Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

När föddes Jesus egentligen, om inte på julafton?

Majoriteten av kristenhetens teologer och historiker är eniga om att det saknas stöd både i Guds Ord och rent historiskt för att Jesus verkligen föddes under julen.  På Wikipedia läser vi följande:

Julen firas av kristna den 25 december till minne av Jesu födelse, men det finns inget som stöder att detta var hans egentliga födelsedag.”

Även ”The Catholic Encyclopedia” medger att det var en hednisk fest som låg till grund att fira Jesu födelse just den 25 december:

* ”Den välkända solens högtid Natalis Invicti [födelsen av den obesegrade Solen] som firas den 25 december, har ett stort inflytande för vårt val av december [som Jesu fördelsedag]”

Vill med denna post inte förbjuda någon att glädjas över Jesu födelse och världshistoriens största händelse.  Guds Ord förbjuder oss inte att hedra Jesu födelse, även om det ej heller befaller oss att göra det.  Själv är jag född den 8/4 och skulle kanske lyfta något på ögonbrynen om släkten knackade på dörren med presenter och tårta några månader senare (eller tidigare…).

Så när föddes då Jesus EGENTLIGEN?     

Följ med Aletheia-skribenten ”Alias” på en spännande föreläsning som egentligen handlar om en av HERRENS högtider – lövhyddohögtiden [sukkot] och Tomas tankar kring den för många okända kopplingen till Jesu födelsedag. Inspelat under årets lövhyddohögtid då några familjer samlades för att studera lövhyddohögtidens profetiska dimension. Ha överseende med lite skrattsalvor, barnskrik och den kontinuerliga dialogen mellan föreläsare och mötesdeltagare 😉

/MyTwoCents

 

* Engelsk originaltext;  ”The well-known solar feast of Natalis Invicti [the Nativity of the Unconquered Sun] celebrated on 25 December, has a strong claim on the responsibility for our December date” (See: ”The Catholic Encyclopedia”, New York, Robert Appleton Co., 1911, p.725. This quotation was taken from R. Woodrow, op. cit. p.143)

Lästips a,b,c,d

=>
20

Ämne: El Shaddai Webb-TV, Kristendomens historia, Villoläror

Nyckelord: , , , , , , , ,

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?