Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Slätstruket samtal med Jimmie Åkesson

 

Foto: Jonas Rosendahl

För att börja med något positivt så är det imponerande att pastor Dan Salmonsson i Uppsala pingstkyrka lyckas få till ett partiledarsamtal med alla utom just statsministern. Att statsministern inte tar sig tiden kan man förstå. Men i övrigt så kommer alla partiledare. Tanken som jag förstått det är just att ha samtal och låta personerna bakom titeln komma fram lite mer och inte bara låta partipolitiken bli ämnet. Den tanken är god och intressant.

En del kanske inte förvånas av att Aletheia väljer att just besöka när Jimmie Åkesson kommer till samtalen, men faktum är att det inte är politiken som varit avgörande. Det avgörande är att jag personligen anser att Sverigedemokraterna i realiteten är det enda oppositionspartiet som finns i riksdagen. Detta på grund av den så kallade decemberöverenskommelsen. Det betyder i praktiken att Alliansen släpper fram en röd-grön politik. Var och en som varit aktiv politiskt vet att en bra och kraftfull opposition är viktig ur demokratisynpunkt. En opposition ska vara på alerten och ständigt kritisera och komma med synpunkter och lägga fram alternativa förslag. Det gör i sig att de regerande måste vara på alerten och anstränga sig för att behålla väljarnas förtroende.

På Netflix har det gått en oerhört intressant dokumentär ”Behind the rise” där man får följa Emmanuel Macrons resa till makten. Det är så tydligt vilken glöd han har och att han vill visa väljarna att de vill vinna. Vid ett tillfälle i dokumentären hettar det till utanför en fabrik. Macron råds att inte gå ut, men han menar likt att vill de vinna måste de vara i stridens hetta och ta samtalet. Så agerar en vinnare, så agerar en opposition som fungerar. Inte backa, utan ta konfrontationen, ta samtalet. Det ska glöda!

Dialogsamtalet med Jimmie Åkesson i pingstkyrkan saknade all glöd. Det fanns inte ens några som protesterade mot Jimmie Åkesson. Publiken applåderade lite då och då men annars var det som att sitta hemma i soffan vid ett fredagsmys. Saknades gjorde bara dillchipsen och en cola. Inte blev det bättre av tidningen Dagens representant Elisabeth Sandlund eller av pastor Dan Salmonssons trevande försök till att konfrontera Jimmie Åkesson. Detta måste ha varit ett av de bevämaste och skönaste samtal som Åkesson har haft i mannaminne. Åkesson kunde lätt bemöta vissa frågor och avfärda.

Standard kritik bemöttes med standard svar. Salmonsson gjorde ett anslag med att jämföra invandringen till Amerika med den i Sverige. Åkesson menade på att det inte går att jämföra. Så sant också. Vem som helst som läser på lite kan förstå att det uttänkta bidragsbaserade asylsystem vi har i Sverige inte kan jämföras med immigranter som kom till Amerika på 1800-talet. Men som princip då kontrade Salmonsson. Åkesson svarade ungefär såhär: ”Jag vet inte vad urinvånarna tycker om hur de behandlats i reservat.” Snyggt retoriskt så var den frågan ur vägen med lite fniss i bakgrunden. Sandlund gjorde också en ansats och frågade runt de bidrag som Sverigedemokraterna kraftfullt vill sänka. Åkesson kontrade med att det inte behöver vara avgörande med volymen av pengar utan snarare hur och var de används. Att Sverigedemokraterna vill använda bidragen i de näromliggande områdena där det är kriser är i sig inget nytt. Det är dessutom ett logiskt förslag. Men vad som är känsligt i svensk politik åtminstone än så länge är frågorna kring asylrätten. Men låt mig gissa att all migrationspolitik på sikt ändå kommer att behöva reformeras.

Så mycket mer än så blev det inte av denna samtalskväll. Vi fick veta att Åkesson vill vara kvar i Sv kyrkan för att mest reta vänsterfalangen. Han tycktes också uppskatta den frikyrkliga fromheten. Var det månne det som var syftet med denna kväll? Att Åkesson skulle få möta en beskedlig och snäll frikyrklighet för att upptäcka fromheten? Ja, man kan knappt dra någon annan slutsats. Det var en trevlig kväll och en bra stämning, lite åt myspys hållet. Fint att Åkesson fick tala till punkt. Fint att vi fick se lite mer av Åkessons underfundiga humor och personlighet.

Men det var med en dubbel känsla jag gick därifrån. Om man nu lyckas samla partiledarna en efter en utom statsministern i en frikyrka. Varför inte ta chansen att fråga mer? Vad anser Åkesson om frikyrkligheten? Vad är det för skillnad på Sv kyrkan och frikyrkorna? Det finns massor med intressanta frågor. Hur i hela världen kan man lyckas undvika dessa frågor och mer därtill en sådanhär kväll med sådant unikt tillfälle?

Vårt land är i ett sådant avgörande läge för hur framtiden ska formas. Våra politiker behöver ställas till svars och de behöver få frågor. Svåra och uttänkta frågor. Utfrågarna behöver agera som en opposition. Vara obekväma, inte låta politiker komma undan med billig retorik. Endera så förstår man inte eller så bryr man sig inte eller så vågar man inte. Det är så olikt den frikyrklighet som historiskt är byggd. Det kanske är just såhär mys och pys och trevligt vi vant oss vid? Men kommer framtiden se ut så? Varför tog inte pastorn och tidningen Dagen chansen att fråga om den? Framtiden och framtiden för kyrkan? Det är en fullständig gåta för mig.

Jonas Rosendahl

 

=>

Ämne: OPINION & DEBATT, Politik, Ekonomi & Samhälle

Nyckelord: , , , ,

 • Stanley Östman

  Tack Jonas för din bevakning & dina reflektioner !
  Dagen gör stort nummer av sina utfrågningar, men knappast några vettiga reflektioner hittintills – förutom att vissa ”teologer” skulle göra sig lustiga på Ygemans (s) bekostnad.

  Det religiösa skrået som numera Dagen allomfattar har bild av att vara ”Hänt bland de religiösa” som en efterlöpare till ”Hänt i veckan”.
  Att Dagen sedan inte vågar bibehålla kommentatorsfält på debatt-artiklar och lägger ut enbart oharmliga artiklar på FB, främjar knappast den kristna värdegrunden.
  Om det enbart är en resursfråga som moderator, så bör man skriva det….

 • Jonas Rosendahl

  Ja det lättsmälta är alltid populärt eller hur Stanley? Det har vi lärt oss genom åren. Men jag ville ge en kompleterande bild av det hela. Det saknas djup och analyser som borde finnas när man bjuder in landets högsta företrädare politiskt.
  Har också noterat ”hänt i veckan” inställningen. Sådant som bara bloggar skulle nappa på fångas numera upp och blir ”nyheter”.
  Men allt förändras, vi får se vad som kommer efter bloggarna och kanske efter facebook också. Men jag kommer vara med även då…populär eller inte 😉

 • SefastTronde

  Helt klart en betydligt sämre variant av pastor John Hedlunds partiledarutfrågningar på 70- och 80-talet, och det beror i första hand på Sandlund/Salomonsson, och inte på Åkesson. Men… initiativet är än dock lovvärt. Det kan alltid vara fruktbart att partiledarna inför ett valår får redogöra för vad de står för ur ett annat perspektiv än det vanliga.

 • josef

  Macron är en barnlös man som är i hop med en mycket äldre kvinna, dra inga paralleller med Åkesson.

  Åkesson har varit sjukskriven för utbrändhet, så han äter förmodligen ssri preparat. Det gör att man inte är så aggressiv och är mer slätstruken som människa.

 • Jonas Rosendahl

  Har ändrat lite i bloggtexten nu. Kritiken är egentligen inte riktad mot Åkesson utan mot utfrågarna. Men texten ovan är skriven lite utifrån att ”å ena sidan å andra sidan”. Just för att den ska reflektera över själva tillställningen.
  Åkesson är egentligen sig rätt lik. En viss tjänstemannaframtoning, lågmäld. Han bidrar förvisso inte med något speciellt nytt själv utan är defensiv mestadels. Samtidigt är han tydlig med att SD ska bli ett statsbärande parti med sikte på att bli störst.
  Jag hade sett fram emot fler spännande frågor. Det tycker jag är största klavertrampet med hela utfrågningen. Att dessutom lyfta fram gamla frågor visar knappast på kreativitet eller nytänkande hos pastorn eller hos Dagen. Tråkigt enligt min mening. Hade hoppats på att de hade vågat lite mer. Hade det funnits utrymme för offentliga frågor hade jag räckt upp handen direkt. 😉

 • wildwest63

  Det hade varit intressant med en omvänd ordning – Jimmie Åkesson intervjuar Sandlund och Salomonsson. Eftersom Åkesson har flera frikyrkliga i sin politiska närhet hade han kunnat ställa riktigt kniviga och vettiga frågor.

  T ex var det kristna sökandet efter sanning tagit vägen, hur det kommer sig att kristna ledare så gärna frotterar sig med makten och vill bli omtyckta av samhällets viktiga, varför så många kristna ledare har glidit över i den blasfemiska och kätterska tanken att Mohammed är ytterligare en väg till Gud i strid med evangeliet? Hur man underbygger idéerna att migranter från olika länder långt bort ska gå före de egna vad gäller omsorg och omtanke?

  Eftersom kristna ledare vill bli betraktade som snälla och oförargliga så kommer inga intervjuer av partiledare ge några som helst spänningar eller nya insikter, enligt devisen – låt oss visa på godhet och fördragsamhet och inte utmana någon någon gång om någonting alls. Låtom oss sova vidare vid köttgrytorna och vid ofärdens inbrott förvånas över att Gud inte hjälpte (trots att vi inte gjorde nånting själva).

 • Kattsvans

  Sd är inget parti som på något vis kan göra sverige bättre. De är nämligen globalister som resten av 7-klövern. Jag kommer att lägga min röst på Alternativ för Sverige

 • Lennart Sjöberg

  I det demokratiska samtalet står man för sina åsikter och gömmer sig inte bakom ett alias. Kanske det beror på att AfS är en neofascistisk gruppering som SD av demokratisk känsla fjärmar sig ifrån. Visa ditt ansikte ”kattsvans”!

 • Kenneth Lundqvist

  Då får du tänka på att inte bli upprört och säga för mycket för det talade ordet går inte att radera:-)

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Vare sig kristna eller sekulära journalister har lärt sig något alls sista decenniet vg att intervjua Åkesson. De (journalisterna) är som trasiga grammofonskivor.

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Nja, globalister är man först när partiföreträdare inbjuds till Bilderbergarmötet…..

 • gäst & främling

  Ebeneser i Söråker behöver målarhjälp
  http://www.dagen.se/frikyrka-onskar-kommunal-malarhjalp-1.235727

 • gäst & främling

  OT ? Var och hälsade på en församling som hade utomhus möte, såg innan att det satt lappar uppklistrade på många ställen men tänkte inte på det sedan under sången skulle det tas kollekt men ingen kom med någon håv, efteråt såg jag att det var swish nummer uppsatta, som jag inte har, då tänkte jag på Upp 13 och 14 om märket som nästan alla bär på idag, högra handen använder märket på kort osv, det står att vi skall ge gåvan anonymt men med den nya tekniken så följer namnet med, och med det kontantlösa samhället så kommer det automatiskt att vi inte kan köpa och sälja utan något märke, undrar hur ”kristna” syskon som sysslar med jordbruk hanterar detta när vi vill köpa mjölk och potatis, många tänker att det blir ett bokstavligt märke men det är det kontantlösa samhället som hindrar oss att köpa och sälja, vore intressant om någon tog tag i detta.

 • wildwest63

  Jag jobbar i bankvärlden och ser utvecklingen. Riksbanken planerar just nu så kallade elektroniska pengar, vilket innebär en ”plånbok” utan sedlar och mynt (nån form av app i mobilen). Man ska visserligen ha kvar de fysiska sedlarna och mynten för ”de äldre, som inte förstår något”, men när ”de äldre” försvunnit så är det fritt fram att helt ta bort fysiska pengar. Det ska finnas ett visst fribelopp som inte registreras i databaserna – men hur vet man detta? Alla större belopp, och den beloppsgränsen är ganska lågt satt, kommer registreras för att motverka penningtvätt, terroristfinansiering osv, det s k AML-regelverket. Från utlandet kommer skarp kritik mot en sådan utveckling i de egna länderna. Tyskland är en stark motståndare, där var debatten hätsk nyligen när handlare inte längre var tvungna att acceptera betalningar på över 50.000 EUR i cash (alltså 600.000 kr i dagsläget), tex bilhandlare. I Tyskland ser man problemet om staten får full kontroll på vem man köper av och hur mycket. Sverige är som vanligt det allra mest extrema landet. Även om Riksbanken också får kritik här. Men vi ser trenden. Detta alltså ovanpå Swish, kreditkort- och bankkortsbetalningar!

  Om man kan Bibeln ser man, som du skriver, tydligt vilket håll vi går åt. Jag skrev redan för några år sedan om hur dominerande Mastercard och VISA är som kortföretag. De handlare som dessa drakar inte vill hantera blockeras. För några år sedan var det barnporrleverantörer, och det har ju ingen något emot att man låter deras verksamhet gå omkull, men det visar hur enkelt det är om man vill stjälpa en verksamhet vars värdeavgrund är fel eller vars inställning till någon annan politiskt korrekt frågeställning anses vara felaktig. Det är privata företag och här gäller bara affärsavtal, ingen yttrandefrihet. Facebook och Youtube är liknande fenomen, helt dominerande, används av alla, men kan göra som dom vill med sina användare.

  Alternativet när sedlar och mynt inte längre finns blir byteshandel. Hur får man då livsmedel från bönderna? Kanske genom dagsverken? Vi går mot tidernas slut.

 • gäst & främling

  Det som gör mig ledsen är att församlingar inte förstår och protesterar mot detta, jag är 80 idag och ser hur minnet kan försvinna av och till, tappar då koder, du blir också äldre, menar dom då att vi alla tillslut måste anlita gode män som ofta visat sig allt annat än goda, min ordinarie bank har slutat med kontanter så jag måste åka långt för att fylla plånboken, för min fru klarar inte kort eller nyare mobil, men får hon lite pengar kan hon gå till affären.
  Det kommer väl alltid att finnas personer som inte får ha kort, hur blir det med dom, jag har köpt husvagnar flera gånger i Tyskland och dom tar gärna kontanter, absolut inte kort.

 • Janne Melkersson

  ”Protestera för er egen skull” skriver du. Ja det är väl den första tanken som kommer över en när man ser vart det är på väg. Men samtidigt är det ju detta vi ber om i t.e.x. Fader vår.
  Där ber vi ju att riket ska komma och innan det kan komma måste detta som går över världen nu ske. Vi vet ju att än gruvligare ting kommer att hända.

  Jag tänker inte börja samla konserver och gräva mig en bunker för jag tror Herren har allt i sin hand och kommer att även denna gång föra sin hjord till fållan.

 • gäst & främling

  När jag skriver så är det för att det är dom yngre idag som accepterar detta, men inser inte att 10 år senare sitter dom fast i systemet, jag har kort när jag tankar bilen sedelautomater vågar jag inte använda för det förekommer rån när någon aktivt visar att dom vill ta ut pengar, har drabbats många gånger av att det inte går att få kontakt med banken, särskilt när jag reser i EU så är det viktigt att ha kontanter så jag inte måste övernatta på bensinstationen, reser mest i EU nu med ett resefordon, för friheten med kontanter för här i Sverige kan jag inte lita på att kunna handla överallt om tekniken fallerar. Längtar annars efter att resa i dina trakter.
  Kontanter innebär att vi är fria att köpa en gammal cykel av grannen eller ge barnbarnen något när dom fyller år eller vid jul, och offer till församlingen som jag tar allvarligt på att det skall kunna ske anonymt, men min församling vill ha banköverföring kort eller swish, men då följer namnet med, och den som ger kan bli ärad, eller tvärtom om det är änkans skärv. Jag hör ingen undervisning om detta och tror inte många inser att vi kanske egentligen har märket i olika former än så länge finns viss frihet, men det finns löften om utvägar, men hur, när våra barn och barnbarn och församlingen inte inser allvaret, för det står klart och tydligt att vi inte får ta märket, men vaggas in i detta system med små steg, vi kommer antagligen aldrig förstå när vi är där, den regering som vi har lobbar för agenda 2030 som vill göra Sverige till ett försöksland, så först och främst måste den bort.

 • Janne Melkersson

  Tack för svaret!

  Kollar man upp det som står om märket i skriften så är det ett märke som är ovanpå huden det står inget, vad jag vet, om att det skulle kunna tolkas som vara nått under huden. Det är ett märke som signalerar tillhörighet som brännmärken på hästar och kor.

  Det som bland annat fattas oss är som du säger undervisningen om den yttersta tiden. Men jag tror att Upp 14:9 hör till en tid som ännu inte är här, vedermödan. Och jag kan inte se att församlingen ska gå igenom den. En fråga som delar men en som är viktig att studera och tränga djupare in i.

  Inte heller tror jag det är viktigt för oss vilken politik som förs. Vi ska välsigna styret i landet oavsett vem som sitter där. Jag finner inget om att varken Jesus eller apostlarna tog ett politiskt ställningstagande. Jesus sa ge kejsaren vad han till hör och Paulus sa be för överheten.

  Det sagt så tror inte jag vi är där nu men världen är på väg dit med bestämda steg och det ska vi tacka Gud för. För då vet vi att vår förlossning nalkas

 • gäst & främling

  Politik är vi inblandade i vart fjärde år, och måste då ta ställning vem som skall leda landet, vi kan kanske rycka på axlarna åt det men tror att vi har ett ansvar med den fria viljan som Herren gett oss, under åren har jag sett att all politik är snarlik, men ser positivt på SDs att Sverige är ett Kristet land och bygger på Kristna grundvärderingar, det innebär att om dom håller kvar den linjen så accepteras Kristna på ett annat sätt än som varit hitintills i många år.
  Chip eller brännmärken, så handlar det om att inte kunna köpa och sälja, och där är vi nära, många butiker har anslutit sig till det kontantfria systemet, och då är det kort med märket på eller swish som jag inte har, jag har haft många mobiler som alla gått sönder, så jag litar inte på dom, och anser inte heller att vi skall tvingas äga dessa, just nu har vi det skapligt ekonomiskt med två pensioner men om någon av oss blir ensam så blir det svårare, då utesluts antagligen mobilen, agenda 2030 med Sverige som försöksland innebär att vi kommer drabbas tidigare än andra, det som bekymrar mig som fick mig att skriva här i början är att församlingar accepterar det kontantfria med vad det innebär både vad det gäller anonyma offer och allt annat, min församling hade dessutom en kollektomat, som är borta nu men swish används, jag tror att vi skall använda kontanter så mycket vi kan så att dom inte glöms bort, min fru har svårt för den nya tekniken, så jag tar hem till henne, blir hon ensam så får hon svårt när det är 7 mils resa för att hämta pengar.

 • Janne Melkersson

  SDs poäng av att Sverige är ett kristet land är ju nonsens. Faktum är att vi är ett av de mest sekulariserade länder i världen. Och vi dansar tunt majstången och gillar tomten och påskharen mångdubbelt mer än Jesus Kristus. Vi är inte kallade att bevara svenska traditioner utan att ta vara på vart lägligt tillfälle att visa på Jesus som frälsare.
  Att kontanter är på väg bort och att vi ska ta det som ett tecken på att antikrist snart är här tror jag är att förringa det djävulska som det märket kommer att stå för. Märket kommer att markera tillhörighet mer än nått annat. Dvs att alla som tar det är hängivna anhängare av det världssystem som kommer. Där är vi inte än så jag tror du har anledning att inte vara missmodig. Än är Herren herre.

 • gäst & främling

  Jag håller med SD där, det handlar om Kristna grundvärderingar som du kan se i lagar, men SDs första tanke är väl mota islam, som smyger in i landet, jag är 80+ och fått uppleva ett Sverige styrt av kyrkan och prästen mycket lag kom därifrån i skolan hade vi kristendomskunskap, som hölls hårt på, på väggen i skolan står det kända bibelordet svärj icke varken vid himmelen för den är Guds tron eller jorden som är Hans fotpall, att sedan politiker vill bygga ett land utan Gud i många år och menar att Gud inte finns det har jag fått möta på arbetsplatser under alla år, då ser jag denna tanke från SD som ett halmstrå, som kan bereda vägen, det är inte missmodighet som driver mig att skriva, utan jag vill varna och väcka om någon sover.
  (Men nu skall jag sova skall till läkaren i morgon)

 • Janne Melkersson

  Jo, jag förstod att du ville varna och väcka de som sover. Du väckte ju mig 🙂
  Sant, SD är ett halmstrå.

 • wildwest63

  Vad jag menar är de som är äldre och inte är vana vid att hantera smartphones med appar, mobilt bank-ID, koder och att göra alla ärenden via internet. Den generationen, som du tillhör, är ju snart borta. Övriga generationer, som min, har ändå en viss kunskap om detta. Men självklart kommer hela tiden nya saker som den äldre generationen inte begriper.

  Chips synligt utanpå, som Janne skriver om härnedan, det tror jag inte på. Det är det inopererade chipet som blir det som skiljer den som får köpa och sälja från de andra. Det är detta chip som visar om vi är med i gänget, de som inte är med i gänget kommer ju få svälta.

  Detta chip är ju redan i omlopp! Många har det för att komma in på diverse klubbar, jag blev erbjuden det för några år sen på en mässa, men tackade nej. Fingertoppsavläsning, irisavläsning är vardagsmat. Jag startar min smartphone med fingertoppen. Och det är effektivt! Det är därför jag tror att vi i långa loppet inte kommer kunna undvika detta märke på handen och i pannan. Och hur ska kristna agera då?

  Märket på handen för att slippa hålla ordning på alla koder som behövs för att leva på nätet (jag har tre A4-sidor koder privat och för jobbet!), märket i pannan för att kunna passera dörrar utan att behöva använda händerna. Det är väldigt effektivt, säkert och bra. Så länge det är rätt regim bakom de som administrerar detta. Men här ser vi redan nu, utan att detta ens är infört, att har man fel åsikter så blir man avstängd, utesluten och livet krånglar till sig.

  Jag har skrivit till Riksbanken och jag har skrivit till de banker som inviterat mig på seminarier där Riksbanken presenterat sina planer. Det är inte säkert att det blir nånting av planerna, det kommer mycket kritik från utlandet. Mellan skål och vägg håller man med mig. Men offentligt törs man naturligtvis inte gå emot Den Heliga Effektiviseringen.

 • kjell

  Hoppas och tror att kristna oavsett vad dom gör, har sången inom sig, jubla nu mitt sälla hjärta! Majstången ser jag som en hyllning till skaparen.

  Brist ut i lovsång alla knoppar, i lovsång i lövsång lind och lönn.
  Jubla högt sjung att vintern är förbi och sommaren är nära.
  Klappa händerna du knotiga ek, räta ut dina krokiga fingrar, släpp alla vissna löv och låt det nya livet bryta fram.
  Vitsippsmattan ligger utrullad för dig människobarn och du lever här och nu.
  Denna dikt är skriven av Kerstin Lundin , du kan se hennes namn i psalm o sång där hon medverkade vid ändringar, (dotter till KA Lundin ÖM)

 • kjell

  Äldre blir vi förhoppningsvis alla, men det behövs inga stora krämpor för att bli utslagen, reumatism kan sabotera hantering av ny teknik, huvudet kan också ställa till det och ögonen.

 • Janne Melkersson

  Wildwest , jag talade inte om ett chip utanpå huden utan att ordet ”charagma” betyder att inpränta brännmärka nått på något. Det användes alltid i samband med kejsaren på olika dokument och med hans namn men även med hans bild och årtal. De som tar märket kommer att få kejsarens / antikrist namn inpräntat på huden, synligt för alla. Vitsen med märket är att alla ska se att du tillhör honom. Det är den djävulska plan som kommer att göra alla till spioner och göra det i stort omöjligt att leva utan märket.

  ”Här gäller det för de heliga att hava ståndaktighet, för dem som hålla Guds bud och bevara tron på Jesus” Upp 14:9
  Här är väl förmodligen den allvarligaste varningen i hela bibeln. De som tar varning på allvar räknar döden som en välsignelse. Därför är det en oräknelig skara martyrer som lovsjunger inför Lammet och Han som sitter på tronen.

  Vi ska så klart vara vaksamma på allt som sker runtomkring oss men eftersom märket inte nämns förrän i Upp 13:16, vilket är en tid, som jag förstår det, när antikrist redan är installerad. Därför tror inte jag att det som sker idag med chip är samma sak. När märket kommer i sin skarpa version vet alla vad det är fråga om eftersom det val som görs då blir oåterkalleligt.

 • wildwest63

  Jag menade märke utanpå huden, men jag råkade skriva chip. Det står i Upp 13 om märket som förhindrar dem som inte har det att köpa och sälja. Här är det alltså omedelbart kopplat till konsumtion. Om märket vore enbart synligt på huden i vår elektroniska betalningsvärld så skulle det inte spela någon roll för handeln. Det vore alldeles för komplicerat och osäkert att be någon identifiera sig med en tatuering på handen.

  Men om märke tolkas som en elektronisk nyckel/underskrift, som alltså redan finns och används överallt, då passar bibelversen bättre med verkligheten. Det går inte att göra en överföring till leverantör utan ett bankkonto som finns i en internetbank och som nås av inloggning med hjälp av scanning av det personliga chipet. Det skulle i mitt fall eliminera 12 bankdosor och bortåt 80 användar-id och passwords. På stan, när jag köper lunch, en glass, en kaffe, så lägger jag fingret på läsaren och betalningen görs (ungefär som fingeravtrycken som görs vid inresa till USA). Kommer jag till företaget har jag tillgång till vissa rum och avdelningar, inte alla. Idag finns passerkorten som klisterlappar. Jag kan visserligen sätta en svart klisterlapp i pannan, men det ser inte så estetiskt ut. Idag har de flesta denna på baksidan av sin mobil eller på plånboken, saker man för det mesta alltid bär med sig. Men om man glömmer mobilen eller plånboken? Då står man där i en säkerhetssluss och kommer ingen vart så länge ingen annan kommer förbi. Hur mycket enklare då med märket i pannan som avläses på håll och dörrarna öppnas.

  Det är alltså oerhört svårt att bromsa denna utveckling. Tänker man effektivitet är detta fortfarande högst befogat. Än så länge är Sverige fortfarande inte en diktatur, även om frihetsgraden sjunker snabbt. Men med en islamistisk regim? Eller en värdegrundsbaserad feministisk postmodernistisk regim? Då kan man med ett knapptryck spärra ute alla med för regimen obehagliga åsikter, framförallt kristna som älskar sanningen och även uttalar den. Vad gör vi då?

 • gäst & främling

  Klar hos läk jämna plågor+ borrelia.
  Tänker på dit svar om att församlingen inte är kvar i vedermödan, det står i samband med alla gräshopporna att dom inte får skada någon som var märkt med sigill, och om den stora vita skaran står det att det är dom som kommit ur den stora vedermödan och tvättat sina kläder och gjort dem vita i lammets blod, så kvar i vedermödan är vi, fast det har väl aldrig varit en dans på rosor för den som tror, så vedermödan har väl varit i 2 tusen år nu.
  Politiskt ställningstagande? Jesus utryckte sig drastiskt ibland// säg åt den räven// så nog hade han tankar om vissa, Han reagerade mot fariseer och skriftlärde, vad motsvarar det i vårat land, först och främst dom som stiftar lagarna sedan dom som dömer så nog reagerade han politiskt.

 • gäst & främling

  Det hjälper inte med din kunskap när kroppen och knoppen inte hänger med, som Kjell skrev så räcker det med reumatism för att inte klara kort och mobil, men när minnet sviker, det händer stundtals, då får jag göra som gamla mor sa veva fram det så kanske det kommer efter en stund, men vi äldre har lättare att hantera kontanter för oftast handlar vi av ärliga människor, det gäller att planera hur ”lite” man behöver ha med sig när man går hemifrån, min fru får ofta bara med sig vad hon behöver för stunden, det funkar inte om alla dessa som är ”lite” handikappade måste ha så kallade gode män, när det hade räckt med kontanter på alla bankkontor, så att vi inte behöver ha hemma så mycket som jag måste ta hem nu när jag reser långt för att få kontanter, det är ett svek mot oss som ”byggt” landet, att vi tillslut inte kan hämta ut den pension som det påstås att vi har, många som är ensamma fyller väl på allmänna arvsfonden när dom inte orkar längre och avslutar sina liv.
  Det blir ständigt nya äldre människor och mycket av den teknik vi lärt oss har vi kvar, bilkörning är något som sitter i länge bland oss som kört många mil, men finmotoriken tappar man ofta med åldern, men det är inte hela världen om man är klumpig och tappar några mynt, men klumpighet med kort och mobil kan bli dyrt.
  Det känns som en utförsbacke efter 70-75 års ålder, men levnadsåldern ökar, till o med för mina vänner som sitter i rullstol eller förlorat sin syn, så för dig som fortfarande räknas som ung så kommer handikapp med stigande ålder och ni som är unga idag kan få räkna med många levnadsår med ännu längre tid med vissa handikapp, så som talesättet säger som man bäddar får man ligga, då kan det vara bra att ha dom ”gode männen” innanför en bankdisk, ( du får väl öppna eget)

 • Janne Melkersson

  Märket kommer att markera tillhörighet till antikrist och utan det, som det står skrivet, kommer ingen att kunna köpa eller sälja. Om det kommer att finnas andra mekanismer knutna till märket blir ju spekulation för det står inget om det. Men visst kan det bli ett scenario liknande det du säger-

 • Janne Melkersson

  Welll, jag delar ju inte den tolkningen utan tror att de heliga det är fråga om i Upp 7 är de som kommit till tro under vedermödan, efter det att församlingen är upptagen till Herren. Hur skulle vi kunna levas i den stora vedermödan nu när vi fortfarande kan handla utan det märke vi talar om?
  Men att livet för oss alla kan vara en ökenvandring en vedermöda på det ena eller andra sättet håller jag med om.
  Att Jesus kallar Herodes för den räven var nog inte ett politiskt ställningstagande utan gällde förmodligen Herodes själv.

 • wildwest63

  Det ska ju inte låta som om jag är för att kontanter avskaffas och att äldre ska få det besvärligt! Det är precis tvärtom. Men jag säger bara – det är för mycket effektivitetsskäl och säkerhetsaspekter som gör att utvecklingen mot det helt kontantlösa samhället resp det totala övervakningssamhället fortsätter. Inget jag önskar. Även om jag aldrig använder kontanter. Om man vill övervaka mitt kortanvändande kommer man upptäcka att jag äter ungefär samma luncher varje vecka, möjligen på omkastade dagar.

  Jag bor i samma hus som mina föräldrar, jag tror de är i samma ålder som du. Jag får sköta fars alla bankärenden efter det att jag skaffat honom internetbank och bankdosa. Det hjälper inte hur många gånger han försöker komma ihåg hur man gör, det går inte ändå. När pappa var lika gammal som jag tyckte han min farfar var komplicerad som inte använde postgiro utan betalade sina räkningar kontant på bankkontoren. Något som knappast ens är möjligt idag.

  För övrigt är jag inte purung. Jag är kvalificerad för seniorboende om jag skulle vilja. Men det har jag inte råd med.

 • gäst & främling

  1963?? Har inte råd och jobbar på bank?? Jag är 80 vi lever rätt lyxigt och har mycket nya prylar bilar bobil hus självbygge det klarar vi på 10000 var per månad och antagligen barn i samma ålder som dig, jag klarar fortfarande av att skriva på platta och mobil och klarar av bankaffärer på nätet men är rädd för kort som har visat sig drar till sig rånare när någon aktivt visar att dom är på väg att ta ut pengar.
  När det blir fel på prylarna så måste jag ta hjälp av en son, som tycker det är så enkelt, men jag har glömt hur han gjorde när han passerade dörren, min fru klarar inte den nya tekniken utan litar helt på mig, men jag glömmer ibland koder, så därför har jag också helst kontanter men eftersom jag måste resa långt för att hämta dom så har jag ibland för mycket hemma, vi reser ofta söderut och upplever att dom har en positiv syn på kontanter, och har svårt att tänka mig att Tyskland skulle acceptera ta bort kontanter, jag inser att jag blir äldre och kommer ha svårt att klara mig själv, och min fru gör det inte nu om hon blev ensam, men allt jag skrivit är inte bara för mig själv utan jag ser att fler och fler får det svårt, dessutom reagerar jag mot att många församlingar sväljer detta fast det är emot vad Bibeln lär om offrade, den rike mannen gillar kanske att hans namn visas när han offrar med swish, och så får han kanske en framstående position i församlingen.
  Men det är tacksamt om du och alla dina kolleger runt landet inser att ni snart står där själva och får samma problem själva och kanske under längre tid eftersom levnadsålder ökar, på grund av att det går att bota en del sjukdomar i kroppen men knoppen är det lite svårare att göra något åt.

 • Inge

  Tack Gäst & främling.
  Bäste broder jag gläds över dina ofta så kloka inlägg, inlägg som påminner mej om en sundhehet i tron och livet som tidigare kristna generationer stod upp för, men som jag finner mer och mer sällsynt efterhand som den äldre generationen försvinner en efter en.
  Håll ut och dela dina tankar så länge du kan.
  Förberedelserna för det kontantlösa samhället går planenligt. Den yngre generationen är dock naiv och tycks inte förstå allvaret?
  Jag tror som du att det är viktigt att församlingen håller en viss distans och inte hoppar på alla nya trender, det blir fel när pastorn vet vad var och en ger i gåva till församlingen, gåvor till kristen verksamhet skall kunna ges anonymt. Jag har själv träffat pastorer som värdesatt medlemmar efter vad de ger i kolekt, säkert inte medvetet men det skapar en misstro och minskar glädjen i givandet, iallafall känner jag det så.
  Vi vet att det som nu sker måste ske för att tiden på denna jord går mot sin upplösning och Guds Ord besannas, det är endast Guds nåd och den Kristna församlingen som idag fördröjer antikrist framträdande, för att om möjligt rädda så många som möjligt.
  Låt församlingen därför förbli en fristad där var och en anonymt får ge sin gåva allt efter vad de förmår och har tro för, utan att allt måste redovisas inför världen.

  Att vi redan övergått till det kontantlösa samhället vittnar allt fler affärer om när de vägrar att hantera kontanter.

  Jag besökte en stor affärskedja för någon vecka sedan, stod i kassakön klar att betala, då personalen plötsligt helt förvillade for runt i affären och uppmanade kunderna att lämna sina vagnar och omedelbart gå ut ur butiken, anledningen var att kassasystemet hade tappat kontakten mot banken, inga betalningar kunde då göras.
  Jag hade kontanter men kassören vägrade dock att låta mej betala, som tur var kom chefen och efter viss övertalning lyckades jag som enda kund få betala manuellt med kontanter. Övriga kunder som endast hade kort fick snällt lämna butiken utan varor.
  Den yngre generationen tycks få panik så fort internet ligger nere eller om strömmen skulle försvinna en stund?
  Beredskapen är noll.

 • gäst & främling

  Tack Inge// Gammal man gör så gott han kan// Jag uppskattar alltid dina inlägg.
  Jag har många gånger råkat ut för datakrångel när jag handlat, i närbutiken funkar det ofta att betala nästa dag, men när det händer nere i Belgien och precis tankat bilen, så är det bra att ha kontanter med, oftast reser jag söderut på kortet och gör slut på eurokontanterna på hemresan, det funkar bra, men mer och mer börjar självservering, t.ex varuhustappar som är billiga har länge haft personal men det försvinner mer o mer.
  Frågade på Forex om man behöver vara rädd för att eurosedlar blir för gamla, men dom sa att euro byter inte som Sverige, dom hade nya sedlar och dom gamla gäller tills dom fångat in dom, det verkar vara ett bättre sätt.

 • wildwest63

  Jag vet inte var du bor, men Stockholm har andra priser på bostäder än ute i landet. Det kostar 3,5 milj för 70 kvadrat och ovanpå det 4500 i föreningsavgift. Det ska jag spara ihop på en lön som är lite över genomsnittet, men inte astronomisk. Eftersom jag är ensam måste jag klara allt själv, kan inte lita på att nån partner står för delar av hushållskostnaderna eller delar lån med mig. I min ålder kan jag inte börja med stora lån. Skulle jag flytta till Tiveden, inre Norrland eller östra Smålands inland så kan jag givetvis leva som en prins. Men där finns inga jobb. Sannolikt kommer bostadsmarknaden fortsätta sjunka pga ökande skatter, sämre konjunktur och höjda räntor. Jag får vänta in det scenariet.

  Oavsett vad jag tycker om det kontantlösa samhället finns ingen majoritet i befolkningen för att motarbeta detta. Sverige är extremt åldersfientligt och tänker enbart på effektivitet och rationalisering. Ingen tänker på säkerhet. Det är därför vi avskaffat försvaret, polisen, tullen, järnvägsunderhållet, livsmedels- och läkemedelslager. Det kan ju inte hända oss något! Vi har ju klarat oss bra så här långt. Det är denna inställning som ledde till Roms fall. Alla med ögon ser att vi står och vippar på klippkanten. Men ingen bryr sig. Alltså faller vi. Det är bara en tidsfråga.

 • gäst & främling

  Det är antagligen långt för dig att som jag hitta en liten skogsbit, som bonden ville sälja, sedan kostar en smålandsvilla 1.5 mil som monterades på några timmar, har 3.5 mil till storstan men den kan jag klara mig utan, när huset står där så har värdet fördubblats, jag har byggt flera gånger så idag är hyran låg. Här finns säkert jobb på din nivå, men dina föräldrar kan behöva dig på nära håll, länsförsäkringar säljer just nu en sommarvilla nära mig för 1.2 mil som ligger i detta villaområdet från början var det bara sommarvillor här, med stora tomter, men det är ca 50 mil mellan oss.

 • Inge

  Vi får be blogg ägaren om ursäkt då vi hamnat utanför ämnet, men hur vi som kristna bemöter och hanterar det kontantlösa samhället blir en allt viktigare fråga som kommer att beröra och påverka oss alla.

 • gäst & främling

  Ämnet är politiskt, mitt inlägg kanske borde vara ett ämne för sig, men är politiskt påverkbart, det borde finnas fler liknande ämnen att ta upp, det blir samtidigt lite kunskapshöjande när alla söker svaret i bibeln.
  Men för säkerhetsskull skrev jag ot? Förvånar mig att bloggägaren /moderatorn inte lagt sig i samtalet, för att kanske höja och bredda samtalet.
  (Jag läser när du kommenterar på Stefans blogg, det är alltid bra, det känns som du tillhör den mogna generationen.)

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?