Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Intervju med Ulf Christiansson om väckelsen i Lakeland.

Idag presenterar jag en intervju med Ulf Christiansson angående hans besök i Lakeland. Min intention med detta bottnar i det jag sagt tidigare om att sanningen bör vara det grundläggande i det vi företar oss. Många har känt sig sårade av det jag skrivit om Lakeland, och speciellt de som själva reste bort dit och upplevde Gud. Utifrån detta perspektiv tog jag kontakt med Ulf Christiansson, och under vårt samtal fann jag ut att vi faktiskt hade ganska mycket gemensamt.

Hans längtan efter Gud och det Han ska göra präglade vårt samtal, och jag kände en hjärtats enhet med min barndoms hjälte. Oavsett vad man tänker och tycker om det som skedde i Lakeland kan vi aldrig ta ifrån människor det de upplevt. Denna intervju är en så kallad ”raka frågor – raka svar intervju”, och jag vill här i förordet tacka Ulf Christiansson för att han ställde upp. Om alla vore så hungriga och längtande som han hade Sveriges kristenhet sett annorlunda ut. Jag har lärt mig något viktigt det sista året, och det är att man kan vara ett i Anden utan att hålla med varandra i allt.

En av Uffes gamla sånger heter ”Spring inte bort från sanningen…”
Det är ett motto jag vill leva efter.

 

I respekt och kärlek,
Andréas Glandberger

Förord av Ulf Christiansson.
Jag har gått med på denna intervjun därför att du Andreas bad mej om att få göra en intervju i en ärlig och uppriktig anda med raka frågor, raka svar och därför att jag efter att vi talats vid, känner att jag kan respektera dej för det.

Jag vill tillägga att jag inte behöver stå till svars för någonting när det gäller vare sej Todd Bentley eller väckelsen i Lakeland, jag säger det igen… jag talar ifrån en upplevelse och ifrån dom intryck jag fått efter att ha befunnit mej på plats, det är värt att ta med att dom allra flesta som är kritiska aldrig har varit där, (en del har inte ens sett det på TV och den kritiken avfärdar jag utan undantag)….jag kan heller inte göra sådana här intervjuer för ofta, då det tar väldigt mycket tid och kraft, jag måste förklara med allt jag har och för att jag känner att en del läser vad jag säger med ”förstoringsglas” och det är helt ok, men då måste jag också lägga ner lite mer extra tid och kraft för att så mycket som möjligt försöka förmedla vad jag upplevde.

Dessutom sitter jag just nu i studion med Jerusalems nya produktion samt en solo julplatta som skall vara framme innan jul. Dessutom börjar vi denna hösten med offentliga möten med ”the HOUSE” här i GBG…så nu har jag sagt det.


Ulf Christiansson

Frågor & svar.

Du besökte Lakeland för att själv ta del i väckelsen där, och din rapport lästes av många här i Sverige. Blev du förvånad över responsen?

Uffe:
Ja, anledningen till att jag skrev rapporten var att jag ville dela med mej av allt det fantastiska som Gud gjorde med mej och dom andra som var med, till familj, vänner o bekanta, men när sedan Stefan Jernsand på Worship Sweden… www.worshipsweden.org…läste detta så frågade han mej om han fick lägga ut detta på hemsidan, och jag sa ok till det. Det blev väldigt mycket positiv respons på det jag skrev, faktiskt ingen negativ alls…Kritiken emot Lakeland, kom ju egentligen senare, så uppfattar jag det.

Vad är frukten i ditt eget liv efter besöket i Lakeland?

Uffe:
Jag har fått en större eld i mitt liv, mer kärlek till människor och Jesus så som jag upplever det, känner mej gladare och har fått mer tro på att Jesus kommer att förvandla Sverige, känner mej överhuvudtaget mer välsignad, har också fått en större längtan efter att få se under, tecken och kraftgärningar här, och har också fått en större nöd för Sverige (som vi har bett och fastat för här nere i GBG i nu 4 år, detta sedan jag flyttade hem ifrån USA). Det kom för övrigt under John o Carrol Arnotts möte i Lakeland den 17 Juli ett starkt tilltal till Sverige och Skandinavien om att vikinga anden som vi en gång hade skulle komma tillbaks över våra nationer, menas då med att erövra och inta områden för evangeliet…..vi blev framtagna på scenen och det bads speciellt för detta…”there’s something special with fire from the north” sas det bland annat…..just den stunden var oerhört stark för oss som var där.

Anser du att kritiken gentemot Lakeland och Todd Bentley varit missvisande och fel?

Uffe:
Emot Lakeland, ja, (Todd kommer lite längre ner) om man inte menar den vanliga skeptisismen som följer med i alla väckelser…därför att jag menar att detta är och var fött av Gud, det är inte kompromissbart för mej att avfärda detta….annars skulle Gud vara schitsofren för mej…..och det är Han inte.
Det kan ju inite vara så att det jag fick uppleva inte gäller bara för att Todd körde fel med sin familj, då får jag ju avfärda en hel del saker bakåt i mitt liv bara därför att en del av människor som varit till välsignelse för mej senare har tappat smörjelse eller gått fel…ex. Roberts Liardons profetsia till mej i slutet på 80-talet var oerhört stark och direkt ifrån Gud, men senare så kom det ju fram en del saker som inte var så bra med honom.

Det är utan minsta tvekan så att Gud använder bristfälliga människor, det tror jag ingen kan opponera sej emot…Todd är ju ett skinande, färskt exempel, tillika med många andra igenom åren, även i bibeln har vi en hel rad av dessa som Gud helt tydligt använde för att vända negativa trender och bryta kontroll över Guds folk. Jesus är ju den ende som inte hade någon brist, faktiskt.

Att Todd skulle vara en villolärare köper inte jag, inte heller att han är farlig för Kristi kropp, tror att han kan komma igen efter att det att han fått ödmjuka sej och erkänna sina misstag och jag hoppas att han gör det, men det finns betydligt andra saker i Kristi kropp som är farligare i så fall. Men Paulus säjer att den som står i tjänst för Gud skall få en dess hårdare dom och det betyder ju att man inte kan leva eller göra vad som helst detta gäller ju Todd och oss alla som tjänar Gud som både pastor eller ledare.

Todd är ju en människa som dessutom är väldigt ung och har en brokig uppväxt (har läst hans bok) och kanske snabbt har fått ett utrymme som han inte klarat av, men ändå så valde Gud att använda honom för att tända en gnista i Kristi Kropp, jag har inga problem med hans tatueringar vare sej dom är gjorda före eller efter, jag har inte heller problem med hans ”bam” eller fire, fire, det finns mycket som vi gör idag som inte står i bibeln…när det gäller den s.k. våldsamma förebedjar stilen….så ta då med i bilden att Smith Wiggelsworth sparkade ett barn (tror jag att det var) som blev helat, Kenneth Copeland gjorde också något liknande ( en knytnäve i magen) med en cancersjuk som blev helad, Jesus gjorde också konstiga saker, Elia gjorde det, Elisa etc. så jag vet inte riktigt vad, annat än att det skulle vara vansinne att säja till folk att det är ok att sparka och slå på folk hur som helst, som om det vore en ny metod…men om Gud säger till någon att göra det (en del säger att Gud aldrig skulle göra det, men hur kan den personen veta det), och den personen blir helad, vem är då jag att sätta mej över det. Jag upplevde det inte så i Lakeland heller.
Jag skulle inte sparka eller slå någon godtyckligt i varje fall, har heller aldrig gjort det……
Men Gud kanske utmanar oss med detta, kanske i varje fall…….vi måste ju våga tänka tanken, Gud utmanar ju också.

Min fru blev helad i sin nacke efter många år av värk, hon är en av många som blev helade i Lakeland (som jag såg med egna ögon) inklusive andra som upplevde upprättade äktenskap, nytt möte med Jesus, helade i sitt känsloliv, min mamma som nu är 80 år, hon sa efter att vi kommit hem till Sverige; Ulf, jag känner att något har hänt på insidan, jag har blivit förvandlad…….detta vill Satan väldigt gärna ta ifrån dom som fick uppleva detta, han kommer inte att kunna ta detta ifrån oss i varje fall…….Jag uppmanar andra bröder och systrar som upplevt Guds vidrörande i Lakeland antingen via TV/internet eller på plats, att hålla fast vid det du fick och inte backa ifrån det GUD gjorde! Det du fick uppleva som gav dej nytt mod och ny glädje var 100 % ifrån Jesus och ingen annan.

Förstår du att människor reagerat negativt beträffande Todd Bentley och Lakeland?

Uffe:
Tror att jag svarat på detta i fråga 3, men jag kan förstå att om man inte har varit där, då har man heller inte med sej den upplevelsen och den påtagliga erfarenheten man personligen varit med om, för att sedan möta det negativa som kommit emot Lakeland väckelsen. Jag tror att den närvaro av Jesus och den härlighet som var så påtaglig där också självklart ger en annorlunda bild av vad Lakeland egentligen var, i synnerhet om man inte varit där. Det var INTE undren och tecknen som var det mest påtagliga för mej utan Guds närvaron och den glädjefyllda härligheten, den var underbar faktiskt och det var den jag hade med mej hem.

Tror du att fokusen på det övernaturliga ökade intresset för Lakelandväckelsen?

Uffe:
Det vet jag inte, men vi lever i varje fall i en tid då det är ett stort behov (har väl alltid varit det egentligen), och det verkar som om kyrkan är den som lever minst i under och tecken på våra samlingar och gudstjänster, när vi borde vara ledande och främst i detta. Att lägga händerna på dom sjuka och be med tro är ju en av de mest primära sakerna Jesus sa vi skulle göra. Jag tror att detta kommer att accelerera i Skandinavien, vi kommer att se döda som uppstår och övernaturliga tecken och under ifrån Jesus i vår nation, det tror jag.

Det som tog mej i Lakeland var bl.a. den enkelhet och själklara tron på att Jesus helar, utan omsvep eller garderingar, han bara gör det, och att döda kan uppstå lika lätt som en förkylning blir botad, att han kan göra vad som helst och att han vill använda oss, det uppmuntrade mej kollossalt.
Men församlingen, Kristi kropp är övernaturlig, den föddes i detta, det är vårt starka vapen och vår seger, och vi har levt alldeles för lite i det och vi behöver leva mer i det än vad vi gjort, tror jag. Vår auktoritet och vårt mandat grundar sej på detta. Genombrott sker genom att vi använder dom övernaturliga vapen Gud gett oss……bön är en av dessa, fasta en annan, under och tecken och kraftgärningar är en annan, detta är övernaturliga vapen, som bryter ner ”höga bålverk”av felaktiga tankebyggnader som byggts upp i människor i decennier här i Sverige. Detta går att riva ner, men det måste rivas ner, och få in en hunger och desperation efter det ÄKTA övernaturliga som är Jesus Kristus, inte astrologi, new age eller whatever och så fort församlingen funkar i detta så bleknar det andra omedelbart och förlorar sin attraktionskraft väsentligt.
Därför måste vi sluta att gnälla över all synd, omoral och occultism etc. som finns runt omkring oss, och istället börja göra vad Jesus sagt vi kan göra, vi förändrar inte detta genom att debattera det, vi förändrar detta genom att använda våra övernaturliga vapen.

Vi har förklarat bort detta med en helgelselära som omyndigförklarat massor av människor att göra Jesus gärningar, helgelse behövs ju men detta sker när vi går, när vi är på väg….många har stannat och väntar på att få ett fungerande kristet liv utan att få det därför att man fått itutat sej att man först måste bli helig sedan kan man göra Jesu gärningar…detta är fel…du och jag är heliga igenom Jesus i samma stund vi blev frälsta…Gud KAN INTE se på oss på något annat sätt…han ser alltid på oss igenom sin älskade son Jesus, med alla våra brister och fel, men utan ett uns av fördömelse, Jesu blod övertäcker detta 24 timmar om dygnet…detta är ju nog för att få oss att gå i taket av glädje. Med detta i sitt medvetande sträcker man ju sej bara efter att vara Gud till behag av hela sitt hjärta.
Vi ser alldeles för mycket på våra brister och fel och alldeles för lite på Jesus och vad hans möjligheter igenom oss tycker jag.

Helt ärligt Uffe:
Ängeln Emma, Bentleys ”angel of healing” – som sades vara samma ängel som William Branham fick hjälp av, ”angels of revival”, encounters with angels osv. Tycker du inte att det är något här som borde få oss att ta ett steg tillbaka och ifrågasätta?

Uffe:
Ja, helt ärligt…..
Det nämndes aldrig en enda gång i Lakeland vad jag vet om ängeln Emma, förutom en gång då Todd sa; ”Me being led by an angel called Emma, what on earth are you talking about”? Så jag vet inte, om han med det tog avstånd ifrån detta eller inte, men det var kritikerna som gjorde en stor grej av detta och kanske det är det, kanske inte, jag vet inte, det var i varje fall långt ifrån huvudströmmen av vad Gud gjorde där, det fanns inte ens en känsla av att detta skulle ha färgat det som pågick när vi var där (ungefär som JDS läran som Livets Ord var anklagade för, mej veterligt talades det aldrig om detta i bibelskolan, men däremot massor av kritikerna)……men….i så fall behåller jag det som har välsignat mej MYCKET, eller snöar in på ängeln Emma och tar ett steg tillbaka och ifrågasätter om hela Lakeland väckelsen verkligen var ifrån Gud. Jag väljer det första, därför att JAG MÖTTE GUD I LAKELAND, så är det för mej oavsett vad andra tycker eller inte. Jag kommer i varje fall inte att bli nån ängladyrkare om nån tror det.

För övrigt så tror jag vi kommer att få mer uppenbarelse av vad som sker i den andliga världen där änglar (milliarder av dom) kommer att ha en stor uppgift i den yttersta tidens väckelser, jag har själv aldrig sett en ängel men skulle gärna vilja, om inte bara för att det skulle uppmuntra mej och vara väldigt coolt.
Det måste ju också vara så att en del får uppenbarelser, och många sådana, medan andra får få eller inga synliga änglabesök, syner, visioner etc. och varför Gud ger det till den eller den kan jag inte svara på.
När Petrus blir befriad ur fängelset av en ängel, då när han återvänder till sina egna, så reagerar tjänsteflickan och församlingen med en nästan ”nonchalant” attityd inför att han står utanför och vill komma in, med detta; Det är väl hans ängel! Ungefär som om det var det vanligaste i världen. Så det måste ha varit ganska vanligt med änglabesök tror jag….och om det var så på den första tiden hur kommer det då inte att vara i den sista tiden? Dubbelt upp, eller?

Jag tycker att vi har fått nästan nån sorts ”newage fobi” att så fort änglar finns med i leken så blir det ”för mycket”, tror faktiskt att vi står (hoppas jag) lite stabilare än att vi skulle snöa ut i nån ”flaky” pryl om änglar, jag känner min Pappa mer än så och Han talar i mitt hjärta när jag vill lyssna, och det vill jag, han leder mej med sin Heliga Ande varje dag…..jag är glad och trygg för det. Tror också att Satan vill ”smutsa” ner saker för att vi skall fly det och aldrig gå in i välsignelser Gud vill ge oss, sätta fruktan i oss. Vi kommer att behöva änglar ”tjänsteandarna” i det som nu börjar ske, och jag tror att dom är beredda tillsammans med oss att strida och betjäna och skydda i den andliga världen, sedan får vi självklart hålla oss inom det som Herren gett oss. Jag har tjänat Gud nu i snart 40 år och jag tror att jag kan känna i mitt hjärta när det börjar gå överstyr, i varje fall så är det den enda vägen för mej och den har hållit fram tills idag…..

En del av kritiken har handlat om det som många karakteriserar som ”upplevelsekristendom”. Vad är din kommentar?

Uffe:
Ja, vi behöver upplevelser, vi har matats med undervisning och kunskap, men varit andliga krymplingar i att göra det vi blivit lärda att vi skulle göra. När vi börjar GÖRA detta så får man en upplevelse, en tillfredställelse av att se det funka, den upplevelsen är obetalbar. Sedan så finns det upplevelser man gör med Jesus som vi gjorde i Lakeland, den var också obetalbar för oss därför att den gav oss en spark framåt.
Sedan så finns det människor som åker ifrån konferens till konferens, ifrån möte till möte, ja t.o.m. jorden runt för att få en ”kick” …och sådana fanns det säkert i Lakeland som över allt annars, förresten jag såg självklart sådana som betedde sej ”flaky”, så var det. Att söka upplevelser för sakens skull utan att det ger mej ny fart framåt tror jag blir fel. Men upplevelser kan ju inte vara fel, den Helige Ande vill ju ge oss detta, och vi har känslor som människor, men vi lever av tro.

Fick personen Todd Bentley för mycket fokus, och tror du att många attraherades av Lakeland på grund av honom?

Uffe:
Säkert så var det många som attraherades av Todd och åkte dit för det, jag vet att icke kristna gjorde det, vilket är lite underligt, kanske av taueringarna eller av enkelheten, Todd ger ju inte ett intryck av att vara en ”samfundsperson”, TV-preacher eller en lärd person, utan han appellerar nog mer till folket på gatan tror jag och det var också en hel del just den typen av människor där, vilket var väldigt fräscht tycker jag.
Men hur man nu vrider och vänder på detta så går det ju inte att undvika att det är människor som syns, så är det ju bara. Jag upplevde inte att Todd pushade sej själv och höll på med en massa egoprylar, det kände jag inte när jag var där, även om det självklart var så att jag inte intog en inställning som gjorde honom perfekt, men jag höll inte på att ifrågasätta hela tiden i den atmosfären som var där.

Det finns ju självklart omogna människor som mer ser till personer än på Jesus, deras liv måste ha fått sej en knäck när Todd inte klarade att hålla detta, och det är ju tragiskt, då hoppas jag att dom lär dej av att inte sätta tjänster eller personer högre än Gud, då får ju detta bli en läxa ifrån Herren, men jag byggde inte mitt liv på en person i Lakeland, utan på Jesus som faktiskt fyllde mina behov. Det kom ju också fram en hel del andra tjänster under den senare delen av väckelsen i Lakeland, som jag upplevde var väldigt starka, Ryan Whyatt, Roy, Bobby Connors, Jeff Garmin och andra hade flera starka möten i det flöde som var där, även om Todd var väldigt tongivande ifrån början.

För övrigt vill jag säja att det finns en person, en gudsman, som jag haft stor respekt för genom åren och det är Rick Joyner, jag uppmanar alla att läsa vad han skriver om det som hänt i Lakeland och om Todd Bentley som, vad jag förstår, han har daglig kontakt med. Jag tycker att han alltid agerar ”faderligt” och samlat, inför saker i sina brev, hans böcker är också väldigt bra.

Du har ju själv använt ganska kraftiga karakteristiker mot de som kritiserat Lakeland, och ett ord som gått igen hos flera är farisée. Tycker du det är en rättvis bedömning av de som varnat för det de anser är förförelse och villolära?

Uffe:
Ja, när man visar en ton och en oförståelse för att det är en broder vi talar om, och häver ur sej en massa om att detta är en osund, falsk och människoproducerad väckelse (hur det nu går ihop att lura 1000-tals, 1000-tals människor att komma och uppleva Gud och dom gör det, som jag gjorde, och ändå säga att det är en falsk företeelse)…dessutom är Todd en värderad broder till oss som bekänner oss som kristna och skall bli behandlad som detta. Det har också ibland funnits en ton av självrättfärdighet och förakt emot detta i Lakeland, och det tycker jag inte om.

Men jag har aldrig sökt strid om detta med Lakeland, jag bara berättade att jag blivit väldigt välsignad, men det verkar som om detta rört om i grytan mer än vad jag trodde och det kanske t.o.m. är bra? Så den som känner sej träffad av detta får kanske tänka efter då….jag vill säja detta med ödmjukhet, och jag menar det.
Men jag tror att vi behöver rensa ut detta ur våra liv, och nej, jag tycker inte att det är en rättvis bedömning…..villolära är ett ord som man lätt kan kasta ur sej……det tycker jag inte man skall göra om man inte ens satt sin fot i Lakeland, jag tycker att det behövs mer än det som man fört fram för att bli trovärdig i sin kritik. Allt som vi inte är vana vid blir till slut villolära, allt vi inte ”känner igen”.

Fariseerna letade efter fel, dom ”vaktade” på Jesus hela tiden för att hitta något att kunna anklaga honom för…så tycker jag att en del gör…när man helt negligerar det som många människor fått uppleva av både helanden och ny eld i sitt liv och inte ens kan glädjas med det …det är farisism för mej. I Apostlagärningarna blir en man helad, ett fantastiskt mirakel som Petrus occh Johannes förmedlar så att alla ser det, men fariseerna var inte alls intresserade av att mannen blivit helad, inte ens glada över det, utan man försökte hitta något fel så att man kunde förbjuda Petrus o dom andra att fortsätta göra detta i Jesu namn, det var det viktiga för dom. Likaså mannen med den förvissnade handen. Detta funkar också ofta så att man har svårt att vara glad över att det händer saker som Gud gör om det inte sker ”hos oss”.

Att säja att Gud INTE var där i Lakeland och mötte människor i helande och upprättelse, är en ren och skär lögn. Detta är en andemakt, en kontrollerande kraft som sätter fruktan i människor, detta har påverkat oss, och det är en allvarlig sak. Det handlar inte bara om Lakeland, det handlar lika mycket om vår kontinent tror jag. Inte för inte så profeterade Kim Clement förra året ut just detta över Sverige:

”God says; I’m sending it out. Sweden, Sweden, great shall be the miracoulus intervention of God. For the religious power that has held you by your throat and strangled you has been cursed and broken.”

Man kan ju fråga sej var vi har dessa människor idag, dom måste ju finnas i våra kyrkor, kanske vi alla har fått en liten farisee i oss genom åren, i så fall behöver vi be Jesus att befria oss ifrån detta och det fort. Lite surdeg syrar hela degen, sa Jesus. Jag säger inte att alla som har frågor om Lakeland är en farisee, men jag tycker inte om, och det är orättvist emot dom som fått möta Gud på olika sätt när man varit där eller tagit emot framför TV:n eller Internet, ett sågande av i princip hela det verk jag menar Gud gjort där och fortfarande gör vad jag vet. Jag kan inte hitta några andra i bibeln än fariseerna som gjorde så. Inom parantes vill jag säga att vi kanske skulle kolla lite på hur vi själva har det i vårt avlånga land, lite mer ödmjukhet och förkrosselse kanske inte skulle skada för villolära kan ju också vara när ledare säger till en sovande församling att allt står väl till, när det inte alls står väl till.

Vi har inte speciellt mycket att visa upp tycker jag, vår duktighet faller ganska fort till marken inför vad Gud gjorde och gör på andra platser Upp.3:17… du säjer du är rik, men du vet inte om……..om man nu förfasar sej över det som skett i Lakeland så kan man ju undra varför ingen talar om det ekorrhjul av verksamhet som spinner runt, runt år efter år utan att någon stoppar upp och börjar ställa frågan varför vi jobbar så mycket och lägger ut så mycket pengar och kraft och tid med så lite resultat? Kan vi möjligen ha fel i det vi gör på någon punkt, eller skall Gud ordna det också? Varför har vi inga köer (det var ju längesen nu) utanför våra kyrkor längre, varför springer människor inte fram för att få tag på det vi har att erbjuda, varför tycker människor instinktivt illa om kyrkan i västvärlden, men har väldigt lite problem med Gud? Varför? Visst händer det att folk blir frälsta och helade, men ändå är det en sån liten del av vad det kunde vara, det är jag övertygad om.

Om inte Lakeland gav dej nåt, eller du inte ens tyckte om det, det är helt ok, bara du gör det, bara du gör det han sa, så möts vi längre ner längs vägen då……och tro mej, jag går ner på mina knän över min egen avfällighet och bekvämlighet inför detta, jag har lika stor skuld till att det ser ut som det gör, det tänker jag inte hyckla med, jag tjänar ingenting med att dölja det, men ber och ropar till Gud att hjälpa mej i min desperation efter att få se en förändring, en reformation, en revolution i Jesu namn…Jesus, jag lägger ingen begränsning på hur du skall komma bara du kommer, jag är hungrig Jesus, hungrig efter dej, Gud jag gråter och längtar efter mer av dej, mer av dej…jag vill inte vara nån expert, en som kan allt, som har allt under kontroll, ta bort det ifrån mej, jag vill vara ödmjuk och enkel inför det du gör, jag vill älska dej mer och mina medmänniskor, jag vill ha ett mjukt hjärta inte ett hårt….jag är svag men du är så fruktansvärt stark, så använd mej, använd mej, gör mej till eldslåga, Jesus…..jag lever för detta Jesus, för ditt rike…

Enligt J. Lee Grady redaktör i Charisma Magazine, lär God TV ha sagt: ”any criticism of Todd Bentley is demonic”?
”This ridiculous statement was actually made on one of God TV’s pre-shows. In fact, the network’s hosts also warned listeners that if they listened to criticism of Bentley, they could lose their healings.”
Tycker du God TV:s attityd är sund och riktig beträffande kritiska funderingar i bedömandet av Bentley?

Uffe:
Visste inte om att dom sagt så, men det uttalandet var dumt, tycker jag,.

Efter att Bentley drog sig undan har det framkommit rapporter som på ett mycket starkt sätt antyder att han haft sexuella relationer med flera kvinnor, att han drack omåttligt mycket alkohol, att han var en notorisk lögnare, osv. Mycket av informationen kommer från de som stod med honom tidigare. Förändrar det din bild av Todd Bentley och Lakelandväckelsen?

Uffe:
Av Todd blir det ju så (”antyder” är ett ord som säjer att vi inte vet just detta), av Lakeland väckelsen, nej.

Vad tror du kommer att ske vidare med väckelsen i Lakeland? Dör den ut eller var detta starten på något större?

Uffe:
Jag blev intervjuad av Världen idag när jag var i Aneby, där sa jag innan jag åkte över för andra ggn att jag hade en känsla av att ”the Outpouring” skulle avta och ett skifte skulle ske, det tror jag också att det gjort och nu gör….Lakeland var bara början tror jag, en ”Ignition” till det som behöver ske, jag är övertygad om att Gud har och hade detta under kontroll, Han vet att Han använde bristfälligt material och gjorde vad han behövde för detta, det bara gör Honom ännu större. Han rörde upp vattnet i kristenheten med detta och sa ”Come get some” det betydde mycket mer tror jag än bara vad vi sett till det yttre……jag känner på mej att det kommer en väckelse/rörelse som ställer alla våra förutbestämda bilder på kant…detta för att Herren utmanar vårt sinne för att få fram vad som finns på vår insida.

Hur ? vet jag inte…. när ? ja det behöver nog komma nu och på ett sätt har det det…men det får jag överlåta till Jesus, jag vill i varje fall hålla mej redo så mycket jag kan för det.

Vad tror du är orsaken till att vi kristna i Skandinavien viktlägger det andliga skeendet i USA så pass mycket som vi gör?

Uffe:
Därför att USA har betydligt fler starka tjänster än vad vi har här och är ofta längre fram tycker jag (det betyder självklart inte att det alltid är så)…men varför är det ofta så? Kanske för att i Europa har vi ofta haft en tradition genom århundraden av att statlig-göra och med förmyndarmentalitet kontrollera Kristi kropp och styrt därefter, vi har ju en hel del lik i bagaget ifrån tider då religiös frihet knappt existerade. Många valde då att emigrera för att få frihet att ha ”gudstjänst” så som man kände man ville och utan inblandning av nån sorts ”bror duktig”….

USA har ju också sina problem med kyrkan, där bekvämlighet, maktmissbruk och religiös kontroll och fyrkantigt tänkande fått regera en hel del. Trots detta så tycker jag att Amerika har en av traditionen generösare inställning till religiöst liv. Att vara pastor i USA är mycket mer respekterat än här i Sverige, där det nästan blivit ett skällsord. Det är viktigt att man får utöva sin religion i USA, man ärar och skyddar sin ”konstitution” med en nästan helig övertygelse. Detta skapar också ett annat klimat för att söka Gud och att våga ge sej ut på vattnet tror jag, att ta risker. Vi har inte speciellt mycket detta i Sverige där vi pratar mycket om rätten till det och detta, men har svårt att se vad det egentligen betyder.

Vi har liksom ingenting utanför oss själva att följa, det har man mycket mer i USA. Vi är också väldigt rädda i Sverige för att bryta ”normen” att sticka ut, detta är ju även väldigt starkt gällande i kyrkan också, kanske t.o.m. mer där, än i det övriga samhället. Jag tror det helt enkelt är omöjligt att gå med den nuvarande normen om du skall följa Gud fullt ut, men det blir ett högt pris att betala. Vet inte om det är svar på frågan, men det får vara så.

Hur kommer det sig att väckelsehistorien präglats av ledare med förhållandevis stora moraliska brister, men som trots sina mänskliga svagheter användes starkt av Gud?

Uffe:
Därför att som jag sa förut, Gud använder människor, Han har t.o.m. gjort sej beroende av oss, det är väldigt stort tycker jag. Han tror på oss, trots allt dumt och korkat som vi gör ibland, Han t.o.m. uppmuntrar oss att göra under och tecken och kraftgärningar igenom Hans namn. Allt VI behöver göra är att TRO, detta är en fantastisk sak tycker jag. Han underkänner inte oss, ingen av oss, tvärtom. Alla som används just nu är också människor med brister på många områden, inklusive mej.

Hur ser framtiden ut för Skandinaviens kristenhet tror du?

Uffe:
Jag tror och många med mej, att vi står på tröskeln till en omskakande reformation, eller revolution om man så vill…..inte förnyelse i första hand, utan en förvandling av församlingen, ett återvändande till originalet om man så säjer……läser en hel del just nu i Apg. därför att det var ju där allsammans började, tror att dom flesta håller med om detta, sedan hur detta skall ske vet inte jag, men om man lyssnar så har man aningar, Gud talar ju till oss om vi vill lyssna. Man måste inte vara teologiskt utbildad för att höra ifrån Gud.
Man detta kommer nog inte att ske utan turbulens och omvälvningar, tror jag.

Evangeliet och Guds vägar är egentligen konfronterande i sej själv, det är så mycket som är tvärt emot denna världens värderingar och synsätt och handlande…det handlar ju om två motsatta andar, kan man säja, och ju mer vi kristna blivit babyloniserade, ju mer kommer det att slita i oss när Jesus börjar dra in sin brud, sin församling, för få in henne till Lammets bröllop som det heter. Hos. 11:4…med lena band. med kärlekens tåg drog jag dem…..

Detta kommer att gå rakt igenom alla strukturer och samfundstänkande, också inklusive dom som idag befinner sej utanför, även dom som inte ens känner Honom…Han samlar sin brud, sin församling, sin arme, sin familj ut ur alla sammanhang och chatteringar…Han erbjuder oss ödmjukhetens luggslitna mantel som innehåller all Hans auktoritet och härlighet, detta, tror jag, kan man bara se när man gått igenom porten som är så liten att man får krypa igenom den, om jag nu kan tala i bilder.

Vad är DITT budskap till de kristna i Skandinavien?

Uffe:
Se om ditt hus, var brinnande i ditt hjärta. sök elden, sök Jesus, se till att du HAR olja i din lampa, Jesus sa inte detta för att det var en ”vacker bild” utan Han menade detta, detta är en verklighet. Han kommer att besöka oss nu, må Gud hjälpa oss att känna igen Honom, fly ALL kyrkopolitik, bed och ta tid, prioritera honom före det som du har satt före honom nu…..han är full av nåd och sanning, sanningen är inte farlig bara sann om vi vill ha den, och den sätter den fångne fri, du och jag skall leva i frihet…det är vår Gudsgivna rätt.

Låt Jesus få komma som det profeterats…rulla ut den röda mattan…välkomna konungen, denna gången kommer han inte som ett Lamm utan som Konung…världen väntar på det äkta, sträck dej efter det…och spring fram och ryck det till dej, bry dej inte om vad människor tycker och tänker, vänta inte på att andra skall göra det…gör det själv, och fullborda ditt lopp och få din krona…..
Älska Gud och älska din nästa, bestäm dej för det…..
Så, kom med ditt rike Jesus, här i Sverige, KOM!

Var väldigt mycket välsignad…….

I kärlek, Uffe.

Foto: Ulf Christiansson ©

Dagen skrev lite om Uffes nya skiva och om församlingsgemenskapen han är med att starta.

 

=>
20

Ämne: Ledarskap

Nyckelord: , , ,

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?