Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Rättsskandal? (UPPDATERAT 2010-12-10)

Uppdatering längts ner.

Nu kommer nyheten att Julian Assagne är gripen i Storbritannien. Först kan man läsa lite bakgrund här i Metro från augusti i år. Där skrivs bl a

Själva polisanmälan registreras i polisens system klockan 16.11. Åklagarbeslutet fattas strax därpå, klockan 17.00, men då ska man ha klart för sig att förhöret med kvinnan påbörjas klockan 16.21 och avslutas först klockan 18.40 – alltså en timme och fyrtio minuter efter åklagarens beslut. De uppgifter som ligger till grund för att anhålla Assange på lagens starkaste misstankegrad måste således vara både summariska och ofullständiga.

Mindre än ett dygn senare beslutar dock en chefsåklagare inte bara att häva anhållandet utan också att helt avskriva misstankarna om våldtäkt. Senare konstaterar hon att den anmälda gärningen över huvud taget inte är något brott. Kvar finns bara misstanken om ett ”vanligt” ofredande mot den andra kvinnan.

De frågor som världen med fog kan ställa sig är: Vad krävs egentligen för att man ska bli anhållen och efterlyst för våldtäkt i Sverige? Och hur kan rättsstatens företrädare göra så diametralt olika bedömningar när det gäller både bevisvärdering och brottsrubricering för ett så grovt brott som våldtäkt? På kvällen är man ”rörande överens”. Dagen därpå faller hela korthuset ihop. Det finns onekligen ett och annat att utreda och förklara.

Sedan släpper WikiLeaks lite mer intressanta dokument och Julian Assagne blir ännu mer hatad av vissa. Läs t ex i Der Spiegel

While Washington’s reactions to the leaks of military documents from the Afghanistan and Iraq wars were relatively calm, the tone has now changed. Last week, Attorney General Eric Holder officially confirmed that the US Justice Department could invoke the Espionage Act of 1917 to take legal action against the WikiLeaks staff. Under the law, the disclosure of secret military information is a crime. According to Holder, an amendment of the law is also an option for the future. ”To the extent there are gaps in our laws, we will move to close those gaps,” Holder said. At the end of last week, American government agencies instructed their employees not to visit the WikiLeaks website, while institutions like the US Library of Congress blocked access to the site.

Lägg märke till censuren som nu förekommer på bl a amerikanska kongressens bibliotek där man helt öppet blockerar fullt legala internetsiter. Håller USA på att bli en fascistisk polisstat?

Men det riktigt tragiska är Sveriges del i det hela. Varför har Sverige, i närtid till de nysläppta WikiLeaks-dokumenten, pånytt efterlyst Julian Assagne? Varför har Interpol på svensk order rödflaggat honom för ett så ringa brott som han anklagas för?

Jag vågar av olika anledningar inte spekulera mer öppet än såhär på en offentlig blogg. Men jag känner en stor olust inför det hela.

/Marcus

UPPDATERING 2010-12-10!

I en insändare i Dagen skriver Pekka Mellergård utmärkt om WikiLeaks, Assagne och om tendenserna att Väst ”blir som Kina” vad gäller censur.

Jag skriver detta samma dag som Julian Assange, baserat på denna svenska efterlysning, arresteras i England. Samtidigt publicerar den engelska tidningen Daily Mail ett reportage som så vitt jag vet ingen svensk tidning lyckats få till: en grundlig redogörelse för kända fakta om dagarna i augusti då brotten ska ha begåtts i Stockholm och Enköping. Uppgifterna är inte smickrande för vare sig Julian Assange eller de båda målsägarna. Men problematiken tycks snarast likna den som finns runt många rockstjärnors groupiekultur, ett ömsesidigt ovärdigt men vanligt fenomen som fram till nu inte renderat någon Interpolefterlysning. Omedvetet eller medvetet spelar svenska myndigheter en olycklig och ytterst tveksam roll i det större Wikileaksdramat.

Det finns nog inte många som på allvar tror att åklagaren Marianne Ny, advokat Claes Borgström eller de två före detta Assange-beundrarinnorna skulle vara köpta av CIA. Men när uppgifter nu börjar droppa in om att USA vill ha Assange utlämnad från Sverige kommer frågan om svenska myndigheters integritet, klokskap och mod att ställas på sin spets. Och vi andra – vi borde bry oss. För Wikileaks-historien handlar om vilken sorts samhälle vi i framtiden vill leva i.

=>
20

Ämne: Politik, Ekonomi & Samhälle

Nyckelord: ,

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?