till lags.

  Du har ju fått ta över ett diktatoriskt styrt familjeföretag där nepotismen frodades. Det går inte att göra ett lappkast och plötsligen bli en demokratisk förening.

  Du har fått (mottagit och accepterat) en ledarroll för en stor grupp människor som tillhör ett folk som har vaggats in i lögnen att demokrati är något gott i sig självt. Ett folk som tror på dialektik och som har stora svårigheter att acceptera hierarkisk beslutformning och ledarskap.

  Dessutom för en grupp människor som har letts att tro att egna ambitioner kan drivas genom att man påstår att man har fått en personlig uppenbarelse från Gud.

  Sanningen är den att du har fått ett helt och hållet omöjligt jobb, mänskligt sett. Men om den Allsmäktige är din Herre och du har fått uppdraget från Honom så är han ansvarig (responsible) medan det blir din lott att avlägga räkenskap eller alltså vara (accountable).

  Förlåt de två engelska termerna. Jag har bott utanför Sveriges gränser sedan 70-talet och saknar ibland exakt svensk terminologi.

  Till din hjälp behöver du understödjande medarbetare. Du behöver vidare äldste och andra bibeltrogna med praktiska kunskaper och specialism som du kan konsultera. Bland dina medarbetare behöver du kristustrogna som fungerar som kommunikatörer till gruppen.

  Inte så att då alla problem är lösta. Det handlar ju om människor och det finns ingen brist på entusiaster med egen agenda. Det går inte att tillfredställa dessa och de kommer att förorsaka problem och oroa många.

  Det jag vill säga med detta är att bara Herren är ”responsible” och att du i praktiken är direkt ”accountable” bara till Honom.

  Dina medarbetare är i sina specifika roller ”accountable” till dej.

  En hierarkisk ledning är den modell som vi finner i Bibeln och tyvärr är den dåligt accepterad i en samtid som tror på demokrati och diskussioner och stötande och blötande i all oändlighet.

  Vad är då avsikten med denna kommentar?

  Jo, att vara till tröst. Men som du vet har det nytestamentliga ordet för tröst även betydelsen förmaning. Dessa två är oskiljaktliga.

  Förmaningen ligger mej djupt i hjärtat. Likasom i Apg. 19 där man brände böcker med felaktiga läror, kommer du att få avlägga räkenskap för de böcker med felaktiga läror som inte rensas bort från Livets Ord. Och dessa är många!

  De som har sådana böcker hemma, och som de har köpt via bokståndet, måste varnas. Villorna måste avslöjas explicit och tydligt så att alla förstår. Det kommer att leda till att somliga lämnar församlingen.

  Först när detta har skett kommer du att ha tid, trovärdighet och möjlighet att ta dej an alla dem som lidit skada.

  Jag förstår att detta budskap är svårsmält och du behöver alls inte reagera. Det är dock avsett till tröst, förmaning och välsignelse.

  /Kjell

 • SE Sköld

  Uppsala livets ord, till skillnad från Bibelns ”alla de sanna livets ord”, är i grunden en villolära, som har skadat och fysiskt dödat människor och krossat äktenskap. Hur det är nu, efter Ulf Ekman, vet jag inte.

  Däremot vet jag, att barnmorskan Ellinor Grimmark, har mer mod än hela Sveriges kristenhets främsta företrädare i övrigt, predikanterna. Hon är något av en Debora bland en mängd av Herrens tjänare, som ägnar sig åt helt andra saker än att predika sanningens Ord för vårt lands folk. Den – sanningen som skall befria vårt folk – skapar ju förföljelse för sanningens skull, och den vill de helst slippa. Det är – för dem – ett alltför högt pris att betala! Därför gör det nu som Rubens ätter under Deboras tid: de håller ”stora rådslag” och sitter sedan kvar bland ”fållorna” i stället för att strida för vårt lands folk, med sanningens vapen i både den högra och vänstra handen!

  Kommer ihåg ett församlingsmöte i Pingstkyrkan i Jönköping, någon gång möjligen i början på 1990-talet, då en ung man med hästsvans gick fram till mikrofonen och bl.a sa: ”apostlarna var ju inga mesar, heller”. Men vår tids ”apostlar” är definitivt mesar, som inte vågar ställa sig upp till försvar för de allra minsta, de människorna – Guds avbilder – som nu dräps i moderlivet. Hela Skapelsen har ju kommit till för människans skull!

  Därför är EN människa mer värd än hela den övriga Skapelsen!

 • SE Sköld

  Det vi kallar väckelse kommer till vårt land, när predikanterna börjar predika som Paulus ”allt Guds rådslut” – allt Guds Ord – för vårt folk. Det är nämligen sanningen som skall göra oss fria, men nu undanhåller förkunnarna obekväma sanningar för folket: de Sanningar som skall rädda oss, göra oss fria.

  Det är Guds Ord som skall frälsa oss, inte förkunnarna:
  utan det ”luttrade” – rena – Ordet!

 • Läsare

  Det är nog mycket mer än böcker som behöver brännas. Kan nog tänka mig att man kan beställa ljudupptagningar med massvis av falska profeter som getts fritt spelrum på scenen i Uppsala. Här är jag mer inne på Lars W:s linje nämligen att ALLT måste rivas ner.

 • Det Andréas Glandberger skriver om är inte begränsat till Livets Ord.

  Själv råkade jag ut för lögn, falskhet och svek i pingströrelsesammanhang och av en missionsorganisation i slutet av 90-talet. Det tog mig hårt.

  I försöken att rädda livet – jag drabbades till slut av utmattningssyndrom och var sjukskriven i 8 år – skrev jag en bok (Publicerad 2015), resultatet av många års brottning med frågor om förlåtelse och försoning. Eftersom jag är teolog (teol. dr i exegetisk teologi, Lund 2001) var det nödvändigt för mig att få en förståelse av vad som hänt ur bibliskt perspektiv för att kunna leva vidare.
  Boken heter Förlåtelse som nödvändig frihet https://goo.gl/DYFB9W och ser framför allt på hur man kan gå vidare då de som förgripit sig inte vill göra upp.
  Urspungligen var boken skarpare i såväl Inledning som Efterord.
  Så här löd det första utkastet till Efterordet:

  ”Den här boken är skriven från ett underifrån-perspektiv.
  Du med läder på näsan, och rakblad på armbågarna, känner inte igen dig.
  Kanske förstås vissa uttryck djupast eller endast av den med erfarenhet av svårt övergrepp.
  Den är skriven utifrån erfarenheten av, och övertygelsen om, att mycket av liv i kyrkor och församlingar är en ytlig fernissa med attityden: ser det bara bra ut, så är det bra.
  Tragiken är, att såväl präster och pastorer som lekmän och vanliga troende till slut kommit att acceptera detta som ett normalt tillstånd: kristendom är på något sätt en föreställning, ett beteende.
  Man kan inte vara ärlig, uppriktig eller sann. Gör man det går man under, eller blir i alla fall utfrusen och marginaliserad.
  På så sätt får Tron föga möjlighet att utvecklas. Människor fjärmas alltför långt från möjligheten att kunna tro, genom bristen på genuinitet mot sig själva och det ett kämpande samvete förgäves försöker göra uppmärksam på. Fästet i Jaget saknas.
  Och Andliga Ledare – i vilka former och skrudar, eller i brist på sådana och enbart i de trendigaste modet, hur enkelt men utstuderat ledigt det än är – kan alltid luta sig mot sina kollegor och deras bekräftelser: det är så här skall det vara.
  Undertiden lider människor.
  Anpassning till ytlighet är inte förtroende. Det är bara en passiv överlevnadsstrategi. Människor litar inte på dig, du Andlige Ledare.
  De litar inte på dig ens tillräckligt för att antyda att det är så. Det du ser av brist på engagemang har andra och djupare rötter än du vill ana.
  Det är en fråga om brist på förtroende.
  Du spelar ett spel, och är genomskådad av dem du i någon mening föraktar.”

  Sådan var min erfarenhet.

  Det som är unikt med Joakim Lundqvist och Livets Ord jämfört med övrig evangelikal kristenhet är villigheten att erkänna och acceptera ett andligt ansvar för vad tidigare ledare gjort i församlingens namn.

  Men skulle det vara så som Andreas Glandberger påstår, att detta bara var känslomässigt grundat och ett massmedialt spel för galleriet – då har sveket nått nya djup.

  När jag dock i kommentarsfältet läser Joakims svar till dig Andréas, undrar jag om det är eller kan vara så.

  Det verkar dock finnas ett strukturellt problem: att alltför mycket makt och ansvar ligger på en ”huvudpastor” och inte på likaställa äldste, som kan tala och agera i Guds namn, själavårda och trösta, hela och upprätta – och förstås att ”vanliga” kristna tar emot sådana i Herren lika mycket som ”höga” predikanter.

 • SE Sköld

  I Bibeln står det hur en Guds församling skall byggas och alla som är läskunniga, har därför ansvar för sig själva, att inte gå med i ett sammanhang som bygger på någonting annat, än vad som står där:

  hur Guds församling skall byggas och det är INTE kring ledare! Gud vet hurudana vi människor är, därför bygger församlingen på en mångfald av gåvor – utrustningar – som korrigerar varandra.

  I ledningen står apostlar och profeter och inte som nu, i de flesta fall, lärare och lärare har lärarens utrustning, och den är inte församlingens ”styrinrättning”, men har av någon anledning blivit det.

  Inga knäfall i världen kan ändra på Guds ordning, utan när det gäller den,
  handlar det enbart om lydnad. Lydnad för Ordet, Sanningens Ord!

 • Margareth Schumann

  I ditt svar till Andreas, Joakim Lundqvist, säger du att du har haft en del kontakt med honom det gångna året via mejl, sms, fikat tillsammans mm. Håller med om att du har lagt ner en del tid på honom. Om det har varit kvalitetstid är en annan sak.
  Du skriver i ditt inlägg att du har haft kontakt med enskilde, församlingar, ledare och sammanhang som har resulterat i dyrbara försoningscerk och det är jätte bra men du får det samridigt som att låta som att det är dessa som har varit sårade av kontakten med Livets Ord och inte i första hand enskilda individer.
  Joakim Lundqvist, du beskriver din arbetsbörda som herde för församlingen enorm och tidskrävande och att du inte har mycket tid till annat utöver detta. Nu har församlingen många oastorer och ledare och ni skulle kunde flrdela arbetet så du hinner med ”oväntade” situationer.
  Om detta ”förlåt” från plattformen var ett planerat ”förlåt” och inte ett ” soel för gallerierna ” borde det ha flregåtts av en noggrann planering om vad detta ”förlåt” isåfall kunde innebära för alla de hundratal på olika sätt drabbade människor. Du verkar inte ha kunnat planera in detta ”flrlåt” med din stab ich ditt team genom att strukturellt lägga upp en plan för att åstadkomma en förändring och en upprättelse flr de drabbade. Därmed måste jag och andra dra slutsatsen att ditt ”förlåt” inte ”stack” så djupt i ditt hjärta om fu på riktigt allvar flrstod viljen skada, smärta ich sorg flrsamlingen Livets Ord med dess pastorer ich ledare har förorsakat i människors liv. Din stab och ditt team verkar heller inte flrstå detta när de som du veskriver inte drar ”lasset” tillsammans med dig i den utsträckning som krävs när det gäller föllåtelsesprocessen i drssa människors liv. 1 Kor. 13: 1 – 3.

 • Eivor

  Läs Bo Kristers bok! Den är den mest välgörande och hoppfulla bok jag någonsin läst. Har man sår i själen får man hjälp att bearbeta dem.

 • Martin

  Har du en teologisk förklaring till varför det blir såhär? Jag tänker att det hör samman med en gärningslära där vi hela tiden måste prestera för att behålla vår plats i Guds rike, s k Lordship Salvation. Det blir ett väldigt stressigt sätt att leva där vi till slut finner oss snärjda i en mängd olika regler; vi kan inte vara kristna om vi dricker alkohol, lever i samboskap, svär, tittar på actionfilmer, skrattar åt tråkiga skämt, blir arga, osv osv i all oändlighet. Hela livet blir ett introvert nagelskådande för att upptäcka och undvika synd, hos oss och hos andra. Vi blir kritiska men kallar oss ”profetiska” och att vi går den smala vägen osv. Då tror vi inte längre på evangeliet som förklarar oss rättfärdiga inför Gud oberoende av laggärningar. Själv är jag ”nykter alkoholist” i det här sammanhanget men har få förhoppningar att sätta fångarna fria s a s.

 • Egentligen inte. Säkert kan orsakssammanhangen se ut som du beskriver, men jag tror det skiftar från person till person, beroende på bakgrund, omständigheter och inflytanden. Syftet med evangeliet är dock att vi skall förvandlas och leva annorlunda liv. ”Tidigare var ni mörker, men nu är ni ljus i Herren. Lev då som ljusets barn, för ljusets frukt består i allt vad godhet, rättfärdighet och sanning heter.” (Ef 5:8,9)

 • Så glädjefyllt att höra! Tack för att du gav uttryck för detta; det var också syftet med boken.

 • Slimebeast

  Det är fantastiskt Andreas att du stått på dig och krävt upprättelse å andras vägnar trots alla dessa år som passerat. Du har kämpat för en rättvis sak, som jag håller med om att den berör hundratals, om inte tusentals, trasiga och sårade individer, personer, som utsatts för vidriga övergrepp av Livetsordare.

  Åh vad jag önskar att det fanns fler kristna som du Andreas! Vi kommer hålla en stor fest för dig i himmelriket för den kärlek du visat för de sargade och svaga, och din lön kommer att bli stor. (Matt 5:12)

  Joakim Lundqvist är inte fullt så korrupt och kallhjärtad som det gamla gardet, men någon uppriktig, sanningsälskande och kärleksfull kristen är han tyvärr inte heller.

  En sann kristen måste markera starkt avstånd till Livets Ord. (1 Kor 5:13, 2 Thess 3:6, Apg 5:9)

 • SE Sköld

  Den s.k. brödrakärleken – människokärleken – som inte börjar med den försvarslösa människan i moderlivet, tror jag inte på, utan den handlar om någon form av egenkärlek: borstar du min rygg, så borstar jag din! Det finns någon form av utbyte – vinst – att få, som en följd av den.

  Men den kärlek som också omfattar den för ögat osynlig människan i moderlivet, får inget i gengäld. Den är enbart en rättfärdighetsfråga! Därför tror jag, att kristenheten i Sverige är synnerligt fattig på Guds kärlek, den offrande, utgivande kärleken som inte räknar i termerna ”debet och kredit”.

 • Ulrika

  Hej igen.

  Finner ingenting i 1 Sam 10 ff som handlar om det man ser i videon i Kamaus inlägg. Vill du berätta vilka specifika bibelverser du menar och mer ingående hur du kopplar dessa till det du ser i videon i Kamaus inlägg?

  Har sett inledningen på videon i Kamaus inlägg (har sett för många av samma slag för att lägga tid på hela videon) och den man som ligger på golvet och skakar i i början på klippet påminner i mina ögon om de skakningar som man kan se hos mannen i slutet av nedanstående video.

  https://www.youtube.com/watch?v=gn9_V3MfN6k

 • Anna

  ”En förorättad broder är svårare att vinna än en befäst stad…”
  ‭‭Ordspråksboken‬ ‭18:19

 • Hilda Lund

  Vi kan ikke kreve tilgivelse av ledere som ikke vil ordne opp i relasjoner, men Gud krever definitivt av Hans lederskap at de skaper tilgivelse. All åndelig autoritet, eller alle forbannelser og mangel på bønnesvar stammer tilbake til relasjoner som er åpne eller blokkerte. All forfølgelse går tilbake til blokkerte relasjoner. Åndeverdenen der engler og åndsmakter opererer er avhengig av en åpen dør til enten velsignelser eller forbannelser.

  Da Joakim og det nye lederskapet overtog, så hadde de en vidt åpen dør til å ta avstand fra de åndsmaktene som man kan si hadde fått åndelig juridisk makt i menigheten pga. alle menigheter det forrige lederskapet ”slaktet”, alle de hundrevis kanskje tusenvis som mistet troen, det skjedde i Norge også så vi vet at dette var resultater det forrige lederskapet på LO var ansvarlige for.Nå mener de åndsmaktene at de har legal rett på det nye lederskapet og menigheten, og den eneste måten de kan komme unna disse kreftene på er å gjøre opp i slike relasjoner på en skikkelig måte.
  Å fremføre en mer eller mindre religiøs teaterforestilling av ”tilgivelse” for så å si at man har så mye å gjøre med administrasjon, evangelisering osv., og at av de 200 lederne som nå har gått gjennom denne ”nye kulturen”, så er det ingen som er interessert i å hjelpe Joakim til å gjennomføre forsoningen er å spille disse åndsmaktene rett i hendene.

  Det er eksakt slik disse åndsmaktene vil dere skal fremstilles for både åndeverdenen og den synlige.Så patetiske og useriøse og uvitene om åndelig autoritet, at de bare kan ta over, for dere har ikke tid, ingen av dere til å gjøre det som er rettferdig og nødvendig i denne saken.

  Det nye lederskapet på LO har nå tatt et valg og offentlig manifistert at de er i åpent opprør mot Guds ord. De er så sterkt under disse religiøse åndsmaktene, at de klarer ikke engang å organisere en gruppe som kanskje treffes en gang i måneden eller noen helger i året. En slik gruppe kunne vært et begynnende forsoningsverk med folk over hele Skandinavia og gitt opprettelse til alt som de forrige lederne rev ned og er så foraktet for, men disse religiøse åndsmaktene vil ikke tillate det, så istedet så fortsetter det nye lederskapet å demonstrerer at de er totalt ”under hælen” på disse åndsmaktene. De demonstrerer for hele verden at de er ikke kompetente nok til å starte en gruppe, der de må sitte og prate normalt med noen som Andreas, som for alle som har åndelig gangsyn, det er tydelig at Gud har utvalgt for dette gjenopprettelsessarbeidet.

  Alt de behøvde å gjøre var å ha noen få personer som møtte opp i denne gruppen, noen som synes det er interessant å prate med mennesker som har det tøft pga. deres egne tidligere lederes handlinger, men de klarer ikke det.Vi som var på LO under flere år, selv var jeg der 16 år, vi vet at relasjoner alltid var et alvorlig problem.Til og med Ulf sa, at det er ikke så mye poeng i å ta søkere til cellegruppene, fordi det var så stivt og religiøst der, folk var livredde for å si noe som ble oppfattet feil, og tydeligvis ingenting forandrer seg.Bare prat, bare religiøs teater.

  Å demonstrere et slikt opprør mot Gud i deres alvorlige situasjon, er det som i åndelig krigføring kalles for ”confusement of the highest order”, det får folk tll å gjøre slike ”dødelige mistak” som å nekte å ha en forsoningsgruppe – man blir akkurat som general Sisera som gikk inn i fiendens telt og presenterte seg, slik at han kunne bli drept, eller for den saken skyld Ulf som trodde løgnen som ble inngitt ham og avsatte seg selv.

  Dette er årsaken til at israelerne alltid rev ned alle altere i alle land de kom til og bygde nye til Gud, det er pga. kreftene i landet som raser mot folk i åndeverden med legal rett, fordi folket der tjente dem. Hvis ikke Gideon hadde ødelagt de grunnleggende kreftene i landet ved å rive ned sin fars alter, så ville hans reise gjennom livet blitt merket av mislykkethet, nederlag og vanære. Abraham, David, Elia, de bygde alltid nye altere for å avsette disse åndene som raser mot folket i åndeverden.
  Hvis man ikke gjør opp med disse gamle kreftene (relasjoner her) så hindres bønnesvar, man aktiverer usynlige åndskrefter som følger en, monitorer en og har mandat til å manipulere, kontrollere og dominere ofrene. Å ikke be om tilgivelse og ordne opp på en skikkelig måte i relasjoner er en av de fremste årsakene til mangel på bønnesvar, gjennombrudd og velsignelse, man har selv valgt det bort og gir fienden en åpen dør istedet for Gud og englene – og det blir oppfattet av alle i åndeverdenen og den synlige, når man gjør slike ”dødelige mistak”, slik at legale åndelige juridiske rettigheter kan tre i kraft på godt og ondt.

  Dette er den åndelige virkeligheten bak alt LOs tidligere lederskap har opplevd av ”forbannelser”. De gikk over en grense i åndeverden, som ble sett av alle, så kommer resultatene, fordi disse ”grensene” åndelig sett er bedømt juridisk som rettferdige. Det finnes massevis av eksempler på slike saker i både GT og NT, om man har interesse av å studere slike ting.

  Disse kreftene det forrige lederskapet var under raser nå mot det nye lederskapet og menigheten, fordi de mener de har legale juridiske åndelig rettigheter pga. handlingene til det forrige lederskapet.Når man ikke gjør opp i disse relasjonene de har skadet, så fører det til fortvilelse, motløshet og nederlag. Dermed samarbeider det nye lederskapet med fiendens åndsmakter for å promotere djevelens agenda som er å drepe, stjele og ødelegge. Akkurat som OKS i Oslo i sin tid aksepterte synd med sitt ”nådedogme” og gikk ned fra 4000 til 400 personer. Lederskapet samarbeidet med fienden i å sette sine egne folk i disse ”fangehullene”, og de samarbeidet hele veien gjennom flere år til de knapt hadde folk igjen – til Gud hadde tatt alt folket fra dem – uten å omvende seg. Dødelige mistak.

  Sannheten er at det finnes ingen måte Gideon kunne ha lyktes på, om han ikke hadde revet ned sin fars alter.Så lenge disse ”altrene” eller åndsmaktene får rase, så kan man bare glemme sine guddommelige fordeler. Det spiller ingen rolle hvor akademiske og sunne intelligente disse lederne er. Så lenge åndsmaktene raste mot dem, så trodde Gideon han ikke var noenting, en tjener av tjenere som jobbet på gårdsbruket sitt om natten så folk ikke skulle se ham. Jesus Kristus har for alltid gjort til skamme alle ”altere” eller åndskrefter som raser mot oss, da han gikk til korset for oss. Hva vi behøver å lære er hvordan vi skal få den åndelige virkeligheten til å arbeide for oss. Et ”alter” er egentlig et bilde på hjertets tilstand, Vårt hjerte er et åndelig alter for brennoffer til Gud.

  Hvordan begynte Gideon sin reise? Ved å rive ned ondskapens altere i sin fars hus. Om vi skal fullføre vår guddommelige ”destiny”, så kan vi ikke unne oss luksusen, av at ”det jeg ikke vet kan ikke skade meg”. Fienden kommer til å presentere LOs lederskap igjen og igjen i media, som de ynkeligste kristne landet noensinne har sett, som igjen og igjen kommer i situasjoner, der dere ikke klarer å løfte en finger for å gjøre det som er rettferdig, og han kommer å elske å ha dere i den posisjonen, dere som engang ble kalt til å ta befrielse og vekkelse til hele Skandinavia og Europa.Hvilken passende hevn sett fra hans ståsted. Når Gud skaper noe nytt så skjer det alltid gjennom relasjoner.Relasjonene er kanalene til velsignelser fra Gud.

  Genesis 27:40
  ”And it shall come to pass, when you shall have the dominion, that you shall break his yoke from your neck!”

  Hvorfor reiser dere ikke bare på dere, lederskapet på LO, og lærer disse åndskreftene en lekse de aldri glemmer? Hvorfor ikke la en slik forsoningsgruppe på LO bli begynnelsen på forsoning og gjennopprettelse av alt det forrige lederskapet rev ned over hele Skandinavia og fullføre visjonen Gud engang ga LO, sammen med alle som Gud engang førte til dere og nå er ”spredt på alle vidder” tusenvis uten hyrder. Vi som ”ble spredt” vil gjerne ha en seriøs forsoning. Hvordan vet du Joakim, at du ikke kom til lederskapet ”for en tid som denne?” Det står en vidåpen dør foran dere, om dere vil gå inn gjennom den!

 • Tina50

  Det är inte ”bara” Livets ord utan trosrörelsen i gemen har skadat och krossat många liv av ren maktutövning och att gå på människor för att få ”framgång” Att stjäla människors liv och egendom. Och att inte låta hela människan få vara med man måste spela ”lycklig och lyckad” för att duga. Men fick absolut ingenting fråga eller ifrågasätta,Av det blir det inget ärligt liv.En av dem som jag var utsatt för har använt uttrycket att hen pga lydnad emot de uppenbarelser Gud gett ds blivit välsignad och getts framgång men den som inte tror på hen vänder Gud ryggen till” (Intervju)
  Jag är en av dem och lämnade hela alltihop bakom mej för många år sen efter att hela livet rivits sönder på olika sätt. Det gick bra att bryta emot lagen bara den som gjorde det hade ”uppenbarelser från Gud”..Jag hade inget val än att lämna både bostadsort och vewrksamhet och har aldrig återgått
  Naturligtvis tycker jag att det är rena vansinnet att resonera på det viset som hen har gjort
  Men såren försvinner aldrig

 • Janne

  Den som känner sig sviken, kränkt, utnyttjad etc har naturligvis ett större behov att upprättelse och förståelse än den som begått övergreppen, och man kan inte begära mer än vad som är rimligt. Ett förlåt tycker jag räcker långt. Allt det som föreslås i inlägget är väl i det närmaste ogenomförbart om man inte ska stanna upp med sin ordinarie verksamhet för att vinna människor…
  Som sagts tidigare så är det många som har liknande upplevelser i många olika sammanhang. Vissa perioder är det vanligare och speciellt vid väckelser så kommer människor i kläm, pga att det ofta blir mkt konkret focus på vissa frågor och det är inte alltid är så bra, men en viktig del i väckelsen ändå. Det är ju också väldigt omvälvande, vilket alla kanske inte är så bekväma med.
  Om man då i alla sammanhang ska gå till botten med människor som känner sig svikna etc så får man jobb så det räcker och blir över. På något sätt tycker jag ändå att har man fått ett ärligt förlåt så får man vara nöjd eller bearbeta det på egen hand eller tillsammans med andra.
  Om man ska hårddra det så räcker ju inte KK´s förlåt långt heller, de borde leta upp anhöriga genom alla tider, starta facebook grupper osv.
  Kan tillägga att jag har en egen personlig förståelse för problemet.

 • Tina50

  Jag vill bara tillägga att även om en av de ”profeter” som bildade en klunga där jag var inte var med i Livets ord undervisade hen där…..”för att korrigera tron” och den korrigerades hos hen som har och hade kontakt med LO och är aktiv i trosrörelsen

 • kjell

  För en månad sedan svarade jag dig på ”almbloggen”, vore intressant att veta om du läst mitt svar. (Jag känner mig lite ”sviken” när allt bara ”rinner ut i sanden”
  Min tanke är att du kanske vet eller kan gissa vem denna adventist missionär var som jag nämnde, men 70 talet är väl för långt tillbaka för dig, men adventistiska kvinnliga missionärer kanske inte varit så många.

 • Bo Larsson

  Dom som blev sårade på Livets Ord hade blivit sårade i vilket annat sammanhang som helst, samma personer är säkert vana med hårda attityder på sina arbetsplatser men i kyrkan ska det gullas. Jag säger till dessa ‘sårade’ själar, väx upp, gå vidare….

 • Läsare

  Nu är du ute på djupt vatten, mycket djupt. Hoppas du tar dig därifrån med hedern kvar.

 • Tina50

  Det är inte ”bara” ? att rycka upp sej och gå vidare- fast det är den attityden jag mött från bokstavstroende håll….Man ska väl inte gulla med dem som utnyttjar sin position för det finns det inget försvar.Det är ju de som farit illa av deras förehavanden som behöver bli läkta

 • Bo Larsson

  Vilka förehavanden?

 • Tina50

  Har Du läst inlägget vet Du vad det gäller?

 • Janne

  Ska gärna svara dej. Hittar dock inget på almbloggen… hur hittar jag ditt inlägg?

 • Ulrika

  ”Vilka förehavanden?”

  Okej, då tar jag mig friheten att gå in i tråden här. (Man ska inte gulla)

  Människor kom till Livets ord för att de utgick ifrån att det de skulle få vara sant och gott. Man litade på ledarskapet med Ulf Ekman i spetsen. Man längtade efter Jesus och trodde att man skulle få lära känna Jesus där. Där man trodde sig finna Andens frukter av glädje och frid fann man motsatsen, vilket visade sig först efteråt. Andarna man mötte och lärorna man mötte var nya och överraskande på en sådan nivå att ävan de sunda ledarna i landet togs på sängen. Man visste helt enkelt inte vad man mötte eller hur man skulle hantera konsekvenserna.

  (Källa: Berättelser från otaliga vänner och bekanta genom åren.)

  Inom svenska kyrkan fick man bland annat upp ögonen för de allvarliga såren (konsekvenserna) hos de skadade då mängder av oroliga föräldrar och anhöriga till de som befann sig inom LO hörde av sig till dåvarande biskopen. Biskopen svarade med att inbjuda till en överläggning de 16 Juni 1987 (cirka 3 månader efter att han fått de första breven från föräldrar.) Mötet skedde med både föräldrar och med de som deltagit i trosförkunnelsens undervisning vid LO.

  Lester Wikström fick av biskopen uppdraget att inom ramen för ”Nämnden för mellankyrkliga och ekumeniska förbindelser (MEF) inleda en verksamhet som skulle syfta till att dels hjälpa dem som mådde dåligt genom den undervisning de fått vid Livets Ords bibelskola i Uppsala eller mostsvarande platser i landet, dels informera stift och församlingar om innehållet i trosförkunnelsen och vad det kunde vara i denna förkunnelse som orsakade svåra själavårdsproblem.)

  Projektet fick namnet RI, (Råd och information)

  Till projektet knöts Katarina Rydberg och Pether Öhlén, som båda deltagit i undervisningen vid Livets Ords bibelskola i Uppsala Projektet skulle pågå i sex månader. Kostnaderna beräknades till 272000 kr vilket bekostades med hjälp från olika fonder.

  När de sex månaderna gått hade ett hundratal personer vänt sig till RI. (Törs man gissa mörkertalet?) Det som man trodde skulle avhjälpas inom sex månader visade sig bara bli början. Många kontakter med själavård hade inletts. Information till skolor, sjukhus och media. Landstingen remitterade patienter till den själavård som var knuten till projektet. Med tiden övergick RI-projketets ”ansvar” succesivt till församlingarna. Bland dem som deltagit vid RI gick en del samman och bildade RISK- Rådgivning och information om sekter och kulter. Det var nämligen en erfarenhet som gjordes när Livetsordare träffade sådana som lämnat tex Unification Church eller Schientology att de hade i grunden haft likartade upplevelser och kunde därför hjälp och stödja varandra.

  (Källa: RI-projektet RI-rapport 1 Kyrkans hus Uppsala)

 • Bo Larsson

  Ok du har alltså ingen egen erfarenhet av Livets Ord utan hänvisar till ‘källor’. Det finns en skillnad även till antalet på dom som känt sej sårade och dom som blivit sårade. Av alla tusentals medlemmar och besökare som passerat Livets Ord genom åren är det väldigt få som blivit sårade.

 • Bo Larsson

  ‘När en herde sviker’, Joakim är ju inte Andreas herde eller har varit det för dessa som upplevt att någon trampat dem på tårna.

 • Jonas Rosendahl

  Visst är det sant att problem finns överallt mer eller mindre och att människor blir svikna överallt också. Men det ger inte legitimitet åt att relativisera det som skrivits i bloggposten.
  Jag tycker efter att ha läst och hört vad en del människor varit med om inom trosrörelsen, att det finns en trovärdighet i deras berättelser och att det tyder på en ledarskapskultur och exklusivitetstänk som både är och har varit mer problematisk i trosrörelsen än andra frikyrkorörelser.

 • kjell

  När jag läser med äldst först så är det omkring plats 70 du kan hitta dialogen.

 • Bo Larsson

  En sann kristen väljer att gå Livets ords bibelskola

 • Lars Wärn

  LO har ställt till det för de små människorna i många länder, inte bara i Sverige. I Ryssland och Ukraina släpps inte ”ulvarna” in längre, som väl är. I Sverige var det ingen eller få som brydde sig om att försöka ”mota olle i grind”.

  http://aletheia.se/2014/02/15/rysk-frilansjournalist-uttalar-sig-om-livets-ord-i-ost/

 • Lars Wärn

  Här kan man via länkar läsa en del om hur illa det gick i Sverige.

  http://www.fri-sverige.se/sida236.htm

 • Inga

  Det är viktigt att lyfta fram att det skett och sker många övergrepp i pingströrelsen också. Man får inte förbise att många pingstförsamlingar har anammat trosrörelsens läror , ledarstil och beteende.
  Många blir utfrusna, isolerade eller demoniserade även här.
  Tack för att du pekar på detta problem till tröst och hjälp för de offer som skadats där.

 • Jonas Rosendahl

  Helt sant att pingströrelsen kommit lindrigt undan granskning. Det har på aletheia skett viss granskning i ”Bjärka-Säby” härvan och hur församlingen i Linköping hanterat (eller inte hanterat) den splittring som blev konsekvensen av Halldorfs kyrkohistoriska svärmeri.

  Samtidigt när något ska granskas är aletheia precis som ”sekulär media” beroende av frikyrkliga visselblåsare. (grundlagsskydd via utgivningsbevis gäller för de som kontaktar aletheia, Daniel eller Andreas)

  Aletheia har tidigare nämnt om Bo Krister Ljungbergs bok ( Länk nedan som ska godkännas först) och det är en bra och viktig bok som jag tidigare skaffat.

  Det är dock viktigt i mitt tycke att poängtera att denna komplicerade fråga om hur en del människors behandlats inom trosrörelsen knappast kan ”sopas under mattan” med att säga att det är ”bara” att förlåta och sen är det klart.
  Det behövs ständigt röster så att saker kan balanseras. Frågor kring livets ords historia är inte över utan är en pågående process.

  Jag har på ett personligt plan förlåtit det jag varit med om under frikyrkoåren ( som dock inte kan jämföras i dignitet med en del vittnesbörd jag hört i till exempel trosrörelsen eller hur pingstförsamlingar förut uteslöt medlemmar) Och jag har fått förlåt från andra också. Det är viktigt och en grund för att kunna gå vidare i samtal och känna frid gentemot trossyskon. Men det gör ju inte att jag håller tyst för det. Att vara en profetisk granskande röst i frikyrkligheten är fortsatt nödvändigt framförallt när etablerad frikyrklig media ibland ter sig väldigt selektiv med vad man delger läsarna.

 • Jonas Rosendahl
 • Eva

  Tittar in på denna blogg fyra,fem gånger per år sedan den startade. Läser då många artiklar och kommentarer. Har dock inte kommenterat på minst åtta år. Det som alltid slår mig är INTE att denna historia med Livets Ord aldrig tycks få ett slut. Det har jag aldrig någonsin trott kommer att hända. Det allvarliga och sorgliga är snarare att det verkar finnas så många sårade som inte lyckats gå vidare. Har själv blivit illa tilltygad men inte i kristna sammanhang utan med en myndighet. Visst vill man ha upprättelse, man vill att andra ångrar sig av hjärtat osv. Men jag kom till en punkt där det inte blev det minsta bättre av att hålla på att fokusera på att andra någonsin ska förstå. Viljan fanns inte. Då gav jag upp och rotar inte mer i saken.

  Med det sagt menar jag inte att förringa något. Det är inte min sak att döma. Inte heller är det egentligen den sårades sak att vara den som bara ska gå vidare. En sårad på gatan vill helst först ha vård före man ens är frisk nog att tänka på att förlåta den som orsakade olyckan. Skuldfrågan är liksom inte aktuell i den akuta fasen. Har ofta tänkt på om många sårade faktiskt fortfarande är som fastfrusna i den akuta fasen fastän så många år passerat. Då är det förstås mycket svårt att gå vidare. Men att fokusera på den skyldige när man ligger sårad på gatan hjälper inte heller. Tänker snarast på var de andliga akutsjukvårdarna befinner och befunnit sig. Kanske har mycket skett i det fördolda. Jag vet inget om det.

  Ofta i kristna sammanhang jag varit i min ungdom har fokus direkt blivit på skuld- och förlåtelsefrågan så fort något farit illa. Det har jag alltid funnit mycket märkligt. En skadad behöver först vård innan man kan fokusera på händelsen som orsakade skadan från början. Inte kommer en hjärtpatient in till akuten och börjar prata en massa och analysera orsaker och skuldförhållanden. Nej, man vill ha akutvård för att överleva. Varför skulle ett sårat hjärta vara så annorlunda. Alltid detta fokus på att förlåta och vem som bär skulden… I Finland har jag hört att man vid brott och olyckor är väldigt snabba med vård till offer direkt. Det är ju där skadan skett. I Sverige är fokus på att utröna orsaken till olyckan eller brottet, jaga brottslingar…analyserandet och jakten startar direkt, inte minst i media. ”Vem bär ansvaret?” Enligt finsk synsätt är detta att befinna sig på ett extremt intellektuellt plan i förhållande till det levande livet. Det är ju inte brottslingen som är akut skadad, ändå är mest fokus där. Brottsligen kan till och med ses med förmildrande omständigheter, även om ett mord begåtts.

  Eva

 • Janne

  Bara det att det finns inget på almbloggen…

 • kjell

  Här på aletheia, har Daniel Alm varit uppe till diskution, men du är kanske någon annanstans och letar, men jag är fortfarande kvar här på aletheia, vad skall jag annars kalla inlägget? Den med 536 kommentarer?

  (Det blir samma som med bibeln, när jag vill ha klarhet över vissa texter innan jag beställer många ex så missuppfattas det.)

 • SE Sköld

  Uppsala livets ord – till skillnad från ”alla de sanna livets ord” – var under Ulf Ekmans tid, en villolära, som skadade många som tog del av den, som ormgift plägar göra. Hur det är nu, vet jag inte, men under Ulf Ekmans tid var jag där och vet därför vad jag skriver om.

  Predikade också i Knutby innan ”slaktaren” kom och fick varna den dåvarande ledaren, Kim Wincent, för utvecklingen. Varnade också Olof Djurfeldt, då chefredaktör på tidningen Dagen,
  och min egen föreståndare i Pingstkyrkan i Jönköping, Norris Leffler, för Uppsala livets ord, som ju spreds som ogräs över landet, men de fortsatte att sova, åtminstone tills ”slaktaren” trädde fram och blev märkbar för både ögon och öron.

 • Lars Wärn

  Förlåt eller ej, trosrörelsen och framgångsteologin är vår tids främsta andliga katastrof. Ska de be om förlåtelse för vad Kenyon och Hagin lurade i Ekman & co ? Bättre att skingra de kvarvarande fåren i ”församlingen” och sända ut dem till jordens fyra hörn, i enlighet med missionsbefallningen.

 • SE Sköld

  Eftersom Djävulen – enligt Bibeln, Guds Ord – kan ”förskapa sig till en ljusets ängel” kan lärargåvan, som nu sitter i ”förarsätet” inte avslöja honom, när han kommer förklädd till en ljusets ängel.

  Lärarna – som ofta är församlingsledare – bekämpar hellre de andliga gåvor som skulle kunna avslöja denna ”Mörkrets furste”. Därför springer Djävulen – Guds fiende – in och ut i församlingarna, utan att bli avslöjad. När det gäller Knutby, var det snarare polisen som kom på hur det förhöll sig där, inne i Gud Den Allsmäktiges eget hus!!

  Detta beror på, att byggnadsmännen inte följer Guds ritningar, som finns i Bibeln, utan följer sina egna tankar.

 • Jonas,
  jag blir upprörd över ditt sätt att missrepresentera innehållet i min bok ”Förlåtelse som nödvändig frihet”.
  Du skriver:
  ”Aletheia har tidigare nämnt om Bo Krister Ljungbergs bok ( Länk nedan
  som ska godkännas först) och det är en bra och viktig bok som jag
  tidigare skaffat.
  Det är dock viktigt i mitt tycke att poängtera
  att denna komplicerade fråga om hur en del människors behandlats inom
  trosrörelsen knappast kan ”sopas under mattan” med att säga att det är
  ”bara” att förlåta och sen är det klart.”

  Du skriver att du har ”skaffat” boken — men har du läst den?
  Jag tror inte det. Du verkar inte förstått titeln, och kan knappast ha läst vare sig inledningen eller efterordet.
  Om det finns något jag INTE gör i denna bok, så är det att ”sopa under mattan”. Om det finns något annat jag heller absolut INTE gör, så är det att säga att ”allt är klart” bara man förlåter.
  Det som framför allt får mig att tro att du inte läst boken är ordet ”bara” framför ordet ”förlåt”, för finns det något jag heller INTE gör, så är det att påstå att detta att förlåta skulle vara enkelt.

  Det finns i boken ett stort avsnitt riktat till ”förövaren” och ett lika stort till ”dig som står bredvid”: kallar du det att ”sopa under mattan”?

  Men den jag framför allt talar till är den som drabbats utan att vare sig förövare eller bredvidstående reagerar: vad gör den av sitt liv?

  Det är den djupt skadade och sårade jag vill nå – vare sig den människan får erkännande/upprättelse eller inte av något etablissemang – med budskapet att det i alla fall finns befrielse och en framtid.

  Sedan finns det ett omvändelsebudskap till förövare och medlöpare i boken också, men min stora poäng är, att befrielsen för den drabbade inte är avhängig av förövarens omvändelse. Sug gärna länge på den karamellen.

  – – –

 • Joel Bryntesson

  Man brukar ju be om förlåtelse för något, exemplet som Joakim gjorde var ju att be om förlåtelse för saker som skett i kontakten med Livets Ord och det verkar bara vara lite flummigt skrap på ytan. Det här måste ned på djupet om det ska bli något av det, Ex jag gör en buckla på din bil och jag får be om förlåtelse att jag gjorde en buckla på din bil, det är så förlåtelse går till.

  Vad Livets Ord ledare måste göra är att plocka upp alla villoläror som dom har förkunnat som har skadat människor för livet, villolära för villolära måst upp till ytan och tala om att det här var fel förlåt mig.

  JDS
  Vi är gudar läran
  Läran om när en människa föds på nytt så blir hon som Jesus i sin ande rättfärdigheten sitter liksom fast på henne.(vi är gudar)
  Människan är en ande som har en själ och bor i en kropp.
  Barnanöds bön.
  Krigs tungotal.
  Man ska underordna sig sin pastor som man underordnar sig Gud.

  Men att detta ska ske kommer jag bara tro om jag får se det.

  Joel.’

 • Ja, jag tror detta behöver lyftas, bland annat på grund av den annorlunda karaktär som rådit (råder?) inom pingströrelsen jämfört med Livets Ord. Det verkar som att det är mer ”buller-och-bång” inom trosrörelsen rent allmänt, och att detta även tar sig uttryck när människor ger luft åt vad de varit med om.
  Inom pingströrelsen har det allmänt varit en annan kultur: människor tiger och lider tyst i större utsträckning, och därför tystas ”missförhållanden” (lögn? falskhet? svek?) ned, inte bara visavi medier utan även inom lokala församlingar: allt ifrågasättande är kritik, och man skall inte tala illa om pastorn/församlingen. Jag tror även all form av ”uppriktigt tal” om missförhållanden får de allra flesta ”medlemmar” att bli paralyserade; slutar tänka; stoppar huvudet i sanden, blir medskyldiga.
  Kanske är det som du säger, att Pingstsamfundets Pastorer nu också tagit över trosrörelsens ledarskapsstil; mina egna erfarenheter ligger 15-20 år tillbaka i tiden. Men då ligger pingstvänner riktigt illa till.

  – – –

 • Jonas Rosendahl

  Oj, nu blev det nog ett stort missförstånd här. Hela min kommentar handlar inte om enbart din bok.
  Jag börjar med ett nytt stycke när jag skriver ”Det är dock viktigt i mitt tycke att poängtera att denna komplicerade fråga om hur en del människors behandlats inom trosrörelsen knappast kan ”sopas under mattan” med att säga att det är
  ”bara” att förlåta och sen är det klart.”

  Denna kommentar riktar sig till de som anser att de som blivit svikna inom trosrörelsen ”bara” ska förlåta och sen gå vidare. Jag har hört berättelser och jag har läst om dem. Det är komplicerat.
  Däremot tror jag att din bok kan vara till god hjälp att läsa för många i en situtaion när de blivit svikna. Jag läste den med god behållning för att berarbeta eget ”bagage”.
  Hoppas det blev tydligare nu.

 • Ulrika

  ”Människan är en ande som har en själ och bor i en kropp.”

  Där citerar du Kenneth Hagin. ”Hon är en ande, har en själ och bor i en kropp” skriver Hagin i sin bok ”Hur du kan bli ledd av Guds Ande” s.12.

  Denna lära kanske inte låter så konstig vid första anblicken. Då får man titta närmare på hur de olika delarna uppfattas av de som lär ut om dem. I Hagins lära är anden subjektet. Här kan man tänka sig att de som inte upplevde andens närvaro helt enkelt inte trodde att de fanns….inte fanns till…inte fick vara dem de är. Och från andra sidan sett, de som upplevde anden fick hela tiden kämpa för att uppleva anden annars upphörde man att existera…(Inte så konstigt att många for illa?)

  Människan fick helt enkelt inte vara hel, såsom hon är, där anden, själen och kroppen är en helhet: en människa.

  Hur läran tillämpas idag inom LO har jag ingen aning om.

 • SE Sköld

  Den lära som inte börjar med den skyddslösa Människan i moderlivet, utan tillåter utan att säga ett enda knyst, att den människan med stöd av vårt lands, Sveriges, lag dräps som kattungar i moderlivet, den tror jag inte på!

  Den är inte biblisk! Gud värnar, min Gud som är Bibelns Gud, ALLA människor, som ju är Hans avbild, Hans söner och döttrar. Därför är kristenhetens tystnad, en gåta för mig, i allra bästa fall.

 • SE Sköld

  Den människa som Du berättar om är Gud själv, och behöver således ingen Gud! Den människan som Bibeln talar om, är som ett får, som antingen följer Den gode herden eller inte.

  Hon leds alltså, antingen av Gud eller så av Djävulen, men i vilket fall är det den herde hon har, vad den nu än heter, som går före och bereder väg för henne. Sin väg! Den leder antingen till Himlen, eller så till Helvetet. Det är den hon följer, som avgör den saken!

 • Kenneth Mäki

  Gör du en buckla på min bil får du se till och betala också, ett förlåt är ju trevligt men det fixar inte bucklan. Det är att ta ansvar för fel man gjort. Det är nåt dessa ”pastorer/ ledare” tror sig slippa undan.

 • Lars Wärn

  ”Den människan som Bibeln talar om, är som ett får, som antingen följer Den gode herden eller inte.”

  Fåren följer tysta Herden och äter det han bjuder dem att äta. Getterna springer hit och dit, bräker högt, äter vad skit som helst.

 • Jonas Rosendahl

  Hagin var i sig en utmärkt pingstförkunnare. Inget märkligt i sig jämfört med andra förkunnare på den tiden. Däremot är uttrycket: ”Människan är en ande som har en själ och bor i en kropp” inte ett lyckat uttryck. När vi dör så lämnar uppenbart ”nånting” kroppen. Ska vi benämna det som människans själ eller ande? Jag vet inte.
  Men om fokuseringen blir att vi är en ande och i den som pånyttfödd lik Gud och därmed kan göra såsom Gud, blir det en väldigt förenklad definition och förenklade samband.
  Det har jag förstått nu efter en del år.
  Det kan leda till en överbetoning på att vara ”så andlig som möjligt” det kan också leda till en alltför mekanisk syn på andligheten. Det blir som en ”cola automat”, gör vi si eller så så gör Gud si och så. Jag tror här har många trosrörelsemänniskor blivit besvikna. Det andliga fungerade inte efter så enkla premisser.
  Därmed inte sagt att vi inte ska tro på Guds löften och kunna få se mirakler här och nu i denna tid. Men det blir en balansgång hur man ska betona i förkunnelsen.
  ”Vi är gudar” anklagelserna är överdrivna. Copeland, Hinn och den del andra traskar väldigt långt ut i träskmarkerna för vad som hände Jesus ”andligen”.
  Man kan inte tolka bibeltexterna likt en gummisnodd hur långt som helst utan att det tillslut går av.
  Därmed inte sagt att de är använda av satan och är ockulta. Det gäller också att vara sansad och biblisk i sin kritik. Den kritiken är enligt min mening överdriven mot trosförkunnarna. Människor blir helade och människor blir frälsta i skaror.
  Varför deras gåvor fungerar trots ”gummisnoddstolkningar”, ja det vet jag inte, det är ett lika stort mysterium som när Jimmy Swaggart sprang till prostituerade och sen kunde ha möte med många frälsta nästföljande dag. Men Gud är Gud, inte vi 😉

 • Lars Wärn

  Trosförkunnelse och framgångsteologi är ett Djävulens verk från början till slut och står i direkt opposition till Bergspredikan och evangeliet i övrigt.

  Hur många av trosförkunnarnas ”mirakler” är dokumenterade och bevisade? Hur många ”mirakler” utfördes av Todd Bentley i Lakeland?

  https://www.youtube.com/watch?v=2ZERtv9aHQU

 • Läsare

  Här håller jag återigen med Lars W
  Hur många totala helanden kan du själv bevisligen gå i godo för. Har du sett någon totalt lam/rörelsehindrad kliva upp och gå. Har du varit med om att någon helt blind eller döv fått tillbaka sin syn eller hörsel. Tror nog det är väldigt få som varit med om det, det är mestadels människor med dåliga ryggar axlar nedsatt syn/hörsel som blir helade.
  Hur skall vi kunna lita på sådana som Hinn Bentley mfl som dessutom gör vinning på sitt helande. Frälst blir man lätt om den rätta stämningen skapas och det är dom väldigt duktiga på att skapa med smäktande toner. Men det är på några år som det visar sig om det håller. Visst tror jag att det finns dom som blir frälsta och lever kvar i det, men som sagt alla rapporter om skaror som kommer till tro och blir helade tar jag med en stor nypa socker.

 • Jonas Rosendahl

  Nu låter du sådär självsäker som en person kan låta som varit med eller är med i trosrörelsen.
  Se bara på Ulf Ekman, som jag förvisso uppskattade mycket på den tiden jag själv visste bäst om allt och alla. Vi skulle be emot påven, det var tvärtsäkert. Nu ska vi plötsligt be för påven, och lika tvärsäkert.
  Det bytte bara skepnad…kanske vissa människor lockas av rörelser som passar dem också, att vara lite bror duktig och att veta bäst….jag tror det gäller mig också tyvärr. Men jag har fått smaka på konsekvensen och ångrat mig i säck och aska..;-)

 • Jonas Rosendahl

  Sockra inte för mycket bara, salt är viktigt också i alla fall enligt bibeln 😉

 • Lars Wärn

  Jag har inte bytt uppfattning om något v g Bibelns budskap. Inte de senaste 50 åren. Trosrörelsen dök upp för ca 30 år sedan. Det var något jag ogillade från första stund. Har jag inte rätt att låta självsäker/tvärsäker?

 • Jonas Rosendahl

  Du anger ingen grund eller argument. Jo, en video om Todd Bently där människor beter sig som på ett herrnhutiskt möte i Övertorneo på 1700-talet. Men du gillar ju mest att tycka utan argument, det vet vi ju….;)

 • Ulrika

  ”Barnanöds bön”

  Anders 24 år (på 80-talet) förklarar barnanödsbön så här: ”Jag och mina kompisar praktiserade livligt alla tekniker som fanns tillgängliga. Ofta utövade vi sk. barnanödsbön. (ta på sig en annan människas ångest pch genom att gå tillbaka till fosterstadiet, ligga på golvet och utöva en form av primalskri.) Genom detta kom vi liksom i trance.”

  Källa: Trosförkunnelsen och dess avhoppare, Maria Sjöberg RI-rapport 3 Kyrkans hus Uppsala 1988)

 • Björn bloggaren

  Barnsnödsbön är nog snarare den nöd Anden ger i specifik situation, inget konstig alls, kallas även bönetryck.

  Bb

 • Ulrika

  Håller med dig på flera punkter även om jag (nu) ser allvarligare på konsekvenserna av Hagins villolära.

  Vi kan ta en första titt på vad Bibeln säger om ”själ” kontra vad Hagin säger om ”själ”.

  Tar Anders Berghem till hjälp. Han skriver i RI-rapport 4 Kyrkans hus Uppsala 1988:

  Det hebreiska ordet som på norska och svenska vanligtvis anges med ”själ” är ordet naefaesh. Ordets betydelse är vid och vi tar här bara upp det som i sammanhanget är av störst intresse.”

  Berghem anger bland annat 1 Sam 18:1 som exempel på ”själ/naefaesh”: ”Sedan , efter det att David talat ut med Saul, fäste sig Jonatans hjärta så vid Davids hjärta, att Jonatan hade honom lika kär som sitt eget liv”

  Där det står ”liv” heter det på hebreiska naefaesh, alltså ”själ”. Av sammanhanget förstår man att detta helt enkelt måste betyda att Jonatan älskade David som sig själv.

  Slutcitat Berghem.

  I exemplet ovan ser vi hur stor, naturlig och odelbar människans själ/liv är från hennes person.

  Vad säger Kenneth Hagin om människans själ?

  Från hans bok ”Hur du kan bli ledd av Guds Ande s 20:

  ”Med min kropp kan jag komma i kontakt med den fysiska verkligheten. Med anden kan jag komma i kontakt med den andliga verkligheten. Så återstod endast en annan del av mig, genom vilken jag kan ha kontakt med ytterligare ett område. Jag insåg då att det måste vara med min själ som jag stod i förbindelse med det intellektuella.”

  I citatet ser vi tydligt hur Hagin ser ande, själ och kropp som separata delar som inte sitter ihop.

  Den bibliska människans olika delar bildar en odelbar enhet.

  Jag tror att det är denna villolära , som lär människor att endast anden gäller, att själen skulle vara underodnad ( enligt Hagin intellektet och enligt Bibeln livet…) och kroppen ett dött skal som bidragit till att så många avhoppare upplevt starka personlighetsklyvningar.

 • Jonas Rosendahl

  Ulrika, ja det är din tolkning av vad han skriver. Jag tolkar det lite annorlunda. Allt gott!

 • Ulrik

  Allt gott.

  (Om du vill berätta din tolkning läser jag den.)

 • Joel Bryntesson

  Intressant hur ser du på det idag?

 • Jonas Rosendahl

  I det stora hela finns bara gott att säga om Hagin i mitt tycke, och jag har blivit väldigt uppmuntrad av hans undervisning speciellt på 90-talet. En av hans böcker gjorde så att jag äntligen tog emot gåvan att tala tungotal som ett exempel.
  Men sen finns det inom ”trosrörelsen” ett antal inbyggda kardinalfel, antaganden som man bygger undervisning på. Det blir snävt och det blir mekaniskt. Jag tror visserligen på Guds löften och välsignelse, men inte längre på ett ”mekaniskt” sätt.
  Tro är en Guds gåva, det är även en förtröstan, inte en prestation på så sätt att jag ”tillverkar den själv”.
  Jag ska ta ett exempel: Hagin talar om ”The God kind of faith” och syftet är att vi kan ha samma tro som Gud, och därför också tala i tro och förlösa. Visserligen kan vi hålla fast vid en god bekännelse, det finns också kraft i Guds Ord när vi talar det. Men det kommer av Guds Ord i sig självt, inte att vi har ”förlösande tro”.
  Så vad blir kardinalfelet här. Jo ingenstans i skriften ges Gud attribut av att behöva tro själv. Gud behöver inte tro och sen tala och förlösa. Gud talar och sen kan man sätta punkt efter det.
  För att citera en teolog: ” The truly basic of matter is not the expression of my faith so that i possess what I confess, but faith as God’s continuing gift by which He always remains in charge and my confession stems out of His will and purpose”.

 • Ulrika

  Denna barnanödsbön, som Anders 24 vittnar om, var helt obekant för mig tills jag läste om den. Den låter som en främmande ande. Och Anders 24 håller med om det. Dessa ”böner” och tekniker som användes var en del av orsakerna till att han valde att hoppa av.

  När vi ber så ber vi om Herrens hjälp. Om Herdens ledning och ingripande.

  Om en människa lever med ångest ber vi Herren om hjälp för personen. Vi tar inte själva på oss människans ångest.

 • Lars Wärn

  Du anser inte att Todd Bentley och ”väckelsen” i Lakeland har sina rötter i trosrörelsen och framgångsteologi?

  Insåg under tidigt 1980-tal att dessa läror är främmande för Bibelns lära. Det är i grunden ett påfund från ”åklagarsidan”.

 • Inge

  Hej Lars!
  Du har nog helt rätt i att Todd Bentley aldrig utförde några mirakler! Däremot skedde flera mirakler under de samlingar som var i Lakeland 2008. Jag var själv där i början av kampanjen och kan själv vittna om vad jag sett och hört, lama gick och blinda fick sin syn. Jag kan inte säga att jag såg några mirakler ske som en direkt följd av att Todd la händerna på någon och bad, däremot har sett personer som fick uppleva konkreta mirakler under lovsången och under själva mötet som sedan vittnade om vad som skedde. Jag har personligen sett och talat med och då tänker jag speciellt på en kvinna som kom i rullstol till mötet och sedan gick själv därifrån.
  Så Lars det händer mirakler även i vår tid, men varför världen så sällan lyckas få bevis beror på att ingen människa skall få äran av det Gud gör.

 • Lars Wärn

  Det skall alltid finnas evidens av något slag. Man kan inte bara påstå saker. Vad sa Yeshua till den spetälske mannen som botades?

  ”Och Yeshua sade till honom: ‘Se till, att du icke säger detta för någon; men gå bort och visa dig för prästen, och frambär den offergåva som Moses har påbjudit, till ett vittnesbörd för dem.’ ”
  (Matt 8:4)

  Det sker självklart mirakler även i vår tid men då bortser jag helt från allt detta fejk från Benny Hinn, framgångsteologin och deras helvetesläror.

 • SE Sköld

  Ett knäfall, hur välmenande det än är, kan inte rätta till årtionden av falsk förkunnelse, som skadat människor vad gäller deras själar och andra deras situationer, som familjeliv och relationer till andra människor. Många av de drabbade är nu döda, men de övriga kan sammankallas för att läromässigt korrigera den felaktiga undervisning de fått. Mao ställa ”Uppsala livets ord” i belysning av ”alla de sanna livets ord”, den lära som Jesu apostlar predikade.

  En annan grupp människor som ALLA etablerade predikanter – Ordets tjänare – sviker, är de ofödda som dräps i moderlivet, där Gud lagt dem skyddade tills tiden är inne för dem att födas, att bli synliga också för ögat. De blir totalt försvarslösa dräpta, utan att ens Guds tjänare, Guds Ords tjänare och förvaltare, träder upp till deras försvar: till försvar för deras rätt att få leva!

  Det som händer är, att de dräpta blir berövade sitt liv på jorden och att de som dödat dem, går evigt förlorade, utan Guds förlåtelse för sin blodröda synd. Och för att få den, förlåtelsen, måste de inse sin synd och be Gud förlåta dem, i Kristus JESUS. Men när Guds Ords tjänare sviker och är tysta, vem skall då berätta den sanningen för dem?

 • Lars Wärn

  Läste en bra artikel i ämnet på APG29 (händer inte så ofta där)

  https://www.apg29.nu/index.php?artid=28530

 • SE Sköld

  JESUS: ”Du skall älska Herren, din Gud,
  av allt ditt hjärta och av all din själ och av
  allt ditt förstånd och av all din kraft.

  Sedan kommer detta: ‘Du skall älska din
  nästa som dig själv. Inget annat bud är
  större än de”.

  2 Mos. 20:13 ”Du skall inte dräpa”.

  Guds Ord uppmanar oss, att älska ”vår nästa” – våra medmänniskor – som oss själva och de Orden från Gud, omfattar givetvis också de människor som finns i moderlivet! Och dem man älskar, slår man inte ihjäl!

  Inom Pingströrelsen är det en merit, att ta akademiska poäng i teologi, men för Sveriges folk, och inte minst med tanke på dem som dräps i moderlivet, är det långt bättre om predikanterna, pre-dikade det som de redan vet. Det skulle rädda liv här i tiden och inför evigheten. Men det skulle också skapa förföljelse för Ordets skull och det inser Guds och Ordets tjänare att de slipper, om
  de tiger.

 • Läsare

  Kände du dessa personer som blev helade innan, du visste med säkerhet att dessa människor led av vad dom sa sig lida av. Den här typen av förkunnare ser till att ha människor som fejkar helande, det blir liksom lite mer sug kring deras kampanjer då.
  Folk strömmar till och kollekten blir större. Sen finns det ett annat dilemma också. Man ska ju enligt deras förkunnelse proklamera att man blivit frisk och hur många som tex åkt från Norge till lakeland för att uppleva smörjelsen där säger att jag kände ingenting. Har du gjort uppföljning mm. Visst jag låter skeptisk men jag utgår bara från vad jag själv och andra sett och upplevt och där är det utväxt ben som dominerar. Omöjligt att säga emot och visst känns det säkert bättre efter lite förbön för vem vill ha otro???
  Jonas 😉

 • Lars Wärn

  Har själv blivit helad, inte med någon annan än min Herre närvarande, på helig mark. Ett mångårigt problem med ryggen (var skogshuggare i min ungdom).

  När det gäller de där båda bedragarna har det nog varit tvärtom i flera fall. När Benny Hinn får leden att falla bakåt och ned på publiken genom ”andlig kraft”, har någon följt upp vilka eventuella skador de ådrog sig?

  Har någon följt upp vilka skador denne stackars man ådrog sig efter Todd bentleys överfall i Lakeland?

  https://www.youtube.com/watch?v=dVvJN-5ivaY

  ”In the name of Jesus” För väl att Yeshua är större än sådana där kräk.

 • Jonas Rosendahl

  Du får ju (tyvärr) skriva vad du vill här i forumet. Det är ju nästan som ditt eget forum numera. Så visst får du låta tvärsäker och ständigt häva ur dig saker utan några som helst argument, det är ju uppenbart och tragiskt på samma gång 😉

 • Jonas Rosendahl

  1. Jag känner inte Todd Bentley, har aldrig varit på någon av hans möten, vet bara att han är en tatuerad snubbe som verkar fungera i helandens nådegåva och att folk skakar och faller på hans möten.
  För mig är han varken någon profil i trosrörelsen eller representativ för nåt särskilt.
  Däremot A.A Allen, Hagin, mfl var representativa för den sk framgångsteologin.

  2. Jo du inser både det ena och det andra och lägger ständigt in länkar här och kommer med påhopp och okynnesord . Men jag ser sällan något av anständigt resonemang eller argument. Otroligt att du får hålla på och dessutom ofta off topic, men jag är inte moderator. Du är inte speciellt trevlig (men det är inte jag heller alltid) eller speciellt saklig att resonera med. Kommer du överens med någon människa överhuvudtaget utanför din ”bubbla”?

  3. Dum fråga förtjänar egentligen dumt svar, men nej, men ja jag har läst om dessa rörelser och även detaljer från mötena, därav att jag skriver om det.

 • Lars Wärn

  ”Du får ju (tyvärr) skriva vad du vill här i forumet.”

  Absolut inte! Jag har numera valt bort kraftuttrycken och de mer radikala personangreppen varför admin låter mig skriva ett tag igen.

 • Lars Wärn

  ”…Todd Bentley…” ”…verkar fungera i helandens nådegåva…”

  (1) Det är ju exakt vad han INTE gör eller gjorde! Såg du inte videon jag länkade med reportage från ABC News?

  (2) Yeshua ansågs inte vara ”trevlig” bland de skriftlärde på sin tid. Jag är Hans lärjunge. I rakt nedstigande led 🙂

  (3) Finns det någon skildring från ”herrnhutiskt möte i Övertorneo på 1700-talet” du kan länka till eller kanske posta som PDF?

 • Jonas Rosendahl

  SE-Sköld – Jag är inte moderator här, men samla gärna dina tankar i ETT inlägg och sedan om det blir diskussion så kan man ju kommentera. Som det är nu så kommenterar du flera gånger dina egna inlägg och det ger inte debattforumet nån smidighet direkt.
  Detta med livets ord är inte bara nattsvart och villolära. Jag reagerar kraftfullt när så kallade kristna ska sätta satans etiketten på saker och ting som inte är det. Det är rättshaveri.
  När jag gick livets ords bibelskola på 90-talet så var vi 600 elever bara i årskurs 1. Många kom som jag från pingströrelsen. Vi fick mycket gott från livet ord och en stabil grund i Ordet som håller än idag. Vi fick del av nådegåvor som fungerar än idag. Jag såg inget av den manipulativa sidan hos ledare, men jag involverade mig inte heller i församlingen på nåt djupare sätt.
  Däremot blev jag varnad för ”vi är gudar undervisning” i pingstkyrkan jag gick i. Jag blev även varnad att går man på livets ord kan man glömma att tjäna i pingst alla dörrar stängs. När det gäller ”vi är gudar undervisning” och sånt så var det bara struntprat och lösa rykten.
  Däremot har jag läst och hört om vittnesbörd långt senare om de som verkligen kom i kläm i församlingen. Jag kan även tycka att undervisningen såhär efteråt var lite väl ensidig och andligheten blev lite väl mekanisk. Tycker även att det var en överbetoning på undervisningen av tjänstegåvorna som skapade en exklusivitet. Det fanns även en stramhet som jag inte var van med från pingstuppväxten.
  Men på det stora hela, mycket bra bibelskola!
  Men som sagt myntet har två sidor. Ska man kritisera bör man göra det sakligt och inte med satans etiketterna. Så tycker jag.

 • Jonas Rosendahl

  1. Tittade bara på delar av videon. Men jag har inte nåt större förtroende för dina sk andliga bedömningar om vad som är av Gud eller inte. Ska jag bedöma Todd vill jag åka på ett möte.
  2. Blanda inte ihop Jesus roll och din roll bara.
  3. Om du får tag på till exempel bokbörsen så anförskaffa Svensk kyrkohistoria av Berndt Gustavssson. Om du har samma utgåva som jag, så slå upp sid 160 i boken, så kan du läsa exakt om det jag beskrivit här.

 • Lars Wärn

  Klockan är mycket. Ska kika vidare på dina synpunkter i morgon. Godnatt 🙂

 • Jonas Rosendahl

  Vilken tur för dig 😉

 • Jonas Rosendahl

  Har du mat och sovklocka? 😉 Men ok, godnatt!

 • Lars Wärn

  1. Gör vilka bedömningar du vill. De med seende ögon förstår.
  2. Meningen med att vara lärjunge är att man en dag blir som Mästaren.
  3. Jag är inte särskilt intresserad av svensk kyrkohistoria. Det som ligger i fokus hos mig, och nästan upptar hela panoramat, är profetiorna och framtiden.

 • Jonas Rosendahl

  1. Vi får väl se 😉
  2. Fundera gärna på vad det innebär…
  3. Du frågade och jag svarade. 🙂

 • Lars Wärn

  1. –
  2. Jag har funderat i 40 år och tycker att jag har rett ut det.
  3. Ok.

 • Läsare

  Jag och min fru tittade på ett möte som sändes på nätet med Todd, detta gjorde vi innan alla skandaler blev kända. Det var i början när han var i ropet och vi hörde hur folk reste från Skandinavien för att få uppleva smörjelsen. Efter 2-3 minuters tittande så sa min fru, detta är obehagligt, en obehaglig ande och jag höll med. Vi kände att detta var något osunt och slog av. Då skall sägas att vi båda kommer från miljöer och mötesvanor där vi sett det mesta och vi hade inga fördomar eller förutfattade meningar utan vi var öppna. Det som kan slå en i efterhand är ju hur människor kan gå på detta och köpa ”paketet”. Hur kan man åka 1000-tals mil för att ”uppleva” herren är inte det att nedvärdera sin Gud och sin tro. Är inte Gud densamma här i mitt hem i alla enkelhet varför ska man söka honom på annat håll och i vilka former(tydligen) som helst. Tappar människan sin urskiljningsförmåga i jakten på upplevelser

 • Lars Wärn

  Du har så rätt som vanligt, käre Läsare. Vill ju inte vara ”den som är den” men följde nog ”väckelsen” i Lakeland via GOD TV från nära nog början och förundrades. ”Vad är detta?” Det var utomhus vill jag minnas, senare flyttades evenemanget in i någon slags sporthall. Fenomenet diskuterades lite smått på Kyrkforum där jag var flitigast aktiv då, men ville veta vad andra tänkte. Man märkte att många ”inte ville vara emot den helige Ande” och mestadels undvek mina vassa frågor.

  Jag upptäckte Aletheia och att samma frågor diskuterades där. Även Erevna m fl vid samma tid.

  Jo, vad jag ville ha sagt var att det är Todd Bentleys förtjänst att jag blev kommentator på Aletheia 🙂

 • Jonas Rosendahl

  2. 40 år, inte mer? 😉

 • Lars Wärn

  Jag började läsa Bibeln när jag blev läskunnig för 49 år sedan. Då tänkte jag inte så mycket på lärjungaskap utan fascinerades istället av den bibliska historien.

 • Jonas Rosendahl

  Tur att inte till exempel T.B Barrat trodde på att sitta hemma och titta på tapeterna. Han åkte på tidigt 1900-tal till sina trosfränder i USA för att lyssna och lära och sen när väckelsen i Los Angeles bröt ut åkte han dit redan 1906. Med sig hem förde han ”en okuvlig segertro på den extatism han upplevt”.
  Det mottogs inte särskilt väl i det egna sammanhanget och tidningarna skrev emot. Men han bildade en församling i Kristiania och långt senare när Barrat dog 1940, 78 år gammal. Så fanns det 250 pingstförsamlingar i Norge med sammanlagt 30 000 medlemmar.
  Inte så dåligt ”virke” från USA han tog med sig hem med andra ord 😉

 • Läsare

  Ja han hade väl just tur då 😉 som hittade en god kraft som gav ringar på vattnet. Tror dock att risken idag är överhängande att stöta på märkliga skeenden är på den tiden. Det har helt enkelt blivit lite mer affär över det hela nu, eller vad säger du.

 • Inge

  Hej Lars!
  Jag har lyssnat på många predikanter under de 40 år jag varit troende både bra och dåliga, så även Benny Hinn. Många troende idag verkar ha mera focus på budbäraren än på budskapet, historien och även bibeln vittnar om många bristfälliga budbärare där det levande ordet som har gått ändå blivit till välsignelse och till slut fallit i god jord.

  Problemet blir när budbäraren faller då dras de som haft en övertro på den som förmedlade budskapet med i fallet och om det går riktigt illa förkastar man man då all den tro de tidigare fått del av. Alla som lyssnar i tro på Guds Ord utan att fokusera så mycket på budbärarens tillkortakommanden kan i sitt hjärta behålla det som är gott och lämna det andra.

  Lars jag gillar din frimodighet även om det ibland kan bli lite väl mycket focus på lagen, därför vill jag till slut likt Paulus ställa en fråga till dej? Samma fråga Paulus ställde till Galaterna i Gal 3:2
  ”Allenast det vill jag att I skolen
  svara mig på: Kom det sig av laggärningar att I undfingen Anden, eller
  kom det sig därav att I lyssnaden i tro?”

 • Inge

  Hej Läsare!
  Nej jag kände inte dessa personer innan de blev helade. Jag har dock lyssnat på flera mycket trovärdiga vittnen som var där, ja även talat med personer i efterhand som var där och inte träffat någon som var där som förnekat att det var Guds Ande som var närvarande. Inget tvivel om att även den andra sidan var närvarande, det är dock min erfarenhet mera en regel än ett undantag när Guds Ande manifesterar sin kraft.
  (Jag har idag skickat ett mejl till Pastorn i Ignited Churtc i Lakeland, (det var i denna kyrka Lakelands väckelsen startade i apr. 2008 och jag var där) och bett honom att ge exempel på bekräftade helanden som skedde under denna tid.)

  När det gäller kollekt och tiggeri i samband med Lakeland så kan jag dementera detta. I alla fall under de tre veckor jag var i Lakeland i apr- maj 2008. Mej veterligt så blev jag vittne till endast en kollekt under denna tid! Man glömde helt enkelt bort att ta upp kollekt! Jag minns att jag förundrades över att man ej hade kollekt. Eftersom mötena var så långa startade med lovsång runt 1700 och kunde pågå fram till 01 på natten och vi brukade gå vid 23 tiden så vet jag inte om man eventuellt senare tog upp en kollekt, men hur som helst focus låg inte på att tigga pengar.

  Som jag skrev till Lars nedan så tror jag att vi har allt för stor tro på predikanten och glömmer att Ordet som går ut är levande och verksamt. Så var det även i Lakeland. Att det sedan spårade ur med Tood är beklagligt men jag tror det delvis berodde på den enorma press och förväntan han utsattes för i kombination med att människor satte mera tro på människan Tood än på Gud.

  Jag kan ta ett eget exempel på hur ofullkomliga predikanter kan förmedla ordet och ge tro. År 2003 fick jag besked om att jag hade en svår kronisk sjukdom vilket jag fick behandling för i form av medicin, eftersom jag aldrig tidigare tagit medicin (förutom Alvedon vid något tillfälle) frågade jag läkaren hur länge jag skulle behöva ta dessa? Läkaren spände blicken i mej och sa, så länge du lever! Ca 1,5 år efter detta var jag på ett möte där en känd predikant (som tydligen gift sig tre gånger) från andra sidan Atlanten fick ett kunskapens ord att någon med just min sjukdom skulle bli frisk, eftersom jag troligen är lika kritisk mot vissa pastorer som många andra som läser dessa sidor så sa jag till Gud, är detta till mej så tar jag i tro emot helande utan att gå fram så att pastorn eller församlingen kan ta åt sig äran, jag vet ju att all tillhör Jesus, Han som har betalat priset på Golgata kors.

  Jag sa inget till någon mera än till min fru.
  Jag var sedan på ytterligare ett möte där en viss pastor som senare svek församlingen och konverterat till Rom kyrkan predikade, på detta möte fick jag ytterligare bekräftelse som gjorde att min tro växte.

  Efter ca ett år fick jag kallelse till sjukhuset där man noterat att jag inte hade hämtat ut medicinen. När jag förklarat för läkaren att jag blivit helad genom min Kristna tro och efter att läkaren kunde konstatera att jag var helt frisk så sa han att han inte kunde göra mera och han konstaterade att din tro på Gud har tydligen hjälpt dej vilket även han skrev i journalen dat. 2005-11-09.

  Vad jag vill säga är att Gud gör under även i denna dag, han använder ofta bristfälliga tjänare, ja till ock med de som senare sviker fåren har vi sett.
  Att se på människor gör en besviken, men att se på Jesus gör dej förvandlad.
  Behåll det som är gott och lämna det andra åt Herren, det är mitt råd.

 • Lars Wärn

  Jag lyssnade i tro, fick gemenskap med Anden och därmed bättre kännedom om Lagen (på köpet s a s)

  Om Benny Hinn var den enda grunden för deras ”tro” så må de falla med honom.

 • Jonas Rosendahl

  Visst kan det temporärt kännas bättre när ”smörjelsen” är påtaglig och det kan kännas som att man är helad. Om jag ska vara personlig: Jag hade svår migrän under många år som yngre och jag minns att efter förbön och när jag ”låg utslagen” – eller som man sa på 1700-talet- kom under ”Andans drifter”så var det nästan som att smärtan inte kändes. Man ”badade” i värme och kraft och ett himmelskt ljus.
  Men ett helande är ett helande på riktigt, många år senare och efter förbön i min cellgrupp faktiskt, ( Då har jag ändå fått förbön av Ulf Ekman, Tim Storey, Benny Hinn, Bill Löfbom, Bill Stenberg mfl) så kunde jag konstatera att jag dagen efter inte kände hur det strålade från nacken när jag hängde tvätt. Helandet var ett faktum. Numera kan jag i undantagsfall och i stressade situationer se ”vita prickar” komma farandes ( typiska migrän symptom) men jag blir aldrig helt utslagen och får aldrig kraftig huvudvärk eller illamående.
  Som sagt ett helande är ett helande och på riktigt.

 • Lars Wärn

  Evidens?

 • Lars Wärn

  När det gäller mina svåra ryggproblem finns det röntgenplåtar. Jag fick gratis konsultation hos ”Hjohäxan”. Hon såg samma sak i mitt iris som läkarna såg på sina röntgenplåtar (minns inte exakt vilket nummer det var på ryggkotorna). Jag följde inte ”Hjohäxans” ordinationer och jag lät inte operera mig, men något år senare befann jag mig på ”helig mark” då jag kände, och näst hörde, hur det snäppte till i ryggen. Hal El Lu Jah! Det bör vara ca 15 år sedan nu.

 • SE Sköld

  Pingströrelsens ledare i Sverige och kristenhetens ledare i övrigt i vårt land – Guds Ords tjänare och förvaltare – sviker de som dräps i moderlivet och de torde handlar om mellan 30-40.000 människor varje år! Om jag förstått detta faktum rätt, så menar de, att Guds kärlek är utgjuten i deras hjärtan och tvingar dem att tysta se på när skaror av människor – Guds avbilder, Hans söner och döttrar – dräps i moderlivet och de som dräper dem, utan Guds förlåtelse, går evigt förlorade!

  Om denna deras tystad, är uttryck för Guds kärlek, då vill jag inte ha den.

 • Läsare

  Absolut Jonas och man blir glad för alla sorters helande, men någonstans djupt inom mig känns det märkligt med tanke på dom löften vi fått. För handen på hjärtat, tror inte du eller jag som varit med ett tag kan lyfta fram någon som varit med om ett som vi kallar det mirakulöst helande. Visst migrän är också ett mirakel men jag har sett så många rullstolsburna blinda döva på möten som fortfarande är det. Min morfar som var en bönemänniska läsare och aldrig sa ett ont ord om någon, aldrig provat på något som världen bjöd på, präglades hela livet av olika plågor och ständig verk trotts egen bön om helande och förbön av i princip alla i pingstsamanhang kända predikanter och sådana med helande som specialitet.;-) vet att det är Gud som helar.

 • Jonas Rosendahl

  Jovisst, håller med. Ibland är saker och ting ett mysterium. Man får göra som Martin Luther ” Lyfta på hatten och gå vidare”. Känns tungt ibland men så är livet.

 • Jonas Rosendahl

  Vem är hjohäxan?

 • Jonas Rosendahl

  Jag vet inte det ja….;)

 • Janne Melkersson

  Läsare, personligen tror jag att helandets gåva har upphört. Judarna ville se under och tecken och de gåvorna som har med det att göra har upphört.
  Jag tycker man kan se det redan i Pauli liv. Han lämnade Trofimus efter sig sjuk. Att han som tidigare helade alla på Malta lämnade en broder efter sig sjuk är anmärkningsvärt.

  Som din morfar har också jag gått genom livet med olika sjukdomar. Blev sjuk i leukemi 2010 och var en hårsmån från att flytta hem. Herren tog mig igenom och min tro är djupare efter sjukdomstiden.

  I mitt fall fick jag en hälsning från en broder några veckor innan sjukdomen bröt ut. ”Så säger Herren, svåra tider ska komma men jag går vid din sida” En märklig hälsning och jag förstod inte vad det betydde. Men sen blev det uppenbart och den hälsningen bar mig igenom. Alla vet vi att Herren är vid vår sida alltid men det gjorde skillnad att få en påminnelse om det från Herren själv, innan svårigheterna kom.

  Om jag nån gång i mitt liv varit ett vittnesbörd så var det då. En dag kom en läkare in i rummet, han hade följt mig genom processen och satte sig och sa efter ett tag, med tårar i ögonen ”Janne, det du har vill jag ha”. Jag var så sjuk jag knappt orkade prata så det fanns inget jag kan berömma mig av men just då i min djupaste svaghet fick jag vara till välsignelse.

  Det sagt, för mycket fokus på helande är inte nyttigt för tron. Vi måste alla växa i tro men jag tror inte man gör det genom falska förhoppningar om helande med insinuationer om att det sker. Vilket det gör men inte genom någon som har helandets gåva utan genom Guds nåd och Hans barmhärtighet, ibland som svar på bön heller som i mitt fall där svaret kom innan bönen var sänd.

 • Läsare

  Tack.
  Så kan det vara.
  I övrigt håller jag med dig helt och hållet, därför min reaktion över Hinn mfl.

 • Läsare

  Så är det.

 • Läsare

  Känner du till predikanten Egon Sandström? Har lyssnat till honom på flera platser runt om i landet och på nästan alla möten berättade han om ett rum som han hade fyllt med kryckor rullstolar blindkäppar mm som han fått av människor som blivit helade på just andra platser hmm tror aldrig jag fick se ha ta med sig några saker trotts att det alltid var många rullstolsburna mm på dessa möten

 • Läsare

  Ber om ursäkt nu är jag långt från ämnet.

 • Läsare

  Kan dock inte släppa att löftena att göra precis likadana gärningar finns där i min bibel om än det inte är prio ett

 • Läsare

  Men dom löftena var kanske tidsbegränsade 😉

 • Tina50

  Jag troratt det att r3eda ut det som skett är jätteviktigt. Om en person klommer till en sjukvårdsinrättning med ett varigt sår så måste man rengöra det först annars finns risken för allmän blodförgitning eller förlust av lemmar. Att känna och se vad man har ont av.
  Jag är nog tveksam till att man ska förlåta sej själv.Inte så sällan är det inte ett eget val utan man blir indragen och vad man blir indragen i har man ingen aning om…förrän efteråt. Förlåtelse gentemot dxem som sargat en är slutet av en lång process det är min tro

 • Lars Wärn

  En homeopat i som verkade i Hjo förr i tiden.

 • Janne Melkersson

  Jag är inte säker på att vi har ett löfte om att ”göra precis likadana gärningar” som Jesus gjorde.

  ”Och han gav oss somliga till apostlar, somliga till profeter, somliga till evangelister, somliga till herdar och lärare. 12Ty han ville göra de heliga skickliga till att utföra sitt tjänarvärv, att uppbygga Kristi kropp” Ef 4

  Jämför vi med 1 Kor 12, som skrevs c:a 6 år tidigare, och de gåvor som uppräknas där saknad flera. Bland dem helbrägdagörelsens och tungotalets gåva.

  Om det betyder att endast dessa fyra gåvor i Ef 4 är i funktion idag vet jag inte. Men utan tvivel tror jag de är de viktigaste.

 • Lars Wärn

  Ett flertal cancerformer beror på svinköttsförtärande.

  https://draxe.com/why-you-should-avoid-pork/

 • Tina50

  Den främsta anledningen är väl trikiner. I övrigt kan mycket av överätning,och mycket mycket annat ge cancer. Men ¨åtminstone jag reagerar på att människor inte sköter sin hälsa och sen förväntar sej att Gud ska göra dem friska.
  Men öht det hör ju inte till vanligheterna med helande. Däremot skulle många fler bli helade eller hela om de blev bemötta med bekräftelse värme och acceptens samt godhet. I synnerhet de som fått sår efter trosrörelsens framfart

 • Kan hans taktik ha något att göra med den antisemitism han presenterade i ”Von den Juden und ihren Lügen”?

  Jag vill påstå att Martin Luther diskvalificerade sig själv totalt innan han dog.

  Hans antisemitiska uttalanden användes flitigt av nazisterna.

  Tyvärr är det ju mycket få svenskar yngre än 60 år som behärskar tyska.

  Hur jag önskar att ni kunde förstå denna dokumentär!

  http://www.ardmediathek.de/tv/Reportage-Dokumentation/Auserw%C3%A4hlt-und-ausgegrenzt-Der-Hass-au/Das-Erste/Video?bcastId=799280&documentId=43708284

  Inte minst skulle det vara en stor välsignelse om Daniel Tvåcentaren kunde förstå den.

  Jag tror att han då skulle förstå att hans politiska ideal och paradigma bor vägg i vägg med 30-talets Tyskland.

  /Kjell

 • Janne Melkersson

  Näst efter pengar är nog svinköttsförtärande roten till allt ont 🙂

 • SE Sköld

  Sveriges kristenhet. med sina herdar i täten, flyr när de ser vargen komma och låter denna kalasa på fåren! De små lammen, som ännu är kvar i moderlivet, där ägaren lagt dem skyddade, till tiden är inne för dem att födas. Många av dem blir nu vargmat i stället!

  Fårens ägare – också kallad Överherden – har satt dem – herdarna – att vaka över hjorden, men de vill inte komma i strid med vargen och matar därför honom med lammungar och skapar på så sätt goda relationer till vargen. De samarbetar i ställer för att strida!

 • Lars Wärn

  Man vet att reumatism orsakas av svinkött. I övrigt har man inte forskat så mycket på området. Förmodligen ligger icke-mat bakom de flesta autoimmuna sjukdomarna. Man vet att ortodoxa judar inte drabbas av ett flertal cancerformer som är vanliga i västvärlden (är de rökare kan de naturligtvis få lungcancer o s v). Felet man gör i forskningen är att man klumpar samman allt till ”rött kött”. Meningslös och dessutom troligen dyr forskning.

  Den främsta anledningen till att inte äta icke-mat är att Bibeln säger så, d v s Israels Gud – Skaparen.

 • Lars Wärn

  Problemet jag ser är att flertalet ledare är ”ulvar i fårakläder” Församlingarna ”har satt räven att vakta hönsgården” s a s (jo, dagens kristenhet är nog snarare att likna vid en hönsgård än ett fårhus apropå det)

 • SE Sköld

  Anledningen är att vi inte bygger Guds församling efter de ritningar Gud gett oss. Om tex Noa hade gjort på samma sätt som vi, hade båten sjunkit och inte blivit vad Gud menat, till människors räddning, frälsning!

  I ”världen” kallas den typen av avsteg från ritningarna, ”byggslarv”,
  eller byggfusk.

 • Tina50

  Reumatism är en autoimmun sjukdom som kan vara ärftig.Det finns ingenting som binder just grisskött till RA.Du är totalt ute och cyklar
  https://www.reumatikerforbundet.org/tag/reumatoid-artrit

 • Lars Wärn

  Ute och cyklar? Det tror jag inte.

  ”Griskött innehåller även arakidonsyra som kan ha en negativ påverkan vid reumatism.”

  https://www.netdoktor.se/reumatism/ra-ledgangsreumatism/artiklar/bra-mat-vid-reumatism/

  Googla gärna även ”Lydia Söderlund griskött”. En klok dam.

  Jo, som jag skrev är reumatism en autoimmun sjukdom. Den har liksom andra autoimmuna sjukdomar ärftliga betingelser. Har själv lidit av några sådana under många års tid. Jag funderar ofta på hur livet hade blivit om jag inte matats med svinkött, blodmat och annat skadligt sedan barndomen. Det är därför jag menar att det ni betraktar som en ”småsak” i själva verket handlar om kärleken till nästan. Det är inte kärlek att bjuda sin nästa på skadlig icke-mat.

  Sedan detta att de flesta kristna struntar i vad Bibeln säger. Det kväljer mig.

 • SE Sköld

  JESUS: ”Den som inte tar sitt kors
  på sig och efterföljer mig, är inte
  värdig mig”.

  Då uppstår frågan, om JESUS tyst skulle sett på när Hans småsyskon och Guds avbilder, som nu sker i Sverige, dräps i moderlivet och de som dräper dem, går evigt förlorade, om de inte tar emot Guds förlåtelse för sin synd.

  Eller är det Kristenhetens ledare i Sverige – Ordets tjänare och förvaltare – som sviker sin Uppdragsgivare, som bågar kan svika i bågskyttens hand?!

  Personligen är min tro, att JESUS inte svikit Sin Uppdragsgivare, Gud själv. Han blev ju lydig Sin -och vår FAR ”intill döden, intill döden på ett kors” för att rädda oss! Det är efterföljarna – de som menar sig vara Jesu efterföljare – som sviker. Därför har vi inte heller någon ”väckelse” i vårt land, då det är Guds Ord som skapar den. Det är, enligt Bibeln, Ordet som skall ha framgång!

  Under ”förföljelser och prövningar”, står det vidare i Bibeln. Inte heller dessa ”tecken” har vi och det beror enbart på, att vi TIGER. Det är inte så, att Satan tagit semester! Det är kristenheten – med sina ledare i täten – som gjort det, åtminstone sedan 1980-talet och de försvarar ivrigt sin ledighet mot Guds sändebud, mot Guds väktare.

 • Johan

  Hej! Påstår inte att ja har någon insikt eller uppfattning av vad som hänt på Livets Ord och inte heller har jag läst hela artikeln eller kommentarerna men vågar mig trots det på att kommentera detta. Tycker Aletheia gjort ett tappert jobb i att avslöja mycket av det i kristenheten som inte tål ljus och det bör Aletheia ha ett stort tack för! Sedan till artikeln och till att vi som kristna är kallade till att förlåta och söka förlåtelse! Artikelförfattaren och säkert många med honom känner sig kränkta av Ulf o co och detta säkert med orsak men varför tvinga fram en förlåtelse av Ulf eller nuvarande pastor om de inte kan se sin egen synd och i ödmjukhet söka förlåtelse och varför inte nöja sig med försöket som gjordes av nuvarande pastorn? Vi har ingen orsak att frågasätta det eller om vi gör det har vi trots det ingen orsak att stanna vid det och inte själv gå vidare! Överlämna detta i Guds händer, förlåt dem och vandra vidare med Herren! Det är det som gör oss fria! Förlåt bristfälligheten i det jag skriver!

 • Snabelsonjo Lundqvist

  Det kanske är mycket begärt att Joakim ska kunna be om förlåtelse av hjärtat för någonting han inte var delaktig i när det spårade som mest?

  Är det någon som borde få stå till svars och som också bär det största ansvaret för att reda ut den soppa dom var med och kokade full med lamm som dom skulle ha haft ansvar för om dom tjänade Gud vilket jag aldrig trott och aldrig heller kommer att tro.

  Djävulen är deras herre: Ulf Ekman, Robert Ekh vars jobb nu Joakim förväntas fixa. Bortgångne galningen Bror Spetz och Linda Bergling, Micke Alven,Hans Marklund, och en mängd andra som jag inte kommer på att nämna.

  Ska Joakim sköta en försoningsprocess som 50 andra predikanter stått bakom med Ulven i spetsen? Joakim passar inte in i Livets ord och han skrumpnar ihop andligt som ett russin. Han hade något innan han valde mammons väg på det av villfarelse så bedragna Livets ord i Uppsala.

  Helge Fosmo blev Ulfs läras yttersta konsekvens. Av frukten känner man trädet och någon god frukt har aldrig kommit ifrån trosrörelsen. Bara skenfrukter och frukter som liknar äkta, fast fulla av gift. Skörden från LO,s verksamhet är så fasansfull att man inte kan begripa hur någon fortfarande kan försvara eländet.

  Tänk bara på alla som tagit livet av sig? Hur många? Det är ett hån mot alla som farit illa att överhuvudtaget försvara rörelsen med att det fanns/finns något gott? Den onde kan ge en massor av framgång och dom som tjänar honom tycker att det är välsignad frukt men det är en förbannelse!

  Djävulskt är det och jag är av den åsikten att det inte finns vad jag vet någonting som så har skadat den kristna församlingen i Sverige. Jag undrar jag om inte Ulf Ekman fick vara Lucifers tjänare och slå in den sista spiken i kistan för att döda det lilla som ändå fanns kvar av någorlunda vettig kristendom.

  Idag är det total katastrof och det är bara i klagovisorna man kan känna igen sig men till och med där lyser hoppet igenom och hoppet är det sista som överger oss!

 • Snabelsonjo Lundqvist

  Hagin var i sig en utmärkt pingstförkunnare. Inget märkligt i sig jämfört med andra förkunnare på den tiden. ???

  Större galning är väl svår att finna och hans adepter har tävlat i att bräcka den galningen! Att kalla han för nån klassisk förkunnare och upphöja han som du gör trots att han är ytterst ansvarig för trosrörelsens frukt över hela världen är galet milt sagt.

  Han är Ulf Ekmans och trosrörelsens fader i Sverige och runt hela världen så havererar de som följt hans läror och säkert också förfinat dom. Nu har villfarelsen blivit så uppenbar att den inte lurar så många längre. Betydligt värre under ormen Hagins tid som med sin list och sammanvävning av pingst och avgrund lurade miljoner människor.

  Idag är det lättare att tala om dessa förbannelser som man försökte varna för i början av 90 talet. Gjorde man det då så bemöttes man av hela arsenalen av angrepp från ledarskapet och de hjärntvättade lammen. Jag har aldrig fogat mig efter den läran och har därför betraktats som spetälsk.

  Men det drev mig bara närmare Gud som varnat mig tidigt och borta från dårhusförsamlingarnas oväsen kunde Gud stadfästa sina varningar och skapa en stark tro och därför fruktar jag inte längre att tala som jag gör!

  Om Gud säger: Dom kommer inte från mig! Jag har inte sänt dem! Så finns det inte någon teolog i världen som kan ändra på det!

  Evigheten kommer att ställa alla begrepp till rätta och alla oförrättade av de demoniska lärorna framförda av demoniska predikanter kommer att få sin upprättelse. Dessa små som önskade den första mjölken fostrades till mentala andliga galningar som inte gick att ha å göra med tills dom havererade och bröt samman.

  Många hamnade på psyket! Då stod jag kvar på samma plats som dom tidigare lämnade mig som bakåtsträvare! Nu hade jag inte längre upprorets ande utan blev en som kunde uppmuntra. Nu när inte längre den falske herden hade nån makt att skrämma dom. Han hotade med att driva ut onda andar från mig om jag fortsatte att sätta mig upp mot honom:-)

 • Snabelsonjo Lundqvist

  Du som är så teologiskt skolad borde väl veta att handpåläggning och förbön inte är att leka med om du inte vill ha det som driver Benny Hinn och dollar miljonären Bill Löfboms tjänst.

  Är det inte Guds Ande så kommer du att få en överföring av någonting annat och då har du har ju tagit emot en annan ande som du bedragits att tro att det är Guds. Eller tror du att handpåläggning inte överför det som verkar i handpåläggarens ande?

  Det är viktigt att det är en sann Petrus som lägger sina händer på dig så det blir ett äkta andedop för vem är du att bedöma en härlig andlig upplevelse om du blir uppmuntrad av den? Då måste det ju vara gud?

  Han som uppenbarar sig som ljusets ängel, väntar du på mörker när hans demoner fäller dig till marken annars måste det vara Gud? Så naivt!

  Du skrev tidigare att du inte har annat än gott att säga om Hagin eftersom du blivit uppmuntrad!? Är uppmuntran ett tecken på att Gud är åfärde? Kan inte djävulen uppmuntra? Man kan bli väldigt uppmuntrad av utomäktenskaplig förbindelse som pastor ekh! Betyder det att Gud står bakom då?

 • Snabelsonjo Lundqvist

  Jag reagerar kraftfullt när så kallade kristna ska sätta satans etiketten på saker och ting som inte är det.??

  Hur vet du att det inte är Satans verk? Har Gud sagt det? Kan du svära på det? Det får du visserligen inte för Jesus men lika säker som du är på att Gud står bakom trosrörelsen lika säker är jag på att han inte gör det.

  Jag reagerar lika kraftfullt mot dom som som försvarar demoniska predikanter med sina ormlika predikningar där sanningar blandas med lögn och där kärlekens frukt lyser med sin frånvaro.

  Predikanterna är så högmodiga att ord saknas och alla människor som ligger kringspridda över vårt land är dom jag kommer att försvara till döds om det så behövs.

  Massor av får har sargats och är psykiskt störda idag kanske för resten av livet och mängder har valt att ta sina liv pga den förkastelse som förkunnats mot dem som är svaga.

  Jag kan gärna vara en så kallad kristen så får du väl vara en kristen men mina åsikter kan du aldrig ta ifrån mig! En av oss har fel! Och det är allvarligt nog!

  Många predikanter jag skulle vilja vrida öronen av! Det mest avskyvärda som finns är trospredikanter som slår hårt nedåt och sedan efter mötena käkar smörgåstårta med sina likar samtidigt som dom varken har tid eller intresse av att hela Guds folk som dom själva sargat!

 • Stanley Östman

  Vem ska ta dig på allvar när du anonymt försöker undervisa ?

 • Jonas Rosendahl

  Vet inte riktigt hur jag ska svara dig på bra sätt. Du kommer med en massa tyckanden och påståenden och nämner om att en massa människor hamnade på psyket.
  Jag ser inga belägg eller argument bara påståenden och satans etiketter.

  Jag håller inte med Hagin om precis allt heller. Däremot känner jag ingen som hamnat på psyket av att läsa Hagin.
  Vi ska pröva allt, behålla det goda……de flesta jag känner som gått på livets ords bibelskola gjorde precis så…

 • Klickade fel! Inte rekommenderar jag denna din kommentar. (Kan man göra det ogjort?)

  Med den kommentaren förlorade du mer än 100% av din trovärdighet.

  Tydligen 0% andlig bedömningsförmåga.

  Tydligen 0% koll på budskapet prövat mot Guds ord.

  /Kjell

 • SE Sköld

  Texten är bra, sann! Den kunde skribenten utan tvekan stå upp för, med sitt namn.

 • Du skriver: ”människor blir frälsta i skaror”

  Hur i hela världen vet du det?

  /Kjell

 • Kenneth Lundqvist

  Jag har jobbat som mentalskötare och dessutom haft en del och göra med nedbrutna människor! Ingen kan väl förneka detta faktum att så många farit så illa inom trosrörelsen? Ja, kan, kan man ju men jag tror att till skillnad från förr så är man i minoritet.

 • Kenneth Lundqvist

  Spelar ingen roll om man är anonym är det inte åsikter som ska få komma fram på en sådan sida? Jag är inte rädd ett ögonblick att stå för mina åsikter i vart fall! mvh

 • Stanley Östman

  Jo – det spelar roll. Jag har själv en pseudonym som jag vårdat i över 20 år. Vårda = ge pseudonymen aktning genom balans och saklighet.. Detta för att inte beblandas med nättroll & dylikt.
  Huvudskälet är dock den sociala integritet som i många stycken behövs om man som i mitt fall har en företagsledande ställning och även mångårig erfarenhet av församlingsledande uppgifter.
  Då kan det vara försvarbart med pseudonym för att slippa kletstämplel eller drabbas av inmålat fenomen som Halldorf senast berörde ang. pingströrelsens inordnade tysdtnadskultur.

  Men när jag läste dina inlagor på din pseudonym uppfattade jag att du skrev mestadels anmärkningar på kristet ledarskap & då känns en pseudonym som likvärdigt med nättroll… & brist på vård av pseudonym.

 • Jonas Rosendahl

  Jag har ju skrivit också att det finns trovärdiga vittnesbörd som jag både hört och läst, så jag har då inte förnekat att det finns människor som behandlats illa speciellt i trosrörelsen.
  Men om det beror på Hagin? Eller explicit undervisningen? Där blir jag mer osäker. Den sociala kontextens betydelse är så mångskiftad och människor kan må så dåligt som är med i en församling – av olika anledningar. En del blev frälsta och kom från tuff uppväxt som ETT exempel.
  Men jag är inte själavårdare och har inte varit inblandat i komplexa situationer på det sättet, så jag undanber mig en diskussion om det.
  Däremot diskuterar jag gärna olika läror och synsätt på dessa och sen kan jag bara ge mitt vittnesbörd om vad jag varit med om. Tycker jag ska kunna göra det utan att få en etikett på mig att jag har haft med satan att göra. Det blir ingen seriös diskussion då.

 • Kenneth Lundqvist

  Haft med Satan å göra har vi allihopa men inom livets ord så har du inte fått ifrågasätta någonting. Bara svälja å äta trots att det smakar pyton. Handpåläggning av felaktiga personer som inte drivs av Guds Ande gör att man blir delaktig och får del av vad som verkar i vederbörande.

  Petrus hade med Satan att göra i sin mänskliga svaghet så då borde vi alla vara exponerade för samma risker. Trosrörelsen tog ifrån lammen deras rätt att pröva budskap och slog hårt mot de som vågade ifrågasätta och alla dessa har farit väldigt illa i varierande grad. Rena maffiametoderna men det är tydligen väldigt svårt att se det för många, lyckligtvis färre och färre.

 • Jonas Rosendahl

  Men så tur då att du finns här i debatten som kan i inlägg efter inlägg visa på en enorm trovärdighet och en sällsynt bedömningsförmåga 😉
  Mer än 100% också? Du måste vara ett matematiskt snille!! 😉

 • Jonas Rosendahl

  Jag tycker du överdramatiserar och blandar in satan i allt också. Men det är vad jag tycker.

 • Om jag skulle föreslå att det fanns något gott i Charles Taze Russells teologi hoppas jag att du skulle anse mej helknäpp och andligen urspårad. Du vet, han som hittade på Jehovas Vittnens lära.

  Kenneth Hagin stod för ett ”evangelium” lika vilset som Charles Taze Russell. Fast i Hagins fall blandade han det med pingst-teologi och lyckades därmed lura och förföra väldigt många.

  Han predikade en annan ”Jesus” och ett annat ”evangelium” och är därmed ”under förbannelse” enligt Paulus i Gal. 1:8-9.

  Att du kan tala väl om denna ”rovlystna varg”, vars lära har givit upphov till så otroligt mycket ockultism, är minst sagt otäckt!

  Må Herren öppna dina ögon.

  /Kjell

 • Jonas Rosendahl

  Hagins undervisning har inte gett upphov till nån ockultism. Det är din livliga fantasi. Däremot har Hagins undervisning vissa svagheter, som ger en för ”mekanisk andlighet” och det har jag skrivit om här.
  Om du förbannar nån som förkunnar Guds Ord är det du som hamnar under förbannelse.

 • Då vet vi var vi har varandra.

  /Kjell

 • Lars Wärn

  Joakim kanske kan sägas motsvara dem som kallas ”målvakter” i skalbolag?

  LO kanske borde kallas ett skalbolag, andligen?

 • Kenneth Lundqvist

  Å var är satans plats då? Finns han över huvud taget? Händer nog ofta att man benämner hans hjälpredor för Satan men det är samma sak som står bakom. Onda andar eller Lucifer him self så är frukten lika.

  Petrus ansågs väl som ett särskilt stort hot mot mörkrets rike att han fick påhälsning av demonernas ledare. Att få Jesus på fall vore väl något! Sen kan vi inte skylla på han på domens dag för vi har möjligheter att stå han emot om vi befinner oss på vägen vill säga.

  Konflikträdslan bland kristna är så stor att man inte ens vågar driva ut det onda från våra sammanhang idag. Man vrider och vänder på saker och ting för att finna nå gott även i det onda för husfridens skull.

  Världen håller på att gå under och församlingarna besegras och slås i bitar och i sin kraft är dom att likna med små barn som saknar koordination.

  Protesterna kommer ifrån fotfolket men dom tystas obönhörligt och tvingas att antingen tiga eller lämna dom sjunkande församlingsskeppen.

  Teologer slår mot de små och påtalar deras felaktiga teologier men dom slår nästan aldrig uppåt för alla verkar vilja hålla sig väl med ledarskiktet. Sällan eller aldrig utdelas örfilarna dit där dom borde!

  Förklaringen är enkel: Dom som skulle utdelat domarna uppåt mot ledarskapet är sedan länge utmanövrerade och sänkta på olika sätt. Deras obekväma kritik har tystats.

  Men ur allt detta så kommer Gud att resa upp en Davids generation. Sauls tid går mot sitt slut och huvudet över folket mentaliteten är förhoppningsvis snart över.

  Gud kommer att använda mängder av enkla ratade människor i den sista tiden för att de som trodde att de var något ska stå där med skam. Evangeliet i ett nötskal!

  Nu är du betydligt mer teologiskt skolad än jag men jag vill ändå påstå att ingen väckelse har startat med den tidens lärda och teologer. Alltid de som ingenting är som får påhälsning av Guds Ande och får betala ett högt pris.

  Dom som borde genom sin skolning ha känt Gud har oftast blivit den sanna väckelsens ivriga motståndare. Gud säger: Frid tappre stridsman åt vem han vill och hans utkorelse har alltid retad de lärda som ansett att det är dom som skulle varit dom utvalda.

  Hög kunskap sker tyvärr ofta på bekostnad av sann empati och medmänsklighet även om det givetvis finns undantag. Du är säkert ett sådant undantag:-)

  Trosrörelsen gör mig ovanligt upprörd och jag känner ett stort allvar inför det offeraltare som uppfördes i Uppsala där Guds får klippts och offrats allt för länge nu.

  Jag reagerar starkt när någon vem än det må vara som försöker förmildra de mörka omständigheter som vilar över allt detta.

  Vad kan man vinna på det? Sympatier från trosrörelsens folk?

  Hur ska vi få sann väckelse i Sverige? Varför har vi ingen Gudsnärvaro längre?

  Därför att vi lever i avfallstider och vi är alla en del av detta och därför suckar Guds folk som i klagovisorna.

  Nu kan man givetvis säga att: Men vi har ju Hans närvaro! Men det är ju bara dumt om vi gör som Jesus säger och prövar efter frukten!?

 • Jonas Rosendahl

  Det är klart att Satan finns och är verksam, men det är bättre att fokusera på Jesus än att hålla på att tala om satan hela tiden.
  När det gäller andebedömning och vad som är vad…så har det inget med nån teologisk skolning att göra, utan det har med erfarenhet och mognad att göra.
  Att bedöma själv är dessutom svårt eftersom man präglas av sina erfarenheter på gott och ont, att hitta likasinnade som ska gnälla på allt och alla är lätt.

  Men jag är inte en ensam tokstolle som sitter ute i en stuga på landet och tycker om ditt och datt. Jag bedömer inte allt själv. Jag har gått djupt och långt i mina efterforskningar under många år för att förstå motivbaser och kunna göra bedömningar. I alla komplexa frågeställningar bollar jag alltid med andra mogna kristna, sådana jag har förtroende för, det är både pastorer, äldste och vanliga troende som har varit med i trosvandringen lång tid.

  Om någon här uttalar att man saknar mer än 100% förtroende för mig, så gör det mig inte jättemycket, för jag står inte ensam, det är flertalet som ständigt synar det jag skriver här och som jag diskuterar med och som jag har bett vara tydliga i sina synpunkter till mig privat.
  Sålunda man kan inte ensam stå och göra bedömningar, för att hålla balans i livet är svårt och det påverkar våra bedömningar.

 • Cissi

  Rosendahl, det vore uppskattat om ni gjorde just det!

  ”De flesta ser i dag Kenneth Hagin som trosrörelsens upphovsman, och det är sant att han för vår generation är det dominerande namnet. Själv hävdar han, att han fått sitt
  budskap direkt av den helige Ande, och han erkänner sitt beroende av Kenyon bara i
  förordet till Namnet Jesus. I boken A different gospel visar D R McConnell att det finns många direkta avskrifter av Kenyons verk i andra böcker av Hagin utan att källan angivits. Därför granskar vi själva källan när vi går till Kenyons teologi.”

  Disclaimer: undertecknad betraktar inte dr. Reichmann som överherde.

  Ps 8,

  Cissi

 • SE Sköld

  KL visar en klarsyn som är ytterst ovanlig i den djupt sovande svenska kristenheten, med sina ledare i täten!

  Jack-Tommy Ardenfors hade en liknande klarsyn, då föreståndare för Smyrna-församlingen i Göteborg, men lät sig manipuleras av Ulf Ekman, som fick tala både på Pingströrelsens Predikantvecka i Stockholm, som på Nyhemsveckan, Pingströrelsens stora sommarkonferens i Nyhem.

  Om väktarna sover, hur går det då med folket? Det är ju herdarnas uppgift, att vaka över fåren, men om de vänslas med vargen, hur illa är det då inte för fåren, som är lagda av ägaren i deras vård!

  Alla sovande kristna ledarna i Sverige har tillsammans med falskmyntaren Ulf Ekman ansvaret, för de skador som Ekmans verksamhet har inneburit för hela landets alla kristna församlingar! En ogrässådd – ett falskmynt – som tillåtits sprida sig över hela landet!

 • Jonas Rosendahl

  Jag har inte läst så många böcker av typen ” a different gospel ”. Det jag har gjort är att läsa och lyssna väldigt mycket själv och sen stämt av med ett antal etablerade teologer framförallt en karismatisk som nämt i sin teologiska ”tegelsten” om Hagin.
  Ofta när det gäller sensationsböcker av kritiskt slag så utgår de från antaganden som i sig inte behöver stämma. Sven Reichmans bok ” Allt är inte Gud som glimmar” är ett typexempel på en sådan bok. Den är i princip oläslig just för att den för mig visar att han har en ringa förståelse av trosundervisningen i sig. Då blir antaganden felaktiga och slutsatserna överdrivna och felaktiga.

 • Tänk att man kan ha så rätta målsättningar och ändå ha så totalt fel!

  Du skrev: ”Om någon här uttalar att man saknar mer än 100% förtroende för mig, så gör det mig inte jättemycket”

  Jag svarar: Om någon här (som du gjorde) förbannar med en variant på ”rör inte Herrens smorde” så gör det mig inte (jätte?)mycket.

  Uppdraget är att pröva. Det finns inget inbyggt hot i den texten utom att det bedrövar Den Helige Ande när vi INTE prövar.

  Det finns inget krav att vara teologiskt skolad eller exegetisk expert. Det enda kravet är att pröva och välja.

  Du skrev: ”jag är inte en ensam tokstolle som sitter ute i en stuga på landet och tycker”

  Må du få ansvara för det om du inte kan citera bok, kapitel och vers där Guds ord säger att alla måste vara medlemmar i diskoaktiga församlingar, stort mediapådrag och håll igång, där man inte får möjligheten att stilla sig och begrunda det som Gud har uppenbarat.

  Min bön för dig är att Gud kommer att konfrontera dej med realiteten och att du skall omvända dig när du inser att du har nått ”rock bottom”.

  Kanske kan du då få nåden att vara en välsignelse för många.

  /Kjell

 • Cissi

  Helt perfekt,

  då jag for till jobbet tänkte jag att Rosendahl möjligen ville refute (vad är den svenska motsvarigheten?) dr. Reichmanns presentation av trosförkunnelsen. Återigen, vore väldigt uppskattat, skulle ni diskutera Hagins lära (vad han sedan ger uttryck för i enskilda sammanhang kan vara svårare att resonera kring, förstås).

 • Cissi

  Felåt,

  Vilken miss, trodde att jag svarade.

  https://www.google.se/url?q=http://www.uttrycket.se/download.html&sa=U&ved=0ahUKEwiK_6yFqszVAhVIYlAKHbYUBJwQFggNMAE&usg=AFQjCNHcB_KtsIZzyHOhJyOqRW3kU7co1A

  Mitt senaste bidrag var tänkt som respons. Här finns den bok ni gärna får opponera på. Det vore väldigt intressant, skulle ni vara beredda att just diskutera olika läror.

 • Jonas Rosendahl

  Det finns ett talesätt som säger ” alltid lär man sig nåt”, men för egen del får jag nog säga att ”aldrig lär man sig nåt”, nämligen att man tror sig kunna vara på aletheia debattforum och ha resonabla diskussioner. Istället möts man av förvrängningar av vad jag menar och ofta tillbaka kastat med en etikett rakt i pannan.
  Tråkig känsla men jag får nog skylla på att jag hade semester och var ovanligt slö i sinnet efter mycket bokläsande.

  För ändå önska dig allt gott, där utanför landets gränser sen 70-talet…

 • Samma, men gränslöst, önskar jag dej och dina kära.

  /Kjell

 • Lars Wärn

  Det skulle nog ha behövts en vårdinsats där. I Sverige hade de skjutsats till psykakuten utan dröjsmål.

  https://www.youtube.com/watch?v=IBiwQhbyfkk

  Det var kanske ännu värre hos Hagins lärjungar i Toronto (googla ”Toronto Blessing-Brute Beast Mocking the Lord”)

 • Cissi

  Du har rätt, broder Lars.

  Jag hann endast några få minuter av klippet så här på lunchrasten men hade tveklöst skrivits in för tvångsvård om jag hade följt Hagins ande. Min legitimerade pappa hade troligtvis varit redo att skjutsa mig till psykakuten men lämnat det åt polis, vore jag så pass oförutsägbar (läs opålitlig).

  En annan före detta bibelskoleelev var likt Rosendahl å ena sidan frispråkig och reflekterande och å den andra överraskande ovillig att hjälpa denna hjärntvättade hagga att förstå varför dr. Reichmann har fel.

 • Jonas Rosendahl

  Det är möjligt att jag skriver nåt om JDS i framtiden. Men det ligger långt fram i tiden isåfall.

 • Jonas Rosendahl

  Härliga möten!

 • Tina50

  ”Hon är en ande, har en själ och bor i en kropp” skriver Hagin i sin bok ”Hur du kan bli ledd av Guds Ande”‘

  Hörde jag redan på annat ställe än Uppsala i slutet av 70-talet

 • Lars Wärn

  Att föras runt i koppel och skälla som hundar är ”andens verk”? Då återstår frågan: Vilken andes verk?

  Jag följde ”Lakeland välsignelsen” ganska noga, åtminstone i början. Även när de flyttade in i någon slags sporthall eller industrihall. Jag minns när Todd Bentley anordnade ”dopförrättning”. Ren hånet mot baptister (själv är han anhängare av katolicismen). En dam kom upp glad och nöjd ur vattnet i barnbassängen de använde. Vad gör den ohelige? Jo han knuffar tillbaka henne baklänges ned i vattnet. Många i ”trosrörelsen” kommer att ha hur mycket som helst att svara för vid domen inför den stora vita Tronen.

 • Kenneth Lundqvist

  Är du ironisk eller menar du verkligen det? Har länge benämnt vår trosförsamling för gökboet och både pastorn och frun skulle behöva läggas in och få kognitiv/beteende terapi!

  Att man kan hålla på med något så fruktlöst i så många år utan att vakna är för knepigt för att kunna formulera med dom rätta orden. Ständiga intriger och jakt på vem som är vän eller fiende och vilka som ska krossas. Det märkliga är att det alltid är dom som saknar försvar som tillintetgörs medans dom starka klarar sig.

  Dom flesta trospredikanter jag lärt känna har inget hjärta i kroppen. Tvättäkta psykopater och sådana som du håller dom fortfarande under armarna.

  Stryk skulle dom ha de uslingarna men istället tillåts dom obehindrat slita fåren i bitar utan att få några konsekvenser eftersom så många är så konflikträdda.

  Man tror att man syndar om man driver ut mörker ur församlingarna!

 • Lars Wärn

  Superbra skrivet ! 🙂

 • AllvarligtTalat

  Jag har sedan en lång tid tillbaka förstått att trosrörelsen tyvärr influerats av en felaktig teologi, utan att för den skullen vara teolog. Frukterna av denna teologi kan man med all önskvärd tydlighet se då det finns ett överflöde av filmer (jag har även delvis upplevt detta med egna ögon).
  Det finns fler perspektiv på detta. Om man deltagit i snarlika möten (nu talar jag om trosrörelsens baksidor i allmänhet och inte nödvändigtvis om Livets Ord) så har man ju själv aktivt valt att ta del av den ande som fyller dessa möten. Jag tror att var och en som är ärlig och vill hålla sig till sanningen kanske tillfälligtvis kan bli bedragen men att till sist så kommer ändå 2 Tess 2:9-10 ”kärleken till sanningen” att lysa igenom och nödvändiga åtgärder vidtas för individen.

  Eftersom du nämner Knutby som exempel så är det värt att nämna att den omskrivna församlingen, med tillhörande pastorer, hörde till Pingströrelsen och inte Livets Ord. När Knutbydramat utspelades hade rörelsen bristande rutiner för att minimera oönskade avarter av deras tro. Detta har nu åtgärdats och man har försökt täppa till den lucka som fanns. Detta ger givetvis ingen garanti att rörelsen för all överskådlig framtid är osårbar men man har enligt bästa förmåga gjort vad man kunnat.

  Nu har bl.a. Livets Ord fått en ny generation av ledare som tar över då det äldre ledarskapet flytt till andra sammanhang. Vem skall då dömas? De äldre som flyr eller de yngre som tar över?
  Man kan fråga sig vilka åtgärder ledarskapet i Livets Ord bör åta sig att genomföra.
  Skall man upplösa församlingen och därmed sända individerna som är kvar till en grå dimma eller skall man försöka rädda det som går på ett förståndigt sätt?

  Låt oss hoppas på att alla tar sitt ansvar. Individerna i församlingen först som till sist yttrar sig i att ledarskapet i offentlighetens ljus tar sitt ansvar på olika sätt.
  När det kommer till mig själv så får jag lämna det gamla bakom mig och förlåta inblandade parter för annars hamnar man i ett personligt vendetta vilket sällan leder till något konstruktivt.

  SFB: Ef 4:25-32
  ”25 Lägg därför bort lögnen och tala sanning med varandra, vi är ju varandras lemmar.
  26 Grips ni av vrede, så synda inte. Låt inte solen gå ner över er vrede
  27 och ge inte djävulen något tillfälle.
  28 Tjuven skall sluta stjäla och i stället arbeta och uträtta något nyttigt med sina händer, så att han har något att dela med sig åt den som behöver.
  29 Låt inget oanständigt tal komma över era läppar, tala bara det som är gott och blir till välsignelse där sådan behövs, så att det blir till glädje för dem som hör på.
  30 Bedröva inte Guds helige Ande, som ni har fått som ett sigill för förlossningens dag.
  31 Lägg bort all bitterhet, häftighet och vrede, allt skrikande och smädande och all annan ondska.
  32 Var i stället goda och barmhärtiga mot varandra och förlåt varandra, liksom Gud i Kristus har förlåtit er.”

 • Lars Wärn

  ”Eftersom du nämner Knutby som exempel så är det värt att nämna att den
  omskrivna församlingen, med tillhörande pastorer, hörde till
  Pingströrelsen och inte Livets Ord.”

  Formellt tillhörde församlingen i Knutby pingstsamfundet, ja, men i praktiken handlade det om en avknoppning från Livets ord.

 • Gör dej ingen möda! Läs hellre denna artikel om du törs.

  http://www.utanh.se/den-sk-trosforkunnelsens-rotter/

  Det är en mycket läsvärd artikel om Trosförkunnelsens falska läror och dess ursprung.

  /Kjell

 • Cissi

  Ingen fara, bröder, jag hade enbart friskvård.

  The words are yours, Rosendahl, känn full frihet, men jag vill passa på att tacka dig för att du praktiskt taget svarade omedelbart (och därmed gjorde det onödigt att hålla ett öga på ditt skrivande). Satte inte du i praktiken likhetstecken mellan http://www.uttrycket.se/books/Glimmar/Gud_glimmar.pdf (den i dina ögon helt oläsliga boken) och kritik mot JDS? Det är nämligen så att till och med haggan vet att JDS som
  kristen lära är omöjlig att försvara.

  Jesus torterades på tempelberget (Fort Antonia) och spikades sedan upp för vad som kallats den andra döden just för att människosläktet inte kunde hålla sig vid liv. Och frågar sig någon i sitt stilla sinne när haggan ska få smaka på konsekvenserna för sina enorma misslyckanden, så svarar hon ”då:”

  https://www.scribd.com/document/58443166/On-the-Physical-Death-of-Jesus-Christ

  Sammanfattningsvis: Jesus höll kärlekens och Andens lag. Han upprätthöll Torah också innan Anden visade sig som en duva – fastän Han var människa som vi. Han gav inte sig själv dispens som manusförfattare. Han gjorde vad han sade att han skulle göra.

  Nu ska jag ställa mig med min hemläxa. För det har jag sagt att jag ska.

 • Lars Wärn

  ”Han upprätthöll Torah också innan Anden visade sig som en duva…”

  Det där hängde jag inte med på riktigt. Hur menar du?

 • Lars Wärn

  Torsten Åhman är lika farligt vilse som Ekman & co. Vore det inte bättre att du länkade till Reichmann?

  http://www.uttrycket.se/books/Glimmar/Gud_glimmar.pdf

 • Cissi

  Har läst Johannesbreven i helgen. Det händer lite nu och då och den första gången jag läste dem i en cellgrupp, frågade jag mina ledare om man skulle ge vikt åt lagen. Jag kan ha upptryckt mig oklart – det har bevisligen hänt förr – men de tycktes avråda. Alltså gick Cissi vidare med samma känsla inför lagen som Rosendahl tycks ha inför Allt är inte Gud som glimmar (eller som ett stort antal judar har haft inför nya testamentet). Akta rej – typ.

  Det var ju inte så att Cissi hade mått dåligt av lite friskvård. Hon trodde ju att man skulle ge prioritet åt bön. Så hon sov inte. Hon hade hört att man skulle akta sig för högmod, som kunde yttra sig i utseendefixering och tvättvång, så hennes kläder luktade piss. Jag ska inte gå vidare in på sådana vittnesbörd även om det kan vara kul för invigda.

  Men sedan var ju argumentet detta att Jesus är Gud Själv, och därför kan han göra allt det SOM HAN AVRÅTT OSS ATT GÖRA. Kom inte och säg något annat (BTW: ironi). Här kommer Hans Andedop in. MÄNNISKAN Himself levde ju som Immanuel Kant säger att man ska, allt sedan han låg i Marias mage.

  I mötet med en trevlig och hyfsat klartänkt Cissi tycks argumentet snarare ta fasta på att risken att HERRENS församling blir gjord till åtlöje vore överhängande, skulle vi vara beredda att följa i Hans fotspår. Seriöst undrar Haggan: – Vilken församling ges Credit in absurdum, för att de inte tar seden dit de kommer? Jovisst: muslimerna. Och vilka gör det som de uppenbarligen inte kan? Jomen självklart: de stora starka män i klippet du länkade till. De som dansade Riverdance.

 • Lars Wärn

  Framgångsteologin och trosrörelsens villfarelser är minst sagt livsfarliga. Läste häromdagen att Rick Joyner på Morningstar ministries (en s k ”Kansas City-profet”) givit Donald Trump klartecken att anfalla Nord-Korea med kärnvapen.

  Jag får en ”deja-vu” från Vietnamkriget. När de amerikanska presidenterna frågade den tidens ”trospastor” och orakel Billy Graham om det var ok att bomba civila i Vietnam gav den fördömde ”grönt ljus från himlen” och orsakade med det ett namnlöst lidande i Indokina på den tiden.

  Om det var Billy Graham som även gav klartecken för ”carpet-bombing” av Nord-Korea på 1950-talet vet jag ej men den tidens massmord där och då lade grunden till dagens stenhårda attityd mot USA.

  https://www.counterpunch.org/2013/11/01/when-billy-graham-urged-nixon-to-kill-a-million-people/

  Numera är Billy Graham, såvitt han ännu lever (jag bryr mig inte om vilket), förespråkare för interreligiös religion (irreligiös kryptokatolik var han redan då)

 • Stefan
 • Lars Wärn

  Och ?

 • Stefan

  Rick joyners egna ord angående kärnvapen mot Nordkorea

 • Jag känner inte Torsten Åhman.

  Länken går till en artikel som han har skrivit. Jag har läst den och prövat den och funnit mycket gott i den.

  De som gick på Livets Ords bibelskola blev förbjudna att läsa Svens böcker

  Jonas Rosendahl kommer inte att läsa det Sven har skrivit. Samma gäller många andra på Aletheia.

  Även Daniel brukar ju nu och då skymfa dem som vågar citera något Sven har skrivit.

  Men som sagt, för övrigt vet jag inget om Torsten Åhman.

  /Kjell

 • Cissi

  Tack för klarläggandet, Kamau Mweru.

  Eventuellt behöver inte Rosendahl dr. Reichmanns böcker men jag behövde dem och tänkte att Rosendahl som teolog mer än gärna granskade sådana. Det var inte meningen att konfrontera någon. Jag hade lite för höga förväntningar bara.

 • Lars Wärn

  Jag vet tillräckligt om Torsten Åhman. Jag finner honom obegriplig.

  Har mycket svårt att tänka mig att Daniel skulle ogilla Sven Reichmann.

 • Inte har du ”konfronterat” någon och visst skulle Jonas Rosendahl ha stor välsignelse av ”Allt är inte Gud som glimmar”.

  /Kjell

 • Daniel brukar ibland säga att en del av oss bara gapar och sväljer allt som Sven säger. Det gör han när hans argument tryter.

  Och Daniel var ordentligt arg på Sven när han antydde likheten mellan nyjudaismen och kunskapens träd.

  /Kjell

 • Du undviker (som vanligt) att ge fakta om vad du anser att Torsten Åman är ”farligt vilse” med.

  Han skriver på hög akademisk nivå så att somliga har svårt att hänga med är kanske bara naturligt.

  Själv finner jag hans språkbehärskning mycket tydlig och en njutning att läsa. Vilket ju inte garanterar att innehållet är okay.

  Som han själv påpekar är vi alla kallade att pröva och bara behålla det goda.

  /Kjell

 • Jonas Rosendahl

  Jag ångrade ordet ”oläsligt” därför ändrade jag texten, klart den är läsbar men han utgår ifrån vissa felaktiga antaganden i mitt tycke. Men nog om detta nu, har mycket annat att skriva just nu. Som sagt, kanske om JDS i framtiden och då grundlig genomgång. Bless!

 • Jonas Rosendahl

  Har aldrig hört någon vara förbjuden att läsa nån bok på livets ords bibelskola. Däremot fanns det ju kurslitteratur som på alla andra skolor.
  ”Jonas …..kommer inte läsa det Sven skrivit….” Ja men det är ju just det jag gjort.
  Hela tiden utgår du ifrån anklagande antaganden av värsta sort. Kanske du gått nån bibelskola i USA från trosrörelsen? Eller tillhör nån sekt? Bara sådana människor är så korthugna av sig som du. Några andra känner jag inte till, jo Lars Wärn förstås, men har är ju speciell men snäll och anspråkslös i riktiga livet har jag hört från trovärdig källa. 😉

 • Till Ulrika skrev du för 19 dagar sedan: ”Hagin var i sig en utmärkt pingstförkunnare. Inget märkligt i sig jämfört med andra förkunnare på den tiden.”

  CITAT Reichmann: ”Hagin själv har helt tydligt plagierat många av Kenyons böcker i sina egna skrifter. Trots detta förnekar han att han skulle varit påverkad av Kenyon.” Slut CITAT.

  CITAT Åhman: ”Kenneth E Hagin har betraktas som framgångsteologins skapare. Det är sant att han var den som populariserade den och gav den spridning. Han grundade RHEMA Bible Training Center där många av de s k trosförkunnarna fått sin utbildning. Till exempel Kenneth Copeland, Ulf Ekman och Åge Åleskjaer.

  Men framgångsteologins skapare var han inte. Dess skapare heter Essek William Kenyon. Alla centrala, viktiga och säregna inslag i Hagins teologi finns redan hos Kenyon.” Slut CITAT.

  William Essek Kenyon fick sina heretiska ideer från Phineas Parkhurst Quimby som i sin tur fick sina ideer från en hypnotisör som var elev till Franz Anton Mesmer, den moderna hypnosens fader, som själv kallade sin konstart för ”animal magnetism”.

  Kenyon, Mary Baker Eddy och många fler stod under inflytande av ”The New Thought Movement” som var den samtida ”tidsandan” och har lett till svåra heresier.

  Hagin predikar ”en annan Jesus”. Det betyder även att han predikar ”ett annat evangelium”. Hans läror är både groteska och hädiska.

  Du kallar honom ”en utmärkt pingstförkunnare”!

  Om du har läst boken: ”Allt är inte Gud som glimmar”; så har du tydligen förkastat dess budskap.

  Men kanske är du rädd att du ”rör Herrens smorde” om du öppet erkänner Hagin, Copeland och Ekman som heretiker.

  Läs igen Judas brev och 2 Petr. 2. Beskrivningarna passar som handen i handsken på trosförkunnelsens huvudfigurer. Kenneth Copeland, Morris Cerullo, Benny Hinn, Creflo Dollar och grabbarna.

  Ja, jag är korthuggen eftersom jag anser att man inte kan vara för tydlig när man talar om heretiker som leder fåren vilse och skinnar dem.

  /Kjell

 • Cissi

  Jag citerade Reichmanns bok med tanke på att du menade att Hagins lära var sund – eftersom dr. Reichmann menar sig ha skäl att granska Kenyons författarskap mot bakgrund av att Hagin stöder sig på Kenyon. Men rätt ska vara rätt: jag blev uppmärksam på att du dels (om än indirekt) gav Hagin ditt stöd och dels tillrättavisade aktiva i kommentarsfältet vilka gav mer subjektiva skäl för eventuella ståndpunkter (likt ”Härliga möten!”) för att sedan hävda att du [huvudsakligen?] var intresserad av att diskutera olika läror. Personligen skulle jag uppskatta att inte också sådana diskussioner förlades till en oviss framtid (oavsett om Sven Reichmann och ‘Allt är inte Gud som glimmar’ nämns). Även om jag har full respekt för att ni måste prioritera annat. Det borde nämligen haggan.

 • Jonas Rosendahl

  Ja man ser det man vill se och tror det man vill tro, när det gäller samband. En del ser klart att vi kommer från aporna till exempel.
  Men det gäller att förstå tider och stunder också.
  När jag var i yngre tonåren så var jag rätt less på ständig ”nederlagskristendom”. Missförstå mig inte, det fanns värme och omtanke och stabilitet i pingst men det saknades vad man skulle kunna säga andligt självförtroende, eller bättre uttryckt: Kunskap om hur man kunde leva i tro. Bönerna var ofta tysta och man kunde höra ” ssss….ssssss….ssssss” efteråt har jag förstått att det betydde ”Jesus”. De ”höga bönerna” bestod i att någon stod upp och berättade i sin bön för Jesus hur tufft det var och att han skulle hjälpa. Inget fel i nåt av detta, men jag fick inte hjälp med mina problem. Att synda på den tiden var också en komplicerad apparat, idag finns sånt knapptryckningar iväg. Jag var trött på synden, jag saknade inriktning och hade problem med migrän.

  I den kontexten befann jag mig, men det tisslades och tasslades om en sommarkonferens i Uppsala. Nån hade en bok av nån som hette Hagin om hur man kunde ta emot tungotalet som jag längtat efter i flera år.
  Samtidigt delades det ut ett A-4 häfte i pingst, vi blev varnade för livets ord för där hade man Kenyons lära. Jag minns än idag grafiskt handmålade figurer om hur vi är små gudar. Detta var runt 1990.
  Men jag och många andra i pingströrelsen hade en andlig längtan och ville nåt mer än att sitta och be och titta i golvet och sen tampas med samma problem.

  På livets ord och även på södermalmskyrkan mötte jag ett helt annat självförtroende och en tydlighet. Gud hade en plan för våra liv, Gud ville utrusta den vanlige troende. Guds löfte gällde oss. Jag hörde aldrig talas om att vi var några gudar dock hörde jag talas om att vi kan ha den helige Ande. Att uppleva Gud konkret och påtagligt var en självklarhet, inte ”bingolotto”.
  Idag är denna undervisning inte nåt konstigt, om nån ”faller i anden” är det inget som väcker nån särskilt uppmärksamhet. Men DÅ på den tiden var allt sådant nytt för oss i min generation.

  Visst fanns överdrifter och det fanns i vissa trosförsamlingar en hårdhet och exklusivitet. Det blev en slags ”andlig mekanik” över det hela. Men jag och många andra pingstvänner ”råkade inte ut för nåt”, vi vände istället hem till våra pingstförsamlingar och såhär efteråt, Ja jag överdrev kanske en del och ”bad emot” saker och ting jag inte skulle göra idag.
  Men samtidigt, många mötte Gud och fick profetiska tilltal, även nån blev helad, nån kunde ”falla under anden”.
  Det var sådant som var helt otänkbart för mig att få uppleva och se, innan jag hade kontakt med den tydligheten i undervisningen.
  Att Gud ville använda lille mig, som inte var nåt, som knappt som ung vågade prata med pastorn det var inte annnat än en revolution.

  Om nån nu anser det vara heretiskt att bli rustad och använd av Gud, ja då får man tycka det…men för mig och många andra var det livsförvandlande.
  Idag är det dessutom lätt att få tag i undervisning från förr, att lyssna på 50-tals predikningar på youtube osv. Det Hagin predikade var inget unikt i sig, dock vissa av hans betoningar var överdrivna. Många av oss som fick del av detta då, fungerar i dessa gåvor än idag och är till nytta för andra människor.

  Idag finns en helt annan tydlighet i undervisningen, att be i tro och ha förväntan är i många sammanhang inget konstigt alls.

 • Jonas, att be i tro och ha förväntan ÄR inget konstigt alls. Det har det aldrig varit!

  Tro i Biblisk betydelse handlar om:

  1. Förtroende för Herren.
  2. Trohet till Herren.

  Ett populärt uttryck som tillskrivs Hagin, men har sitt upphov hos Kenyon är ”What I confess, I Posess”. Det vill säga ”Det jag bekänner, det har jag”

  Detta har inget, jag repeterar INGET, med Biblisk tro att göra.

  När jag var ung sjöng vi en sång som numera har förkastats.

  ”Jag har valt att göra sällskap med Guds enkla vandringsmän,
  Det må kosta vad det vill, men jag vill hem till Himmelen.
  Det är längtan hem som driver mig,
  Jag vill ej stanna här,
  Ty en främling här på jorden jag ju är.”

  Världen säger: ”Pie in the sky!”; gör hellre något åt livet här och nu.

  WoF of HRM säger – Nej Jorden är vårt mål.

  Och villan bara ökar. Prestera rätt! Inbilla dej rätt! Annars kommer du att få vara med om ett tidsbegränsat straff innan du blir frälst.

  Stanley Sjöberg, som alltid har varit radikal, framtonar evighetens hierarki och fördömer dem som nu är rika till en skamlig avbytarbänk. Fast dom blir ju frälsta. Bara skamsna i all evighet.

  Villervallan har aldrig tidigare varit större!

  Och Jesus undrade om han skulle finna ”tron” när han kommer åter. Den tro (bestämd form singularis) han efterlyser är inte uppumpad entusiasm utan just förtroende och trohet i och för Honom Själv.

  Herren är trofast och därför kommer han att fullgöra sitt verk i var och en, dig och mig och alla andra, som väljer att stå upp för sanningen. Det må kosta oss vad det vill, det kostade Honom korsdöden.

  Den som behåller sitt förtroende för Herren och sin kärlek till Sanningen när det kostar kommer att bli frälst.

  /Kjell

 • Jonas Rosendahl

  Ja ”name it and claim it” teologin har ju fått stor kritik. Att ha ”samma tro som Gud” och använda den likaså.
  Det är ju också detta som leder till en alltför mekanisk tro och andlighet. Därav kan det också leda till besvikelse. Gud blir en ”cola automat”.
  Därför behövs fler perspektiv på tron, att det är en förtröstan och tillit oavsett utkomst.
  I den delen delar jag kritiken mot Hagin. Men det gör honom inte till heretiker. Det är en ”gummisnodds” teologi. En överdriven teologi.
  Men att ”lösa och bida” ovs är inslag man tillomed kan hitta i Herrnhutismens 1700-tal.

 • Jonas Rosendahl

  Rätt intressant hur man tolkar. För det är ofta det allt handlar om. HUR man tolkar det någon skriver. Jag har inte påstått att allt Hagin står för är sunt. Jag har kommit med kritik och skrivit om det här.
  Men i stort sett var han en vanlig pingstpredikant.
  Det är alltså ANDRAS tolkningar OM Hagin som kan bygga på fel antaganden. Det betyder inte att det är vad Hagin egentligen stod för.

 • SE Sköld

  Jesu undervisning om ”vetekornets lag” dvs kornet som måste ge sitt liv, för att kunna ge liv åt andra, står emot alla s.k. trosförkunnare, genom alla tider! Det livet, som är i Jesu efterföljd, vill Han att vi skall beräkna kostnaderna för, innan vi följer Honom. Ett liv – Jesu liv – som inte passar någon som är egotrippad, som har sin egen framgång i förgrunden och inte andras evighet!

 • Cissi

  Jamen,

  då är det utmärkt pingstförkunnelse som begrepp som behöver förtydligas, utan tvekan. Så kan ni sedan göra en träffsäker riskbedömning (vad gäller ogrundade antaganden bland dess eventuella kritiker).

  Under lunchrasten,

  Cissi

 • Ordet ”αἱρέομαι” och dess böjningsformer finns 14 gånger i NT. Jag vill kort citera 4 av dessa texter och fråga dej hur du då definierar en heretiker.

  1 Kor. 11:19 Det måste finnas partier bland er, för att visa vilka av er som är äkta.

  Min tolkning: Det finns ”partier” som leds av heretiker och resultatet blir ”oäkta” församlingsmedlemmar.

  Gal. 5:20 avgudadyrkan, ockultism, fientlighet, gräl, avund, vredesutbrott, själviskhet, splittringar, irrläror,

  Min tolkning: Heresi hör till köttets gärningar.

  Titus 3:10 En villolärare ska du ge en första och en andra varning och sedan avvisa,

  Min tolkning: Det är viktigt och möjligt att känna igen heretiker.

  2 Petr. 2:1 Men det fanns också falska profeter bland folket, liksom det även bland er kommer att finnas falska lärare som smyger in förödande irrläror.

  Min tolkning: Förödande irrläror är just förödande.

  Visst finns det två diken. I ena diket kallar man var och en som sätter kommatecknen fel för heretiker. I andra diket accepterar man vilka synkretismer som helst.

  Någonstans där emellan finns det en livsviktig gräns som vi är kallade att känna igen.

  I mina ögon har Hagin passerat den gränsen med råge och är helt ute på heresiernas gungfly.

  /Kjell

 • Janne Melkersson

  Det är tragiskt att detta spektakel överhuvudtaget kan få äga rum i kyrkor och kapell idag. Här en länk till en predikan av en gråtande David Wilkerson där han talar om det som vansinne;
  https://www.youtube.com/watch?v=IrpW6Xctg8Q

  Ni som redan sett den, se den igen!

 • Lars Wärn

  Börjar minnas lite av den kontroversen. Det var väl Älmhults-bloggaren som fick monomani på det ämnet. Reichmann lade sig inte i debatten vad jag minns.

  Jag tänkte på de många böcker av honom jag läst. Det var nog bara en text jag reagerade mot.

 • Lars Wärn

  Torsten Åhman är så långt jag vet den främste förnekaren av Bibelns lära om de eviga straffen. En mycket farlig position enligt Bibeln själv.

  ”För var och en som hör de profetians ord, som stå i denna bok betygar jag detta: ‘Om någon lägger något till dem, så skall Gud på honom lägga de plågor om vilka är skrivet i denna bok.

  Och om någon tager bort något från de ord som stå i denna profetias bok, så skall Gud taga ifrån honom hans del i livets träd och i den heliga staden, om vilka är skrivet i denna bok.”

  (Aposteln Johannes, om Uppenbarelseboken)

 • Om vi går in på helvetesdebatten hamnar vi väldigt långt från topic.

  Jag vet inte om det finns en lämplig artikel om detta på Aletheia.

  Annars kan du ventilera dina åsikter här:

  http://unajuaje.niwega.net/2017/06/24/sluta-tjafsa-om-helvetet/

  /Kjell

 • Vad är nyjudaism? Var har de sina synagogor?

 • Lars Wärn

  Bibelns lära om evigt straff är inget som behöver debatteras. Det är bara att läsa innantill vad som står skrivet.

 • De bilder du själv lägger till Bibelns bildspråk är mycket lika Augustinus tankar och Thomas av Aquinos groteska lära.

  Visst skall vi bara läsa innantill vad som står skrivet! Det behöver inte debatteras. Men dina tillägg behöver debatteras.

  http://unajuaje.niwega.net/2017/06/24/sluta-tjafsa-om-helvetet/#comment-43100

  Du kommer inte att få svar på din nästa reaktion här för det går för långt off topic.

  /Kjell

 • Du får väl fråga råd hos Messainska Föreningen Shalom och Watchman International. Kanske även El Shaddai Ministries. 🙂

  Men är det inte så att både det grekiska ”συναγωγή” (syn-agoge) och hebreiska ”בית כנסת‎”‎ (bet kenesset) helt enkelt anger den plats där man kommer samman.

  Jag brukar ibland använda det icke officiella ”svenska” ordet ”sammanskolning”.

  /Kjell

 • Lars Wärn

  Detsamma.

 • SE Sköld

  Om det är några som är svikna av de kristna ledarna i Sverige, och främst då av Pingströrelsens främsta, som Gud särskilt talat till sedan mars 1986, så är det de ofödda människorna, som nu dräps i mångtusental. Sedan abortlagens tillkomst, över en miljon dräpta.

  Pingstledarna i Sverige är mer intresserade av sin egen karriär och att de själva få leva ett lugnt och stilla liv, utan förföljelse för sin tros skull, än de är för de oföddas liv och dråparnas evighet. De säger sig vilja ha andlig väckelse i Sverige, men har den själva i sina Biblar! i de obekväma Orden – i de sanningar – som de inte predikar!

 • SE Sköld

  Om Pingströrelsens ledare i Sverige är lydiga Gud, då bryr Sig i så fall inte Gud heller om Sina avbilder i moderlivet. Bland dem de som nu dräps där och inte heller bryr Han Sig då om deras dråpare, som – utan Guds förlåtelse – går evigt förlorade!

  Då uppstår frågan: är Pingstledarna i Sverige olydiga Gud, eller är det Gud som inte bryr sig om Sina ofödda avbilder, Sina söner och döttrar?!

  Svaret – på den frågan – får Du ge själv.

 • Kenneth Mäki

  Kan ni på Aletheia inte börja sammanställa en lättläst lista med klara fakta om trosrörelsens historia och grenar och sen alla vansinnigheter och rena olagliga och tvivelaktiga saker vi sett som resultat av dem genom åren? Börja tex med deras grundlära att vi alla är gudar, att Adam var den förste Jesus. Om jag förstått rätt vad de menar. Det i sig borde ju iochförsig räcka för att visa hur snurrig hela rörelsen är!
  Ex:
  Ett tag skulle alla få guldtänder. Sen hade vi snubben som uppmanade alla att bränna upp sina räkningar, eller om det också var så illa som att man skulle ge pengar till honom och skicka räkningarna till honom så skulle han bränna upp dem. Jag vet att jag läste om det i Dagen nån gång iallafall. Tror det var på LO förstås. Sen har vi Bills Johnssons special, guldglitter och fjädrar som tydligen ska regna ner? Jag menar allt sånt här TRAMS som förekommer!
  Sen har vi alla med lite långa fingrar!!
  Kong Hee, Yonggi Cho etc, etc, (dom verkar bli ganska många när man börjar glutta på den dörren) dömda för att utnyttjat församlingarnas ekonomi för egen del.
  Reinhard Bonnkes (som gjort sig en förmögenhet på utsatta människor i fattigaste Afrika) alla överdrifter, ex, 250000 som enligt honom blir frälsta på hans möten?? Snarare är sanningen att av 250000 blanketter som ges ut där de ska skriva i att de ger sina liv till Jesus, så kommer kanske 2500 tillbaka ifyllda (enligt andra källor). Och hur många av de 2500 som verkligen överlåtit sina liv låter vi vara osagt. Vidare alla helanden av vilka inte ett enda verkar gå att få verifierat!

  Pengar är ju förövrigt den gemensamma nämnaren. Alla dessa ledare och den närmaste klicken runt dem tjänar snuskigt mycket pengar.
  Sen vet vet väl ju alla vad som uppenbarades om LO, kan nog tro det kändes lite surt för Uffe och gänget att inte få ut alla pengar de hade planerat. Nu vet jag inte hur mycket de iallafall fick till slut? Vet nån?
  Ja, fattar ni vad jag menar? Ni som är duktiga på att skriva och samla in fakta får en liten utmaning av mig här 🙂
  Det jag nu de senaste åren sett efter att jag börjat studera dem mer ingående tycker jag talar sitt tydliga språk.

 • Stanley Östman

  Du begär väldigt mycket ! Ingen annan har klarat av en rättvis sammanställning för rågångarna är inte så tydliga.
  Dina påståenden avslöjar även detta När det gäller fenomenet om guldtänder, så gästades pingströrelsens Nyhemsvecka av en förkunnare för 10-talet år sedan som beskrev att Gud reparerade tänder och gav guldfyllningar…
  Sen nämner du även pastor Yongi Cho – Den predikant som var med, startade och formade världens största kyrlkka i Soul. Hans böcker har varit omvittnat goda och uppbyggliga. Stanley Sjöberg är den predikant som tidigt inledde vänskap med honom och fick Cho till att besöka Sverige.
  Reinhard Bonke är också en uppskattad förkunnare i Afrika. Länder som Sudan som har ett mycket strängt muslimskt styre öppnade upp för Bonnkes kampanj på deras största idrottsanläggning. Omvittnat kom många muslimer till kristen tro, varvid regimen vid nästa år försökte hindra Bonke med ny kampanj.

  Nej – totalt sett så ondgör du dig på ett onyanserat sätt mot förkunnare som många genom åren uppskattat.
  Så då måste man ställa sig frågan: Vem tjänar på en sådan brännmärkning av eventuella mänskliga brister, men bevisligen förkunnare som Gud använt ?

 • Kenneth Mäki

  Ondgör? Jag bara konstaterar fakta min gode vän!

 • Kenneth Mäki

  Du tillhör kanske de som verkligen tror detta är konfetti från himlen?
  Låt mig då upplysa dig om att du kan köpa det för 99 kr/kg på partykungen.se . Sen kan du köpa en fläkt för 279 kr på Claes Ohlsson, eller om du vill snäppa upp det hela, en sån här http://pyro.se/sv/product-category/Confetti/Konfetti-Mini-Blower. Vet dock inte vad den kostar, men effekten blir cool

  https://vimeo.com/32069789

 • Stanley Östman

  Inte alls – du anger en uppräkning på ett onyanserat sätt för att i nästa andemening efterlysa nyanserad beskrivning av förkunnare.
  Lite större respekt för evangeli tjänst är nog påkallat oavsett dina uppräknade omogna exempel.

 • Kenneth Mäki

  Nyanserat, onyanserat? Har du lärt dig det nya inneordet va? Ordet som inga lärare egentligt vet vad det betyder men de ska använda det i sina bedömningar! Tror inte riktigt du heller vet hur ordet ska användas. Ett luddigt begrepp.

  Vad är det du inte fattar? Jag efterlyser ju nån som kan göra jobbet bättre än vad jag kan! Jag må mycket väl vara ”onyanserad” i min, enligt ditt tycke uppräkning. men likväl så konstaterar jag bara fakta! Eller är det inte fakta att Yonngi Cho använde församlingens pengar för att rädda baken på sin son? Är inte det rena fakta vad är då fakta? Visar inte det vad i slutändan är frukten hos dessa ”stora gudsmän”. Todd Bentley (äktenskapsbrott) Kathryn Kuhlman (äktenskapsbryterska). Jag vet inte säkert, men jag törs nog slå vad om att han som körde med guldtänder har sin rot i trosrörelsen! Hur lång lista av fakta ska jag börja räkna upp? Hittar du denna soppa av tvivelaktigheter hos ledare i församlingar som tex Time Square Church? vad sa Jesus? Kommer du ihåg? Han sa: många ska komma på den dagen och säga, har vi inte gjort det och det i ditt namn. Vad svarar Jesus? Gå bort från mig ni ondskans hantlangare. Matt 7:21. Jesus sa att många ska komma, inte några stycken, utan en stort antal!

  Reinhard Bonnke, pyttsan! Han och Benny Hinn, polare som dom är. Ett riktigt snyggt par. Hur många av deras falska profetior ska jag börja rabbla upp? Rika som troll. Bor fashionabelt! Om inte du ser verkligheten bakom deras ”fromma” fasader så är du antingen helt enkelt blind eller så lever du i total förnekelse. För det är ju pinsamt att ha hållit på fel häst!

 • SE Sköld

  Vi ondgör oss, med all rätt, över terrorverksamhet som sker runt om i världen, men glömmer då, den terror vi själva bedriver mot ofödda barn i moderlivet. Den terror som nu kostat över en miljon människor livet. Om det inte är terror, då vet jag inte, vad som skall kallas för terror!

 • Martin

  Kjell, du skriver:

  ”Tro i Biblisk betydelse handlar om

  1. Förtroende för Herren.
  2. Trohet till Herren.”

  Ett tips är att lyssna på ”Can a Christian backslide?” av Ralph Yankee Arnold.

 • Lars Wärn

  ”Du undviker (som vanligt) att ge fakta om vad du anser att Torsten Åman är ‘farligt vilse’ med.”

  Kom underfund med att herr Åhman är lik herr Okunnig i Kristens resa. Hur gick det för den mannen till slut?

 • Tina50

  Åman har varit riksevangelist i SMF större delen av sitt liv och blev sen pastor i EVK….Hans fru avled sen hon satt sin lit till att Gud skulle hela henne….. Det är så den här helandeundervisningen fungerar.Obs att hon själv fattade beslutet inte han

 • Läsare

  Ursäkta att jag bryr mig, men jag tycker att Kenneth är väldigt nyanserad och ställer relevanta frågor. Han överdriver ej utan undrar bara över faktarelaterade ting. Tycker som han att när sanningar kommer fram om dessa ”stora” förkunnare så får man verkligen en klump i halsen.

 • Lars Wärn

  ”Åman har varit riksevangelist i SMF större delen av sitt liv och blev sen pastor i EVF”

  Tänk vad många han hann förleda under sin aktiva tid i.. ja, inte i Guds Rike. Han jobbade åt ”den andra sidan” men tog betalt av dem som tillhör Riket. Levi citerade Yeshua:

  ”Men den som förför EN av des­sa små som tro på mig, för ho­nom vo­re det bätt­re att en kvarnsten häng­des om hans hals och han sänk­tes ned i ha­vets djup. Ve värl­den för förförel­sers skull! Förförel­ser måste ju kom­ma; men ve den människa ge­nom vil­ken förförel­sen kom­mer!”

  Det blir etter värre för en mängd ”trosförkunnare” när det blir dags för domen inför den stora vita Tronen.

 • Lars Wärn

  Vad underbart det är att läsa det som skrivs i Andens frihet med inspiration från Anden. Kanske t o m Johannes Döparen hade blivit lite avundsjuk på din svada 🙂

 • Lars Wärn

  ”Lite större respekt för evangeli tjänst…”

  Vilket ”evangelium”?

  ”Om någon kommer och predikar en annan Yeshua, än den vi hava predikat, eller om I undfån ett annat slags ande, än den I förut haven undfått, eller ett annat slags evangelium, än det I förut haven mottagit, då fördragen I ju sådant alltför väl.”

  Om man jämför tros-rörelsens läror med Yeshua Bergspredikan ställs svart mot vitt.

 • Lars Wärn

  Tyvärr kan jag inte se den. Har en gammal ”HP-station” med Windows Vista vilket kan vara orsaken. Oavsett är dagens USA fullt av dementier och ”fake-news”. Numera ser och läser jag helst Russia Today och China Xinhua News. Långt mindre risk för fake news än i USA- och annan västorienterad media.

  Rick Joyner är bara ännu en bluffmakare inom trosrörelsen. Hur många av hans ”profetior” har uppfyllts?

 • Kenneth Mäki

  Nyanserat, onyanserat? Har du lärt dig det nya inneordet? Vet du egentligen själv vad ordet betyder? Tror inte det då inte ens lärarkåren i detta land egentligen vet vad och hur ordet egentligen ska användas, men det ska brukas i deras bedömningar enligt läroplanen.

  Vad är det för omoget i de exemplen jag räknar upp? Hur många fler fakta ska jag ta upp? Todd Bentley tex. den ”våldsamme, sparkande, slående, förebedjaren” Hur gick det med honom? Lägg till all den dårskap så pågick på scenen att han sen också begick äktenskapsbrott! Vad är det för omoget att bara konstatera fakta om honom? Tillhör du skaran som fortfarande tar honom i försvar, och menar att han var guds redskap? Ja då konstaterar jag att du är en oerhört omogen person, du tillhör då den skara kristna som aldrig lärt sig äta fast föda, för den tål du inte! Du tillhör då den skara kristna som aldrig någonsin kommer att erkänna när de begår misstag och har fel om saker och ting!

 • Tina50

  Det är ju tur att inte Du eller nån annan människa bedömer vem som ska hit eller dit! Och vet Du hur hans liv och gärning har varit.?Ta reda på det innan Du dömer. Den som dömer …osv

 • Lars Wärn

  Enligt Shaul skall vi t o m döma änglar. Men jag har inte dömt någon till något utan citerar endast vad som är skrivet. Ta det som du vill, allt blir ändock i slutändan såsom Israels Gud vill.

 • Stefan

  ”Hur många av hans profetior har uppfyllts?”
  Många enligt vad han beskriver i sina böcker.
  Har du läst ”den profetiska tjänsten” som han skrivit? Har nog aldrig hört om så märkliga profetiska vägledningar som beskrivs där när han beskriver hur Gud lett dem till att bygga upp deras arbeten.

 • Du skrev: ”Alltså, trosundervisningen förde med sig en tydlighet om att tro på Guds löften. Det var en tydlighet som inte fanns när jag var ung.”

  Höll deras undervisning i prövning mot Guds ord?

  Tydlighet är inget bevis för sanning.

  Du kallade mej anti-karismatiker. Jag bad dej citera något jag skrev. Du teg!

  http://unajuaje.niwega.net/2017/10/07/forforelser-maste-ju-komma/

  Jag visar på fakta. Du kommer med teori.

  Ditt är ordet. Vill du sudda denna kommentar är det dej fritt.

  Men svaret är du skyldig förr eller senare.

  Må Herren leda dej.

  /Kjell

 • Tina50

  Torsten Åhman är nyligen avliden men jag tänker på honom som en människa som vågar tänka längre än till orden.Och de verkligheten och tänka utifrån v ad det som sägs innebär för dem som drabbas av hårda domar…..

  Vad gäller vem Gud är och inte är har jag en stark uppfattning om att trosrörelsens och dess likars ord om att Gud ska uppfylla sina löften och *ge oss det vi ber om och vill ha” inte stämmer alls med evangelium. Jag kan inte se ett sånt påstående som annat än som en förnekelse av Guds vishet-för Gud är ingen uttagsautomat utan en som går med, och där de som är troende med kärlek i sinnet återger hans godhet till andra som upptäcker att ”den här personen har något som jag behöver”. Det behövs inte stora ord inget skrikande inga framalstrade lovsånger för lovsångens skull. Som Gud är i oss är han för dem vi möter Evangelium är inte ett sätt att utöva makt utan att ödmjukt föregå med gott exempel där vi står.. Vi ska inte omvända de redan omvända utan tvärtom ska vi leva så att de som längtar efter tro ska hitta tron vi delar med oss av kanske många gånger utan ord och genom vår hållning och vår närvaro

 • Bara för tydlighetens skull. Det var Lars som hade klagomål mot Torsten Åhman.

  Jag har bara läst en del av Åhmans skriverier och det jag har läst är väl motiverat.

  Håller med dej i det du skriver.

  /Kjell

 • Tina50

  Tack.
  Mina erfarenheter har jag fått under tiden jag var instängd i trosrörelsen och fick livet förstört och stulet ifrån mej.Jag får oerhört illa under namnet av tro ochg uppenbarelasr som bara tycktes vikta för en del….men mina åsikter och hur jag hade det pga deras handlande det brydde de sej inte om.Man klev på folk och påstod sen att det var ”Guds vilja” Och jag blev tvungen att leva ett liv som var ”på låtsas” för att inte blir utsatt för både ett och annat och ändå blev jag det regelbundet. De onda andarna tycktes vara fler och oftare förekommande än Gud själv.
  Men nu är jag en bra bit ifrån tack och lov men det har gått många år som jag fått vara ensam och leva utanför all verksamhet.Kan vara nyttigt det med
  Åhman träffade jag när han var ung evangelist och ute och reste och bla gästade en skola där jag gick.Han mognade med tiden och jag har uppskattat hans blogg och de tankar han gav som gett skjuts att tänka vidare

 • Herren bevarar oss även när livet är ”jobbigt”.

  Han bevarar dej, och kommer att bevara dej, så länge du väljer att vara Hans.

  ”Han tröstar oss i all vår nöd så att vi kan trösta dem som är i nöd med den tröst vi själva får av Gud.” (2 Kor. 2:7)

  Valet förblir vårt. Och det är gott att välja som Petrus. ”Herre! Till vem skulle vi gå?”

  /Kjell

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?