Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Ekot av Hörnmarks tystnad

När EFK:s största församling öppnar medlemskapet för homosexuella som lever i partnerskap, så är det en fråga som omedelbart kräver reaktioner från det andliga ledarskap som anser att detta är problematiskt. Tidningen Dagen visste att berätta detta redan i fredags. Därför har vi i helgen kunnat följa vad både Ulf Ekman och Stefan Swärd anser om detta. Eftersom både Ekman och Swärd har bloggar så är det självklart att de omedelbart går ut och markerar sin ståndpunkt. Ledaren för det största samfundet som borde se  detta som problematiskt har också en blogg. Men där kan vi bara läsa att det är fullbordat  och då syftar pingströrelsens ledare, Pelle Hörnmark, inte på den här frågan.

pelle20hc3b6rnmark
Pelle Hörnmark borde i dessa tider vara mycket tydlig.

Som ledare bör man ju förstå hur saker och ting hänger ihop. Det här med kommunikation till exempel: Vad signalerar Pelle Hörnmark som bloggande samfundsledare genom att inte omedelbart skriver om detta? Jag kan ge några tänkbara alternativ:

1) Frågan är inte så intressant för Pelle.

2) Pelle har en åsikt i denna fråga som han inte vill ge offentlighet åt.

3) Pelle hänger inte med i vad som händer.

4) Pelle tycker inte att man kan svara snabbt på en sådan här komplicerad fråga och genom att tveka signalerar han att det inte är otänkbart att göra likadant inom pingströrelsen.

Vad missar Pelle Hörnmark som samfundsledare att kommunicera genom att inte omedelbart skriva om detta? Det beror väl lite på vad Pelle har för åsikt. Men om han var emot den här utvecklingen så missar han enormt mycket med att dröja med ett svar. Om Pelle är emot att homosexuella par skall kunna bli medlemmar missar han att kommunicera följande:

1) Pelle kunde snabbt ha markerat att några sådana planer inte finns inom pingströrelsen (om det nu inte gör det!) och därmed göra det besvärligt för dem som redan nu börjar resa sådana krav. Förmodligen har det redan talats och planerats i frågan. Stefan Swärd berättar på sin blogg att han haft 5500 besökare i helgen. De som har engagemang i frågan har nog redan grupperats.

2) Pelle hade kunnat visa att frågan är viktig (om den nu är det!) och att detta är en fråga som inte kommer att behandlas med kompromisser och kohandel.

3) Pelle hade kunnat markera att pingströrelsen har en bibelsyn som inte är lika liberal som Sarons (om nu pingströrelsen har någon sådan bibelsyn!).

Pelle Hörnmark borde i dessa tider vara mycket tydlig med sådana här frågor, vare sig han tänker gå till höger eller vänster. Ibland får jag för mig att vissa ledare är tysta för att inte störa de äldre som offrar pengar och ser till att verksamheten får medel. Men tystnaden talar ibland högre än många ord. Just nu ekar det runt om i Sverige av Pelle Hörnmarks tystnad. Detta eko sänder helt fel signaler.

/Haggaj

Länktips:
http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=168125
http://kennethnyman.blogspot.com/2009/04/oklar-syn-pa-vad-en-kristen-kyrka-ar.html
http://barnabasbloggen.blogspot.com/2009/04/oppenhet-och-tydlighet.html
http://mikaelkarlendal.pingstkyrkan.net/?p=49

=>
20

Ämne: Övrigt

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?