Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Kommentarsregler

Kommentarsregler

§1 Kommentarerna bör vara kopplade till ämnet för bloggposten. Så kallade ’off topic’ kommentarer kan komma att raderas.

§2 Kommentarer som har som huvudsyfte att skapa trafik till annan sida kan komma att raderas. Med detta menas sådana kommentarer som har till huvudsyfte att flytta frågan från Aletheia till annan plats. Att länka sin egen sida är inte fel, men syftet med kommentaren skall inte vara denna länk. Gäller även publicering av ’reklam’ för events eller sammankomster etcetera utan skriftlig tillåtelse.

§3 Kommentarer som har som syfte att förolämpa skribenten kan raderas utan pardon. Håll en vettig samtalston, undvik grovt språk – Personangrepp och grovt nedsättande och/eller rasistiska kommentarer om personer och grupper accepteras inte.

§4 Kommentera endast under ett alias eller namn. Om någon tidigare skrivit under alias och önskar skriva under eget namn, så kontakta bloggpostens författare. Adresser finns högst upp på sidan under respektive namn.

§5 Upprepade brott mot kommentarsreglerna leder till avstängning.

§6 För att kunna kommentera utan moderering krävs en tidigare godkänd kommentar. Därför publiceras inte din första kommentar omedelbart. Någon från bloggen måste först se den för att kunna godkänna den.

§7 Det är ingen mänsklig rättighet att kommentera här, inte heller ingår det i någon slags yttrandefrihet. Om någon av dina kommentarer inte syns så beror det troligen på att något av villkoren ovan inte uppfyllts. I övrigt händer det att kommentarer fastnar av andra skäl, till exempel då de innehåller länkar. (Så kallat spam-filter)

§8 Vi förbehåller oss rätten att använda (citera delar eller i sin helhet) kommentarer fritt i framtida bloggposter med hänvisning till den som skrivit kommentaren.

§9 ”Smygreklam” i form av organisation- eller företagsnamn som signatur är ej tillåtet.

§10 Aletheia.se förbehåller sig rätten att skicka nyhetsbrev eller meddelanden till dig som lämnat en eller flera kommentarer på någon av våra poster. Om du önskar ta bort eller lägga till din e-postadress från vår mailinglista kan du göra det här: http://aletheia.se/newsletter.htm

 • Pingback: Aletheia — Blogg & Tankesmedja » Bloggarkiv » Följ reglerna på bloggen!()

 • Pingback: Aletheia — Blogg & Tankesmedja » Bloggarkiv » Tack detsamma()

 • Pingback: Aletheia — Blogg & Tankesmedja » Bloggarkiv » 500 salen tillfälligt stängd()

 • Collins James

  Jag är Karin Paul. Jag har ett lån på $ 75000 från en långivare. Jag lovade att hjälpa honom att annonsera sina tjänster till alla som behöver lån. Vänligen kontakta honom om du ens behöver ett lån också. Collins James Financial Company. Kontakta e-postadress: collinsjames420@hotmail.com

 • MyTwoCents – aletheia.se

  ATTN LARS WÄRN:

  Korten på bordet

  Ständiga klagomål nu v.g. din framfart i kommentarsfältet. Jag uppskattar din bibelkunskap (till skillnad från apg29 etc) och dina olika infallsvinklar som ofta bidrar till diskussionen. Men, när du blir trängd tar du fram storsläggan och krossar allt i din väg, provocerar medvetet syskon på vägen som är vana vid lite mjukare tongångar i ’helgade hyddor’..

  Vad göra?

  Ande och sanning hör ihop. D.v.s. i teori kan jag knacka folk i ryggen på ICA-maxi och påpeka att de är på väg till evig fördömelse utan Gud och det är säkert sant. Men, inte andesmort. D.v.s. kanske kan jag förmedla samma budskap på lite olika sätt. Kanske hitta ett sätt genom den helige andes ledning de kan ta det jag säger till sig och omvända sig, om så skulle vara fallet. I vissa fall är det ju vi själva som behöver omvända oss och be Gud om hjälp att inte bilda förhårdnader på våra hjärtan. Men att kalla meningsmotståndare för ormens säd e.t.c. bryter mot våra kommentarsregler och även om vi har högt i taket, finns det ju gränser även på aletheia.

  Jag ber dig vänligen att respektera våra kommentarsregler du finner här. Inget personligt Lars, detta gäller ju alla.
  http://aletheia.se/kommentarsregler/

  Tack på förhand.

 • Jonas Rosendahl

  Information till alla läsare på Aletheia


  Kortfattad sammanfattning av nedan: Aletheia kommentarsfunktion modereras nu med större tydlighet så att kommentarsregler följs.
  Kommentarsreglerna finns här. Läs gärna igenom dessa innan du skriver i kommentarsfälten.
  http://aletheia.se/kommentarsregler/

  Aletheia mottager hela tiden tyckanden och tänkanden och kritik för allt möjligt. Vi tycker det är viktigt att lyssna på detta. Men samtidigt låter sig inte Aletheia kontrolleras varken av kommentarer i kommentarsfältet eller av andra som försöker styra vad som ska publiceras eller inte. Den fristående och oberoende rollen är viktig. Men lyssnandet är också viktigt. Vi är öppna för den som kanske vill publicera nåt i en bloggpost eller vill att aletheia ska sätta sig in i nåt och skriva om det. Men beslutet tas av aletheia själv, ingen annan.
  Tips kommer ofta in. Samtidigt sker detta på frivilligbasis och vi har vanliga jobb att sköta. Allt är tidskrävande.

  En kritik som kommit är att moderationen av kommentarsfältet varit dålig. Det beror på just ovan nämnda, allt sker på frivillig basis och är tidskrävande.
  Nu har vi ändå bestämt att ta tag i moderationen.
  Ett minimum är att kommentarsreglerna följs. Så går det till på de flesta forum idag. En del skribenter som är vana att göra som de vill är inte van detta.
  Jag har inget emot tuffa debatter och provokationer. Men förolämpningar och ständiga off topic debatter accepteras inte.

  Därför är ordningen följande. Nån från admin kommenterar om kommentarsregler bryts. Detta är en bedömning som aletheia har rätt att göra och även rätt att se till att reglerna följs.
  Om off topic kommentarer ändock fortsätter så raderas detta. Dock så kan kommentarer som bryter mot kommentarsregler tas bort direkt utan pardon men tolkningen kommer vara generös vad gäller off topic. Förolämpningar tas dock bort efter påpekande från admin. Fortsätter det ändå med nya kommentarer från samma person/personer så blir det avstängning på obestämd tid.

  Om någon stängs av så kommer det meddelas i kommentarsfältet och anledning kommer att ges. Detta läggs då in i kommentarsfältet under ”kommentarsregler”. Inga kommentarer kommer att försvinna utan anledning och utan påpekande från någon från admin. Tydlighet, ordning och reda för allas bästa gäller från och med nu på aletheia bloggs kommentarsfält.

  Om nån har frågor och känner sig osäker och vill ställa dem i icke provocerande syfte går det bra att fråga under denna kommentarspost. Jag låter detta ligga här en kort tid sen hoppas jag att budskapet gått fram att detta nu är ett mer modererat forum, där debatten ska frodas utan förolämpningar och off topic debatter. Jag kommer själv att delta i debatter ibland men skriver då inte i egenskap av Admin. När Admin funktionen gäller står det efter mitt namn.

  Ordning och reda för allas bästa! Men högt i tak och generositet gäller på aletheia.

  I övrigt är det inga förändringar på bloggen. Arbetet fortsätter som vanligt att vara en oberoende röst.

  Väl mött!

  Mvh Jonas /Admin

 • Jonas Rosendahl

  En fråga angående moderering. Denna kommentar står kvar under en tid.

  Janne Melkersson Jonas Rosendahl • för 3 timmar sedan
  Med stor risk för att vara OT är det inte en risk att aletheia stryps med så hård bevakning som nu är. Kan man tala om Andens frihet i samma andetag som samtalet begränsas? Om det var för fritt tidigare varför gå över vägen in i det andra diket?

  —-

  Janne – Ja, din fråga är OT. Men jag låter den stå kvar så att gränserna kan definieras. Däremot hade du kunnat ställt frågan under fliken för kommentarsreglerna, där kan dessa frågor besvaras.
  Tycker du att det är för mycket begärt att kommentarsreglerna följs?
  Varför ha kommentarsregler om ändå all kan fullständigt strunta i dem?

  Du kan ju diskutera HUR MYCKET du vill inom ämnesområdena för varje bloggpost. Dessutom går det fortfarande att nå ”500-salen”, där finns inga begränsningar avseende ämnena.
  Men en begränsning finnes såtillvida att Aletheia i sig inte är ett allmänt forum för småprat om ditt och datt. DET finns det bättre forum för.
  Kommentarsfunktionen finns till för att alla ska ha rätt att diskutera – ifrågasätta eller hålla med – vad en bloggpost författare skriver. Inget annat.
  Det menar jag på är väldigt generöst.

  Så frihet råder inom ämnesområdena så länge kommentarsreglerna följs. Det borde inte vara för mycket begärt….

  Dessutom står alla admin kommentarer kvar, det kan verka påfrestande och petigt att se alla dessa. Men det är nu i dessa sista bloggposter, så att alla kan se hur modererandet praktiseras. Framöver tas de bort samtidigt med alla inlägg som som bryter mot kommentarsfältet. Det kommer då att bli ordning coh reda och lätt att följa diskussionerna för bloggposternas ämne. Dessutom kan jag inte se hur det skulle begränsa nån slags andlig frihet. Är det andlig frihet att ständigt vara off topic och med alla dessa förolämpningar som står kvar förut? Förstår inte riktigt hur du tänker där…

  Mvh Jonas /Admin

 • Janne Melkersson

  Tack för svar och klargörande Jonas.

 • Jonas Rosendahl

  Tack själv för frågorna Janne. Tveka inte att ställa fler frågor om det uppstår frågor. Vi är alla intresserade av att Aletheia ska fungera bra och ha sin speciella karaktär.

  Mvh Jonas /Admin

 • Jonas Rosendahl

  2017-08-31

  Flyttad kommentar till ”kommentarsregler”

  __

  Stanley Östman Jonas Rosendahl • för en timme sedan
  Intressant Jonas att du tagit på dig denna uppgift – Bra !
  Vill bara slänga in en brasklapp som både du och jag har dålig erfarenhet av gällande moderator-skötsel.
  Det tidiga debattforumet på ”Kristna publicistförbundet debattforum” förstördes fullständigt av en egenfixerad moderator. Jag hoppas du har med dig den erfarenheten & främjar utveckling istället för avveckling ?!
  //
  Allt väl

  •Svara•Dela ›
  Bild
  Jonas Rosendahl (Denna del omfattas ej av vårt utgivningsbevis) Stanley Östman • för en timme sedan
  Stanley – Jag minns den tiden med skräck. Men när jag modererar tar jag med mig all samlad erfarenhet från debattforum sen slutet av 90-talet. Vi är dessutom flera admin som kan diskuterar om kniviga frågor uppstår.
  Din fråga är för övrigt off topic men sådana kan ställas under fliken ”kommentarsregler”
  Men kommentaren står kvar ett tag med min notis så att alla kan se svaret för en tid.

  Självklart är målet att detta kommentarsfält ska utvecklas. Så kommer ske om alla håller sig till att börja med till kommentarsreglerna.

  Mvh Jonas /Admin

 • Stanley Östman

  Ett litet tekniskt dilemma Jonas !
  När man skriver och bifogar en internetlänk, så kan inlagan fastna i ert runda erkiv. Jag skrev tidigare till Daniel Forslund och han fixade till det i efterskott. Du får kanske ha ett öga på att artiklar ”fastnar” ?!
  Nyss fastnade en kommentar på Sigvard Swärds inlaga som jag redigerade med länk & då fastnade den. Står visserligen senaste inlaga i högerspalt men den har inte dykt upp i kommentatorsfältet… ?

 • Jonas Rosendahl

  Stanley – Det har varit tekniska problem med bloggen inatt som Admin märkt av. Om det har samband med att ditt inlägg inte gått ut vet jag inte. Det finns något skrivet som inte tycks nått ut. Ska inom kort kolla detta och i ”värsta fall” be dig lägga ut det igen. (Kan skicka det på mail isåfall).
  Mvh Jonas /Admin

 • Jonas Rosendahl

  2017-09-16

  Meddelande om avstängning (svartlistning)

  Profilen Lars Wärn kommer att stängas av från att delta på Aletheia bloggen under 6 månaders tid från och med 2017-09-16

  Motivering: Profilen Lars Wärn är en välkänd profil på Aletheia bloggen sedan många år. Profilen Lars Wärn har bidragit till många debatter och uppvisat stor kunskap i många ämnen. Profilen Lars Wärn har däremot visat ett flertal gånger att kommentarsreglerna inte är den ram som gäller.
  Symptomatiskt är att det fungerar bra under perioder men sedan bryts åter igen kommentarsreglerna. Detta trots Admins ständiga påpekanden.
  Profilen Lars Wärn har tidigare varit satt på vad som kallats ”avbytarbänken” då flera reagerat på framfarten i kommentarsfälten där regelbrott varit regel snarare än undantag.

  Aletheia har fått uppmaningar från sina läsare att de önskat se en tydligare moderering i kommentarsfälten, därför sätts nu resurser in så att kommentarsreglerna skall följas. För Aletheias del är det också en trovärdighetsfråga. Ska några få tillåtas ”härja fritt” i kommentarsfälten samtidigt som upprepade bloggposter handlar om önskan om ordning och reda i samhällsstrukturerna?!
  Därför skall ordning och reda råda i kommentarsfälten för allas bästa.

  Aletheia eftersträvar också att se fler engagera sig i kommentarsfälten. Ett minimum av ordning är då att kommentarsregler följs och att Aletheia upplevs som ett forum där man vill skriva, utan att behöva känna sig påhoppad och förolämpad.

  Profilen Lars Wärn har upprepade gånger satt etiketter på andra trossyskon som inte bidrar till att vara inbjudande i kommentarsfälten.

  De kommentarsregler som upprepat brutits är:

  §4 Kommentarer som har som syfte att förolämpa skribenten kan raderas utan pardon.

  §3 Kommentarer som kommenterar kommentar som brutit mot kommentarsreglerna kan raderas.

  §1 Kommentarerna måste vara tydligt kopplade till ämnet för bloggposten. Har kommentarerna ingen sådan koppling så kan de raderas utan pardon.

  §8 Upprepade brott mot kommentarsreglerna leder till svartlistning.

  Aletheia tolkar off topic reglerna generöst och har inget emot provokationer och tuffa debatter men kommentarsreglerna skall följas.
  För att alla kommentatorer ska känna sig trygga med hur modereringen tillämpas har Admin under en tid varit extra tydlig med hur Aletheia vill att forumet ska utvecklas.
  Att komma med kraftig kritik och med argument är helt ok. Men att ständigt använda kommentarsfältet för att skriva nedlåtande om andra trossyskon är inte ok. Profilen Lars Wärn har upprepade gånger visat stora svårigheter att kunna skriva utan att vara nedlåtande. Om detta beteende upprepas om och om igen, är det inget annat än förolämpningar.

  Aletheia eftersträvar inte en ”professionalisering” av bloggen utan det skall i framtiden vara en blogg där man ska kunna skriva sina tyckanden om bloggpostens ämne och där det är högt i tak och off topic regeln tillämpas generöst.
  I det stora fungerar detta väldigt bra förutom ett antal få som inte vill finna sig i reglerna på denna blogg. Profilen Lars Wärn är en av dessa.

  Admin vill återigen påpeka att Aletheia inte är en blogg tänkt för att ”skriva av sig sin frustration” över läget i Sverige eller kristenheten. Däremot tillåts debattvågorna gå höga om det håller sig inom de ramar av regler som satts upp.

  Mvh Jonas /Admin

 • Jonas Rosendahl

  2017-11-10

  Det finns kommentarer här och var i cybervärlden där det undras över vad som hänt på Aletheia eftersom bloggposter inte läggs ut lika frekvent.

  För att inte rykten ska spridas som inte stämmer så kommenterar Admin här.

  Aletheia består utav ett antal fristående skribenter som på frivilligbasis skriver bloggposter på Aletheia.
  När detta sker beror på olika faktorer, såsom tid och möjlighet och också beroende på tips som kommer in till Aletheia.

  Aletheia bloggen är en fristående blogg som har möjlighet att vara en oberoende röst och detta arbete fortsätter. Syftet är inte heller att synas precis hela tiden utan i mån av tid och möjlighet ge läsare perspektiv.

  Kommentarsfältet finns för att ge alla en möjlighet att ge sin synpunkt på bloggposterna och även möjlighet att kommunicera med bloggpostskribenten i den mån denne vill det. Kommentatsfältet regleras av kommentarsregler och Aletheia bloggen modereras kontinuerligt.
  Sista tiden har fokus varit på att bringa ordning och reda i kommentarsfälten så att kommentarsreglerna följs.

  Mvh Jonas /Admin

 • Jonas Rosendahl

  2017-12-21

  Information till alla läsare på Aletheia

  Aletheias kommentarsfunktion modereras av Admin.

  Under fliken ”kommentarsregler” kan frågor ställas om frågor finns runt kommentarsreglerna
  eller hur modereringen tillämpas.
  Allmänna eller direkta påhopp på Admin/modereringen accepteras inte utan raderas utan notis.

  Mvh Jonas /Admin

 • Jonas Rosendahl

  2018-01-16

  Information

  Aletheia har beslutat sig för att se över kommentarsreglerna för denna blogg. Aletheia som blogg firar nu 10 år och reglerna skrevs för många år sedan.
  Det betyder att moderatorfunktionen går ner i sparlåga tills de nya reglerna är färdiga. Rent konkret innebär det att modereringen fokuserar på beteende på kommentarsfältet snarare än ämnena.

  Sunt bondförnuft kommer man långt med som någon sa, och det gäller även fortsatt på denna blogg. Sunt förnuft för alla som kommenterar.

  Mvh Jonas /Admin

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial