Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

För mina lamm på bete

image50
Jesus sade: För mina lamm på bete.

Med mina andliga rötter från den pentekostala familjen har jag sedan mitt dop 1978 tappat räkningen på hur många gånger jag hört nedan bibelord citeras:

Mark 16:15-18: Han sade till dem: Gå ut överallt i världen och förkunna evangeliet för hela skapelsen. Den som tror och blir döpt skall räddas, men den som inte tror skall bli dömd. Dessa tecken skall följa dem som tror: i mitt namn skall de driva ut demoner, de skall tala nya tungomål, de skall ta ormar med sina händer, de skall inte bli skadade om de dricker dödligt gift, och de skall lägga sina händer på sjuka och göra dem friska.

I det fall jag glömt bort missionsbefallningen blev jag givetvis påmind om den under mitt år på Livets Ord 1988-89. Jag var SÅ tagen av både missionsbefallningen och budskapet om Jesu snara återkomst att jag redan som 16 åring, direkt efter högstadiet, sålde allt av värde och reste till Mexico för att fullfölja detta bibelord.

Åren i Mexico var en fantastisk erfarenhet och har följts av olika former av församlings och evangelisationsarbete och slutligen en pastorstjänst i en ung samfundsoberoende församling utanför Los Angeles, Californien.

Men, på senare tid har jag blivit påmind av andra ord av Jesus som är minst lika viktiga:

Joh 21:15-17 Den uppståndne och Petrus När de hade ätit sade Jesus till Simon Petrus: Simon, Johannes son, älskar du mig mer än de andra gör?? Simon svarade: Ja, herre, du vet att jag har dig kär. Jesus sade: För mina lamm på bete. Och han frågade honom för andra gången: Simon, Johannes son, älskar du mig?? Simon svarade: Ja, herre, du vet att jag har dig kär. Jesus sade: Var en herde för mina får. Och han frågade honom för tredje gången: Simon, Johannes son, har du mig kär?? Petrus blev bedrövad när Jesus för tredje gången frågade: Har du mig kär?? och han svarade: Herre, du vet allt; du vet att jag har dig kär. Jesus sade: För mina får på bete.

Guds församling liknas ofta vid en armé. En del organisationer har anammat detta mer än andra som t.e.x. frälsningsarmén, där min adoptivfars mamma var officer under storhetstiden, i början på 1900 talet. Om vi nu ser på Guds folk som just en armé, så har denna armé ganska stora problem idag. En armé måste nämligen äta innan de ger sig ut i strid. Med undantag av diverse tyranner under historens lopp, så skickar ingen general ut sina män och kvinnor i strid på tom mage. …..eller?

Jag kommer inte ifrån det faktum att innan Jesus gav den stora missionsbefallningen var han oroad över att de redan frälsta inte skulle få andlig mat.

”För mina får på bete” sade han gång på gång till Simon Petrus. ”För mina lamm på bete”.

I en iver att fylla våra kyrkor och kapell glömmer församlingsledare ofta dessa ord. Gå ut, Gå ut, Gå ut, verkar ofta bli något slags mantra. Men hur kan vi gå ut om vi inte har något att dela med oss? Hur kan vi gå, när vi är andliga anorexiker?

Jag tror Gud önskar att alla dem som har en kallelse till ledarskap inom Kristi Kropp går tillbaka till Johannes 21:15. Sedan bör vi förbli där tills vi till 100% uppfyller Jesu önskan. Först när vi lever i detta bibelord kan vi gå vidare till Markus 16:15.

Det finns givetvis ett dike på båda sidor här men, i min ringa mening befinner vi oss i ovan beskriven situation just nu.

Vi ser även hur Jesu lärljungar förblev i övre salen tills dess att den Helige Ande föll över dem. Sedan gick de frimodigt ut och predikade evangeliet, med stor framgång.

Man kan inte låta bli att reflektera över varför denna kraftfulla tillväxt inte existerar idag. Åtminstone inte i Sverige. Den andliga hungern är det inget fel på. Svensken hungrar och törstar efter Gud som aldrig förr men, våra kyrkbänkar är ofta tomma.

Någonstans har vi gått fel. Kan och vill vi hitta tillbaka?

Guds Ord motsäger aldrig sig själv. Det ena bibelstället tar givetvis inte ut det andra. Men, det handlar om i vilken ordning vi följer Jesu ord.

Min bön idag;

Gud, res upp ett andligt ledarskap som med hela sitt hjärta, likt Simon Petrus, älskar Dig och prioriterar fåren. Låt oss hitta tillbaka till den kärlek, enhet och kraft den tidiga församlingen levde i. Res upp sanna herdar över hela Sverige som föder sina lamm och inte piskar dem. Hjälp oss att stå fast vid Ditt Ord i en tid av andlig förrvirring och turbulens.

Hjälp oss att vara stilla, söka och invänta din Helige Andes kraft. Rätta oss när vi går ut i egen kraft, eller försöker fullfölja Markus 16 utan den Helige Andes hjälp. Hjälp oss hitta tillbaka till dig i de områden vi gått fel. Kom över oss som aldrig förr med Din närvaro Gud, så vi kan fullfölja både Johannes 21 OCH Markus 16

I Jesu namn, Amen.

Var välsignad i ALLT!
Daniel

image49

Ps 23:1-6

Herren är min herde, ingenting skall fattas mig.
Han för mig i vall på gröna ängar, han låter mig vila vid lugna vatten.
Han ger mig ny kraft och leder mig på rätta vägar, sitt namn till ära.
Inte ens i den mörkaste dal fruktar jag något ont, ty du är med mig, din käpp och din stav gör mig trygg.
Du dukar ett bord för mig i mina fienders åsyn, du smörjer mitt huvud med olja och fyller min bägare till brädden. Din godhet och nåd skall följa mig varje dag i mitt liv, och Herrens hus skall vara mitt hem så länge jag lever.

(Publicerat första gången 18/9-07)

=>
20

Ämne: Personligt

Nyckelord:

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?