Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Lewi Pethrus: ”Katolikerna är mästare i att arbeta bakom kulisserna”

Sten-Gunnar Hedin gör ett krampaktigt och långdraget försök till att förklara Pingst pilgrimsfärd till Rom i dagens Dagen.  Men den som skadas mest av Hedins vurm för Romerska Katolska Kyrkan är Pelle Hörnmark.  Hedin är inte den som tvingas svara på frågorna som kommer följa besöket i Rom ute i pingstförsamlingarna runt om i landet – det blir Hörnmark.

Det är nog ganska många som sörjer över att Hörnmark nu visar att han ämnar rulla vidare i Hedins hjulspår.  Personligen tror (hoppas) jag att det ligger en aningslöshet bakom Pelle Hörmarks agerande.

Lewi Pethrus var, åtminstone i sina unga år, vaken över skenet från Rom.  Men pingströrelsen har ju redan kört över sin grundare i frågan om samfundsbyggandet.  Så varför inte göra samma sak i andra frågor?  Snart kan väl Trosrörelsen och Pingströrelsen slå ihop sina samfund med tanke på att båda rörelsers ledarskap verkar lika lättlurade?  Då löser vi samtidigt problemet med Världen idag som kan slås ihop med Dagen.

Pingstväckelsens grundare och mångårige ledare Lewi Pethrus skrev i Evangelii Härold 1925:

Katolikerna är mästare i att arbeta bakom kulisserna och det är icke tu tal om att icke ett sådant arbete pågår också i Sverige. Den dag vi stryka flagg inför dessa påtryckningar har pingstväckelsen fått sin dödsdom!

Valet står idag mellan Jesu kors och andliga övningar Håller den svenska kristenheten på att tappa kontakten med reformationen? Den frågan ställde Krister Homström, chefredaktör på tidningen Trons Värld strax innan han dog.  (Klicka på länken ”Jesu kors och andliga övningar)

Läs även teologen Nils-Olov Nilssons varningsklocka som infördes i tidningen Dagens opinion/insändarsida för ett par veckor sedan och säker är en av anledningarna till att Hedin ger sitt försvarstal.

Med sorg över min barndomskyrkas vilsna ledarskap

/Daniel

Mat 24:4 Då svarade Jesus och sade till dem: ”Sen till, att ingen förvillar eder.

Relaterat:

http://tony48.blogspot.com/

En sammanställning av Katolska kyrkans villoläror

=>
20

Ämne: Villoläror

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?