Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Predikan: Är det en skam för en kvinna att tala i församlingen?

I slutet av förra året ställde jag frågan ”Är det en skam för en kvinna att tala i församlingen?”.   Jag önskade samla ihop argumenten för att kvinnan INTE skall tala [predika] i församlingen.  Jag har i ärlighetens namn undvikit frågan under alla år av församlingsarbete av rädsla för vart en djupdykning i ämnet skulle leda.  Bättre att leva i okunskap kan ha florerat i sinnet, än att studera Paulus ord och bli övertygad om en icke politiskt (eller religiöst?) korrekt ståndpunkt.

När nu frågan kom upp i slutet av förra året kunde jag inte ducka från ämnet längre utan bestämde mig för att ärligt studera några av Paulus mest omdiskuterade verser i NT.   Nedan predikan är ett första avsnitt i ämnet där mycket finns kvar att gräva i.  Lägger nu ut mina initiala summeringar i ämnet med en påminnelse om att min kunskap är ett styckverk och jag undervisar efter det ljus Gud gett mig.

Viktigaste frågan i denna predikan kan mycket väl vara huruvida Aposteln Junia(s) var en man eller kvinna.   Kommer ryktet om Junia, den kvinnliga Aposteln, från feministiska liberalteologer eller är hon förankrad i kyrkohistoria och / eller sekulär historia etc?  Svaret finner du i nedan klipp.  Jag var inte alls övertygad åt något håll innan mina studier i ämnet.   Nu är jag det.

Varsågod vänner – MyTwoCents trevar sig fram på minerad mark:

Predikan av Daniel F orslund, El Shaddai, Västerås.  2012-02-18

 

Ha en välsignad helg!

/Daniel

P.s. Låt oss på ett speciellt sätt ta med Pastor Jean Kabuidibuidi som utvisades i går kväll från Sverige till Demokratiska republiken Kongo.  Efter en rad regimkritiska predikningar kan hans liv vara i fara.  D.s.

Uppdatering 2012-02-27:  http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=299441

=>
20

Ämne: OPINION & DEBATT, TRADITION & TEOLOGI

Nyckelord: , , , , , , , ,

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?