Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Det ekonomiska kriget rasar – spänn fast säkerhetsbältet.

UPDATERING:

Nu har till slut main stream media vaknat inför valutakriget!

Finansminister: Det pågår ett valutakrig i världen

Experter varnar för handelskrig

Orginal posten skriven: 2010-09-26

Hemkommen från ett mycket trevlig firande av en av min himmelska faders fester, nämligen lövhyddohögtiden, så börjar jag fundera på vilka härliga vänner som jag har. Det är bra att ha pålitliga vänner om det skulle hända något.

Just nu är vi, ur ett ekonomiskt hänseende, inne i en mycket händelserik fas och det är i min mening bara en tidsfråga innan vi kommer att behöva varandra mer än någonsin.

Detta beror på att vi står inför en oundviklig förvandling av ekonomin som saknar motstycke i historien. Det vi står inför är så illa att de allra flesta inte vill se hur illa det är eller vart det leder. Det är enklare och skönare för den mentala hälsan att tänka: ”Det ordnar sig alltid” och sedan slappna av och tänka på något annat.

Tyvärr är det inte den bästa strategin att vänta tills vi ställs inför ett fullbordat faktum. Den dagen när vanliga Svensson som får sina nyheter i bästa fall från SVT eller TV4 och i sämsta fall från gratistidningar som Metro eller City förstår att klockan är slagen, så kommer det att finnas obefintligt handlingsutrymme kvar. I det läget är det bättre om man redan nu förstår vart vi är på väg.

Dagen då det blir tydligt för alla närmar sig med stormsteg även om jag inte kan säga exakt när den inträffar så kommer den närmare för varje vecka som går.

I veckan som passerat så har ett valutakrig visat sitt fula tryne. Det handlar om att dollarn har försvagats kraftig i veckan, med fall runt 10 öre per dag, mot normala rörelser enstaka ören. Varför faller dollarn? Det beror på de kvantitativa lättnader som annonserades i veckan av FED (Federal reserv) som är den amerikanska motsvarigheten till vår centralbank. Vadå för lättnader undrar du kanske?

Kvantitativa lättnader innebär att en centralbank köper tillgångar såsom skuldbärande värdepapper i utbyte mot pengar och därmed tillför man pengar till det finansiella systemet. Det innebär således att det sker en utspädning av värdet av varje dollar, där med faller dollarn också i värde.

Dessutom har omvärlden allt mer sluta med att låna pengar till USA vilket resulterar i att det enda sättet att finansiera USA enorma budgetunderskott är att FED trycker nya pengar och lånar ut till staten.

Att öka penningmängden på detta sätt är som att stjäla av alla som redan äger dollar, vilket leder till att de som redan har lånat ut pengar till USA inte blir så glada. De som lånar ut vill därför kliva ur sin låneposition genom at sälja skulden vidare. Detta ökar utbudet och gör det ännu svårare för USA att finansiera sitt ohållbara system. Det blir alltså till en ond cirkel som blir värre och värre tills vi når en punkt då förtroendet till att USA reder upp det hela totalt upphör och kollapsen blir ett faktum.

En annan sidoeffekt av att dollarn faller är att den skapar panik hos flera nationer som lever på export till USA. Genom att dollarn blir svagare mot deras valutor så är de rädda att förlora exportintäkter och flera nationer har i denna vecka nu ingripit för att trycka ner sina egna valutor, genom att trycka pengar och sälja dess i stora mängder. Det blir till en tävling i att ha den svagaste valutan och det är därför som det ser ut som att kronan stiger som en raket. Valutakriget startade i denna vecka och hur det slutar är det ingen som vet än.

Denna tävling mot botten kan leda till en total kollaps väldigt snabbt eller så stabiliserar det sig i veckan som kommer och så får vi en liten mer tid till att förbereda oss. När väl kollapsen kommer så kommer befintliga valutor sannolikt ersätts med någon typ av världsvaluta. Och då har vi ytterligare än bit på plats för att förstå hur nära vi är Jesu återkomst.

Jag vill inte skrämmas men tyvärr är läget som det är och jag tycker att det är bättre att i tid förstå vart vi är på väg så att vi kan förbereda oss. För att visa att detta inte är något som jag bara hittar på så har jag lagt ut följande film.

Ha en bra dag!

/Alias

Mer intressant läsing:
http://www.dn.se/ekonomi/hogre-rantor-for-hushall-1.1177409

http://www.dn.se/ekonomi/ny-forestallning-i-hq-dramat-1.1177382

http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/vice-riksbankschefen-styrrantan-for-hog_5407595.svd

http://www.e24.se/makro/sverige/han-vill-ha-en-klart-lagre-styrranta_2325779.e24

http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=227638

=>
20

Ämne: Ändens tid

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?