Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Hemligheten bakom en av USA´s megakyrkor

Under mina veckor i USA vid årsskiftet besökte jag både gamla pastorskollegor och församlingar som var nya för mig. En smått ”irriterande” upptäckt var att medan församlingar krymper i Sverige, växer många församlingar ”over there” så det knakar. Ofta ligger de nära varandra, i samma stad, kanske rent av i samma kvarter. Utan att kannibalisera på de redan frälsta ”hittar” man nya medlemmar på ett sätt svenska pastorer skulle kunna bli smått avundsjuka på.

Mitt i den svåra ekonomiska situationen som råder över stora delar av världen söker sig amerikanarna till Gud medan vi i Sverige förbannar honom, för att använda ett kraftigt uttryck. Under ett par dagars besök i Phoenix, Arizona gjorde vi ett studiebesök i en så kallad Megakyrka CCV (Christ Church of the Valley) som Dagen.se precis talat om i denna artikel. (Fenomenet Megakyrkor)  

Denna församling har ca 12 000 (!) medlemmar och har de sista sex åren växt med ca 1500 medlemmar/året. Så när Gary som ledde besöket samtalar med oss är klart man lyssnar lite extra. Vi ville givetvis hitta svaren på denna kyrkas framgångar och i sann aletheia-ande även möjligheten till att något form av kompromissande med evangeliet låg bakom. Resultatet kan ni nu ta del av i en form av en oförberedd spontanintervju (inga nedskrivna frågor) med dåligt ljus och dåliga kameror. Vid ett tillfälle tog batteriet slut i digitalkameran och vi körde några sekvenser med mobiltelefonens kamera. Studiebesöket varade i flera timmar och jag tror att framförallt en och annan pastor i Sverige kan hitta några guldkorn i intervjuen.

Mot slutet av vårt samtal kunde jag inte låta bli att pressa Gary på vad som lockade hans familj till församlingen. Här följer ett litet utdrag ur konversationen:

Daniel: Vad fick dig och Jenny att välja just denna församling? Vad du vad det var som stod ut? Var det undervisningen, musiken eller visionen. Vet vad det var som drog dig hit?

Gary: För mig så var det Pastor Dons undervisning. För den typ av undervisning som han har är väldigt rak på sak, inte massa andligt hokuspokus. Mycket saker som du kan tillämpa direkt i ditt eget liv. Jag tyckte det var mycket tilltalande.

Daniel: Så det var undervisningen framför allt?

Gary: – Ja det var under visningen. Man skulle kunna tro att till exempel musiken (lovsången) var väldigt cool. Ärligt så är faktiskt musiken i Pure Heart (Garys gamla församling) bättre än här.

Daniel: Så även om vision och allt annat är bra, så är det ändå undervisningen som är avgörande? Tillämpbar i vardags situationer?

Gary: -Ja Om man kommer utifrån så är det lätt att tro att det handlar om att ha den rätta tekniken. De stora skärmarna, den häftiga belysningen. Och kanske man kan säga underhållningen. Men sen om man tar allt det åtsidan så handlar det ändå om gedigen biblisk och Jesuscentrerad undervisning.

Fokus på män

Utöver församlingens bibelfokuserade undervisning har de ramlat på en vision som jag knappt vågar berätta om hemma i Sverige; Fokusera på mannen i huset. Församlingen tog tidigt del av en studie som visar (fritt citerat med ungefärliga procentsatser) att om barnen i en familj kommer till tro finns en 10 procents chans att hela familjen kommer till kyrkan. Om mamman kommer till tro ca 30 procents chans att hela familjen kommer till kyrkan. Men om mannen i huset kommer till tro finns en 70-80 procents chans att hela familjen kommer till tro (!). Christ Church of the Valley har därför satt mannen i centrum (utan att försaka vare sig barnarbete eller kvinnors behov) i allt de gör. Allt från inredning till programblad siktar in sig på män. Inredningen ser mer ut som en hotell eller resort-lobby och samtliga byggnader saknar religiöst krimskrams. Intryck och miljön, åtminstone i huvudbyggnaden är ämnade att tilltala män.

Innan vi lämnade församlingen som hade ett eget kvarter i Phoenix (!) fick jag boken ”Why men hate going to church” av Gary. Du som önskar spinna vidare på denna i Sverige icke politiskt korrekta (eller religiöst?) fokusering kan läsa mer om det här:

http://www.cbn.com/spirituallife/ChurchAndMinistry/menhatingchurch.aspx eller köpa boken här: http://www.amazon.com/Why-Men-Hate-Going-Church/dp/0785260382

Varsågod, se nu på vår mycket enkla spontanintervju. Hoppas du hittar några guldkorn. Tack Tomas för arbetet med översättning, textning och redigering.

Församlingar i Sverige som vågar bryta invanda mönster läser du om på Jaklunds blogg: http://www.dagen.se/blogg/jaktlund/2010/02/unitedidolsant eller varför inte ”Gudstjänst med garanti” eller Glädjetåget som är ett bra initiativ i att dra nya människor till kyrkan.

mvh
MyTwoCents / Daniel

=>
20

Ämne: Aletheia Webb-TV, Ledarskap

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?