Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Joel Halldorfs beskrivning av pingströrelsen

Skärmdump från tidningen Dagen

Joel Halldorf har gått från att vara en relativt anonym teolog på Teologiska högskolan (1) till att bli känd som frikyrkornas mästerlige krönikör. Inte bara i tidningen Dagen utan även numera i tidningen Expressen. Halldorf har en förmåga att formulera sig väl. Han väver skickligt in historiska markörer från frikyrkorörelsen i sitt skrivande, ofta baserat på sina egna teologiska arbeten.

Men Halldorf är också spretig i sitt skrivande. Han vill lägga sig i  snart sagt alla områden. Joel Halldorf verkar ha blivit något av frikyrkornas egen experttyckare.
Detta väcker också frågan vad Joel Halldorf egentligen vill säga? Det tycks nämligen inte finnas någon gräns på vad han vill förändra både vad gäller kyrkolivet och samhällslivet. Men vart vill Joel Halldorf att vi ska gå?
På självaste året för reformationsjubileet (2) så passar han på att ge ut boken  ’Inte allena: varför Luthers Syn på nåden, bibeln och tron inte räcker’. En bok som förvisso får Daniel Ringdahl, predikant i Roseniuskyrkan att kontra med boken ’Inte så bara’.
Som att det inte räckte så kommer Halldorf i år att ge ut en bok om Lewi Pethrus och hans ledarskap där han kallar Pethrus för biskop i själva boktiteln.
Många som varit med i pingströrelsen länge och som tidigare skrivit om Lewi Pethrus vet vad känslig Pethrus var vad gäller den fria församlingen som han inte ville skulle organiseras på något inskränkande sätt.
Halldorf går även ut via Facebook och frågar vilken färg vi läsare på Facebook tycker boken ska ha. En del tycks skratta och tycker det är ett roligt reklamknep.
Inte helt oväntat så blir det lila. En färg på skjortan som en biskop ibland har till vardags.(3) Raskt följer gratis reklam för boken på ledarplats i tidningen Dagen och Halldorf skriver om Pethrus och pingströrelsen (4)(5).
En del av pingströrelsen gamla garde med Jack-Tommy Ardenfors i spetsen reagerar kraftfullt mot Joels beskrivningar av pingströrelsen.
Inte bara det gamla gardet reagerar utan även det nya gardet med Daniel Alm i spetsen. Alm  skriver en bloggpost på pingst hemsida, som han benämner som Joels tveksamma användande av Lewi Pethrus. (6) En del andra kommentarer är dock försiktigare. Man tycker att det är bra att pingströrelsen och ledarskapet skildras och att även de ”obekväma” sidorna tas upp.
Denna bloggpost får vara starten till några kommande och granskande bloggposter. Joel Halldorf har även gett ut boken Icke våldets vägar, tillsammans med några andra författare. Där framläggs Halldorfs syn på Islam och hur han tycker vi ska hantera islamistisk extremism. Om detta ska vi återkomma.
/Jonas Rosendahl
=>

Ämne: OPINION & DEBATT

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?