Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Allt som kan skakas, skall skakas

Det stormar kring påven. Skyldig eller inte skyldig, det är frågan många undrar över…   Vad säger Guds Ord?

Hebreerbrevet 12: 26-29:  ….men nu har han lovat och sagt: Än en gång skall jag komma inte bara jorden utan också himlen att skaka. 27 Orden ”än en gång” visar att det som skakar skall försvinna, eftersom det är skapat, för att det som inte kan skaka skall bestå. 28 Då vi alltså får ett rike som inte kan skaka, låt oss vara tacksamma och tjäna Gud efter hans vilja, med vördnad och fruktan. 29 Ty vår Gud är en förtärande eld

Katolska kyrkan skakas nu av skandal efter skandal. Misslyckade mörkläggningar och underliga uttalanden från biskopar och kardinaler som tycks ha tappat den enade fronten och talar fritt ur hjärtat.  Med hjälp av nyheter i realtid, bloggare och internetforum sprids information i blixtfart som tidigare tog månader, år, ja decennier att nå fram.  

Ultra-protestanter och katolikhatare får vatten på sina kvarnar och Kyrkans ledarskap har fullt upp med ”damage control”.

Egentligen är det inte så märkligt, det som nu sker. Guds Ord säger att det skall ske.  Enligt Hebreebrevet 12 skall allt som kan skakas, skakas.  Det är en Guds förberedelsetid inför tidens slut.  I botten är det egentligen Guds stora nåd att saker och ting i det fördolda kommer upp till ytan.

Evangelikal (protestanter) kristenhet är inte skyddade från Guds hand (dom?) som drar över världen.  Vi har allt sedan 80 talet skakats av egna skandaler, om än inte i samma utsträckning.  Kändispredikanters kärleksaffärer och ekonomiska utsvävningar har avslöjats i olika länder, och olika samfund.

De som tror att det går att vitmåla orättfärdighet misstar sig.  Jesus lämnar oss med dessa varnande ord;

Matt 10:26 …Ty ingenting är dolt som inte skall uppenbaras, och ingenting är gömt som inte skall komma i dagen.

Det som är och blir intressant i sammanhanget är hur olika ledarskap hanterar krissituationer.  I stormens centrum och prövningens elds hetta testas karaktärsdrag och kärleken till Gud, fåren och Sanningen.

Katolska Kyrkans svenska biskop Arborelius har hittills levt gott på sin ödmjuka image. Han har gång på gång visat på nerver av stål och en mage full av is.  I dagarna har även Arborelius ledarskap testats i grunden.  I fallet bloggarn Bitte Assarmo får han underkänt på alla punkter.  Den åsiktskontroll och munkavelpolicy som visat sitt fula tryne är beklämmande.   Några glada lekmän inom katolska kyrkan ville försvara Birros ”angrepp” på Kyrkan i DN och förbjöds att göra så.  2010!  Jag har följt Bitte med ett halvt öga på nätet och vet att hon i alla avseenden alltid stått upp för Katolska Kyrkan och varit en ivrig apologet på en arena som många av Kyrkans ledare saknar kunskap om (internet).

Så skrev Bitte på sin blogg igår (ord som hon senare inte vågade ha kvar utan raderade i någon form av fruktan)   Läs hennes inlägg innan ändringen här. (Google cache minne)

Bitte Assarmo, f.d. bloggare och katolsk apologet:   Med anledning av Marcus Birros artikel i Dagens Nyheter, där han utser hela Katolska Kyrkan som syndabock för några få individers övergrepp i en harang av anklagelser baserade på bland annat förutfattade meningar om celibatet, har jag och några medkatoliker skrivit ett svar. Då vi blivit ombedda av stiftet att inte besvara Marcus Birros utspel i DN har jag istället beslutat att publicera det här på min blogg.

Av samma anledning har jag också lagt denna blogg läggs på is på obestämd tid. Då stiftet uppenbarligen förordar att vi ”vanliga” katoliker ber om lov innan vi yttrar oss – även när vi vill visa stöd för vår Kyrka och uttrycka vår kärlek till den – finner jag den vara ett onödigt slöseri med tid. Det kan tyckas ironiskt att jag, som så länge har talat mig varm om Kyrkans öppenhet och frisinnade syn på debatten, nu tvingas konstatera att jag haft fel. Men detta är ingenting som förändrar min syn på Katolska Kyrkan som helhet. Dessutom kommer jag naturligtvis att delta i samhällsdebatten i övrigt precis som tidigare, om än ur en allmänkristen synvinkel, och i ett sammanhang där jag kan vara just den fria skribent jag alltid månat om att förbli. 

I allt som händer bör vi tacka Gud för att skiten äntligen flyter upp till ytan.  I det att mörkrets gärningar kommer ut i ljuset får offren möjlighet att börja sin läkande process och förövrarna en möjlighet att omvända sig och söka förlåtelse från Gud, människor och dem de utnyttjat.  Ett värre scenario möter alla dem som gått i graven med sina synder och tror att Gud skall se mellan fingrarna för det de gjort på domens dag.

Måtte Arborelius göra bättre ifrån sig i rond två, tre och fyra i denna härva som aldrig tycks ta slut.  Hoppas Katolska kyrkan i Sverige kan få bli ett föregångsland v.g. att visa orädsla och handlingskraft när övergrepp även i detta land uppdagas.  Låt oss be för fullständig upprättelse för de tusentals, kanske hundratusentals offer runt om i världen som ännu inte trätt fram och som bär tunga hemligheter i all ensamhet.

mvh

Daniel

Övergrepp anmälda mot Katolska kyrkan i Sverige   

Kardinal: Länk pedofili-homosex   

Två svenska fall av sexövergrepp  

”En tung dag för katolska kyrkan”    

 Två anmälningar om sexövergrepp inom katolska kyrkan    

 ”Fler sexuella övergrepp i katolska kyrkan”  

Anmälan mot katolska präster även i Sverige  

http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=208977  

Debatten om övergrepp måste få föras  

Katolska kyrkans censur är absurd

=>
20

Ämne: Ändens tid

Nyckelord: , , , , ,

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?