Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Nya ekumeniken, sektanklagelser och karikatyrer av påven…

Denna vecka har nått sitt slut och jag tänkte skriva en sista bloggpost. Eftersom det händer så mycket spännande inom kristenheten just nu får det bli en liten summering av flera områden.

Nya ekumeniken

Världen idags Samuel Teglund fortsätter med artikelserien kring vad jag brukar kalla den nya ekumeniken. Peter Halldorf har intervjuats. Sten-Gunnar Hedin, samt även en viss kritiker till rörelsen som ibland bloggar på detta forum under signaturen MyTwoCents har även fått yttra sig. Hedin berättar om sin resa från den antikatolska sfär han kommer från till en ny öppen attidtyd som även resulterat i en ikon på hyllan i arbetsrummet. Ikoner och krucifix verkar förresten numera vara en innegrej bland f.d. reformerta pastorer. Enligt vittnesbörd finns de även på Robert Eks kontor och Ulf Ekmans arbetsrum. Teglund har gjort en ordentlig djupdykning i ämnet och även om mina ursprungliga svar kortats ner en del är jag tacksam för Världen Idags försök till en viss öppenhet i frågan. Jag noterar, vilket jag påpekat till redationen, att i nuläget finns samtliga positiva intervjuer kring nya ekumeniken som sökbara för allmänheten på nätet, men den enda kritiska rösten (min egen) är dold för icke prenumeranter. Tills vidare ligger en skärmdump här: http://aletheia.se/images/MyTwoCents-V%e4rldenIdag.pdf    

Per Kornhall fortsätter att sektstämpla Livets Ord.

Per har en enorm erfarenhet av Livets Ord som är ett misstag att inte lyssna på. Men, han har varit borta från LO ganska länge nu och kanske missat det faktum att ingen församling i Sverige har så aktivt jobbat på att få bort sektstämpeln som Livets Ord sista åren. Kanske lite väl mycket i vissas mening. Som en gammal pingstpastor uttryckte sig för några år sedan: Ända gången vi är mitt på vägen är när vi byter dike!

D.v.s. mitt eget problem med rörelsen är att man gått ifrån att ha varit övertydlig i flera frågor (och kanske därmed drog på sig sektstämpeln) till att vara allmänt svävande på många områden. Mycket av kritiken är således gammal skåpmat som inte nödvändigtvis stämmer idag. Någon förändring i v.g. viljan och möjligheten att till fullo ananlysera sig själva kanske inte har skett om Magnus Dahlbergs reaktion skall ses som representativ för Livets Ord. Han är ju deras PR chef så det vore kanske konstigt om de inte var det.

Karikatyrer av påven

SSU har roat sig med att publicera karikatyrer av Påven som går över alla gränser för vad en politisk organisation bör syssla med. Jag är som bekant ingen påvefan och tillhör dem som tror att vi bara sett början på en sex-härva som kommer att fortsätta i många år framöver. Men i dagsläget finns inget bevis för att påven själv skulle vara den pedofil han framställs som. Vem minns inte när Runar Sörgaard i en predikan i Filadelfia (Karismas regi) kallade Mohammed för pedofil och vilket ramaskri det orsakade. Jag sätter en tusenlapp på  att SSU inte skulle våga publicera liknande bilder med profeten Mohammed.

Kyrkans hedniska arv

Denna veckas mest debatterade bloggpost handlade om dokumentären Vilddjurets märke, producerad av ett gäng adventister från Norge.
Ett antal kommentatorer gick i taket över dokumentären som enligt vissa visar den tydliga kopplingen mellan gamla hedniska symboler och många av Kyrkans mest populära ikoner, statyer och traditioner. Historieförfalskning och propaganda ropar en del. Andra (såsom jag själv) fick genuin syndanöd efter det att jag första gången såg filmen. Har du missat den omdiskuterade dokumentären ta en stund och titta på den nu: http://aletheia.se/2010/05/25/denna-dokumentar-bor-alla-kristna-se/

Idag dök en av producenterna till dokumentären upp på Aletheia.se (Carl Erik Tengesdal) och diskussionerna lär fortsätta under helgen.

Tack för veckan som gått + Ha en skön helg/Shabbat Shalom!

MyTwoCents/Daniel

Länktips:´

http://mikaelkarlendal.pingstkyrkan.net/?p=662

http://isaskar.wordpress.com/2010/05/28/varlden-idag-verkligen-balanserad/

=>
20

Ämne: Mediekritik, Politik, Ekonomi & Samhälle

505 comments

 • Tack allesammans för en långdragen och stundom OT debatt.
  Stänger denna tråd nu och önskar er Guds välsignelse!

  mvh
  D

 • @Tuve: Ja, stenkastande är knappast min bästa gren. Jag är inte utan synd.

  Men går det inte att få ett snäpp bättre tonläge här. Jag vill det så gärna och jag vill ha kvar Davids frisk vind och tycker det fanns så mycket sunt i allt som sagts och betts de senaste dagarna. Det har liksom rensats lite i en rätt kvav antikatolsk atmosfär.

  Nu ska jag gå och be och sen arbeta…

 • @Anders Gunnarsson:
  Jag har skrivit liknande och troligen värre saker, så jag har svårt att ta upp och kasta första stenen…

  Men i princip håller jag med om att det i det generella fallet är mer fruktbart att föra diskussionen med ett mer dämpat tonläge.

  Allt gott!

 • @Tuve: jag kan också ta David i försvar, rent sakligt och innehållsmässigt, men kan vi inte försöka ändra tonläget något…

  ”Lämna dina sataniska läror.” är inte det jag vill höra från Lennart Svensson (vilket han sagt) eller MTC eller någon annan.

  Tvivlar på att det är uppbyggligt för oss katoliker att då kasta åt någon annan.

 • @Tuve: Bara som ett exempel så säger Jesus till syndare: ”Ormar, huggormsyngel, hur skall ni kunna undgå att dömas till helvetet?”

  Han har så klart lite större insikter i detta än gemene man. Dock är det uppenbart att det finns syndare på detta forum som förhärdat sina hjärtan och som inte vill lyssna, vare sig till Guds ord, sakliga argument eller tillrättavisningar vid uppenbara och påvisbara lögnpåståenden…

  Allt gott!

 • @David Larsson: Bikten var det som gjorde att jag konverterade… (efter 2 års samvetskval att jag inte biktade för en ”riktig” präst i SvKy)

  David det är inte säkert att du skrivit osanna saker, det är snarare tonen. Jag vet inte om du kan uppfatta det, men du har i inläggen en ton som är mer nitisk och hängiven; värre än mina (och enligt MTC säger inte det lite 🙂 ).

  Ändra tonen så blir du en fantastisk trumpet i denna osannolika symfoni, som du hittar på denna sida. Det behövs fler trumpeter, inte mindre, men trumpeter som spelar rätt ton.

 • @Anders Gunnarsson, Bjørn Olav Hansen (mfl?):
  Jag känner mig föranledd att återigen ta David i försvar.

  Är vi inte kallade att hata synden men älska syndaren? Var har David gett uttryck för hat mot syndare? Jag kan bara se att han gett uttryck för sitt hat mot synden och systemet som är dess orsak.

  Jag är övertygad om att jag skrivit långt värre saker än David som fått passera utan att någon verkar ha höjt på ögonbrynen. Jag kan ju citera mig själv:

  Det förvånade mig faktiskt ganska mycket, eftersom ni oftast är så noga med att bara tala för er själva och därigenom visa på det diaboliska i en sådan hållning, som bäst sammanfattas med: Splittra, förtala, ringakta, misstro, förhäva, fördöma etc etc…

  Kanske har du insett att det är diaboliskt och ville visa det, kanske inte. Hursomhelst låter jag dig stå ditt kast…

  Jag är överens med David om att det finns tydligt diaboliska inslag i protestantismens själva kärnidé. Därmed inte sagt att alla som är protestanter är satanister! Tvärtom tror jag att den överväldigande majoriteten tillhör den kategori som Jesus talar om som ”dessa små som tror på mig”.

  Jag är inte helt säker på om jag håller med i Davids tolkning av Extra Ecclesiam Nulla Salus (vi har diskuterat det lite privat). Utifrån Davids förståelse så har jag dock svårt att se att han skall klandras för hans varningar, då det måste tolkas som en genuin önskan om att rädda själar för Gud. Skärpa i varningar behöver inte vara fel, Gud är knappast särskilt mild i de ordval Han förmedlat genom sina profeter…

  Allt gott!

 • @Bjørn Olav Hansen: Jag upplever dock att det finns en särbehandling. Tuve och Anders är inte heller sena med att mana till omvändelse och bättring och att påpeka när människor bryter mot buden. Varför ska då inte jag få påpeka det? Nåväl, som jag skrev till Anders, jag ska läsa igenom mina inlägg igen och se om det finns något att bättra på.

 • @Anders Gunnarsson: Protestanterna har vissa delar av tron, det håller jag med dig om. Men det är så mycket som de saknar: sakramenten, vördnaden för helgonen, Maria, relikerna, Petri ämbete osv. De är bortkopplade från de himmelska gåvor som enbart katolska Kyrkan innehar, framförallt bikten vilket gör att om de begår en dödssynd så har de i princip inget sätt att bli avlösta från den, utom genom en akt av perfekt ånger, men hur många är kapabla till något sådant? Jag hoppas och ber för att Gud ger dem den nåd de behöver i dödsögonblicket även om de inte har omvänt sig innan det. Jag ber dagligen för alla döende att de ska få nåden och att Gud ska förbarma sig över dem. Vad är det för fel med det?

  Jag ska dock ta och läsa igenom mina inlägg igen ikväll och se om det är något som jag ska ändra på. Jag måste ju ta det på allvar när det är flera personer som ifrågasätter mitt framställningssätt. Jag tänker alltså inte förhärda mitt hjärta, utan omsorgsfullt gå igenom mina handlingar och rätta till de fel som jag eventuellt begått.

 • @David Larsson: Om du ikke ser dette selv, så tror jeg ikke jeg eller noen annen er i stand til å forklare deg det. Les gjennom innleggene dine en gang til, og spør deg selv: Hvorfor støter jeg mennesker som er interessert i å lese det jeg skriver, fra meg?

  Når til og med dine medsøsken i troen reagerer på tonen din, så bør du kanskje lytte.

  Hvorfor ikke skrive mer inviterende, forklarende, veiledende – enn å bruke storslegga og angripe? Inviter med på en samtale, by på deg selv og det du har opplevd, hjelp oss til å se – og lytt til andre! De har også gjort seg erfaringer, noen dyrkjøpte, de er også oppriktige. Du finner søsken blant oss også! 😀

 • @Bjørn Olav Hansen: Det du citerar är ju ett direkt svar på Lars W som insinuerade att jag ville bränna honom på bål. Varför skulle jag vilja bränna någon på bål? Om någon blir bränd på bål så förkortas tiden de har på sig att omvända sig från sina synder och risken för att de hamnar i helvetet är större. Så varför skulle jag vilja att någon bränns på bål? Vad är det för hatiskt med att säga att man inte vill att någon ska brännas på bål?

 • Religionskrigene og de brutale hugenottene må tas med om bildet skal bli korrekt. Vi må heller ikke glemme ofrene til kommunistenes arbeidsleire i det tidligere Sovjet, Kina, Albania, Vietnam og mange av dagens muslimske land. Her har også katolikker måtte lide, og dø. Vi skal heller ikke glemme eksempler på protestanter som blir forfulgt av den katolske kirke i Mellom- og Sør-Amerika. Det er mange dokumenterte bevis på dette.

  Det er ingen tvil om at Romerkirken spilte en aktiv rolle i forfølgelsen av andre kristne, det være seg både protestanter og anabaptister. Anabaptistene – som jeg skriver bok om – så ikke på seg selv som protestanter. Ved mange av henrettelsene var det katolske prester til stede. Det var de også ved torturen disse ble utsatt for. De fikk muligheten til å avsverge seg sin kristne tro, både i forbindelse med torturen og i forbindelse med henrettelsen. Dette måtte de da gjøre ved at en katolsk prest var til stede, for å ta imot deres skriftemål. Når så ikke skjedde, var det den katolske presten som dømte dem til evig fortapelse. Det finnes mange dokumenterte vitnesbyrd om dette.

 • @Anders Gunnarsson:

  Din kyrkas preteristiska lögner vill jag inte befatta mig med. Annat än då jag gör vad jag kan för att avslöja er falska lära som i så gott som alla stycken strider mot Bibeln. Även om ert tal ibland kan låta fagert.

  http://hem.bredband.net/patban/Antikrist/8.pdf

  Även denna är tänkvärd. Även om inte jag kan se påven som antikrist med stort ”A” – endast en antikrist med lilla ”a”.

  http://hem.bredband.net/patban/Antikrist/1.pdf

 • @Anders Gunnarsson:

  ”Far fram som en bulldozer… katolik”… vad lätt man associationer i dessa trådar.

  Man tänker på alla fasansfulla illdåd genåm århundraden. Man tänker att det kanske hör till en svunnen tid. Men gång på gång visar Skökan i Rom sitt rätta ansikte. Så i Rwanda 1994:

  ”Under måndagen inleddes en rättegången mot Athanase Seromba, en rwandisk katolsk präst, som anklagas för att ha lett en massaker på 2 000 människor. Hittills har 21 människor dömts för delaktighet i folkmordet i Rwanda.”

  Vidare:

  ”Folkmordet har erkänts som en av 1900-talets grymmaste händelser, men medan Hitler, Pol Pot och Stalin är världskända folkmördare har de rwandiska högst ansvariga förövarna förblivit okända för en bred allmänhet. ”

  Och det var arrangerat av kristdemokratiska katoliker.

  Och det var i detta associationen till en bulldozer och en katolik kom upp:

  ”Körde med bulldozer
  Undantaget är den rwandiske katolske prästen Athanase Seromba. Med hjälp från Vatikanen lyckades han länge hålla sig undan rättvisan, men när han tillslut lämnade in sig själv för två år sedan påstod han sig vara oskyldig för anklagelserna mot honom; folkmord och brott mot mänskligheten, vilket i Serombas fall handlar om att han i april 2004 hjälpt till att massakrera 2000 vettskrämda tutsier som hade sökt skydd i hans kyrka. Hutuextrememister körde med bulldozers över hela byggnaden tills alla som var där inne var döda. De som lyckades ta sig ut sköts direkt.”

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=474594

  Vi får hoppas att detta var katolikernas sista djävulska tilltag innan Skökan i Rom döms och Vatikanen läggs i grus och aska. Och att de inte får fler tillfälle att ödelägga barns liv med sina pedofila handlingar.

 • @Bjørn Olav Hansen: Bra kommentar om martyriet. Jag tycker det är en bra frågeställning. Och som protestant var jag beredd att dö för min tro, så ock idag; och jag tror det är för samma skäl idag som igår; Kristus, ”kärnan och stjärnan”.

  Dock kanske med ett litet inomkristet tillägg, som katolik skulle jag också kunna gå i döden för min katolska tro, om en ortodox militant munk skull tvinga mig (tror dock inte de finns). Eller att en militant amerikansk baptist skulle tvinga mig (de finns). Risken är dock liten att kristna ger sig på kristna om du inte flyttar till Belfast…

  Men kinaprästen Che-Tche:s mod älskar jag; Om Kyrkan och staten inte kan komma överens kommer varje katolsk kines, för eller senare, inte ha något annat alternativ än att dö. Så därför finns det inga skäl att inte erbjuda min kropp, så att båda parterna snart kommer överens.

 • @David Larsson:

  Det blir mer än tydligt varför Gud vill förgöra Rom och dess ”Sköka”. Vilka fruktansvärda läror och vilket vidrigt sätt att utrycka dem på.

  Må Guds dom äver Rom komma snart. Och det blir snart i enlighet med Profetians ord.

  Då även enligt Malachis om de 112 påvarna som ju finns arkiverad hos er i Vatikanen.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Prophecy_of_the_Popes

  Den italienska versionen har en del viktiga tillägg:

  http://it.wikipedia.org/wiki/Profezia_di_Malachia

 • @David Larsson: Jag är inte så säker på det där med att hata systemet och älska systemets människor är giltigt. Vi har haft en lång diskusion om det i ”denna dokumentär bör alla se”. Våra kära bröder menar att de älskar oss katoliker, men hatar vår babyloniereligion. Jag menar att det är svårt att hata judendomen och säga sig älska enskilda judar, du blir antisemit iaf. Att säga sig hata protestantismen gör katekesens ord om dem inte rättvisa. Rättfärdiggörelsedokumentet visar att vi kan samexistera på den punkten (sen finns det många kvar att lösa; HBT, prästinnor, antisakramentalismen osv).

  Ska vi hata synden, ja. Och vi ska hata det som skiljer våra bröder och systrar från frälsningen. Men i allt; är det tonen som avgör. Du läses som en väldigt nykonverterad och inte helt säker katolik (jag kan säkert ses så också, då jag är långt ifrån perfekt). Du har protestantiska vänner och släktingar och mot dem kan du säkert gå fram som du gör här (även om de också kan tröttna på dig) då du har en relation till dem, så de älskar förhoppningsvis dig iaf. 🙂

  I en hel del som du skriver, syns inte kärleken till Kyrkan eller Kristus för det skyms av en tråkig ton. Jag förstår att det är den kärleken som driver dig, men våra bröder här, ser den inte.

  Så koncentrera dig på det som är gemensamt och sök hitta vänner och punkter som är lika och konfrontera med frågor när du hittar lämpliga ämnen (typ auktoriteten, abort, sakramentalism, idoldyrkan, homosexualitet osv).

  Jag kommer säkert bli utslängd härifrån fortare än dig, men jag har iaf oftast försökt vara rolig, inbjudande till diskussion och sällan fördömande över andras tro (även om min pietistkommentar höll på att få mig utslängd). Du far fram som en bulldozer och det är alltid trevligt med någon katolik som hjälper till i denna antikatolska sumpmark 🙂 Men ibland kan kommentarer mer stjälpa än hjälpa, även om de skulle vara sanna…

  Allt gott och älska Kristus i allt.

 • @David Larsson: ”Varför skulle jag vilja bränna dig på bål? Då skulle du ju få kortare tid att omvända dig från dina synder och med större sannolikhet hamna i den eviga elden, inte i skärselden….”

  Dette er et av mange eksempler.

  Er dette et godt utgangspunkt for en samtale om spørsmål som opptar oss?

  Ser du ikke at tonen du bruker er annerledes enn den Anders bruker? Tror du at du vinner noen over på din side med å være så offensiv, brautende, dømmende?

  Du oppnår det stikk motsatte, og du støter fra deg mennesker som faktisk opplever at de er underveis i en prosess. Er du tjent med det?

  Det er mulig å være tydelig mot synd, på en annen måte enn deg. Når jeg leser det du skriver får jeg en følelse av å være tilbake under Inkvisisjonen, hvor man står til rette for sin tro og overbevisning, og hvor du truer med helvete og dømmer meg til evig fortapelse.

  Hvorfor opplever vi deg slik, tror du?

 • @Anders Gunnarsson: Disse martyrhistoriene er også oppbyggelige! Man blir grepet av den tro som også holdt i døden.

  En av de utfordringene jeg har fått gjennom å lese disse historiene er denne:

  Er min tro verd å dø for?

  Det er et veldig radikalt spørsmål.

 • @Björn: Jag vill veta exakt vad det är jag har skrivit som skiljer sig från det Anders skrivit, exempelvis. Anders påpekar också när ni bryter mot buden. Varför ska jag inte få göra det?

  @Anders: Ja, jag hatar protestantismen, det betyder inte att jag hatar protestanter. Är det inte en katoliks plikt att hata det som skiljer våra bröder och systrar från frälsningen? På samma sätt hatar jag sodomi, men älskar homosexuella. Det kallas: hata synden, älska syndaren. Och för att du ska kunna göra en giltig bikt så krävs det ju av dig att du hatar synden.

  Och vi har inte samma rättfärdiggörelselära. Rättfärdiggörelse av tro allena skiljer sig från rättfärdiggörelse av tro och gärningar.

 • @Anders Gunnarsson: Halshugging og henging var metoder som katolikkene oftest benyttet seg av. Og antallene er nok betydelig høyere enn dette, Anders. Vi snakker i hvert fall om noen hundretusener som er drept. Og kirken var nok i aller høyeste grad en pådriver, både på katolsk og protestantisk side. Både Romerkirken, den lutherske og den reformerte bærer hovedansvaret for at tusener av mine trosfeller led martyrdøden.

 • @Bjørn Olav Hansen: Tipset är noterat. Den är säkert sakligare än det mesta andra… Dock är jag inte så intresserad av blodsutgjutelser vi kristna presterat mot varandra. Man blir bara nedstämd. Vill man bli nedstämnd kan man som katolik alltid besöka ”tidens tecken”… eller läsa om protestantismens historia under 1600-talet. 🙂

  I Sverige är det dock intressant att notera att Kyrkan inte hade blod på händerna och ingen avlatshandel försigick, så det fanns ingen verklig grund till reformationen från början. Jag tror Norden var den utpost i kristenheten, där behovet av kyrklig reform minst gjorde sig gällande.

 • @Björn Jönsson: Du har agerat klanderfritt? 😀 Jeg håper du en dag får litt selvinnsikt, men det er kanskje å håpe for mye. Det er sjeldent jeg har møtt noen som kaller seg kristen, som har drevet med en grovere sjikane enn deg. Men jeg er ferdig med dette, Jönsson. Om du vil holde på med dette, så får du bare gjøre det. Det tjener deg sikkert til ære.

 • @Lars W: Din tolkning av Upp 17-18 har så mycket brister att det är svårt att inte le. 🙂

  Ni som vill få en mer upplyst och troligare syn på dessa kapitel kan väl läsa nedanstående:

  (sätt www. framför) catholic.com/library/Whore_of_Babylon.asp
  catholic.com/library/Hunting_the_Whore_of_Babylon.asp

 • @Bjørn Olav Hansen: Jag kan naturligtvis inte gå i god för någon absolut siffra, men att bränna folk på bål är ganska ovanligt i en katolsk kultur (vanligare i protestantismens häxjakt). Bloody Marys regim i England brände 273 protestanter (emot kyrkans trägna råd och böner), och Tjekien har ett fall. Norden har inga mig veterligen, Spanien har flera innan 1550 (Spanien är oxå extremt speciellt, med kungens inbördeskrig), men därefter (när källorna är säkra) fram till 1765 brändes 776 (av 49 000 fall, se NE). Italien har under 10 fall.

  Det kanske rör sig om 10 000-tals offer för de sekulära myndigheternas klantiga inställning (då de blandade ihop kristet och världsligt), men Kyrkan var inte pådrivande, utan friade hellre än fällde. Präster var inte blodstörstiga bestar, vilket några katolska myndigheter varit (t.ex. Frankrike och hugenottförföljelsen)

 • Björn Jönsson on 3 juni, 2010 at 11:03 f m said:

  @Bjørn Olav Hansen:

  Det ser jeg ingen grunn til å svare på, så lenge du forsetter med din sjikane. Du har ikke engang innrømmet at du ”inte har angerat klanderfritt.” Det holder i grunnen for meg. Men du får bare fortsette. Gud velsigne deg.

  Då käre broder B o H vill jag att du påvisar var jag har sjikane dig och var jag inte har agerat klanderfritt!

  Bj

 • @Anders Gunnarsson: Et tips: Boken ”Martyrs Mirror” omhandler historien til 4000 kristne som ble myrdet pga sin tro på Jesus. Verd å lese for alle som er interessert i kirkens historie. Dette er dokumenterte livshistorier fra den første kristne tid og frem til 1700 tallet.

 • @Anders Gunnarsson: Du skriver: ”I de ytterst få fall detta skett (det är några tusen) var det för att Kyrkan exkommunicerat dem och sedan lämnades de ut till den världsliga myndigheten…”

  Dette synes jeg er litt underlig. For vi snakker nok ikke om noen ”ytterst få fall”, selv om du definerer dette som ”några tusen”. Antallet myrdede er svært høyt. Den tradisjonen jeg selv identifiserer meg med – den anabaptistiske – opplevde at tusener av deres barn, kvinner og menn ble hengt, brent, lemlestet, druknet. I tillegg kommer andre som siden Konstantins dager sto for noe annet enn Romerkirken. Men som jeg har poengtert før: protestantene drepte også.

  Og det er et poeng at katolske prester var til stede ved henrettelsene, og godkjente dem.

 • @David Larsson: Hat finns i;

  ”Jag hatar protestantism, eftersom det för människor till helvetet.”

  På tal om skrämmande (häda brukar normalt sett användas på treenighetens hädelse);
  ”Att du hädar den Saliga Jungfrun och drar på dig Jesu Kristi vrede torde få dig att fundera.”

  eller

  ”Om någon predikar ett annat evangelium, så är han fördömd (Paulus).”
  Jag har svårt att se att protestantism är ett annat evangelium då de tror på samma Gud och samma rättfärdighetslära (gemensam dekl. om rfl)

  eller

  ”Lämna dina sataniska läror.”
  Man säger inte så till trossykon, det är inte katolskt eller ens allmänmänskligt vårdat.

  TAGGA NER!

 • @David Larsson:

  Vi avskyr systemet – det system som kallas Skökan i Upp kap 17. Och så gör även vår Fader i himmelen. Det är Han som dömer Skökan vilket beskrivs i kap 17 och Upp kap 18.

  Däremot älskar vi de människor som fångats i systemet. Så gör även vår Fader i himmelen. Han säger:

  ”Dragen ut ifrån henne, I mitt folk, så att I icke gören eder delaktiga i hennes synder och fån eder del av hennes plågor.”
  Upp 18:4

  Men domen kommer:

  ”Så mycken ära och vällust som hon har berett sig, så mycken pina och sorg mån I bereda henne. Eftersom hon säger i sitt hjärta: ’Jag tronar såsom drottning och sitter icke såsom änka, och aldrig skall jag veta av någon sorg’, därför skola på en och samma dag hennes plågor komma över henne: död och sorg och hungersnöd; och hon skall brännas upp i eld. Ty stark är Herren Gud, han som har dömt henne. ”
  Upp 18:7-8

  ”Och en väldig ängel tog upp en sten, lik en stor kvarnsten, och kastade den i havet och sade: ”Så skall Babylon, den stora staden, med fart störtas ned och aldrig mer bliva funnen.”
  Upp 18:21

 • @David Larsson: Tror du virkelig at du er til hjelp for noen villfarne, David? Din måte å skrive på skremmer nok flere bort fra din kirke, enn du vinner. Du oppleves som en inkvisitor av verste sort, en provokatør.

  Du sier at du ikke hater noen, men når vi andre opplever ditt hat, hva da? Er det oss det er noe feil med, eller er det ordene dine som slår i hjel det du forsøker å formidle? Kanskje det er på tide å sette seg ned og spørre seg selv om det du gjør, tjener den sak du kjemper for?

  Når jeg leser det du skriver, tenker jeg: Jeg kommer aldri til å bli katolikk.

  Men heldigvis finnes Tuve og Anders som er gode eksempler på det motsatte av deg. Med dem er det mulig å føre en samtale – og lære noe. Med deg blir det mest støy godt blandet med sinne, og en porsjon hat. Ta deg en prat med biskopen din, og spør om han er fornøyd med måten du representerer din kirke utad.

 • @Lars W: Att du skriver sån smörja som i ditt senaste inlägg gör att vi katoliker måste få finnas på denna sida. 🙂

  Du vet inget om oss (och vill inte förstå, bara missförstå) och du kastar fördömelser på konvertiter som mig. Jag tycker ärligt talat väldigt synd om dig och ber att du en gång ska vakna och se att det åtminstonde finns kristna medsyskon bortanför din instängda värld.

  Allt gott i livet och arbeta på din frälsning med fruktan och bävan, det gör vi bibeltrogna = katoliker. Kyrie eleison!

 • Jag läste precis igenom mina senaste inlägg och kan inte hitta något som var ”hatiskt” eller ”fördömande”. Om någon vill peka ut exakt vad det är jag ska ha sagt som ska klassas i den kategorin, så vore det ju en välgärning.

 • @Lars W: Nu känner jag inte till att någon påve skulle ha beordrat bränning på bål, men även om det skulle vara så så påverkar det inte påvens ofelbarhet. Ofelbarhet är inte detsamma som syndfrihet…

 • @Anders Gunnarsson:

  Den påve som beslutade om att bränna Jesu minsta bröder levande då var väl minst lika ofelbar som den påve som under upplysning och massmedialt tryck nu avstår från samma förbränning av levande medmänniskor.

 • @Anders Gunnarsson: Vem hatar jag? Jag hatar ingen här. Jag fördömer handlingar som människorna utför, det måste vi göra. Petrus sa till judarna på pingstdagen att de hade mördat Gud. Jesus rensade templet från månglarna med rättfärdig vrede. Koncilierna har fördömt felaktiga läror under anathema. Är de också ”hatiska” och ”fördömande”? Det är hatiskt och djävulskt att sitta och ljuga människor rakt upp i ansiktet och säga att de kan komma till himmelriket även om de inte omvänder sig från sina synder.

 • @Bjørn Olav Hansen: Jag använder starka ord, därför att de som angrips är mig kära: Jesus och Maria. Om någon spottar Jesus i ansiktet med sina hemska utsagor, som att säga att Han är en syndare, så måste personen ifråga få veta att han är på väg till evig fördömelse. Det skulle vara hatiskt och sataniskt av mig att säga att den personen är försäkrad om himmelriket. Och eftersom Kyrkan har definierat dogmen om att utanför Kyrkan finns ingen frälsning fyra gånger, så skulle det väl vara ondskefullt av mig att säga att Kyrkan inte har definierat den dogmen? När har jag förespråkat att någon ska berövas sitt liv eller sättas i fängelse eller något annat för sina uppfattningar? När har jag sagt att jag önskar att personerna kommer till helvetet? Jag har inte sagt detta, eftersom jag inte vill att de ska berövas sina liv, sättas i fängelse eller komma till helvetet. Jag vill, liksom Gud vill, att de ska bli frälsta, men för att de ska bli frälsta måste de omvända sig och tro på evangeliet, vilket vi alla måste.

 • @Anders Gunnarsson:

  Det är ingen här som tvingar dig att bemöta mina inlägg. Tvärtom vore det önskvärt om du lät bli. Även för din egen skull. Du skadar dig själv illa då du ger dig på en av Jesu minsta. Inte minst då utifrån din position inom Skökoväldet.

  ”Det är icke annat möjligt än att förförelser måste komma, men ve den genom vilken de komma!”
  Luk 17:1

  ”Men den som förför en av dessa små som tro på mig, för honom vore det bättre att en kvarnsten hängdes om hans hals och han sänktes ned i havets djup. ”
  Matt 18:6

  Den som förför en… Romkyrkan har förfört många. Flera miljarder människor sägs det. Så även dig tycks det. Och du deltar ivrigt i förförelsen.

  Jaså, du har varit en Jesu lärjunge men konverterat till skökosystemet. Det finns en tydlig utsaga angående sådana som dig i Johannes första brev:

  ”Mina barn, nu är den yttersta tiden. I haven ju hört att en antikrist skall komma, och redan hava många antikrister uppstått; därav förstå vi att den yttersta tiden är inne.

  Från oss hava de utgått, men de hörde icke till oss, ty hade de hört till oss, så hade de förblivit hos oss. Men det skulle bliva uppenbart att icke alla höra till oss.”

  Påven är en av de mest tydliga anikristerna vid sidan av Antikrist med stort ”A” och dennes falske profet. Vad ska man då kalla påvens lärjungar? Johannes träffade precis rätt i dessa verser. Som alltid.

  Jesu ord om kvarnsten runt halsen gäller var och en som förför. Men det gäller även systemet.

  Angående kvarnsten är det precis vad som händer Romkyrkan i en nära framtid:

  ”Och en väldig ängel tog upp en sten, lik en stor kvarnsten, och kastade den i havet och sade: ’Så skall Babylon, den stora staden, med fart störtas ned och aldrig mer bliva funnen.’ ”
  Upp 18:21

 • @David Larsson: Som sagt tagga ner, David. Du förstör mer än du bygger upp! Att hata/skrämma för ingen närmare Kristus om du inte först har en positiv relation. Be och diskutera, men fördömanden och hat är inte sunt i en sådan kontext som denna…

 • @David Larsson: Det oppleves ikke slik for oss som leser deg, David. Dine ord er så sterke, så fordømmende, så lite likt Jesus. Kan du ikke roe deg litt ned? Få heller frem dine anliggender, din tro, uten dette hatet. Husk at vi er mange her ute som underveis. Når man møter så sterke utsagn som du kommer med, støter du mennesker fra deg. Også de som vil lytte til deg.

 • @Läsare: Du förstår inte katolsk tro om du menar att denna predikan bekräftar din tes att biskop Anders dyrkar något skapat. Det är fullständigt fel, så fel man kan ha på en skala från 0-100 (alltså 0). Så på det och läs igen…

 • @Björn Olav: Jag hatar ingen person här. Jag hatar protestantism, eftersom det för människor till helvetet. På samma sätt som jag hatar synden, men älskar syndaren. Jag manar ju alla att omvända sig från sina synder och inte stanna kvar i sina falska människoläror. Däri följer jag en tradition som går tillbaka på apostlarna: Om någon predikar ett annat evangelium, så är han fördömd (Paulus).

 • @Gustaf: Snyggt Gustaf. Släng ut lite antikatolicism och försvinn och hänvisa till White o CO!

  De är ju fina människor… 🙂

  (sätt www. framför) catholic.com/thisrock/1993/9307fea1sb3.asp

  socrates58.blogspot.com/2010/01/bishop-james-whites-unbounded.html

  socrates58.blogspot.com/2010/01/james-white-is-correct-about-one.html

 • Den ene mer rabbiate antikatolikken og antiprotestanten etter den andre dukker opp her på Aletheia. Det begynner å nærme seg Nord-Irland på det mest betente. Den ene usakeligheten tar den andre, og så mye hat det er mellom dere.

  Det ble riktig utrivelig når David Larsson og Gustav dukket opp.

  Hvor er Jesus blitt av i alt det dere skriver mot hverandre. Dette hatet dere uttrykker, er det forenelig med troen på Jesus?

 • Läsare on 3 juni, 2010 at 10:01 f m said:

  Anders

  Nu diskuterar jag just denna predikan, inte vad du skriver på din sida.
  Denna predikan går ju rakt mot vad du säger, att du inte träffat någon katolik som dyrkar det skapade.

 • @Lars W: Ingen kyrklig ämbetsbärare eller lekman har kunnat – eller kommer kunna – bränna människor på bål. I de ytterst få fall detta skett (det är några tusen) var det för att Kyrkan exkommunicerat dem och sedan lämnades de ut till den världsliga myndigheten. Under senmedeltiden sågs det som en samhällelig synd att vara utanför Kyrkan och därför kunde staten bränna personen. Denna felaktiga tro från samhällets sida är numera inte möjlig. Så du behöver inte vara rädd för oss. Ingen från katolskt håll kommer bränna dig, vi kan inte, vi får inte ochh ingen vill det!

  Dessutom finns inte det brinnande hatet mot er från vårt håll. Vi ber för er, och vill er väl! Protestanter har tyvärr ofta ett brinnande hat mot Kyrkan (och jag förstår ärligt talat inte riktigt varför)…

 • @Gustaf: Så du menar att Jesus ljuger när Han säger ”Detta är min kropp.” och ”Detta är mitt blod.” Dina hädelser tar ingen ände….

 • Gustaf on 3 juni, 2010 at 9:49 f m said:

  Härmed lämnar jag bloggen för en tid (har inte tid).
  Bra att antikrist ande har avslöjat sig själv.
  Häda mot Maria?
  Jesus grundade den romerska religionen?
  Jag medvetet ljuger?
  Historielösheten finner inga gränser och den romerska religionen är så smart förklädd till ”kristendom”! Den katolska kyrkan är Satans ”masterpiece”. Det gamla Babylon kommer i ny skrud.
  (Petrus var ingen påve, transubstituationstanken är varken biblisk eller historisk från urkyrkan etc etc.)

 • @Lars W: Varför skulle jag vilja bränna dig på bål? Då skulle du ju få kortare tid att omvända dig från dina synder och med större sannolikhet hamna i den eviga elden, inte i skärselden….

 • @Lars W: Du vet knappt någonting, anars skulle du inte komma med de påståendena du gör.

  Grunden för bra dialog är att man förstår sin ”motståndare”. Du vill inte ens göra det. Varför ska vi då tala med dig överhuvudtaget?

  Jag har levt som protestant nästan hela mitt liv. Nu är jag konvertit! Jag förstår båda sidorna, dels protesternas icke-mariologi (hon nämns nästan aldrig i frikyrkan) och dels Kyrkans dogma och praxis om Maria. Jag blir gärna protestant igen om jag bara kan förstå varför. Sanning är min ledstjärna, inte inskränkthet i en tunn fåra…

  Vad är din utgångspunkt, förutom det uppenbara antikatolska paradigmet? 🙂

 • @David Larsson:

  Ni skulle allt bra gärna vilja bränna mig på bålet va? Av pur kärlek.. för att förkorta mitt lidande i ”skärselden”. Likt ni gjort med Jan Huss och tusentals andra genom århundradena.

  Ni kan buden men ni bryter ständigt mot dem. Inte minst de förnämsta – dem som Jesus framhåller. Och det är Jesu ord ni finner det största nöjet i att negligera.

 • @Lars W: Jag vet vad synderna mot den Helige Ande är och jag vet även vad hädelse mot den Helige Ande är. Eftersom du tror dig veta att du tillhör de utvalda så har du redan begått en synd mot den Helige Ande: förmätenhet. Förtvivlan, förmätenhet, att säga att ont är gott är alla synder mot den Helige Ande. Hädelse mot den Helige Ande är slutgiltig obotfärdighet. Att du hädar den Saliga Jungfrun och drar på dig Jesu Kristi vrede torde få dig att fundera. Att du dessutom kallar Jesus för en syndare är ju helt sjukt, inser du hur ont det är att kalla Gud för syndare?

  Min framtid vet jag inte hur den ser ut, jag är inte så förmäten att jag tror mig veta att Gud kommer frälsa mig, jag är inte beredd att begå den synden mot den Helige Ande. Men jag har ett stort hopp om himmelriket och har en moralisk trygghet i att jag är på väg mot himmelriket genom att jag håller mig nära Guds sakrament och går den smala vägen.

  Det var för övrigt du som kallade mig för lögnare, Lars. Men det visar sig ju när man kollar mot sanningen att det är du som är lögnare.

 • @Gustaf: GUSTAF: ”Varje samfund har sina brister eftersom de är människoverk.”

  Varje protestantiskt samfund har en människa som dess grundare, däri har du rätt. Den enda, heliga, apostoliska och katolska Kyrkan har Kristus som grundare. Häri ligger hela skillnaden i dina religionssystem.

  Att varje lokalförsamling är sanningens grund och pelare, bli löjeväckande om du läser 1 Kor 1:10ff… F ö vem avgör när ”den Helige Ande styr och Guds ord står i centrum”? Var Knutby en församling eller Mormonerna eller SDA?

  Till sist är din mening; ”dyrka det skapade istället för Skaparen” en ren och skär lögn, då jag aldrig träffat en katolik som gör detta. Ditt påstående om oss är ett brott mot 8:e budet och det smärtar mig (för att inte tala om vad Gud tycker) att du går så långt i din antikatolicism att du medvetet ljuger.

  Så vänd om, bekänn din synd inför en präst och tro evangelium! Då får du en biblisk tro.

 • @Läsare: Käre Läsare.

  Din anklagelse om att jag inte ger svar är närmast patetisk. Om du klickar (förhöger pekfinger mot pekaren och för den över mitt namn och dubbelklicka) så kommer du till en hemsida som har tre långa avsnitt om Maria. Läs dem, så förstår du din motståndare.

  Jag kan lätt kritisera påven, vilket katoliker ofta gör (se t.ex. St Birgittas kritik, eller Paulus i Gal 2). Du visar återigen att du inget begriper om vår tro. Pinsamt var ordet och Ordet blev kött och tog sin boning ibland oss… 🙂

 • Läsare on 3 juni, 2010 at 8:50 f m said:

  Anders

  Inget svar nu heller bara märkliga undanflykter och tal om andras okunnighet.

  Det är ju faktiskt en predikan av eran ”talesman” i Sveriga.

  Till skillnad från er så vågar vi ifrågasetta, när tex en av dom ”högsta” innom Pingströrelsen Niklas P predikar saker som inte riktigt stämmer överens med bibeln. Läs järna Mikael Karlendal som vågar kritisera sina egna, det kallar jag trovärdighet när man inte sväljer allt och bara hänvisar till udda skrifter utan har en egen personlig uppfattning om än den kanske strider mot dom ”högstas”

 • Gustaf on 3 juni, 2010 at 8:48 f m said:

  @Lars W:
  Det är klart att David inte vet vad hädelse mot den Helige Ande innebär, eftersom han tillhör en annan religion. Anhängarna av den romerska religionen förstår inte eftersom de hängivit sig till att dyrka det skapade istället för Skaparen.
  Låt oss dock inte fastna i samfundstänkande. Varje samfund har sina brister eftersom de är människoverk. Varje lokal församling där den Helige Ande styr och Guds ord står i centrum är sanningens pelare och där förkrosselse över sin egen synd och andras frälsning finns en grund för väckelse och omvändelse.
  Det är inte människor vi strider mot utan vi befinner oss i en andlig strid där de som tjänar mörkret inte själva tror så, utan de tror sig tjäna Herren.

  http://www.eternal-productions.org/messages_chapters/messages_video_1.html

 • @Lars W: Att Maria inte var en vanlig kvinna blir uppenbart i skriften och i hela Kyrkans liv. Läs gärna om det genom att kilcka på mitt namn och studera 3 Mariaavsnitt där… jag går också igenom de ställen som du menar sätter Maria i skymundan, vilket inte är sant. Kan vara bra för egen del att läsa motståndarsidan, innan du fördömmer oss. 🙂

  Allt gott med studierna…

 • @David Larsson:

  Du är inte lite fräck som kastar ur dig sådana anklagelser. Du visar också att du inte vet vad synd mot den helige Ande innebär. Vilket kanske är bäst för dig då du annars skulle skynda dig att begå även den liksom ni i Romkyrkan begår brott mot flertalet av de Guds bud ni borde ha god kännedom om.

  Det förekommer i fler Bibelställen att han på detta sätt ställer sin mor i skymundan. Vilket är sunt med tanek på att hon var en helt vanlig människa med ett speciellt uppdrag. Vilket inte kan sägas om Jesus.

  Hur min framtid ser ut i livet och bortom är redan uppenbarat. Hur ser din ut?

 • @Deborah: Antar att du menade mig och katolicismen.

  Konstigt att det falska evangeliumet är mer bibeltroget, har längre historia (läs fäderna), inte är självmotsägande och inte splittrar. Du har inte kunnat visa ”sola scriptura” vara biblisk, fritt från självmotsägelser, historiskt och framförallt är dina tolkningar splittrande.

  Du häver ur dig saker som väldigt få andra håller med om. Då är det din privata felbara tolkning som är problemet, inte Kyrkan.

  Som Tuve skrev; Omvänd dig och tro evangelium! Det fulla evangeliet från Rom (egentligen från katolicismen som finns överallt t.o.m. i stiftet uppe i ”fjollträsk”). 🙂

 • @Läsare: Jag försöker hjälpa dig ut ur din extremt graverande okunnighet om oss. Tyvärr verkar du inte förstå och väljer att konstant missuppfatta, alltså kan vi inget göra. Lev i ditt antikatolska mörker, vägra öppna ögonen och hoppas på Guds nåd att du kan snubbla dig fram i livet med dina egna mörka solglasögon. Kyrkans tro är dock inte vad du missuppfattat om henne. Katolicismens tro är levande och Gudomlig; liknande en sjurätters middag med orientaliska smaker, i jämförelse med protestantismens flytande mjölkersättning från nappflaskan.

  Så lev väl, älska Gud med allt och omvänd dig och tro evangelium!

 • Påvens kyss av koranen kan ni läsa om här. Det ger kanske lite mer substans än de fria spekulationer som frodas här;

  (sätt www. före)jimmyakin.org/2006/04/jp2_and_the_qur.html

 • @Lennart: Att du ljuger är väl bara förnamnet. Jag kollade upp Lumen Gentium 16 bara för att vara säker på saken och det står inte att de tillber samma Gud som vi, det står dock att de erkänner den oskapade Skaparen, vilket ju är helt sant. Det står inte något om att de är inlemmade i Kristi kropp, eftersom det enda sättet man blir inlemmad i Kristi kropp är genom dopet i Faderns, Sonens och den Helige Andes namn. Apostater från den kristna tron som blir muslimer är ju döda medlemmar i Kristi kropp och relaterade till Kristus.

  Att jag anser att påven gjorde fel när han kysste Koranen handlar inte om att det ”avslöjade” någon ondskefull konspiration, utan för att det ger intrycket av att man erkänner en falsk religion som islam. Men påven har ju inte bundit någon av oss att tro att islam är en sann religion, aldrig någonsin, och han skulle inte heller kunna göra det eftersom islam är en falsk religion. Påven är ofelbar när han binder människor i tro och moral, han är inte syndfri och kan mycket väl bryta mot det första budet utan att hans ofelbarhet skulle vara i fråga.

  Som sagt, ber jag om förbön av mina nära och kära och jag vördar mina föräldrar, men jag tillber dem knappast. Att tillbe är att erkänna någon som Gud, att underordna sig Dennes vilja fullkomligt, att offra till Honom. När en skapad varelse erkänns som Gud så begår vi avguderi och utesluts från Guds rike om det sker frivilligt och med full kunskap. Ni offrar ju inte till Gud, alltså tillber ni Honom inte, så ni kan ju som högst vörda Gud vilket visar varför ni har problem att göra distinktionen mellan vördnad, som vi utöver helgonen ska ge föräldrar, överordnade osv., och tillbedjan.

  Nu kallar du Guds Moder för en demon. Inser du vilken förolämpning det är mot Jesus Kristus att säga att Hans egen älskade mor är en demon? Lägg inte ytterligare synder på ditt samvete, vänd om!

 • Lennart Svensson on 2 juni, 2010 at 11:11 e m said:

  Hej David Larsson!

  Att påstå att Du ljuger är väl bara förnamnet.
  Du skriver ang. det STORA MISSTAGET:

  ”Påvens kyssande av Koranen.
  Detta var ett ödesdigert misstag och något som traditionella katoliker av mitt snitt inte sticker under stol med att det var bland det mest okloka man kan göra i en sådan situation”.

  Givetvis var detta ett ödesdigert misstag och oklokt av påven eftersom detta visar vilka avgudadyrkare RKK är. Att bli AVSLÖJAD var alltså misstaget. Det var ju inget misstag i RKK:s avguda-lära, eftersom där ingår dyrkare av Baal i Kristi Kropp enl. Andra Vatikankonciliet:

  ”Andra Vatikankonciliet fastslog i
  Lumen Gentium 16=
  ”Anledningen till att muslimerna tillber den ende Guden, alltså SAMME GUD SOM VI, är enligt texten att de bekänner sig till Abrahams tro.
  Muslimerna ingår i Kristi kropp på ett indirekt och ofullständigt sätt”.

  Det här är ju bara så DJÄVULSKT det kan bli om vi läser i Guds Ord. Så mitt råd till Er andra icke-katoliker,
  Ni som vill försöka avslöja denna RKK:s falska lära. Bry er inte om deras falska mariologi! Det är deras starka sida, som de pluggat in likt ett Jehovas vittne. Strunta i katolikernas skottsäkra västar och sikta in er på deras huvud, påven och hans islamism.
  Det här att muslimerna ingår i Kristi Kropp, är ett känsligt kapitel för dem och det borde det vara. Att påstå, som de gör, att såna som ber till Baal ingår i Kristi Kropp, gör mig verkligen spy-färdig.
  Strunta också i det här med tillbedjan av demonen som kallar sig maria. Istället skulle jag vilja fråga katoliker vad tillbedjan är för något enligt dem själva. Kan någon katolik förklara vad katolikers tillbedjan innebär och betyder? Det kan ju inte innebära förbön och vördnad, för de orden är ju reserverade åt demonen maria. Vad finns det då för ord kvar som förklarar RKK:s tillbedjan?

  Mvh Lennart Svensson

 • @Björn Jönsson: Det ser jeg ingen grunn til å svare på, så lenge du forsetter med din sjikane. Du har ikke engang innrømmet at du ”inte har angerat klanderfritt.” Det holder i grunnen for meg. Men du får bare fortsette. Gud velsigne deg.

 • @Lars W: Om Jesus menar vad du menar, så bröt Han alltså mot det fjärde budet (”Visa aktning för din far och din mor, så att du får leva länge i det land som Herren, din Gud, ger dig.”). Du menar alltså att Gud själv syndade. Inser du hur ont det är att kalla Gud för syndare? Du är inte bättre än fariseerna som sa att Jesus drev ut demoner med Beelsebub. Och om du inte omvänder dig innan din död så är du inte långt från att lägga hädelse mot den Helige Ande till listan av dina synder.

 • @Lars W: Guds tjänare? Knappast. Han är väl en tjänare till någon demon av något slag, med sina galna profetior om allt möjligt mellan helvete och jord. Att han ständigt far med lögner om den sanna Kyrkan och misslyckas att ens göra distinktionen mellan latria, dulia och hyperdulia är ju patetiskt. Har du fotografier på dina familjemedlemmar? I sådana fall bryter du ju enligt egen utsago mot det andra budet. Jag kollade in på några av de länkar du skickade och kan inte se något fel mer än med påvens kyssande av Koranen. Detta var ett ödesdigert misstag och något som traditionella katoliker av mitt snitt inte sticker under stol med att det var bland det mest okloka man kan göra i en sådan situation. Men varför står det på en av sidorna att vi hävdar att vi inte ber till Maria? Jag ber dagligen till Maria, och står gärna för det, jag vördar min Moder, men jag tillber henne inte.

  Eftersom du inte tillber Jesus Kristus, så kan du givetvis inte förstå skillnaden mellan tillbedjan och vördnad. Jag vördar mina föräldrar, därför att Gud har satt de att vaka över mig under mina uppväxtår, men jag tillber dem inte. Jesus vördar sin Moder, i ett perfekt uppfyllande av det fjärde budet, men tillber henne lika lite som vi gör.

  Omvänd dig och tro på evangeliet. Lämna dina sataniska läror.

 • @Läsare:

  Katoliker försöker förställa sig i vördnad för Maria. Jesus kallade henne inte ens mor: ”Låt mig vara, kvinna. Min stund har inte kommit än.”

 • Läsare on 2 juni, 2010 at 9:09 e m said:

  Tuve skrev @Läsare: Visst säger Arborelius vad han säger. Men hur kan han och varför gör han det?

  Tack för att till skillnad från Anders ger ett svar dessutom ärligt, du bekänner ju också detta att ni i någon form tillber Maria.
  Din hänvisning och jämförelse med vinundret, och sedan sammankoppla detta med att vi skall be till henne för att få hjälp av Jesus är ju bara för horribel.

  Men det är i alla fall ett ärligt svar och inte bara hänvisningar och undanflykter som Anders presenterar och det skall du ha heder för.

  Tyvärr verkar inte Anders ha några egna svar på våra frågor för han hänvisar ideligen till andra skrifter eller länkar.
  Så blir det ofta när man fummlar ifrågan vad man tror på och inte riktigt vågar stå för det.

 • @David Larsson:

  Tvärtom är B L en mycket vaken person. Inga ödlefantasier där inte. Vad exakt på Tidens tecken är det du menar ”slår det”?

  Att du har fräckheten att jämföra Guds tjänare Bertil Lundberg med sådana.

  Men jag förstår att ni räds det klara budskapet om Romkyrkan på Tidens tecken. Dock borde ni än mer rädas Malachias budskap vars profetia finns arkiverad i Vatikanen. Och absolut Bibelns eget vittnesbörd i Uppenbarelseboken kap 17 och kap 18. Men det tillåts ju inte Romkyrkans lekmän att läsa. Eller har det ändrats?

 • Erik Johnsson on 2 juni, 2010 at 8:58 e m said:

  Lars W, du fortsätter skriva som om övergrepp är vanligare inom katolska kyrkan än inom protestantiska kyrkor. Det är rentav ohederligt!

 • @Lars W: Alla olika katolska kyrkor styrs från sina biskopar. Amerika har länge vandrat i liberalismens urvattnade ökenlandskap. Dock har alla biskopar samme påve.

  Kom detta som en chock för dig? I så fall ännu ett exempel på den sagolika okunskap du besitter om vår tro och ändå vet du så mycket om oss och om Guds förkastelse av oss. Imponerande mental härdsmälta. Läs på innan du kastar nästa spann skit över dina syskon!

 • @Lars W: Vi ska nog inte tacka Bertil utan be för honom och att han får frid med den Gud som har skapat honom och sörjer för honom. Be också att han vaknar upp från de ofattbara många löjliga missförstånd och uppenbara lögner han sprider. Kyrie eleison!

 • @Tuve:

  Ja, många präster är det. Och det är bara toppen av ett isberg. Utredningen är långt ifrån klar. Vänta bara när det kommer fram vad som skett i tredje världen under denna tid. Brasilien, övriga latinamerikanska länder, Filippinerna… Om det kommer fram. Priset kanske blir för högt för dessa stackars barn.

 • @Tuve:

  Att du så snart glömmer vad du själv skriver. Men det är också ganska signifikant för Romkyrkans utsända. Hala som ålar är ni och slingrar sig som ormar gör ni. Men så har ni ju den ”far” som ni har.

  Så här skrev du:

  ”Jag har varit katolik i hela mitt liv men aldrig någonsin*, sett, hört eller hört talas om tillbedjan av Maria.”

  Och här är de länkar jag svarade med. Som du inte vågade öppna då de direkt avslöjar ditt påstående ovan som lögn:

  http://www.tidenstecken.se/katolikerber.jpg

  http://www.tidenstecken.se/kkkyss.jpg

  http://witchfulthinking.files.wordpress.com/2010/01/pray-to-mary.jpg

  http://princessjinx.blogg.se/images/2009/dsc00564_29148470.jpg

  http://www.jesus-is-savior.com/False%20Religions/Roman%20Catholicism/pope4.jpg

  http://www.jesus-is-savior.com/False%20Religions/Roman%20Catholicism/praymary.htm

  http://www.stolaf.edu/depts/asian-studies/projects/kakurekirishitan/DSCN3881.jpg

  http://so4j.com/images/mary_worship.jpg

  http://farm3.static.flickr.com/2614/3880359101_c04290fd4d.jpg

  http://agirlsnotebook.page.ph/wp-content/uploads/2008/10/mary.jpg

  http://www.loupiote.com/photos/87749575.shtml

  http://www.humanflowerproject.com/index.php/weblog/comments/monthi_fest_marys_birthday/

  http://www.meditationsfromcarmel.com/podcast/wp-content/uploads/2009/07/children_praying.jpg

  http://www.abbaswatchman.com/Sunday%20worship%20of%20mary%20=%20Rosary%20Sun%20day.jpg

  http://www.acfp2000.com/Rosary/popeourlady.gif

  http://smjablonski.files.wordpress.com/2009/08/rome-week-2-033.jpg

  http://3.bp.blogspot.com/_zbyh-6mg90A/SwHINPCTcRI/AAAAAAAAADc/agjNzmuzrBU/S660/Rome.jpg

  http://www.novusordowatch.org/children_pray_for_pius_xii.JPG

  http://www.sqpn.com/wp-content/uploads/2007/05/db307_lourdes.jpg

  http://4.bp.blogspot.com/_N–OxW_XyVA/SiQja1GugYI/AAAAAAAAAjg/avp52REVOJ0/s400/vadstena.jpg

  Titta särskilt på denna sida. Om du vågar:

  http://www.jesus-is-savior.com/False%20Religions/Roman%20Catholicism/praymary.htm

 • @Anders Gunnarsson:

  Anders…

  Jag pratar inte om ’rena sammanhang’ – det finns det inte.

  Jag talar om ett rent hjärta – på individens nivå – som personligt har mött Herren och upplevt renande kraft i Hans blod! Till en vandring i lydnad.

  Då är alla telefonnummer och alla brottsregister oviktiga och – under BLODET, så att djävulen inte kan anklaga och leka Gud.

  En NY skapelse i Herren lever ett NYTT liv.

  Det är inte syndabockar som vi skall leta efter åt onda sinnen utan det är Herrens nåd vi skall förkunna till personlig omvändelse och en vandring i ljusets rike.

  Fienden har kommit för att stjäla, slakta och förgöra – skrupelfritt. Han är inte intresserad av att du eller jag skall bli fria i Herren och ’trampa honom på svansen’.

  Ef.1:17 ”Jag ber att vår Herre Jesu Kristi Gud, härlighetens Fader, skall ge er vishetens och uppenbarelsens Ande, så att ni får en rätt kunskap om honom.

  Jag ber att era hjärtan skall upplysas, så att ni förstår vilket hopp han har kallat er till och hur rikt på härlighet hans arv är bland de heliga, och hur oerhört stor hans makt är i oss som tror, därför att hans väldiga kraft är verksam.

  Med denna kraft verkade han i Kristus, när han uppväckte honom från de döda och satte honom på sin högra sida i himlen, över alla furstar och väldigheter, makter och herradömen, ja, över alla namn som kan nämnas inte bara i denna tidsålder utan också i den kommande.

  Allt lade han under hans fötter, och honom som är huvud över allting gav han åt församlingen, som är hans kropp, fullheten av honom som uppfyller allt i alla.”

  (Obs! Alla i församlingen, Kristi Brud, som är ren i kraft av Hans blod vid ett överlåtet liv = lydnad.)
  ………….

 • @Anders Gunnarsson:

  Absolut inte!

  Men jag skulle ställa mig bakom det mesta som skrivs där om så krävdes. Är lite oense med Bertil Lundberg angående tiden för Jesu återkomst samt tiden för Gogs härnadståg och lite så. Men sådant är av underordnad betydelse då det gäller att avlöja vår tids stora villfarelser där Romkyrkan står för den största andelen och genom sin maktposition, sitt ”konungsliga välde över konungarna på jorden” och det stora antalet förförda. Sa du 1,2 miljarder? Fruktansvärt! Typen av villfarelse är också lömsk då man talar om Jesus på ett sätt som ytligt kan synas bibliskt. Men under ytan är föruttnelsen total. En rent antikristlig lära från början till slut.

  Vi ska vara tacksamma att några på frivillig basis utan egna bakomliggande syften tar sig tid med det enorma arbete som ”Tidens tecken” kräver.

 • Det verkar vara ingen bra ide, att peka ut övergrepps-statistiken hit och dit i olika samfund. Då kommer motståndarna att koppla på sitt byråkratiska sinne och försöka ’motbevisa’ med pajkastning hit och dit (sandlåda!), för att avleda blicken från eget elände.

  Precis som om siffrorna i ’bevisföringen’ vore viktigare än alla dessa barnoffers, med bestående men för livet, bästa!

  Teologer…..Suck! Total mörker……

  För vi för inte en kamp mot samfunden i första hand utan mot köttet som utnyttjas av mörkrets rike – och då blir det en andlig kamp mot ondskans andemakter. (2Kor.10)

  Mörkrets rike har infiltrerat alla sammanhang, just därför är det viktigt att predika OFÖRFALSKAT evangelium till befrielse från syndens lag i dödens kropp.

  Det kan bara ske i kraft av Lammets blod till ett liv i seger!

  Sitter man i ockulta sammanhang, då blir det ingen befrielse utan ständig träldom. Förnekar man avguderi – då utestänger man för Herren möjligheten att gripa in och befria.

  Det är endast sanningen själv, Herren, som sätter oss fria.

  Då måste det vara ’rent’ i hjärtat – inget mörker, tack!.
  …………

 • @Lars W: Hahahahahahahahahahahahahahahahahahaha. Är du verkligen allvarlig när du hänvisar till Tidens tecken? Du gjorde min dag. En snurrigare konspirationssida får man leta efter, den är ju värre än vaken.se där folk tror att ödlor styr världen. Vänd om!

  @Gustaf: Din heresi är obiblisk. Vem har någonsin någonstans fått rätten att själv ta på sig att avgöra vad som är sann tro och inte? Den idioti som sådan smörja leder till innebär ju dessutom i dagens liberala protestantism till att sådana avskyvärda saker som onani, sodomi, preventivmedel, barnamord och all annan orättfärdighet inte bara ska tillåtas utan till och med anbefallas. Tro mig, det kommer inte dröja innan ni som redan accepterat de vedervärdiga preventivmedlen snart kommer acceptera sodomi också, för när ni förgör Guds plan för äktenskapet så följer det som en konsekvens att ni också kommer förstöra äktenskapet som sådant. Tro inte att ni kommer undan domen, det gjorde inte Onan…

 • Erik Johnsson on 2 juni, 2010 at 7:22 e m said:

  Om det i dag totalt i världen finns 500 000 katolska präster lär det under perioden 1940-2010 har varit några gånger fler.
  En intressant notering: Svenska kyrkan räknar med tre övergrepp per år och stift, även i dag då kontrollen är så mkt nogrannare. Det rör sig om flera hundra fall av övergrepp sedan 40-talet i Svenska kyrkan.
  Katolska kyrkan i Sverige har att handskas med tre-fyra fall. Kan vara värt att notera.
  Oftast sker övergreppen i Svenska kyrkan i samband med konfirmationsläger.

 • @Erik Johnsson: Och det är 4000 som anklagades, de flesta var kanske inte skyldiga. Men i vilket fall så beror förfallet mest på de otrologit liberala och homosexvänliga (över 80% av offren var småpojkar) amerikanska katolska kyrkan. Tråkigt, tragiskt och oförlåtligt… Christe eleison”

 • @Erik Johnsson: Jag tror jag såg någonstans att det var 4 % av de katolska prästerna under den aktuella tiden som begått dessa styggelser. Jag tror att det totalt i världen idag finns knappt 500 000 präster. Troligen har det dock funnits fler under perioder av de gångna 70 åren.

  Allt gott!

 • Erik Johnsson on 2 juni, 2010 at 6:57 e m said:

  Lars W, jag vet inte hur många procent det handlar om i USA. Men vi vet att avslöjandena gäller tiden från 1940-talet och framåt. Jag gissar att det rör sig om flera hundratusen präster som varit i tjänst i katolska kyrkan sedan dess. Så de 4 000 prästerna ska ställas i relation till det.
  Låt oss säga att 800 000 präster tjänstgjort i katolska kyrkan i USA sedan 40-talet (sannolikt är det fler) – hur många procent är 4 000 av 800 000? Det kan du kanske räkna ut.

 • @Tuve:

  Jag förstår din rädsla att öppna länkarna. Varenda länk är ett vittnesbörd mot ditt påstående. Vittnesbörden får ditt påstående att framstå som ren och skär lögn vilket sätter din trovärdighet till nära noll sammantaget. Bara detta med din religionstillhörighet vore egentligen tillräckligt för den sakens skull.

 • @Lars W: Jag har varit katolik hela livet men vuxit upp och umgåtts i frikyrkliga kretsar. Det tycks var en möjlighet som aldrig slagit dig 🙂

  Vad gäller dina länkar kommer jag inte öppna dem. Jag har läst tidens teckens lögner och idiotier. När du börjar din lista med en länk till dem så förlorar du all trovärdighet. Antar att du även delar deras tro om djävulen som ufonaut?

  Allt gott!

 • @MyTwoCents:

  Jag kommer ihåg bråket om JDA för många år sedan. Sen brydde jag mig inte. Det enda som betydde något var att Jesus dog för mina synder. Jag var glad för det.

  Men när man nu läser verkar det vara stor dramatik där meningarna går isär. Nej kanske JDA-läran inte är aktuell längre. Numera är det väl annat som spelar i kulisserna som enhet till absurdum som hägrar.

  Nej Ulf Ekman kan aldrig erkänna att han har fel. Hur mycket jag än tyckte om honom då så tänkte jag ofta att den mannen kan ingen få att erkänna något fel alls; om han inte har en vinst att tjäna på det vill säga. Han skulle i så fall öppet deklarerat att DhA inte alltid talar genom honom. UE skulle bli en vanlig människa som vi andra, det skulle han inte acceptera.

  Det var intressant att höra honom säga att hans fru Birgitta sa åt honom att alla hans ideer kanske inte var ifrån Gud. ”Men det stod jag emot” var UEs svar på det inför hela församlingen eller stiftelsen eller vad det nu är nuförtiden.

  UE ser sig själv som en stor gudsman. Det gör många andra också. Andra ser Benny Hinn, UE kompis, som en stor gudsman. Men här sitter visst Benny Hinn och röker heroin eller Hasch. Motjio märkligt. Och hans medarbetare dör av heroin???

  http://www.youtube.com/watch?v=2X4raTUigtQ

  http://www.youtube.com/watch?v=X6SvSjaU62M

  och här undrar man om han är full
  http://www.youtube.com/watch?v=FOPQ9Cxz5So

  Nog är det konstigt alltihop. Och nu kommer han till Sverige till våra trossyskon med sina trollerikonster och UE tycker det skall bli härligt.

 • @Bjørn Olav Hansen:

  Jag utesluter inte möjligheten. Ett övergrepp inom Maranata är känt och de var ju en slags pingstvänner. Men han var inte pastor. Och nu är det katolska präster som jämförs med pastorer. Ska vi jämföra katolska kyrkans 1,2 miljarder anhängare med pingströrelsens 100 miljoner blir det en helt annan frågeställning där all form av statistik saknas.

  För att få jämförbara siffror bör vi veta antal övergrepp utförda av pingstpastorer i USA och jämföra med de över 4000 övergrepp som katolska präster utfört i USA.

 • @Erik Johnsson:

  Varför måste ni slingra er i denna fråga? Ta det inte personligt.

  Frågan gäller de 4000 utpekade pedofilprästerna i USA. Hur många procent av samtliga katolska präster i USA utgör de?

 • @Anders Gunnarsson:

  Ni har inte alla tomtar på rätt loft.

  Misstänker ingen konspiration men Bibelns profetia måste gå i uppfyllelse även när det gäller er ”eviga stad”.

  Var snäll och be inte till er gud för mig. Jag vet nog alltför väl vem som står bakom Romkyrkan.

 • @Tuve:

  Tuve skrev:
  ”Jag har vuxit upp i karismatiskt frikyrkliga kretsar där jag under flera år oftare gick i deras gudstjänster än i katolsk mässa. Jag har under en period varit med i en trosrörelseförsamling och jag har under många år gått i stort sett varje vecka i en frikyrkas gudstjänst i Lund. Jag har varit med på frikyrkliga sommarläger och liknande. Jag har varit konfirmandledare på en av svenska kyrkans konfirmandläger.”

  Tuve skrev:
  ”Jag har varit katolik i hela mitt liv men aldrig någonsin*, sett, hört eller hört talas om tillbedjan av Maria.”

  Tuve skrev:
  ”Ge mig bevis för dina påståenden eller låt bli att hävda saker som du inte har belägg för!”

  Du ifrågasätter min trovärdighet? Hur ska du ha det egentligen? Har du varit katolik hela livet eller har du inte det?

  http://www.tidenstecken.se/katolikerber.jpg

  http://www.tidenstecken.se/kkkyss.jpg

  http://witchfulthinking.files.wordpress.com/2010/01/pray-to-mary.jpg

  http://princessjinx.blogg.se/images/2009/dsc00564_29148470.jpg

  http://www.jesus-is-savior.com/False%20Religions/Roman%20Catholicism/pope4.jpg

  http://www.jesus-is-savior.com/False%20Religions/Roman%20Catholicism/praymary.htm

  http://www.stolaf.edu/depts/asian-studies/projects/kakurekirishitan/DSCN3881.jpg

  http://so4j.com/images/mary_worship.jpg

  http://farm3.static.flickr.com/2614/3880359101_c04290fd4d.jpg

  http://agirlsnotebook.page.ph/wp-content/uploads/2008/10/mary.jpg

  http://www.loupiote.com/photos/87749575.shtml

  http://www.humanflowerproject.com/index.php/weblog/comments/monthi_fest_marys_birthday/

  http://www.meditationsfromcarmel.com/podcast/wp-content/uploads/2009/07/children_praying.jpg

  http://www.abbaswatchman.com/Sunday%20worship%20of%20mary%20=%20Rosary%20Sun%20day.jpg

  http://www.acfp2000.com/Rosary/popeourlady.gif

  http://smjablonski.files.wordpress.com/2009/08/rome-week-2-033.jpg

  http://3.bp.blogspot.com/_zbyh-6mg90A/SwHINPCTcRI/AAAAAAAAADc/agjNzmuzrBU/S660/Rome.jpg

  http://www.novusordowatch.org/children_pray_for_pius_xii.JPG

  http://www.sqpn.com/wp-content/uploads/2007/05/db307_lourdes.jpg

  http://4.bp.blogspot.com/_N–OxW_XyVA/SiQja1GugYI/AAAAAAAAAjg/avp52REVOJ0/s400/vadstena.jpg

 • Gustaf on 2 juni, 2010 at 4:25 e m said:

  @Anders Gunnarsson:
  Dina hot biter inte på mig.
  Herren Sebaot är min domare.
  Jag är tacksam över att dina och din religions följeslagare på denna blogg avslöjar er själva.
  Skökan är jag inte intresserad av!
  Jag har nog läst mer om er religion, och mött fler katoliker i verkliga livet än vad jag antar att du tror.
  Era resonemang om Maria etc håller inte för Guds mått-stock! Låt dig omvändas från avguderi och bli förvandlas av den Helige Ande.

  Guds rike består inte i ord utan i kraft. Min tro bygger inte på grekisk filosofi och mytologi utan på uppenbarelse, den grundar sig i Guds ord.

 • @Gustaf: Läs på och vänd om från dina obibliska, ohistoriska och ologiska bibeltolkningar. Du har den väldsvida kyrkan i alla tider emot din felläsning av skriften. Tänk om Hon har rätt (se t.ex. hemsidan om maria – klicka på mitt namn – och läs om Maria där) Tänk om det stämmer. Tänk om…

 • Erik Johnsson on 2 juni, 2010 at 4:13 e m said:

  Gustaf, det spelar ingen roll att du upprepar dina felaktiga påståenden, de blir inte sannare för det!

 • Gustaf on 2 juni, 2010 at 4:08 e m said:

  @Anders Gunnarsson:
  Nej, det är ju just det…
  Ni har förkastat Gud, den ende sanne, såsom han uppenbarat sig i Skriften.
  Därför, varje katolik som inte omvänt sig och tagit avstånd från avgudadyrkan i form av den romerska religionen (”katolicismen”), räknar jag inte som bror eller syster i tron. Om du och din religion vill räkna andra som syskon är det er sak. Era besvärjelser till Maria och er Jesus kan jag lika gärna vara förutan (Gud lyssnar inte på en orättfärdig mans bön), det kvittar lika.
  Ingen är syndfri, inte heller Maria (Josefs fru, som födde bland annat Jesus) var det, endast Gud. Endast Honom tillhör äran i evighet!

 • Erik Johnsson on 2 juni, 2010 at 4:01 e m said:

  Lars W,
  Mellan 2001–2010 behandlade Vatikanen 3000 anmälningar, som gäller övergrepp sedan 1940-talet. Det är 0,7 procent av världens katolska präster. Det är mkt, men inte mer än i andra kyrkor, grupper, föreningar, organisationer etc.
  Du måste komma ihåg att det finns 1,2 miljarder katoliker i världen. Sedan 40-talet har kyrkan betjänats av miljontals präster och diakoner.

 • Anders Gunnarsson on 2 juni, 2010 at 4:00 e m said:

  @Lars W: @Gustaf: Ni har inte alla tomtar rätt på loftet. Era konspirationsteorier om oss är så långt bort från all sanning och redighet man kan komma. Läs på och möt den religion ni föraktar. Vi är era syskon och ber för er i varje mässa. Vi tror på samme Gud och det var Han som grundlade katolska Kyrkan. Välommna att möta den/det ni förföljer.

 • Björn Jönsson on 2 juni, 2010 at 3:57 e m said:

  @Bjørn Olav Hansen:

  Jag måste fråga dig detsamma:
  Har du tenkt igjennom om hvordan ordene dine rammer, og om det du sier ligner på noe som har med Jesus å gjøre?

  Bj

 • @Tuve:

  Jaha, då har vi fått en ledtråd till hur katolska kyrkan infiltrerar de svenska frikyrkorna. Och hur de lyckats få med flera ledare med anhängare på ”tåget till Rom”.

  Förutom genom att de lyckats stöpa om väckelserörelsernas KDS till det katolska Kd samt fått in ledarskribenter i de gamla väckelserörelsernas tidningar . Och lurat in Sveriges kristna i Påvens Europa – EU.

 • Gustaf on 2 juni, 2010 at 3:54 e m said:

  Skökan lockar, skökan hotar … Vad hon än gör så värjer hon sig för sanningen.
  David L! Du är dyrbar i Guds ögon. Så dyrbar att han lät sin Son korsfästas för att tvätta bort dina synder. I enlighet med Skriften har jag satt min tro på min Herre och Frälsare, Jesus Messias. Om du omvänder dig från din synd (avgudadyrkan, falsk religositet etc) kan du bli frälst! Lyd Herden och förlita dig inte på människoverk, dessa kommer att brinna upp och har inget evighetsvärde.
  Dessutom är distinktionen latria/dulia inte biblisk!

 • @Lars W: Og mitt spørsmål gjenstår: Hvorfor ikke innrømme at problemet også eksisterer blant våre egne rekker? er det virkelig så vanskelig? Har dere hatt overgrepssaker blant svenske pinsevenner?

 • Erik Johnsson on 2 juni, 2010 at 3:51 e m said:

  Lars W, jag som katolik har aldrig någonsin stött på någon som tillber Maria. Jag tror att jag i det fallet är mer tillförlitlig än du, som blåser på med åsikter som du inte har några som helst belägg för.
  Du blottar din okunskap om katolska kyrkan varje gång du skriver något här.

 • @Erik Johnsson:

  Min fråga kvarstår: Hur många procent av de katolska prästerna i USA utgör de 4000 utpekade pedofilerna? Eller hur många fler katolska präster kan det rimligen finnas i USA? Som ju grundats av protestantiska nationer en gång i tiden.

 • @Björn Jönsson: Du kan jo be over dem. Så kan du lese det du har skrevet, og så kan du spørre deg selv: Er det noe av det jeg har skrevet som rammes av disse ordene? Eller er du fri fra ansvar og skyld? Les ordene fra Matteus noen ganger – sakte.

  Takk for at du ber for meg, velsignede Björn Jönsson. Kunne du be om at du fikk del i den medlidenheten Jesus har for syke? Slik at jeg kunne merke din omsorg? Du forstår du kan ikke skille meg fra min sykdom? Du skriver at du ikke har noe imot meg som person. Sykdommene mine er en del av kroppen min. Skal du bli kjent med meg er det ikke mulig å bare kjenne min ånd, og sjel. For jeg er et helt menneske, Jönsson.

  Har du tenkt igjennom om hvordan ordene dine rammer, og om det du sier ligner på noe som har med Jesus å gjøre?

 • Anders Gunnarsson on 2 juni, 2010 at 3:45 e m said:

  @Lars W: Ingen katolik tillber eller dyrkar helgon. Du har fått det alldeles om bakfoten, precis som all annan felaktig propaganda du för fram. Läs på och lämna din antikatolicism. Kyrkan är större och långt mer fantastisk än vad du och dina gelikar kan förstå…

 • @Lars W: Vad vet du om det? Vilka bevis har du för att ”flertalet”, eller ens någon, tillber Maria?

  Jag har varit katolik i hela mitt liv men aldrig någonsin*, sett, hört eller hört talas om tillbedjan av Maria.

  *Det enda undantaget jag hört talas om var en kanadensisk grupp med ett 20-tal medlemmar som tillbad Maria. Katolska Kyrkan exkommunicerade dem för denna allvarliga synd!

  Ge mig bevis för dina påståenden eller låt bli att hävda saker som du inte har belägg för!

  Allt gott!

 • @Lars W: Jo, visst finns skärselden, men jag är inte rädd för det. Vad finns det att vara rädd för med skärselden?

  Det enda som det finns anledning att vara rädd för är den eviga döden! Den som kommer till skärselden är för evigt räddad från den eviga döden!

  Jag har kommit i kontakt med många olika protestantiska alternativ. Jag har vuxit upp i karismatiskt frikyrkliga kretsar där jag under flera år oftare gick i deras gudstjänster än i katolsk mässa. Jag har under en period varit med i en trosrörelseförsamling och jag har under många år gått i stort sett varje vecka i en frikyrkas gudstjänst i Lund. Jag har varit med på frikyrkliga sommarläger och liknande. Jag har varit konfirmandledare på en av svenska kyrkans konfirmandläger.

  Jag har inte sett alla former av protestantism, men jag har sett mer än tillräckligt för att kunna bilda mig en välgrundad uppfattning. Jag har den djupaste respekt för den tro jag mött i dessa sammanhang. På sätt och vis är min repsekt mångfaldigt större just på grund av den fattigdom som präglar alla dessa olika protestantiska riktningar. Inblicken i dessa olika riktningar har fått mig att inse vad det innebär att trons fullhet finns i Kyrkan.

  Allt gott!

 • Erik Johnsson on 2 juni, 2010 at 3:34 e m said:

  Lars W och andra, läs och begrunda detta.
  Så här skriver Dagens Nyheter i en faktaruta:
  1.Övergreppen är inte fler i Katolska kyrkan än i samhället i övrigt. Det finns fler rapporter om övergrepp inom Svenska kyrkan, scouterna och idrottsorganisationer.
  2.Både i Katolska kyrkan och i övriga organisationer är det viktigt att komma ihåg att det handlar om ett fåtal präster/ledare som har begått övergreppen.
  3. Det finns inget som tyder på att frivilligt celibat i sig skulle öka benägenheten till att begå sexuella övergrepp på barn.
  4. Benägenheten att tysta ner gäller inte specifikt Katolska kyrkan.

 • @Björn Jönsson: Leste du Matt 5,22-26? Har du fått lys over det? Kan du hjelpe meg til å forstå om du er unntatt fra de ordene?

  Dine ord er så ufølsomme at det er vanskelig å forstå at du har noe med Jesus å gjøre. Men du har hjulpet meg, og andre syke, til å se Jesus. Så velsignede, Björn Jönsson, takk.

  Hvem som angriper hvem her, overlater jeg til leserne å bedømme. Du er i hvertfall den som snakker om meg og min sykdom.

  Nei, jeg kan ikke ”förnimma andens stilla susning och andens stilla stoppsignal?” Ikke hos deg, og ikke i noe av det du har skrevet. Heller tvert imot. Hos deg møter jeg bare forakt for mennesker som sliter med alvorlig sykdom.

 • Erik Johnsson on 2 juni, 2010 at 3:29 e m said:

  Lars W, tror du att övergrepp på barn är något som bara sker i katolska kyrkan. Nej, i lika hög grad (och kans mer) sker det i protestantiska kyrkor. I Svenska kyrkan har hundratals övegrepp skett sedan 1940-talet, åtskilliga av dem har mörkats av präster.
  Du har alltså fel på den punkten, Lars W!

 • @David Larsson:

  Då är du ganska ensam i Romkyrkan om det. Flertalet tillber ”jungfru” Maria och många tillber därutöver ett otal andra helgon för olika ändamål. Och signifikant nog för traditionella avgudadyrkare sitter ni på knä framför krucifix och andra beläten även då ni påstår er tillbe den levande Guden.

 • Björn Jönsson on 2 juni, 2010 at 3:22 e m said:

  @Bjørn Olav Hansen:

  Om dina vänner i norge tar mina ord så allvarligt, utan att pröva dem, vilket bibeln säger att man skall göra, ja då är dom lätta byten för katolikpåhejarna som verkligen kämpar för att värva nya mariadyrkare på denna blogg!

  Ditt egna agerande i ord till mig, uppvisar inte någon mognad, utan snarare en pojk som kämpar för att inte komma i dålig dager.
  Vad som är bra, är att det jag sagt till dig, tydligen tagit skruv, vilket ditt aggerande belyser och det var ju syftet, så nu får Gud göra resten.

  Jag har inget emot dig som person, men jag gillar inte när folk häver ur sig dumheter mot andra, när som du då vidmakthåller att simon är en lögnare trots förmaningen plus att du sedan attackerar mig med en massa dumheter, för att försvara din synd, ja då börjar jag faktiskt tycka synd om dig, jag tom kände mig tvungen att be för dig, för jag har blivit orolig för din själs hälsa och den verkar inget bra.
  Jag ställer mig frågan, om du kan förnimma andens stilla susning och andens stilla stoppsignal?

  Var välsignad!

  Bj

 • @Lars W: Vi taler om tragedier, Lars, enten overgrepet skjer i katolske eller protestantiske sammenhenger. Det skjer overgrep i katolske menigheter, og det skjer overgrep blant pinsevenner. Enten det er en pater, eller en pastor. Like ille er det uansett.

  Hvorfor denne ensidigheten, Lars? Synden er stor i begge leire.

  Tror du at svenske pinsevenner ikke har overgrepsofre i blant seg, begått av svenske pastorer. Som sagt – vi har det i Norge. Det ville forundre meg om dere er spart fra slikt.

 • @David Larsson:

  Det där är ju ren och skär ersättningsteologi. Som i sin värsta form är tydligt antisemitisk. Något som i perioder tydligt drabbar Romkyrkan. Som under korstågen, inkvisitionen och Förintelsen.

  Vad anser du om alla de profetior som handlar om framtidens Israel? Om det nya templet i Jerusalem t ex?

  Omvänt; kommer staden med din Petrikyrka att stå kvar på de sju kullarna för evigt?

 • @Anders Gunnarsson:

  Vad ska vi med gissningar till när vi har fakta. Ta fram fakta om Assemblies of God som styrker din ”gissning”. Om Romkyrkans präster har vi fakta så det räcker och blir över.

 • @Bjørn Olav Hansen:

  Är det utslag av norsk humor eller norsk matematik? Vi talar om församlingsledare. Givetvis kan man tänka sig att andelen pedofiler är större bland den katolskt bekännande befolkningen än specifikt bland dess präster.

 • @Gustaf: Det är inte för sent: omvänd dig och tro på evangeliet. För det är inte tro du har, det är åsikter. Tro på Jesus Kristus och allt Han har uppenbarat, så kan du bli frälst.

 • Gustaf on 2 juni, 2010 at 3:07 e m said:

  @Lars W:

  Ja, låt oss be för alla som leds vilse vare sig det är den romerska religionen, islam, satanism eller annat.
  Den som älskar Herren lyder Honom och håller Hans förbund, därför är det viktigaste att vi i lydnad söker Honom och i Hans Ord (Skriften, de 66 böckerna) i den Helige Andes Kraft. Det är inte en strid mot kött och blod utan mot tankebyggnader och andemakter. De som har sin villfarelse som en slöja för för sina ögon kommer inte att omvända sig med logiska argument, det är ett verk av den Helige Ande. Striden är Herrens och den Romerska Religionen har redan fått sin dom av Herren. Vakna ni som slumrar och har blivit betagna av skökans lockrop!

 • @Lars: Vilken avgud är det jag ska ha tillbett menar du? Jag är inte medveten om att jag tillbett någon annan än den oskapade, Treenige, Sanne och Levande Guden. Att jag högvördar den Saliga Jungfrun Maria är inte detsamma som att jag tillber henne. Som jag skrivit tidigare, så blev en grupp exkommunicerad från katolska Kyrkan för några år sen just på grund av att de tillbad Maria.

  ”Från denna stund skall alla släkten prisa mig salig” (Jungfru Maria, Luk 1:48)

 • @Lars W: Pastorer lever vel ikke avsondret fra medlemmene? De har sjelesorgsamtaler, de møter barn i ulike sammenhenger. Vet du noe om antallet pastorer innen Assemblies of God som er domfelt for seksuelle overgrep?

  De katolske prestene fant jo sine overgrepsofre blant kirkens medlemmer. Hvorfor er det annerledes hos pinsevennene?

  Har dere hatt noen overgrepssaker blant svenske pinsepastorer? Eller er dere helt fri fra slikt.

 • @Bjørn Olav Hansen:

  Ett a två fall? Är det jämförbart med alla tusentals pedofilpräster i Romkyrkan?

  Har själv hört om två fall i Sverige. Det ena i Frälsningsarmén och det andra i Maranata. Och ingen av dem var pastorer.

 • @David Larsson:

  Usch för er avgudadyrkan.

  Låt mig be för edra arma själar till den levande Guden och hoppas ni kommer till insikt om sanningen och blir räddade. Vilket är Guds vilja för alla människor.

 • @Sefast: Ja, det mosaiska förbundet är avskaffat. Dock inte det abrahamitiska eller det davidiska, som jag sa tidigare. Dessa lever vidare, som jag sa i dopet och i Petri ämbete. Det mosaiska förbundet har ingen frälsningskraft och var aldrig menat att ha det heller, det var ett löfte om ett land och om ett område där man kunde leva rättfärdigt och enligt vissa rituella lagbud kunde bära fram offer till Gud. Men det var på basen av Guds löfte till Abraham som människor kunde bli räddade. Eftersom Gud själv har givit oss Offerlammet i Jesus Kristus så har han avskaffat behovet av andra offer till försoning för synd. Vi har Mässoffret och kan på många håll i världen närvara vid det dagligen. Och Jesus avskaffar uttryckligen lagbuden om rituell renhet och oren mat, vilket också fastslogs klart och tydligt i Apg 15.

 • Sefast Tronde on 2 juni, 2010 at 2:49 e m said:

  @David Larsson säger: ”Jo, det kan man säkert säga att det är. Kyrkan är det Nya Israel.”

  – Vi får tacka David så mycket för hans ärlighet och tydlighet!

  David står i alla fall upp med tydlighet för en lära man uppfattar historiskt ingått i RKKs lärodogmer, och skall tilläggas även inom vissa protestantiska kretsar.

  RKK omfattar alltså ersättningsteologin.

  MVH / Sefast Tronde

 • Anders Gunnarsson on 2 juni, 2010 at 2:38 e m said:

  @Lars W: Hugenotterna kunde leva i Frankrike, även om bartolomeinattens idiotiska blodbad av en desperat kung förstörde mycket av relationerna. Kunde en katolik leva i Sverige under 1600-talet eller i England? De protestantiska staternas tolerans började där deras gräns slutade. Sunt? Frihet? Utveckling från ett katolskt mörker?
  Se newadvent.org/cathen/07527b.htm för vidare info

  Hur mycket övergrepp ”Assemblies of God” har vet jag inte heller. Men kan gissa att det är betydligt fler än inom katolska sammanhang. Varför? För att en präst som lever celibatärt har mindre sexuell lust och därför mindre tendens till övergrepp. Amerikanska katolska kyrkans stora problem har varit dess liberalism; med t.ex. bögseminarier (pink seminars). Detta skapade problematiken. Vad för problem ”Assemblies of God” har vill inte jag spekulera i. Att de har problem är lika säkert som ett Amen i Kyrkan, ty alla samfund har syndare, då Kristus inte grundade en Kyrka med änglar. Petrus, Thomas och Judas var apostlar. Levde de perfekt? Var de puritaner som undvek alla svåra synder som kortspel, vin, dans och rökning? Var de perfekta? Var de utan svåra synder?

 • Nu har jag och min fästmö bett rosenkransen till gottgörelse för de hädelser som har riktats mot Vår Saliga Moder och mot Vår Herre Jesus Kristus här. Jag hoppas att ni får den nåd som ni behöver för att omvända er. Om ni hör Herrens röst idag, förhärda inte era hjärtan!

 • @Lars W: Som jeg skrev kjenner ingen av oss om så er tilfelle. Men blant 1,7 millioner møtebesøkende, tror jeg vi må innse at det også blant pinsevenner finnes brudne kar. Her i Norge har vi en svært lei sak hvor en tidligere pinsepastor står anklaget for å ha misbrukt barn. En annen misjonær i pinsebevegelsen er dømt for det samme. Det ville forundre meg om dere ikke også har slike tilfeller i Sverige?

  Når vi kritiserer Romerkirken, får det større troverdighet, og vi er nærmere sannheten, om vi også innrømmer at det finnes synd i egen leir.

 • @Bjørn Olav Hansen:

  På frukten känner man trädet. Och på trädet kan man ofta omvänt känna frukten. Så är fallet för min del. Men även det förändras i takt med att katolicism vinner insteg i traditionella väckelserörelser vilket skett i t ex den svenska pingströrelsen. Vilket nog med tiden kommar avspeglas även i statisttik kring pedofili även i dessa samfund.

  Men nu gällde det dagsläget. Och frågan gällde hur många från Assemblies of God som sitter på de anklagades bänk för pedofili i USA. Hur många känner du till?

 • @Lars W: Hva som skjer i Assemblies of God, vet ikke du, Lars. Ikke jeg heller. Om ikke så mange er anklaget for seksuelle overgrep blant pinsevennene, betyr det ikke at ikke de skjer – der også. Dessverre. Den offisielle statistikken fra Assemblies of God viser at de hadde 1,7 millioner møtebesøkende i 2008. Tror du at blant dette høye tallet også finnes pedofile overgrep? Det som skjer i Romerkirken er alvorlig, men hvorfor ikke ta med at slike ting også skjer blant oss? Jeg er litt forundret over at vi har så liten selvransakelse, og at du ikke tar høyde for at dette også er et problem blant evangeliske kristne.

 • @Tuve:

  Finns ej någon skärseld? Vad uppfattar du som ”det protestantiska alternativet”?

  ”Men jag kan lugna dig, du har inget att vara rädd för och sanningen kommer göra dig fri! Sluta gömma dig i skuggorna och kom ut i ljuset och börja leva!”

  Det var väl ungefär vad man sa till Jan Huss innan man med falska förespeglingar om ”fri lejd” lurade ut honom på ”katolsk mark” för att få tillfälle att gripa honom och för att kunna bränna honom levande på bålet. Apropå Jan Huss.

 • Tack Deborah. Låt oss inte ge efter för dessa papister som inget hellre önskar än att återkatolicera Sverige och lägga vårt fosterland under påvens spira. Vilket de ju redan delvis gjort genom att lura på svenskarna påvens Europa – EU.

  Till Anders Gunnarsson; eftersom du skrev:
  ”Om jag fick välja att leva i 1600-talets Italien som icke-katolik eller Sverige som katolik, är valet inte svårt.”

  Låt oss då ta och se på alternativet hugenott i 1600-talets Frankrike istället för katar eller jude i det medeltida Spanien.

  Det fanns vissa bitar som följde med från katolicismen såsom barndop men även detta att bränna sina meningsmotståndare på bål. Vilket är beklagligt. Man skulle gjort sig av med allt katolskt vid reformationen och då inte minst detta otyg att bränna sina medmänniskor på bål. Det riktigt otäcka var att man påstod sig ”visa kärlek” genom denna handling. Förmodligen sa man till Jan Huss att man genom förbränningen av honom levande minskade antal år denne hade att tillbringa i ”skärselden” eller liknande och att de gjorde det hela av pur kärlek till honom.

  Angående pedofiler i Romkyrkan: Det finns 4000 katolska präster utpekade som pedofiler enbart i USA. Hur många procent av det totala antalet katolska präster i USA utgör de?

  Hur många pastorer inom Assemblies of God sitter på de anklagades bänk av samma skäl?

 • @Björn Jönsson: Jeg kan fortelle deg at flere kristne med alvorlige diagnoser og familier som er hardt prøvet, har fått stor hjelp fra det du skrev. Noen av dem har lagt igjen kommentarer på bloggen. Det må kjennes godt å ha vært til slik velsignelse. Så igjen – på vegne av dem og meg selv: takk.

 • @Lars W: Det är en märklig verklighetsuppfattning och människosyn du har, Lars.

  Jag kan försäkra dig om att jag inte är rädd för skärselden och att jag grundligt har både upptäckt och förkastat det protestantiska alternativet!

  Som man känner sig själv känner man andra, brukar det heta. Eftersom okunskap och rädsla är de enda argument för varför någon skulle fortsätta vara katolik måste det ju betyda att det är de enda argument som du själv vet något om och kan förhålla dig till…

  Men jag kan lugna dig, du har inget att vara rädd för och sanningen kommer göra dig fri! Sluta gömma dig i skuggorna och kom ut i ljuset och börja leva! Jag kan garantera dig att det kommer att vara plågsamt, för det gör ont att bli bländad av sanningens ljus efter att länge ha befunnit sig i lögnens mörker!

  Allt gott!

 • Anders Gunnarsson on 2 juni, 2010 at 1:34 e m said:

  @Lars W: Din konspirationsådra pumpar mycket blod.

  Att nazityskland var katolskt är ju märkligt utifrån att den yrkeskategori som hade flest döda var katolska präster. Överrabbinen Zolli i Rom på 1940-talet konverterade till katolicismen, efter vad han såg att katolikerna gjorde och Lapide skriver (citat HOLMES, s366); ”Den katolska kyrkan räddade fler judars liv under kriget än alla andra kyrkor, religiösa institutioner och hälporganisationer tillsammans…”

  Inkvisitionen i Spanien var ganska unik. Här fanns en galen kung som ville utrota allt icke-spanskt, och då blev det ganska snett. Påven gick ett flertal gånger in och försökte ställa det tillrätta…

  Din teori att det protestantiska ”fria alternativet” som folk ännu inte upptäckt i det katolska mörkret är så urbota dum att det är förvånande att du själv tror på det. Om nu allt katolskt är så ”uschligt”, varför blev det inte bättre i Norden eller England och friheten fick här fritt spelrum. Varför avrättades katoliker i England och Sverige? Varför brändes 10 000-tals människor på häxbål i Norra Europa (nästan inga i Södra). Varför fick vi ingen religionsfrihet i Sverige förrän 1950?

  Skärselden kan du ju själv se om den är biblisk under http://aletheia.se/2010/05/28/nya-ekumeniken-sektanklagelser-och-karikatyrer-av-paven/comment-page-7/#comment-165360

  Pedrastprästerna i katolicismen finns inte kvar i någon större utsträckning och det kan vi tacka påven för. Visst är det tragiskt, men övergrepp är tyvärr inte ett katolskt problem, ty det finns även i lutherska sammanhang och frikyrkliga. Ja mycket är konstigt, även på det sexuella området, i det fria okatolska kristendomen.

  Katolicismen har sina problem – kyrie eleison – men protesternas är ofta sjufalt värre. Tyvärr!
  Den dagen du slutar läsa sån konspiratorisk skit som: ”tidens tecken” o.dyl. så kan vi ha ett seriöst samtal. Inkvisition går utmärkt att slå i NE eller Wikipedia och bli mer lärd än i dina ändlösa antikatolska arior.

  Allt gott och lycka till med de riktiga studierna.

 • @Anders Gunnarsson:

  Jo, Vatikanen tänkte praktiskt. Det får man räkna dem till godo. Inte bar man sig illa åt i Italien där den viktigaste hemmaopinionen fanns. ”Rykten” från ”provinserna” gick ju alltid att ta död på. Liksom man gjorde med katarer och judar i katolska Spanien. Undrar hur länge du skulle ha trivts där såsom ”katar”?

  Jo, man tänkte praktiskt inom Vatikanen. Liksom de katoliker som ombesörjde Förintelsen på olika nivåer. Initiativtagare, administratöre och verkställare var alla katoliker. Man såg för det första till att endast ha arbetsläger inom Tysklands gränser. Dödslägren byggde man helst långt från Berlin. Ofta i Polen och långt bort även där. Så att hemmaopinionen inte fick veta för mycket om vad som pågick. Det kunde undergrävt stridsmoralen och beredskapen samt kanske undergrävt förtroendet för katolikerna Hitler, Himmler, Göring etc.

  Problemet under korstågen var att man mördade alla vare sig de var muslimer eller ej för att komma åt att plundra och dra hem största möjliga krigsbyte. Man mördade även gärna även judar – så blev man ju av med ”Kristusmördarna”.

  Att de ca 1,2 miljarder katolikerna inte känner något dödshot idag har förklarats. Vi lever i en upplyst tid där transparens och öppenhet tvingats på kyrkan. Man vågar helt enkelt inte bete sig som under de många mörka sekel som föregick. Men det är bara ca 15 år sedan katoliker iscensatte folkmordet i Rwanda. Så det ligger under ytan.

  Många katoliker kan nog även hållas i schack med vidskepliga hot om skärseld m m. Och andra har inte upptäckt det protestantiska alternativet. Som i de länder där RKK håller ett hårt grepp om befolkningen.

  Det man kan undra över angående hot mot katoliker idag är de många barn som utsatts för övergrepp. De får ju ständigt vara rädda. Visserligen har man betalat enorma summor – ca 4,5 miljarder kronor per år – till offren och offrens familjer för att de ska hålla tyst. Men gör alla det? Och vad händer med dem som inte håller tyst? Vad händer med dem som vägrar låta sig tystas med muta?

 • Tuve…..Jag tänker inte överbevisa dig om någonting ang. mig själv. Det är inte den nivå som det ligger på, eftersom jag inte går mina egna ärenden. Det är endast Herrens överbevisning enligt Ordet som gäller för mig.

 • @Tuve: Som jag har förstått det så är det mosaiska förbundet, med alla dess ritualer och seder, upphävt. Det abrahamitiska förbundet är dock inte upphävt, utan uppfyllt i det nya förbundet. Det finns ingen frälsning i att leva i det mosaiska förbundet längre, men det betyder inte att Guds förbund med judarna är upphävt, det abrahamitiska och det davidiska förbundet är fullt giltiga: det abrahamitiska förbundet uppfylls genom dopet och det davidiska förbundet uppfylls genom Petri ämbete. Oavsett vilket så är Kyrkan det Nya Israel, det är den enda innebörd vi kan ge åt Israel i dagsläget och att plädera för den sekulära staten Israel baserat på en felaktig uppfattning om förbunden är ett enda teologiskt virrvarr.

 • Anders Gunnarsson on 2 juni, 2010 at 12:31 e m said:

  @Lars W: Du behöver inte det. Om jag fick välja att leva i 1600-talets Italien som icke-katolik eller Sverige som katolik, är valet inte svårt. Ditt bibelförbud har jag redan svarat på under annan tråd och du har ju precis inget att komma med. Korstågen kan också beskrivas som rättfärdiga krig mot en muslimsk värld som i 400 år hade våldfört sig på den katolska, men speciellt den ortodoxa. Det var ett brödrakrig som urartade i 4:e korståget (man gick mot konstantinopel).

  Var finns tortyren och dödshoten idag över de 1,2 miljarderna katoliker? Stackars katoliker! Måste vara fantastiskt att leva i en luthersk stat som hela världen erkänner har varit så tillåtande och haft religionsfrihet i över 500 lutherska år, eller?

 • I en kommentar som väntar på moderering konstaterar jag att det finns två fel som kan göras i förhållande till judarna. Supersessionism (ersättningsteologi) och dual covenant-teologi.

  Om David verkligen menade att Guds förbund med judarna upphört att gälla, så är det fel, enligt Kyrkan. Däremot är det helt riktigt att judarna också måste omvända sig och tro på Jesus Kristus.

  Allt gott!

 • Angående judarna finns det två diken att falla i. Det ena är ersättningsteologin, som är en falsk lära. Det andra är dual-covenant-teologin, dvs att judarna inte behöver omvända sig till Kristus för att bli frälsta, som är en lika falsk lära.

  Följande artikel går grundligt igenom varför ersättningsteologi, eller supersessionism, är falskt och obibliskt: http://www.israelcatholic.com/content/view/102/25/lang,en/

  Här förklaras varför dual-covenant-teologi är falskt och obibliskt: http://www.israelcatholic.com/content/view/103/25/lang,en/

  Allt gott!

 • @Anders Gunnarsson:

  Jaså du är göteborgare. I mina hemtrakter använder man inte ”go” i smädande syfte.

  Ska vi behöva dra detta om korstågen, inkvisitionen, bibelläsningsförbudet m m ännu ett varv?

 • @David Larsson:

  Du skrev:

  ”Judarna är Guds utvalda folk, men det Nya Israel är Kyrkan och det mosaiska förbundet är upphävt i och med Jesu Kristi fullbordan av det abrahamitiska förbundet genom instiftandet av det Nya Förbundet. Judarna måste omvända sig till tron på Jesus Kristus, annars går de förlorade. ”

  Går det att tolka på annat sätt än du anser att Guds förbund med Israels folk är upphävt?

 • @Lars W: Jag har inte sagt att Guds förbund med Abraham är upphävt. Varför ljuger du? Jag har sagt att Guds förbund med Moses är upphävt i och med uppfyllandet av det abrahamitiska förbundet.

  Jag tror också att Rom kommer att förstöras inom en snar framtid om inte Ryssland vigs till Jungfru Marias Obefläckade Hjärta snarast. Men påven är fortfarande Petri efterträdare och Jesu ställföreträdare, den davidiska kung som Gud lovade ständigt skulle ha efterträdare i evighet.

 • @Deborah:
  Jag talade om min erfarenhet av dig. Jag erkänner att den är bristfällig och min egen och lägger inga andra anspråk på dess sanningshalt än min personliga erfarenhet och övertygelse.

  Ingen vore gladare än jag om du kunde överbevisa mig om att jag har fel! Om du kan visa att jag har fel angående dig kommer jag vara den första att gratulera dig! Så snälla, överbevisa mig om att jag har fel om dig!

  Allt gott!

 • @David Larsson:

  Guds förbund med Abraham är på intet vis upphävt. Hans ättlingar genom Jakob kommer att få hela Israels land i besittning och kommer där att under tusen församla världens folk till gudstjänst och för att fira Lövhyddohögtid.

  Med Rom finns överhuvudtaget inte något förbund och den staden inkl Vatikanen kommer att inom en nära framtid att genom Guds försorg läggas i grus och aska. I enlighet med Bibelns profetior och vissa utombibliska d:o.

 • Tyvärr, David, det du skriver stämmer ej med Skriften. Herren allena sköter mina angelägenheter och tar hand om min själ. Du behöver inte bekymra dig om mig längre, för jag följer endast Herden och inte de främmandes röst. That’s it.

 • @David Larsson:

  Det är märkligt att den där gamla preteristiska smörjan är så efterhängsen.

  Sodom är ett namn Uppenbarelseboken använder angående Jerusalem men aldrig Babylon. Vad ”hemligheten Babylon” betydde var väl känt bland den tidens kristna. Så välkänt att Petrus adresserade sina ”romarbrev” till församlingen i Babel. Och att Rom var byggd på sju berg var mer än välkänt bland den tidens folk.

  Försök med att namnge åtminstone hälften av de sjy berg Jerusalem enligt din mening är byggd på?

 • @Björn Jönsson: Gud velsigne deg, Björn Jönsson. Takk for at du viser meg Jesus. Det er en velsignelse å lese det du skriver. Men jeg undres på om du kunne forklare meg hva som står i Matt 5,22-26? Skal jeg tro at du er utelatt fra de ordene, og at de handler om andre, og ikke deg?

  Så lurer jeg på en annen ting: Når du skriver er du da i Ånden, eller i kjødet? Jeg bare undres fordi du jo har lært oss noe om dette før.

 • @Deborah: Omvänd dig och tro på evangeliet! Det är din själ det handlar om, ta inte sådant lätt. ”Den som inte har Kyrkan till Moder, kan inte ha Gud till Fader.” Helige Cyprianus av Kartago (?-258 e. Kr.), De unitate ecclesiae

 • Jo du, Tuve, du kan svartmåla. ”Skrämma till sanningen” – för att gå in i en avgudakyrka…Nej, tack, jag låter mig inte hjärntvättas och förslavas av falska prelater som använder mänsklig propaganda!

 • Björn Jönsson on 2 juni, 2010 at 11:43 f m said:

  @Bjørn Olav Hansen:

  Att mina norska syskon läser det du skriver, tycker jag är väldigt bra, för med lite urskiljning så ser dom hur du värjer dig. Du får ursäkta mig, men maken till dumhet får man leta efter!

  Bj

 • Anders Gunnarsson on 2 juni, 2010 at 11:38 f m said:

  @Sefast Tronde: Det intressanta är då rent ”filolololosofiskt” 🙂 sett att de kristna samfund som har mest hat mot vår auktoritet också är mest uppsplittrade.

  Där stora maktanspråk finns (ofelbart ämbete, nycklamakt osv) finns ingen splittring eller skillnad i kyrkornas lärofrågor. Där deformationen slagit sig ner hårdast finns en sagolik (obs ordet) uppsjö av alla möjliga schismer och heresier…

  Visst har splittringen personliga orsaker, men auktoritetsfrågan är nog den helt avgörande. Luthers auktoritet var Fr Martins egen ofelbara tolkning, så ock advokat Jean. Och sen spreds splittrandet i 1000-tals småpåvars nygrundade rörelser. Kvar står klippan som Gud grundat. ”Tu es Pethros” och på denna klippa byggs det än idag och helvetets portar skall inte bli henne övermäktig. Sådana löften gavs inte till det lila röda huset vid fyrisån eller LP:s Filadelfia i ”fjollträsk”… Endast en kyrka fick dessa löften och den Kyrkan skrev finns det t.o.m. ett brev till i Skriften (var finns Galater, Korint, Efesus idag etc) och Petri ämbete styr än idag kristenheten på samma sätt som hon alltid gjort. Alla kyrkofäder unisont förklarar påven som petri efterträdare. Alla koncilier gör detsamma.

 • Ja, det är det, Sefast. ’kyrkan’ har inte ersatt någonting utan själv har brutit Förbundet med Herren. Det finns ingen ersättningsteologi hos Herren utan snarare ett …fortsättningsverk. Vi får aldrig glömma att det är ROTEN som bär oss. Herren sade till sitt folk: ”Med evig kärlek har jag älskat dig…” och det gäller fortfarande.

 • @Sleepaz: Det är onekligen viktigt med hur man bemöter andra!

  Och visst vill vi alla att våra medmänniskor skall se Kristus i oss. Det är dock viktigt att komma ihåg att Jesus inte var en kosmisk nallebjörn och att Han inte ber oss att agera som nallebjörnar heller…

  Jag har följt Deborah under snart 3 år och tror inte att jag mött någon som jag uppfattat som så förhärdad och högmodig någon annanstans. Det kan vara min bristande personkännedom och vishet som lurar mig, så klart! Men min erfarenhet säger mig att Deborah inte är mottaglig för några nallebjörnsfasoner, lika lite som hon är mottaglig för sakargument. Om hon överhuvudtaget lyssnar på någon annan människa än sig själv så tror jag det är troligare att det är från någon som kan skrämma henne till sanningen, snarare än några försök till överbevisning.

  Även Jesus var skarp mot högmod och synd! Likaså apostlarna och helgonen!

  Det är min övertygelse att Deborahs högmod kommer leda henne till förtappelse om hon inte omvänder sig! Högmod är den allvarligaste synden som finns, för den gör syndaren till sin egen avgud!

  Allt gott!

 • @Hulda: Läs Galaterbrevet, tror du att det är Guds uppenbarade Ord? Är inte lagbruken upphävda i Jesus Kristus? Jag tror det är du som menar att Gud ljuger när Han själv i sitt Ord säger att lagen med dess seder och bruk är upphävd, när Han förklarar all mat ren osv. Det abrahamitiska förbundet och det davidiska förbundet är ju fortfarande i kraft genom det Nya Förbundet med Kyrkan, det abrahamitiska förbundet genom dopet och det davidiska förbundet genom Petri ämbete.

  @Sefast Tronde: Jo, det kan man säkert säga att det är. Kyrkan är det Nya Israel.

 • @Anders: Det ska väl nämnas att Jerusalem är ”staden med de sju kullarna” som nämns i Uppenbarelseboken. Det är sannolikt att det är i just Jerusalem som Antikrist kommer att etablera sin avgudadyrkan och den styggelse som ska ställas på altaret i templet, där han antagligen kommer samla alla religioner i någon form av naturalistisk frimurarreligion.

 • Sefast Tronde on 2 juni, 2010 at 10:49 f m said:

  @David Larsson säger: CITAT ”Judarna är Guds utvalda folk, men det Nya Israel är Kyrkan och det mosaiska förbundet är upphävt i och med Jesu Kristi fullbordan av det abrahamitiska förbundet genom instiftandet av det Nya Förbundet. Judarna måste omvända sig till tron på Jesus Kristus, annars går de förlorade.” SLUT PÅ CITAT

  Är inte det här en ganska välskriven definition på vad som brukar kallas ersättningsteologi?

  MVH / Sefast Tronde

 • Sefast Tronde on 2 juni, 2010 at 10:41 f m said:

  @Anders Gunnarsson:
  Bäste Anders,

  Du tar ofta upp begreppet ”splittring”, och försöker fastställa orsakerna till detta.

  Det är ett fundament du bör vara medveten om, som du aldrig nämnt: För att splittring skall uppstå måste någon göra anspråk på makt och kontroll.

  Där inga maktanspråk finns kan alltså splittring aldrig uppstå. Konsekvens: De fundamentala orsakerna till splittring ligger inte i skillnader i lärofrågor eller åsikter, utan i vår inställning till vår nästa.

  Man kan tycka vad man vill om detta. Men det är i själva verket enkelt och helt logiskt att förstå. Till den som ändå inte vill förstå rekommenderar jag att läsa lite mer filosofi…

  MVH / Sefast Tronde

 • Anders Gunnarsson on 2 juni, 2010 at 10:33 f m said:

  @Hulda: Vad jag tror är ointressant, för jag tillhör Kyrkan och vår tro är relevant, min är bara en lekmans och icketeologs tro. Katekesen.se nr 839-44 ger en bra bild; ”judarna står Kyrkan närmast med en särskild förbindelse. De gåvor judarna fått, tar inte Gud tillbaka.”. Det himmelska Jerusalem kommer nog inte sänkas ned över Visby (den bilden finns i deras domkyrka 🙂 ) och då bör det vara Jerusalem som ska vara Jerusalem om det gör framtidshistorien klarare… 🙂

 • @Hulda: Judarna är Guds utvalda folk, men det Nya Israel är Kyrkan och det mosaiska förbundet är upphävt i och med Jesu Kristi fullbordan av det abrahamitiska förbundet genom instiftandet av det Nya Förbundet. Judarna måste omvända sig till tron på Jesus Kristus, annars går de förlorade.

 • @Anders Gunnarsson:

  Hej Anders
  Du får jag ställa en annan typ av fråga till dig? Vad anser du om Israel och judarna? Är dom fortfarande Guds speciellt utvalda folk och tillhör Israel judarna för evig tid enligt katolsk tro?

 • Björn Jönsson on 2 juni, 2010 at 10:21 f m said:

  @Bjørn Olav Hansen:

  Du intar en hållning som inte en pastor bör ha, du kör med underströmmar, raljerar, har undertoner och du värjer dig till varje pris för att slippa lyssna.

  Jag uttrycker mig säkert klupigt emmellanåt, men jag vill vara rak och sanningsenlig, du däremot använder varje ord jag säger mot mig, du vänder varje ord till den egen fördel, just för att slippa lyssna.
  Jag har tydligt skrivit till dig, att jag använde din sjukdomsbild som ett redskap för att få dig att se, att jag sen uttrycker att din sjukdom inte är intressant för mig, det är ju helt ovidkommande, men då går du i taket, din sjukdom är verkligen inte intressant för mig och det är väl bara att acceptera, men inte, utan då gör du en stor sak av detta och kör ett ordmarkeringsutspel av sällan skådat slag????
  Ta dig samman!

  Bj

 • Anders Gunnarsson on 2 juni, 2010 at 10:14 f m said:

  @Bjørn Olav Hansen: Halleluja för de sjukas seger i Jesu namn. Trosförstörelse och demoniserande är frukten av Jesu liv och död. Halleluja!

  Nej, jag själv ska be för dig om att du bättre och bättre kan följa i Jesu spår, så att ditt lidande (och ev. tillfrisknande) får förenas med Jesu lidande och att du till slut får en salig hädanfärd.

 • @Anders: Kärleken segrar, det är det enda som kommer finnas kvar i Himmelen som Paulus säger: tron försvinner eftersom vi ser i klarhet i Himmelen, hoppet är redan uppfyllt, men Kärleken, varutan vi inte kan komma in i himmelriket, den består. Det är här protestanterna går så fel, för säger inte Paulus just att den som har tro så att han kan flytta berg, men saknar kärlek inte har vunnit något (jfr. 1 Kor 13). Men så är det med blindhet och förhärdelse, det är då man som Luther börjar fundera på att exkludera böcker ur Bibeln (han ville ju från början till och med exkludera flera böcker ur Nya Testamentet för att de motsa hans galna idéer om rättfärdiggörelse).

  Marias slav,
  David

 • @Anders Gunnarsson: Takk, Anders, for at det finnes mennesker som forstår. Jeg har blitt salvet og bedt for mange ganger, men er ikke blitt helbredet. Noen dager er forferdelig vanskelige, men Guds nåde gjør at jeg kommer meg igjennom dem. Jeg har lagt mitt liv i Herrens hender, og da vet jeg at jeg er på det tryggeste sted. Men jeg innrømmer at det gjør vondt når kristne beskylder meg for selvmedlidenhet, som bruker Gud mot meg, når jeg sliter som jeg gjør med alvorlig kronisk sykdom. Jeg har også en datter som sliter med en svært alvorlig diagnose.

  Takk for det du skrev. Det gir perspektiver som hjelper i tunge dager.

 • Anders Gunnarsson on 2 juni, 2010 at 10:06 f m said:

  @David Larsson: Kanon, vi kommer ha utbyte i framtiden. Det kommer mer på Tuves sida.

  Nej jag förstår hur du reagerar, tro inte annat. Min andliga Moder är mig mycket kär. Jesus älskade också henne till döds och Hon var där hela Hans liv, t.o.m. in i döden (var var Petrus; den fege rackaren 🙂 ) Det är saligt att vara i en Kyrka som har hela evangeliet, med Maria och Petrus vid sidan av Kärnan och Stjärnan (Luthers syn på Kristus). O hur saligt att få vandra denna väg. Glöm bara inte kärleken. ”Amor vincit omnia”; för att fortsätta mina latinska fraser (nu kan jag inte fler) 🙂

 • @Björn Jönsson: Tusen takk, Björn. Du bringer stadig klarhet i disse spørsmålene. Jeg forstår at det er litt forskjell på meg, og andre syke. Gud har ikke medlidenhet med alle, ikke slike som meg, som Björn Jönsson ikke liker. For jeg forstår at Gud er på parti med deg. Du utaler deg jo stadig på Hans vegne.

  Å synes synd på, og selvmedlidenhet er ikke det samme på norsk. Men nå vet jo du alt om dette med talemåter, så jeg skal ikke forklare deg det. Dessuten er det litt vanskelig å ha selvmedlidenhet for andre.

  Jeg er sikker på at mange syke som leser Aletheia er blitt så oppmuntret, glade, takknemlige og velsignet, over å få se de nye sidene ved Jesus som du viser oss. Både gjennom dine ord og gjennom dine holdninger. De vil sikkert takke deg, de også. For syke betyr det jo ekstra mye å bli sjikanert og avvist. Så dette vil styrke dem i troen. Takk, takk, Björn Jönsson. Du er virkelig en Herrens tjener.

  De oppsiktsvekkende synspunktene dine – som ikke er ulikt Todd Bentley’ spark av en kreftsyk i magen – (han gjorde jo også det i Jesu navn) – fortjener sannelig en artikkel på bloggen min. Så kan også syke i Norge få innblikk i hvilke holdninger Jesus hadde til syke. Jeg er sikker på at mange vil takke deg i Norge også. Bloggen min har noen tusen lesere i uka, så du vil nå langt ut med ditt nådefulle, frigjørende budskap.

  Igjen: takk.

 • Anders Gunnarsson on 2 juni, 2010 at 9:59 f m said:

  @Björn Jönsson: Varför är katolicismen rätt; för att Hon är den ena, heliga, katolska och apostoliska Kyrkan då, nu och inför tronen (lammets brud; vilket inte kan vara ett harem). Och Gud har grundat henne och lovat att Han ska uppenbara hela sanningen och att helvetets portar inte ska bli henne övermäktig och att hon samlats ekumeniskt och bestämt; ”vi och den helige Ande (Apg 15:28)” har beslutat att; t.ex. dessa 77 böcker vittnar om att Jesus var Gud, Maria var Guds Moder osv.

  För 150 bättre skäl, se gärna (sätt www. framför)ourcatholicfaith.org/reasons.html

 • @Anders: Jag tror fortfarande att det var bra med lite omrörning i grytan, så att säga. När man älskar någon passionerat så står man inte och förklarar lugnt och rationellt varför deras förolämpningar och hädelser är omoraliska. Det var väl därför en biskop (kommer inte ihåg vem, men det kan ha varit S:t Athanasius) golvade Arius när han hädade Vår Herre genom att kalla honom för en skapad varelse. Ibland kan sådana här diskussioner bli så torrt akademiska i sin framställning att vi missar kärleken och passionen som vi måste ha för Vår Herre och Vår Saliga Moder. Skulle du vara diplomatisk om någon gick fram och spottade din biologiska mamma i ansiktet eller skulle du bli rättfärdigt arg och kräva ursäkt och gottgörelse?

  Ja, jag såg att du hade kommit in på Tuves blogg, jag har stjärnmarkerat dina inlägg i Google Reader så de kommer läsas någon gång. 🙂 Du får gärna läsa den serie jag håller på att översätta på min blogg om hur vi ska läsa Andra Vatikankonciliet i ljuset av Kyrkans ständiga Tradition. Jag har börjat med ett introduktionsinlägg om varför det är nödvändigt.

 • Anders Gunnarsson on 2 juni, 2010 at 9:52 f m said:

  @Bjørn Olav Hansen: Du behöver inte vara syndfri, bara tro och så segrar Jesus (Han är en ”kosmisk tomte”; så ”name and claim”) och du får ett helyllefint kristet segerrikt liv; med massa barn och snygg fru och villa, volvo och vovve. Halleluja! 🙂

  Paulus var ju celibatär, så att han hade problem i livet kan ju alla förstå… Och jobs jobbiga liv är för jobbigt att läsa om. Men om det går lärjungen väl, får vi följa vår mästare och vi är kallade att bära Kristi kors och lidande enligt Matt 10:38 och Luk 14:27. Ibland är det skönt att vila i kristendomens famn och se att korset vidriga realitet håller. Tron hoppas i kärleken. Allt blir bra till slut; ”O Felix culpa”, ”O crux ave spés unica”. Soli Deo gloria…

 • Björn Jönsson on 2 juni, 2010 at 9:49 f m said:

  @Bjørn Olav Hansen:

  Nu har du iklätt dig en ny attityd, som inte heller den är sanningsenlig, eller rätt inför Gud.

  Tydligen tolkar du friskt, jag sa inte att man behöver vara syndfri för att bli helad av Gud, utan jag sa att.. ja du kan ju läsa igen och tydligen förstår du inte heller vad jag menar, det är naturligtvis tråkigt att du är hjärtsjuk, men jag går inte och tycker synd om alla som är sjuka och det gör inte Gud heller, däremot har han medlidande, men han bryr sig inte om självmedömkan.

  be för mannen du skal besöka!

  Bj

 • Anders Gunnarsson on 2 juni, 2010 at 9:41 f m said:

  @David Larsson: Maria är svårt. Att protestanter inte ser henne är ju pga att nästan ingen protestantisk pastor vågar ta i henne ens med tång och plasthandskar (Ulf och Halldorf har dock precis tagit tången). Visst kan jag förstå din indignation, men frontalangrepp är sällan rätt metod. Vill du så titta gärna in på avemarisstella.blogspot.com och läs de tre (alltför) långa avsnitten om Maria som jag publicerat där. Maria finns ju tydligt i skriften och urkyrkan…

  Som sagt bra att du ber. Men mer frågor/svar och kärlek. ”All we need is love” och skriften (bibeln.se) och katekesen.se

 • Björn Jönsson on 2 juni, 2010 at 9:39 f m said:

  @Anders Gunnarsson:

  Vad är det so säger att RKKs glasögon är de rätta?

  Dessa skriftställen du hänvisar till, är ju kraftigt förvrängda, den dagen skall eld pröva, är inte någon skärseld, utan domens eld som kommer på dommens dag!

  Bj

 • @Björn Jönsson: Og en ting til: Takk for at du også viste meg at man må være syndfri for å bli helbredet. Ikke visste jeg at de som ble helbredet på Jesu tid var det. Men siden du sier det, er det sikkert slik. Da må jeg nok vente til evigheten, jeg da. Men jeg fortjener jo heller ikke noe annet enn å bli sjikanert. Akkurat slik som Jesus opptrådte. Takk for at du viste meg dette, Björn.

 • Anders Gunnarsson on 2 juni, 2010 at 9:34 f m said:

  @Gustaf: Du kan inte på allvar mena att katolicismen och apostlarnas undervisning står i motsats till varandra. Då har du;
  1. inte läst skriften
  2. inte läst om urkyrkan/fäderna eller möjligen
  3. läst men fullständigt missat alltihop…

  Tolle lege…

 • @Björn Jönsson: Velsignede, Björn! Så god du er! Dette er nye sider ved Jesus, men siden det er du som skriver det, er det sikkert helt riktig. Du kjenner det jo i ånden.

  Nå skal jeg besøke en mann som har mistet begge sønnene sine, selv har han kreft. Synes du jeg skal hilse fra deg, og fortelle ham at hans sykdom ikke har Guds første prioritet? Jeg får vel fortelle ham om denne siden ved Jesus som ble så ny, og velsignet for meg.

  Takk igjen, Björn Jönsson, for at du hjelper meg til å se hvem Jesus er. Kanskje du har hjulpet flere andre her på bloggen i dag også? Det kan jo være flere syke som leser dette, som nå ble like oppmuntret, og like velsignet som det jeg ble.

 • Anders Gunnarsson on 2 juni, 2010 at 9:31 f m said:

  @Björn Jönsson: ”När jag började tänka själv och inte lät sammanhanget styra vad jag skulle tro och tänka, ja då såg jag vad skriften faktiskt sa om dessa läror jag blivit inlärd att tro.”
  Att du kan tolka skriften i ett vaccum är så bisarr tanke att du måste se hur orimligt det är själv! Du är inte ofelbar i din tolkning…
  Att många protestanter tro annorlunda än dig beror just på tolkningsglasögonen. T.ex. skärseld är en mycket väl belägg i Skriftlig och urkyrkan. Se t.ex. Jes 4:4; 6:5-7; Mika 7:8-9; Mal 3:1-4;
  ”…men vem kan uthärda dagen då han kommer? Vem kan bestå när han visar sig. Han är som smältarens eld, som tvättarnas lut…Han skall rena leviterna och luttra dem som guld och silver…”

  Se även Matt 5:25f; 12:32; Matt 18:23-35; Luk 12:40ff; 16:19-31; 1 Kor 3:11-15;
  ”…och det skall visa sig hur var och en har byggt. Den dagen skall avslöja det, ty den kommer med eld och elden skall pröva vad vars och ens arbete är värt. Den vars byggnad består skall få lön. Den vars verk brinner ner skall bli utan. Själv skall han dock räddas, men som ur eld.”.
  Se även 2 Kor 5:10 och 7:1; Hebr 12:14; 12:29; 1 Petr 3:19-20; 4:6; Upp 7:13f; 20:4f; 21:27; 22:14.

  Maria som evig jungfru, är så spridd tro att den är totalt universiell. Luk 1:34; ”Hur skall detta ske? Jag har ju aldrig haft någon man.”, har alltid setts som en respons från en vigd jungfru. Om någon kommer och säger till nyförlovade Lisa; du ska bli havande och föda, kan knappast första responsen bli; Hur ska det ske? Vet inte varje förlovad kvinna hur det sker? Trosbekännelsen nämner jungfru Maria, och jungfrur som upphör vara jungfrur, blir fruar. Så enkelt är det…

  Att be om hennes förbön är inte konstigare än att be dig att be för mig. Kyrkan hänger ihop – kristi kropp – över tid och rymd; då Kristus besegrat ondskan, döden och friköpt de heliga till att leva i Honom. Se förklaringsberget… Vår Gud är större än dina obiliskt uppsatta begräsningar. Soli Deo gloria…

 • Björn Jönsson on 2 juni, 2010 at 9:24 f m said:

  @Bjørn Olav Hansen:

  Skyll på Jesus, han avisade kvinnan inte jag, han svarade inte henne ens, utan lärjungarna fick säga till honom, att ge henne besked.

  Din sjukdom är inte Guds första prioritet, för hade det varit det så hade han botat dig för länge sen.
  Kanske han vill att du skall se, att du kanske inte är så syndfri som du verkar tro, att du kanske har saker i ditt liv som han vill komma åt för att beria dig?

  Bj

 • MTC….Städat kan innebära politiskt korrekt. Vi däremot skall predika Ordet. Då kan det bli krockar. Det viktigaste är, att inte låta inkvisitionen härja hej vilt, för vi får inte glömma att idag pratas det om ’åthutning’ medan i morgon börjar man tala om att bränna på bål. Det ät bra att hjärtats uppsåt avslöjas av Ordet.

 • Erik Johnsson on 2 juni, 2010 at 9:16 f m said:

  Gustaf, så förvånad jag blir att någon formulerar sig som du. Ett helt nytt sätt att attackera katolska kyrkan på. Helt nya fräscha argument. Nu står vi katoliker helt avklädda. Inget mer behöver sägas.

 • Gustaf on 2 juni, 2010 at 9:06 f m said:

  Som sagt, det är bra att den romerska religionen visar upp sitt rätta ansikte…
  Ett mänskligt verk inspirerad av denna världens andemakter. Häda Maria???

  För alla som hör Herdens röst måste det vara slut med ekumeniskt daltande. För alla Guds barn borde det stå klart att den romerska religionen (förklädd till ”Jesu kyrka”) inte har något med den sanne Jesus, dvs den som uppenbaras i Bibeln och som apostlarna förkunnade – Han som kom och förkunnade enligt skrifterna.

 • @Sefast Tronde:

  Jag är ledsen att vi inte förmår hålla i tömmarna ordentligt på aletheia. När vi för snart tre år sedan lanserade sajten var det ingen som i sin vildaste fantasi kunde drömma om att vi tre år i rad skulle komma att bli den mest välbesökta kristna bloggen i Sverige. Vi ser mellan 800 och 1000 unika ipadresser som besöker oss per dag. (senaste dygnet nästan 1600)

  Många av dessa ip adresser är nätverk/routrar på företag och organisationer med flera anställda. En sansad gissning är att ca 1400-1500 personer besöker Aletheia varje dag.

  Säger inte detta för att skryta utan för att föklara lite varför vi inte riktigt hinner med. För att aletheia skulle bli riktikt städat v.g. kommentarer skulle vi i princip behöva någon som på heltid modererade.

  Å andra sidan har de flesta vant sig vid att vågorna går höga och att grytan ofta kokar över i kommentarsfälten. Det skulle mycket väl kunna vara en av ingredienserna som får en och annan att ständigt återkomma.

  Hur som helt är vi tacksamma för er förståelse för att debatten ibland går över styr.

  mvh
  Daniel

 • @Björn Jönsson: I dag jeg gjerne få takke deg fordi du viser meg så mye av Jesus, så mye av Hans sinnelag. For de nye sidene ved Jesus, som jeg ikke var klar over. Jeg var ikke klar over at Jesus avviste syke, og snakket om dem med nedsettende tonefall. Men det er stadig noe nytt å oppdage. Du er virkelig et forbilde, Björn Jönsson. Du er så flink til å karakterisere andre, det hjelper oss til å virkelig se mennesket. Du har virkelig grepet tak i kjernen i budskapet. Takk, takk skal du ha. Dette var så godt. Det velsignet meg slik.

  Jeg vil også takke deg fordi det er så troverdig når du skriver at vi må sette Bibelen høyt, for jeg husker at du i andre sammenhenger snakker om at enkelte troende nærmest tilber Bibelen. Jeg ble så glad når jeg leste dette. For det er jo enkelte som hører Gud sier så mye, derfor er det godt at du ikke er blant dem. Men en som holder seg til Guds ord i alle ting.

  Igjen – takk.

 • @Sleepaz: Personen har ju inte fått domen förrän de har kört utför stupet. En person som har förhärdat sitt hjärta kan väl liknas vid en person som redan satt sig i bilen och är på väg i 50 km/h mot stupet. Då måste man fånga uppmärksamheten. Som vi vet så är det många som kommer till helvetet, däribland alla formella heretiker och schismatiker – dvs. om de inte omvänder sig genom en särskild nåd i dödsögonblicket som vi givetvis ska be om för dem.

  @Björn Jönsson: Vad säger du om passager som ”De som hör er, hör mig och de som hör mig hör Fadern.” Detta säger Jesus till apostlarna, vars efterföljare det är vi lyssnar på. Den som inte lyssnar på apostlarnas efterträdare, de som har försvarat Tron under 2000 år, lyssnar inte på Jesus och har inte Gud som Fader. Det är rent och skärt högmod att tro att man kan tolka den Heliga Skriften utanför apostlarnas gemenskap, det är djävulskt, vilket vi ju också ser i den diaboliska splittring som deformationen ledde till: 30000 protestantiska samfund som alla hävdar att de är vägledda av den Helige Ande, vilket skulle vara en självmotsägelse. Att tro på Jesus är nödvändigt för frälsningen och det innefattar att tro vad Jesus och Hans lärjungar lärde: Maria som evig jungfru, skärselden, avlat osv. Om du läser den Heliga Skriften med Trons ögon så ser du dessa, men eftersom du inte har Tron, så förstår jag att dina ögon är grumlade. Det är inte för sent: omvänd dig och tro på evangeliet!

  @Anders: Jag tycker inte att krutröken kommer från ingenstans. När den Saliga Jungfrun angrips och man bedrövar Jesu Allraheligaste Hjärta genom att angripa den Han har allramest kär, sin Saliga Moder, då är man illa ute. Jag har hört från någon privatuppenbarelse, som du givetvis inte är nödgad att tro på men ändå, så förlåter Jesus alla synder mot sig själv utan gottgörelse, men inte synder mot Hans Moder. Därför ska jag be en rosenkrans till gottgörelse, så att de synder som dessa människor begår mot Jungfru Maria och mot Gud ska bli förlåtna. För om man säger sig älska Jesus, så måste man ju också älska de som Han älskar, och finns det någon skapad varelse som Han älskar mer än Sin egen Moder? Därför är kärlek till Jungfru Maria nödvändig för frälsningen.

  @Björn: Så under 1500 år innan det ens fanns tryckta biblar och under 1800 år innan folk kunde läsa, så var människor helt utan frälsning eftersom de då var utlämnade åt den katekesundervisning som de fick? Låter alldeles för bisarrt i mina öron. Kyrkan har alltid varit förmedlaren av Tron, inte självutnämnda profeter och predikanter som tolkar efter sitt eget högmod. Vänd om, det är inte för sent!

 • Björn Jönsson on 2 juni, 2010 at 7:24 f m said:

  @Anders Gunnarsson:

  Att Luther kunde fortsätta tro på dessa obibliska saker, var troligen för att hans fokus var på rättfärdiggörelsen av tro och att han inte insett att dessa saker är obibliska.
  vissa saker ser vi inte för att man varit under så starkt inflytande av bedrägeri och sådant sitter hårt.
  Jag har själv blivit lärd vissa saker, där tom bibelord styrkte läran, men när jag började tänka själv och inte lät sammanhanget styra vad jag skulle tro och tänka, ja då såg jag vad skriften faktiskt sa om dessa läror jag blivit inlärd att tro.
  Vi kristna oavsett gruppering, vi är så lurade av läror som predikats för oss och i den tanken att prästen inte kan ha fel, så blir vi lurade att tro på det som inte är sant.
  Därför är skriften än viktigare, för att granska så att det förhåller sig så som det predikas!

  Bj

 • Anders Gunnarsson on 2 juni, 2010 at 7:11 f m said:

  @Björn Jönsson: Hur kunde Luther då tro på; skärseld, Maria som evig jungfru, medfrälsare och bön till henne om det så uppenbart är obibliskt?

  Var det där striden stod?

 • Anders Gunnarsson on 2 juni, 2010 at 7:08 f m said:

  @David Larsson: Det är bra att du ber! Fortsätt med det. Om B så C. B för att D får C.

  Helvetespredikningar har ofta motsatt effekt, om du inte har en relation först. Om du har förtroende så kan du vara diplomat och t.o.m. skicka folk till helvetet och de njuter av resan dit. 🙂

  Vad jag menar är; att helvetet är en verklighet och vi ska varna för dess existens och att folk kan nå dit om de väljer att bryta med Gud (eller förhärda sig) i all evighet. Flera människor här på Aletheia vill inte bryta med Gud; att då komma med krutrök från ingenstans, bygger inte förtroende, utan river ner förtroende och gör dialogen mycket svårare.

  I sak är jag dock ense med dig. Men betänk hur biskop Anders agerar och i allt tänk på Jesus, som förvisso talade om helvetet, men mest gick runt och ställde frågor. Svåra, substansiella och raka frågor. Det är vårt huvudsakliga arbete; ställ frågor och kräv svar (typ auktoritet, högmodets roll i splittringar och teologiskt tolkande, Kyrkans nödvändighet etc). Inskränkthet och helvetespredikningar har jag sett tillräckligt i min fri- och ”kyrkliga” uppväxt och jag tror att merparten av läsarna här också fått det till skänks…

 • Björn Jönsson on 2 juni, 2010 at 6:44 f m said:

  @David Larsson:

  Om du håller dig till vad Guds skrivna ord säger, dvs att du får läsa lite noggrannare, då kommer du att inse att det är tron på Jesus som är det avgörande, inget annat, inte maria, inte RKK, endast tron på Jesus.

  Det många av oss är emot, är inte katolikena själva, utan katolicismen som har lagt till läror som är utanför Apostlarnas undervisning.
  De undervisade inte om avlater, skärseld, eller om maria som evig jungfru, medfrälsare, bön till henne, osv.

  När skriftens ord får vara måttstocken, måste allt som inte håller skriftens mått avvecklas, annars blir det väldigt fel!

  Bj

 • Sleepaz on 2 juni, 2010 at 6:22 f m said:

  @David Larsson:
  Exemplet med stupet känns inte helt relevant. Och det är av anledning att vår Gud är den som bestämmer om personen skall fara ner till stupet eller inte.
  Att förmana någon om ett stup, vore då isf att påpeka det innan personen sätter sig i bilen och ger sig ut. Ungefär så här:
  ”Vet du att många har kört över stupet på den vägen, se upp där ute”

  I ditt exempel så är personen redan på väg emot stupet, som om att personen i fråga redan fått en dom över sig. Jag har ju den åsikten att varje människa har en chans för omvändelse, även om de är på väg till stupet. Se exempelvis rövaren på korset.

 • @Anders: Givetvis ska vi svara i kärlek och ödmjukhet, men vi ska också likt Jona säga till människor som är på väg att fördöma sig själva till evig fördömelse att de är på väg till helvetet och att de måste omvända sig. Det har alltid varit en del av predikan av evangeliet. Eller skulle inte Petrus ha sagt till judarna på pingstdagen att de hade mördat Gud och att de var tvungna att omvända sig och tro på evangeliet för att bli frälsta? Ibland behövs starka ord för att nå fram till förhärdade hjärtan och det är just vad som syns här, där man hädar den Saliga Jungfrun och inte lägger tand för tunga när det gäller rena och skära lögner. Så låt oss be för alla schismatikers och heretikers återvändo till den enda sanna Kyrkan, frälsningens Ark.

  Allt gott!

 • Anja on 2 juni, 2010 at 5:57 f m said:

  Oops nu var det fart och fläkt på den här bloggen.
  Och vad kul att så många katoliker hittat hit (har i och för sig varit frånvarande härifrån själv under lång tid).
  Men jag konverterade själv till katolska kyrkan för ett år sedan, och personligen tror jag absolut att jag blivit mer harmonisk och mindre nitisk sen dess, jämfört med mina vänner som är kvar i det ”protestantiska träsket” 😉 …dom får alltid ett krampaktigt utseende när katolska kyrkan kommer på tal…och har väldigt svårt att slappna av när någon vågar bryta sig loss och gå vidare i sin trosvandring.

  Hur som helst…ha en bra dag och Gud välsigne er rikligen.
  Anja

 • Anders Gunnarsson on 2 juni, 2010 at 5:47 f m said:

  @David Larsson: Ja, tjänsten som diplomat i Guds rike får du aldrig ens söka. 🙂

  Du har naturligtvis rätt i det du skriver, men det är sättet du betonar det och hur du väljer att presentera det, som jag går emot.

  Kärleken är det enda apologetiska vapnet vi katoliker ska förfoga över till fullo. Att skrämma folk till Kyrkan/Kristus har sällan varit en effektiv strategi, vilket samfund du än tillhör. Deborahs kommentarer har just haft de egenheterna att vara inskränkt, fördömande och skrämmande. Nu använder du snarlik strategi; men lyssna på den jordiska överherden (Joh 21:16 som i 1 Petr 3:15 skriver);
  ”Herren Kristus, skall ni hålla helig i era hjärtan. Var alltid beredda att svara [gr. ”apologeia”] var och en som kräver besked om ert hopp. Men gör det ödmjukt och respektfullt i medvetande om er goda sak…”.

  Deborah förtjänade kanske en åthutning (vad vet jag), men låt oss enas om att Petri ord kan vara utgångspunkten för framtida diskussion.

  För att sammanfatta katekesens ord; ”Protestantismen är inte fullt inlemmade i Kyrkans fulla gemenskap, men de har en delaktighet med henne. Därmed kan reformationssamfunden inte dela hela det fulla kyrkliga livet, men väl många gåvor och värden. För att verklig enhet ska uppstå, med alla troende bröder, krävs att Kyrkan ständigt förnyas och omvänds till en bättre överensstämmelse med evangeliet. Splittringens orsak är många gånger medlemmars bristande trohet mot Kristi gåva, men Kristi enhet har sin omistliga konkreta existens i den katolska Kyrkan. Längtan efter att återfinna enheten bland de kristna är Kristi gåva och inspirerad av den helige Ande.”

  Så låt oss be och arbeta på att Sanningen kan dra oss alla till sig och få oss att längta detta, så att vi i Sverige inom kort kan leva sida vid sida där Sanning, Kärlek, rätt och skönhet får finnas i fullhet. Gud är större än våra begränsningar, låt Han verka och låt rädsla, hat och okunskap fly. Kyrie eleison!

 • Björn Jönsson on 2 juni, 2010 at 5:37 f m said:

  @Bjørn Olav Hansen:

  Du skriver: Tror du Jesus ville ha svart på samme måte som du gjør, med hensyn til min sykdom?

  Ja det tror jag han hade kunnat göra, han gjorde i princip det med den kannaneiska kvinnan när han sa, jag är bara sänd till israels hus!
  Vad han egentligen sa var, jag är inte sänd till din dotter, därför bryr jag mig inte!

  Vad som är skönt med dig, är att du är så bra och förträfflig, du har en förmåga att slingra dig ur brandhärden genom att uppvisa din denna förträfflighet och genom att verkligen påvisa dina motståndares illgärningar, jag är imponerad!

  Bj

 • @Helena eller Tuve replikerade: Vi är helt överens om ovanstående! Mariadyrkan är definitivt avguderi!

  Och det var en replik på: Mariadyrkan och helgondyrkan och relikdyrkan faller för mej i kategorin ”avguderi”, ”spiritism” och ”ockultism”.

  Problemet ligger i ords betydelser och i gränsdragande. Vi har givetvis nominell konsensus. Men det blir likasom litet förvirrat eftersom vi drar gränserna olika.

  Man skulle kunna likna det vid ”äktenskapsbrott”. Jesus drar gränsen vid att ”se med begärelse”. Som du vet finns det till och med folk som anser sig trogna fast de engagerat sig i djupgående fysiska aktiviteter.

  Med Jesu definition betvivlar jag att det finns någon lekamligt frisk man som kan kalla sig oskyldig.

  Vad gäller avguderi tror jag att vi ligger i samma grop. Den som inte alltid satt Gud först men valt att strunta i ”den smala vägen” för timliga begärelser eller njutningar har satt en person eller ett objekt högre än Gud.

  Ockultism förekommer i många skepnader. För mej hör systematiskt sysslande med reliker dit. Men även (ny)andliga tekniker som sannerligen inte saknas i t.ex. (o)trosrörelsen.

  Till sist då spiritismen som jag anser vara alla ansatser till kontakt mellan vanliga människor som ännu inte dött kroppsligen, och människor som dött kroppsligen.

  Vi har alltså mycket avvikande tro om detta. Nominell konsensus är i vårt fall bedräglig.

  Fast denna kommentar kommer kanske att falla i skuggan av alla bomber och granater som haglar här…..

  Ville avsluta med ett sakligt svar, men lämnar tråden eftersom den (som vanligt?) helt har spårat ur.

  /Kjell

 • Sefast Tronde on 1 juni, 2010 at 11:58 e m said:

  Ps.
  Ni som använder ett otillständigt språk tycks även vilja framstå såsom andliga människor. Ibland med av er själva definierade vällovliga motiv.

  – Men jag säger er: Så sant Herren min Gud lever, den som sårar Hans Ande talar Han alls inte till. Då blir det tyst, och så småningom ensamt och tomt. Du blir utelämnad och riden av dina egna fåfängliga tankar, och ditt eget sinnes förvillelse!

  – Gud bevare var och en som med uppriktigt hjärta menar sig älska vår Herres Jesu Kristi namn, för att såra Den Helige Ande!

  MVH / Sefast Tronde

 • Sefast Tronde on 1 juni, 2010 at 11:44 e m said:

  @MyTwoCents:
  ”Jag saknar ofta 1 Kor 13 i tonen på dem som argumenterar med ”er” och i vissa fall vice versa.”

  MYCKET BRA!

  – Det finns en anledning till att jag, och jag tror säkert fler med mig, inte blandar sig i debatten så mycket: Det är ett tonläge, och ett vokabulär som har allt annat än Kristi väldoft. Och det smärtar mig oerhört att så många inte tycks bry sig, och inte heller vill visa att de tar illa vid sig.

  – Jag skulle önska att bloggens ansvariga markerade oftare, och ibland kanske lite mer bestämt, mot ett rått, raljerande, förlöjligande och ofta elakt ordval. Jag tror många här faktiskt skulle skämmas inför att fysiskt möta dem de har talat så illa om och till. Betänk detta!

  Jag skulle önska att många visade lite större respekt för sina motspelare. Håller någon med mig så vore jag tacksam för om ni markerar och uttrycker detta!

  Detta är deklarationstider för mig, och jag har ett talesätt jag brukar använda mig av som jag tycker är ganska bra: – Alla människor självdeklarerar varje dag, och skriver under på heder och samvete om vilka de är.

  MVH / Sefast Tronde

 • @Sleepaz: Om det tröstar dig något så skräder jag inte orden IRL heller. 😀

  Visst ska allt ske i kärlek, men jag kan inte se något kärleksfullt i att stilla titta på när andra förstör sina själar och förhärdar sina hjärtan, dvs. bereder sig för den eviga elden. Låt mig ta en jämförelse: om du ser en person som är på väg att köra ner för ett stup så är det inte kärleksfullt att sitta stilla och snällt försöka vinka in personen, du måste ställa dig framför bilen och veva ordentligt med armarna för att försäkra dig om att personen ifråga ser dig. Annars är du medansvarig i att personen dör. Och det är ju också en anledning till att Kyrkan räknar tystnad i ansiktet av synd som en synd (givetvis ska man förmana med vishet och eftertanke, men vi måste förmana).

 • @Tuve:
  Du har en poäng där. Men det finns dock olika sätt att bemöta någon, som man anser har en felaktig syn på katolicismen.
  Att säga att man måste omvända sig för att inte dömas till evig eld, är förvisso rätt. Men hur man framför det kan vara av yttersta vikt anser jag. Det är i kärleken som omvändelsen bör ske. Och vi skall bemöta våra medmänniskor med kärlek och ödmjukhet.
  Min förhoppning och bön är att människor som möter och har med mig att göra, får se Kristus genom mig, och att detta bidrar till att de söker honom. Det är ju den stora glädje som jag vill föra vidare.

  Sen kan man såklart ibland behöva ta till skarpa ord, när det behövs. Ofta behövs en personlig relation till en människan för att kunna påvisa att den vägen som personer befinner sig på, kan leda till helvetet. Jag upplever dock inte att bloggar med anonyma nicknames är rätt ställe att dela ut domar av det svavelosande slaget.

 • Jag ska tillägga också att jag har beslutat mig för att ägna en rosenkrans imorgon åt att be om gottgörelse för de synder som har begåtts här mot Vår Saliga Moder och mot Vår Herre Jesus Kristus. Så: Om ni hör Herrens röst imorgon, förhärda inte era hjärtan!

 • Lennart Svensson on 1 juni, 2010 at 10:52 e m said:

  Hej David Larsson!

  Jag har nyheter från den Helige Ande till Dig!
  Mariauppenbarelser, såsom i Fatima, är inte profetiska, de är DEMONISKA.
  Du kan väl inte påstå att Jesus mor Maria, skulle låna ut sig åt såna ”charlatan-historier” som de sjuka katolska mariauppenbarelserna?
  Det är ett demoniskt väsen som kallar sig maria som uppenbarar sig i Era ”uppenbarelser.
  I USA kallar den sig för Emma, hos en del falska profeter där.

  Mvh Lennart Svensson

 • @MyTwoCents: Ja, svavel och os, det hör väl ändå hemma i predikan av evangeliet? Guds vrede mot orättfärdigheten finns skriven över hela Bibeln, även i Jesus Kristus, som inte skrädde orden när Han sa att den som kom till Bröllopsmåltiden och inte var ordentligt klädd – inte hade renat sitt hjärta i Lammets blod – skulle bli kastad ut där det bara fanns tandagnisslan och förtvivlan.

  Angående dogmen Extra Ecclesiam nulla salus, så säger jag som Andra Vatikankonciliet: den riktar sig inte mot de som, utan eget fel, inte har hört evangeliet. De kan inte ställas till svars för att de inte tror. Men det är dock väldigt sannolikt att de begår andra synder, som strider mot naturen och förnuftet: avguderi, barnamord, kannibalism, människooffer, masturbation osv. För sådana synder kommer de att ställas till svars för, därför att de har lagen skriven på sina hjärtan och om de inte lyder den lagen så kan de inte komma in i himmelriket. Jag tror, som S:t Thomas av Aquino, att de som verkligen är oövervinneligt okunniga och lever ett rättfärdigt liv förs till Tron av Gud på något sätt, antingen genom att en ängel uppenbarar sig för dem eller genom att en missionär råkar hitta vägen förbi dem. Kyrkan lär ju att vi är fördömda i vårt naturliga tillstånd, pga. arvssynden, därför har Kyrkan alltid varit noga med att se till att barnen döps så snabbt som möjligt, helst inom 2 veckor. Det är en dödssynd för föräldrar att skjuta för länge på det, eftersom en eventuellt hastig död skulle utesluta barnet från det Saliga Skådandet i himmelen och förpassa dem till limbo – där de förvisso inte lider men där de inte får skåda Gud.

  Jag är konvertit, sedan ett år, från ateism med ett kort stopp i Svenska ”kyrkan”. Jag har alltid avskytt relativism, Sanningen kan aldrig vara relativ. Som Paulus säger: om inte Kristus har uppstått så är vi de mest ömkansvärda människor.

  Det gläder mig att du älskar Guds Ord! Det är något du ska ta tillvara på och jag hoppas att din kärlek till Guds ofelbara Skrift kommer att leda dig till den sanna Tron, den tro varutan vi inte kan behaga Gud. Det var min kärlek till evangelierna som förde mig till katolska Kyrkan, jag kan inte acceptera ett samfund som är grundat av en människa på 1500-talet. Jag måste tillhöra den Kyrka som Jesus Kristus själv stiftade på Petrus.

  @Deborah: Nej, jag motsäger mig inte. Den allmänna uppenbarelsen var avslutad med Johannes, den apostoliska läran, den som vi är bundna att tro på, var då stängd och det finns ingenting som kan tillföras till den. Mariauppenbarelser, såsom i Fatima, är profetiska, de talar inte om något nytt läromässigt innehåll som vi är förpliktigade att tro på. Innehållet i budskapen handlar om vad vi ska göra, inte vad vi ska tro. Därför skiljer dessa uppenbarelser sig fundamentalt från den allmänna uppenbarelse som var avslutad när S:t Johannes Teologen dog.

  När har det någonsin stått i Skriften att vi ska avfärda profetior? Manar oss inte S:t Paulus att vi inte ska kväva Anden, att vi inte ska förakta profetior?

 • @Sleepaz: Problemet är väl att varje uppriktig katolik måste bli uppriktigt oroad över Deborahs (och gelikars) möjlighet till frälsning utan en grundläggande omvändelse. Det spelar troligen ingen eller minimal roll att hon är helt övertygad om att hon följer det hon övertygat sig är rätt när hon är så antibiblisk i så många väsentliga avseenden.

  Jag tror faktiskt att David har en viktig poäng i sina inlägg! Den som förhärdar sig riskerar förtappelse, även om man förhärdat sig att tro att det man gör är rätt och Gudibehagligt!

  Sedan är inte domen vår och vi kan inte säga att någon kommer bli frälst eller förtappad. Vi kan (och ibland måste) bara säga sanningen och sanningen är att det inte räcker med att övertyga sig om att man gör rätt för att man skall försäkras sin frälsning. För det är ju just definitionen av förhärdelse, att man övertygar sig själv om att det man gör är det rätta mot samvetets sanna ingivelse…

  Så jag håller definitivt med David att Deborah (mfl) måste omvända sig, annars riskerar de utan tvekan sin frälsning! Högmod går före fall, vilket är precis vad det är frågan om här…

  Allt gott!

 • Anders Gunnarsson on 1 juni, 2010 at 10:10 e m said:

  @MyTwoCents: Anathema är inte som du tolkar det tror jag. Se gärna (sätt www. framför) catholic.com/thisrock/2000/0004chap.asp

 • Anders Gunnarsson on 1 juni, 2010 at 10:08 e m said:

  @MyTwoCents: Jag kanske räknas till de nitiska och nykonverterad. Andres vet jag vem det är. Han är kul han, han var värre antikatolik än jag innan konverteringen… 🙂

  Jag vill nog också kunna se folk i ögonen. Men jag är roligare i verkliga livet, än på en blogg; tror jag. Mitt leende och självironi kommer inte riktigt fram i den svarta texten. Sorry! 🙂

 • @Sleepaz:

  Nix, jag tänkte med handen på hjärtat faktiskt inte på dig. Har inga minnen av att du varit ohövlig eller kärlekslös i din framfart på något vis. Däremot kan jag inte säga detsamma om ”mina spelare”.

  Jag saknar ofta 1 Kor 13 i tonen på dem som argumenterar med ”er” och i vissa fall vice versa.

  Om jag själv någon gång i stridens hetta varit bordus eller inte levt upp till önskan att leva ut 1 Kor 13 är jag innerligt ledsen för det.

  Jag vill kunna se er alla i ögonen den dagen vi springer på varandra i något sammanhang.

  mvh
  D

 • @David Larsson:

  David: Välkommen till Aletheia! Här är alla åsikter välkomna. Järn slipas mot järn och det är alltid intressant att se de olika tolkningarna av RKK’s katekes, dogmer och diverse beslut.

  Personligen hör jag till dem som medvetet lever med din kyrkas anathema över mitt liv i det att jag trotsar ett beslut i Ladoicea 363/364 genom att fira sabbat. (http://aletheia.se/2008/07/26/forbannade-ar-dem-som-firar-sabbat/)

  Jag anar att jag trotsar en del andra beslut också. Trots detta har jag frid med Gud och älskar Hans Ord av hela mitt hjärta. Jag har en kärlek till allt Guds folk trots denna Kyrkans förbannelse över mitt liv. Kanske förstår du att jag har svårt att tro att er lära är ofelbar när åtminstone denna förbannelse inte verkar bita på mig.

  mvh
  D

 • @David Larsson:

  Jag tänker inte låta mig snärjas av din taktik, det kan du glömma.

  Och om ’Maria-uppenbarelser’ är profetiska, då motsäger du dig själv genom att samtidigt påstå att Guds ’allmänna uppenbarelse’ avslutades efter Johannes’ död:

  citat: ”Jag tror att Guds allmänna uppenbarelse avslutades när den siste aposteln dog, Johannes.
  Jag tror att Guds uppenbarelse har förts vidare av den heliga Kyrkan oförvanskad, att Kyrkan under den Helige Andes ledning har uttryckt den sanna Tron i allt djupare mått.”
  ………..

  Hur kan man föra något vidare ’oförvanskat’, när det inte finns ett enda ord om i Skriften, att ’Maria’ skulle… uppenbara sig?

  Varenda profet varnade för falska uppenbarelser.

  Nej, tack! Jag väljer Skriften allena utan sammanblandning.

  Spelar ingen roll hur ’from’ till det yttre den än är.
  ……………..

 • Hej vänner,

  Jag säger som Sleepaz – här var det svavel och os. Vi har tydligen hittat någon mer nitisk och hängiven än självaste Anders Gunnarson. Inte dåligt. Har inte hört dessa tongångar sedan Andres Chacòn var inne och härjade på Aletheia för ett par år sedan.

  Kan inte låta bli att små-le åt kommentarerna. Nu är det lite jämnare killar. Jag får ju ständigt försöka lugna ner ”de egna” som ofta glömmer att vår kamp inte är mot kött och blod och far väldigt hårt fram mot er katoliker.

  Mitt i allt detta så undrar man ju vem som tolkar Kyrkans dogmer rätt? Ni lite mjukare katoliker som tenderar vara mer inkluderande än uteslutande eller Andres Chacòn och David Larsson?

  Ett är dock säkert. I mina samtal med fromma katoliker av alla slag under åren som gått tycker jag mig se ett mönster: De som nyligen konverterat från någon protestantisk kyrka är nästan alltid de mest nitiska.

  Ser ni också detta mönster eller är det bara jag?

  mvh
  D

 • @Anders: När har jag sagt något som står i motsättning till det du citerar? Ja, det finns element av sanning utanför katolska Kyrkans gränser. Ja, dopet finns utanför katolska Kyrkans gränser. Ja, de som är inlemmade i Kristus genom dopet är våra bröder och systrar. När har jag förnekat något av det? Men, oavsett hur mycket sanning som finns hos lutheranerna, baptisterna eller de ortodoxa så är de oundgängligen berövade frälsningens medel: framförallt bikten, genom vilken vi kan få syndernas förlåtelse när vi begått dödssynder. Det finns en möjlighet att de som är utanför Kyrkans synliga gräns blir räddade, men det är inget du kan anta, för då gör du de en otjänst. Du ska vara beredd att predika evangeliets fullhet, vilket inkluderar behovet av Kyrkan för frälsningen, till varje människa som frågar dig om det hopp du har inom dig.

 • @Deborah: Du inser att du menar att Jesus ljuger när Han säger att Han ska grunda Kyrkan på Petrus (läs gärna Matteus 16)? Tror du att Jesus tycker om att bli kallad lögnare?

  Eftersom det finns 30000 olika protestantiska samfund som alla har ungefär samma rational som du, så väljer jag att tro på det medel som Gud själv har uppenbarat för att vi ska veta vad Han vill att vi ska tro: Kyrkan. För med din motivering skulle vi väl lika gärna kunna sitta och häda Jesus genom att kalla Honom för en skapad varelse, som Jehovas vittnen eller arianerna på 300-talet?

  Övergreppen är en hemsk kris för Kyrkan och jag fördömer alla pedofila och homofila handlingar och anser att de som har begått dessa ska få ett rättfärdigt straff.

  Du kämpar inte mot avguderi. Du gör dig själv en avgud genom att tro på dig själv mer än du tror på Jesus. För Jesus lydde sin mor i allt, genom att perfekt uppfylla det fjärde budet. Jesus älskar sin mor, tror du att Han vill att du missbrukar hennes namn och ljuger om henne?’

  Jag har inte förpassat dig till helvetet, jag har sagt att Gud är den som fäller sista domen. Jag har sagt att om du inte omvänder dig och tror på evangeliet så kommer du gå under. Tror du att du kan komma in i himmelen om du inte tror på evangeliet?

  Finns det frälsning utanför Jesus Kristus? Nej. Vad är Kyrkan? Jesu Kristi kropp.

  Mariauppenbarelser uppenbarar inte något nytt för oss att tro på. De är profetiska uppenbarelser, som vägleder oss i handling, inte i dogmatiska och doktrinära frågor.

  Skriften är uppenbarad av Gud, när har jag sagt något annat?

  Slutsats: vi har inte samma Gud, det stämmer. Din gud är en avgud, antingen avgudar du dina egna sofisterier eller så är du i förbund med Moloch (om du nu accepterar barnamord, vilket du inte har svarat på).

 • Anders Gunnarsson on 1 juni, 2010 at 9:08 e m said:

  @David Larsson: KKK 819;
  Dessutom finns det ”många drag av helighet och sanning” utanför den katolska kyrkans synliga gränser: ”Guds skrivna ord, nådens liv, tro, hopp och kärlek, Andens övriga gåvor samt vissa yttre värden”. Kristi Ande använder sig av dessa kyrkor och kyrkliga samfund som nådemedel vilkas kraft kommer från den nådens sanning och fullhet som Kristus har anförtrott den katolska kyrkan.
  lilla kat. 163; ”Medlemmar i dessa kyrkor och samfund har blivit inlemmade med Kristus genom doper; vi erkänner dem därför som våra bröder och systrar.”

  Som sagt tagga ner en smula…

 • @Anders: Jag blir arg när man angriper Jesus och Maria, ska jag inte det? Jag blir arg när någon angriper de som jag håller kära. Att häda och att ljuga kommer inte gå ostraffat och det är inte kärleksfullt att hålla inne med sanningen. Att förmana syndare är en av de sju andliga barmhärtighetsgärningarna. Och det är dogmatiskt fastslaget, och dessutom uppenbarat i den Heliga Skriften, att utan tro kan vi inte behaga Gud. Den tron måste vara övernaturlig tro, inte vilken tro som helst. Och övernaturlig tro är att tro allt som Gud har uppenbarat genom sin Kyrka. Det innebär att tro på Jungfru Marias obefläckade avlelse, Hennes ärorika upptagning till Himmelen, att tro att Jesus har grundat Kyrkan på Petrus, att tro att Jesus är Gud inkarnerad osv. osv. Utan denna övernaturliga tro kan vi inte behaga Gud.

 • @David Larsson:

  OM din Gud vore Skriftens Gud, då skulle du inte tala med en dubbel tunga och blanda in villoläror i Ordet.

  Herren har inte grundat sin ’kyrka’ på EN MÄNNISKA, Petrus.

  Dessutom har vi lärt av historien att ’kyrkan’ har förvanskat Guds uppenbarelse utom proportioner, det är bara att läsa och jämföra med Skriften.

  Och var fanns du när du, när katolska troende knackade på ’kyrkans’ dörr för att få hjälp med alla övergreppen?

  Så vänder du kappan efter vinden och söker få bort blicken från problemen genom att hitta en syndabock.

  Den fällan tänker inte jag gå in i.

  Och dessutom: om din ’Gud’ inte tål avguderi, då borde du i stället ’berömma mig’ för att jag kämpar mot avgudadyrkan – men icke: i snabb takt förpassar du mig till helvetet…

  Om din ’Gud’ var kärlek, barmhärtig, tålmodig och RÄTTFÄRDIG, då skulle du välsigna mig för mitt engagemang mot orättfärdigheten och framför allt: att jag predikar Ordet.

  Men icke: i rask takt förklarar du, att frälsningen finns att få bara genom ’Kyrkan’ och om jag är utanför – då är det helvetet som gäller, vilket inte stämmer med min Bibel.

  Om din ’Gud’ avslutat sin uppenbarelse med Johannes, hur kan då uppkomma alla dessa ’Maria-uppenbarelser’ efteråt?

  Om du citerar själv Skriften, hur kan du påstå att Skriften INTE är …uppenbarad av Gud?
  ……

  Slutsats: din ’Gud’ är inte samma Gud som jag tror på.

  Oberoende hur mycket du kan citera Ordet, så står det OCKSÅ SKRIVET:

  Mark.7:6 ”Han svarade dem: ”Rätt profeterade Jesaja om er, ni hycklare. Hos honom står det skrivet:
  Detta folk ärar mig med sina läppar, men deras hjärtan är långt ifrån mig.

  Förgäves dyrkar de mig, eftersom de läror de förkunnar är människobud. Ni upphäver Guds bud och håller er till människors stadgar.”

  Han sade också till dem: ”Ni upphäver fullkomligt Guds bud för att hålla fast vid era egna stadgar.”
  ………………

  That’s it.
  ……..

 • @Anders: Fader Feeney var en heretiker, eftersom han inte accepterade önskedop, bloddop och oövervinnelig okunskap. Men den liberala synen att vem som helst skulle kunna bli frälst utanför Kyrkan är lika heretisk som Fader Feeneys syn. För önskedop krävs perfekt kärlek till Gud och perfekt ånger för sina synder. För den oövervinneligt okunniga krävs en fullständig efterlevnad av den naturliga lagen – vilket inkluderar att inte dyrka avgudar (stenar, träd och allt vad folk nu tillber), att inte mörda sina barn i skötet, att inte sodomisera, att inte begå äktenskapsbrott osv.

  Extra Ecclesiam nulla salus är en fastslagen dogm. Önskedop och bloddop är också [i]de fide[/i], vilket inte fader Feeney accepterade. Oövervinnelig okunskap är något som står i den teologiska traditionen och borde bedömas som [i]sententia proxima fidei[/i], men det är inte dogmatiskt fastslaget eller ens del av det universella, ordinarie läroämbetet. Oavsett vilket är det [i]i praktiken[/i] närmast omöjligt att leva ett liv helt i enlighet med den naturliga lagen utan den nåd som vi får till oss genom sakramenten.

 • Anders Gunnarsson on 1 juni, 2010 at 8:52 e m said:

  @David Larsson: David du var då en av de aggresivaste katoliker jag mött. Tagga ner, din attityd tjäner ingen på. Du behöver inte slänga alla fördomar i ansiktet på våra kära bröder i tron…

  Allt gott och läs gärna om hur vår katekes ser på andra…

 • Anders Gunnarsson on 1 juni, 2010 at 8:49 e m said:

  @David Larsson: Utanför kyrkan finns visst frälsning. Du är inte medveten om att människor som du som tolkat att utanför den synliga Kyrkan finns ingen frälsning – alltså att alla utanför biskoparnas fulla gemenskap blir evigt förlorade – har uteslutits från denna gemenskap. Detta hände Leonard Sweeney och Fr Feeny i USA, dock ändrade de uppfattning och försonades med Kyrkan. Kyrkan har alltid sett sin omgivning med större respekt än andra. All sanning är Guds och denna kärlek skall besegra allt. Redan i urkyrkan var därför tonen försonande. Från första stund har kristna sett Kyrkan som oändligt betydelsefull och även räknat in andra – än enbart döpta – som tillhörande Guds stora familj. David läs också lilla katekesen 163, 168 (eller stora på nätet; katekesen.se 819-821, 845-848 och 1258-1260).

 • @David Larsson:
  Här var det svavel och os.
  Givetvis tror Deborah att den väg hon är inne på är rätt, och att skriva att hon kommer till helvetet, gör nog inte direkt att hon vänder om till vår väg. Hon tror ju tvärtom, att vi katoliker dyrkar Asterte och att vi är på fel väg..
  Jag vet egentligen inte vad jag ville sagt med detta, förutom då att jag reagerar på domar om helvetet.

 • @Deborah:

  Jag ville mest bara lyfta fram hur mytologin kring Asterte ser ut.
  Om du ser likheter mellan detta och Maria, så är det givetvis upp till dig.

 • @Deborah: Min Gud är Abrahams, Isaks och Jakobs Gud. Min Gud är den Ende Sanne Guden, den Treenige, Davids Gud, Han som antog kött i den Heliga Jungfrun Marias sköte. Jag tror på den Helige Ande, som har talat genom profeterna. Och jag tror att Jesus Kristus är Sanningen själv och att Han inte kan ljuga när Han säger att Han ska grunda en Kyrka, på Petrus, som ”dödsrikets portar inte ska få makt över” (jmf. Matteus 16).

  Jag tror att Guds allmänna uppenbarelse avslutades när den siste aposteln dog, Johannes. Jag tror att Guds uppenbarelse har förts vidare av den heliga Kyrkan oförvanskad, att Kyrkan under den Helige Andes ledning har uttryckt den sanna Tron i allt djupare mått.

  Gud är den oändlige, den oskapade, den evige, den allsmäktige, den helige, den rättfärdige, Han som är kärlek, den barmhärtige, den tålmodige, den ödmjuke, den milde, den som inte tål avguderi.

  Och jo, frågan om du accepterar barnamord hör hemma i diskussionen eftersom det visar om det är Gud du tjänar eller Moloch.

 • @David Larsson:

  Jag vet inte vad du lägger in i begreppet ’Gud’.

  Innan vi benar upp alla dina påståenden om ’Kyrkan’, som jag inte håller med om eftersom jag följer Skriften allena, så är det av allra största vikt vilket namn din ’Gud’ har.

  Och frågan om p-piller får användas eller inte hör inte till debatten här – sysslat med ’livmodern’ har Vatikanen gjort i alla år – med katastrofala resultat…

  Det tänker inte jag spinna vidare på – det har inte du med att göra.

  Alltså: vad är din ’Guds’ fullständiga namn?
  ………….

 • @Deborah: Jag vet att det är Herren som fäller den slutgiltiga domen. Det var därför jag klart och tydligt sa att jag inte vet om du tillhör de utvalda eller inte. Men Gud har själv uppenbarat genom sin heliga Kyrka att utanför Kyrkan finns ingen frälsning – med vissa mycket osannolika undantag. Om du inte omvänder dig till evangeliet, om du inte har den sanna tron kan du inte komma in i himmelriket. ”Den som tror och blir döpt han bliva frälst, den som inte tro han bliva fördömd.” som Vår Herre Jesus Kristus själv sade.

  Du har ju inte ens en auktoritet på vilken du kan basera att den Heliga Skriften är uppenbarad av Gud. I mer än 300 år levde den heliga, katolska Kyrkan utan att ha kanoniserat Skriften. När du väljer att tro på Kyrkan angående Bibelkanon, varför tror du då inte på sådant som Kyrkan hade etablerat redan innan detta: vördnad för martyrer och helgon, högvördnad för den Nya Eva, jungfru Maria, det Heliga Mässoffret, vördnad för reliker (i Rom firade man ju Mässan på martyrernas gravar) osv. osv.? Gud har uppenbarat sig i Jesus Kristus, som grundade en Kyrka på Petrus, en Kyrka som Gud själv lovade att Han inte skulle överge utan bevara från alla fel i tro och moral.

  Får jag fråga dig, anser du att p-piller får användas? Om du svarar ja, inser du att du på detta sätt accepterar något som mördar barn?

  Med önskan om omvändelse,
  David

 • @David Larsson:

  Det är ytterst Herren själv som avgör vem skall gå under – varken du eller andra människor.

  Och Jesu saliga moder skulle ha ett och annat att säga om alla orenheter som har pågått bakom kulisserna i denna ’ecclesia’.

  Vem spottar Jesus i ansiktet om inte de som förkastar Skriften rena Ord och trälbinder själarna i fruktan?

  Endast Herrens Ord är sanning och inte mänskliga dogmer.

  Joh.17:14 ”Jag har gett dem ditt ord, och världen har hatat dem, eftersom de inte är av världen, liksom inte heller jag är av världen.
  Jag ber inte att du skall ta dem ut ur världen utan att du skall bevara dem för det onda.

  De är inte av världen, liksom inte heller jag är av världen.

  Helga dem i sanningen, ditt ord är sanning.”
  ………………..

 • @Deborah: Du ljuger och du spottar Jesus i ansiktet. Tror du att du går ostraffad från sådant? Givetvis vet jag inte om du är bland de utvalda eller inte, men om du inte omvänder dig från dina synder och tror på evangeliet så kommer du gå under i evighet.

  @Anders: Jag är katolik. Och det är en katolsk dogm att utanför Kyrkan finns ingen frälsning. Den har definierats fyra gånger vid det här laget. Så du menar att konciliet i Trient, Första Vatikankonciliet, Paulus och Johannes inte heller hör hemma i en sansad debatt? Som Paulus säger: om någon förkunnar ett annat evangelium så är han fördömd (anathema). Den sista domen hör Gud till, men vi är kallade att vittna för Sanningen och när Han och Hans saliga moder hoppas på och spottas på kan ingen som säger sig älska dem sitta tyst och titta på.

  ”Var och en, som vill bliva salig, måste först av allt hava den katolska, kristna tron. Men den, som icke bevarar den oförändrad och oförfalskad, går med säkerhet evigt förlorad.” Helige Athanasius trosbekännelse

 • Helena on 1 juni, 2010 at 7:42 e m said:

  @Kamau Mweru: ”Mariadyrkan och helgondyrkan och relikdyrkan faller för mej i kategorin ”avguderi”, ”spiritism” och ”ockultism”.”

  Vi är helt överens om ovanstående! Mariadyrkan är definitivt avguderi!

  Allt gott!

 • @Björn Jönsson: Du skriver: ”Om jag inte minns fel, så fanns det bild på något påveliknande i nämnda persons hem.”

  Du minnes feil. For det stemmer ikke. Dette er også blitt tatt opp tidligere og blitt dementert.

  Dette blir komisk, Jönsson: ”Pavelignende….” 😀 😀 😀

  Snakk om tullball. Bli seriøs.

  Tror du Jesus ville ha svart på samme måte som du gjør, med hensyn til min sykdom?

  Det er ikke noen vits i å samtale med deg i 500-salen, siden det er umulig å snakke med deg i det hele tatt.

 • Björn Jönsson on 1 juni, 2010 at 7:33 e m said:

  @Bjørn Olav Hansen:

  Om jag inte minns fel, så fanns det bild på något påveliknande i nämnda persons hem.

  sen vill jag påpeka att jag varken presenterar mig som andlig, eller snackar om min förkrosselse, däremot är ju faktiskt inte din sjukdomsbild ett dugg intressant, utan den var ett redskap för att försöka visa dig något.

  När det gäller andlighet så kan du ju läsa vad Paulus skriver, han som kroppsligt var frånvarande, men närvarande i anden och han förnam vad som skedde där han inte var fysiskt.
  När vi är på hans nivå av andlighet, då har vi kommit långt, men dit kommer vi inte, om vi inte kan se och erkänna våra brister och det menar jag att du inte gör, då du dömmer Simon till att vara en lögnare för att han har ett svenskt sätt att uttrycka sig.

  Det är sant att jag går tillrätta, eller om du nu vill kalla det att attackera, med personer som jag anser agerar felaktigt, om ingen säger ifrån så blir det heller ingen förändring! Men för vissa finns det ingen bot alls, bara försvar!

  Jag brukar förvisso inte säga att Gud sagt om jag förmanar, det är nog endast i detta fall där jag sa att jag upplevde och i vanliga fall är det ju jag själv som reargerar, men det jag reargerar på och agerar på behöver ju dock inte enbart vara min reaktion, utan även Guds andes.

  Jo då, jag vet att jag uttrycker mig om andra och ibland felaktigt, men då har jag bett om ursäkt.
  Att jag sen påpekar att någon går över gränsen för att jag anser att det är fel, det är verkligen inte fel!

  vill du diskutera mer, får det bli i 500 salen!

  Bj

 • Anders Gunnarsson on 1 juni, 2010 at 7:13 e m said:

  @Deborah: Håller helt med dig. Men en lek är det att vara kristen på Söndagen och få leka liturgisk himmel. Men du kanske håller Sabbat.

  Allt gott iaf

 • @Anders Gunnarsson:

  Jo du, Anders, jag vet på VEM jag tror.

  Helt enkelt.

  Herren Sebaot är Hans Namn!

  Och David, vad han än tror på, lät tyvärr köttet ta över. Sån’t händer.

  Vi har alla problem med köttet….

  Men detta är bara ett bevis på, vilken andlig kamp det är och att detta inte är en lek….
  ………………

 • Anders Gunnarsson on 1 juni, 2010 at 7:01 e m said:

  @Deborah: @David Larsson: Vad var det för idiotiskt påhopp. David, jag vet inte vem du är eller vad du tror på, men katolik kan du inte vara. Sånt förkastande hör inte en sansad debatt till.

  Deborah jag ber om ursäkt, för sånt hör inte en kyrklig inställning till. Du må vara vilsen, men Gud har dig i sin hand iaf. Allt gott!

 • @Björn Jönsson: Poenget mitt er følgende: Som kristne skal vi være sannferdige. Vi skal snakke sant om vår neste, også vår fiende. Vi kommer til å stilles til ansvar for våre uttalelser. Da må vi ta i betraktning at mennesker ikke alltid oppfatter det vi sier, og ting kan misforstås.

  1. Jeg mener det er løgnaktig å påstå at hjemmet til Ekman var fullt av ikoner. Det hjelper lite at du forklarer at dette er en talemåte. Jeg forstår den forklaringen, men mange oppfatter det ikke slik. Det har vi ansvar for å ta hensyn til, når vi fremsetter våre påstander. For det er ikke sant at Ekmans hjem var fylt av ikoner. (Forklaringen om at et er for mye holder ikke. Det er en forklaring bygget på egne oppfatninger av ikoner, og handler om noe annet) Det er heller ikke sant at det fantes mange krusifikser der. Det var heller ikke sant – som det ble påstått tidligere – at det var bilder av paven der. Hvorfor fremsetter man så slike påstander, om ikke for annet å sverte og miskreditere den man skriver om. Er det en oppførsel som er en kristen verdig?

  2. Det spres rykter. Simon Peter insinuerer at at annet navngitt pastorpar også har ting i sitt hjem. Han spør om noen kan bekrefte dette. Dette er ikke noe annet enn ryktespredning. Jeg spør: Hva sier Det nye testamente om det å spre rykter? Er ikke baktalelse og ryktespredning noe som fører til at mennesker går fortapt?

  3. Du er en av de som bidrar mest på dette, og et annet nettforum. I flere av disse artiklene uttrykker du sterke meninger om andre. Jeg synes det er spesielt at du ikke ser dette selv, men kritiserer andre for det samme som du selv gjør. Det andre jeg reagerer på er at du tar Gud til inntekt for dine meninger. Du påberoper deg at Gud har talt til deg. Da spør jeg: Kan det også være at det er bittelitt Björn Jönsson i det hele? At du drar med deg dine egne reaksjoner mot andre, men at du ”bruker Gud” og sier at Han har sagt at du skal formane de som mener noe annet enn deg? Ser du at det er en mulighet? Jeg synes det blir alvorlig, og jeg opplever det manipulerende.

  4. Jeg reagerer på at du presenterer din egen åndelighet, og snakker om din ”forkrosselse”, samtidig som du sier: ”Din sjukdomsbild är inte ett dugg intressant för mig..” Da spør jeg deg: Er det et ”forkrossad” menneske som sier noe slikt? Synes du det ligner på Jesus, når du skriver noe slikt?

 • @David Larsson:

  Inviksitionens sanna ansikte talar ut!

  Raka besked. Äntligen.

  Då är Herren å färde.

  Och – tack och lov – ligger min framtida vistelseort i Herrens händer och inte i dina. Det har inte du med att göra.

  Hallelu’JAH!
  ……….

 • @Deborah: Om nu katoliker tillber Maria varför exkommunicerades för några år sedan en grupp som sa att Maria var Gud? Märkligt. Att DU, likt Arius och andra kättare, väljer att spotta i Guds ansikte och sätta din egen själs frälsning i händerna på djävulen är ditt eget val, men låt oss som håller oss till den sanna, katolska och apostoliska Tron faktiskt informera dig om att du kommer brinna i helvetet i all evighet om du inte omvänder dig från dina avguderier. För det är inte Gud som du har som Fader, det är djävulen och hans splittrande demagogi. Det synes på dina ständiga lögner, dina uppenbara problem att se Sanningen och din ovilja att erkänna din egen synd. Det är ännu inte för sent: omvänd dig och tro på evangeliet och inte bara din egen högmodiga och obibliska heresi.

 • @Anders Gunnarsson:

  Anders.

  Du gillar – hmm … ’fakta’, förespråkar förnuft, eller hur?

  Då borde du ju veta, att Birgittas påstådda kvarlevor ligger blandade med andras ben…

  Vem vet egentligen vad är vad?

  Citat ur corren.se ”Bortskänkta bitar:

  Kjell Karlsson tror att det är Birgittas skalle – därför att det är ganska lite kvar av kraniet.

  – Det stämmer med anteckningar i klosterdiariet om att bitar skänkts bort till furstar och andra prominenta vid besök i Vadstena, säger han.

  Förutom från ”huvudpersonerna” togs prov även på kvarlevor från Sankt Sigfrid, på 1000-talet biskop i Växsjö och senare i Sigtuna.
  Det benet har märkligt nog en inskription som talar om vem det tillhört.

  I Birgittaskrinet finns även tre ben som sägs vara efter Knut den Helige från vilken reliker finns bevarade i Danmark.”
  …………………………….

  Otroligt. Förvirrat och makabert värre…

  I en vanlig värld kallas detta gravskändning.

  Och nu påstår du också, att det finns en…’katolsk himmel’ (?)………. Suck.

  Säkert.

  Har du inte blandat begreppen eller har den ett annat namn också?

  Jag hoppas att det är tydligt nu, att man har (tyvärr) slutit ett förbund med döden i katolicismen….
  ……………

 • Anja on 1 juni, 2010 at 6:27 e m said:

  Att katolska kyrkans Maria skulle vara en krigsgudinna var faktiskt riktigt kul…för bra för att vara sant helt enkelt…men här kan man tydligen tro vad som helst.

 • Anders Gunnarsson on 1 juni, 2010 at 5:56 e m said:

  @Deborah: Vad skulle du nu bevisa? Att vi gör offerkakor åt Astarte och har drickoffer åt henne i katolicismen. Och att Maria är krigisk.

  Det gick ju bra. Jag känner mig träffad. Fler katoliker som gör det? Nähä, what a waste of space… Signumnumret var bra, tack för citatet, var dock där i Vadstena, men då på protestantiska sidan. Tack gode Gud för Birgitta. Kvarlevorna ligger där i en protestantisk kyrka och hon är europas katolska skyddshelgon ifrån sin ”katolske” himmel. Det är ju liksom lite ekumeniskt. 🙂

 • @Björn Jönsson: Du hører ikke på det jeg skriver. Det hjelper ikke om du gjentar det nye fremmedordet du har lært.

  Du snakker om at jeg må ta til deg hva du sier, men selv er du ikke villig til å lytte til andre. Andre må ikke få si sin mening, du kan skrive side opp og side ned med dine meninger. Du kan kritisere andre, andre må ikke kritisere deg.

  Har du kikket deg litt i speilet i det siste?

 • Sleepaz…

  Den ’Maria’ – ’himlens drottning’ som du tillber är inte så olik Astarte-kulten alls.

  Den förvrängning av Skriften som skett i katolicismen, klär Maria i krigsgudinnans attribut.

  Citat ur jesuit-tidskriften Signum (1999 nr.9), där Anders Arborelius klargör Marias krigiska roll – i ekumeniken (?):

  ”I den klassiska lutherdomen talade man om rättfärdiggörelse. Vi talar snarare om heliggörelse. De ortodoxa talar om gudomliggörelse. Det är en linje som ligger i själva bibeln som man bör kunna ena sig om. Positivt är det aktuella Birgittajubiléet som kommer fjorton dagar efter Augsburg. Det finns en symbolisk linje från Augsburg till Rom.

  Här är man tillsammans för att vörda Birgitta som en himmelsk vän och förebedjare, även om man kanske inte har tänkt igenom det strikt logiskt, dogmatiskt. Det är därför man är där och på så sätt har man – medvetet eller omedvetet – gett ekumeniken en puff framåt. Man har implicit accepterat helgonkulten. Men har man tänkt igenom det. Har man dragit de teologiska konsekvenserna?

  Ekumeniken och kyrkans roll i Sverige är beroende av om vi vågar gå vidare med jungfru Maria. Den klassiska synen hos kyrkofäderna är att HON KROSSAR ALLA KÄTTERIER.” (slut citat)
  ……………..

  Och vad säger Skriften?

  JEREMIA 7:18 ”Barnen samlar ihop ved, fäderna gör upp eld och kvinnorna knådar deg för att baka offerkakor åt himlens drottning. För att kränka mig utgjuter de drickoffer åt andra gudar.

  Men är det mig de kränker med detta? säger HERREN. Är det inte snarare sig själva, så att de kommer på skam?”
  ………………….

 • Anders Gunnarsson on 1 juni, 2010 at 5:31 e m said:

  @Gustaf: Det var nog den sämsta antikatolska video jag sett. Jag orkade naturligtvis inte hela, men med så undermålig kvalite tvivlar jag på att ni klarat omvända någon stackars katolik till evangelikalismen…

 • @Deborah:
  Du följer ju astarte-dyrkan, då förstår jag att du inte begriper. ”.

  Det är ganska svårt att få en klarhet i mytologin kring Asarte. När det gäller all mytologi så beror det i vilken epok man granskar det hela.
  Normalt sett så förknippas Asarte med fertilitet, sexualitet, krigens Gudinna, vanliga symboler för henne är lejonet,duva,hästen. Hon är ofta naken på det statyer som finns.

  Det finns en version av Asarte från Ugarit och nämns i texten ‘Athtart’
  Finns även en Asarte från Egyptien, där tillbads hon främst som krigets Gudinna. Det är svårt att få någon klarhet kring hur dyrkandet egentligen gick till. Vissa drar även paraleller till Asarte och krigarguden Sekhmet. På vissa håll har man även funnit statyer kring den gudomliga modern Isis som födde Horus. Många menar att Horus och Jesus har stora mytologiska likheter.

  I Hebreisk och judisk mytologi beskrivs ofta Asarte ut som en demon av något slag, en förförisk sexuell kvinna. Beskrivs ofta som månens tecken..
  Namnet Ashtoreth nämns ofta, dock rör det med stor sannolikhet om en annan gudomlighet.

  I Grekisk mytlogi kopplas ofta Asarte ihop med Afrodite.
  Afrodite var skönhetens, kärlekens och sexualitetens gudinna. Finns en del som menar att Afrodite är en ombildning av namnet Astarte.

  Så om man lite snabbt skall sammanfatta Guden Asarte, så kan man väl kortfattat säga.
  Att hon är en Krigande, sexualiserande skönhets Gudinna.

  Det är både vanskligt och farligt att använda sig av mytologins bakgrund för att klanda ner på Maria.
  Om Maria är bara den senaste i en lång rad av hedniska gudinnor, hur är det då med Jesus?

  Många kristusförnekare menar att den uppståndne Kristus bara är en i raden av fertilitets hedniska gudar, som dog och sedan uppstod, namn som Osiris, Dionysos, Adonis, är några med ”lika” kopplingar till Jesus.

 • @Björn Jönsson: Men det er et problem, Jönsson, at du selv griper til pennen, og angriper andre. Det ser du ikke, men du snakker mye om å være ”forkrossad”. Om man er det – snakker man ikke om det. Det er i såfall noe andre ser, uten at man skal fortelle andre om at man er ”forkrossad”. Sannsynligvis er man ikke det, når man må snakke om det.

  Problemet er øyensynlig at du ikke liker meningene mine. Det er helt ok. Men jeg synes du skal være forsiktig med å si at det er Gud som taler til deg, at du skal formane men – eller andre. Sannsynligheten er stor for at du blir lurt av dine egne oppfatninger. Og det blir helt feil når man ”bruker Gud” til inntekt for seg selv. Det høres så veldig åndelig ut at Gud har sagt til deg at du skal formane meg. Men for å være helt ærlig, tror jeg deg ikke. Jeg tror du er altfor farget av din oppfatning av meg til det.

  For meg blir det også spesielt når du skriver: ””Din sjukdomsbild är inte ett dugg intressant för mig..”

  Et menneske som skriver slikt, er det et ”forkrossad” menneske som uttaler seg? Et menneske som ønsker å være likt Jesus?

  Når det gjelder Simon Peter så fastholder jeg at han er løgnaktig, og overdriver. Talemåter, sier du. Det er ingen unnskyldning for at man opptrer som ryktespreder. Om det er talemåte for en, kan det være sannhet for en annen. Tenk på det som fester seg hos folk: Hele huset til Ulf Ekman har fylt av ikoner, krusifikser, pavebilder og alskens avguder. Og by the way: ”Har dere hørt at Linda Graaf Bergling og mannen hennes …. Vi vet det ikke helt sikkert, men … Er det noen som kan bekrefte det?”

  Hva der dette? RYKTESPREDNING. Hva sier Guds ord om det?

  For ordens skyld: Det var en annen som nevnte pavebildene. Det var slett ikke noen sannhet i det, men Daniel fortsatte mistenkeliggjøringen, ved å si at ingen kunne være helt sikker på om det ikke lå noen i noen skuffer og skap.

  Hvorfor holder man på slik?

 • Björn Jönsson on 1 juni, 2010 at 2:09 e m said:

  @Bjørn Olav Hansen:

  Det finns ingen som är så enbart andlig, att det han säger eller gör, enbart är av Guds ande, men jag är övertygad om att jag skulle säga ifrån, at du går för långt, när du hävdar att någon är en lögnare, då till trots att du fick en förklaring, att vi uttrycker oss på ett sådant sätt, typ hela huset fullt.

  Jag använde medvetet din sjukdom för att sätta fingret på själva problemet, så det var inte för att sjikane dig, utan visa att bara för att det verkar tyda på att du inte är sjuk, så är du inte en lögnare, lika lite som Simons uttryck med huset full, gör honom inte till en lögnare, trots att vi vet att Ulf inte har huset fullt av ikoner, det är som sagt ett sätt att utrycka sig för att markera att något är alvarligt fel!

  Vi som bloggar bör ha lite mer känslighet för anden i det vi skriver, en del, då även jag, bara kör på i ullstrumporna i vår iver och missar att vissa saker kanske man inte skall skriva.

  Du skriver ju ex så här till mig: Du blir jo stadig ledet av en eller annen ånd:

  Frågan är vad du menar med, en eller annan ande och jag menar att du har en försvarsmekanism, som projicerar dessa uttalande, eller mot attacker för att skydda dig själv när någon säger till dig att du gör fel, för att slippa erkänna och ta itu med dina synder/brister.

  Jes 57:15 Ty så säger den höge och upphöjde, han som tronar till evig tid och heter ”den Helige”: Jag bor i helighet uppe i höjden, men ock hos den som är förkrossad och har en ödmjuk ande; ty jag vill giva liv åt de ödmjukas ande och liv åt de förkrossades hjärtan.

  Psa 51:17 Det offer som behagar Gud är en förkrossad ande; ett förkrossat och bedrövat hjärta skall du, Gud, icke förakta.

  Bj

 • Anders Gunnarsson on 1 juni, 2010 at 2:01 e m said:

  @Deborah: Ja se där kom en liten lögn framkrypandes bakom äppleträdet…

  Astartedyrkan. Jo, jag tackar jag!

  Som katolik har jag inget problem med mina äldstebröder; judarna. Allt vi är har vi fått av dem; Lagen, Förbunden, liturgin, Maria (detta skulle vara astarte tror jag, men hon levde fullkomligt under lagen 🙂 ), dopet, smörjelse, Skriften (GT + NT) osv.

 • Jo du, Anders… judaiserande? Jag vet inte vem din fader är, för min heter Israels Helige, Abrahams, Isaks och Jakobs Gud. Då är vi väl judar, efter löftet. Du följer ju astarte-dyrkan, då förstår jag att du inte begriper.

 • Anders Gunnarsson on 1 juni, 2010 at 1:10 e m said:

  @Kamau Mweru: Att ljuga är medvetet förvränga sanningen (Wikipedia). Att kalla katoliker för avgudadyrkare är rätt nära detta. Alla på Aletheia borde vid detta laget veta att ingen katolik säger själv av vi dyrkar eller tillber helgon. Ni påstår det om oss, vi förnekar med goda skäl.

  Ett löjligt exempel: Jag kan påstå att protestanter är satanister eftersom ni splittrar kristenheten (alltså att splittraren styr era sammanhang). Ni tjänar satan och hans verk. Genast skulle ni hävda att så inte är fallet (med all rätt, då Gud uppenbarligen använder er). Då kan jag fasthålla att ni visst är djävulens bländverk och att Gud kommer döma er, osv. Då kan ni komma med fakta och säga att du har en helt felaktig bild av oss. Och då kan jag fortsätta att hävda att ni har fel och jag har rätt och ni är huggormsyngel och ska kastas i elden; osv. Här kommer jag till en punkt, där resonemanget blir lögnaktigt och felvridet. Att anklaga protestanter för att vara djävulens verk är så pass magstarkt och faktiskt lögnaktigt skulle jag säga. Vad tycker du?

  Du kan säga att jag upplever det som att katoliker dyrkar avgudar. Men att säga att vi gör det är lögn, vilket du implicerar.

 • Anders Gunnarsson on 1 juni, 2010 at 12:56 e m said:

  @Kamau Mweru: Självklart är inte ”Ära vare Fadern och Sonen och den Helige Ande i evigheters evighet” från skriften (vilket jag inte heller hävdade: då jag inte sa var skriften slutade, men jag trodde folk begrepp det). Det var bara ett urkyrkligt och högkyrkligt tillägg. Tycker det är passande när man talar om Maria att sammanfatta det i Gud.

  Gud är en familj och Sonen föddes av en Moder med Andens hjälp. Så Maria har liksom relevans för kyrkans treenighetsförståelse. Ber om ursäkt om detta uppfattades som stötande för dig. För Deborah var det kanske det (till henne som kommentaren riktades från början och jag vet inte vad hon är för något judiserande sekteristiskt) och i så fall är jag glad. För hennes bibelklippande och klistrande i egen högfärdig stil är för mig totalt främmande.

  Jag är Kyrkans man. Soli Deo gloria och Ära vare denne Fadern och Sonen och den Helige Ande i evigheters evighet. Amen!

 • @Tuve skrev: ”Däremot ljuger du angående oss och Maria, om jag tolkar dig rätt. Du skriver, med en tydlig adress till oss katoliker: ”det finns de som inte heller avgudar henne”, underförstått att det finns de, dvs vi katoliker, som faktiskt gör det. Det är lögn! Eller misstolkar jag dig, var det inte precis så du menade och ville att det skulle tolkas?”

  Eftersom vi har olika definitioner om va ”avguderi” betyder kan vi knappas komma till en och samma slutsats.

  Du har rätt. Mariadyrkan och helgondyrkan och relikdyrkan faller för mej i kategorin ”avguderi”, ”spiritism” och ”ockultism”.

  Att du har en annan definition av dessa ord vet vi ju sedan länge.

  Tydligen har vi även olika definitioner av ordet ”lögn”.

  /Kjell

 • @Björn Jönsson: Det er fint å kunne noen fremmedord. 😀

  Spørsmålet mitt var om du virkelig opplevde at Gud kalte deg til å gi et formaningens ord, eller om det også kunne være bittelitt av Björn Jönsson i dette? Du blir jo stadig ledet av en eller annen ånd, så det må være lov å spørre.

 • Björn Jönsson on 1 juni, 2010 at 12:20 e m said:

  @Bjørn Olav Hansen:

  Du skriver: Björn Jönsson er en person som ikke klarer å forholde seg til at andre har meninger som han ikke har. Da tyr han til ufinheter og sjikane, men han blir jo stadig ledet til et eller annet, fra en eller annen ånd.

  Att projicera är att man säger negativa saker om en person som påtalat en brist, för att slippa ta till sig förmaningen som blivit given.

  Bj

 • @Anders Gunnarsson skrev: ”Det här börjar bli humoristiskt…”

  Ja, du kan ju försöka att skämta bort det.

  Men att kalla egna formuleringar eller andra utombibliska formuleringar för bibelcitat anser jag vara grovt.

  Som du vet är jag ju en Sola Scriptura person.

  /Kjell

 • Anders Gunnarsson on 1 juni, 2010 at 11:25 f m said:

  @Kamau Mweru: Ibland ifrågasätter jag din intelligens. Gå nu upp till ursprungskommentaren (8:29 idag) och se vad jag skrev om 3:e punkten…

  Det här börjar bli humoristiskt… 🙂

 • @Kamau Mweru: I din kommentar gör du dig till språkrör för dem jag kallar ”er” genom att tala om vi och oss. Hade du talat för dig själv som person så hade jag inte reagerat som jag gjorde, men nu talar du för alla ”er”, inklusive Deborah och alla andra mer eller mindre förvirrade debattanter…

  Det förvånade mig faktiskt ganska mycket, eftersom ni oftast är så noga med att bara tala för er själva och därigenom visa på det diaboliska i en sådan hållning, som bäst sammanfattas med: Splittra, förtala, ringakta, misstro, förhäva, fördöma etc etc…

  Kanske har du insett att det är diaboliskt och ville visa det, kanske inte. Hursomhelst låter jag dig stå ditt kast…

  Eftersom jag inte kommer söka igenom ert arkiv för att bevisa min poäng så tar jag hundhuvudet och konstaterar att jag inte kommer bevisa att jag har rätt i fråga om er attityd till Maria.

  Var och en får väl rannsaka sitt hjärta och se om man har anledning till ”syndanöd” i denna fråga… Jag vill inte uttala mig om vare sig dig eller någon annan enskild i den saken, det är en sak mellan individen och Gud!

  Däremot ljuger du angående oss och Maria, om jag tolkar dig rätt. Du skriver, med en tydlig adress till oss katoliker: ”det finns de som inte heller avgudar henne”, underförstått att det finns de, dvs vi katoliker, som faktiskt gör det. Det är lögn! Eller misstolkar jag dig, var det inte precis så du menade och ville att det skulle tolkas?

  Om jag misstolkat dig så ber jag om ursäkt och ber dig klargöra vad du menar. Om jag tolkat dig rätt så har du inget att beklaga dig över, då är du ju en lögnare även utifrån ett personligt ansvarstagande!

  Sedan kan du väl klargöra vad det innebär att vara ”övermåttan välsignad” och på vilket sätt det skiljer sig från att vara ”salig”, eftersom du skriver att det har ”inget med” varandra att göra…

  I min värld är nämligen allt nåd och därför har övermåttan välsignelse och salighet definitivt oerhört mycket med varandra att göra… Jag vill därför explicit veta hur du gör en absolut distinktion mellan innebörden i dessa företeelser!

  Allt gott!

 • @Anders Gunnarsson:

  Detta var dina citat:

  1. Hädanefter skall alla släkten prisa mig salig!
  2. Hell dig Maria; full av nåd. Herren är med dig, välsignad är du bland kvinnor och välsignad är din livsfrukt; JESUS.
  3. Ära vare Fadern och Sonen och den Helige Ande i evigheters evighet, Amen!

  Detta refererade du till:

  1. Hädanefter skall alla släkten prisa mig salig! Luk 1:48

  Check! Den var ju given.

  2. Hell dig Maria; full av nåd. Herren är med dig, Luk 1:30

  Hmm?

  Luk. 1:28 Och ängeln kom in till henne och sade: »Hell dig, du högtbenådade! Herren är med dig.» 29 Men hon blev mycket förskräckt vid hans ord och tänkte på vad denna hälsning månde innebära. 30 Då sade ängeln till henne: »Frukta icke, Maria; ty du har funnit nåd för Gud.

  Låter litet annorlunda i mina ögon.

  3. välsignad är du bland kvinnor och välsignad är din livsfrukt; JESUS. Luk 1:42

  Är inte samma som 3:an ovan.

  /Kjell

 • Anders Gunnarsson on 1 juni, 2010 at 10:52 f m said:

  @Kamau Mweru: Men jag gjorde det kl 8:29 i kommentaren ovan. Ska jag kopiera;

  Hädanefter skall alla släkten prisa mig salig! Luk 1:48
  Hell dig Maria; full av nåd. Herren är med dig, Luk 1:30
  välsignad är du bland kvinnor och välsignad är din livsfrukt; JESUS. Luk 1:42

 • @Tuve skrev: ”När du avfärdar sanningen om er ringaktning av Maria”

  Vilka är ”er”?

  Och på vilket sätt utgör jag del av denna fiktiva grupp?

  Och på vilket sätt har jag visat ringaktning för Maria?

  Om du åberopar sanningen må du också våga citera.

  /Kjell

 • Anders Gunnarsson on 1 juni, 2010 at 10:37 f m said:

  @Kamau Mweru: Se högre upp, menade jag. Det finns där. Luk 1:30; 42, 48.

  Jag var väl inte tillräckligt tydlig då; kl 8:29 finns kommentaren, men den kom dit sent, pga moderering (vilket kanske beror på min osmidiga kommentar om pietisters humorlöshet).

  Hoppas det klarnar. 🙂

 • @Kamau Mweru: Poenget, Kjell, er at protestanter ikke er bedre enn katolikker, det virker bare slik. Det er utrolig å se hva enkelte protestanter får seg til å skrive. Noen påstår til og med at Guds Ånd har manet dem til å skrive det. Likevel er en del av det svære overdrivelser, noe direkte usant, og noe også sjikanerende.

  Men dette nettstedet ser ut til å tiltrekke seg en del som har sin lyst i å bedrive slikt.

  Men det er selvsagt jeg som tar feil i dette.

  Den kommentaren jeg ville ”sudde” handlet om direkte jødehat. Men den fikk bli ståend den også. Du henviser stadig til at vi kan ”anmelde” overtredelser av kommentarreglene. Men det betyr ikke noe i praksis. Det skjer jo ikke noe med de kommentarene likevel.

 • @Bjørn Olav Hansen skrev: ”en del av protestantene her på bloggen”

  En del av de som skriver på Norska här har yttrat saker du inte är ense med. Det är jag säker på.

  Du ville ju sudda en del kommentarer.

  Det vill jag också ibland med kommentarer av ”protestanter”.

  Vad vill du bevisa?

  Eller vill du bara undvika att ta ställning i viktiga spörsmål?

  /Kjell

 • @Anders Gunnarsson skrev: ”Jag har gett det, men det hamnade i moderation. Sorry!”

  Nonsense står inget i moderation här. Kollade just.

  Det handlade om:

  ”Som ett meditationsämne över Kristi liv, kan du få några bibelord:
  Hädanefter skall alla släkten prisa mig salig!
  Hell dig Maria; full av nåd. Herren är med dig, välsignad är du bland kvinnor och välsignad är din livsfrukt; JESUS.
  Ära vare Fadern och Sonen och den Helige Ande i evigheters evighet, Amen!

  Så står det skrivet ”

  Bok, Kapitel, Vers för alla (!!!) citaten…..

  /Kjell

 • @Kamau Mweru: ”De katoliker här som fortfarande har trovärdighet minskar varje dag”

  Åh, nej! Snälla, förstör inte min dag på detta vis! Jag som inget hellre vill än att bli prisad av människor som förvränger Guds Ord och ringaktar Hans val! 😉

  Jag beklagar att du uppfattar det jag skriver som en dom! Domen är inte min utan Guds! Dock tar jag mig friheten att säga sanningen och säga den i klarspråk när det behövs!

  När du avfärdar sanningen om er ringaktning av Maria på det sätt du gör i kombination med din och andras uppenbara ringaktning i praktiken av Maria i allt utom det som Jesus tillrättavisar dig om (”Säg hellre…”) så kan det inte klassas som något annat än lögn! Har man länge varit i mörkret gör det ont att öppna ögonen och se dagsljuset!

  Allt gott!

 • @Bjørn Olav Hansen: Skall fundera på det, skulle som sagt vara spännande!

  I min trakt har dock missionsförbundet och andra bjudit in min svärfar, katolsk diakon, att tala vid deras sammankomster vid ett flertal tillfällen, så nog händer det alltid… De har bjudit in oss, officiellt, fler gånger än vi bjudit in dem 😉

  Allt gott!

 • @Tuve skrev: ”Lägre än lågt, Kjell!”

  Om jag inte tillräknar dej det Anders Gunnarsson skriver, tycker jag det vore ärligt om du inte tillräknar mej det andra än jag skriver.

  /Kjell

 • Anders Gunnarsson on 1 juni, 2010 at 9:25 f m said:

  @Kamau Mweru: Sluta döma kyrkans tro då (Rom 2:1). Lägg ner protesterna i diket (där de hör hemma). Vi på vägen gläds över vår tro och hopp och älskar Gud i allt, och därför vördar vi också Guds Moder som Han utvalt.

  Ni dömer en kyrka ni oftast inte förstår, vars tro ni oftast inte mött, vars hopp ni slängt överbord (istället protest-eskatologi) och vars kärlek ni inte kan se.

  Men katolicismen fortsätter älska sina medbröder och trösta och stärka sina trogna. Vi vill er väl och ni föraktar oss. Vi sörjer för splittringen ni orsakar, ni ”förhädar” er i ännu flera era antikyrkliga tolkningar. Vi ber för er i varje mässa, ni kastar förkastelsedomar. Vi gråter över splittringen, ni kallar det Guds vilja. Vi bemöter protester, ni kastar ut mera missuppfattningar… Osv!

 • @Kamau Mweru: Og en del av protestantene her på bloggen står tilbake som strålende eksempler på sanne kristne, med en ydmyk ånd, raus kjærlighet, lyttende til andre, ikke fordømmende, de lyver ikke, taler kun det som sant er, sjikanerer ikke, overdriver ikke.

  Ikke sant? Det er slik?

 • Anders Gunnarsson on 1 juni, 2010 at 9:17 f m said:

  @Kamau Mweru: Din klagan över när vår styggelse skall ta slut?

  Den dagen Gud blir allt i alla, vilket Maria redan fått erfara… Tills dess kommer miljarder (katoliker) och åter miljarder (ortodoxa, orientaler, anglokatoliker, lutheraner osv) hörsamma Luk 1:48 och prisa henne salig för vad Gud har gjort med henne genom den Son hon födde, som universum ej kunde rymma…

  Protesternas reducerade och deformerade nuvarande syn (Luther var mariologisk som en riktig katolik) och det en syn som är sorglig och obiblisk och ohistorisk och ytterst tråkig och troligtvis kvinnofientlig (varför har lutherdomen feministteologi och prästinnor, medan katoliker saknar i mycket den diskussionen). Maria är kyrkans störste och förste. Hon födde den Störste och Han är Furste och den Förste. Jag kommer vörda henne tills jag dör och därefter i evighet. Jesus ville ha det så. Så är Kyrkans tro; grundad av Gud på klippan, men först i en tonårings jungfruliga sköte.

  Ära vare Fadern och Sonen och den helige Anden. Nu och alltid och i evigheters evighet. Amen!

 • @Kamau Mweru: Sällan har du ljugit sämre!

  Efter de spaltkilometrar ni skrivit för att på alla sätt ni kunnat försökt göra klart hur liten betydelse som Maria har tror jag inte det är sant att du faktiskt har mage att skriva så! Det är hyckleri!

  Den dagen jag ser något av det du påstår dig stå för omsättas i praktiken kommer jag vara den första att glädjas! Tills vidare får jag nöja mig med att konstatera att Björn Olav har helt rätt om er då han skriver: ”Dessuten er det ikke så farlig om man lyver, overdriver eller sjikanerer i Jesu navn. Bare det tjener saken! ”

  Lägre än lågt, Kjell!

  Allt gott!

 • @Tuve: Du får gjerne invitere meg til Sverige, så skal jeg tale om ”Jesus sett med Maria’s øyne”. Jeg tror faktisk dere katolikker er rausere til å invitere en protestant til å tale, enn omvendt. Det blir så mye bråk når vi protestanter inviterer en katolikk! Jeg har talt i både katolske og ortodokse sammenhenger her i Norge, og utlandet. Blant annet talte jeg som eneste protestantiske pastor ved flyttingen av et ortodoks kloster.

 • @Anders Gunnarsson: Aletheia må ha en samling av noen av de mest rabbiate vulgær-protestantene i Sverige. Noen få klarer å samtale om disse spørsmålene, men mange er preget av – ikke bare uvitenhet om teologi, dogmatikk, og historie – men av noe som du blant annet finner igjen blant nord-irske protestanter. Dessuten er det ikke så farlig om man lyver, overdriver eller sjikanerer i Jesu navn. Bare det tjener saken!

 • @Tuve skrev: ”Hur kan ni sätta er till doms över Guds val och förringa den som Han i sin allmakt och fullkomlighet valt att bli Sin jordiska mor och vår mor? Hur kan ni förkasta den ynnest det är att få Maria som fostermor då ni får Jesus som bror? Inser ni inte att det är Jesus ni förkastar då ni förkastar Hans mor, den som Han Själv har valt till Sin mor?

  Mitt bönerop när jag läser dessa förvirrade själars förkastelse av det fullkomligt perfekta valet av Maria som vår Herres mor är:
  Evige Gud, när skall denna styggelse ta slut? När skall dessa vilsna själar inse att det är dig de förkastar när de förkastar Den Helige Andes brud och Din sedan begynnelsen utvalda mor?

  Det är verkligen med tungt hjärta som jag tittar in här igen! Ert förakt för Gud och Hans val är så beklämmande att jag har svårt att finna ord! Och ni kallar er bibeltroende kristna och bibeltrogna… ”

  Ja, läs det igen och häpna! Tuve upphör aldrig att förvåna oss.

  Vaddå ”förringa”? Fantastisk, unik, lydig ända in i hjärtat. Prisad ”salig” [vilket betyder välsignad över all måtta] av alla släkten, troligen i evighet.

  Vidare skriver han: ”Inser ni inte att det är Jesus ni förkastar då ni förkastar Hans mor”

  Ingen här förkastar Jesu biologiska moder! Men det finns de som inte heller avgudar henne. Bara i ofantlig respekt ser till ”tjänarinnan”. Tar KJV eftersom den bättre visar var ”tjänarinna” betyder här: ”For he hath regarded the low estate of his handmaiden: for, behold, from henceforth all generations shall call me blessed = [μακαριουσιν].”

  μακαριουσιν betyder övermåttan välsignad. Har inget med ”saligförklaringar” att göra.

  Vidare skriver Tuve: ”Evige Gud, när skall denna styggelse ta slut?”

  Ja, sannerligen, denna spiritismens andemakt som håller folk fångna i avgudadyrkan. När skall denna styggelse ta slut?

  Tuve citerar: ”den som lever och tror på Jesus skall aldrig någonsin dö”; och visst är det så, men Bibeln talar om ”de i Kristus döda”. Det handlar inte om den lekamliga döden men om ”den andra döden” som inte har någon makt över ”de i Kristus döda”. Och i mellanpausen har vi ingen rätt att försöka kommunicera med ”de i Kristus döda”.

  Vidare kväder Tuve: ”Ert förakt för Gud och Hans val …..”

  Ingen här föraktar Maria!!!

  Men det finns dem här som föraktar Guds Ord och fyller på med människoläror, och/eller drar ifrån för egen vinnings skull.

  Dessa finns både hos katoliker och protestanter. Tusenåriga mänskliga maktsinstitutioner legitimerar ringa i den Eviges närvaro.

  Inte heller protestantiska dagsländor.

  /Kjell

 • Anders Gunnarsson on 1 juni, 2010 at 8:45 f m said:

  @Bjørn Olav Hansen: Fantastiskt skrivet. Du har säkert sett det mesta, men se 3 delar om maria under avemarisstella.blogspot.com

  Kyrkan har en ganska modest mariasyn om man jämför med vissa orientaliska och ortodoxa mariaspiritualiteter. Men vid jämförelse med protesterandes totala avsaknad av henne och kyrkans heliga och ikoner och andra bilder, framstå vi naturligtvis som avgudadyrkande babylonier. Skökofolk som tillber antikrist i Rom (Sic!) och samtliga på väg till den brinnande svavelsjön och där få torteras i evighet för att vi vördat dem som Jesus hade som sina närmsta vänner… Det är en rimlig tro om oss! 🙂

 • @Anders Gunnarsson: @Tuve: Det er mye dere katolikker må finne dere i her på Aletheia. Må si jeg beundrer dere, for at dere i det hele tatt orker alle disse skyllebøttene. Björn Jönsson er en person som ikke klarer å forholde seg til at andre har meninger som han ikke har. Da tyr han til ufinheter og sjikane, men han blir jo stadig ledet til et eller annet, fra en eller annen ånd.

  Det jeg ville si er at jeg for et par år siden gjennomførte et interessant bibelstudium. Jeg forsøkte å lese evangelieberetningene med Marias øyne. Forsøkte å sette meg inn i hvordan hun opplevde det som skjedde med Jesus. Det ble så interessant at jeg kalte det året for Maria-året. I mange forsamlinger – både i pinsemenigheter, baptistmenigheter og i lutherske sammenhenger – talte jeg om Maria. For noens vedkommende var det aller første gang noen noensinne hadde talt om henne. Noen ble nesten sjokkerte da jeg åpnet talen med: ”I dag skal jeg tale om jomfru Maria”, men de fleste kom frem og takket meg og sa:

  ”Jeg har aldri tenkt på henne før, og så interessant det var å følge henne gjennom evangeliene.”

  Som protestanter har vi fremdeles ett og annet å lære! 😀

 • Anders Gunnarsson on 1 juni, 2010 at 8:29 f m said:

  @Kamau Mweru: Citaten följer. Smile:isen kunde jag inte tolka. Jag är för dålig att läsa mellan raderna, jag kan bara läsa som det står. 🙂

  Hädanefter skall alla släkten prisa mig salig! Luk 1:48
  Hell dig Maria; full av nåd. Herren är med dig, Luk 1:30
  välsignad är du bland kvinnor och välsignad är din livsfrukt; JESUS. Luk 1:42

  Sen hade jag ett urkyrkligt tillägg; det är ju inte säkert att detta gick hem, då jag inte vet om Deborah tror på treenigheten, hon kanske är så protesterande mot kyrkan att hon är MFS eller KyTeolMessiasVänavDenSenarePingstVäckelsen(revolutionärerna); förkortat KTMVDSPV(r). Jag vet faktiskt inte. 🙂

 • @Anders Gunnarsson skrev: ”Som ett meditationsämne över Kristi liv, kan du få några bibelord:
  Hädanefter skall alla släkten prisa mig salig!
  Hell dig Maria; full av nåd. Herren är med dig, välsignad är du bland kvinnor och välsignad är din livsfrukt; JESUS.
  Ära vare Fadern och Sonen och den Helige Ande i evigheters evighet, Amen!

  Så står det skrivet ”

  Bok, Kapitel, Vers för alla (!!!) citaten…..

  Or else! 🙂

  Du gillar ju att skoja och skämta och (enligt egen utsago) ”vara en glad skit”. Tolka nu min smiely!

  /Kjell

 • @Björn Jönsson: Att du kunnat se detta om andra kvinnor men inte om Maria säger allt som kan sägas om hur du läser bibeln!!!

  I dessa rader sammanfattar Maria själv sin kallelse:

  ”Min själ prisar Herrens storhet,
  47min ande jublar över Gud, min frälsare:
  48han har vänt sin blick till sin ringa tjänarinna.
  Från denna stund skall alla släkten prisa mig salig:
  49stora ting låter den Mäktige ske med mig,
  hans namn är heligt,
  50och hans förbarmande med dem som fruktar honom
  varar från släkte till släkte.
  51Han gör mäktiga verk med sin arm,
  han skingrar dem som har övermodiga planer.
  52Han störtar härskare från deras troner,
  och han upphöjer de ringa.
  53Hungriga mättar han med sina gåvor,
  och rika skickar han tomhänta bort.
  54/55Han tar sig an sin tjänare Israel
  och håller sitt löfte till våra fäder:
  att förbarma sig över Abraham
  och hans barn, till evig tid.”

  Har du aldrig läst dem? I Kyrkan läses denna bön dagligen i kvällsbönen (vesper)…

  Samma kallelse är, som jag redan påpekat, uppenbar i episoden med bröllopet i Kana, där det är genom Marias förbön som Jesus utverkar sitt första mirakel. Om man så vill så kan man även notera att Maria nämns som en av dem som bad om den Helige Andes utgjutelse, kanske det även då var primärt genom hennes förbön som undret skedde, men därom kan vi bara spekulera…

  Du kan uppenbarligen inte skilja på kvantitet och kvalitet… Åtminstone inte när det gäller den kvinna som Gud valt till Sin Egen mor. Det märkliga är att när det sägs långt mindre saker om andra kvinnor i bibeln så kan du notera det och se storheten i det som sägs, men inte när det gäller den mor Som Jesus själv valde. Borde för övrigt inte det faktum att Jesus själv valde Maria säga mer än alla ord i bibeln sammantaget?

  Läs t ex Lukasevangeliet och meditera över hur Jesus gång på gång implicit och explicit uppfyller budordet: Du skall visa aktning för din Fader och din moder! Läs och försök förstå Jesu kärlek och aktning för den mor Han valde åt Sig! Och kom ihåg, Jesus bröt aldrig någonsin mot budet att visa aktning mot Sin mor, inte en enda gång! Kommer du till en annan slutsats så vet du att det är din mänskliga vilja som styr din tolkning och inte den Helige Ande! Du vet det eftersom Jesus aldrig bröt mot lagen!

  Begrunda t ex innebörden i Elisabeths ord om Maria:
  ”Välsignad är du mer än andra kvinnor”
  ”Salig hon som trodde”

  Försök hitta någon annan kvinna i bibeln som du finner mer välsignad än Maria och inse att Maria är mer välsignad, enligt bibeln!

  Även Jesus säger samma sak, då en kvinna prisar Maria salig för att hon fått nåden att föda Jesus:
  ”Säg hellre: Saliga de som hör Guds ord och tar vara på det.”
  Sammanhanget gör det uppenbart att det är Maria som Jesus primärt syftar på!

  Prisa åtminstone Maria salig för att hon trodde, att hon hörde Guds Ord och tog vara på det, både inom sig (t ex Luk 2:51) och kroppsligen, som Jesu mor.

  Inse att det är till er Jesus vänder sig då han tillrättavisar kvinnan som vill nöja sig med att prisa Maria salig för att hon födde Jesus! Det är till er Jesus säger: ”Säg hellre…”!

  Omvänd er och tro på evangeliet!
  Omvänd er och tro på evangeliet!
  Omvänd er och tro på evangeliet!
  Amen!

  Allt gott!

 • Anders Gunnarsson on 1 juni, 2010 at 7:47 f m said:

  @Björn Jönsson: Jo tack. Har aldrig mått bättre! Jag har spytt klart alla mina protestiska hårbollar mot kyrkligt folk. Spyr du galla än, efter 25 år?

  Jag har läst skriften i hela mitt liv också. Och plötsligt står hon där. Och så ser du att Petri ämbete finns där och kyrkans auktoritet och så upptäcker du att protesterna bara är felaktiga glasögon som försöker tolka skriften efter eget huvud… Det är så tråkigt att vara sekteristisk och småskuren och förkastande. Välkommen ut till ett ljusare ställe; kanske ortodoxa kyrkan? För klassisk mariologi se 3 delar under; avemarisstella.blogspot.com/

  Då ser du också denna kvinna i ett större bibliskt ljus, såsom kyrkans folk alltid sett henne; välkommen ut i ljuset, från den mörka mariabild du målat upp för ditt inre…

 • Björn Jönsson on 1 juni, 2010 at 6:53 f m said:

  @Anders Gunnarsson:

  Hur mår du egentligen?

  Tycker det verkar som du fått någon form av matförgiftning, sådan man spyr galla av!

  Vi vill inte bli katoliker, just utifrån allt du skriver, som är bekräftelse på att katolicismen är en falsk religion, som hämtat en del från biblen och blandat ihop det, till en ohelig och oren soppa som förgiftar den som äter därav!

  Bj

 • Björn Jönsson on 1 juni, 2010 at 6:46 f m said:

  @Tuve:

  Jag har läst bibeln i minst 25 år och har aldrig sett, eller uppfattat Att maria är något mer än Jesu mor, däremot finns det andra kvinnor som det står, att de tjänade Jesus med sina ägodelar och tänk på den kvinnan som smorde Jesus, vad står det om henne, jo att hennes gärning skulle bli omtalad överallt där evangelium predikades, ja något sånt står det.

  Så du får nog komma med lite tydliga bevis på denna Marias kallelse, som hon hade då och och har nu, för jag kan inte se den i skriften!

  Bj

 • Anders Gunnarsson on 1 juni, 2010 at 6:04 f m said:

  @Deborah: Du är bara så okunnig att det är synd om dig. Du förkastar saker du inte begriper. Jag har förkastat pietismen för att den är obiblisk, ologisk och överandlig. Den är som dem i platons grottliknelse som sitter inne i grottan och ser skuggorna från verkligheten där ute. Dessa ser iform av endast tvådimesionella skuggfigurer och tror det är allt. Sån är du. Vi lever i en verkligare andlighet. En fullhet av nåd och sanning. Mycket sanning och alltid mycket av sakramental och förlåtande nåd. Här blir Ordet kött och tar sin boning ibland oss, så vi slipper leva i överkarismatiska, överandliga skuggvärldar. Ohhh vad jag älskar min kyrka! Åhhhh vad jag kan beklaga dina halvtaskiga protester och fanatiska förkastelsedomar. Ni tror på tusentals oheliga antikatolska otraditionella samverkande småsekter är kristendomen; vi tror på en helig, katolsk och apostolisk kyrka (och att Gud verkar i ALLA samfund trotts att de inte har fullheten). Soli Deo gloria!

 • @Björn Jönsson: Maria är, liksom rövaren på korset och Stefanos och alla de andra Heliga som gått före oss levande hos Gud. De heligas kroppar må vara döda, men de lever hos Gud, för den som lever och tror på Jesus skall aldrig någonsin dö. Tror du detta?

  Vilken Marias kallelse är framgår tydligt för den som vågar läsa bibeln på bibliskt vis! Det framgår bl a i berättelsen om bröllopet i Kana. Men det framgår även tydligt på många, många andra ställen. Det är bara att börja vara bibliska, så kommer ni också att kunna se!

  Gör som Jesus, prisa Maria salig!

  Nu är det dock natt, och dags att sova…

  Allt gott!

 • Björn Jönsson on 31 maj, 2010 at 10:44 e m said:

  @Tuve:

  Du skriver: Jag är evigt tacksam för att Maria ingriper och står inför sin Son och vädjar för oss! Vi har ju alltför sällan vett att göra det själva…

  Tack Maria, för att du nu och alltid fullgör den kallelse som Gud givit dig!

  Att maria gjorde det vid detta bröllop, dvs när hon levde, innebär ju inte att hon gör det nu när hon är död!

  Jag skulle vilja be dig, att utifrån skriften visa var det står att Maria har en sådan kallelse både då och nu när hon är död!

  Bj

 • Anders Gunnarsson on 31 maj, 2010 at 10:44 e m said:

  @Deborah: Då tror jag att du aldrig läst aristoteles och vet inte vad han tänkte…

  Du är bara okunnig och tråkigt förkastande. Trist!
  Berätta nu om skilnaderna för en korkad katolik. 🙂

 • Anders Gunnarsson on 31 maj, 2010 at 10:42 e m said:

  @Deborah: Hem ljuva hem, med rit från judendom, med auktoritet från den av Jesus utvalde (Petrus) och med samma moderliga hjärta som klappar för mig som klappade för Jesus i moderlivet (Maria). Här vill jag leva och dö, om inget annat kan ge större ljus. Vila i frid nu!

 • Anders Gunnarsson on 31 maj, 2010 at 10:39 e m said:

  @Deborah: Kan du redogöra för var aristotelisk filosofi står i så stark kontrast till kristendomen?

  Nu lägger jag mig i frid, ska bli intressant att se imorgon vad du kunde koka ihop!!! Sov gott, i koja som slott!

 • Anders Gunnarsson on 31 maj, 2010 at 10:37 e m said:

  @Hulda: Nej! Jag gick från reducerad, deformerad Jesustro, till fullare förståelse och mer Jesustro. Det ser du inte för du vill inte och kan inte och orkar inte… Men katolska kyrkans Jesus är precis som er, bara lite större och mer fullhet. Jag kan t.ex. älska Jesus genom Marie ögon och älska henne med liknande kärlek som Han visade henne. Det är omöjligt för protestvänner. Varför? För att ni tror att deformationen var reformatio. Men det var bara en förminskning och inte återställande. Välkommen att lämna protestlistan i dikesrenen (där hör de hemma) och kom hem till Kyrkans moderliga fulla famn. Home sweet Rome!

  Allt gott min kära Hulda.

 • @Anders Gunnarsson:

  Filosofin kan nog vara en teologins tjänarinna – men definitivt inte Herrens………

  Och jag kan tänka mig, att de intelligenta filosoferna – som Aristoteles säkert var – skulle skrota dina argument och finna dessa som infantila… för att inte använda ett liknande, starkare ord som också börjar på ’i’….
  ……….

 • Anders Gunnarsson on 31 maj, 2010 at 10:30 e m said:

  @Deborah: Eller kan det också var tvärt om, enligt den judiska lagen är en Son tvungen att lyda föräldrarna (Luk 2:51)…

 • Anders Gunnarsson on 31 maj, 2010 at 10:28 e m said:

  @Deborah: Jag kan nog min Aquino. Vad har detta med två vägar att göra. Filosofi är teologins tjänarinna…

 • Hmmm…

  Det viktigaste enligt Skriften är, att Jesu moder inte förkastade sin son utan lydde Honom i allt!

  Står det skrivet.

  …………….

 • @Läsare: Visst säger Arborelius vad han säger. Men hur kan han och varför gör han det?

  Visst kan Maria hjälpa oss nu, liksom hon hjälpte värden för bröllopet i Kana som fick slut på vin! Det är så Maria hjälper oss, genom att be sin Son om nåd för oss, liksom hon då gjorde i Kana. Marias hjälp till oss är inte märkligare än hennes hjälp till värden för Kanabröllopet. Utan Marias ingripande hade troligen inte situationen räddats för värden i Kana, men genom hennes medlande till Sonen så ändrar han sig och gör sitt första mirakel, trots att han är motvillig och inte anser att tiden är mogen…

  Jag är evigt tacksam för att Maria ingriper och står inför sin Son och vädjar för oss! Vi har ju alltför sällan vett att göra det själva…

  Tack Maria, för att du nu och alltid fullgör den kallelse som Gud givit dig!

  I Kristus – med Maria!
  Inget annat är möjligt, för Jesus förkastar inte sin egen mor!

  Allt gott!

 • @Helena:

  Det viktigaste är inte att se ’mer’ utan att se det, som Herren vill att jag skall se….

  Vi vet ju av Skriften, att ormen kan övertyga människan.

  ………………

 • Var det inte han som inspirerade den katolske teologen, Thomas av Aquino, med sina tankar som ständigt återkommer i katolska prästers predikningar?

  Trodde du visste om katolska lärors rötter… Sorry…
  ……….

 • Helena on 31 maj, 2010 at 10:19 e m said:

  @Deborah:

  Rofl! ! Jag tror du kan se lite mer om du vågar öppna ögonen…

  God natt och med en förhoppning om att även du kommer våga se med båda ögonen en dag 🙂

 • Anders Gunnarsson on 31 maj, 2010 at 10:13 e m said:

  @Läsare: Kolla länken… Kan det vara så svårt att förstå. Se länken och se att det är Jesus som är i fokus, även i denna predikan…

 • Läsare on 31 maj, 2010 at 10:02 e m said:

  Anders

  Inget svar nu heller, bara hänvisningar och ord om att man inte förstår.

  Men du som förstår borde ju då kunna svara på alla frågor vi ställer utan att hänvisa till en massa olika skrifter.
  Du kan börja med denna, hur kan du försvara sådana predikningar, när du själv säger att ni inte tillber eller vördar Maria

 • Anders…

  Om Jerusalem och Rom är ’samma väg’, så skulle Aristoteles vända sig i graven och konstatera, att du egentligen färdas på dubbla vägar…

  Den dubbla tungas dilemma.

  ………..

 • Anders Gunnarsson on 31 maj, 2010 at 9:56 e m said:

  @Deborah: Jerusalem och Rom är samma väg! Katolicismen är densamma i hela världen och i alla tider och i alla kyrkor. Så vänd om från Uppsala, Wittenberg, Geneva eller Texas. De har inte fullheten, men delheten och splittringsdrivet och halvsanningarna.

  Välkommen till oss, men lämna högmodet i vapenhuset. Med den kommer du inte nära Gud. Kyrie eleison!

 • @Helena:

  Helena…

  Det är bättre att läsa Bibeln rätt med ett kisande öga än att läsa med båda – och ändå om bakfoten…

  Inte direkt intressant men i stället – tragiskt…
  …..

 • Anders Gunnarsson on 31 maj, 2010 at 9:52 e m said:

  @Läsare: Om du hade tagit dig 2 minuter och gått till sidan, som Lennart hänvisade till, så skulle du sett att allt blev klarare. Om du kollar upp katolska saker, tenderar det bli ljusare och mer kristocentriskt. Den ådran verkar du inte ha närt och vill inte nära, så då finns det inte mycket annat att göra än att beklaga; okunskapen och tendensen till missförstånd och din okyrkliga grundhållning. Om du är läsare så läs, annars blir du bara en protesterande protest utan innehåll.

 • Helena on 31 maj, 2010 at 9:51 e m said:

  Ni är riktigt intressanta i ert sätt att läsa Bibeln med ett kisande öga!

  Testa öppna båda och läs vad som står. 😉

 • Nej, tack.

  Jag är på väg till Jerusalem, jag!

  För det har Herren bestämt och jag väljer att hålla Förbundet med Honom i stället för att sluta ett förbund med döden.

  ……..

 • Anders Gunnarsson on 31 maj, 2010 at 9:46 e m said:

  @Deborah: Du prackar ju på ett obibliskt auktoritetssätt och har en oerhört okyrklig och kärlekslös tolkning av denna skrift. Det är ologiskt, okristligt, onödigt och okunnigt att du då försöka pracka detta på andra kristna.

  Att du sedan aldrig brytt dig om att förstå något annat än vad din svärmiska ande ofelbart tolkar för dig, är bara tragiskt och fruktansvärt ofruktbart. Så vi ber till Kristus att han förbarmar sig över dig och att du kan lämna dina sekteristiska, syndfulla förkastelser över andra kristna och din andliga Moder och din andlige Fader.

  Kom ut i ljuset och lämna protestlandet. Se fullheten och inte bara fulheten i den tro som har sanningen boende, levande och älskande i sin mitt. Ordet blev kött och tog sin boning ibland oss. Orden svävade inte runt i cirklar och tröttade ut de protesterande sinnena örat och baken, tills treackordsOrden klingade fram på elpianot.

  Jesus utvalde Maria och Petrus. Han vill också utvälja dig till att tjäna i denna enhetens kärleksgemenskap. Så lägg ner protesterna i diket invid den väg som leder till Rom (alla verkliga vägar leder hit). Gud verkar här i större kraft än i något annat mänskligt påfunnen kopia. Gud är stor, Hans väg är här större och Kristus blir störst invid Petri och Marie vakande blick. Så kom du eviga kärlekslåga och tänd din eld i längtandes hjärtan och förbränn männskopåfunden och oheliga protester. Upplys din kyrka och förena oss alla till ett, så att din vilja kan ske och blir synlig på jorden! Kom Helige Ande, kom! Kom till Deborah och fullborda det verk du börjat i henne. Fullkomna allt, så att Gud blir allt i alla…

 • Läsare on 31 maj, 2010 at 9:44 e m said:

  Anders

  När man tar upp något med dig som typ Lennart gjort här, där han för fram en predikan av Sveriges mest kände Katolik, så får man bara undanflykter och dessa ständiga hänvisningar att läsa än det ena än ….
  Varför skall vi läsa avemar… när vi vill ha svar från dig angående ditt nekande till eran Mariadyrkan.
  Utdraget från denna predikan är ju Mariadyrkan så det sjunger om det

 • @Tuve:

  Ni har fått allting om bakfoten pga. olydnad.

  Människoläror är viktigare än summan av Guds Ord.

  Och att ni, helt otroligt, sexualiserar Guds handlande med Jesu mor, det har ju sina rötter i Platons filosofi, tyvärr…

  Allting är färgat av denna platonska er..s-fromhet…
  ……….

 • @Anders Gunnarsson:

  Anders…

  Det är du som besöker denna blogg – den är ju inte katolsk direkt…

  Alltså – rent logiskt – är det du som prackar på dina läror.

  Men prata om ’logik’ – det kan du.

  Den jesuitiska retoriken har härjat länge i världen och förvridit mååånga sinnen….

  Men det står också skrivet….

  ”Du skall inga andra gudar hava jämte mig” och ”Herren är en och Hans Namn ett enda.”

  Ingenting om ’Maria’, här inte.
  ….

 • @Deborah:
  ”Den Helige Andes brud är definitivt inte Maria”

  Så du menar att när Helig Ande kom över Maria så att hon blev havande så var det äktenskapsbrott från Guds sida?

  Att begreppet ”den Helige Andes Brud” kan ha andra innebörder också förändrar inte faktum att det var genom att den Helige Ande kom över Maria som hon blev havande med Guds Son!

  Vänd om! Gud ropar på dig!

  Allt gott!

 • Anders Gunnarsson on 31 maj, 2010 at 9:07 e m said:

  @Deborah: Försök inte pracka på oss din ofelbara tolkning av Guds ord. Du är blott ett lite vilset strå svajande i vinden och din tolkning av skriften är felbar, färgad och – från och till – fruktansvärd och din syn på skriftens auktoritet är obiblisk, självmotsägande och splittrande.

  Som ett meditationsämne över Kristi liv, kan du få några bibelord:
  Hädanefter skall alla släkten prisa mig salig!
  Hell dig Maria; full av nåd. Herren är med dig, välsignad är du bland kvinnor och välsignad är din livsfrukt; JESUS.
  Ära vare Fadern och Sonen och den Helige Ande i evigheters evighet, Amen!

  Så står det skrivet och så har vi kristna bett överallt, alltid och av nästan alla. Om det är avgudadyrkan har du svårt med logiken, ekumeniken och exegetiken… 🙂

 • @Deborah: Inser du inte hur bisarr din ståndpunkt är? DU väljer att åsidosätta Guds val av medhjälpare. Vem har tillbett Maria? Du klarar tydligen inte av att göra vissa viktiga distinktioner. Den sanna, katolska och apostoliska Tron tillåter ingen tillbedjan av någon annan än Gud Allsmäktig, den Treenige, Abrahams, Isaks och Jakobs Gud. Den Allrasaligaste Jungfrun Maria är en skapad varelse och får inte under några som helst omständigheter tillbedjas. Men om du vägrar att älska det Jesus älskade så förolämpar du Honom och spottar Honom inte mindre i ansiktet än vad Arius gjorde när han hävdade att Jesus Kristus var en skapad varelse. Skäms på dig för att du ens dristar dig till att ifrågasätta Gud och Hans uppenbarelse!

 • Björn Jönsson on 31 maj, 2010 at 8:37 e m said:

  @Bjørn Olav Hansen:

  Jag känner inte dig och jag har inget emot pastorer, jag är tom vän med en av sveriges mest kända pastorer/predikanter, så några dolda motiv har jag inte i denna förmaning.

  Att ödmjuka sig är det svåraste som finns, speciellt om förmaningen kommer från någon som inte är fullkomlig, eller i en hög position, men en människa som är ödmjukad och bruten av Gud, lyssnar till vad människor säger till en, oavsett vad, hur och på vilket sätt det sägs, för det viktigaste är om det finns något som Gud vill komma åt!

  Vi har alla brister som Gud vill peka på, därför bör vi ödmjuka oss och lyssna när någon säger att vårt agerande är felaktigt!

  Bj

 • Tuve, du kan tillbe vem du vill.

  Till och med ett träd i skogen.

  Herren tvingar ingen att tro på Honom, till skillnad från katolska språkrör som försöker pracka på avgudadyrkan.

  Det är fortfarande så, att det som är mot Guds Ord – det är ogiltigt och olydnad.

  Den Helige Andes brud är definitivt inte Maria…. Suck…

  Men det är bra att du klargör allting, så att alla kan se hur vilse ni är i astarte-dyrkan.
  …………

 • @Sleepaz: Och jag! 🙂

  Kan passa på att tipsa om en katolsk liten skrift om Jesu Heliga Namn, som jag fann trosstärkande. Ur inledningen är följande hämtat:
  ”[The Divine Name of Jesus] is so powerful, so certain, that it never fails to produce in our souls the most wonderful results. It consoles the saddest heart and makes the weakest sinner strong. It obtains for us all kinds of favors and graces, spiritual and temporal.”

  Som katolik är jag uteslutande riktad mot Fadern, Sonen och den Helige Anden. All ära som tillkommer Maria tillkommer henne för vem hennes Son är och för det val som Han gjorde då Han valde henne till sin mor. När Gud valde sin mor valde Han Maria, ingen annan. Hade Han valt någon annan så hade denna andra varit lika vördnadsvärd, för Guds vals skull! Men nu valde Gud Maria. Hur kan jag annat än lovprisa Gud för hans i alla avseenden fullkomligt perfekta val! För det var väl ett i alla avseenden fullkomligt perfekt val?

  Jag prisar Marias salighet för Guds skull!

  Och för Guds skull, gör ni likaledes!

  Hur kan ni sätta er till doms över Guds val och förringa den som Han i sin allmakt och fullkomlighet valt att bli Sin jordiska mor och vår mor? Hur kan ni förkasta den ynnest det är att få Maria som fostermor då ni får Jesus som bror? Inser ni inte att det är Jesus ni förkastar då ni förkastar Hans mor, den som Han Själv har valt till Sin mor?

  Mitt bönerop när jag läser dessa förvirrade själars förkastelse av det fullkomligt perfekta valet av Maria som vår Herres mor är:
  Evige Gud, när skall denna styggelse ta slut? När skall dessa vilsna själar inse att det är dig de förkastar när de förkastar Den Helige Andes brud och Din sedan begynnelsen utvalda mor?

  Det är verkligen med tungt hjärta som jag tittar in här igen! Ert förakt för Gud och Hans val är så beklämmande att jag har svårt att finna ord! Och ni kallar er bibeltroende kristna och bibeltrogna…

  Vänd om! Än finns det tid att öppna era ögon och ta emot det glada budskapet! Det som många av er aldrig tycks ha erfarit, annat än som abstrakta teser utan verklig innebörd i era liv!

  Allt gott!

 • @Björn Jönsson: Et sluttord: Jeg tar gjerne imot en formaning, men jeg er mer usikker på hvordan du opplevde at du skulle formane meg. Tror du, at det kunne være bittelitt deg selv, Björn Jönsson? Tror du at du har helt rene og edle motiver, eller tror du at du i din egen baggasje bærer med deg noe som gjør at du tror du hører Gud, men at det også er litt Björn Jönsson?

 • Björn Jönsson on 31 maj, 2010 at 7:39 e m said:

  @Bjørn Olav Hansen:

  Eftersom du inte kan ta en förmaning, eller en korrigering, så är det knappast så lämpligt att du kastar ur dig att folk är lögnare!

  Det jag skrev om att projicera, bevisar du återigen plus att det blir lite självmedömkan.

  Du slår vilt omkringdig, men när någon petar på dig, ja då är han dum mot stackars dig.

  Jo då, jag upplevde att jag skulle förmana dig och jag skrev det jag skrev för att få dig att regera och se, men inte lyckades jag med det, så jag lägger ner och du får förbli i ditt tillstånd av styvnackenhet!

  Var välsignad!

  Bj

 • Anders Gunnarsson on 31 maj, 2010 at 7:32 e m said:

  @Hulda: Jesus är inte motsatt de heliga eller Maria. Det är ju för deras jesusfanatism som de blev dödade eller fick sitt blodsdop till att nå deras himmelska födelsedag. Eller så blev deras liv i kyrkans hägn så trosfast, hoppingivande och kärleksfullt att de är inför Guds tron.

  Helgonvördnad är den naturliga hållningen i en kyrkligt liv, nu, då och framöver. Din attityd i sista inlägget – är konstig – men har inget med någon större fromhetslängtan att göra, vad jag kan se. Du är bara besviken, ledsen och bestört. Men var inte rädd! Guds stora familj finns här och där. Gud håller ihop sin kropp; här och där. Vi kommer ses, kanske här, men definitivt där. Så tro allt, hoppas allt och älska Gud med allt ditt förstånd, all din själ och all din kraft. Vem vet vad som då kan hända…

 • @Björn Jönsson: Jeg tror, for å være helt ærlig, Jönsson, at du og jeg ikke har så mye å si hverandre. Du er så preget av din bitterhet mot pastorer, at du klarer ikke å forholde deg objektivt til det jeg skriver. Dine sterke antipatier skinner så sterkt igjennom. Dessuten har vi to en forhistorie når det gjelder å debattere. Du har vært så provosert over at jeg har konfrontert deg med din overfladiske bruk av Guds ord, og det du kaller Åndens ledelse, at du klarer ikke å forholde deg til det jeg ellers skriver, uten å være sterkt farget av dette. Dette viser du blant annet ved å trekke inn min sykdom, og sjikanerer meg på den måten. Det er opplagt for de fleste som kan lese.

  Når du anmoder meg om å prøve ting innfor Gud, har du da prøvd det du skriver mot meg innfor Gud? Eller gjelder ikke dette Björn Jönsson? Er det slik at du mener det er likt Jesus det du driver med?

  Jeg akter ikke å debattere mer med deg. Du får holde på med sjikaneringen din alene.

  Passer dette på deg?

  ”Om du är en Gudsman och en Guds tjänare, så lyssnar du till förmaningen som du fick från början, du kan till och med pröva den inför Gud!”

 • @Hulda:
  Kan väl tillägga en sak här.. ”Även” om jag är katolik, så lämnar jag mitt liv varje dag för Jesus. Jag klarar mig inte utan honom.
  Så när du då talar om för Anders att han skall lämna sig till Jesus, så reagerar jag.

 • @Anders Gunnarsson:

  Det är dags för sig att hålla truten pojk. Du vet inte vad du talar om. Du skenar bara runt om på internet för att hitta info som du inte egentligen vet något om

  Strunta i dom döda och kom till den levande Jesus Istället. Maria kan inte göta ett skit för dig för att tala rännstensspråk, men Jesus kan frälsa sådana syndare som du och jag.

  Kom nu Anders Gunnarsson jag vill verkligen träffa dig en gång. Lämna ditt liv till Jesus…

 • Björn Jönsson on 31 maj, 2010 at 6:52 e m said:

  @Bjørn Olav Hansen:

  Det du gör kallas att projicera, dvs att överföra skuld på den som förmanar dig, vilket är väldigt omoget.

  Om du är en Gudsman och en Guds tjänare, så lyssnar du till förmaningen som du fick från början, du kan till och med pröva den inför Gud!

  Bj

 • Anders Gunnarsson on 31 maj, 2010 at 6:24 e m said:

  @Simon Peter: Hoc est corpus meum, detta ÄR min kropp. Det är kyrkans tro från första stund tills nu. Miljarder och åter miljarder ser det som Jesus pratar om i Joh 6 bokstavligt. Det är ju kul att just du inte ser det… Synd!

  Judendomen är kyrkans rot och mässan finns där i ordets gudstjänst och påskmåltiden. Synd; att du inte ser det! Kyrkofäder och traditioner hade gjort dig lite mer ödmjuk. Som det är nu är du bara lagisk, fareseisk och oerhört tröttande; gäsp! I Upp blir mässan uppenbarad, ska bli kul att fira den himmelska liturgin med dig i ödmjukhet (du kan läsa om den redan nu i t.ex. Upp 1:13; 3:20; 4:8; 5:6, 8, 14; 6:9f; 8:3f; 11:19-12:2 och 19:9)

 • @Simon Peter: Bildene ble ikke fjernet av Ekman, men av eiendomsmegleren. Løgn igjen, Simon Peter.

  Synes du det er greit å lyve i Jesu navn?
  Drive med ryktespredning i Jesu navn?

  For det er det du driver med.

  Så usmakelig er det. Er du stolt av det? Hvor finner du dekning for dette i Det nye testamente? Er det ikke det motsatte vi leser om?

 • @Björn Jönsson: Synes du det er i god kristen ånd, når du skriver: ”Din sjukdomsbild är inte ett dugg intressant för mig..” Likt Jesus?

  Usaklig? Og det er ikke du, Jönsson? Aldri?

  Det som skinner igjennom er at du bærer på en voldsom bitterhet mot pastorer, og da er det fint med internett. For da kan du ta alle sammen!

  Og som sagt: litt sjikane, løgn, overdrivelser og ryktespredning i Jesu navn, er i følge Jönsson helt ok. Så lenge det tjener saken.

 • Björn Jönsson on 31 maj, 2010 at 4:24 e m said:

  @Bjørn Olav Hansen:

  Jag tog detta med din sjukdom som ett exempel, för att du till äventyrs skulle förstå, jag tog ytterligare exempel, men du förstår ingenting av det jag säger till dig!

  Din sjukdomsbild är inte ett dugg intressant för mig, däremot gillar jag inte när man är osaklig och jag gillar inte när någon agerar som du ofta gör, därför förmanade jag dig, men du är ju pastor, så du behöverväl inte lyssna på förmaningar från en lite gräsrot!

  En liten eloge får jag ändå ge dig och det är att du inte smiter undan som en del andra gör när man påtalar att de gör fel! 😉

  Bj

 • Simon Peter on 31 maj, 2010 at 4:17 e m said:

  Hej Björn Olav!
  Ja, det får du gärna och vi för väl se om Han tyckte det var värre att farbor Ulf hade avgudabilder eller om han kanske hade en alldeles för stor mängd i sitt hus.
  Vi ska alla stå till svars och se om vi silat mygg och eller svalt kameler.
  Tänk vad hemskt av en så stor ledare att ha så många avgudar, ikoner mm i sitt eget hem.
  Jag är varken lögnare eller ryktesspridare.
  Jag tror att jag kan få fram de osmakliga bilderna igen. Sidan stängdes ju jättesnart av Ekman, så nog skämdes han alltid. Tror att publiceringen som gjordes på Aletheia av avgudarna har lett till att många verkliga troende tog anstöt och kanske åkte en och annan ikon ut genom fönstret. Vi måste vara känsliga och lyssna till den Helige Ande som manar oss att avstå från avguderi.
  Ska jag vara ärlig så är jag inte särskilt rädd att bli kallad lögnare av en ikonförsvarare. Jag skulle vara mycket mera rädd att ha en enda avgudaikon i mitt hem som är helgat åt Herren, den svartsjuke guden.
  Jag har varit med när människor kastat ut avgudar, bland annat en riktigt otrevlig som dom kallade för Maria. Vilken befrielse det blir för ett sådant hem. Resultatet när en kvinna blev befriad från en demon som kallade sig Maria och ofta besökte henne om nätterna var livsförvandlande.
  Av svaren här på Bloggen att döma så behövs en upprensning bland sakramentalism och ikonkramande. Endast Herren ska du tillbe!
  Tänk att du står inför din Herre med anklagelsen att du har försvarat en ledares ikonsamling. Vad säger du då?
  Jag hoppar av gädje att Aletheia har gjort oss uppmärksamma på kristenheten glider mer och mer in i den förföriska skökans lockelser.
  Vi kommer att få se ett uppvaknande till ordets auktoritet och sanningar.
  Några kommentarer visar tydligt att det fortfarande finns en armé som inte böjer sina nackar under farbror påven.
  Shalom
  Simon Peter

 • @Björn Jönsson: Du skriver side opp og side ned med dine kommentarer, Jönsson, og velger likevel å kritisere andre fordi de sier sin mening! Og samtidig påtar du deg oppgaven med å formane andre. 😀

  Men det er vel slik at ingen andres meninger kan godtas, og da er det også greit å ty til sjikane. Grovere enn det du presterte nå skal vanskelig gjøres, Jönsson. Men jeg er vant til at enkelte bruker sykdommene jeg sliter med mot meg. Men det gjør inntrykk når kristne tyr til så sjofle midler.

  Men det er tydelig at alt er ok å gjøre i Jesu navn
  – sjikane, løgn, overdrivelser og ryktespredning. Du har jo bekreftet det nå.

 • Björn Jönsson on 31 maj, 2010 at 4:03 e m said:

  @Bjørn Olav Hansen:

  Min fru har hela lägenheten full av böcker!

  Om du inte fattar att man har vissa uttryck för att beskriva att något är för mycket och jag håller med Simon peter, har man flera ikoner i sitt hus, då har man för mycket av det som man inte bör ha något av alls och har man för mycket av något, då är det ok att säga att huset är fullt, just för att med en överdriven beskrivning visa hur galet det är!

  BoH!
  Jag sjikanere inte dig, utan detta var en tydlig förmaning, för jag menar att du ofta är ute och cyklar i det du håller på med i dina komentarer!

  Bj

 • @Björn Jönsson: Så interessant at du dukket opp igjen, Jönsson. Du skriver side opp og side ned på en annen blogg, og nå fant du en passende anledning til å sjikanere noen på denne bloggen. Eier du ingen anstendighet du, Bjørn Jönsson?

  Selv til deg å være var dette et kraftig spark under beltet! Ja, slikt gjør vondt, men det bryr du vel ikke om. Du må gjerne få del i hverdagene mine. Jeg er hjerteoperert fem ganger, sliter med daglige følinger pga diabetes type 1, og har et veldig lavt stoffskifte. Det er sannheten. Fornøyd nå, når du har fått tråkket på en som sliter med sykdom?

  Hvorfor vil du ikke etterstrebe sannheten? Har du intet lært av det som Det nye testamente sier om sannhet og oppriktighet?

  Simon Peter er en løgner fordi han påstår at Ekmans hjem var fylt av ikoner, dessuten sprer han rykter om andre navngitte personer.

  Er alt tillatt – bare det ikke handler om Romerkirken, Ulf Ekman og den nye økumenikken? Er det greit å lyve og spre rykter i Jesu navn?

 • Björn Jönsson on 31 maj, 2010 at 3:41 e m said:

  @Bjørn Olav Hansen:

  Du har skrivit att du är sjuk, har hjärtbesvär, det tror jag är lögn, du verkar ju inte ett dugg sjuk, utifrån alla dina kommentarer!

  Alltså är du en lögnare, eftersom jag uppfattar att du inte är sjuk.

  Du skriver att Simon Peter är en lögnare, men det är i så fall på samma grund som jag säger att du är en lögnare.

  Du tolkar något han skriver och jag tolkar det du skriver, men att tillskriva att någon är lögnare utifrån det Simon peter har skrivit om att Ekman har huset fullt av ikoner, är att gå över den pastorala gränsen.

  Problemet med dig är att, om du hittar något som inte är exakt 100% efter ditt synsätt, så attakerar du den människan och du slutar inte, trots alla förklaringar du får vad vederbörande menar, nej du biter dig fast som en galen hund, för du skall minnsan har rätt!
  Ta och tänk lite längre än vad du gör!

  Bj

 • @MyTwoCents:
  Ok, det var så jag trodde att det skulle förstås.

  Men då kommer jag till orsaken till varför jag kände mig föranledd att fråga:

  Varför får en film om (fördomar och lögner om) katolska kyrkan dig att känna syndanöd?

  Om det var någon form av ställföreträdande syndanöd, så blir det lite mer begripligt, men bara lite… 😉 Eller insåg du att du var bedragen och att allt du trott och allt som filmen hävdar är djävulens röst och hans sätt att förleda många av dessa Guds minsta! I så fall finns det kanske hopp… Det är dock knappast något som jag finner troligt…

  Man inser nämligen att Gud bara kan låta sitt ljus lysa upp för dem som är villiga att lyssna till Hans röst! Och är man så villig att låta sig bedras i fråga om Hans Kyrka, så är det tyvärr illa ställt med viljan att lyssna…

  Allt gott!

 • Sleepaz on 31 maj, 2010 at 2:43 e m said:

  @Simon Peter:
  Om jag har en tavla på någon som betytt mycket för mig i mitt kristna liv, kanske en vän eller släktning som gått bort. Så innebär ju inte detta att man ser tavlan som en Gud.
  Utan det är personligheten som jag blir påmind om när jag ser på tavlan. Vem har inte kort på släktningar som dött bort, för att minnas deras personlighet.

  Om vi knyter an detta till helgon, som enligt katolsk och otrodox tro, är våra vänner i Kristus.
  Det som kännetecknar ett helgon, är ju deras förmåga att fullt ut lämna sina liv åt Gud. Man säger ofta att helgonen är det som ödmjuktast vet om sin synd på djupet. Alltså på djupet inser vikten av att leva i nåden.

  Om vi tänker oss ett museum, där en stor konstnär har en utställning, och varje tavla pekar mot skaparens förträffliga storhet. Konstnären blir inte arg om man finner stöd och kraft genom att begrunda en av hans tavlor.. Snarare tvärt om.
  Helgonen sprider en kristusdoft efter sig, och att ha en tavla eller ikon med någon av dessa vittnen, och begrunda deras liv, det är något som man inte skall förknippa med avgudadyrkan.
  Det är inget

 • Leif on 31 maj, 2010 at 2:21 e m said:

  @Björn Jönsson: Vi är många som sett ikoner i Ekmans hem,

  – Och nu vill du bli välsignad av Herren antar jag, Herren välsignar inte allt, särskilt inte det som strider mot Budordet?
  – Av någon anledning får jag två mycket lustiga associationer, det ena är Björnligan och det andra är Jönssonligan,
  – ”Huvvaligen pjöllermejs”!

 • Leif on 31 maj, 2010 at 2:10 e m said:

  @Simon Peter: Ulf Ekman bryter mot första budet?

  – Och Simon Peter bryter inte mot några bud alls i det här sammanhanget, har du blivit döpt i ättika eller något annat surt? Räven tyckte också att det var surt!
  – Gissar att du kan ha fullt upp med att sopa rent framför egen dörr?

 • Simon Peter on 31 maj, 2010 at 1:52 e m said:

  Hej Björn Olav Hansen!
  Sila mygg och svälja kameler.
  Ulf Ekman bryter mot första budet och du diskuterar om det är lögn att säga att hans hus är fullt av ikoner!
  intrycket alla röttfärdiga jag känner är att Uffes hus var fullt av ikoner speciellt som inte en enda borde finnas där. Mer än en ikon i något rum är en oerhörd trängsel!
  Ut med eländet och vänd om från avguderiet är budskapet!
  Och vi är många som just nu lämnar Babylon. Det kokar i LO´s led. Tänk alla samtal jag haft med LOáre sedan begynnelsen som är trötta på att försvara farbror Ekmans katolicering.
  Hälsningar från myggan
  Simon Peter

 • Simon Peter on 31 maj, 2010 at 1:39 e m said:

  Anders Gunnarsson!
  Hit the bulls eye again. Visst är det absurt att ha en kexgud som en gubbe uttalar några trollformler över och sedan blir kexet till kött och till allas förvåning blir vinet till blod! Sim sala bim, hokus pokus. Men ve den som inte ber till kexsmulan och låtsas att den är riktigt kött. Menar du att vuxna människor ska tro på sådana sagor.
  Hur var det med kejsarens kläder? Vad händer med dom som säger att kejsaren är naken?
  Nej, Anders! bara sanningen gör oss fria. Jesus har aldrig firat någon mässa, han firade sabbat på den dagen hans pappa hade föreskrivit. Han sade att den som ändrar något i lagen eller lär människorna att göra så han kommer att bli den minsta i himmelriket. Vilken kan vara den lägsta ställningen i himlen? Din kyrka har ändrat på nästan alla lagens bud och stadgar, tider och år. Hur kommer deras pappor att tillbringa evigheten om dom öever huvudtaget av någon okänd anledning skulle hamna där. Nej, kyrkofäder och traditioner göre sig icke besvär när Herren håller fram sitt ord. Då kan du komma där med dina katekeser. Vem bryr sig? Herrens ord står fast för evigt. Dina katekeser kommer att brinna precis som allt annat som bygger på människokunskap.
  Om mässan fanns i Bibeln skulle man kunna tro på den. Det gör den inte, den är ett mänskligt eller kanske till och med sataniskt påfund. Jag ber att fler och fler ska lämna detta sysstem med riter ritualer och förvrängningar ut i Herrens frihet att tillbe i ande och sanning. inte till ritualer och bundenhet.
  Vänliga hälsningar
  Simon Peter

 • Björn Jönsson on 31 maj, 2010 at 1:33 e m said:

  @Bjørn Olav Hansen:

  det är ett uttryck, jag kan ju säga att jag har huset fullt av böcker, vilket då inte är sant, men det betyder att jag har många böcker!
  Så menar nog skribenterna om ikonerna, dvs många!

  Bj

 • @Björn Jönsson: Ja, vi har sett at det har noen ikoner i hjemmet til Ekman. Men både Simon Peter og Daniel fremstiller dette som hele huset var fullt av det. Dette er løgn.

  En slik uetterrettelighet skal vi ikke drive med som kristne. Husk at vi holdes ansvarlig for hva vi skriver om andre, og ryktepredning fordømmes i Guds ord.

 • @Simon Peter: Om du tar Jesus på alvor så lyver du ikke om din neste!!

  Derfor spør jeg deg igjen: HVOR MANGE ikoner så du avbildet i Ekmans hjem. Du skriver at det var mange. Når du fremsetter en slik påstand bør du også dokumentere dette. Hvis ikke synder du mot Guds ord.

  Du fremsetter også udokumenterte påstander om andre. Med andre ord: du er en simpel ryktespreder!

 • Simon Peter on 31 maj, 2010 at 1:11 e m said:

  Hej Björn Olav Hansen!
  Såg du också eländet? Avgudar, ikoner till max! Bed Daniel att lägga ut bilderna igen. Man ska inte bära falskt vittnesbörd och vitmåla de svarta partierna. Bara sanningen kan göra oss fria. jag är inte den enda av dom som studerade ikoneländet här på Aletheia. dessutom tror jag att anledningen att de publicerades på denna fantastiska Blogg var att avslöja just detta; At kända förkunnare har sådana avskyvärda ting i sina hem.
  Det är klart att dom dras till källan för allt detta och i dag är så fulla av skökovinet att dom inte kan skilja på höger och vänster eller skilja på sant och falskt. Det är otroligt dåligt omdöme av ledare att härbärgera och dekorera sina hem med sådana hemskheter. Jag är upprörd i min ande.
  Om det visar sig att Gunnar och Linda Bergling också har sina hem fyllda med avgudar är det ju en trend. vet du om det är sant att det är deras avgudar?
  Tror du verkligen att det är en slump att dessa sjökoekumeniker njuter av sjökans alster i sina hem? Det tror inte jag. Vad som sedan är hönan eller ägget är en annan fråga.
  Enda rekommendationen till dessa ledare är att kasta ut eländet eller bjuda in till en avgudabränning.
  Ska vi bli fria från skökovin och skökoinflytande måste vi göra oss av med allt som binder oss till falsk religion och häxkonst.
  Vi måste ta vår Jesus på allvar.
  Hälsar
  Simon Peter

 • Sleepaz on 31 maj, 2010 at 11:53 f m said:

  @Lennart Svensson:
  Det finns ju ett förstånd som Gud ger människan..
  Tex Salomo och David.

  ”Lovad vare Herren, Israels Gud, himlens och jordens skapare, för att han har gett kung David en vis son, rik på förstånd och insikt” ((2 Krön 2:12)

  ”Gud skänkte Salomo vishet och stort förstånd och kunskap riklig som sanden på havets strand.” (1 Kung 4:29)

  ”Vi vet också att Guds son har kommit och att han har gett oss förstånd så att vi kan känna den Sanne.” (1 Joh 5:20)

  ”Se till att ni förnyas i ande och förstånd” (Ef 4:23)

 • Lennart Svensson on 31 maj, 2010 at 11:32 f m said:

  Hej!

  Att anklaga Gud för att Han
  skulle givit människan ett förstånd,
  är som att säga att ”djävulens barn”
  är Guds avbild.
  Gud hatar synd, synd stavas förstånd.
  Alltså hatar Gud människans förstånd.

  Mvh Leo

 • Lennart Svensson on 31 maj, 2010 at 8:58 f m said:

  Om vår utvärtes människa förblir okrossad,
  skulle all vår kristendom stanna i huvudet och bli till ingen nytta.
  Om vi väntar oss att möta Herren i Ordet,
  så måste våra egna tankar
  först krossas av Gud.
  Endast de som är krossade
  vet vad Kristi Kropp är för någonting.

 • Lennart Svensson on 31 maj, 2010 at 8:34 f m said:

  Hej Anders,

  Mina slutord till Dig i detta.

  Du är en AVGUDADYRKARE enligt min mening.
  Jag kan med hjälp av Guds Ord BEVISA det.

  Mvh Lennart Svensson

 • Anders Gunnarsson on 31 maj, 2010 at 7:51 f m said:

  @Lennart Svensson: Jag har hört biskop Anders vid flera tillfälle också talandes om min andliga Moder. Jag har aldrig sett att det gått utanför katolsk tro eller satt Maria på en alltför hög pidestal på Jesu bekostnad. Så jag förstår inte din poäng.

  Citat från predikan på katoliknu.se/html/bskp_homil_oskarstrom_0922-6.htm; ”Jesus Kristus är ju Vägen, Sanningen och Livet. Och Maria är Jesu mor som hela tiden pekar på Jesus, påminner oss om Jesus och hjälper oss att komma honom nära. När vi kommer hit i dag är det för att vi vill ha Marias hjälp för att bli Jesus ännu trognare i vårt vardagliga liv. Vi katoliker tycker ibland att det är lite jobbigt i Sverige, när man kritiserar vår Kyrka och när man på ett aggressivt sätt talar om den Helige Fadern och vår tro. Hur skall vi då göra för att kunna gottgöra kritiken, så att den kärlek, sanning och barmhärtighet som Jesus har gett sin Kyrka blir tydlig? Jo, vi måste omvända oss ännu mer till Kristus och ännu mer återspegla hans godhet, sanning och barmhärtighet i vårt dagliga liv, så att människor ser att vår katolska tro hjälper oss att gå på sanningens och helighetens väg. Vi är ju alla kallade att bli heliga av Guds helighet.”

  I sanning en bra utläggning… Så läs hela predikan så ser du att maria inte står i motsats till Jesus. Här, eller i katolskt trosliv i hela den världsvida kyrkan…

 • Lennart Svensson on 31 maj, 2010 at 7:38 f m said:

  Hej Anders!

  Nu är Du ute och ”Skarvar” igen!

  Du skriver:

  ”ALLT är inriktat på Jesus”.

  Du måste ha ”skel-ögda glasögon” Anders.

  VEM SOM HELST, kan ju se att Ditt påstående om ”Allinriktningen” i ABORELIUS Predikan. stämmer ILLA med verkligheten.

  Aborelius predikan handlar ju om Maria, Maria, Maria , Maria, Maria, Maria, Maria, till 100%.

  Och Du, jag skulle ALDRIG, få för mig att någonsin, tala ILLA om någons MOR!.
  När jag var nyfrälst, så var det Julia, med sina 2 benproteser och Kerstin, med sina löständer och peruk, som Gud satte till att fostra och tillrättavisa mig. Så jag har RESPEKT till 100% för andliga kvinnor i Guds Armè.
  Den ”Maria” jag talar om, är ABSOLUT INTE, Jesus Mor, jungfru Maria.
  Istället är det, det ”demoniska väsen” som säger sig heta ”Maria” som uppenbarar sig i era ”mariauppenbarelser. Förresten, har Du något att säga om dessa ”mariauppenbarelser”?
  Ingen skulle kunna inbilla mig att, Jesus älskade Mor Maria, skulle låna ut sig åt såna sliskiga ”charlatan-uppvisningar”.

  Mvh Lennart Svensson

 • Anders Gunnarsson on 31 maj, 2010 at 5:49 f m said:

  @Lennart Svensson: Den ”unkna brunn” du hänvisar till har funnits så långt vi kan spåra de kristna källorna, se min länk ovan.

  Min andlige Moder beskrivs i Upp 12:5, 18. Min Herre älskar vi och dyrkar över allt annat. Och enligt judendomen är 4:e budet av yttersta vikt. Så vi ber om förbön hos Jesu Moder, också Kyrkans Moder. Inte som till en Gud, utan som bön om förbön (som om jag kan be dig om förbön). Min Moder vill jag försvara. Sin Moder älskade Kristus. Och vi kan lära oss älska Jesus genom Marie ögon i t.ex. rosenkransen. Allt är inriktat på Jesus… Men Kristi Moder har betydelse för Gud, eftersom du är kristen borde hon ha betydelse också för dig; eftersom:

  1) Kyrkan är Kristi kropp, dvs identisk med Kristus själv, se Apg 9:5
  2) Du är en lem i denna kropp och adoptivson till Fadern.
  3) Kristi fader är Gud Fadern sedan evighet, och hans mor är Maria sedan julen.
  4) Alltså är Maria vår andliga moder, dvs om vi tillhör Kristi Kropp.

  Då smärtar det att du inte vill se Maria i NT:s ljus och prisa henne salig, utan istället smutskasta Modern och kyrkan. Det är inte en kristuslik hållning och jag kan bara beklaga, men du har din fulla rätt att ha din åsikt naturligtvis. 🙁 Men det kan inte vara fel att förstå den andra sidan. Kanske har vi något att lära av varandra…

 • Lennart Svensson on 30 maj, 2010 at 10:48 e m said:

  Hej Anders!

  Du skriver ang, min återgivning av ”katolicism”:

  ”Lennarts är nyproducerad, protesterande, reducerande ahistorisk och deformerad.”

  Vad var det för ”reducerande” och ”deformerande”
  med denna ”återgivning” av Faktakälla?
  Vem som helst och även Du kan ju läsa ”källan” och min ”återgivning” av den. och jämföra!
  Ingen Förfalskning där inte.
  Den kommer från Din egen Brunn.
  Sen att Du inte tycker om att jag inte dyrkar denna UNKNA BRUNN,

  Mvh Lennart Svensson

 • @Simon Peter: Jeg utfordrer deg til følgende:

  1. Hvor mange ikoner fantes det på bildene som ble lagt ut av eiendomsselskapet?

  2. Hvilke avguder fantes i dette huset.

  Om du ikke kan svare på dette, våger jeg påstanden om at du avlegger ”falskt vitnesbyrd om din neste”.

 • Anders Gunnarsson on 30 maj, 2010 at 10:26 e m said:

  @Lennart Svensson: Nu kanske du kan lugna ner dig. Du kanske inte har förstått allt i det andliga livet perfekt… 🙂

  Mariologi får dig att gå i taket. Det är helt förståligt, då du inte tror att denna kvinna har någonsom helst betydelse. Men där är Gud, skriften och kyrklig tradition helt oense med dig. Om du verkligen vill veta något om denna obetydliga kvinna kan vi föra en dialog. Annars är det rätt meningslöst.

  För er som är nyfikna på kyrklig mariologi, så titta in på http://avemarisstella.blogspot.com/, där maria förklaras i 3 nya delar. Katolsk mariologi är skriftenlig och urkyrklig. Lennarts är nyproducerad, protesterande, reducerande ahistorisk och deformerad. Vem har rätt, förmodligen ingen av oss, men se gärna andra sidan… 🙂

 • Anders Gunnarsson on 30 maj, 2010 at 10:19 e m said:

  @Simon Peter: Som sagt, du verkar sakna kunskap i katolsk tro.

  SP: ”Känns det lika mysigt för att fira katolsk mässa där kristus dör och återuppstår tusentals gånger varje dag?”

  AG: Var har du fått det ifrån? Inte från katekesen.se iaf. Se nr 1362-1372. Det blir ju rätt pinsamt om en framgångsrik katolikmissionär missar det mest basala… 🙂 Så lämna dina missuppfattningar och kom fram i ljuset.

 • Lennart Svensson on 30 maj, 2010 at 10:17 e m said:

  Hej Anders!

  Såja, såja, nu ska Vi ta och sätta oss ner, och i lugn och ro, och gå igenom den Högste representanten för RKK i Sverige och vad hans ”Predikan” handlar om och jämföra den med vad som står i GUDS ORD. För att ingen ska påstå att jag ”häcklar” och ”spyr galla” och rycker ur ”sammanhang” så startar jag med att länka till källan direkt:
  http://www.katoliknu.se/html/bskp_homil_oskarstrom_0922-6.htm

  PREDIKAN i ”Oskarström” (30/5.2009)

  TITEL= Maria, Vägens Moder:

  ”Vi är här i dag, eftersom vi LITAR PÅ att Jungfru Maria kan HJÄLPA OSS i ALLA våra BEHOV.Kom ihåg att här har ni fått Jungfru Marias HJÄLP för att komma Jesus närmare.
  SE PÅ Maria. BE OM hennes hjälp.LITA PÅ att hon kan göra stora ting”.

  Här uppmanas alltså församlingen, att LITA PÅ, att någon som heter MARIA, kan HJÄLPA ALLA våra behov.

  Då ska vi se i GUDS ORD vem vi SKA LITA PÅ:

  ”INTE skulle LITA PÅ oss själva utan PÅ GUD”.
  (2 Kor.1:9)

  I nästa ”citat” från ”Predikan” sägs att denne Maria kan HJÄLPA ALLA våra behov.

  Då ska vi se i GUDS ORD, vilken som är vår HJÄLPARE:

  ”Men Hjälparen, DEN HELIGE ANDE, HAN skall lära er ALLT och påminna er om ALLT vad jag har sagt er”.(Joh.14:26)

  Sen står det i ”Predikan”ang. ”Marias HJÄLP”, att det gällde:

  ”i ALLA våra behov”

  Då ska vi se i Guds Ord vad det sägs om det:

  ”Så skall ock min Gud, efter sin rikedom, i fullt mått och på ett härligt sätt i Kristus Jesus giva eder allt vad I behöven.”(Fil.4:19)

  Sen i nästa ”citat” från ”Predikan” sägs det att:

  ”Maria hjälper var och en och hjälper oss att komma honom(Jesus) nära”.

  Då ska vi se vad Jesus själv säger om den saken:

  ”Ingen kan komma till mig, om inte Fadern som har sänt mig drar honom”. (Joh.6:44)

  Sedan i nästa ”citat” i ”Predikan” sägs det:

  ”Se på Maria”

  Då ska vi se vad Guds Ord säger om vem vi ska SE på:

  ”Och må vi därvid SE PÅ JESUS, trons hövding och fullkomnare”(Heb.12:2).

  Till sist uppmanas församlingen att: Lita på Maria, för ”Hon kan göra STORA TING”.

  Ser vi då på, vad en ”Avgud” är för något i Guds ögon, så menar Gud att en ”avgud” är en ”gud” som människor vänder sig till för att få något av och som därför dyrkas av människor, vid sidan av Gud själv. Detta tycker inte Gud om enl. sin ”lag”.

  Här har vi då Anders G, ett ”väsen” som kallas Maria, som kan HJÄLPA och FYLLA ALLA människors behov. Din CHEF uppmanar människor att BE till och LITA på detta ”väsen” för hon kan göra ”STORA TING”. Dessutom kan hon leda människor till Jesus.
  Här i denna predikan så ERSÄTTER alltså din chef Aborelius, både GUD, DEN HELIGE ANDE och JESUS i ett enda svep, med ett ”demoniskt väsen” kallad för Maria, som kan göra ALLT det, som de andra tre kan. Denna Maria är väl DEN STÖRSTE AVGUDEN man kan tänka sig, om man utgår från vad Guds Manual säger om ”avgudar” .
  Och denne AVGUD, vördar Du och ber till om förböner!
  Säger bara Anders:

  Hade jag varit i Dina kläder hade jag varit Rädd!
  Du kan ju läsa om vad som händer med sådana, som gör såna tillägg, som Din chef sysslar med.
  Det står i den bok Du tyckte var viktig i ”svåra tider”.

 • Simon Peter on 30 maj, 2010 at 9:54 e m said:

  Tack Daniel!
  Så skönt att du avslöjat ikonhysterin hos kända förkunnare! Minns bilderna från försäljningen av Ulf Ekmans lyxvilla. Den var full av avgudar och ikoner. Varför inte publicera igen?
  Fick en liknande obehagskänsla när jag såg ikoner i Gunnar och Linda Berglings hem från matlagningsprogrammet med Linda på TV. Vet någon om det var deras egna eller rekvisita?
  Vet någon förrresten om Ulf Ekman och Gunnar Bergling är troendevuxendöpta i vatten?
  Blev i lördags vittne till en präst i svenska kyrkan som efter ett helt liv i kyrkans tjänst och djup syndanöd döptes genom nedsänkning i vatten.
  Inte ens Jesus undgick troendevuxendopet. Kanske får vi en väckelse där flera präster döps in i församlingen.
  Hoppas på fler avslöjanden om falsk ekumenik, sakrameentalism och avgudadyrkan. Sten-Gunnar Hedins dagtingande med Herrens är skandalös! Känns det lika mysigt för att fira katolsk mässa där kristus dör och återuppstår tusentals gånger varje dag? Eller stannar han en stund i tillbedjan av brödsmulorna efter nattvarden? Min Jesus dog en gång för alla! Sten Gunnar kanske borde kolla ordet istället för att acceptera sina katolska bröders villoläror. Fler måste lämna skökan och följa med ut ur Babylon!
  Brodershälsningar
  Simon Peter

 • @Östen:

  Jo, jag står utanför den tradition som upphöjer avgudar.

  Nej, jag har inte renhet att närma mig Skriften. Det har jag aldrig påstått heller.

  Det har ingen, alla är syndare.

  Ingen kan bli så ren i egen kraft, att den kan närma sig Skriften eller Herren.

  DÄRFÖR är det viktigt att vända om, överlåta sig och lyda Gud enligt Ordet – resten är Hans verk.

  Tack och lov!

  Total shalom i Herren – en underbar trons vila!

 • Östen on 30 maj, 2010 at 8:53 e m said:

  @Deborah:

  Men Deborah! Står du utanför en tradition, själv? Är du fri från förförståelse när du läser din Bibel? Har du tillgång till en position av Tabula Rasa för att med renhet närma dig skriften?

 • @Hulda:

  Hulda, syster i Herren!

  Det är bra att vi får bolla saker med varandra! Man kan inte hålla koll på allting…

  Nu vet vi det och kan hjälpas åt.

  Det var någon som sade en gång, att om den onde anklagar den troende så får man kolla med Ordet om det stämmer…

  Stämmer det, då får man omedelbart göra upp med Herren, vända om och komma ut i frihet. Den onde måste då vika.

  Stämmer det däremot inte – då befaller vi den onde att vika på en gång.

  That’s it.
  ….

 • Det är bra, att Skriften allena åter får råda!

  Fler och fler inser nu, att endast Ordet gäller.

  Den lilla skara som Herren leder på rätt väg, känner igen Herdens röst och den främmandes röst följer de inte.

  Till alla katolska läsare (förutom påvetrogna jesuiter bundna av obibliska löften, men men – vem vet, kanske?) som känner i sitt inre, att endast Ordet gäller men sitter fast i mänskliga dogmer finns det ett underbart erbjudande om en frälsning och frihet i Herren!

  I den sista tiden är det viktigt att ’kolla oljan i lampan’ innan Herren kommer. Då gäller att vandra efter Anden och inte efter köttet!

  Det här är ingen lek: låt ingen bedra er, säger Herren Jesus.

  1Kor.10:13 ”Ingen annan frestelse har drabbat er än vad människor får möta. Gud är trofast, han skall inte tillåta att ni frestas över er förmåga, utan när frestelsen kommer, skall han också bereda en utväg, så att ni kan härda ut.

  Därför, mina älskade, FLY BORT FRÅN AVGUDADYRKAN. […]

  10:20 Nej, vad hedningarna offrar, det offrar de åt onda andar och inte åt Gud, och jag vill inte att ni skall ha någon gemenskap med de onda andarna.

  Ni kan inte dricka både Herrens bägare och onda andars bägare. Ni kan inte ha del både i Herrens bord och i onda andars bord.”
  ……………………….

  1Tess.1:8 ”Ty från er har Herrens ord gett återljud, inte bara i Makedonien och Akaja, utan överallt har er tro på Gud blivit känd, så att vi inte behöver säga något.

  Själva berättar de om hur vi blev mottagna av er och hur ni omvände er till Gud, BORT FRÅN AVGUDARNA, för att tjäna den levande och sanne Guden och vänta på hans Son från himlen, honom som Gud har uppväckt från de döda, Jesus, som har frälst oss från den kommande vredesdomen.”
  ……………………

 • Anders Gunnarsson on 30 maj, 2010 at 8:13 e m said:

  @Läsare: Det finns massor av problem inom vår kyrka. Liberalister, befrielseteologer, pedrastpräster (övergrepp på tonårspojkar), syndfulla medlemmar, orättfärdiga krig osv…

  Men de argument som ibland förs upp här; är ju inte speciellt depraverande. Vi är avgudadyrkare… Ja, jag har aldrig mött det. Vi är babyloniekultiska. Maria är en gudom (har aldrig mött en katolik som hävdat det). Vi får inte läsa skriften, och kyrkan är skökan och antikrist är vår pappa, osv osv

  Detta är rent trams och ofta förtal. Att tro att ni kommer åt katolikerna med sådana fria fabler är väl komiskt, men inte träffar det sitt mål. Jag tror du ska ta Mikael Karlendahl på orden och studera SvKy bekännelseskrifter. Där finns iaf en viss substans i kritiken och en tendens till att göra egen intelligent teologi.

 • @Deborah:

  Ok det var tanklöst att länka till en sida som inte håller måttet.

  Men det var frågan jag ställde som jag ville visa existerar runt om på nätet.

  Men har jag upprört någon genom att begå ett misstag så ber jag om ursäkt.

 • Läsare on 30 maj, 2010 at 8:04 e m said:

  Lennart

  Nog hittar Anders något bra/dåligt svar ang Aborelius predikan.

  Hittar nog något i nån skrift skriven för länge sedan, eller så bortförklarar han det med att Aborelius egentligen inte säger vad han säger.

  För det finns ju inga grunder för angrepp mot RKK.
  Själva är vi ofta väldigt kritiska mot avarter i våran tro men som sagt innom RKK förekommer inga fel.

 • Anders Gunnarsson on 30 maj, 2010 at 7:49 e m said:

  @Lennart Svensson: Du häcklar och spyr galla över något du aldrig begripigt och som du i din iver att vara renlärig tror dig vara tvingad att förkasta. Det är mest sorgligt och lite okunnigt. En dag blir det vi ser som i en spegel, tydligt och vissa av oss kan bli ganska chockade. Du kanske hittar en moder du inte trodde fanns, jag kanske hittar pietister med fint humör (och humor).

 • Rolle on 30 maj, 2010 at 12:35 e m said:

  TACK Lennart för detta inlägg som förtydligar bilden av Mariadyrkan inom RKK. Vi måste fortsätta att avslöja detta och rädda det som räddas kan.

 • Lennart Svensson on 30 maj, 2010 at 12:11 e m said:

  Hej Anders!

  Skillnaden mellan oss=

  Jag vill ta av Dig de ”katolska glasögonen”,
  Du vill sätta på mig de ”katolska glasögonen”.
  Det måste då betyda, att jag har bra syn utan
  att behöva några hjälpmedel, eller hur!
  Stackars U.E, som redan har glasögon.
  Han kommer att bli ”dubbel-seende”. Kanske kommer att få se ”mariauppenbarelserna” i 3D?

  Idag har jag läst en predikan av Aborelius från exakt 1 år sedan, när han var i ”Oskarström”(2009,30/5)

  Predikans titel:
  MARIA VÄGENS MODER:

  ”Vi är här i dag, eftersom vi litar på att Jungfru Maria kan hjälpa oss i alla våra behov.
  Se på Maria. Be om hennes hjälp.Lita på att hon kan göra stora ting. Kom ihåg att här har ni fått Jungfru Marias hjälp för att komma Jesus närmare
  Be henne om stöd. Jungfru Maria kan hjälpa oss att ha ett öppet, lyssnande hjärta,
  Maria hjälper var och en och hjälper oss att komma honom nära”.

  Du vet Anders, när KRISTNA läser denna ”rappakalja”, så KAN kristna ”förnimma i sin ande”, att denna predikan är ett uttryck för AVGUDADYRKAN med stort A och en villolära med STORT V.
  Här uppmanas människor att SE PÅ, LITA PÅ Marias stöd och HJÄLP. Lita på att HON KAN GÖRA STORA TING.
  Här avslöjas er katolikers ”bullshit-snack” om att ”ni ber om en ynka liten förbön”.
  Avslöjas gör också ert ”vördnads-snack”.
  Den här predikan visar vad ni verkligen sysslar med. Det är ju TILLBEDJAN så det bara ”SKVÄTTER” om det.
  AVGUDADYRKAN kallas det av GUD.

  Ha en bra Soldag

  Mvh L. Svensson

 • Anders Gunnarsson on 30 maj, 2010 at 11:25 f m said:

  @Lennart Svensson: Avlägsen, jag finns ju strax om hörnet i cyberrymdens kyrktorg. Mina glasögon är inte felslippade, det är bara att du har svärtat ner dina solbrillor. Bakom din solglasögon kan du inte vara dig själv; utan måste se mörkt på oss avlägsna kusiner. Men å andra sidan är mörkret stort i ditt liv, du fick ju förståndet därifrån också. 🙂

 • Lennart Svensson on 30 maj, 2010 at 11:03 f m said:

  Hej Anders!

  Vi ska ABSOLUT, ha med Dig till himmelen!
  En sån ”skarpsynt” rolig kille, det vore tjänstefel av oss, att inte försöka få av Dig de där katolska glasögonen, som är så totalt felslipade, så att de har förvrängt Din syn, så att alla inte alltid betyder alla alla gånger.

  Hälsn.från en ”avlägsen kusin”!

 • Lennart Svensson on 30 maj, 2010 at 10:55 f m said:

  Hej Anders!

  ha-ha Anders, Du lyckas alltid locka mig till skratt.
  Du har många små härliga roliga kommentarer.
  Du har faktiskt en härlig, protestantisk? humor, fast Du ser det nog inte själv, du vet det där med ”kejsarens kläder”. Du påminner om U.E, som också är en rolig kille. Tyvärr så har ju U.E också gjort som Du och börjat ikläda sig ”kejsaren konstantins kläder”. Synd på två så roliga grabbar som er två.

  Mvh Lennart Svensson

 • Anders Gunnarsson on 30 maj, 2010 at 10:50 f m said:

  @Lennart Svensson: Led Zeppelinssyndanöden går nog ganska väl att jämföra med din nöd för oss katoliker. Du kommer också mogna, och då kan vi sitta och spela lead från Led tillsammans; kanske först i himlen, men någongång. 🙂

 • Lennart Svensson on 30 maj, 2010 at 10:46 f m said:

  Hej MTC!

  Ang. meningen.

  ”Ursäkta en okunnig katolik, men vad innebär syndanöd? Och vad händer när man får det?”.

  Det påminde mig om en gång när jag rörde på mig och undrade vad det där fuktiga var för något, som jag fick under armhålan?

  Din ”syndanöd” var ju kopplat till något som Du skriver:
  ”genuin syndanöd efter det att jag första gången såg filmen”.
  Det påminner mig om när jag på 70-talet fick reda
  på att min favorit-predikant ”Jerry Potter” läste serie-tidningar på sin fritid. Då fick jag ”syndanöd” för honom. Jag brukade också få syndanöd, efter att ha spelat mitt favoritband ”Led Zeppelin”, när jag var nyfrälst. Men nu har jag mer ”mognat” i min ”syndanöd”, så det kanske mer liknar Jesus sorg över synden och Guds bedrövelse över människan.
  Nu när vi har budbäraren här med stort B, så skulle det vara intressant att veta Din ”syndanöd” efter att ha sett filmen. Jag är intresserad av dem som likt Jesus kan ”förnimma i sin ande”, så detta är inget ”skjutande mot budbäraren”.

  Mvh Lennart Svensson

 • Anders Gunnarsson on 30 maj, 2010 at 10:45 f m said:

  @Lennart Svensson: Du kan väl passa på att giftstämpla allt kristet (eller iaf 99,7%). Alla som inte tycker som du är gifta/giftiga. 5000 personer kanske man kan hitta som tycker som du, så 0,3 % är nog i överkant; 0,003% är mer i paritet. 🙂

 • Lennart Svensson on 30 maj, 2010 at 10:07 f m said:

  Hej Vänner!

  Ang. meningen:

  ”Länken borde gift-stämplas och förses med etiketten: ”Förvaras oåtkomligt för (Guds) barn!”.

  Under denna ”etikett”, skulle man kunna placera katolikernas ”länkhänvisningar” här på bloggen.
  Katolikerna tar nog gärna fram ”giftstämpeln”, ang. mina kommentarer, eftersom jag är en ”tvättäkta” anti-katolik (villolära kanske?).

  Vi skulle även kunna placera de ”kristna” tidningarna ”Världen Idag” och ”Dagen”, under denna ”etikett”. De annonserar stort i sina ”web-tidningar” och promptar för den kanske nu störste levande ”villoläraren” Benny Hinn.

  En som fick en ”giftstämpel” på sig 2/4 i år, var påvens predikant”Raniero Cantalamessa” när han
  likställde angreppen mot påven och katolska kyrkan sexövergrepp mot barn, med värsta sortens antisemitism.
  En verklig ”promptare” för anti-semitism, var den ”katolske” kejsaren Konstantin. I en video-intervju här på Aletheia med Lars Enarsson, redogjorde Enarsson för Konstantins syn på judar.

  Så, om en katolik klagar på anti-semitiska länkar,
  påminner det om när Benny Hinn anklagade Joel Osteen, för att vara villolärare.
  Jag skulle inte vilja bo i ett hus av glas, även om 99,7% bra mat finns där.

  Mvh Lennart Svensson

 • @Tuve:

  ”Ursäkta en okunnig katolik, men vad innebär syndanöd? Och vad händer när man får det?”

  Jag satt precis och skulle klistra in Apg 2:38 när jag upptäckte att sleepaz hann före.

  Förenklat skulle man kanske kunna säga att jag fick en kraftfull dos av ”dåligt samvete”.

  ”Dåligt samvete” av sådant slag som endast Gud kan ta bort via hjärtats omvändelse.

  mvh
  D

 • @Hulda:

  Vet att jag inte brukar vara sen att kritisera Livets Ord, men i fallet JDS läran är det min uppfattning att den inte längre har någon central roll i undervisningen vare sig på LOU eller Bibelskolan. JDS-läran har samma problem som mycket av Kyrkans Traditioner i det att den är byggd på gissningar om vad som hände mellan raderna i Guds Ord.

  Som bekant sitter det mycket djupt inne för Pastor Ekman att medge att han hade totalt fel på något område. Min erfarenhet är att när han nu och då kommer till insikt så backar han i all tysthet ur det teologiska diket och undviker helst att diskutera saken.

  Så ock med JDS läran. Om han innerst inne fortfarande tror på den och vad det i så fall har för inverkan på hans tjänst är svårt att säga men den är inget de aktivt propagerar för längre.

  Den enda som flitigt sprider läran nuförtiden är Harry Forsgren:
  http://hem.spray.se/harry.forsgren/ (och tydligen den länk du hittade). Om det inte vore för dessa hemsidor som i sin iver att motarbeta läran, istället sprider den, skulle antagligen de flesta infom svensk kristenhet inte veta vad JDS är.

  mvh
  Daniel

 • Anders Gunnarsson on 30 maj, 2010 at 6:53 f m said:

  @anders eriksson: Ja, lausanne är bra (men en ekumenisk ansats som är tunn och begränsad). Håll fast vid det, men det kan ju alltid vara bra att se att kyrkligheten är större än de yngre bibelfundamentalistiska rörelserna med ursprung i nyamerikansk väckelse och ”Sola Scriptura” som en lös grund. Taize kan vara en sådan punkt. Kristendomen är större än amerikansk nybaptism. Ordet blev kött, inte bara ett ljudligt treackordssvar till predikantes ordrika moralpredikan. 🙂

 • anders eriksson on 30 maj, 2010 at 6:40 f m said:

  Jag tror förenklat inte på en ekumenik som går utanför Lausannedeklarationen http://www.lausanne.org och det handlar om den enskildes förhållande till Gud.

  Sedan kan ni titta lite på Charles Whithead(rättstavat?)katoliken som talar ibland på Livets Ord om han är engarerad i Jerusalem council II som det skrivits mycket lite om .

 • @Deborah:

  Tack för tipset. Jag har ägnat mycket tid åt att läsa om vad som egentligen händer nu. Det enda som är bra med det här är att Jesus står för dörren.

  Jag begriper inte hur det kan ha blivit så att så många verkar ha fallit och gått in under eller accepterar superkyrkan som vi vet skulle komma i den sista tiden innan Jesus återvänder. Det värsta är att det är ledare som ansetts som stora och kunniga som leder in församlingarna i det här nu. Har en del videor på bloggen som känns väldigt aktuella idag.

  Här: David Wilkerson profeterar om superkyrkan som kommer i våra dagar där RKK spelar en skrämmande stor roll

  http://www.youtube.com/watch?v=69Io08K7aGk

 • @Erik Johnsson skrev: ”Om en uttalad antisemit i en artikel framför de ’rätta’ åsikterna om Ulf Ekman, är det då okej att länka till den artikeln? Jag tycker det är en principiellt viktig fråga.”

  Jag delar din mening att artiklar som har en slug blandning av fakta och djävulska villoläror borde giftstämplas.

  Länken i fråga manipulerar genom att först appellera till emotionella argument och sedan komma med ett tydligt ersättningsteologiskt budskap.

  Länken borde gift-stämplas och förses med etiketten: ”Förvaras oåtkomligt för (Guds) barn!”

  /Kjell

 • Anders Gunnarsson on 29 maj, 2010 at 9:40 e m said:

  @anders eriksson: Du är konspiratorisk lagd du…
  Men du har nog rätt i konverteringen, så då måste man ju vara en förrädare. Evangelikal är ju detsamma som antikatolik. Han kanske blev mördad för att han var en förrädare; alltså inte antikatolik. Den konspirationen kanske kan göra dig världsberömd… 🙂

 • @Tuve:

  Apg 2:37-38 kring Petrus predikan kan väl ses som en ”syndanöd”.

  ”Orden träffade dem i hjärtat, och de frågade Petrus och de andra apostlarna: ”Bröder, vad skall vi göra?” Petrus svarade: ”Omvänd er och låt er alla döpas i Jesu Kristi namn, så att ni får förlåtelse för era synder. Då får ni den heliga anden som gåva. Ty löftet gäller för er och era barn och alla dem långt borta som Herren, vår Gud, vill kalla.”

 • Daniel
  Ursäkta en okunnig katolik, men vad innebär syndanöd? Och vad händer när man får det?

  Allt gott!

 • Lennart Svensson on 29 maj, 2010 at 8:09 e m said:

  Hej igen Deborah!

  Du skrev något viktigt i en av Dina tidigare kommentarer:
  ”Och låt ingen bedra oss att Kristi Kropp är splittrad – för det är Den inte.”

  Detta är precis ”på spiken” som Du brukar skriva.
  Det är väl klart att Jesus har full kontroll på var han har sin kropp. I Kristi Kropp, ingår inte Baals-anhängare, som muslimer, trots att RKK anser det.
  Sen skriver Du också något viktigt:
  ”fåren följer honom, därför att de känner igen hans röst”. Där har vi garantin för att vi inte hamnar i RKK.

  Mvh Lennart Svensson

 • anders eriksson on 29 maj, 2010 at 8:06 e m said:

  Taize i Frankrike verkar vara populärt även i pingst- EFK- o Trosrörelse sammanhang men enligt Stig Andreasson fd Frankrikemissionär så om jag minns rätt skrev han i Maranatas tidning att innan grundaren för Taize blev mördad hade han konvereterat till katolska kyrkan men han väntade länge med det för att dra fler med sig.

  Om jag minns rätt så ser många pingst/evangeliska inte med blida ögon på Taize man betraktar dem som förädare .

 • Lennart Svensson on 29 maj, 2010 at 7:52 e m said:

  Hej Deborah!

  Roligt att Du skriver här. Jag blir alltid glad för varje kvinna som inte lurats in det ”katolska träsket”.
  Jag menar, det skulle ju vara lätt till det, eftersom de dyrkar, f`låt, vördar en kvinna vid namn Maria.
  Fast jag tror att Du ”förnimmer i ditt inre”. som Jesus gjorde i ”Mark.2:8” att katolikernas Maria, inte har ett dugg med Jesus Mor Maria, att göra Själv är jag övertygad om att det är en ”demon” som kallar sig ”Maria”, som de ”vördar” och som uppenbarar sig i de katolska ”Maria-uppenbarelserna.
  Ska Vi förresten fråga ”katolikerna” här, vad de anser om deras ”kära” ”maria-uppenbarelser”.
  Är det GUD, som står bakom dessa ”uppenbarelser”, typ den i ”Fatima”?

  Mvh Lennart Svensson

 • Sleepaz….

  Jaså? Det begrep jag aldrig…..
  …………… ….

  Nä, det var dags att du fick smaka på din egen medicin dvs. så här blir det när man förvrider vad andra har sagt.

  Typ…..
  ………………..

 • @Deborah:
  Dessutom – mycket insiktsfullt av dig att du kallar dig själv för en ‘oseriös/oärlig debattör”
  ———————–

  Nu skrev jag dock inte det.. Utan om jag skulle ta bort inlägg som argumenterar emot mig, så vore jag en oseriös debattör.

 • Sleepaz….

  Visst, visst…. Du vet bättre….

  Det är en enorm skillnad mellan ett meningsutbyte och ett stenhård propaganda ’race’….

  Dessutom – mycket insiktsfullt av dig att du kallar dig själv för en ’oseriös/oärlig debattör’.

  Man borde inte skriva ’saker om protestanter’ (sandlåda, suck…) utan i stället tjäna Herren enligt Skriften allena.

  …………….

 • @Deborah: Det skulle aldrig falla mig in att debattera på katolska bloggar – man måste respektera att någon annan inte vill bli pådyvlad en annan tro…..
  ————————————

  Om jag på min blogg skriver saker som kritiserar protestanter, och detta utmynnar i att protestanter skriver på min blogg för att argumentera emot mig. Om jag förfasar mig över detta och motarbetar, eller tar bort deras inlägg. Vad gör det mig till?
  Enligt mig så gör det mig till en oseriös/oärlig debatör.

 • Lennart!

  På spiken.

  Jag kunde inte ha sagt det bättre själv.

  Det skulle aldrig falla mig in att debattera på katolska bloggar – man måste respektera att någon annan inte vill bli pådyvlad en annan tro…..

  Herren tvingade sig aldrig på – Guds Ord är säden, sa Han, och var det felaktig jordmån i hjärtat då blev det ingen efterföljelse och – Herren gick vidare.

  Vill man inte rätta sig efter Ordet, då gör man ett val.

  Här däremot arbetas det febrilt från de katolska ’lärdes’ håll att tvinga andra troende till slaveri under upphöjda till Gud människor.

  Man använder en slipad, känslomässig retorik, allt i syfte att förlöjliga protestanter och förvirra deras sinnen, kasta in en och annan ’oskyldig’ antisemitisk kommentar och då kan man inte annat än att konstatera i det fallet, att:

  ”Ändamålet verkar helga medlen….”

  Till varje pris.

  Vad säger Skriften? Jo:

  Joh.10:1 ”Amen, amen säger jag er: Den som inte går in i fårfållan genom dörren utan tar sig in på något annat ställe, han är en tjuv och en rövare.

  Men den som går in genom dörren är fårens herde. För honom öppnar dörrvaktaren, och fåren lyssnar till hans röst, och han kallar på sina får och nämner dem med deras namn och för ut dem.

  När han har fört ut alla sina får, går han före dem, och fåren följer honom, därför att de känner igen hans röst. Men en främling följer de inte, utan flyr bort från honom, därför att de inte känner igen främlingars röst.”

  Denna liknelse framställde Jesus för dem, men de förstod inte vad det var han talade om.

  Då sade Jesus än en gång: ”Amen, amen säger jag er: Jag är dörren till fåren. Alla som har kommit före mig är tjuvar och rövare, men fåren har inte lyssnat till dem.

  Jag är dörren. Den som går in genom mig skall bli frälst, och han skall gå in och gå ut och finna bete.

  Tjuven kommer bara för att stjäla, slakta och döda. Jag har kommit för att de skall ha liv, ja, liv i överflöd. Jag är den gode herden. Den gode herden ger sitt liv för fåren.

  Den som är lejd och inte är en herde med egna får, han överger fåren och flyr, när han ser vargen komma. Och vargen river dem och skingrar hjorden. Den som är lejd bryr sig inte om fåren.

  Jag är den gode herden, och jag känner mina får, och mina får känner mig, liksom Fadern känner mig och jag känner Fadern, och jag ger mitt liv för fåren.”
  ……………

 • @Lennart Svensson: Jeg tror nok nordmenn har lettere for å forstå svensker, enn omvendt. Men jeg tror egentlig du forstår hva jeg sier, Svensson.

  Det jeg prøver å si til deg er at denne presten du siterer har sagt noe forut for det du siterer ham på. Når du ser bort fra det han svarer, og tar en setning ut av sammenhengen, får du et utsagn som når det blir stående alene, blir noe annet. Det du gjør er at du tillegger denne presten en mening han altså ikke gir uttrykk for.

  Så lager du deg en mening, som du altså mener denne presten sier, men han sier ikke det du påstår at han gjør. Om du ikke forstår norsk, så sett deg ned å les svaret fra den katolske presten til du forstår det han sier.

 • Lennart Svensson on 29 maj, 2010 at 6:23 e m said:

  Hej Erik!

  Deborah menar nog bara att, hon tycker det är konstigt att ”katoliker” är här på ett ”icke-katolskt”
  forum. Det dröjer oftast inte så länge, förrän de börjar uppmana oss ”andra” att tänka ”katolskt” i olika frågor. De erkänner ju också, att vi andra inte tillhör kyrkan med stort K.
  Själv skulle jag aldrig tänka tanken, att gå in på en ”katolsk blogg” och debattera. Jag har ingen tanke alls, att försöka omvända en katolik.
  Trots att de inte anser att jag är med i kyrkan med stort K, så skulle jag väl aldrig gå in på deras sidor, och hävda att ”jag visst tillhör” rätt kyrka.
  De får JÄTTEGÄRNA säga, att jag tillhör satan, om de vill. Jag vet ju på vem jag tror.
  Jag är ärlig. Därför kommer jag inte fel.
  Och Du;

  Jag tycker Deborah, är en frisk fläkt i debatten.

  Mvh Lennart Svensson.

 • Erik Johnsson,

  Det Torell och Johansen varnar för har inte med det du insinuerar att göra. Man kunde begära att du åtminstonde satte dig in saker och ting lite grann innan du kom med påhopp. Annars ser det endast ut som att du försöker hitta en orsak att kunna ta avstånd från behövlig rannsakan av diverse faror och osundheter.

 • Avtalet på Aletheia är att den som publicerar en bloggpost även modererar den. Men vi sitter inte vid datorn konstant.

  Daniel förlåter mej säkert när jag nu och här riktar uppmaningen till deltagarna att:

  1. Hålla sig till ämnet
  2. Visa passande takt och ton

  Det går att vara tydlig om menings-skiljaktligheter utan att vara otrevlig.

  Och jag vill ännu en gång visa på att det finns en anmälningsfunktion.

  /Kjell

 • Erik Johnsson on 29 maj, 2010 at 5:49 e m said:

  Deborah antyder nu att katolska skribenters utsagor här omedelbart bör raderas av moderator. ”Man borde inte ge utrymme åt katolsk ockultism”. Delar de ansvariga för denna sajt Deborahs uppfattning?

 • Lennart Svensson on 29 maj, 2010 at 5:42 e m said:

  Hej Sleepaz!

  Du skriver:
  ”Jag reagerar bara på att du själv går ifrån ämnet”.
  Då svarar jag:
  Är det inte dags för Dig, att börja ägna Dig åt ämnet?

 • Lennart Svensson on 29 maj, 2010 at 5:33 e m said:

  Hej Bäste Björn Olav!

  Du får ursäkta, men jag har lite svårt för Ditt språk.
  Är det norsk eller dansk? Norge älskar jag och tycker det är ett ”föredöme” för det ”flata” Sverige i många sammanhang. Likaså Danmark.

  Men nu skriver Du väl lite ”crap” i alla fall?
  Du kan ju inte bara säga ” Du är dum”.
  Du måste ju tala om vad det ”dumma” består av?
  Du skriver:

  ”Poenget er at du tar ordet ut av konteksten. Da får du en annen mening, enn det som svaret tilsier.”

  Vad ”snakker” han. undrar vi då?

  Jag refererar ett ”citat” som säger:

  ”mot spiritism och öppen för att ”utforska” liknande saker”

  Då konstaterar jag: ” Emot” och ”FÖR”. och lägger min tolkning att:
  Jag tycker det är märkligt att man vill utforska något som man är emot.?
  Vad ligger det för ”uttag ur sammanhang” i det?
  Och hur ändras ”meningen” efter mitt uttag?
  Det är ju fortfarande För–Emot, eller Emot–För?

  Det är ju bara att gå till MANUALEN direkt när det gäller sådan här ”UTFORSKNING”.
  Där står det i 5 MOS 18:10:
  BEFATTA ER INTE!

  Svårare är det inte! Ett barn i söndagskolan kan förstå det, som inte RKK har förstått på 1500 år.

  Mvh Lennart Svensson

 • @Lennart Svensson:
  Jag reagerar bara på att du själv går ifrån ämnet, och berättar om hur fylld du är med anden, och i princip kastar skit åt varje håll inom kristenheten.
  Då undrar jag bara vilken ande som får dig att bli sådan..

 • Lennart Svensson on 29 maj, 2010 at 5:05 e m said:

  Hej Sleepaz!

  Deborahs åsikt om min kommentar:

  ”Helt riktigt, Lennart!”

  Din åsikt om min kommentar:

  ”Det är något jag saknar i det du skriver..”

  Då står det alltså 1-1, i ”åsiktsdebatten”.

  Du verkar ha missat vad ”ÄMNET” handlar om.
  Din uppgift som ”kommentator” är väl inte att kommentera mina kommentarer, i första hand.
  Du ska väl kommentera ÄMNET!
  Det här är väl inget ”chat-forum”.
  Om Du inte har något att säga i själva ”ÄMNET”, så finns det väl andra forum som kanske passar Dig bättre?
  Du skulle kunna skriva så här:

  Ang. författarens ”ÄMNE”, så vill jag inte hålla med om förre skribents åsikter i ÄMNET. Jag tycker de är helt åt skogen! Istället tycker jag, att i detta ”ÄMNE”, ska man tänka i en helt annan riktning när det gäller detta ”ÄMNE.”

  Det tycket jag är ett riktigt sätt, att väga sina åsikter, mot en annans åsikter.
  Vill Du inte ta del av ”kritik mot katolicism”?

  Ha en Bra Lördag!

  Mvh Lennart Svensson

 • @Lennart Svensson: Poenget er at du tar ordet ut av konteksten. Da får du en annen mening, enn det som svaret tilsier. Klarer du ikke å se det? Det er derfor jeg anmodet deg om å være korrekt i måten du siterer andre på. Vi skal være sannferdige med andre. Du også, og særlig når du holder en så høy profil som deg, som kaller deg vekter på muren. Da bør du også holde et høyt personlig nivå. Ellers henger det ikke sammen.

  Dette er noe vi har bestrebet oss på i norsk bønnebevegelse. Som initiativtager og en av lederne for det nasjonale bønnerådet i Norge ser jeg det som svært viktig at man opptrer sannferdig, når man setter søkelyset på andre. Da faller nemlig også lyset på en selv.

 • Lennart Svensson on 29 maj, 2010 at 4:44 e m said:

  Hej Björn Olav!

  Vad är Din tolkning av ”utforska parapsykologiska fenomen”?
  Jag har bara en tolkning
  I engelska ordboken har de två ord:
  ”explore” och ”investigate”.
  Ni har kanske fler i Norge?

  Mvh Lennart Svensson

 • Erik… Det handlar fortfarande om den katolska ’kyrkans’ antisemitiska hållning och inte om andra sidospår. Rent principiellt borde man inte länka till antisemitiska sidor, det vet du lika bra som jag, än mindre borde man ge utrymme åt katolsk ockultism som omintetgör Ordets rena undervisning. Du fortsätter med avledande manöver för att slippa tala för dig själv.

 • Lennart Svensson on 29 maj, 2010 at 4:27 e m said:

  Hej Sleepaz!

  Tagit direkt ur ”Aletheias” program-förklaring:

  ”I VÅRT fall ligger intresset till stor del att bevaka och diskutera olika skeenden inom kristenheten. Från Katolska kyrkan till Livets Ord, samt nya rörelser som ständigt dyker upp på den frikyrkliga arenan”.

  Lägger Du in mitt ”namn” där i ”vårt”, så har Du kommit helt rätt. Här killar vi inte Sekter på ryggar, fastän en del killar liknar killer.

  Mvh Lennart Svensson

 • Hulda… Det är klart att man har hittat nya vägar. Det finns många länkar som tar upp detta, där man får läsa att ledarskapet redan har accepterat påven som överhuvud och gått med i hemliga sällskap med ekumeniken som täckmantel. Det värsta är att man i stället för att konvertera själv och låta det stanna vid det, försöker att förleda andra på samma väg. Kusligt manipulativt…..Vill du veta mer, sök under ”den falska ekumeniken”. Ingen rolig läsning… D

 • Erik Johnsson on 29 maj, 2010 at 4:14 e m said:

  Hulda och Deborah,
  Om en uttalad antisemit i en artikel framför de ”rätta” åsikterna om Ulf Ekman, är det då okej att länka till den artikeln? Jag tycker det är en principiellt viktig fråga.

 • @Deborah:

  Deborah, hur tar katoliker och andra kristna nattvarden tillsammans (om man gör det) Det är ju förbjudet att ta nattvarden i en katolsk kyrka om man inte är en bekännande katolik. I våra kyrkor tar dom inte nattvarden eftersom dom tycker att vår nattvard är ohelig och smutsig.

  Har man i allt detta nya hittat ”nya vägar”?

 • @Erik Johnsson:

  Det var nu inte det Erik, det var en fråga jag ställde om det är utbrett bland JDA-troende att också tro att Jesus Kristus var slav under djävulen…

  Sen att antisemitismen är utbredd i alla möjliga religösa och ickereligösa läger är ingen hemlighet. Själv står jag av flera skäl med det judiska folket och med Israel

  שיהיה לך סוף שבוע נעים

 • Vilket är oacceptabelt, naturligtvis! Men det låter ändå på dig, att du håller dig på sandelådenivå – nu talar vi inte om andra utan om rkk. Som en liten pojke? Typ….?

 • Erik Johnsson on 29 maj, 2010 at 3:42 e m said:

  Deborah, Torbjörn Johansen och Johan S Torell skriver rader av antiisraeliska och antijudiska artiklar på den hemsidan. Det är bara att gå dit och läsa. ”Judarna avkristnar Sverige” och ”Israel omänskliga krig” är ett par rubriker. Man gör upp med ”kristen sionism” och kända svenska israelvänner.

 • Försök inte, Erik. I stället för att leta efter syndabockar borde man själv ta tag i egen antisemitism och vända om från den. På en gång, så att Herrens Namn inte längre smädas.

 • Erik Johnsson on 29 maj, 2010 at 3:20 e m said:

  Hulda, din länk om ”Ulf Ekman, katolska kyrkan och välståndsteologin” går till en renodlat antisemtisk hemsida. Det finns uppenbarligen sådana tendenser hos en del av antikatolikerna här.

 • Helt riktigt, Lennart! Inte nog med det – kända spiritister har laborerat med grundtexterna, särskilt den grekiska och har lagt in ’tolkning’ så att man vänder sina blickar mot ’världsanden’-begreppet. Men det kan kanske bli en ny spännande tråd på denna blogg? Lika bra att gå till roten med lärorna…

 • @Lennart Svensson: Poenget er at når vi siterer andre bør det vi siterer være korrekt. Såpass må en kunne forlange, også av deg. Ikke at man tar ut en setning. I grunnen holder det ikke at du linker til kilden. Faktum er at mange ikke tar seg bryet med å sjekke den.

  Sannferdighet hører med til det å være kristen. Også når det gjelder våre meningsmotstandere.

 • Lennart Svensson on 29 maj, 2010 at 2:55 e m said:

  Hej Björn Olav!

  Du ”ifrågasatte” min ärlighet? Jag bifogar ju källan till ”citatet”. Därför är det ju ganska onödigt att skriva ut hela. Jag tog upp det här, FÖR och EMOT, och att jag tycker det, är det intressanta.
  RKK ,är allså INTRESSERADE av att ”utforska”.
  Det är väl därför de ägnar sig åt SIN SPIRITISM, när de pratar med döda ”helgon”.
  Som svar på RKK:s uttryck ”Utforska”, säger GUD i ”5 Mos.18:10”: ”BEFATTA ER INTE”!

  Eller kanske är det så, att när RKK ”utforskar” så är det detsamma som att de gör ett urval, för att se vilka ”spiritistiska manifestationer” som kan infogas i RKK:s redan existerande ”manifestationer”?

  ”Allan Kardec” var en hängiven katolik, innan han fick kontakt med ”spiritismen”.
  Han skrev om ”spiritismen”:

  THE RELIGION OF SPIRITISM,
  ” a religion that can reconcile itself with all forms of adoration of God. It is the bond that will unite all spirits in a sacred communion of thoughts, linking all men and women under the banner of universal fraternity”
  (Allan Kardec – Revista Espírita – December 1868, Vol. 12 – EDICEL)

  Läser man ovanstående ”citat” så skulle det kunna vara taget, som direkt ur Andra Vatikankonciliets ”Lumen Gentium”.

  På 1800-talet ägnade sig ”spiritisterna” åt ”snurrande bord”, men idag pratar de mycket om Jesus och hur man ska be och tacka och de ber
  gärna böner av ”Fransiscus av Assisi”.

  http://www.explorespiritism.com/

  De skulle mer än gärna kunna delta i årets ”Jesusmanifestation”, hand i hand med katoliker.

  Mvh Lennart Svensson

 • @Lennart Svensson:
  Du säger dig ha den helige ande.
  Varför känner jag bara bitterhet och förakt emot andra samfund i nästan allt du skriver? Den helige andes frukt skall kännetecknas av kärlek och ömdjukhet.
  Det är något jag saknar i det du skriver..

 • @Lennart Svensson: Det mest ærlige av deg hadde vært å sitert hele svaret fra den katolske presten, men da hadde ikke svaret vært så ”interessant”:

  ”Spiritism är ett mångtydigt begrepp. I våra dagar gömmer sig allt möjligt scharlataneri under detta namn. Det finns dock en mer allvarlig form från mitten av förra seklet som genom medier försöker få kontakt med avlidna och därigenom få kännedom om ’livet efter detta’. även om principellt en kommunikation mellan andeväsen är möjlig, kan människan inte tvinga andeväsen. Sådana försök bryter mot förtroendet på Guds försyn och är därmed omoraliska. Kyrkan ställer sig därför emot spiritism, men är öppen för utforskandet av parapsykologiska fenomen.”

  Når vi skal omtale andre bør vi være like sannferdige som når vi omtaler oss selv.

  Presten sier ikke det du påstår at han gjør. ”utforsknande” kan også ha en annen betydning. Man vil vite mer om hva som skjer. Det betyr ikke at man godtar det som skjer. Forstår du? Men det ble ikke like spennende nå.

 • Lennart Svensson on 29 maj, 2010 at 12:06 e m said:

  Hej Vänner!

  Precis som den Helige Ande utgjöts på 70-talet (varav jag blev frälst), så ser vi nu en ”utgjutelse” av ”spiritism” från ”satan”. Det är denna ”spiritism” som kommer att bygga denna Falska Enhet, som vi nu ser växa fram.
  På en fråga hur RKK ser på ”spiritism”, svarade den katolske prästen,”Peter Fresman”:

  ”Spiritism är ett mångtydigt begrepp.
  Kyrkan ställer sig därför emot spiritism, MEN ÄR ÖPPEN! för utforskandet av parapsykologiska fenomen”.
  http://www.fragaprasten.nu/html/okult4.htm

  Både ”EMOT” och ”ÖPPEN” alltså.
  Intressant.

  Mvh Lennart Svensson

 • @MyTwoCents:

  Ulf Ekman måste ha en bra lön. (skrattar lite) Men ok, jag är inte missundsam

  Hör väl inte hit men måste fråga dig en sak som jag sett men inte hört förr MTC.

  Läran om att JDA har jag hört om förr, det tror jag inte, men en del gör det. Nu har jag läst på en sida att man inom JDA-läran också har tron att JESUS VAR DJÄVULENS SLAV. Hur kan det vara möjligt att man överhuvudtaget tänker så, och är detta utbrett där man tror på JDA-läran? Vet du något om det?

  Här är en länk med rubriken :”Ulf Ekman, Katolska Kyrkan och Välståndsteologin”

  http://www.eaec.org/svenska/Johansen/Ulf_Ekman_Katolska_Kyrkan_och_V%C3%A4lst%C3%A5ndsteologin.htm

 • Mycket bra skrivet, Leif Berg!

  På spiken.

  Och mera förvirrande budskap från ekumenikens elitskara får vi i den senaste artikeln från Världen idag, där Sten-Gunnar Hedin talar om ’igenkännandet’.

  Citat: ”Om katolikerna kom med, skulle pingstkyrkan stå utanför. Sten-Gunnar Hedin erbjöd sig att gå till det möte där saken skulle diskuteras – han skulle trycka till katoliken rejält.

  – Det som hände där chockade mig. Den katolske mannens tal överraskade mig totalt. Han ritade en cirkel på ett papper, cirkeln representerade alla kyrkor, och i mitten skrev han Jesus. Så sa han: ”Hur ska vi komma närmare varandra? Jo, genom att närma oss Jesus”. Jag tänkte, den här mannen har med Gud att göra. Jag kom sedan att lära känna honom som en av mina viktigaste vänner, han hade suttit i fängelse för sin tro i flera år och hade ett stort andligt djup.

  Han kallar det igenkännande, ett ord han återkommer till när han ska beskriva hur två så skilda grupperingar inom kristenheten kan finna referenspunkter och vänskap.
  – Det igenkännandet där, när jag var 24 år, har varit min drivkraft genom livet.”
  ………………………

  ’Igenkännandet’ av vaddå? Av Platons tankar?

  Av avgudadyrkan? Eller …att ’lika barn leker bäst’?

  Detta är ett exempel på, att man inte kan låta ledare ’köra ett eget race’ utan hela församlingen måste pröva allting i bön och med Skriften.

  Att gå efter ’cirklar på ett papper’ kan vara bedrägligt – drivkraften får bara följa Ordet. Nu har förvirringen härjat hej vilt länge och Herren sänder sitt Ord för att avslöja mörker och ledarnas förbund ’med döden’ bakom kulisserna på ett ’andligt djup’.

  Och låt ingen bedra oss att Kristi Kropp är splittrad – för det är Den inte.
  Alla Herrens får följer Huvudet i Andens andliga enhet enligt Ordet och de går inte in under påvedömets träldomsok – oberoende om det gäller påven i Rom eller ’påvarna’ i de avfälliga församlingarna.

  Det är bara tragiskt att de som skulle vaka över Herrens hjord rättar sig efter……’cirklar på ett papper’………..
  ………………..

 • Livets ord går den breda vägen, deras ”öppenhet” gäller det ekumeniska fördraget, att alltmer låta sig uppsugas av den liberala, ockulta Katolska läran, det är fortfarande den gamla surdegen som gäller, som nu jäser allt mer!

  Här blandar man allt och tror på vad som helst, mörkläggningen är total, och det elitiska, auktorativa ledarskapet styr med järnhand, sedan år tillbaka har Ulf Ekman och Robert Ek placerat en Icon, Idol ovanför det hela!

  Och den blandade hopen står med förblindade ögon för att ge sitt bifall till denna sekt, med lögnaktig retorik söker man hela tiden rikta bort sund kritik och granskning av deras pseudo kristendom!

  De avfalls tendenser vi i dag beskådar i Sverige är graverande allvarliga och medför ett sönderfall och upprotning av det som en gång var kärnan i evangeliet!

  Att Satan (förklädd) är med i spelet anar man inte!

  Det märkliga är att ”icke troende” verkar ha mer ljus över galenskaperna som försiggår inom de sekulariserade formkristna! EX. Metros artikel över pedofil-skandalerna inom Katolska kyrkan, och där Ulf Ekman som åter igen söker mörklägga det hela och än en gång kasta över skuldbördan på dem som vågar inse sanningen och reagerar mot dessa övergrepp av djurisk natur!

  Upp 2:5 Betänk då varifrån du har fallit, och bättra dig, och gör åter sådana gärningar som du gjorde under din första tid. Varom icke, så skall jag komma över dig och skall flytta din ljusstake från dess plats, såframt du icke gör bättring.

  Att inse det skamfulla i det hela tycks inte ens kunna påverka deras ”samvete”!

  Nej ljuset har slocknat och kvar är endast ett stort mörker!

  Upp 2:20 Men jag har det emot dig att du är så efterlåten mot kvinnan Jesabel – hon som säger sig vara en profetissa och uppträder såsom lärare och förleder mina tjänare till att bedriva otukt och till att äta kött från avgudaoffer.
  Upp 2:21 Jag har givit henne tid till bättring, men hon vill icke göra bättring och upphöra med sin otukt.
  Upp 2:22 Se, jag vill lägga henne ned på sjuksängen; och över dem som med henne begå äktenskapsbrott vill jag sända stor vedermöda, såframt de icke bättra sig och upphöra med att göra hennes gärningar.
  Upp 2:23 Och hennes barn skall jag dräpa. Och alla församlingarna skola förnimma, att jag är den som rannsakar njurar och hjärtan; och jag skall giva var och en av eder efter hans gärningar.

  Upp 3:16 Men nu, då du är ljum och varken varm eller kall, skall jag utspy dig ur min mun.

  Inlagt av Leif Berg
  Inlagt av Leif Berg

 • Lite kul att min hypotes om minst ett faktafel i var tidningsartikel bekräftas även av intevjun med MTC. ”Faktarutan” är inte uppdaterad…

 • Lennart Svensson on 28 maj, 2010 at 9:21 e m said:

  Hej Vänner!

  Någon antydde att: att ändamålet var att baktala?
  Nej Ingalunda.
  ”Ändamål” och ”baktal”, är väl sådant som Jonas Gardell, ägnar sig åt, ibland tillsammans med sin ”man” kanske?

  Eftersom detta kanske inte är så populärt i ”logiska kretsar”
  (det är väl det som finns i datorer förresten?),
  så tar jag ändå mig friheten att göra som Daniel gjorde ang. ”syndanöd”, jag förmedlar en ”förnimmelse” jag haft i min ande ang. ”ikoner”, eftersom det var med i ”inslaget”.

  Jag verkar ibland i gåvan att ”skilja mellan andar” enl. ”1 Kor.12:10”, och jag har erfarenhet av den andemakt som ligger bakom det katolska ”ikonandet”. Jag har själv varit inne i det och jag fick en stark längtan efter att leva ett klosterliv, typ det ”Peter Halldorf” ägnar sig åt.
  Besökte ofta ”Klosterkyrkan” i centrala Ystad, för 6 år sedan. Denna andemakts livsluft är tystnaden, den steniga kargheten och ikon-bilderna. Läste nästan dagligen ”Wilfrid Stinnesens” böcker. Jag kände ändå att det var nåt som inte stämde, de påminde om en ”andaktsbok” jag läste som nyfrälst. ”Daglig Kraft” hette den.
  Det visade sig sen, vara en ”spiritistisk” bok.
  Jag är övertygad om att denna andemakt bakom ”katolicismen” är av ett slag av ”spiritism”. Det är ”andligt”, men har ABSOLUT INGET med den Helige Ande att göra. Det är en religös andemakt som verkligen är ”sinnrik”. Sinnrikt lik Kristendom.
  Därför vägrar jag låta mig kallas för ”syskon” till något katolskt. Jag är övertygad om att, efter de två inne-orden, ”homofob och ”islamofob” så kommer nästa ord att bli ”katolofob” och då speciellt inom denna Falska ”enhet” inom ”kristenheten” som vi nu ser växer fram.
  Intressant är att se, att ”Benny Hinn” gått från ”katolicism” till sin ”variant” av ”spiritism” och
  Ulf Ekman har gått åt motsatt håll och nu ska de sammanstråla i Uppsala till sommaren.
  Det verkar som att ”de onda andarna” har någon slags ”klassträff”, ”åter-reunion” i Sverige i år.
  Jag tror att Benny och Ulf kommer träffa Aborelius

  Mvh Lennart Svensson

 • Birgitta B on 28 maj, 2010 at 9:18 e m said:

  Anser Sten-Gunnar Hedin att vinet fysiskt blir Jesu blod, transsubstantiationsläran, vid nattvarden?
  Han studerade ju bibeln ivrigt och lät det stå kvar i Jesusmanifestet.
  Detta är sorgligt och allvarligt men det är väl frestande att släppa lite av sitt eget för att få dansa
  med de stora elefanterna-

 • @MyTwoCents: Nå overdriver du veldig, Daniel. Annethvert rom i dette huset var ikke ”prytt med ikoner eller krucifix”. Slå av litt for kjentfolk! På bildene som ble lagt ut kunne man se ett kors i et rom, og noen få ikoner. Man bør være sannferdig når man skriver om andre.

  Hvorfor denne paniske redsel for kors og bilder av Kristus?

  Og hva filmen angår må vi kanskje bare slå fast at du våger ikke å la en historiker prøve innholdet?

 • @Hulda:

  Huset de sålde innan de flyttade in i svärförädrarnas hus låg ute hos mäklare under några veckor. I bilderna från hemmet var varannat rum prytt med ikoner eller krucifix. Något som var otänkbart när jag gick på Livets Ords bibelskola 88-89

  Mvh
  D

 • Men, flyttade inte Ulf och Birgitta Ekman in i hennes föräldrars gamla villa? Är det det huset man talar om eller är det ett annat hus?

 • Anders Gunnarsson on 28 maj, 2010 at 5:45 e m said:

  Syndanöd kan man få. Att synden fått sån effekt på kristna att de är beredda till att baktala syskon på detta låga sätt är för mig förbluffande. Hoppas nivån höjs, eller det är jag övertygad att den gör…

 • Jeg utfordrer deg fortsatt til å la en historiker gå igjennom filmen til de norske adventistene. Våger du? Det kunne har brakt noe mer seriøsitet inn i debatten. Men det er klart det er jo ikke like spennende. Det kunne jo føre til at en del av påstandene i filmen ikke tåler en slik kritisk gjennomgang.

  Det underlige er at adventister er kjent som ivrige støttespillere av erstatningsteologien, men det er kanskje ikke så farlig, all den stund de er kritiske til Romerkirken og den nye økumenikken. I den sammenhengen kan de sikkert brukes.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?