Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

G12 ”visionen” tog död på min f.d. hemförsamling

The goverment of 12

Del 2 (Del 1 hittar du här)

Visste du att många av oss gått igenom vårt kristna liv och burit på funderingar och intryck av våra församlingar och kristna vänner vi trott vara ensamma om.  Ibland kan det vara befriande att höra någon annan inom Kristi Kropp uttrycka något man själv burit inom sig. När jag för tre år sedan skrev bloggposten om G12 ringde en broder från Södermalmskyrkan och pratade i 4 timmar!  Han hade fått för sig att han var ensam om att tycka på ett visst sätt om G12 rörelsen tills jag lade ut min bloggpost.  Denna stackars broder hade blivit stämplad som rebellisk och upprorisk för att han inte helhjärtat köpte konceptet från Columbia.  För denna sargade man var det en befrielse att höra andra uttrycka samma iaktagelser som han.  Nu dyker det plötsligt upp nya kommentarer på en tre år gammal bloggpost om g12 fenomenet i Södermalmskyrkan (mig veterligen enda församlingen i Sverige som tragglar vidare med g12).  Så skriver denna broder:

Hej, måste få skriva av mig. Jag läste detta inlägg redan när det skrevs för snart tre år sedan och har tittat in lite titt som tätt under åren för att se vilka nya kommentarer som tillkommit. I vanliga fall följer jag inte Aletheia eller någon annan blogg heller för den delen. Anledningen till att jag följt denna tråd är främst dess ämne.

Jag är sedan 20-25 år tillbaka med i Södermalmskyrkan. Med andra ord var jag med när Bror Spetz tog initiativet till att ta in G12 i församlingen 2003-2004. Med andra ord har jag följt G12 och arbetet på nära håll. Man skulle nog kunna säga att jag följt arbetet mycket nära.

G12 på Söder liknar mer och mer the Sheparding Movement (särskilt the Boston Movement i början av 80-talet) i undervisning, ledarskapssyn och församlingsuppbyggnad. Jag kan inte uttala mig om hur det ser ut i Colombia, USA eller någon annan del av världen, men influenserna därifrån (särskilt från de förra länderna-med det menar jag influenser från ledare för G12 i dessa länder) känns inte helt sunda. Många på Söder vågar tyvärr inte pröva det som sägs mot Bibeln eller att ens att tänka själva. Flera skäl finns nog till detta men ett är nog rädsla för att uppfattas som kritisk.

Den senaste tiden har det dock varit tyst från kristen media och bloggosfär kring G12 i allmänhet och G12 i Sverige i synnerhet (från svenskt håll vill säga). Det skulle vara intressant att veta hur kristna ser på G12 idag, 2011 (särskilt hur någon som är insatt i G12 pga tidigare engagemang, med kanske teologisk kunskap, ser på G12). Det skulle även kännas skönt att veta om det finns fler på Söder som har samma funderingar som en själv. Det är ganska lätt att misströsta, framförallt på sin egen relation med Gud, när man brottas med funderingar som (till synes) ingen annan verkar ha.

Trådskaparen nämner i ett svar från maj 2011 (ovan) att alla församlingar utom Söder släppt G12. Vad tror du själv är anledningen till att dessa församlingar släppt G12? Har du hört skälen till detta från församlingens ledare? Jag kan inte uttala mig kring dessa församlingar men kan däremot säga att några församlingar tillkommit de senaste åren. Informationen som ges på Söder är att väldigt många församlingar i Sverige hör av sig till pastorerna på Söder för att man ”hör om allt som händer” och att dessa församlingar brottas med dalande engagemang och inte har en ”tydlig vision”, något som däremot Söder har. Såg exv att Söders pastorspar ska predika på Smålandskonferensen i sommar. Ett annat ex är att man nyligen höll en encounter i Köpenhamns största församling.

Har en ärlig längtan efter sanningen och efter svar på funderingar men utan att gå in på ”en massa” (det finns mycket att säga) så ställer vi oss frågan idag hur länge till vi kan vara kvar.

For the Cause,
Björn

Svar (MyTwoCents/Daniel):

Jag har legat lågt delvis p.g.a. att bara Södermalmskyrkan tycks vara kvar i G12 (känns inte som om G12 berör kristenheten längre) men även p.g.a. pastorsbytet i Södermalmskyrkan.  Jag vet inte hur drivande Bror Spetz var v.g. G12 och ville ge Lennart och Carolina Torebring en möjlighet att ”sätta tonen” efter pastor Spetz bortgång.  Jag har nog haft en liten förhoppning att det nya pastorparet skulle komma till insikt att G12 inte fungerar i Sverige och tona ner ”visionen” som alla andra.

Nu kommer dock signaler som visar att de kanske tvärt om lagt i en ny växel och gasen i botten samtidigt som de plockar bort backspegeln . . .   Att köra bil utan bakspegel är ett måste i sammanhang där man kör över gamla medlemmar till höger och vänster.

G12 ”visionen” tog död på min f.d. hemförsamling

För ganska exakt tre år sedan skrev jag följande personliga vittnesbörd om min egen gamla hemförsamling i Yuma, Arizona:

I början på januari mötte jag dock en trött pastor. Trötta vänner och en trött församling. De berättade att de fått göra ett avbrott i G12:andet för att hitta sig själva. En familj jag känt sedan början av 80 talet (och varit med i samma församling ännu längre) berättade hur G12 kramat all glädje ur församlingslivet och hur alla som inte uppnått sina 12 fått en andra klassens församlingsmedlemsstatus. Spontant låter det som ett andlig MLM bolag (Multi level marketing). Efter en månads avbrott drog de igång G12 igen med fullt ös.

Nu har familjen jag nämde mailat och berättat att de inte orkar längre. Efter över 40 år (!) i samma församling (frun i huset) lämnar de nu den församling de älskar.

Vad hände sedan?

Mindre än ett år efter denna bloggpost fanns inte församlingen kvar!  Våra vänner som lämnade församlingen följdes av hundratals fler får som flydde för sina liv.  Familj efter familj insåg att de inte hade någon uppgift kvar i församlingen om de inte till fullo underordnade sig visionen.  Till sist begärde andre pastorn med familj utträde ur församlingen.  Denna familj var inte bara bidträdande pastorer utan pastorsfrun är syster till huvudpastorn och precis som våra vänner uppvuxen i församlingen (medlem i över 40 år!).

Till sist försvann alla bärande familjer, både ekonomiskt och andligt.  Kvar blev ett hundratal förvirrade ungdommar med liten eller ingen inkomst och därmed ingen möjlighet att betala resterande ledarskaps löner och andra omkostnader.

Det borde lett till ett uppvaknande

Man kan tycka att det inträffade borde ha lett till ett uppvaknande, men istället jagade f.d. huvudpastorn vidare.  Församlingens byggnader överläts på en annan G12 församling i staden i utbyte mot att han och frun blev lovade heltidslöner av nya församlingen.  Visionen som skulle fördubbla medlemsantalet hade nu istället tagit död på denna församling sårat hundratals människor och i vissa fall varit en bidragande orsak till att många f.d. medlemmar i sin bitterhet över hur de blivit behandlade tappat tron på både Gud och människor.  Samma vision (eller missbruk av densamma?) blev alltså slutet på en församling som grundades 12-15 år efter Azuza Street väckelsen.

Södermalmskyrkans framtid?

En nära vän sitter inne med en hel del information om Södermalmskyrkan som eventuellt kommer att publiceras i höst.  Fram till dess är du välkommen att liksom Björn, skriva av dig i kommentarsfältet, dela med dig av dina erfarenheter e.t.c.  Förhoppningsvis läser en och annan i församlingens ledningsgrupp det som skrivs och ett haveri av den typ som min gamla hemförsamling drabbades av kan undvikas i Sverige.

mvh

Daniel (MyTwoCents)

 Dagen 2009:  Allt fler församlingar lämnar G12-modellen

Wikipedia om G12:  http://en.wikipedia.org/wiki/G12_Vision

G12’s ledarskaps egen beskriving om visionen:  http://www.g12media.tv/en/g12/35-vad-aer-g12

Södermalmskyrkans hemsida:  http://www.sodermalmskyrkan.se

 

 

=>
20

Ämne: Ledarskap, TRADITION & TEOLOGI

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?