Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Den lömska blottaren Löfven

I veckans artikel på min Facebooksida skrev jag i lördags om Stefan Löfven;
”Han avslöjade vilken monumental avsaknad av politisk ärlighet han själv och hans parti numera besitter”.

Jag grundade detta bl.a. på förra veckans genanta utspel och nya tomma löfte till våra pensionärer på 4 nya blänkande miljarder.

Beakta att han då redan för innevarande år har avsatt över 60 miljarder för att täcka kostnaderna för våra asylsökare. Man behöver inte vara matematiker för att se vilka han tillsammans med sin kommunistkamrat Jonas Sjöstedt och den svekfulla Loppan Lööv prioriterar högst…

Verkligheten och konsekvensen av deras PK-policy är väldig enkel;

Till fattigpensionärerna lovar man 4 nya miljarder i en verbal orgasm i ett välorkestrerat 1:a maj jippo till tonerna och musiken av arbetarrörelsens kampsång Internationalen.
Samtidigt försöker Löfven i stillhet och med krystade skenmanövrar tysta ner att man faktiskt betalar ut över 60 miljarder till asylsökare och invandrare.

Finns det NÅGON som kan förklara rättvisan och förnuftet i detta?

Med stundande val i september, har sedan länge partiernas PR-folk och strategiska konsulter satt tänderna i såväl utformningen av valmanifest som presentationsteknik och exponeringstaktik. Sedan länge har dessa överbetalda konsulter och medietränare redan gjort en osannolik ”Makeover” genom att sminka om allt från afganska män och extremistiska muslimer, till vad politiker och media numera kallar ”Nysvenskar”.

Varför?

Jo, då kan man nämligen fortsätta vägen mot globaliseringskollaps och ekonomiskt haveri genom att motivera att man ju måste tillgodose ”alla svenskar”.
Och ”Nysvenskar är lika mycket svenska som oss”
Själv har jag bott i Sverige i 30 år men aldrig någonsin blivit kallad för ”Nysvensk”.  Jag kallas fortfarande för norrbagge. Utan för den delen att känna mig ”kränkt”.

Men plötsligt så händer det…

När Jimmie Åkesson i söndagens partiledardebatt undrande påtalar att 4 av 5 utländska våldtäktsmän som bor i Sverige slipper utvisning och ställer den självklara frågan;
”Varför ska vi behålla utländska våldtäktsmän i Sverige?” (80 % av utländska våldtäktsmän får alltså stanna kvar i Sverige efter sexuella övergrepp och våldtäkter på svenska kvinnor)

Då blottar sig den lömska Löfven inför hela det svenska folket.
Med en bedrägerivals som saknar motstycke i modern svensk historia.  En offentlig blottning som inga konsulter i Sverige och inget politiskt smink i världen kan dölja eller reparera.
Löfvens sanna bedrägeri, uppsåt och förförelse studsar ut genom TV-rutan. Och de studsar fortfarande runt i tusentals konversationer runt om i landet ett dygn senare.

”Om du nu är så bekymrad för kvinnorna Åkesson, varför vill du försämra löntagarnas ställning på arbetsmarknaden” för att sen avsluta med den bisarra frågan ”Har du inte följt Metoo-debatten?” säger vår statsminister med förakt i rösten och avsky i blicken.

I Bibeln kan man läsa; ”Vad hjärtat är fullt av, det talar munnen.”

Vad Löfvéns hjärta är fullt av blev skrämmande uppenbart i söndagens Agenda.  Socialdemokratiska dinosaurieklyschor är lååångt viktigare än att följa Sveriges lagar och utvisa 80 % utländska manssvin som våldtar och förnedrar våra kvinnor.

Precis så här lite betyder feminism för Löfven och hans självutnämnda ”Världens första feministiska regering.”
Precis såhär lite bryr han sig egentligen.
Precis såhär lömsk är han.

För dessa våldtäktsmän ska ju såklart inte utvisas!
De är ju ”Nysvenskar”. Och svenskar är vi numera allihopa. Förutom jag och alla andra skandinaver. För vi är fortfarande norrbaggar, danskar och finnar…

Runar Sögaard

________________________________________________

Red.anm.:  Debattinlägg publicerat med skribentens godkännande. Tidigare publicerat på Sögaards privata fb-sida.

=>

Ämne: OPINION & DEBATT, Politik, Ekonomi & Samhälle

Nyckelord: , ,

 • kjell

  4 milj till pensionärer, det brukar aldrig bli något till oss som arbetat 45 år och som får ca 9-10000 i plånboken, och genom det missar bostadsbidrag och liknande kanske för att vi är två, tanken är väl att det blir mindre utbetalningar till bostadsbidrag när det alltid bara är dom fattigaste som får lite mer, men dom är oftast äldst så dom lever kanske inte så länge.
  60 milj till invandring, men då sparas det på andra håll, att stänga ett BB 15 milj i besparing, fast nysvenskar behöver flera BB, det behövs kortare beslutsvägar när det gäller hanteringen av brottslingar, jag efterlyser mer av Salomos vishet.

 • Diego de la Vega

  Mycket bra skrivet av Runar Sögaard! Sannerligen huvudet på spiken, kan inte annat än hålla med till hundra procent! Uppmuntrande att någon kristen exponerar detta ultimata hyckleri hos Löfven och hans gäng. Finns tyvärr sorgligt många som agerar svansviftare åt PK-vänstern.

 • wildwest63

  Det mest obegripliga är att så många svenskar fortfarande röstar på partier som på ett kriminellt grovt sätt har misskött landet i minst 8 år om inte längre. SD är inte Guds bästa barn och inte ett idealparti, men det är åtminstone ett parti som inte är befläckat av den mest vansinniga politik som bedrivits i Sverige sedan Karl XIIs tid, ja kanske längre än så. Vi har ingen opposition, för partier som inte är intresserade av att fälla regeringen och driva sin egen politik kan inte kallas opposition. Vi har utopistiska extremistpartier som 95% av folket inte gett sin röst som driver politiken. Vi förstör vårt anseende utomlands i en takt som jag för ett par år sedan hade funnit vara omöjlig. Vi använder missiler att skjuta sönder vårt stolta välfärdssystem och kan inte räkna plus och minus bättre än en 6 månaders bebis. Vi importerar hela Mellanösterns alla problem och tror att de försvinner så fort någon ser en vitsippsbacke. För oss kristna är det på sikt största hotet dock den växande muslimska befolkningen. Islam är en världserövrarideologi, det är inte bara en religion. Tänk att det ska vara så svårt att förstå. Och i detta jamsar den Svenska Islamiska Kyrkan med, dessa kättare och blasfemiker.

  Och Gud sitter med armarna i kors, skakar på huvudet, suckar och tittar ned på oss. Han straffar oss inte, det gör vi själva. Han ser att vi fortfarande har en bit kvar till den absoluta nollpunkten när inget annat hjälper än att ropa till honom om hjälp. Det är förhoppningsvis Sveriges räddning – men tyvärr kommer det innan bli en period vars like ifråga om grymhet, förtryck och martyrskap vi aldrig sett tidigare.

 • SefastTronde

  100 % +++

 • Janne Melkersson

  Ett land får de politiker de förtjänar sa någon! Där är vi nu och vad finns det att välja på? Ett parti som en kristen Israel vän menar Gud sagt vi kristna ska rösta på, SD. Ett parti med en historia av brunskjortor på uppåtgående!

  Skulle de vara det som rätar upp det Svenska krackelerande bygget? Hur då blir frågan? Genom att sända tillbaks så många som möjligt av invandrarna? Det blir och är endast kosmetika och återställer inget eftersom giftet har spridit sig ner i det svenska folkdjupet. Misstron, själviskheten, kärleksslöheten och allt annat som Paulus räknar upp som skall vara kännetecknen för den yttersta tiden har gripit tag i det svenska samhället. Eftersom vi lever i den yttersta tiden har vi inget annat att vänta än det som är på väg att ske, det som bibeln talar om.

  Inte heller Kristi kropp går fri från påverkan av den yttersta tiden. Istället för att oja oss över Sverige idag borde vi som har Guds ord uppbygga varandra i vår heliga tro så att vi kan rustas inför framtiden.
  Basunen som kallar till strid har inte på länge varit tydlig men nu är det tid att den ska ljuda klart för striden är redan här. Den kampen ska inte vara mot någon utan för någon, Jesus Kristus. Det är vår kallelse här i världen.

 • gäst & främling

  Historia av brunskjortor??? Sossarna har i så fall värre historia, men gårdagen är förbi morgondagen har vi inte sett, men idag hjälper Herren.
  Skall vi bedöma dig i förhållande till vilka skor du har och gör, i min barndom användes klack och tåjärn för att spara sulor o klackar, bruna skjortor fick vi säkert ärva som mor sydde om, det handlade om att ta vara på det som var gratis, och brunt höll borta skiten, det är inte färgen som avgör om du är ond eller god.

 • Janne Melkersson

  Med brunskjortor syftade jag på de högerkrafter inom SD som är åt det nazistiska hållet, vilket dess historia övertydligt visar;

  ”Sverigedemokraterna bildades lördagen den 6 februari 1988. Partiets grundare och tidiga förgrundsgestalter utgjordes av personer som dessförinnan varit verksamma i nationalistiska och rasistiska partier, En av partiets tidiga ordförande, Anders Klarström, var tidigare aktiv i det nazistiska Nordiska Rikspartiet. I partiets första partistyrelse ingick även Bevara Sverige Svenskt förste ordförande Sven Davidson samt andra från en rad fascistiska och nazistiska organisationer. Partiet kännetecknades av högerextremism och aktivism” Citat wikipedia

 • wildwest63

  Ja, men nu får du faktiskt krypa upp ur din pk-grop! Är SD nazistiskt idag, ja eller nej? För de en politik som leder till ockupation av Ryssland och gasning av judar, ja eller nej?

  Kan du då vara konsekvent och kalla Vänsterpartiet för rödgardister/kommunister eller något annat vänligt eftersom det partiet så sent som 1989 lovsjöng kommunistiska diktatorer? Eller hur långt tillbaka ska vi gå? Att Centerpartiet var det brunaste? Att sossarna hade en massa rasideologiskt gods i sina led?

  Det är ju urfånigt att debattera på den här nivån. Men din inställning verkar ju hela tiden vara att inte ha något med det samhälle att göra där du är satt att leva. Så varför överhuvudtaget bry sig om diktatur, demokrati, våldtäkter eller mord? Spelar ju ingen roll. Jesus kommer snart.

 • gäst & främling

  Vad kallar du det när Svenska regeringen hjälpte Tyskland med tågtransporter under kriget, det var nazistvänligt.
  I måsten döma så: antingen är trädet gott, och då måste dess frukt vara god; eller är trädet dåligt, och då måste dess frukt vara dålig. Ty av frukten känner man trädet.

 • Janne Melkersson

  Jag kommenterade SD’s historia men jag är övertygad att det finns inom SD medlemmar med rasistiska och nazistiska tankar. även idag. Man kan självklart vara nazist utan att för den skull vilja anfalla Ryssland och gasa judar! Vänsterpartiet är kommunister även fast k är borttaget i deras parti namn.

  Att andra partier har sitt historiska bagage att bära rättfärdigar väl inte SD’s historia heller hur?

  Jag sa inget om att synd inte spelar nån roll, klart det gör. Men SD är inte motmedlet mot synd. Inte heller moderaterna som jag röstade på förra gången. Det finns pk gropar för alla åsikter även SD har sina pk anhängare.

  Det finns inget om hur den kristna ska förhålla sig till politik i skriften så vitt jag vet. Men det finns massor om vad vilka vi kan vara. Till exempel de som tar vara på vart lägligt tillfälle att visa på Jesus Kristus. Det så mycket mer för som du skrev, Jesus kommer snart!

 • Janne Melkersson

  Vad Sverige gjorde under kriget typ sälja järnmalm till Tyskland som höll Krupp verkens vapenfabriker igång och trupptransporterna genom landet var i min mening skämmigt och fegt.

  Vi skulle ha tagit ställning mot Hitler naturligtvis. Lika självklart som vi skulle ha tagit emot judar när 1938 under konferensen i den franks byn , som jag inte minns namnet på. Runt 30 länder och en mängd organisationer fick erbjudande att ta emot judar för det året ville Hitler bli av med så judar som möjligt. Men inget land tog emot en enda jude, inte Sverige heller. Fackföreningarna var de som var mest emot, man fruktade billig judisk arbetskraft!

  Ynkedom och ett fullt mått av egoism.

 • wildwest63

  Jag vänder mig inte emot att Jesus kommer snart. Det hoppas jag verkligen. Det är min bön varje kväll. Mänskligheten klarar inte av situationen – surprise!

  Men vi verkar ha olika syn på hur vi ska agera medan vi väntar på hans återkomst. Jag menar att vi ska göra allt vi kan för att skapa ett samhälle som är i linje med kristen tro. Dit hör framförallt lag och rättvisa, vilket innebär att den starkare inte kan sätta sig på den svagare. Jag kan inte se någonstans i Bibeln att vi ska sätta oss på kammaren och be. Om Gud då säger åt oss att göra nånting, vilket han gör genom hela Bibeln till olika personer, så kan vi inte kasta det ifrån oss och hänvisa till någon annan. I min pingstungdom träffade jag många tanter som enbart sa att vi skulle be om vi hade ett problem. Men att be är att be om en praktisk lösning och den praktiska lösningen skulle alltid inträffa på något annat sätt än genom oss själva.

  Det finns inget parti som är bra nog. Absolut. En gammal pastor sa till mig en gång att vi ska rösta på det partiet som ger kristna störst frihet. För min del är det just nu SD. Och inte minst är det SD eftersom alla övriga riksdagspartier har diskvalificerat sig genom att de står bakom den katastrofala utveckling i landet som ägt rum de senaste 8 åren. Varför ska jag ge dem förnyat förtroende att fortsätta sitt förstörelseverk? Om SD beter sig illa kommer jag rösta på ett annat parti nästa gång det är val, om inte Jesus kommit tillbaka och inte muslimerna tagit makten.

 • gäst & främling

  SD är ett ungt parti med plats för många av oss, jag kan tänka mig wildwest som finansminister med hans bakgrund, Sefast vore bra och helt klart Norrbaggen som snart är gammelsvensk.

 • wildwest63

  Och vad berodde det på att Sverige inte kunde sätta något emot Hitler i början av kriget? Vi hade nedrustat nåt alldeles otroligt under större delen av 30-talet, främst socialdemokratins verk som sedan också, i Per Albins och Christian Günthers (okay, han var partilös) skepnader, värkte fram midsommarkrisens medgivande att tillåta tysk trupp att transitera. Hade vi haft den krigsmakt vi hade 1945 hade vi kunnat agera annorlunda. 1939 hade det varit självmord eftersom huvudfronten i kriget mellan Tyskland och England hade gått genom Sverige då båda länder behövde järnmalmen.

  Idag skriker vi på Ryssland, har lovat militär hjälp till våra grannländer, men vi har inte en tillstymmelse till försvar! Inte ens civilförsvar. Det är mycket värre än du nånsin tror. Vi kommer ha medicinbrist och hungersnöd inom 10 dagar om vi ens kommer hålla militärt så länge. Vi har dessutom ett nytt fenomen – en stor muslimsk befolkning som inte är integrerad till nån som helst procent, som hatar oss och ser ett anfall utifrån som en gyllene chans att upprätta lokala kalifat. Det är helt nytt. Det har vi aldrig haft tidigare under historisk tid.

  Vad gäller judarna så var hela Europa antisemitiskt i någon mån. En detalj som är lätt att glömma är – hur skulle svenska gränspoliser veta att en jude som påstod sig vara en jude när han kom till Sverige verkligen var det? Vi var rädda för kollaboratörer och spioner, säkerligen med all rätt. För övrigt vet jag inte om vi fick någon förfrågan från Hitler om att ta emot några judar. Vi tog däremot emot grannländernas judar.

 • Janne Melkersson

  Frågan vi har att svara på är väl om kristen tro och modern demokrati ens är kompatibla?

  Tar vi den politiska situation Jesus och apostlarna levde under, ja ända fram till 4-500 talet var det givet att ett land styrdes av en kung, kejsare eller hövding. Det fanns ingen demokrati. Därför finner vi inget i skriften om hur förhålla sig till dagens demokrati i skriften.

  Säkert är det så att en del av oss skall verka inom politiken lika säkert som att alla inte har den kallelsen. Jag tror mig höra till den senare gruppen för det skulle aldrig falla mig in att engagera mig i politiken. Däremot finns mitt engagemang för de i samhället som inget är i världens ögon, de på ett eller annat sätt utslagna ur samhället.

  Vi kristna har tusen uppgifter förutom politiken. Problemet är varför vårt engagemang inte verkar mer i samhället än det gör? Såg att 2014 var vi 313 tusen medlemmar i de olika frikyrkorna, c:a 3.7 % av folket. Inte många men tillräckligt många för att göra skillnad. Men var är vi? I det perspektivet tycks mig politiken bli det som upptar vår tid och engagemang istället för att göra som som Paulus skriver, ta vara på vart lägligt tillfälle.

 • Janne Melkersson

  Sverige gav upp sin neutralitets politik genom Hansson odemokratiska beslut om att tillåta transitering 2 miljoner tyska soldater vapen och ammunition. Att det skulle innebära självmord är väl en överdrift. Det var inte så många danskar och norrmän som dog i samband med blixtkriget där ett liknade scenarion är väl det troliga även om Sverige skulle sagt nej. Delade meningar men vi skulle ha mått bra idag av att inte fegat ur.

  Varför skulle tillståndet i landet vara värre än jag tror? Jag är fullt medveten om landets sårbarhet på livets alla områden. Vad gäller medicin så är det i de flesta fall kortare lager än tio dagar.

  Jo vi tog emot grannländers judar men inte förrän Stalingrads fall. Efter Stalingrad var det inte längre så häftigt att vara tyskvänligt så många kappvändare gjorde helt om. När det var hyfsat säkert att trotsa Hitler, även om överfarten inte var helt säker, tog vi emot 8000 judar från Danmark. Gränspoliserna hade inget svårt att avgöra vem som var jude för de tyska tjänstemännen var noggranna att stämpla jude i deras pass.

  Evian konferensen var namnet på det möte som på Rooserveldt initiativ hölls1938. Sverige var med och var negativ till att ta emot flyende judar. Av 32 länder sa alla nej utom Dominikanska republiken som erbjöd 100000 judar fristad.

  Den stor muslimska gruppen som hatar oss skriver du. Ja jag vet ju inte hur många av dem som hatar oss. Säkert en hel del men att de flesta skulle göra det vad bygger du det antagandet på?

 • kjell

  Du behöver bara läsa koranen, du kanske inte hittar om du ströläser, men rätt intressant är att söka på koranen på svenska, där finns en sökruta, det gäller bara att komma på lämpliga sökord, det står där att dom inte får vara vän med oss, vi som tror på tre gudar, det är svårt att nå den som är förbjuden att vara vän.

  Kopierade in ett par verser på stefans blogg som är i full gång nu.
  Jag sökte på koranen på svenska där gick det att skriva Jesus i en ruta, då kom många intressanta texter, som du kan hitta själv, i grunden menar jag att om dom får ropa ut i 110 dB att det finns bara en Gud och han har ingen son, då borde också vi ropa ut i 110 dB det kristna budskapet, så kanske det blir tyst sen.

  [9:30] DE JUDISKA [trosbekännarna] säger: ”Esra, Guds son”, medan de kristna säger: ”Kristus, Guds son”. Detta kommer över deras läppar och då säger de efter vad [andra] förnekare av sanningen har sagt före dem. Guds förbannelse över dem! Hur förvirrade är inte deras begrepp!

  [4:171] EFTERFÖLJARE av tidigare uppenbarelser! Gå inte till överdrift i [utövningen av] er religion och påstå inte om Gud annat än det som är sant! Kristus Jesus, Marias son, var Guds Sändebud och Hans ord förkunnat för Maria och ande av Hans [ande]. Tro därför på Gud och Hans sändebud och säg inte: ”[Gud är] tre.” Upphör för ert eget bästa! Gud är den Ende Guden.
  //Stor är Han i Sin härlighet, fjärran från [tanken] att Han skulle ha en son! // Honom tillhör allt det som himlarna rymmer och det som jorden bär. Ingen behöver en ytterligare beskyddare utöver Gud.
  Det borde vara svårt att nå den som lever i den muslimska världen.

 • kjell

  Detta inlägget hamnade i spamfilter, nu skriver jag om och rensar bort en del får se om det fastnar nu.
  Du behöver bara läsa koranen, du kanske inte hittar om du ströläser, men rätt intressant är att söka på koranen på svenska, där finns en sökruta, det gäller bara att komma på lämpliga sökord, det står där att dom inte får vara vän med oss, vi som tror på tre gudar, det är svårt att nå den som är förbjuden att vara vän.

  Kopierade in ett par verser på stefans blogg som är i full gång nu.
  Jag sökte på koranen på svenska där gick det att skriva Jesus i en ruta, då kom många intressanta texter, som du kan hitta själv, i grunden menar jag att om dom får ropa ut i 110 dB att det finns bara en Gud och han har ingen son, då borde också vi ropa ut i 110 dB det kristna budskapet, så kanske det blir tyst sen.

  DE JUDISKA säger: ”Esra, Guds son”, medan de kristna säger: ”Kristus, Guds son”. Detta kommer över deras läppar och då säger de efter vad förnekare av sanningen har sagt före dem. Guds förbannelse över dem! Hur förvirrade är inte deras begrepp!
  Gå inte till överdrift i er religion och påstå inte om Gud annat än det som är sant! Kristus Jesus, Marias son, var Guds Sändebud och Hans ord förkunnat för Maria och ande av Hans ande Tro därför på Gud och Hans sändebud och säg inte: ”Gud är tre.” Upphör för ert eget bästa! Gud är den Ende Guden.
  //Stor är Han i Sin härlighet, fjärran från tanken att Han skulle ha en son! // Honom tillhör allt det som himlarna rymmer och det som jorden bär. Ingen behöver en ytterligare beskyddare utöver Gud.

  Det borde vara svårt att nå den som lever i den muslimska världen.

 • Janne Melkersson

  Intalar man sig som du gör blir det så klart svårt att nå muslimer. Men varför inte ta efter Paulus?
  ”För judarna har jag blivit såsom en jude, för att kunna vinna judar; för dom som stå under lagen har jag, som själv icke står under lagen, blivit såsom stode jag under lagen, för att kunna vinna dem som stå under lagen. För dem som äro utan lag har jag, som icke är utan Guds lag, men är i Kristi lag, blivit såsom vore jag utan lag, för att jag skall vinna dem som äro utan lag” 1 Kor 9:20-21

  Nu är det ju så att alla muslimer inte är strikta följare av koranen. Jag har jobbat med och mött många muslimer, än har jag bara mött en som rullat ut bönemattan i ett hörn av verkstan. Alla de andra har högaktningsfullt struntat i koranen.

  Kom nyss från en middag med vänner i byn och ett par var arabiska vänner som är muslimer. Helt normala människor med normala intressen som inget annat vill än få ett jobb och göra rätt för sig i Sverige. Detta är en sida av det som sker i landet men du och alltför många andra kristna missar tillfället vi har mitt i den stora oreda och splittring som invandringen orsakat. Vi kan nå så många av dem som vill lyssna med evangelium.

 • kjell

  Intalar man sig???
  Fakta från koranen är inget jag intalar mig, men som vanligt är du bara motvalls och läser inte dom fakta nägon vill ge dig, i koranen står det klart och tydligt att dom inte får vara vän med dig, men det finns undantag när dom försöker vinna dig till att bli muslim, och försöker dom inte det så är med största sannolikhet inte muslimer.
  Dom fakta från koranen här ovan visar klart hur dom ser på Jesus och hur dom ser på oss och vår tro.

  Exakt kopierat från koranen.
  DE JUDISKA säger: ”Esra, Guds son”, medan de kristna säger: ”Kristus, Guds son”. Detta kommer över deras läppar och då säger de efter vad förnekare av sanningen har sagt före dem. Guds förbannelse över dem! Hur förvirrade är inte deras begrepp!

 • Janne Melkersson

  Du skrev ”Det borde vara svårt att nå den som lever i den muslimska världen”
  Varför skulle de vara svårare att nå muslimer än en sekulariserad Svensk? Det är ju miljoner muslimer som blir frälst varje år!

  Jag kommenterade inte koranen utan ditt påstående ovan. Men du menade kanske nått annat?

 • David Smeds

  Svenskarna accepterar olika politiska klyschor pga av att man tappat bort förmågan att släppa fram sitt inneboende kritiska tänkande. Även bland kristna verkar det idag fungera så att man tävlar om att bevisa sin lojala korrekthet. Korrektheten ofta definierad av kristen press. Runar tar fram flera föbjudna tankar och vad han talar om är nog inför en majoritet av kristna vars öron redan är stängda. Våldsverkare ska straffas. Överheten bär sitt svärd för att befolkningen ska kunna leva, bo och arbeta i trygghet.

  Jag råkade se en fd KGB mans analys av hur USA och andra nationer utsatts för demoralisering av tanken. Med mål att tillintetgöra marknasekonomi och demokrati.

  https://www.youtube.com/watch?v=zeMZGGQ0ERk

 • David Smeds

  Du skrev ”Med brunskjortor syftade jag på de högerkrafter inom SD som är åt det nazistiska hållet, vilket dess historia övertydligt visar;”
  Man kan invända att mänger bland de rödgröna haft totalitära modeller som sina förebilder. De blir förlåtna och deras otäcka bakgrund glömmer vi medvetet bort.
  SD verkar vara ett parti som hela tiden rensar ut i sina led. Är detta övertygande för dig. Kan man göra mer än att rensa ut? Eller är detta bara ren kosemetik?

 • David Smeds

  Fram till slaget i Stalingrad så var Sverige tysklandsvänner. Vår industri var anpassad för Hitlers krigsindustri. Wallenbergfamiljen bulvanägde tyska storindustrins dotterbolag i USA. Efter kriget åerlämnades detta ägande till tyska storkapitalet. Och Raul Wallenberg kunde inte, observera kunde inte tas emot i Sverige. Jag lyssnade på ett debattprogram schweizisk TV där en historieprofesssor från Baseluniversitetet förklarade situationen. Svenska regeringen och famlijen Wallenberg stoppade gemensam rellt kravet på att Raul skulle utlämnas. Regeringen framställde tama frågor till ryssen. Walllenbergfamiljen hade kontroll över stora delar av svensk industri och de kunde med lätthet ha gjort attraktiva paket med kraftverk, lok, bergteknik mm i utbyte mot Raul. Men icke sa nicke. Detta kom aldrig på fråga. Om Raul dykt upp i Sverige skulle hela efterkrigstidens politiska karta ritats om. Jag har skrivit om detta i olika debattforum utan att bli trodd?

 • David Smeds

  Men vid den tiden var det inte fegt eller en ens orättfärdigt. I efterhand så rationaliserar vi hur man borde ha handlat. Men med de värderingar som fanns bland allmänhet och kristna var det inte fel vid den tiden.

  Idag tror många sig vara oerhört pålästa och självständiga. Men jag tror att vi alla är indoktrinerade på många sätt. Jag pekar på hur de kristna ofta är bundna av sin dyrkan av ”korrekthet” att ha korrekta acceptarade tankar. Jag vill vara en protestant och fritt tänkande kristen. I vilken grad jag uppnår detta kanske kommer att visa sig. Oavsett detta menar jag att de statsstödda kristna tidningarna överlag saknar sälta och radikalitet. MVH

 • wildwest63

  Jag vill inte bli sannspådd även om detta, men en tanke jag länge gått och grunnat på såg jag idag någonstans i en artikel att inte bara jag funderar över – den svenska kronan är svagare än den varit sedan finanskrisen. Ingen kan riktigt förklara detta. Kanske beror det delvis på det otroligt skamfilade rykte som Sverige har i utländsk press. Tror man från politiskt håll att utländska investerare enbart andäktigt lyssnar på officiella kanaler och politiker och accepterar deras utsagor som oantastligt sanna? Man agerar givetvis tvärtemot.

  Visst har Riksbankens eviga fasthållande vid 2% inflation gjort sitt till (ingen kan heller riktigt förklara varifrån dessa 2% kommer ifrån, det är en gammal s k ”vedertagen” sanning), men detta mål har vi haft i åratal. Varför tappar kronan så oerhört, mer än 10% mot euron? Jag tror faktiskt delvis det beror på vad som skrivs om Sverige i många utländska tidningar: handgranatsattacker, polis, sjukvård och skola i fritt fall, gräsliga bostadspriser för ingenting speciellt, höjd pensionsålder, islamistisk infiltrering i politik och rättsväsende, en framtida inteckning av statsbudgeten på kanske 10-12% för att enbart hantera migrationskostnaderna (alltså statssubsidier för att finansiera improduktivitet), låga straff, toppositioner i skjutningar och våldtäkter, terroristers fristad, Sv Akademin osv.

  Vem vill långsiktigt placera sina pengar i ett land som riskerar kollaps? När jag på min yrkesmässiga nivå sysslar med riskhantering och deltar i kreditkommitténs arbete skulle jag höja risknivån rejält på ett kundföretag som uppvisar sådana brister som landet Sverige gör, inte minst för att det är svårt att se någon omedelbar förbättring.

  Sverige kan inte längre leva på fornstora dagar. Rykten och rapporter är en snöboll, har de väl kommit igång så ökar omfånget och den går inte att stoppa. Det behövs någon som skapar ordning och reda – och när jag säger detta så ser jag tyvärr väldigt stora likheter med det tidiga 30-talets Tyskland.

 • gäst & främling

  Du tror, eller vet inte om det är medvetet styrt av vår regering, för att folket lättare skall acceptera euron, för om det finns ett gammalt avtal i förhållande till euron så skulle kanske folk svälja den på direkten, men kursen har väl blivit något bättre torsdag fredag.

 • Janne Melkersson

  Förlåtelse gäller alla som vänder om vilket inkluderar även SD. Vem har glömt de rödas illgärningar världen över, inte jag iaf! Att andra rörelser har sitt bagage att bära gör ju inte SD’s nazism och rasism förflutna mindre klandervärt.
  Nej det är inte övertygande än så länge men vart efter ovan rensas bort ökar ju trovärdigheten.

 • Janne Melkersson

  Det korta svaret är att Sverge klarade sig undan invasion för att Hitler fick det han ville ha. Sveriges järmalm och SKF’s kullager stod för hälften av vad den Tyska krigsindustrin behövde. SKF ägdes av Wallenberg och hade intressen i gruvorna i malmfälten. Hitler fick detta utan att behöva binda trupp och materiel på Svensk mark!

  Betalningen för malmen var för åren 1942-1944 21,8 ton guld. Hur mycket av det som kom från beslagtaget judiskt guld med innehåll av judisk tandguld vet ingen. En svensk kommission från 1999 fick uppdraget att snabb utreda det. Enligt kritiker avslutades det uppdraget allt för fort. Resultatet blev att endast en liten del av det från judar rövade guldet hamnade i Svensk ägo. Hur de nu kunde veta det?

  Mindre känt är att i norr nekade regeringen att fransk och brittisk trupp skulle få på Finsk begäran undsätta Finsk trupp genom Sverige i vinterkriget mot Ryssland. Också denna gång med risk för krig, nu mot Ryssland. I februari 1940 begärde Finland upprepade gånger svensk militär hjälp som varje gång avslogs med hänsyn till Sveriges egen säkerhet.

  ”Men med de värderingar som fanns bland allmänhet och kristna var det inte fel vid den tiden”
  Visste de att Sverige bidrog med hälften av malmen till tyska kanoner och stridsvagnar och att våra kullager var det som gjorde att de rullade och kunde skjuta? Hur många människor som dog av pga svensk malm och kullager vet ingen.

  I detta fall tror jag att sanningen är att Sveriges beslut att inte ta ställning mot nazismen och kommunismen inte är smickrande.

 • Martin

  Jag tror du har helt rätt. Det är bara att se på Sydafrika, randen har tappat halva värdet på femton år. Jag är som du, jag ser ingen lösning på det här. Om vi ska få in en miljon människor från Mellanöstern i arbetsmarknaden utan mer än en nåt års grundskola i bagaget måste svensk arbetsmarknad reformeras i grunden. Bort med lägstalöner, bort med bidrag. Jobba eller svälta typ. Kul. Alternativet är att permanenta bidragsberoendet för hela stora befolkningsgrupper, vilket betyder höjda skatter, lägre tillväxt, sämre välfärd. Plus allt elände som kommer i spåren av sysslolöshet, ingen chans att förbättra sin situation, osv. Jag läste iofs att Micael Grenholm inte har några problem med den finansiella biten. Han tycker att Sverige är ett rikt land, plats 17 i global BNP och vi har många miljonärer så vi kan har råd. Med ”vi” menar han dock andra än sig själv. Det är godhet det, tvinga andra att betala för en politik han själv inte har råd att bidra till. Jag blir galen 🙂 Men jag måste erkänna att det skulle vara skönt att leva i en vänsterextrem bubbla där alla problem kan lösas med att de rika ska betala.

 • Birgit Severin Forslund

  Ett rätt ord i rätt tid och högaktuellt!

 • wildwest63

  Grenholm är en total utopist. Det är ynkedom att kristna, älskare av sanningen, kan följa en sådan människa. Han förstår absolut ingenting om ekonomiska realiteter.

  Sydafrika är ett utmärkt exempel på hur ett land med verkligen alla förutsättningar att bli en ledande industri- och välfärdsnation schabblar bort allting. Sällan har ett land haft en så upphaussad position medan Nelson Mandela var vid makten (och tyvärr har jag hela tiden varit skeptisk till Mandela, men det är antagligen dödsstraff att tycka så). Venezuela är en annan socialistisk experimentverkstad – Venezuela kunde vara precis lika rikt som Norge. Istället är det en failed state. Skulle jag investera i Sydafrika eller Venezuela om jag hade alternativ? Absolut inte. Det är inte säkert att mina investeringar ger avkastning eller ens går att komma åt.

  Och så tänker man ute i världen även om Sverige. Även om Sverige tror att man är planetens ledande nation, Den Feministiska Humanitära Stormakten, så finns det faktiskt alternativ till Sverige för en industriman eller investerare som inte lever i det blå. Då går man hellre till alternativen istället för att riskera något här.

  Många förutspår att Sverige i framtiden blir som ett land i Latinamerika. Det finns välmående områden som man sällan lämnar, sedan finns det stora områden med laglöshet. Tyvärr tror jag att det blir ändå värre i Sverige. I Latinamerika är människor åtminstone kulturkristna, hit har vi importerat islamsk kultur, något som kommer sluka det Sverige som vi byggt upp sedan vikingatiden.

 • wildwest63

  Jag tror att Europrojektet är stendött! Jag hör i mina sammanhang aldrig någonting om detta. Däremot finns det säkert globalister i största allmänhet som vill ha en världsregering med total beskattningsrätt över alla. De jobbar nog mer med klimathoten, för det är ett smartare sätt att kunna etablera denna världsdiktatur. Vem vågar utmana klimatkyrkan? Inte många som fortfarande vill betraktas som människor med en viss IQ-nivå.

 • gäst & främling

  Tack// Du som är lite insatt, hur fungerar kontanthantering i Finland, kan vi gå in på en bank där och plocka ut euro till bra kurs i kontanter? Har dom liknande regler som Sverige med max summor in och ut?

 • wildwest63

  Vet inte exakt, jag har ingen kontantverksamhet i Finland. Men det är ju inte lika extremt som här. Du får sällan en bra kurs på en bank. Jag brukar använda bankomaterna, trots kreditkortspåslaget på 2%. Ta med passet som leg, det har blivit mycket svårare med identifieringen (svenskt körkort funkar inte längre på många ställen).

 • kjell

  Jag har ett förenklat plastkortspass, funkar i EU, kanske inte GB, borde kunnat ha alla dom uppgifterna på körkortet.

 • gäst & främling

  Jag frågade för att du vid något tillfälle nämnde att du hade något möte på bank i Finland,
  problemet för mig är språket när jag reser, men Finland har väl möjligen Svenska på sina automater, det har varit problem i andra länder, i Belgien pratade automaten på Franska, och jag fick be om hjälp för att få ut kortet.
  (planerar någon resa i bobilen)

 • wildwest63

  Mina möten med finska banker handlar inte mycket om kontanter, det är ju inget som företag använder sig av, det är olika former av banköverföringar, fillösningar, etc.

  Svenska är officiellt språk i Finland, landet är tvåspråkigt. Alltså måste bankomaterna med självklarhet ha svenska som språkval. Förvånar mig det du skriver om Belgien. Engelska finns normalt sett alltid som språkalternativ.

 • Slimebeast

  Gillar verkligen att en kristen medbroder uttrycker sig så tydligt, som ”afganska män och extremistiska muslimer” och ”utländska manssvin”. Stå på dig Runar.

  Parasiter från främmande kulturer har ingenting i vårt land att göra.

  Varje sann kristen måste vilja sätta stopp för den här orättvisan, laglösheten och invandringen.

 • Jonas Rosendahl

  Slimebeast – Aletheia är ingen plats för allmän främlingsfientlighet. Runar har skrivit en retorisk text som är ämnat att vara tankeväckande. Man får ha olika åsikter om invandringen även här. Men dylika benämningar som ”parasiter” om det avses allmänt menat är inte ok.
  Admin vill göra detta påpekande som ett budskap till alla läsare och skribenter här.

  Taket ska vara högt här men använd inte friheten för att driva någon främlingsfientlig kampanj. Du avser förmodligen inte detta som syfte. Men tolkningen kan vara hårfin av det man skriver. Ha detta i åtanke.

  Mvh Jonas /Admin

 • Slimebeast

  Manssvin eller parasit. Som du säger är tolkningen ibland hårfin, och det är inte alltid lätt att veta om man ligger helt inom gränsen eller inte. Din typ av precisering hjälper dock oss att ligga rätt.

 • kjell

  Läs Pred 10:2 obs 1917 års den vise har sitt hjärta åt höger, men dåren har sitt hjärta åt vänster, kan det möjligen vara politiskt.

 • kjell

  Miljoner muslimer som blir frälst varje år, den som verkligen är muslim riskerar döden om dom.lämnar islam, men jag vet om dom som levt i en muslimsk värld som blivit kristna, men dom har egentligen inte varit muslimer Mona Walter beskriver det så, Kaziva som har en egen blogg säger samma sak men hon är mer åt det sekulära hållet, min tandläkare från Iran säger att dom blev tvingade till att täcka sig men var inte muslim för det, i Sverige lever hon också sekulärt, så alla som kommer från muslimska länder är inte muslimer.

 • kjell

  Parasiterna stannade på MS Skåne som nu saneras.

 • Ulrika

  De invandrare jag mött senaste tiden kännetecknas av flera olika saker:

  -De flyr hit oavsett privat ekonomisk situaion i sitt hemland. En del flyr från slott andra från kojor. Anledningen att fly är den samma. De vill leva.

  -Trots bristande kunskaper i såväl svenska som engeska tar de sig igenom ”korvstoppningskurser” på högskolenivå inom yrkesområden där det lång tid framöver komma vara stort brist på kompetens i vårt land. = De vill försörja sig själva. En massa skatt genom dessa jobb kanske intresserar någon. Och de vinster de arbetsplatser de kommer att tjäna. Om man är mest intresserad av pengar.

  – När man börjar samtala med en muslim kan det hända att en sådan varnar för muslimska auktoritära styren. De har ju själva flytt från sådana. Det finns kristna som flyr från ”kristna” auktoritära makter.

  Det här kanske inte var så intressanta uppgifter men man vill ju försöka ge det man kan.

 • gäst & främling

  Om dom invandrare du mött är muslimer så måste du beakta att dom uppmanas att ljuga enligt koranen om det gagnar Allah, det står också i koranen att dom inte får lov att bli vän med dig (om det inte gagnar läran)
  Koranen finns på nätet, skriv koranen på svenska, sedan går det att söka på ord, t.ex Jesus, som bara är en profet enligt dom, ( inte Guds Son) det står i koranen att vi kristna är förbannade för att vi tror på ”tre gudar”

 • wildwest63

  Vilka kristna auktoritära makter menar du då?

  Om man vill leva som flykting flyr man till närmaste säkra ort. Det är aldrig någonsin Sverige. Inte så länge det inte rasar blodiga krig i Finland, Danmark eller Norge. Det ser både Schengenavtalet och Dublinförordningen till (om lagarna hade hållits).

  Om man vill få en bättre ekonomisk situation än den man har tar man sig för stora smuggelpengar till det land som ger de bästa bidragen. Det är dessa vi har i landet nu. Inga andra. Inte ens enligt FN och UNHCR’s egna definitioner. Att leva på andras bidrag och utbreda sin religion och därmed få pluspoäng i paradiset – bingo.

  Arbetskraftsinvandrare är helt okay. Det är inte det som det är frågan om här. De som du påstår genomgår korvstoppningskurser på högskolenivå är sannolikt 0,5-1% av den dryga miljon som vi betalar bidrag för. Dessutom är det inget att oja sig över. Vill man kunna utföra ett arbete och få betalt för det så får man slita. Det får vi alla. Det är inte mer synd om någon för att han inte är svensk.

  Migration lönar sig aldrig någonsin för ett land som delar ut bidrag. Vilket alltså inte USA gjorde på 1800-talet när svenska immigranter anlände i stor skala. Vi betalar i runda slängar 10% av vår BNP enbart för att folk ska såsa omkring här utan perspektiv. För samma pengar kunde vi tagit över Afghanistans och Syriens samlande statsbudgetar. Det är svindlande belopp som vi bränner upp. Medan de som har betalat in till försäkringssystemet välfärdsstaten inte får ut något för sina skattepengar.

 • Ulrika

  Skrev ”kristna” inom situationstecken. Luther flydde påven. Pingstvänner flydde svenska staten till Amerika. Ur-pingstvännerna i Knutby, det församling som fanns innan den blev övertagen av främmande krafter utifrån, blev hånade av svenskkyrkliga unde 20-talet. När trump blev vald blev det högtryck av emigranter från USA till Kanada. Visst undrar man vilka de var?

  Ur Mark 12 :” Sedan kommer detta: Du ska älska din nästa som dig själv. Inget annat bud är större än dessa. Den skriftlärde sade: ”Du har rätt, Mästare, det är sant som du säger. Han är en, och det finns ingen annan än han. Och att älska honom av hela sitt hjärta och av hela sitt förnuft och av hela sin kraft och att älska sin nästa som sig själv, det är mer än alla brännoffer och andra offer

  Ur Luk 10:”då ville mannen rättfärdiga sig och frågade Jesus: ”Vem är då min nästa?” Jesus svarade: ”En man var på väg från Jerusalem ner till Jeriko och råkade ut för rövare. De slet av honom kläderna och misshandlade honom, och sedan försvann de och lämnade honom där halvdöd. En präst råkade komma ner samma väg, och när han fick se mannen gick han förbi. På samma sätt var det med en levit. Han kom till platsen, såg mannen och gick förbi. Men en samarier som var på resa kom också dit, och när han såg mannen förbarmade han sig över honom. Han gick fram och hällde olja och vin i hans sår och förband dem. Sedan lyfte han upp honom på sin åsna, tog honom till ett värdshus och skötte om honom. Nästa dag tog han fram två denarer och gav till värdshusvärden och sade: Sköt om honom. Och kostar det mer ska jag betala när jag kommer tillbaka.
  Vem av dessa tre tycker du var en nästa för mannen som råkade ut för rövare?”
  han svarade: ”Den som visade barmhärtighet mot honom.” Då sade Jesus till honom: ”Gå du och gör som han.”

 • Ulrika

  Så när en muslim varnar oss för att tillåta muslimkt styre ljuger han? Som jag skrev flyr de ju från muslimska styren.

 • Martin

  Ulrika, berättelsen om den barmhärtige samariern är en utmärkt utgångspunkt för en realistisk invandringspolitik! Den skadade mannen fick vård för sina skador och sedan kost och logi under tillfrisknandet. Därefter kunde mannen med förnyade krafter återta sin resa till Jeriko.

 • Ulrika

  Var han krig och konfliktjournalist eller vad förde mannen i din värld honom till Jeriko?

 • Martin

  Suck…

 • wildwest63

  Fel igen. De flyr inte alls. De betalar belopp som de flesta svenskar inte ens har på sparkontot för att illegala människosmugglare ska ta dem genom 10-15 länder till det galnaste land som existerat, nämligen Sverige, där man utan motprestationer får allt man behöver och kan försörja halva sin klan i hemlandet på mina skattemedel.

  Om man ”flyr” från muslimska styren, varför upprättar man då muslimska styren här? I förorterna, med moskéer, imamer som predikar om västerlandets islamisering?

 • gäst & främling

  Dom får inte bli vän med dig, om inte ert syfte är, osv
  Så om dom verkligen är muslimer så gäller detta.

  3:28
  [3:28] لَّا يَتَّخِذِ الْمُؤْمِنُونَ الْكَافِرِينَ أَوْلِيَاءَ مِن دُونِ الْمُؤْمِنِينَ ۖ وَمَن يَفْعَلْ ذَٰلِكَ فَلَيْسَ مِنَ اللَّهِ فِي شَيْءٍ إِلَّا أَن تَتَّقُوا مِنْهُمْ تُقَاةً ۗ وَيُحَذِّرُكُمُ اللَّهُ نَفْسَهُ ۗ وَإِلَى اللَّهِ الْمَصِيرُ
  [3:28] DE TROENDE skall inte ta förnekare av sanningen snarare än sina trosbröder till bundsförvanter – den som gör så skär av banden till Gud – om inte ert syfte är att med detta [skydda er] mot ett hot. Men Gud uppmanar er att inte ta lätt på Hans varningar; Gud är målet för er färd

  [8:12] إِذْ يُوحِي رَبُّكَ إِلَى الْمَلَائِكَةِ أَنِّي مَعَكُمْ فَثَبِّتُوا الَّذِينَ آمَنُوا ۚ سَأُلْقِي فِي قُلُوبِ الَّذِينَ كَفَرُوا الرُّعْبَ فَاضْرِبُوا فَوْقَ الْأَعْنَاقِ وَاضْرِبُوا مِنْهُمْ كُلَّ بَنَانٍ
  [8:12] Och din Herre lät änglarna framföra [detta budskap till de troende]: ”Se, Jag är med er” [och befallde dem att] inge de troende mod och tillförsikt [och låta dem veta:] ”Jag skall injaga skräck i förnekarnas hjärtan. – [Troende!] Låt nu [svärden] vina över [deras] huvuden och händer!
  Obs det är vi som är förnekar enligt koranen.

 • Anders Nordin

  Bra skrivet Wildwest.

  Det hänvisas ofta till texten om den barmhärtige samariten då det talas om
  ”flyktingpolitik” bland ”kristna”. Det finns dock en text jag aldrig sett någon hänvisa till.

  – ”Given icke åt hundarna, vad heligt är, och kasten icke edra pärlor för svinen, på det att dessa icke må trampa dem under fötterna och sedan vända sig om och sarga eder.”

  Jesus själv verkar dela in människor i hundar, svin, och vanligt folk.

  Att ge bort pärlor och som tack för detta bli sargade (bl.a. gruppvåldtäkter m.m.) är väl inte alltför ovanligt idag.

  Polisen går på knäna. Vad har förändrats sedan jag växte upp på 60-70- talet? Har min fostran av mina barn gjort dem så kriminella att polisen måste fördubblas, eller finns det någon annan, tidigare nästan saknad faktor…

 • Janne Melkersson

  Varför ingen hänvisar till den texten i samband med flyktingar och invandring är därför att den har inget med det att göra.

  Läs hela sammanhanget och du ser att den börjar med ”Dömen icke, på det att I icke mån bliva dömda; 2ty med den dom varmed I dömen skolen I bliva dömda, och med det mått som I mäten med skall ock mätas åt eder” Matt 7:1-2

  En tolkning är David Guziks ”Yet we may also see this in the context of the previous words against hypocrites. It may be that in Jesus’ mind, the dogs and swine represent hypocritical, judgmental believers. These sinning hypocrites should not be offered the pearls that belong to the community of the saints”

 • wildwest63

  Liknelsen om den barmhärtige samariten handlar inte heller om flyktingar i nån näraliggande mening. Mannen som rånades av rövare var på väg från Jerusalem till Jeriko. Dvs han var infödd i landet, t ex svensk, och på väg från Stockholm till Södertälje. Inte så konstigt då att man hjälper/bör hjälpa sin landsman i nöd. Om man ska baxa liknelsen tillrätta så är det två svenskar som går förbi den nedslagne och när slutligen en serb, en grek, eller en spanjor kommer förbi så hjälper denne.

  För övrigt har några pingstvänner aldrig jagats ur landet, det var 50 år före pingströrelsen uppstod som man emigrerade till USA: För det andra har Luther aldrig flytt från påven, Luther bodde inte i Rom utan bodde i flera tyska delstater, istället ställde sig Luther på riksdagen i Worms inför kejsaren och försvarade sin lära (all heder åt kejsar Karl V som tog tid att lyssna in vad Luther hade att säga, det är mer än många postmoderna debattörer orkar). Och varifrån infon kom att kristna flyr från Trump till Canada kan man undra. Det är väl precis tvärtom. De flesta bibeltroende i USA röstade på Trump, med all rätt, för att han lovade att rensa upp i det vänsterliberala träsket i Washington.

 • Janne Melkersson

  Nu är ju både berättelsen om den barmhärtige samariten och den om hundar svin och pärlor, bilder.

  Tolkar vi det bokstavligt blir det Israel det handlar om där och då och svinen och hundarna blir lagiska judar. Vi får möta texten på tillämpningens grund och då är den tolkning Guzik gav rimlig eftersom sammanhanget handlar om hyckleri.

  Den barmhärtige samariten är en liknelse Jesus ger judarna för att svara på den lagklokes fråga ”Vilken är då min nästa?” Tolkningen av den är myckel enkel för oavsett tid så gäller Jesu ord ”Gå du och gör sammalunda.”

 • gäst & främling

  En bra och logisk tillämpning av Anders Nordin.
  Att kasta pärlor åt svin är ett uttryck som betyder att slösa intellektuell möda på människor som ändå inte förstår eller uppskattar. Uttrycket kommer ur Bergspredikan, där Jesus säger: Given icke åt hundarna vad heligt är, och kasten icke edra pärlor för svinen, på det att dessa icke må trampa dem under fötterna och sedan vända sig om och sarga eder.
  Bibel 2000 har en märklig text, där står slita sönder er, men 1917 står det sarga som jag altid tolkat som att svinen är så oförskämda så dom skiter på oss och pärlorna, och det ser vi dagligen vi som bor i storstadsregionen, hur invandrare behandlar oss, vi som bor så måste hela tiden vara överdrivet vaksamma, jag var på Ikea i går, efteråt fick jag frågan vågade du det, läs koranen så kan du se vilka uppmaningar den ger.

 • Janne Melkersson

  Att tolka detta sammanhang endast på andra än på troende träffar nog inte Jesu mening fullt ut.

  Jesus kastade pärlor för svin ganska ofta! Fariséerna, prästerna, leviterna och alla föraktade ju det mesta han sa. De var i de troendes skara, trodde de! Hur många är det idag bland oss som gör det samma? Liberalteologi, framgångsteologi för att nämna några. Eller kanske vi själva!

  Jag nämnde inte din tolkning för den känner alla till och visst kan man tolka den som att vi ska vara sparsamma med Guds ord, tas det inte emot så låt det vara. Men om det blir den enda tolkningen bryter vi udden av Jesus mening tror jag.

 • Det finns olika slags människor av alla etniciteter, men Rebecca Sommer är läsvärd i det här sammanhanget:

  https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/2018/03/02/rebecca-sommer-manniskorattsaktivist-erkanner-hon-och-hennes-kollegor-blivit-grundlurade/

  …såväl som Jens Ganmans intervju med svenska miggor, anser jag.

  https://jensganman.wordpress.com/2017/06/12/det-har-kommer-att-spela-sd-rakt-i-handerna-rapport-fran-den-humanitara-stormakten/

  Många av de män som kommer är inte lämpliga för Sverige och bör helt riktigt utvisas/deporteras. Det är faktiskt inte vi som ska anpassa vårt samhälle efter dessa svin.

  Löfvens kommentar om Metoo är naturligtvis helt sanslös. Han verkar strunta fullständigt i statistiken, precis som skämtet Sarnecki:

  https://toklandet.wordpress.com/2018/05/14/faktakoll-infor-valet-faktiskt-helt-fel-sarnecki-svt-och-bra/

  …som låtsats att den ökade brottsligheten beror på ökad anmälningsbenägenhet…

 • Ulrika

  Hej!

  Tack för svar. Får läsa dina länkar senare.

  Visst finns det svin inom alla etniciteter. Trossystrar har upplevt dem hos svenska män och nysvenska systrar har flytt dem i sitt hemland.

 • Ulrika

  ”Suck”

  Minst sagt. Man undrar ju vad syrierna som kommer till vår stad erfarit. Eller hur?

  Från Sydsvenskan 4 April 2018:

  Syrienkriget har nu (april 2018) pågått i över sju år. Minst 340 000
  människor har dödats och över tolv miljoner människor, vilket är mer än
  halva Syriens befolkning, har drivits på flykt. Minst 600 000 syrier
  lever i dag i belägrade städer och samhällen, med begränsad tillgång
  till mat, medicin och sjukvård.[78]

 • Ulrika

  Det är bra att sätta sig in i vad Koranen säger för då kan man lättare möta människor som identifierar sig med Islam. Ju mer man lär sig om deras tankesätt desto mer kan man samtala om. En gång i tiden hade jag också en förvrängd bild av Gud. Nu har jag fått så mycket av Gud att jag vill dela det med alla som vill lära känna honom. Även med människor som fortfarande har en förvrängd bild av Honom.

 • Ulrika

  ”Klanen” verkar viktigare i vissa grupper än andra. En familjefar ville promp att hans son skulle återvända till deras husvagn på en svensk fullproppad camping där de lyckats finna några kvadratmeter av fred trots att sonen är på väg att bli fördigutbildad och på väg in i praktik 100 mil därifrån. Vi får be att familjefadern tar resten av familjen och reser till sonen istället.

  Skottarna verkar också ha ett ganska starkt ”klantänk”. Var på ett skottskt/svenskt bröllop och det hänge klanflaggor på festsalsväggarna. festligt!

 • Martin

  Denna politiserade godhet du förespråkar är en chimär. Det kallas socialism och är en av de ideologier som har skapat mest dödande och lidande i världshistorien. Venezuela är ett exempel. Hugo Chavez ville använda landets oljeintäkter för att förbättra deras situation genom subventioner och fri sjukvård. Men resultatet blev inte gott, det blev ont. Mellan 2015 och 2016 tappade venezuelaner över åtta kilo i vikt, de är nu ett svältande folk och tvingas jaga husdjur för att överleva. Trots att Venezuela sitter på jordens största oljereserver.

  Du vet alltså inte konsekvenserna av den ”godhet” du förespråkar och du kan inte ta ansvar för den. Som en konsekvens av den ”godhetspolitik” Sverige har bedrivit de senaste femton åren har våldtäkterna skjutit i höjden, kvinnor vågar inte gå ut ensamma på nätterna, bibliotek måste anställa väktare, akutmottagningar stormas, skolan har blivit en otrygg miljö, ett terrorattentat har inträffat osv osv osv.

  Hannah Arendt var en judisk journalist som bevakade rättegången mot Adolph Eichmann. Hennes åsikt var att Eichmann, som skickade mängder med judar till döden i koncentrationsläger, inte var en ond människa. Han var en torr byråkrat och inte en övertygad nazist. Hennes slutsats var att det är konsekvensen, inte intentionen, av ett handlande som måste bedömas som ont eller gott.

  Jag tror att Sverige går mot kollaps och inbördeskrig som en konsekvens av denna massinvandring. Jag anser att den ”godhet” som du förespråkar inte alls är god utan ond. Därför att dess konsekvenser är onda, för alla inblandade.

 • gäst & främling

  Googla på koranen på svenska, det står den heliga (koranen) , där finns en sökruta som du kan skriva ord, eller direkt till verser, du kan få några här men kolla själv och ta en kopia på detta om det inte får stå kvar här.
  Följande uppmaningar predikas i alla moskéer, varje dag, av muslimernas Imamer:
  Döda de otrogna var du hittar dem.” (Koranen, vers 2:191).
  Gör krig mot de otrogna som bor i ditt grannskap.” (Koranen,vers 9:123).
  När tillfälle ges, döda de otrogna var du fångar dem.” Koranen,vers 09:05…
  Någon annan religion än islam är inte acceptabel.” (Koranen,vers 3:85).
  Judarna och de kristna är perversa, slåss mot dem.” (Koranen, vers 9:30).
  Stympa och korsfäst de otrogna om de kritiserar islam” (Koranen,vers 05:33).
  Straffa de otrogna med kläder av eld, hakade järnrör, kokande vatten,
  smält deras hud och bukar.” Koranen,vers 22:19).
  De otrogna är dumma, uppmana muslimerna att bekämpa dem.”
  (Koranen,vers 8:65).
  Muslimer får inte ta de otrogna som vänner.” (Koranen,vers 03:28).
  Terrorisera och halshugg dem som tror på skrifter andra än Koranen.” (Koranen,vers 08:12).
  Muslimer måste uppbåda alla vapen för att terrorisera de otrogna.” Koranen,vers 8:60).

 • Janne Melkersson

  Utifrån den norska kvinnans vision, som det hänvisade till i en annan tråd idag, är önskedrömmen, tron att politik kan ändra ett eskatologiskt skeende!

  Den ”godhet” som du några gånger vänder dig emot ovan är det Herren undervisar oss om och som är essensen av liknelsen om den barmhärtige samariten. Att hjälpa den i nöd, vår nästa som vi är kallade att älska som oss själva.

  Då blir kanske din invändning att det har vi inte råd med, det blir våldtäkter, pensionärer får ingen mat osv. I och med det resonemanget hamnar du i sällskap med prästen och leviten och där vill iaf inte jag vara.

 • Martin

  Jesus talar inte alls om hur länder ska bedriva sin politik. Det är frånvarande i hans undervisning, låt oss vara ärliga om det. Vi är kallade att älska vår nästa som oss själva, men låt oss då för all del börja där. Ulrika kan flytta till ett tält i skogen om hon vill och ge bort alla pengar till nyanlända. Ingen, allra minst jag, skulle opponera mig mot det. Men Ulrikas godhet är så stor att hennes egen inte räcker till, hon vill tvinga andra att utföra den godhet hon själv inte klarar av att genomföra. Det är där hon går över en gräns.

  Det Ulrika förespråkar är en tvingande kollektiv godhet på samma sätt som kommunisterna har rättfärdigat sin politik. Ju större ”godhet”, desto större ondska blir resultatet. Det fungerar inte. Det finns alltid en baksida med denna politik. Vi tar in tusen afghaner. Tre av dessa våldtar en tolvårig flicka. En sjuttonårig pojke mördas. Tio lärare går in i väggen. Tio pojkar misshandlas. Några pensionärer vågar inte gå till bankomaten.

  Jesus berättar liknelsen om den barmhärtige samariern som svar på frågan: ”Och vem är min nästa?” Hur ska vi bestämma vilka av dem jag beskrev som är vår nästa? Är det afghanerna? Eller är det den tolvåriga flickan som har fått sitt liv förstört? De utbrända lärarna? Jag undanber mig att Ulrika och du får ha det tolkningsföreträdet. Till syvende og sist får vi göra vår egen bedömning. Men låt oss sluta upp att låtsas att massinvandring inte för med sig negativa konsekvenser och att det bara finns en kristen ståndpunkt.

 • Ulrika

  Det är någonting som inte stämmer. Senaste valet tog jag två röstsedlar för centern och en för moderaterna. Hur jag gör i höst vet jag inte ännu men knappast rött.

  Nu är det dock inte partiprogrammen eller deras partiledare som är min Gud.

  Det största budet är ett krav-bud. En del av det lyder ”Du skall älska din nästa.” Gäller alltså även när man av någon anledning inte själv klarar av det. Då får man be Herren om hjälp med det.

  Några saker som man med fördel kan snacka med muslimer, katoliker, jehovas vittnen, mormoner, framgångsteologer, judar o andra är nåden. Människans behov av att få vara mänsklig och om beroendet av Guds nåd. Då börjar det liksom lossna bördor och bindningar på olika sätt. Att tala om nåden är ett sätt att skapa intresse för Guds godhet och vårt beroende av Honom.

  Sedan tror jag att bloggtexten handlar om asylsökande. Hur många bibeltexter vill du ha som handlar om att hjälpa den som lider på något sätt?

 • Ulrika

  Tack för tipsen.

  Allra viktigast dock att vi vet att svara den som söker vårt hopp. Läs och begrunda Guds ord varje dag så det ryker.

 • gäst & främling

  Lär känna koranen så kan du se att den bild du får när du pratar med en muslim är falsk, i den muslimska världen så blir dom välsignade i paradiset om dom kan ljuga för dig, kristna och judar är som pest och kolera, och dom skall utrotas, på ena eller andra sättet, först få oss att konvertera, om inte det går skall vi utrotas, när jag tillfälligt möter en muslim så ser jag en vänlig givmild person, men bakom den fasaden döljer sig en man som har total makt över sin familj, som inte är annat än ägodelar som han godtyckligt kan göra vad han vill med, kvinnor är lågt stående och avrättas om dom inte anpassar sig.
  Vi kan se likhet med GT (tora) men dom har stannat i den hårda lagiska biten, i ett stenhårt patriarkat som männen inte vill förlora.

 • gäst & främling

  Var inte för blåögd, det är många som drabbats.
  Mord på Ikea, eller en präst i en predikostol, som fick huvudet avskuret framför publiken, eller en 22 årig kristen kvinna från korskyrkan i borås som blev mördad på jobbet bland så kallade ensamkommande i Mölndal, jag vet inte om det är något liknande nu senast i Örebro, hon jobbade också med invandrare, det har också körts lastbilar in bland människor, det finns i det flesta fall islam som gemensam faktor, i koranen står det att dom får det bättre i paradiset om dom kan göra ont mot den som inte tror som dom, vi kristna är förbannade för att vi tror på tre gudar enligt koranen, och kan dom utrota oss så får dom det bättre i paradiset med 72 jungfrur.

 • Janne Melkersson

  Vem har sagt att massinvandring inte för med sig negativa konsekvenser? Jag har det inte.

  Vem är min nästa var frågan Jesus fick. Du ställer samma fråga och tolkar Jesus som att det är upp till var och en av oss att avgöra det själv!

  Själva tvisten i liknelsen ligger i ”Vilken av dessa tre synes dig nu hava visat sig vara den mannens nästa, som hade fallit i rövarhänder?” 37Han svarade: ”Den som bevisade honom barmhärtighet. Då sade Jesus till honom: ”Gå du och gör sammalunda.””

  Den avgörande frågan är inte så mycket vem min nästa är och vem jag ska älska utan mer, vem är jag? Min identitet kommer att ligga i svaret! När provet kommer är jag då som samariten och ger hjälp när hjälp behövs eller kommer jag att fastna i frågan vem ska jag hjälpa när, hur och var?

  Sant det du säger, till sist får vi göra vår egen bedömning. För mig är valet enkelt, jag är en ny skapelse det gamla är förgånget och nått nytt har kommit, därför väljer jag samariten som exemplet att följa.

  Och det kan aldrig vara den godhet som du ser som ond. Utan den är ett verk av Herren som verkar sin vilja och gärning i mig för att Hans goda vilja ska ske.

  Pretentiöst? Nej, det är vad bibeln lär.

 • Ulrika

  Visst är det tragiskt. Vem kan glömma det som norrbaggen Breivik gjorde? Vilket hat mot ungdomarna han dödade. Eller var det hatet mot det parti som de tillhörde som drev honom? Förmodligen en ond röra av olika saker från en längre tid tillbaka.

 • gäst & främling

  Nu håller du fram en som inte är muslim som gjort ont, sjuka människor har vi haft förr, men den mängden, som kommit med invandringen i EU går inte att jämföra, ändå är det bara början nu när några accepterar, vad koranen lär ut, och rusar iväg mer än vad koranen säger, enligt den skall dom först erbjuda oss att konvertera till den ”rätta” läran, sedan om vi inte accepterar så kommer krav, ett är att bli slav under dom och betala skatt till dom, om vi inte accepterar så gäller dödsstraff.
  Du kan se det om du går in på dom koranverser jag kopierade till dig.
  Den döda kvinnan (pastorn) i Örebro vet vi inte än vem som gjort det, men hon jobbade med invandrare, och ett invandrartätt område ligger nära där det hände.
  Kan tänka mig att fängelser och psyken i mena är tomma, dom fick kanske enkel biljett ur landet, så det är kanske dom som har lite bråttom att verkställa det dom har hört predikas sedan barnsben, jag är rädd att det blir mycket värre, och då räcker det inte att ha en snäll broder eller syster som portvakt i våra kyrkor, utan vi måste kanske i framtiden vara beredda på dolda sammankomster, och då faller meningen med våra fina kyrkor.

 • Martin

  Lägg ingenting till hans ord,

  så att han inte kan anklaga dig för lögn. (Ords 30:6)

  Att hävda att liknelsen om den barmhärtige samariern handlar om svensk invandringspolitik är att göra just det. Det är djupt ohederligt, det är manipulativt och det är att läsa in meningar i liknelsen som helt enkelt inte finns där.

 • Janne Melkersson

  Jag gör som du och säger, suck!

  Jag talar om mitt personliga ansvar för dem, likt den barmhärtige samariten, jag möter i livet. Det kan vara invandrare eller svenskar jag gör ingen selektiv bedömning.

  Jag har aldrig talat om Svensk flyktingpolitik, jag talar om människorna bakom flyktingpolitiken och det är fullt möjligt att tolka in liknelsen om samariten på dem.

  Att inte du ser det är ditt val.

 • Josua

  Så du håller du med om att det ”personliga ansvaret” att göra gott mot andra människor inte ligger i konflikt med en restriktiv flyktingpolitik och att nationens företrädare i första hand värnar om nationens medborgare och dess bästa? Med andra ord att det inte behöver vara en konflikt mellan att som privatperson inte göra skillnad på människor man möter i vardagen och att som politiker värna den egna nationens medborgare före andra människor.

  Sedan håller du väl med om att vi som kristna kan och bör vara selektiva i våra liv? Att först och främst värna den egna familjen och kristna syskon är ingen obiblisk tanke.

 • wildwest63

  Om Breivik kan man säga – vi har dom idioter vi har, det räcker och blir över i kubik och kvadrat. Vi hade tidigare våra världsfrånvända knarkande 68’or. Då gick jag som tonåring över Sergels Torg om nätterna, idag törs jag knappt gå där alls. Vi hade alldeles nog av problem att klara av utan att få en tsunami av helt olösliga problem som vi fått nu.

  Vi behöver inte ovanpå det importera en medeltida religion som inte korrelerar med vår kultur och inte accepterar vår kultur. Islam är en erövrarreligion, deras missionerande handlar aldrig om att välja frivilligt. Om så vore hade det funnits en betydande, miljonhövdad, kristen befolkning i Mellanöstern, men det gör det inte.

  Med kristna migranter hade vi ”bara” haft en krasch av välfärdssystemen. Nu får vi dessutom befatta oss med en religion som vill förgöra oss. Välfärdssystemen och pensionssystemen kraschar ändå. Har det nånsin funnits en mer självmordsbenägen nation än Sverige? Det som alla vi som debatterar frågan inte förstår är: varför gör man detta?

 • Ulrika

  Skönt att få mötas igen.

  Det som jag inte begriper är det kategoriska i att dra alla muslimer över en kam.

  Som att utgå ifrån att alla norrbaggar är som Breivik.

  Har du sett filmen Lone Survivor? Den skildrar en militär operation av amerikaner mot en talibanledare i Afgahnistan. Byggd på verkliga händelser . Under operationens gång (som man i sig efteråt får anse utfördes otroligt dåligt) hamnade till sist en amerikans soldat ensam och sårad på Afgahnsk mark. Soldaten, Marcus, hittades av några bybor som tillhör en klan som utövar Pashtunwali. I eftertexten till filmen kan man läsa ”De afgahnska bybor som skyddade Marcus följde sin två tusen år gamla hederskodex Paschtunwali. Enligt Pashtunwali åligger det klanen att skydda en individ mot hans fiende till varje pris.” Byborna tog den skadade amerikanen till sin by och skyddade honom tom. när hans fiender gjorde militär attack mot byn pga amerikanens närvaro. Under konflikten kom en amerikansk styrka till soldatens och bybornas undsättning och kunde rädda mannen och en del av byn och byborna. Fem år efter händelserna hade Marcus och Mohammad, klanens ledare, ett vänskapsmöte.

 • Janne Melkersson

  Vad nationens företrädare gör och inte gör har inget med mitt personliga ansvar som kristen att göra. Ligger det nån i diket som behöver hjälp hjälper jag även om politiker har förbjudit det.

  Bibeln säger inget om att vara selektiv i fråga om givande. Heb 13:16; ”Men glöm inte att göra gott och att dela med er, för sådana offer behagar Gud” Jag kan med lätthet skicka dig en lång lista på liknande verser. Och eftersom det är Herren som inspirerat skriften är det ingen konflikt att ge till de som behöver hjälp och att värna familjen.

  Det är ingen ände på uppfinningsrikedomen bland oss kristna idag vad gäller att försöka rättfärdiga beslutet att inte vilja ge till flyktingar och nyanlända mer än tvångsgivande via skatten. Det behövs inget rättfärdigande, låt bli att ge för ”Var och en give efter som han har känt sig manad i sitt hjärta, icke med olust eller av tvång, ty ”Gud älskar en glad givare”.
  Jag talar om hur jag ser på det och kanske inspirerar det någon till att se på det som jag gör.

  Jag ser mycket tydligt det som sker i landet och hur illa skött mycket av invandringen varit och särskilt 2015. Men det är inget argument att inte hjälpa de av dem i nöd på samma sätt som jag skulle gjort om det gällde en svensk.

 • Josua

  Jag uppskattar att du gör en distinktion mellan nationens företrädare och den enskildes förhållningssätt. Man måste hålla isär begreppen för att inte snubbla in i ”tvingande godhet”/socialism. Det är alltså inget obibliskt i att som kristen politiker (eller vanlig väljare) värna om nationens bästa och propagera för en restriktiv invandringspolitik (och vill utvisa de som är här på felaktiga grunder), samtidigt som man i sitt privatliv hjälper en flykting med problem.

  Att det inte behöver vara någon konflikt mellan att försörja sin familj, ge till församlingen och att hjälpa socialt utsatta håller jag också med om. Men Bibeln är också tydlig med våra prioriteringar. Vi har inte samma ansvar för muslimer (i Saudiarabien eller i Sverige) som för familjemedlemmar eller lemmar i Kristi kropp, vilket vi diskuterat tidigare. Jag skulle också säga att Bibeln på ett särskilt sätt uppmuntrar hjälp till judar framför andra folk (exempelvis muslimer), så även där finns prioriteringar även om det inte behöver vara en motsättning. Om jag därför väljer att stötta behövande judar i Israel framför muslimska flyktingar i Sverige har jag inte gjort något obibliskt eller försökt rättfärdiga beslutet med någon bortförklarande ”uppfinningsrikedom”. Om du vill ge av ditt överflöd till flyktingar är du fri att göra det och om andra vill ge sitt överflöd till någon annan är de fri att göra det utan att bli ”dömda” som onda smitare.

  Avslutningsvis kan man tillägga (som jag också nämnt tidigare) att Sverige och den svenska kristenheten, i ett internationellt perspektiv, knappast kan beskyllas för att nedprioritera socialt arbete och olika biståndsprojekt. Det är väl tyvärr den svenska kristenhetens huvudsysselsättning idag.

 • Ulrika

  ”Om jag därför väljer att stötta……”

  Visst får vi välja vilka vi vill stötta och att älska Herrens egendomsfolk är stort.

  I Jesu liknelse om vem som är nästan finns en viktig point dock. Människorna som passerar den behövande råkar passera.

 • Janne Melkersson

  Demokrati var ett okänt begrepp när bibeln skrevs så det finns inget om hur vi ska förhålla oss till demokratisk politik i bibeln som jag förstår det. På den tiden var det kejsaren som bestämde och det var att förhålla sig till det. Därför förstår jag det som att bibeln är tyst vad gäller hur vi ska förhålla oss till dagens politiska beslut. Det är i bibeln vi finner stöd våra liv inte i politiken.

  Ifråga om att döma så är domen hård bland många på aletheia mot de som har en annan uppfattning än mainstream tanken här, som bland de som skriver mest verkar ha SD’s politik som grund. Det är ingen som dömer du är fri att ge och fri att låta bli.

  Liknelsen om den barmhärtige samariten visar vägen för mig. Den ser inte till ett kollektivt givande utan till ett personligt agerande i mötet med någon som behöver vår hjälp.

  Om inte ett socialt arbete skulle vara huvudsysselsättning för kristenheten idag vad skulle vara det istället? I Östersund finns det runt 200 registrerade uteliggare mörkertalet har ingen koll på. En av dem, en ung svensk man i 20 års åldern, frös ihjäl i ett förråd för nån månad sen. Allt för många kyrkor står varma och tomma medan folk fryser på gator och torg, det är verkligheten. Jag menar att vi generellt, på det personliga planet, gör för litet för de som i världen inget är vare sig det rör sig om flyktingar eller svenska missbrukare.

 • Martin

  Margaret Thatcher sa – Problemet med socialism är att du förr eller senare får slut på andras pengar.

  Oavsett vilken lapp som till slut hamnar i ditt röstkuvert så blir konsekvensen av den ”kristna” politik du förespråkar densamma som i socialistiska länder. Att du står och citerar bibelverser kommer inte mätta en enda människa.

  Sen kommer jag inte ifrån att du gör detta till en frälsningsfråga. Att om man inte stödjer en generös invandring till Sverige (vad nu det innebär) så anser du inte att man är kristen. Jesus vände sig väldigt starkt emot när människor kom med smygande inlindade anklagelser. Det kanske hade varit intressant med ett klargörande.

 • gäst & främling

  Vem fryser ihjäl i en sådan liten ort som Östersund, var det en tiggare som kunde varit hemma istället, eller var det en hemlös svensk som inte fick plats på härbärget för att någon tiggare tagit hans plats.
  Vi dömer inte med utgångspunkt från någons politik, men vill se mer av Salomos vishet, om den i dina ögon råkar sammanfalla med SD får stå för dig, (Salomon var hård och konsekvent, och räknades som mycket vis) men den skyddade värld du lever i gör dig blind för dom problem vi äldre har när vi inte vågar gå ut eller gå till en sedelautomat, där rånrisken är stor, unga kvinnor vågar inte gå ut där jag bor, senaste mordet i Örebro är ett sådant känsligt ställe med ett mycket omskrivet invandrarområde.

 • Josua

  Oavsett statsskick ger Bibeln tydliga direktiv till hur vi ska förhålla oss till makthavare. Och det står inget om att kristna inte får delta i maktutövning. Där vi är verksamma ska vi ära Herren och företräda Honom efter Bibelns principer.

  Wayne Grudem, en konservativ teologiprofessor (bland många andra), har exempelvis skrivit en tjock bok om det här ämnet (”Politics according to the Bible: A comprehensive resource for understanding modern political issues in light of Scripture”) så det är ingen ny eller revolutionerande tanke att kristna kan engagera sig politiskt. Han menar att kristna bör engagera sig politiskt och påverka samhället genom att använda bibliska principer. Det betyder förstås inte att man inte förstår att vårt huvuduppdrag är att sprida evangelium.

  När det gäller dömande på Aletheia kan jag inte svara för andra men det är väl främst kritik mot en ansvarslös (flykting)politik som framkommer och det är i sig självt inte ”orättfärdigt dömande”. Och jag kan nog tänka mig att många skulle uppfatta dig som dömande när du säger att de som inte som inte hjälper flyktingar hittar på (obibliska) ursäkter för att rättfärdiga sin passivitet.

  Huvudsysselsättningen för församlingen är att sprida evangelium för att människor ska bli frälsta, inte socialt arbete. Det betyder förstås inte att socialt arbete är negativt på något sätt men det handlar återigen om prioriteringar.

 • gäst & främling

  Koranen är densamma, muslimer fungerar inte som kristna, vi kan vara varma o kalla eller lite ljumna, den som en gång konverterat till islam, sitter fast, det går inte att lämna, läs dem verser jag kopierade in till dig.

 • Jonas Rosendahl

  Angående diskussionen kring Islam.
  Finns många frikyrkokristna såväl som kristna överhuvudtaget som agerar som experter på Islam.
  Kom ihåg att Islam har många förgreningar precis som kristendomen. Långt ifrån alla tillämpar en bokstavlig tolkning av koranen. Likaså behöver vissa grenar uttolkare genom traditioner och lärda.
  Så vad jag vill säga är att de självklara sambanden du målar upp stämmer helt enkelt inte som en generell uttolkning av islam.
  Vissa texter GÅR att tolka utifrån sin dåtida kulturella kontext. Långtifrån alla muslimer skulle på nåt sätt tillämpa dess bokstavliga tolkning idag.
  Bra att tänka på.
  Tänker inte på nåt sätt moderera det du skrivit. Men måste markera lite när någon gör sig så ensidigt till uttolkare av koranen.

  Jag har själv skrivit en uppsats om Islam och dess framtid men jag är ingen expert, men långtifrån ovetandes.

  Mvh Jonas /Admin

 • Janne Melkersson

  Sant, det står inget om kristna inte ska vara engagerad i politiken men det står inte heller att vi ska vara det. Jag har Grundems ”systematic theology” men inte den om politik.

  Jag talar om att det är kristna som resonerar som leviten och prästen, som gjorde allt för att slippa undsätta den slagne mannen. Det är ju en av poängerna i texten! Om det uppfattas dömande kan jag inte göra nått åt. Jag sa också att vi är fri att göra som vi vill för Gud älskar glada givare och att vi ska ge av fri vilja.

  För att klarlägga så menar jag att liknelsen om samariten är tillämpningsbar på oss som enskilda inte som ett kollektiv, utan om de människor vi mötervar och en efter vår väg. Men samtidigt finns det ett kollektivt givande för ser vi på Hes 16:49 var Sodoms synd att de inte understödde den arme och fattige än fast de levde i tryggad ro och överflöd. Det ledde till ett samhälle i homosexualitet, ganska likt det samhälle som vi har!

  Jag tolkar liknelsen som att samariten var mannens nästa vilket förmodligen är huvudpoängen. Kontentan av det blir är jag en ”nästa” eller inte.

  Ett av församlingens berättigande för sin existens är väl det sociala arbetet. Evangelistaion och socialt arbete har gått hand i hand så länge kristna funnits.

 • Josua

  Med andra ord är inte frågan om kristna (de som känner sig lämpliga och intresserade) ska engagera sig i politik utan hur och det är det som Grudem diskuterar i sin bok. (Det står för övrigt inte heller i Bibeln att vi ska arbeta som IT-samordnare eller verkstadstekniker heller, men det är inget fel) Allt vi gör ska vi göra till Herrens ära och efter Bibelns riktlinjer.

  Grudem pekar på åtskilliga bibliska principer i politiken och det är bl a 1) Straffa ondska och uppmuntra det som är rätt, 2) Främja och skydda människans frihet, 3) Skydda nationen (bl a invandringsfrågan), 4) Skydda liv, 5) Skydda rätten till privat egendom, 6) Värna familjen och äktenskapet, 6) Yttrandefrihet.

  Grudem är alltså starkt kritisk till det västerländska samhällets vänstervridning som i mångt och mycket revolterar mot ovanstående punkter. Han menar även att Bibeln ger stöd åt någon form av demokrati.

  Problemet med berättelsen om leviten och prästen är att den inte kan appliceras på de (Aletheialäsare företrädesvis) som är kritiska till dagens flyktingpolitik och det är här jag upplever att du blandar äpplen med päron. Att vara kritisk till massinvandring och väljer att hjälpa andra än muslimska flyktingar betyder inte att man lever som hycklarprästen (vilket det känns som du menar).

  Och ja, vi ska hjälpa svaga och utsatta i den mån vi vill och klarar av men det betyder som sagt inte att man måste hjälpa muslimska flyktingar. När det gäller församlingens huvudsysselsättning är det nog inte många konservativa som skulle hålla med dig om du likställer evangeliespridning med socialt arbete.

 • Martin

  Men diskussionen handlar ju om invandringspolitiken. Ulrika, som sällan skriver här bestämmer sig för att dela möten hon har haft med några syrier. De har flytt från både slott och koja, och har det gemensamt att de gör sitt yttersta för att göra rätt för sig.

  Jag ska försöka förklara vad hon håller på med. Den egentliga diskussionen är vem som är kristen. Ulrika är påverkad av Afrika-Kjell som skrev här tidigare. Kjell predikar en blandning av lag och nåd och menar att man inte är kristen om man inte ”lever därefter”. Frälsningen är, enligt Kjell, endast ett nollställande av gamla synder. För att inte falla ur nåden måste vi nu följa budorden alt Kristi Lag (har sett att han använder båda). Misslyckas vi erhåller vi ny förlåtelse genom att bekänna våra synder enligt 1 Joh 1:9.

  Ulrika har alltså upptäckt vad hon tror är olydnad hos människor som kallar sig kristna. Hon beväpnar sig med (de sanna eller kryddade) historierna om syrierna och liknelsen om den barmhärtige samariern. Men hon vågar inte gå till direkt attack utan tassar som katten kring het gröt.

  Kjell, och numera alltså hans lärjunge Ulrika, går alltså runt och sår misstro hos de heliga genom att attackera dem med lagen. De gör här alltså gemensam sak med Anklagaren. Det är väldans tragiskt.

  Detta är alltså en andlig kamp. Men det är en tragisk och onödig kamp. Det är för bedrövligt att det råder sån förvirring kring vad evangeliet är och hur vi blir frälsta.

 • wildwest63

  Det finns givetvis goda och ”snälla” muslimer också. Men den kultur de kommer ifrån är väsensskild från den kristna kultur vi kommer ifrån. I generationer, sedan Olof Skötkonungs dagar, har vi marinerats i grundläggande kristen tro (inte så att vi kan tala om väckelsekristna pingstvänner år 1100, men grunderna om jämlikhet, allas lika värde har inpräntats i oss). Vi måste lära oss förstå att väldigt många muslimer som kommer som migranter är så diametralt motsatta i sitt tänkande jämfört med hur vi lever våra liv att integration är omöjlig. Man har en straffande Gud utan nåd i botten, vi har en Gud i botten som skickade sin egen son för att vi skulle bli räddade. Man får en bättre plats i paradiset om man utvidgar islams maktområden, vi har ett synsätt där de sista ska bliva de första osv.

  De allra flesta muslimer vill leva fredliga liv precis som vi. Det är de som har haft som mål att försöka anpassa sig till vårt land genom t ex tidigare arbetskraftsinvandring. Nu har vi personer som vill driva igenom sin religion på vår mark. Eftersom vår mark är ockuperad av kristendom sedan 1000 år så måste man fördriva vår religion. Det gör man sakta och envetet, i det enskilda fallet utan att ha någon genomtänkt plan, genom moskébyggen finansierade av de förtryckarregimer man lämnat (mycket logiskt), genom hucklen och hijab för att markera att flickan är en sexuell varelse från 9 års ålder (då Mohammed hade sex med barn), hedersmord (s k balkongflygningar) osv. Kommer någon mer radikaliserad muslimsk organisation i ansvarsställning så har de en hop med villiga ja-sägare på plats. Vilken muslim skulle gå emot sin egen imam? Det vore dödsstraff. Och dessa muslimska organisationer är just nu i färd med att infiltrera politiken och rättsväsendet, det är bara att läsa på, t ex ledarsidorna.se som har bra insyn i detta.

  Ovanpå allt detta kan vi fråga oss – varför ska vi finna oss i detta? Varför ska vi, som innan hade nog med problem (se Breivik), dessutom acceptera att få oss pådyvlade helt olösliga problem med omedelbara och, ännu värre, mer långtgående effekter som innebär att vi i bästa fall, om 100 år, har det som kopterna i Egypten? Rent krasst är det som pågår av migration och barnafödande bland muslimer en ren invasion. Resultatet är den enskilda modern inte upplyst om, men bl a president Erdogan uppmanar alla muslimer att föröka sig ännu snabbare än idag för att på det sättet ta över Europa. Varför ska vi finna oss i att våra förfäders slit och de sista generationernas statsbygge ska raseras och vi skickas tillbaka till muslimsk medeltid? Jag har inte gett något mandat till politiker för detta. Det enda jag har velat genom hela denna vansinniga period är att lagar följs och efterlevs. Det kunde man väl få ha som krav på ett lands regering, eller? Men t o m det är för svårt för de som ”styr”. Inte en tanke, inte en konsekvensutredning (oj, vilket liv det blir om man inte har koll på sin trekammarbrunn), bara ren och skär inkompetens (om man försöker vara vänlig).

 • gäst & främling

  Då har du missförstått mig, jag kopierade in många textställen i koranen här lite högre upp, vad jag vill förmedla det är att kolla dom texter själv, googla på koranen på svenska så kommer du till ”den heliga koranen” där finns en sökruta, som exempel kan du skriva Jesus, eller jude eller kristen, eller kolla dom texter jag la in.
  Men vad jag i första hand vill förmedla till Ulrika det är att vara försiktig, många kvinnor blir ivriga och vill hjälpa, men det kan vara farligt med alla okända, men just nu är dom många från en viss kultur, har sålt hus till muslimer, blev förvånad när dessa som jag trodde var sekulära svenskar 2a generationen, när jag förstod vilka krav dom hade för att täcka alla ytor som vi rört vid, för att huset skulle bli halal.

 • Ulrika

  Jonas,

  Bara så att jag förstår varför. Av vilken anledning står Martins påhoppskommentarer kvar?

  ”Du Ulrika….Du Ulrika…Du Ulrika…bla…bla……bla….”

 • Jonas Rosendahl

  Tuffa diskussioner och provocerande inlägg är inte detsamma som personliga påhopp. Jag ska läsa igenom alla inlägg noggrannare ikväll. Men jag kan i nuläget inte se några inlägg som kan tolkas som personliga påhopp av sån grad att de behöver modereras.
  Man kan förvisso tänka efter lite om man ska berätta hur man uppfattar att någon är, om det inte blir lite för ”uthängande”. Men jag kan inte se just nu någon som överträder gränsen med råge. Om jag inte missat något….

  Mvh Jonas /Admin

 • Jonas Rosendahl

  Tror inte jag missförstått något. Bland det värsta jag vet är när man tar lössryckta citat här och var för att göra sig en poäng. Så har skett med bibeln också, där man på TV har citerat lösryckt från GT så att det blir helt horribelt.

  Mvh Jonas /Admin

 • Ulrika

  Det finns två svar från Martin till Janne Melkersson där Martin diskuterar mig och påstår saker om mig som saknar grund. Dessutom gör han det på ett sarkastiskt och nedvärderande sätt. Om man bortser ifrån att det är hänsynslöst, osant och kan uppfattas kränkande så förstör det förutsättningarna för ett sakligt samtal.

 • Janne Melkersson

  Jag håller med Grudem om vänstervridningen. Var Grudem finner demokrati i bibeln har jag ingen aning om.

  Återigen, jag talar inte om flyktingpolitiken, jag använder liknelsen om den barmhärtige samariten i ett personligt sammanhang alltså i det personliga mötet med människor vi möter efter vår väg, vare sig de är muslimska flyktingar eller svenskar. Att flyktinpolitiken är ett haverI är inte ett argument för att inte vara en nästa för dem ifall en situation uppstår där du ställs inför valet att handla eller låta bli.

  Det selektiva valet du gör med att inte hjälpa muslimska flyktingar är väl detsamma som leviten och prästen gjorde. Om inte vad är skillnaden?

  Vad lägger du i ordet konservativ? Jag likstälde inte evangelispridning med socialt arbete det är nått du läste in i mitt inlägg. Jag skrev att de gått hand i hand genom historien,

 • gäst & främling

  Du skriver här, ligger nån i diket så hjälper jag den upp, det går ju bra om personen är känd av dig och så har det alltid varit för mig också, jag har hjälpt upp personer ur diket i dina hemtrakter också, men det fungerar inte idag, nu varnas det för vägrånare som låtsas ha fel på bilen eller ligger skadade vid kanten, men när den hjälpsamme kommer så hoppar den skadade upp med kniv eller annat vapen, kumpanerna ligger ofta på lur i buskarna, detta är vanligt runt Göteborg.
  Läser du någon gång samhällsnytt på nätet, så får du senaste nytt, det räcker ofta med rubrikerna för att få en uppfattning, här rånas t.o.m.brevbärare.

 • Janne Melkersson

  Han var från Östersund men det var i Trondheim han frös ihjäl. Kommunen har 8 platser för hemlösa så det är 172 plus mörkertalet som sover ute eller i bästa fall i en port som ännu inte är låst.

  Jag skrev att jag väl vet vad som pågår i samhället idag. Därför har jag inget svårt att förstå din oro för det som sker runt om oss idag. Invandrarna är här vad vill du politikerna ska göra?

 • Janne Melkersson

  Jag skrev nyss ett svar till dig men du får samma fråga här. Vad vill du politikerna ska göra?

 • gäst & främling

  Det finns bara ett parti idag som deklarerar och vill slå fast att Sverige är ett kristet land och byggt på kristna grundvärderingar, det är SD, deras utgångsläge är mot islam.

 • gäst & främling

  Det jag visade var exempel, men jag uppmanar till att kolla själv, både dom verser och allt annat också men en tydlig ”lösryckt” text är att vi kristna och judar är förbannade av ”deras” Gud för att vi tror på tre gudar, för Gud har ingen son enligt dom, en sådan text förändras inte om man läser den lösryckt eller i helhet, och min uppfattning är att GT (tora) har gjorts om på ett ”lösryckt” sätt, en vers i taget, men du som studerar på ett annat sätt kanske inte ser det jag ser.

 • Martin

  Hej Ulrika,
  Du skrev som svar till mig: ”Var han krig och konfliktjournalist eller vad förde mannen i din värld honom till Jeriko?”

  Det var inget ”sakligt samtal”. Det var bitskt och otrevligt skrivet och det vet du om, det var också din avsikt.

  För det andra har jag inte skrivit ”Du Ulrika” tre gånger som du hävdar. Jag har inte ens skrivit det en gång. Du ljuger.

  Stäng inte dörren till evangeliet trots att du nu är lite arg på mig. Jag trodde som ni en gång. Om det var nån som försökte leva troget eller vad ni nu kallar det så var det jag. Jag döpte mig, jag levde i celibat, jag gick med i en kyrka, jag gjorde allt jag kunde för att vara så ”Kristustrogen” jag kunde. Jag vittnade och jag, jag jag… Och jag hade samma bekännelse som ni har. Men jag lyckades inte. Jag föll gång på gång. Jag bekände mina synder och reste mig igen. Var jag frälst? Ja jag tror det ändå. Jag vet inte. Gud visade sig i mitt liv.

  Men min inre människa var inte särskilt förvandlad. Det var när jag slutade titta på mina egna prestationer som det började hända något. Jag förstod att det verkligen är sant att det inte är hur jag lever som avgör om jag är frälst. Det är Kristus rättfärdighet. Sista fästet som föll var det som legalisterna brukar trumma in, nämligen omvändelse. Till och med det är vi oförmögna till. Till slut var jag bara naken kvar. Och den enda rätt jag hade var att bli skickad till helvetet.

  Och där. Och då. Lossnade allting. De köttsliga begär jag hade brottats med upplöstes. Jag tänker inte ens på det längre. Det är knappt att jag tänker på att jag inte tänker på det. Nej jag är inte perfekt. Men hela mitt jag är i harmoni. Det är inget annat än Guds nåd.

  Du Ulrika (nu skriver jag ”Du Ulrika”). Jag kommer kämpa mot din och Kjells perverterade version av evangeliet så länge jag lever. Den är vidrig och den är ett hån mot allt Jesus gjorde för oss på korset. Den är oförmögen att frälsa. Ni springer fram och tillbaka mellan lagen och nåden som förvirrade hönor.

  Eller var detta kränkande? TACK i så fall! Jag ser det som en komplimang!

 • Jonas Rosendahl

  Martin och Ulrika –
  Nu drar vi ett streck här.

  Martin du kan nog tänka dig för lite granna ändock. Det kan tolkas som Ulrika skriver som att du går på henne som person för att sänka hennes trovärdighet i övrigt.
  Det är tillräckligt av ”gubb gastande” härinne ändå. De få kvinnor som vågar sig in i diskussioner här kan man ju ”tänka till lite” hur man svarar innan man ”vräker på” i diskussionerna.

  Mvh Jonas /Admin

 • Jonas Rosendahl

  Jo, jag har sett vad du skriver. Men mitt påpekande gällde att när det gäller ”heliga skrifter” så ska de alltid tolkas. När det gäller gamla skrifter är en aspekt att det som skrevs då ska tolkas in till nutida kontext.
  Alla tolkar inte koranen bokstavligt och ensidigt, vilket var min poäng. Det kan åtminstone se ensidigt ut det du skriver även om du inte avser det så. Även det du framlägger tolkas. Kan vara bra att tänka på.

  Mvh Jonas /Admin

 • gäst & främling

  Först och främst skall vi inte ta hand om andra länders brottslingar, jag kan tänka mig att vid krigstillstånd i landet så töms psyken och fängelser av praktiska skäl, och dom får en enkel resa ut.
  Jag menar att med den övriga lyxinvandringen, där den som har pengar eller kanske skaffat sig på något sätt, och betalar jättesummor för att smugglas hit, orsakar att dom verkliga flyktingarna sitter i läger och UNHCR får för lite pengar till dessa när det rika EU slösar pengar på fel grupp, där håller jag med SD att den stora hjälpen borde ske i deras närmiljö, då kunde vi hjälpt fler.
  Jag har läst om flera tillfällen har kristna kvinnor slängts i havet för att dom var klädda fel, vid ett tillfälle 12 st, det visar också på att hjälp i närmiljö vore bäst, sedan hade jag hoppats att vi kunde handplockat dom kristna som finns från lägren, men det är ju inte populärt för dom förväntas inte ”rösta rätt”

 • Josua

  Eftersom ingen människa varken kan eller ska hjälpa alla behövande människor på jorden gör alla selektiva val. Varken du eller jag kan hjälpa alla behövande och då måste var och en välja var man ska lägga sin tid och sina resurser. Med andra ord gör jag inget fel om jag väljer att hjälpa andra än muslimska flyktingar. Men självklart skulle jag så klart hjälpa till (i den mån jag kan) om jag såg en döende människa vid vägkanten. Det här handlar dock inte om det.

  Du skriver så här till Martin:

  ”Den ”godhet” som du några gånger vänder dig emot ovan är det Herren undervisar oss om och som är essensen av liknelsen om den barmhärtige samariten. Att hjälpa den i nöd, vår nästa som vi är kallade att älska som oss själva.”

  Det du gör där är att koppla Martin politiska kommentar till liknelsen om den barmhärtige samariten. Med andra ord blandar du äpplen med päron. Martins privatliv kan mycket väl ligga i linje med samariten samtidigt som han har ovanstående politiska övertygelse.

  När det gäller församlingens huvudprioritering sa du följande:

  ”Om inte ett socialt arbete skulle vara huvudsysselsättning för kristenheten idag vad skulle vara det istället?”

  Jag har svårt att se hur en sådan kommentar kan tolkas på annat sätt än att evangeliespridning inte är högsta prioritet för dig.

  Med konservativ syftar jag på bibeltroende kristna (och som helst använder sig av ”literal historical grammatical interpretation” av Bibeln), dvs de som tar Bibeln på allvar.

 • gäst & främling

  Det blir lätt missförstånd det är tråkigt, men hela den senaste intressanta dialogen startades av Ulrika som vi alla uppfattade behövde lite hjälp och kanske varningar att vara försiktig, sedan är det alltid svårt att få med allt med några korta rader, utan det blir oftast rakt på, men det menar jag att vi måste finna oss i.
  Vad det gäller koranen så behövs mer övergripande kunskap, men jag ser ett mönster att från dom gamla skrifterna anpassa för eget behov, jag känner igen gamla berättelser t.ex Josef dom magra åren och silverbägaren i säcken.

 • gäst & främling

  Ha ha det är lite rörigt här, men det har jag svarat på tydligt och klart någonstans här men jag hanterar allt med mobil så jag vet knappt var jag är nu, rulla nedåt om du läser senast först, för en timme sedan står det just nu,
  PS tillverkar du läderstövlar?

 • Ulrika

  En kristustrogens grundvärderingar finner man i Faderns vilja. Den vilja som Jesus undervisar om. Över 80 träffar i folkbibeln på ”barmhärtighet.” Jag vill tro att det är av omsorg du tipsat mig om texter från koranen. Nu önskar jag tipsa tillbaka om dessa barmhärtighetstexter i Herrens egna ord.

  ”Nästan” finns redan ibland oss och man möter sin nästan varje dag. Ibland är det någon inom familjen. I bland är det någon inom församlingen. Ibland någon på jobbet och ibland ute på stan. Många olika behov där man kan finnas till och genom barmhärtighetshandlingar vittna om den barmhärtighet som Herren först visat oss.

  De som visat mig barmhärtighet har aldrig frågat mig innan varifrån jag kommer eller vart jag är på väg. De har inte kollat upp min ekonomi, tro eller etnicitet. Om de frågat mig hade jag ang etnicitet svarat ”blandras”. Hur nu det kan ha någon betydelse när man behöver mötas av barmhärtighet.

 • Janne Melkersson

  Min ståndpunkt är det som jag tror Jesus vill klargöra i liknelsen om den barmhärtige samariten, är att inte gå förbi den slagne, som prästen och leviten gjorde. Samt att liknelsen också vill få oss att fundera över vilka vi är, en nästa för andra eller inte. Du delar ju min tanke eftersom du stannar upp för en döende förhoppningsvis även om han är en muslim. Och det är precis vad mina inlägg handlat om.

  Jag skriver att socialt arbete alltid har varit en beståndsdel i evangelisation. Utan det engagemanget klingar Ordet falskt.

  Vi delar samma tanke vad en konservativ kristen tro är men tolkar det uppenbarligen olika.

 • Janne Melkersson

  De som ska in i landet är de som rätt till asyl och inga andra. Att det kommer in andra än de som har rätt till det enligt de avtal som Sverige har ingått är ju naturligtvis olyckligt och ett misslyckande för regeringen.

 • Josua

  Ja, men det säger egentligen ingenting (dvs att jag skulle stanna för en döende) för det skulle den överväldigande majoriteten av bibeltroende kristna som har samma politiska åsikter som Martin här ovan. Därför är det för mig märkligt att du jämför honom med den hycklande prästen när du inte har en aning om vad Martin gör i sin vardag.

  Att ”socialt arbete” (”goda och bibliska gärningar” är dock mer passande då det förra låter så organiserat) är viktigt och ofta bör gå hand i hand med evangeliespridning var inte poängen här utan vad som är församlingens första prioritet. Om du likställer socialt arbete (eller sätter det på första plats som din kommentar faktiskt indikerar) med evangeliespridning är vi oeniga. Och det är min bestämda uppfattning att jag har Bibeln och traditionell kristen tolkning på min sida i den frågan.

 • gäst & främling

  Men vem har rätt, när dom som kommer inte är kontrollerbara och har både fel ålder och namn, jag har kört lastbil en period (som pensionär) för en frukthandlare (ortodox) där fick jag lära mig hur det gick till, han själv kom först till Tyskland fick då reda på att det var bra i Sverige, men tyska stämpeln i passet störde så han reste tillbaka till Turkiet som rev en sida i passet och stämplade på nytt, han berättade om många andra som bluffade, han ”flydde” från gränsen till Syrien hette det men var egentligen från Turkiet.

 • Ulrika

  ”som vi alla uppfattade behövde lite hjälp”

  Om vi lägger oss själva åt sidan, mig och dig, hur skulle du definiera ”hjälp” ur biblisk synvinkel?

  Vi sparar tid och missförstånd om minst ett bibelställe läggs med som en referens.

  Hur säger en Herrens tjänare att man hjälper?

 • Janne Melkersson

  Det jag menade med att stanna för en döende, är ett sätt att vara en nästa. Men jag tror inte Jesus begränsar begreppet en ”nästa” till att endast gälla för akuta livsräddande insatser.

  Du talade om evangelisation och för mig är att vara en nästa ett sätt att ”ta vara på vart lägligt tillfälle” för att just evangelisera. Vad kan vara mer ”en nästa” än att evangelisera samtidigt som hjälp ges?

  Nu minns jag inte hur jag uttryckte mig till Martin men det var inte om hur hans vardag ser ut för den vet jag som du säger inget om. Sa jag nått dumt så backar jag så klart.

  Jag skrev att socialt arbete går hand i hand med att evangelisera och kan lägga till att det innebär för mig ”att göra gott mot var man”.
  I liknelsen om det förlorade fåret visar Jesus den omsorg han har om de som är i fållan. Herden sökte inte upp ett nytt får utan han sökte upp det som fattades, det som varit i fållan.
  Det visar för mig att det finns flera saker som är på ”första plats” i det kristna arbetet. Som jag ser det är det en helhet att evangelisera, att vara en nästa och att vårda det som finns i fållan.

 • Janne Melkersson

  Det är ju det svåra och hur migrationsverket löser problemet med att identifiera folk vet jag inget om.

 • Josua

  Det du sa till Martin gav en tydlig indikation om att han, utifrån sin politiska övertygelse, kunde jämföras med den hycklande prästen och det finns det inga belägg för. (Men bra om du backar från det.)

  Och igen, att hjälpa sin ”nästa” med goda gärningar samtidigt som man delar evangeliet är förstås bra och bibliskt men det var inte det som var frågan här. Frågan var vad som är församlingens huvudprioritet. Den här världens lidande är ingenting jämfört med att gå evigt förlorad i helvetet och därför är det helt naturligt att evangeliespridande är prioritet nummer ett i församlingens arbete utåt (vilket det alltid varit historiskt sett).

  Tittar man på dagens svenska kristenhet är det en kraftig slagsida åt det sociala arbetet (på bekostnad av det viktigaste). Ordet frälsning har dessutom omdefinierats och tappat sin bibliska innebörd.

 • Janne Melkersson

  Jag tycker Martin själv får tala med mig om han blev sårad av min kommentar.

  Det du skriver om att världens lidande inget betyder jämfört med ett evigt lidande delar jag naturligtvis. Det jag säger är att det sociala arbetet kan vara en väg, en ingång för evangeliet hos de vi möter. Jag är delaktig i LP arbetet i Östersund och vi får glädjen att se människor bli frälsta och upprättade genom en mix av mackor, kaffe och Guds ord, som oftast kommer efter kaffet! Så jag ser inte den indelning du tycker är viktig. Även om den generellt säkert är så.

  Jag vet inte vad dagens svenska kristenhet har som prio ett längre. På det privata planet är det nog varken evangelisation eller socialt arbete som har prio ett.

 • Martin

  Jag blev inte sårad, Janne, jag vet att du har ett gott hjärta. Jag gjorde samma reflexion som Josua men lät det bero. Vi pratade om invandringspolitik och i det sammanhanget jämförde du mig med prästen. Jag tog då för givet att du applicerade liknelsen om den barmhärtige samariern på invandringspolitik och därför jag skrev att det är att lägga till Guds ord (nåt liknande). Då suckade du och sa att du hela tiden hade pratat om det personliga ansvaret i möten med människor i behov. Det kan man tycka var ologiskt eftersom du just hade jämfört mig med prästen när jag diskuterade invandringspolitik. Men inga no worries, Janne.

 • Josua

  Nu tycker jag inte Martins reaktion är särskilt relevant utan den felaktiga jämförelsen (som enligt mig behöver belysas oavsett om Martin blir sårad eller inte, om inte annat i preventivt syfte för framtiden).

  Det du skriver om ditt privata engagemang har jag så klart inget att anmärka på. Fantastiskt om människor blir frälsta genom ditt sociala arbete! Det jag reagerade var dock när du frågade vad som kunde vara huvudsysselsättningen för kristenheten om det inte är det sociala arbetet (underförstått, socialt arbete är det mest centrala).

 • Janne Melkersson

  En del av invandringspolitiken, vare sig vi gillar det eller inte, kan vara att vi möter nån av invandrarna som behöver vår hjälp på det ena eller andra sättet. Om vi då väljer att gå på andra sidan av vägen som prästen, förbi den hjälpsökande för att denna är invandrare och kanske muslim, blir vi ju som honom. Iaf tolkar jag det så.

  Även om det inte syntes i texten så menade jag inte dig personligen även om jag skrev ”du” utan jag menade om du gjorde som ovan.
  Ber om ursäkt för otydligheten och tack för uppmuntran. Att få höra man har ett gott hjärta sker inte dagligen!

 • Janne Melkersson

  Om vi ska vara riktigt noga skulle jag skrivit att socialt arbete är en av huvudsysselsättningarna för kristenheten. Men jag skrev ”Det visar för mig att det finns flera saker som är på ”första plats” i det kristna arbetet. Som jag ser det är det en helhet att evangelisera, att vara en nästa och att vårda det som finns i fållan”. Att vara en ”nästa” är för mig ett socialt engagemang.

 • Josua

  Jo, jag märkte att du ändrade ditt sätt att formulera dig efter att jag anmärkte på din första kommentar. Men jag håller inte heller med om att det är delad första plats även om goda gärningar bör följa vår tro och bekännelse.

 • kjell

  Jag har uppfattat dig så jag också.
  Biblisk grund är att vi är skyldiga att ställa upp för familjen och kristna syskon, det står dom som är innanför har vi ansvar för, dom som är utanför är Guds sak, det gäller både ekonomi och brott o straff (dömande) men vi har inte ansvar för icke kristna, och absolut inte att hjälpa dom att ta hit en ny religion och bygga sina tempel.
  Det samlades in pengar till kristna i Jerusalem, inte till alla i Jerusalem, du kan säkert hitta bibelhänvisningar själv.

 • Ulrika

  Från hednakristnas Apostel som innan sin omvändelse förföljde kristna:

  ”Kärleken är tålig och mild.Kärleken avundas inte,den skryter inte,den är inte uppblåst. Den beter sig inte illa,den söker inte sitt,”

 • Ulrika

  ”Vem är han, ärans kung?Det är Herren Sebaot,han är ärans kung. Sela”han är ärans kung. Sela (Ps 24:10)

  Den som ger Gud äran tänker inte på någon ära till sig själv.

  ” Inte oss, Herre, inte oss utan ditt namn ska du ge ära,för din nåds och din sannings skull.” (Ps 115:1)

  Jesus säger: ”Hur ska ni kunna tro, när ni tar emot ära av varandra och inte söker den ära som kommer från den ende Guden?”

 • Janne Melkersson

  glömde fråga vad du menar med preventivt syfte för framtiden?

 • Josua

  Med preventivt menade jag att det kan förhindra att du gör liknande jämförelser med andra människor i framtiden. Det här var tyvärr inte första gången du applicerade liknelsen om den barmhärtige samariten på någon som kritiserar svensk politik.

 • Ulrika

  I 1 Tim 5 står det om församlingsänkan ” Hon ska vara känd för goda gärningar: uppfostrat barn, visat gästfrihet, tvättat de heligas fötter, hjälpt nödlidande och använt varje tillfälle att göra gott. ”

  Då kan man undra: Gäller detta alla församlingsänkor bland de av jordens 7 miljarder invånare som vill följa Herren vår Guds ord?

  Inte om man ska tro majoriteten av hur svenskkristna på bloggen Aletheia tolkar Jesu liknelse om den barmhärtige samarien. Enligt majoriteten gäller inte liknelsen svenskar. Så då gäller väl inte heller versen om församlingsänkorna som ett förhållningssätt för kristna mogna kvinnor?

  Finns ingen, undantaget Micael Grenholm (om han inte ändrat ståndpunkt) som vill ha helt öppna gränser. Att inte ta emot de man kan hjälpa får dock betraktas som underlåtelsesynd. Att hjälpa sin nästa är att fråga sig vad den behöver för att klara sig vidare. När man är i en ”nästansituation” börjar man direkt avväga ”Vad kan och bör jag göra”? Eller hur? Vad vill och kan jag göra idag? Vad är bäst hjälp? Inte alltid behöver man veta utan mest finnas tillgänglig på plats så får nästan lägga fram sina önskemål. Allra minst kan man be för situationen. Är plånboken tom kan man be och ta med sig situationen hem och be Herren visa en lösning. Och ang pengar: Är inte var och en fri att göra vad den vill med sin egen beskattade förvärvsinkomst? Vem dömer någon som använda en del av den för att hjälpa andra? När slutade en människa vara en människa för att den kommer in på svensk mark? Klarar bara svenska kristna att vara barmhärtiga i utlandsmissionen?

  Om man för ett ögonblick försöker sätta sig in i en asylsökandes situation kan man med lätthet inse att den tillhör en av de grupper som behöver mest hjälp.

  Så vad menar en svenskkristen att man ska göra för nästan om man inte räknar in asylsökande? Ja, svaret att bara tänka på sig och sitt (en välbärgad nation) ligger nära till hands. Att bara tänka på sig och sitt är kärlekslöst.
  I 1 Kor 13 säger vår Apostel att kärleken inte söker sitt.

  Och Timoteus han fick lära sig det här:”Vi har ju inte fört något med oss in i världen, och inte heller kan vi ta med oss något härifrån. Har vi mat och kläder ska vi vara nöjda med det. ”

  Det man ser här på bloggen har skapat stark sorg. Må Herren omvända alla våras hjärtan i kärlek till Honom och nästan.

  Tack Janne för din trohet. Det här blir mitt sista inlägg här.

 • Janne Melkersson

  Jag tycker mig se att liknelsen mycket väl kan tillämpas på oss idag. Därför att det finns en ton inom delar av svensk kristenhet där, som jag ser det, barmhärtigheten tynar bort, i takt med de negativa konsekvenserna med flyktingpolitiken ökar.

  Sen undrar jag vad du har för uppdrag att förhindra nått som jag vill skriva här?

 • Josua

  Att en liknelse kan tillämpas på ”oss” i någon generell mening är en sak och det får stå för dig. Problemet blir dock när du gör en sådan jämförelse med en specifik person (som Martin i det här fallet) baserat på hans uttalanden om svensk politik. Det blir som att döma honom för att vara den hycklande prästen trots att du inte har en aningen om vad han gör i sin vardag och i vilken omfattning han hjälper andra människor. Och det är inte första gången du gör så. Att vara kritisk till massinvandring och svensk flyktingpolitik är inte synonymt med den hycklande prästen eller att sakna barmhärtighet i sitt privatliv (vilket du återkommande har antytt).

  Jag har inget särskilt uppdrag förutom Bibelns allmänna uppmaning att tillrättavisa felaktigheter i Kristi kropp. Men jag kan förstås inte tvinga dig att sluta.

 • Janne Melkersson

  Jag har talat om det personliga ansvaret som framgår klart för alla som vill se det i liknelsen om samariten.

  ”Bibelns allmänna uppmaning att tillrättavisa felaktigheter i Kristi kropp”! Ok, så du har tolkningsföreträde?

  I alla väl mening, varför upprör min ståndpunkt dig så?

 • Janne Melkersson

  Tack Ulrika för ditt inlägg! Vore bra om du stannar kvar för alla synpunkter i denna och andra frågor är nödvändiga för oss.

 • Josua

  Du applicerade liknelsen om den hycklande prästen på Martin utifrån hans uttalanden om svensk politik och det har du som sagt inga belägg för. Med andra ord var det inte en kontextlös kommentar om ”personligt ansvar”.

  Din ståndpunkt (eller kritik till Martin) upprör inte men eftersom jag finner den felaktig vill jag påpeka det. Det är helt i linje med Bibelns uppmaningar. Det betyder så klart inte att jag personligen har något större ”tolkningsföreträde” än någon annan. Vem som helst kan påtala felaktigheter.

  Och om jag inte missförstod dig så insåg du själv att din kommentar till Martin var felaktig och att du därför backade. Men nu kanske du har ändrat dig igen?

 • Martin

  Liknelsen handlar inte om svensk invandringspolitik. Den handlar inte heller om att vi ska hjälpa fattiga, leda pensionärer över gatan, ge bistånd till Afrika, eller något annat vi tycker är gott. Den handlar om personlig frälsning.

  Den laglärde ställde en fråga till Jesus hur man vinner evigt liv. Det var en illvillig fråga, för han ville sätta dit Jesus. Jesus svarade direkt med att ställa en motfråga: ”Vad står det i lagen?”. Den laglärde svarade ”Du skall älska Herren, din Gud, av hela ditt hjärta och med hela din själ och med hela din kraft och med hela ditt förstånd, och din nästa som dig själv”. Jesus bekräftade mannens svar. ”Gör det. Så får du leva”.

  Den laglärde är en självrättfärdig människa. Han frågar sig inte ens hur han själv lever, hur han älskar Gud och sina medmänniskor. Han är fullständigt ovetande om sitt verkliga tillstånd. Det är här den laglärde ställer frågan ”Och vem är min nästa?” på vilken Jesus svarar med att ge honom liknelsen om den barmhärtige samariern. Det står att den laglärde frågade Jesus för att visa att han var rättfärdig. Det var en hånfullt ställd fråga. I mannens värld är det otänkbart att han själv inte skulle vara rättfärdig, att han själv inte skulle ha evigt liv.

  Den laglärde mannen är en dömd man. Dead man walking. Jesus svar är en dom mot alla de självrättfärdiga som tror att de kan förtjäna evigt liv genom egen ansträngning eller genom sina religiösa ritualer. De har inte insett djupet av sin egen synd. Det tragiska är att du genom din dom mot ”majoriteten av (hur) svenskkristna på bloggen Aletheia” dömer dig själv.

 • Janne Melkersson

  Du har fastnat i mitt inlägg till Martin, som btw var till honom inte till dig, istället för att vilja höra vad jag säger.
  Jag talar om ett personligt ansvar i möten med människor utefter vår väg genom livet utifrån liknelsen om samariten och inget annat.

 • Josua

  Jag har hör alldeles utmärkt vad du säger. Och du har rätt, jag har ”fastnat” på vad du sa till Martin (och till andra tidigare) när du jämför dem med den hycklande prästen för att de kritiserar svensk politik. Jag har inget emot att du påtalar vikten av goda gärningar i generell mening i den kristnes liv, men det är stor skillnad på det och det du gör mot Martin och andra invandringskritiker.

 • Janne Melkersson

  Ok, jag har sagt vad jag har att säga i detta ämne eftersom du envisas med att hänvisa till det jag sa till Martin. Jag skrev ovan vad jag menade men det bryr du dig inte om. Vad vill du jag ska göra för att du ska bli nöjd, vandra till Canossa?

 • Ulrika

  Då vill jag överväga att återkomma.

 • Martin

  Läs liknelsen igen. Du har helt rätt att jag är mer lik prästen och leviten. Men inte för att jag inte stödjer en huvudlös invandringspolitik. Jesus liknelse handlar inte alls om det, den handlar om vägen till evigt liv. Lagens krav är att älska Gud och älska sin nästa. Perfekt kärlek. Hela tiden. Jesus berättade liknelsen till en självrättfärdig laglärd som inte kunde drömma om att han inte var rättfärdig inför Gud. Han levde ju troget, han följde lagen.

  Du ser dilemmat. När du kallar någon präst eller levit så hamnar du i samma tvivelaktiga sällskap som den självrättfärdige laglärde.

 • Janne Melkersson

  Jag kan inte minnas jag skrivit nått om svensk invandringspolitik men kanske är det detta citat av mig som är orsaken till debatten?

  ”Då blir kanske din invändning att det har vi inte råd med, det blir våldtäkter, pensionärer får ingen mat osv. I och med det resonemanget hamnar du i sällskap med prästen och leviten och där vill iaf inte jag vara”

  Eftersom Jesus inte säger nått om vad prästen och leviten tänkte när de passerade på andra sidan vägen förbi den hjälpsökande så kan vi bara spekulera. Men kanske försökte de finna en ursäkt för att kunna gå förbi med ”hedern” i behåll. Eller så var de så vana att gå förbi utan att reflektera vilket isf är själviskt. I den bästa av världar skulle både prästen och leviten stannat för de visste vad lagen krävde av dem.

  Men den som stannade var den som man minst väntade sig skulle göra det, samariten. Av judar ansedd som otrogna därför brände de deras tempet 128 fkr på deras heliga berg Gerazim.

  Att Jesus väljer en samarit som en bild på vem som är en nästa visar för mig att det oavsett religion, hudfärg eller nått annat ska vi visa medlidande och kärlek till dem vi möter under vår väg här på jord. En uppgift som är omöjlig eftersom vi är själviska till naturen, så även jag. Men med dHA är det möjligt om den goda viljan är för handen.

  Här en länk till hur jag ser på liknelsen i stort https://www.gotquestions.org/parable-Good-Samaritan.html
  Där finns även en kommentar som liknar den du för fram.

  Som sagt jag har inte sagt nått om svensk invandringspolitik vad jag vet. För även jag tycker den är misslyckad. Det jag försöker säga är att om vi har samaritens syn på människan skulle vi kunna möta dessa människor med kärlek istället för motvilja.

  Som en anekdot så skjutsade jag hem en flykting från Syrien här om dagen.. Han talade om sin mor som dog i höstas utan att han kunde besöka henne på skukbädden. Vi grät en stund tillsammans i bilen på väg hem. Han i sorg över sin mor och jag över min. När jag tänkte efter den kvällen blev jag påmind om att jag gick förbi, som prästen och leviten, en tiggare utan att reflektera förrän senare.
  Som du säger så hamnar även jag i prästen och levitens sällskap ibland.

 • Josua

  Jag envisas med det för att det inte är första gången du gör så och därför tycker jag det är på sin plats att poängtera det felaktiga. Jag har redan sagt att jag uppmuntrar det övriga du skriver men det var inte poängen här. Du behöver för övrigt inte vandra till Canossa (eller utföra någon annan botgöring) men om du inser ditt fel kan du be Martin om förlåtelse och i fortsättningen undvika att applicera den hycklande prästen på de som kommenterar svensk politik.

 • Ulrika

  Såg ditt svar först nu och ger gärna bibelhänvisningar till den som efterfrågar dem.

  Vilka brydde sig Jesus om?

  ”Gå och lär er vad detta betyder: Jag vill se barmhärtighet och inte offer. Jag har inte kommit för att kalla rättfärdiga, utan syndare.” Matt 9:13

 • Ulrika

  Rättning: Ska vara ”Vilka bryr sig Jesus om?”

 • Janne Melkersson

  Hur vi förhåller oss till de vi möter av de nyanlända, även fast vi varken gillar dem eller vill ha dem här, är ju i stort vad liknelsen handlar om. Därför är det bra vi talar om den. Är det att kritisera de som kommenterar svensk flykting politik?

 • Martin

  Jag kan berätta precis vad som rörde sig i huvudet på både prästen och leviten. Ingenting. Absolut ingenting. De är inte människor. De är figurer i en liknelse Jesus berättade. Att Jesus tog exempel med en samarier är antagligen för att den laglärde trodde att han älskade sin nästa när han i det begreppet endast inkluderade sina landsmän.

  Jag blir bara så trött på detta ständiga dömande av varandra. Om perfektion var kravet hade vi inte kommit in i himlen någon enda av oss. Bibeln är tydlig med att vi är frälsta genom tron på Jesus Kristus, utan laggärningar.

 • Josua

  Och poängen är att du inte har en aning om hur Martin bemöter dessa och därför blir det fel att applicera den hycklande prästen på honom bara för att han kritiserar svensk politik (och det är att kritisera/döma honom på felaktiga grunder).

 • Janne Melkersson

  Ja så är det naturligtvis eftersom det är en liknelse. Men liknelsen vore meningslös om den inte representerade nått. Din tolkning av varför Jesus valde samariten delar jag och det är därför den är aktuell för oss idag.

  Jag dömer igen annan än mig själv vilket jag tror är en sund syn på det kristna livet. Av nåd genom tro är ni frälst säger Paulus men han talar också om Andens frukt som bland annat är godhet. För det är Gud som verkar i oss sin vilja och gärning för att hans goda vilja ska ske. Därför tror jag vi behöver bedja Gud om den goda viljan som Paulus nämner i samband med givande.

 • Martin

  Liknelsen är aktuell av samma anledning som den var aktuell för den laglärde. Den krossar vår självrättfärdighet. Jesus var alltid mild och förlåtande mot de ödmjuka och stenhård mot de hycklande fariséerna.

  Ibland när jag tänker på invandringspolitiken så känner jag att det är lite som frågan ”har du slutat slå din fru?”. Nej, eller ja, nej. Hur man än vänder sig så har man ändan bak. Det är alltid nån som drabbas hur man än gör. Jag tycker Josua för ett klokt resonemang, jag känner igen mig i det mesta han skriver.

 • Janne Melkersson

  Varför du är så envis med att just denna fråga skall bedömas by the book?
  Är det för att jag rörde vid en känslig fråga?

 • Janne Melkersson

  Så sant liknelsen gör klart för oss att vi behöver en som kan frälsa oss undan vår själviska natur, Jesus Kristus. För själviska är vi och det är en del av den, som jag ser det, överdrivna rädslan för invandrare som finns i landet nu. Kritiska mot invandringspolitiken har vi all anledning att vara så är även jag.

  Men en misslyckad invandringspolitik är inget skäl för att inte vara en nästa för de invandrare vi möter efter vår väg.

  Eftersom Josua nämner dig i flera inlägg och är upprörd över hur jag behandlat dig ber jag om ursäkt om du blev kränkt.

 • Ulrika

  Varför följer du inte Admins beslut?

 • Josua

  Nej, det är ingen känslig fråga (däremot viktig). Men detta är ett återkommande feltänk från primärt vänsterhåll och tyvärr många kristna idag så därför vill jag gärna belysa den.

 • Martin

  Hej, jag förstod inte att jag hade brutit mot några beslut. Jonas får väl ta bort det i så fall.

 • Ulrika

  Admins beslut:

  ”Martin och Ulrika –
  Nu drar vi ett streck här.”

  Följ din del i det.

 • Janne Melkersson

  Ok, va bra!
  Vänster eller höger politik, jag talar utifrån ett tredje alternativ, det kristna perspektivet.
  Vad det är finns det olika tolkningar om och det får vi leva med.

 • Martin

  Jag tycker det är intressant hur lite kärlek legalisterna har. De som k-r-ä-v-e-r att vi ska älska våra fiender. Så fort de blir lite motsagda och ifrågasatta så gäller helt plötsligt inte Jesus gyllene regel. De blir bitska, otrevliga och spydiga. Deras ”kristustrohet” är alltså bara en fernissa. Något de gillar att klä sig med. Och det är precis min poäng. Lagen går bara så långt att den kan visa oss på vår andliga bankrutt. Det var det som Jesus försökte visa den självrättfärdige laglärde.

  Den Helige Ande verkar i varje kristen. Jag tror det är bättre att låta honom vara vår uppfostrare än att kräva ett visst beteende. Vi är alla fortfarande under uppfostran, Jesus är inte klar med oss än. Jag ska ge ett exempel. Jag hade varit lite väl negativ om invandringen och Jesus ledde mig till att fika med en fantastisk tjej från Irak. Intelligent och med det mest levande och vita leende jag nånsin har sett. Så kan man också göra. Bittra anklagelser tror jag inte kommer från Gud. De skjuter naturligt nog över sitt mål. Jag talar inte om dig där som du kanske förstår. Ja, det är klart att jag accepterar din ursäkt.

 • Josua

  Det handlar dock inte om olika perspektiv. Även om du utgår från ett så kallat kristet perspektiv ingår det inte att dra grundlösa jämförelser mellan politik- och invandringskritiker och den hycklande prästen.

  (Sedan finns det för övrigt en naturlig orsak till att KD och konservativa kristna i USA är på högersidan och det handlar om Bibelns riktlinjer.)

 • Martin

  Den Helige Ande verkar i varje kristen. Jag tror det är bättre att låta honom vara vår uppfostrare än att kräva ett visst beteende. Vi är alla fortfarande under uppfostran, Jesus är inte klar med oss än. Jag ska ge ett exempel. Jag hade varit lite väl negativ om invandringen och Jesus ledde mig till att fika med en fantastisk tjej från Irak. Intelligent och med det mest levande och vita leende jag nånsin har sett. Så kan man också göra. Bittra anklagelser tror jag inte kommer från Gud. De skjuter naturligt nog över sitt mål. Jag talar inte om dig där som du kanske förstår. Ja, det är klart att jag accepterar din ursäkt. Men försök ta in vad Josua skriver, han har en viktig poäng.

 • Kattsvans

  Du glömde Afs. Sd är i dag ett light pk-parti

 • Janne Melkersson

  Ursäkta det sena svaret Ulrika!

  ”När man är i en ”nästansituation” börjar man direkt avväga ”Vad kan och bör jag göra”?”
  Ja så gör vi generelt, inklusive mig, för vi kristna har ett ”kött” att kämpa mot. Att ge utan tanke på att få tillbaks är så främmande och onaturlig så vi värjer oss mot den. Men med Den Helige Ande är det möjligt för den som vill. Och den viljan kommer från Gud för att vi inte ska kunna berömma oss.

 • kjell

  Ulrikas tankegångar från början var angående invandrade med en annan lära, sen blandas socialism in i bilden, och nu det sista om att tvätta dom heligas fötter, dessa invandrade muslimer tillhör inte dom heliga, men dom vill ta över våra kyrkor och göra om till moskéer, som kristna har vi ansvar för dom närmaste, och alla kristna och att sprida evangelium, inte att ge bort landet till andra läror. Islam växer i landet och våra kyrkor kämpar för att dessa skall få etablera sig, och kallar det kärlek till nästan, och påstår att det är Jesu väg, det tror inte jag.

 • Janne Melkersson

  Jag tror det är fel väg att gå att behandla muslimerna i landet som ett helt. Det finns marodörer, våldtäktsmän, IS sympatisörer och det finns de som inte är ett dugg tacksamma och spottar på oss. Men det finns de som är oerhört tacksamma för det vi gör. Varför inte nämna också dem, särskilt som de är i majoritet?

  Kadaffi sa en gång på frågan från Dabrowski hur muslimerna skulle ta över Europa. Svaret blev inte genom krig utan genom våra kvinnor. Det är endast en tidsfråga innan det sker. December 2017 hade Sverige 8.9 % muslimska innevånare.

  Invandringen har alltså pågått långt innan de 160000 kom 2015. Så vad ska vi göra åt det tycker du?

  Ja vi ska ta hand om våra närmaste och våra syskon i tro. Men eftersom det är Herren som talar om givande så där ett hundratal gånger i bibeln så får vi tro vad han säger.

 • kjell

  Jag håller inte med att Sverige gett till den fattige, Sverige öser pengar över unga män så kallade ankarbarn som betalar stora summor för att ta sig hit men unhcr saknar pengar till hjälp i närmiljö, att det sen är en medveten strategi från bland andra, Erdogan att invadera oss med att föda så många kommande muslimer som möjligt, är inte förvånande när man ser hur snabbt Turkiet blir islamiskt.

  Vem är fattig? Är det tiggaren som har råd att resa 400 mil för att sitta utanför Ica? Eller är det han som betalar jättesummor för att smugglas till Sverige.
  Dom första kristna samlade in pengar som någon form av socialvård, som jag tolkar det så användes dom inom gruppen, lika med insamling till dom kristna i Jerusalem, vi uppmanas att ta ansvar för dom närmaste och andra andra kristna.

  Texten från Hes 16:49 har ofta användts som ett motargument mot händelsen i Sodom som de flesta av oss tolkar handla om homosex, genom det är jag kluven om den texten
  Men sätter stort värde på hur dom första kristna handlade, och NT i sin helhet.

  Jag får nog sluta nu för plattan får värmeslag och lyder inte helt, just nu 30 grader inomhus.

 • Janne Melkersson

  Visst är det många som kommit hit på felaktiga grunder. Det måste rättas till och det har väl också så gjorts. De stora förlusterna står nog inte ankarbarnen för utan en förvaltning som inte höll måttet pga att trycket blev för stort. Enorma pengar betalades ut till svenska ockrare och det ska vi inte beskylla invandrarna för.

  Som sagt bedragare kommer det alltid att finnas vare sig de är tiggare eller skattesmitare.

  Jodå vi ska ge till våra närmaste och bröderna samtidigt som vi uppmanas att ”faren fastmer alltid efter att göra vad gott är mot varandra och mot var man” 1 tess 5. Vad betyder det ”göra gott mot var man” när också ”varandra” alltså trossyskon nämns i samma vers?

  I Hes 16:49 förklarar Hesekiel vad Sodoms synd var och det var det jag citerade. ”Se, detta var din syster Sodoms missgärning: fastän höghet, överflöd och tryggad ro hade blivit henne och hennes döttrar beskärd, understödde hon likväl icke den arme och fattige. 50Tvärtom blevo de högfärdiga och bedrevo vad styggeligt var inför mig; därför försköt jag dem, när jag såg detta”

  Läser vi sammanhanget ser vi att det började med en själviskhet bortom fattning, där de inte brydde sig om den arme och fattige, de som förmodligen hade slitit ihop till det välstånd de hade. Det var deras rop som hördes till himlen. Det styggeliga kom som ett resultat av ett samhälle som struntade i de som inget var i världens ögon.

  Varför tror du världen översvämmas av homosex idag? Förmodligen för att detsamma sker idag, vi tar inte hand om den arme och fattige än fast vi kan.

 • kjell

  Rom 1 säger en hel del ihop med 1 mos 18+19, Gud prisgav dom så att dom med varandra osv, i sista änden är det inte evangelium du vill sprida utan socialism,
  islam arbetar på att ”övertyga” hela världen alla medel är tillåtna, dom jobbar effektivt, för många år sedan kom dom första som anpassat sig så bra så vi släpper in dom överallt, både myndigheter och politiskt har fått många, som i sin tur öppnar dörrar för massorna som kommit, någon sitter i kommunstyrelse och bäddar då.för böneutrop, någon styrde så att andaktsrumme på sjukhuset blev muslimskt, = korset togs bort, men bönemattor har dom själva dom jobbar effektivt, är detta möjligen Guds straff mot ohörsamhet, hästen från troja har jag länge sett profetiskt, och vi översvämmas av ”heliga” krigare som är här för att erövra, det säger dom öppet men ingen tar det på allvar, jag är rädd, inte så mycket för egen del, men för barn och barnbarn, det tas inte på allvar i våra kyrkor heller utan alla hjälper till.för att bära in hästen, när vi kristna inte skall göra något annat än att bedja att Gud frälser oss från detta onda som är på gång, blir motsättningarna för stora så blir det krig som i Jugoslavien.

 • Ulrika

  Får avrunda här. Det jag menade är att som kristen börjar man tänka på vad man kan göra för någon annan innan man ev konstaterar att man inte kan. Ibland kan man ge pengar till mannen med muggen utanför mataffären. Ibland inte. Ibland vill den glade givaren ge en kasse med fika o en massa dricka för man anar att hans barn är på väg till stranden. Var kommer mannen ifrån? Ingen aning. Vem tror han på? Ingen aning? Kan han genom att ta emot goda gärningar få en smak av vår Mästare? Jag tror det. Mannen med muggen är ett av många exempel på människor som man råkar gå förbi. Precis som samarien råkade gå förbi den slagne.

  Idag verkar utgångspunkten för många vara ”Vad kan jag göra för mig själv idag” och ropa ”problem, problem” innan man ens satt sig in i i den andres verkliga behov.

  Har man själv levt under knappa förhållanden vet man vad ”det lilla” kan betyda. Man vet att en kasse äpplen och pengar till ett paket potatismjöl så att man kan göra äppelkräm är till välsignelse. Jag vet, detta budskap är inget för framgångsteologer. Menar jag då att alla ska nöja sig med en kasse äpplen och ett paket potatismjöl? Nej, jag är inte kommunist. Men kanske realist? Behöver en framgångsteolog eller kommunist kärlek så ger vi ju det om det behövs. Och vill en framgångsteolog eller en kommunist ge kärlek så är det ju så. Jag frågar inte den vi möter ”Vilket parti röstar du på?” ”Varifrån kommer du?” Vilka böcker läser du? Är din morsa arab eller kines eller viking? Jag struntar blankt i vilket. För de nästan som Herren hjälpt till vår närhet finns ju här!

  Sedan har jag aldrig förstått indelningen av syndare. Syndare är vi allihopa. Vem är inte i behov av evengelium och vem som kallar sig kristen menar sig veta vem som är i tur att få ta emot det? .

  I jakten på sin egen framgång är man uppenbarligen beredd att skapa vilka fantasifoster som helst. (Typ Europa-kjells)

  Önskar dig och din familj en riktigt god och välsignad sommar. Läser gärna vad du skriver men jag backar ur nu.

 • Janne Melkersson

  Vad är orsak och vad är verkan? Varför inte tro Hesekiel när han förklarar vad
  orsaken till Sodoms synd var, att de inte understödde den arme och fattige än fast de hade möjlighet! Jag tror att verkan / konsekvensen av den synden kan leda till ett samhälle i sönderfall. Nu är inte jag så hemma på historia men jag skulle inte bli förvånad om det finns andra riken som fallit pga liknande orsaker som Sodom.

  Om dagens situation är Guds straff över vår ohörsamhet kan vi ju bara spekulera om. Men det är väl möjligt att Sverige verkligen är på väg mot det sammanbrott som många talar om här. Ni är övertygade att orsaken till sammanbrottet isf blir invandringen och muslimerna. Men att skyffla undan ansvaret på dem är att göra det enkelt för sig.

 • kjell

  Vad är det för fel på 1 mos 18 +19 och Rom 1 som är saklig information på 2 olika platser, texten i Hesekiel har användts för att bortförklara homosynd, som vi helt klart kan förstå med Guds plan med oss, en enda vers i Hesekiel som dessutom kanske är feltolkad från början kan inte ta bort sakligheten i all övrig information.

  För övrigt har vi diskuterat barmhärtighet och nästan kärlek, som blandas ihop med socialism som handlar om att klara av allt i egen kraft, många ”kristna” söker efter att ha lyckats fylla ”kvoten” men där är jag ödmjuk, jag förmår inget i egen kraft.

  Hittade en intressant länk om invandrare
  http://www.bassam.nu

 • Janne Melkersson

  Ok, trist men ibland är det bäst att backa. Allt gott till dig // Janne

 • Janne Melkersson

  Det är inget fel på I Mos 18-19 annat än att den texten inget talar om orsaken till synden. Därför fick Hesekiel uppdraget att tala om vad den var och att i det sammanhanget påminna judarna att domen kommer att bli hårdare för Jerusalem, med all sin rätta religiositet, än för Sodom!

  ”20Och HERREN sade: ”Ropet från Sodom och Gomorra är stort, och deras synd är mycket svår; 21därför vill jag gå ditned och se om de verkligen i allt hava gjort efter det rop som har kommit till mig; om så icke är, vill jag veta det.” I Mos 18

  Vilken synd det rörde sig om förklarar ju Hesekiel med att de inte understödde den arme och fattige. Homosex är en synd men den kommer inte från ingenting. Enligt Hesekiel kan den uppstå i ett samhälle som är bankrutt på många plan.

  Allt detta och mer därtill säger att hur vi förhåller oss till den arme och fattige har stor betydelse för Gud. Därför ber jag Gud om att givandets gåva ska få verka i mig.

  Naturligtvis är det jag säger en tolkning av Hesekiel och det finns andra till exempel din.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?