Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Påve Benedictus XVI fula dubbelspel

73813002fo410_easter

Ingen rök utan eld. Samme man som var med och mörkade pedofilhärvan i början på 2000 talet låtsas nu stå på offrens sida. Det är ett billigt och fult dubbelspel som även de kristna dagstidningarna borde lyfta fram.

Idag skriver TT om hur det katolska ärkestiftet i Dublin ”mörkade” omfattande sexuella övergrepp mot barn långt in på 90-talet. Dagen publicerar meddelandet här.

”Rapporten, som sammanställts på regeringens uppdrag, granskar händelser i den irländska huvudstaden mellan 1975 och 2004. En liknande utredning fann nyligen att övergrepp tidigare begåtts på skolor och barnhem som drevs av kyrkliga organisationer. Skuggan faller nu tung över både kyrkliga företrädare och statsanställda som kände till att det förekom övergrepp. Katolska kyrkans rykte och tillgångar sattes i första rummet när man prioriterade att undvika skandaler, heter det.”    

TT meddelandet avslutar med att ”Påven Benedictus XVI har fördömt prästerskapets övergrepp och sagt att de skyldiga bör ställas inför rätta. När han besökte USA 2008 träffade han personer som blivit utsatta”

Den som gräver det minsta i denna härva som aldrig tycks ta slut finner att detta är efterkonstruktioner. Ty, mycket tyder på att Påven själv (innan sin utnämning) varit en stor del av problemet i pedofilhärvan. Våra Påvevänliga kristna dagstidningar tycks inte ha något större intresse av denna viktiga del av Vatikanens historik.

Så skriver London Evening Standard:

”Påven spelade en ledande roll i en systematisk mörkläggning av sexuellt utnyttjande av barn av katolska präster, enligt en chockerande dokumentär som sänds av BBC kväll. År 2001, medan han var kardinal, utfärdade han ett hemlig påbud till katolska biskopar i hela världen, som uppmanade dem att sätta Kyrkans intressen framför barnens säkerhet.

Dokumentet rekommenderar att inte rapportera sexuella övergrepp till myndigheterna och att biskopar ska uppmuntra offer, vittnen och gärningsmän att inte prata om det som hänt. För att hålla de drabbade tysta, hotades de med bannlysning av Kyrkan, om de upprepar anklagelserna.

The Panorama special, Sex Crimes And The Vatican, undersöker detaljerna i detta mindre kända dokument för första gången. I programmet framkommer också att den katolska kyrkan medvetet gömmer pedofila präster. Det visar att präster som anklagas för övergrepp mot barn i allmänhet inte fått yrkesförbud eller anmälts till Polis, utan bara flyttas till en annan församling, där de ofta fortsatt att utnyttja barn sexuellt. Den ger även exempel på hur mutor används för att tysta offren.

Läs hela artikeln här: http://www.thisislondon.co.uk/news/article-23369148-pope-led-cover-up-of-child-abuse-by-priests.do
Dokumentären går på BBC1 i kväll kl. 22:15

Over and out

MyTwo Cents

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_3853169.svd

=>
20

Ämne: Nya Ekumeniken, Politik, Ekonomi & Samhälle, Villoläror

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?