Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

15 minuter från världens undergång …

”Det känns som om vi är 15 minuter från världens undergång.” Den beskrivningen kommer från chefen för aktieförvaltningen på en brittisk storbank. Den förre presidentkandidaten John Kerry säger att det handlar om att förhindra att tre miljoner jobb försvinner på några veckor. Den finansiella krisens omfattning kan nog inte överskattas. Krispaketet verkar just nu vara i hamn och den republikanska senatorn Judd Gregg säger ”vi har hittat lösningar på allt”, vilket hånas lite varstans.


Har verkligen det amerikanska ”bail-out-förslaget” lösningar på
allt?

Här hemma i Sverige så säger finansmarknadsministern och pingstvännen Mats Odell (kd) att det nya krispaketet ”kan leda till att våra finansieringsmarknader fungerar bättre och att investerare vågar låna ut till banker och att bankerna vågar låna mellan sig igen”.

Ni hör själva! Det kan leda till att investerare vågar låna ut till banker och att banker vågar låna mellan sig igen. Vi ser alltså en situation där ingen litar på någon just nu. Sådana situationer skapar låsta lägen som inte gynnar finansmarknaderna. Dessa bygger ju nästan uteslutande på förtroende. Förtroendet smörjer marknaden så att vi inte alltid behöver redovisa en krona för att kunna låna ut en krona osv.

En allvarlig förtroendekris för de finansiella systemen kan leda till en helt ny finansieringsstruktur med nya betalningsmodeller som bygger på principer som inte liknar dagens. Vi kan av nödvändighet tvingas in i ekonomiska modeller som kan äventyra demokratiska självklarheter. Alternativet kan bli likviditetskriser som utlöser akuta problem för medborgarna att få ut sina pengar från banken.

Kan det finnas kopplingar mellan finanskrisen och att USA tar hem en brigad från 3:e Infanteridivisionen? De har som uppdrag att lösa konflikter med militära medel på hemmaplan. Den 1 oktober är de igång.

Ikväll startar Trumpetfesten! Det är exakt sju år kvar till Trumpetfesten 2015.

____________________________________________

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3130&a=833863
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3130&a=833880
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3130&a=833842
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3130&a=833746
http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/artikel_1797577.svd
http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/artikel_1797205.svd
http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/artikel_1796933.svd
http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article418763.ece

=>
20

Ämne: Politik, Ekonomi & Samhälle

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?