Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Att peka ut en andligen spetälsk

Det finns bibelord som förmodligen är understrukna med rödpenna i miljontals biblar, favotitcitat som Joh 3:16, Ps 23 eller 1 Kor 13. Men finns det något bibelord som har sämre rykte än kapitlen i 3 Mos om spetälska på människor och hus?  Oförtjänt dåligt rykte skulle jag säga. Jag har tagit del av tre utläggningar om denna text på några dagar, utläggningar som alla tre har olika utgångspunkter. Den här veckan läser man nämligen ur 3 Mos 12:1-15:33 i synagogorna.

monte-judah
Monte Judah predikar om när någon pekar ut någon att vara andligen spetälsk.

En intressant iaktagelse är att texen om spetälska i mångt och mycket handlar om vilka som inte skall få vara med i lägret. Ni kunde se kopplingen redan i Fredriks bloggpost De levande döda. Enligt den judiske rabbin (Rabbi Chaim Richman) jag lyssnat till så var den spetälska som beskrivs i 3 Mos inte detsamma som sjukdomen lepra, även om det finns likheter. Det var ett tecken från Gud i himlen som talade om för en person, på ett väldigt personligt sätt, att de inte betedde sig ordentligt. Personen i fråga måste ju då bege sig till prästen, som sedan gav de anvisningar som behövdes för att personen skulle kunna komma tillbaka till sin rätta plats. Jag tycker detta är en mycket viktig instruktion just denna vecka då medlemskap i Sveriges olika församlingar har diskuterats på både bloggar, i tidningar och på predikantråd. Det var i GT prästens roll att föra tillbaka de som blivit orena och kommit utanför lägren. De förtjänade tydliga anvisningar hur detta skulle gå till och om ni läser texten så ser ni att prästen har en avgörande roll i de olika momenten för att få personen tillbaka. Ni kan se rabbinens utläggning i videon längre ned på sidan.

Den tredje vinkeln på detta illa ansedda bibelord kommer från Monte Judah. Han tar i sin predikan upp hur det skulle gå till när någon får en blemma eller utslag som kanske kunde vara spetälska. Monte vrider snabbt begreppen till att handla om vår tid och då blir det frågan om en andlig spetälska. Personen i fråga skulle i GT gå till prästen som personligen skulle undersöka denne. Idag så går många predikanter istället till de andra bröderna och skvallrar vilka de anser ha spetälska. Monte menar också att de krav som ställs på en cohanim – en präst – är det ingen av oss som uppfyller, så det blir svårt att peka ut någon som är andligen spetälsk. Och skulle någon av egna skäl peka ut någon annan som andligen spetälsk, så blir det som när man gräver en grop till en annan, man faller själv i den.

Monte Judah blir också personlig i sin predikan och berättar om när andra predikanter utmålade honom som andligen spetälsk. Han nämner en episod för tolv år sedan som även i denna vecka gjort sig påmind för honom. Faktum är att när jag själv fått fatt på undervisningen från Monte så fick även jag som första reaktion att det var en kille som man skulle passa sig för. Han hade tydligen sagt det och det och gjort det och det. Vid närmare undersökning fick jag dock rätsida på de påstådda uttalandena från Monte Judah och jag är glad över att jag inte enbart lyssnade på den som ville svärta ned honom.

Denna predikan är en mycket bra balansering efter en veckas debatt om vem som skall få vara med eller inte lägret. Den som eventuellt känner sig utfryst av debatten som pågått tillägnar jag denna länk till en viktig predikan. För att kunna lyssna gratis så måste ni registrera er på sidan. Efter två veckor tar de bort ”stream audio” och man får istället köpa en mp3-fil för $5. Lyssna på Monte! Vare sig du företräder den ena eller den andra linjen i veckans debatt får du lättuggad matnyttig undervisning aptitligt serverad.

Gå till http://lionlamb.net/v3/BnaiShalom/PreviousBroadcasts . Registrera dig och sök upp Tazria / Metzora. Predikan börjar ca 35 minuter in i ljudupptagningen.

Video med Rabbi Chaim Richman: 


Veckans torahportion: Tazria-Metzora. Så här beskrivs utläggningen: Imagine receiving a report card from G-d, a rebuke from the Master of the Universe when He sees us straying from the path He has set for us. With the rebuke comes the reward: the manifest testimony of His love for us.

=>
20

Ämne: Våra Hebreiska rötter

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?