Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Domen börjar med Guds hus

I november förra året bad senator Charles Grassleys från Iowa, sex predikantorganisationer, som leds av Kenneth Copeland, Creflo Dollar, Benny Hinn, Eddie Long, Joyce Meyer respektive Paula och Randy White, att lämna in ekonomirapporter och svara på frågor om organisationernas såväl som personliga finanser. Kan det handla om förföljelse av predikanter för Kristi skull? Vill det allt mer avkristnade USA tysta profetröster?

Nja, låt oss alltid vara medvetna om att de som gör mycket i Guds rike också blir attackerade både andligen och lekamligen av ”mörkrets makter”. Men, för att förstå vad exakt senator Grassley vill syna måste man förstå de enorma ekonomiska fördelar s.k. ”Non-profit organisations” har i USA. Ett antal undantag i ordinarie skatteregler gäller för alla registrerade samfund och kristna organisationer. När dessa undantagsregler tillkom var det nog ingen som hade privata jetplan och lyxvillor i tankarna.

Jag tror på att Gud vill vårt bästa. Vi är inte andligare för att vi lever i fattigdom. Det är möjligt att bli välsignad av Gud på alla livets områden, även ekonomiskt. Men, det uppstår givetvis onödiga frågetecken när ”stora” predikanter låter församlingens pengar gå till lyxkonsumption.

Joyce Meyers och paret Copeland var om jag förstått rätt bland de första att samarbeta med Senator Grassley. Benny Hinn och Creflo Dollar har tagit längre tid på sig att svara på förfrågningar.

Det senatorn bl.a. vill titta på är varför Jesus nöjde sig med en åsna men t.e.x. Creflo Dollar kör Rolls Royce. Sedan handlar det också om hur många officiella pastorsbostäder en predikant behöver. Även Sverige har ju en tradition av att t.e.x. Svenska Kyrkans präster bor i en prästgård. Frågan är ju om en pastor verkligen behöver 3 pastorsbostäder, e.t.c.

Så här bor pastor Creflo Dollar:

Enligt New York Times har pastor Dollar en lägenhet i Manhattan värderad ca 15 000 000 SEK och en herrgård i Atlanta värderat till liknande belopp. 2 Rolls Royce och privatjet ingår i Dollars transportmedel. Vad Creflo tjänar vägrade han att uppge till New York Times……

Här ser vi hur Jesus, konungarnas konung, färdades in i Jerusalem:

Dessa herrar måste onekligen tycka att de är bättre än sin Frälsare och Herre. Skall då Creflo byta sin Rolls Royce mot en åsna?

Givetvis inte. Men, den negativa bild av pastorer som dessa predikanter bidrar till i media kommer ta år att reparera.

1 Petr 4:17 ”Ty tiden är inne för domen, och den börjar med Guds hus. Men om den börjar med oss, vad skall då slutet bli för dem som inte lyder Guds evangelium?
1 Petr 4:18 Och om den rättfärdige med knapp nöd blir frälst, vad blir det då av den ogudaktige och syndaren?
1 Petr 4:19 Därför skall de som efter Guds vilja får lida anförtro sina själar åt sin trofaste Skapare, under det att de gör vad som är gott.

Dömer jag Creflo, Hinn och Copeland? Nej, men jag kan bedöma att det vore bra om de allesammans tog Billy Graham som mentor. Han har bott i samma hus de sista 30 åren. Tar inte ut mer lön än nödvändigt och har varit synad av media åtskilliga gånger utan att de hittat något värt att skriva om.

Domen börjar med Guds hus. När Gud väl dömer de som gjort business av evangeliet är han inte lika snäll som jag.

”Det som började med en väckelse i Jerusalem, blev filosofi i Grekland, statsmakt i Rom, kultur i Europa och business i Nord Amerika.”

Over and out

MyTwoCents

=>
20

Ämne: Ledarskap

Nyckelord: , , , , ,

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?