Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Stort symbolvärde när Pingstledningen drar till Rom

Jaktlund avslutar sin bloggpost idag med:

Själv har jag mest funderat på det här utifrån ett praktiskt snarare än teoretiskt plan. ”Pingst är på väg till Rom”, säger en del och hänvisar till dialogen med Katolska kyrkan och resan till Vatikanen som bevis. Jag har tittat mig omkring i den församling jag finns med i och andra (och de är många) som jag besökt under de senaste år när dessa samtal pågått och letat efter tendenser till att det blir mer ”katolskt” i någon bemärkelse.

Vad jag hittat? Ingenting.

Kan ni hjälpa mig upptäcka något?

Med sin bloggpost så späder han bara på den aningslöshet som tycks florera inom Pingströrelsen idag.  Guds Ord varnar oss för att placera främmande eld på Herrens altare.  Främmande eld är precis vad Romersk katolicism är.  Vore det inte det, har de hundratusentals människor som gett sina liv för Sola Scriptura på ett eller annat sätt under Katolska kyrkans 1700 år varit förgäves.  (Jo, jag känner till att denna benämning kom till på 1500 talet)  Betyder detta att vi inte har syskon inom RKK? Givetvis inte.  Betyder detta att vi inte kan finna varandra över samfundsgränserna? Givetvis inte.  Men jag tillhör dem som inte tror på organiserad ekumenik. 

Samarbetet mellan kristna är både viktigt och nödvändigt för att vinna världen för Kristus. Därför söker jag gemenskap mellan bröder och systrar i olika församlingar, men ställer mig utanför organiserad ekumenik där man samlas kring en minsta gemensamma nämnare.  Kärleken till syskonen baseras på kärleken till Sanningen och troheten mot Kristus och hans ord.

Framtiden kommer visa om vår oro kring utvecklingen i flera f.d. protestantiska rörelser i Sverige var befogad.  Personligen tror jag att det är en rörelse på tillbakagång som nu tar till mänskliga metoder att försöka ”påkristna” Sverige och Europa.  Nej, jag tror inte som vissa att en återgång till 40 eller 50 talets pingströrelse är vägen framåt.  Å andra sidan är inte de oheliga allianser som nu tar form någon lösning på våra krympande medlemsregister.  

Sten-Gunnar Hedin och Olof Djurfelt leder Pelle Hörnmark fel.   Jag tillhör dem som hoppades in i det längsta att Hörnmark skulle våga gå sin egen väg i den svåra och ansvarstyngda uppgift som ligger framför honom att leda en stagnerad rörelse.  En rörelse som jag tidigare påpekat tyvärr både tappat pingsten och förlorat rörelsen. 

 

Hedin framför ”heliga” Birgittas reliker. 

Jaktlund och många med honom inom Pingströrelsen vill tona ner pilgrimsfärden till Rom.  Om de inte ser symbolvärdet i denna typ av resor, vill de inte se det

 

Till församlingen i Laodikeia

Och skriv till ängeln för församlingen i Laodikeia:

Så säger han som är Amen, det trovärdiga och sanna vittnet, början till Guds skapelse. 15Jag känner dina gärningar, du är varken kall eller varm. Om du ändå vore kall eller varm! 16Men nu är du ljum och varken varm eller kall, och därför skall jag spy ut dig ur min mun. 17Du säger: jag är rik, jag har vunnit rikedom och saknar ingenting. Och du förstår inte att just du är eländig och ömkansvärd och fattig och blind och naken. 18Jag råder dig att hos mig köpa guld som har renats i eld så att du blir rik, och vita kläder så att du kan klä dig och dölja din skamliga nakenhet, och salva att smörja dina ögon med så att du kan se. 19Jag tillrättavisar och tuktar alla dem jag älskar. Visa iver och vänd om! 20Se, jag står vid dörren och bultar. Om någon hör min röst och öppnar dörren skall jag gå in till honom och äta med honom och han med mig. 21Den som segrar skall jag låta sitta hos mig på min tron, liksom jag har segrat och sitter hos min fader på hans tron. 22Du som har öron, hör vad Anden säger till församlingarna!”

Over and out

MyTwoCents / Daniel

Relaterat:

http://aletheia.se/2011/04/26/en-sammanstallning-av-katolska-kyrkans-villolaror/

http://aletheia.se/2011/05/19/varsagod-hornmark-listan-pa-missforstand-och-svarigheter-som-har-funnits/

Pingst och Katolska kyrkan i Dagen:

Boktips:  Evangelium enligt Rom (GOSPEL MEDIA ÖREBRO)

Här är vad tre personer säger om boken:

”Evangelium enligt Rom” presenterar katolicismen rättvist och korrekt. Författaren lutar sig mot aktuella katolska dokument inklusive den nya Katolska Kyrkans Katekes. Det är befriande att se hur författaren vare sig förvränger eller ironiserar utan lägger fram fakta. Den här boken kommer att bli till stor hjälp för såväl katoliker som icke-katoliker, som är intresserade av att jämföra katolicismen med biblisk kristendom.

– Mary Kraus, f.d. franciskanunna

 

I den här boken presenteras Katolska kyrkans läror noggrant och överskådligt och utan avvikelser från det som jag fick lära mig, och själv lärde ut, under 20 år som katolsk prästkandidat och präst. Det som gör boken så värdefull är jämförelsen mellan de katolska dogmerna och Guds Ord. Jag rekommenderar den åt alla som vill förstå katolicismen.

– Joseph Trembplay, f.d. präst i Den Obefläckade Marias Oblater

 

”Evangelium enligt Rom” bjuder på såväl en överblick som en skarp analys av katolicismen. Jag var nunna i nio år och är därför särskilt tacksam för bokens befriande budskap. Må Gud använda den sig själv till ära!

– Rocio Pestaña Segovia, f.d. franciskanernunna

Boktips nr 2(GOSPEL MEDIA ÖREBRO)

En rykande aktuell bok om den senaste trenden i Kyrk-Sverige: det stora intresset bland svenskkyrkliga och frikyrkliga ”väckelsekristna” för katolsk och ortodox teologi, liturgi, katolska vallfarter, Jungfrun Maria och påven.

=>
20

Ämne: Ändens tid, Nya Ekumeniken, Villoläror

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?