Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

USA och NATO stöder Al Qaidas kamp…va’!?

Lite till om läget i bl a Libyen, det händer så mycket just nu.

Misstanken fanns där men nu finns det mer belägg. Stridande Al Qaida-medlemmar som tidigare stred emot USA och NATO i Afghanistan och Irak är nu i Libyen för att strida emot Khadaffis förtryck där. Skillnaden nu är att USA och NATO militär stöder Al Qaida. Man tror att man (mar)drömmer! Vilken sjuk värld vi lever i! Satan är en listig rackare…

Libyan rebel commander admits his fighters have al-Qaeda links

Abdel-Hakim al-Hasidi, the Libyan rebel leader, has said jihadists who fought against allied troops in Iraq are on the front lines of the battle against Muammar Gaddafi’s regime.

Mr al-Hasidi admitted he had earlier fought against ’the foreign invasion’ in Afghanistan
In an interview with the Italian newspaper Il Sole 24 Ore, Mr al-Hasidi admitted that he had recruited ”around 25” men from the Derna area in eastern Libya to fight against coalition troops in Iraq. Some of them, he said, are ”today are on the front lines in Adjabiya”.

Mr al-Hasidi insisted his fighters ”are patriots and good Muslims, not terrorists,” but added that the ”members of al-Qaeda are also good Muslims and are fighting against the invader”.
His revelations came even as Idriss Deby Itno, Chad’s president, said al-Qaeda had managed to pillage military arsenals in the Libyan rebel zone and acquired arms, ”including surface-to-air missiles, which were then smuggled into their sanctuaries”.

Mr al-Hasidi admitted he had earlier fought against ”the foreign invasion” in Afghanistan, before being ”captured in 2002 in Peshwar, in Pakistan”. He was later handed over to the US, and then held in Libya before being released in 2008.

Förresten så hände detta i Afghanistan i veckan som gick:

Nato dödade civila i Afghanistan

Civila dödades och sårades när den USA-ledda Isafstyrkan bombade två fordon i provinsen Helmand i Afghanistan, uppgav Isaf på lördagen.

I fordonen fanns civila, inte talibansoldater. Hur många som dödats uppgav Isaf inte.

USA och EU ut, Al Qaida och Kina in

Tja det hela verkar sluta med (som många befarat) att Al Qaida och liknande stärker sina positioner i Nordafrika och Mellanöstern. Och att Kina är där och lägger beslag på oljekälla efter oljekälla och sakta men säkert utmanövrerar USA och delar av EU.

Jag försvarar inte Al Qaida men jag förstår att fattiga människor som förtrycks under flera decennier av diktatorer (med god hjälp från Väst dessutom) till slut söker sig till extremare grupper som med vapen i hand vill göra något åt sin situation. Dock får vi som kristna aldrig glömma ”saliga är de som håller fred, de ska kallas Guds söner”.

Elfenbenskusten

Och nu blir krisen allt värre i Elfenbenskusten. Varför ojar inte Carl Bildt om det? Jo någon mening om ”oro för inbördeskrig i Elfenbenskusten” på hans blogg, men inga utrikespolitiska initiativ.

”Elfenbenskusten riskerar bli nytt Rwanda”
Elfenbenskusten står på randen till inbördeskrig. Hundratusentals civila flyr striderna mellan sittande president Gbagbos legosoldater och utmanaren Ouattaras rebellstyrkor. I skuggan av händelserna i Nordafrika och Japan pågår en humanitär katastrof som riskerar att utvecklas till ett nytt Rwanda, menar Per Byman, enhetschef för Sidas humanitära arbete.

/Marcus

=>
20

Ämne: Politik, Ekonomi & Samhälle

Nyckelord: , , ,

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?