Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Därför är vårt ekonomiska system dömt

En hård rubrik som dess värre är sann och den har inget att göra med den numera berömda ned graderingen av USA. Här är en film som förklarar historiken bakom dagens valutasystem och visar där med att detta dömt att kollapsa efter som det är ett enda stort pyramid spel.

Filmen är väl värd tiden att se och är mycket pedagogisk.

Sedan några kommentarer till de aktuella händelserna.

Sent i fredagsnatt Svensk tid så nedgraderade kreditvärderingsinstitutet Standard & Poors (S&P) USAs kreditvärdighet från det högsta betyget AAA till det näst högsta betyget AA+ med negativa framtidsutsikter.

Denna händelse kan tyckas som en icke händelse men har starkt symbolvärde. Det kinesiska kreditvärderingsinstitutet Dagon har sänkt USA långt mer och mycket tidigare. Högsta chefen på Dagon , GUan Jianzhong gick ut i juni och sa att USA i praktiken redan är bankrutt.

S&P är först ut av de tre stora i väst (S&P, Moodys och Fitch) och som sådan får de ta mycket stryk av i viss mån media och framför allt politiker

Politikerna är ju upp över öronen insyltade och kan knappast sägas göra en objektiv bedömning av läget. Det ironiska är att S&P får stryk för tidigare felbedömningar av de amerikanska subprime-lånen som likt USA och fick högsta betyg trots att det var skräp.

Kritiken mot betygen på subprime-lånen var i sig berättigad och var i sig en del i en stor svindel av de stora bankerna. Goldman Sachs såg till kreditvärderingsinstituten gav subprime högsta betyg, sålde pappren vidare och satsade sedan i derivatmarknaden på att de skulle spricka. Det kan man kalla bedrägeri.
Alla tre instituten värderade dessa subprime papper till högsta betyg så detta var inte unikt för S&P. Dehar alltså en historia av att värdera risken för låg inte för hög, och därför ge ett för högt betyg och inte för lågt som S&P nu kritiseras för.

Även Grekland gick från högsta till näst lägsta betyg (det lägsta är konkurs som inte hänt ännu) över en mycket korttid medan risken i Grekland har ökat långsamt men säkert under mer än 10 år. Så det var också ett exempel på denna tendens för de tre att ha för höga betyg.

Med andra ord är en mer korrekt kritik mot S&P är snarare varför de sänker först nu, när USAs problem har varit uppenbara och många mycket medvetna om länge. Detta är något som till och med Aletheia har uppmärksammat på olika sätt under lång tid.

För övrigt är problemen i Europa också långt i från över, enligt tidningen Daily Mail är två stora Europeiska banker på väg att implodera, en Italiensk (Italien har redan tillräckligt stora problem att klara statsskulden) och en Fransk (Frankrike ryktas vara nästa offer för nedgradering). Tro inte all hurtiga optimister som försöker få detta att låta mindre än var det är.

/Alias

D1, D2, svd, dn1, dn2, dn3

=>
20

Ämne: Politik, Ekonomi & Samhälle

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?