Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Prepare now, the euro is finished!

av MyTwoCents / Daniel F.

There are two ways to conquer and enslave a nation. One is by the sword. The other is by debt. – John Adams

Förbered er nu, Euron har gjort sitt (fritt översatt).    Rubriken mötte mig i en engelsk tidning (Sun, fredagen den 20/7) någon glömt kvar på stranden.  Skribenten heter Simon Wolfson och tillhör en av få ekonomiska experter som förutspådde finanskrisen 2008/2009.  Simon driver börsnoterade klädkedjan NEXT som är en av de största aktörerna på marknaden, åtminstone i England.    Han är så engagerad i frågan att han arrangerat en tävling med ett pris på 2,6 miljoner kronor för den som kommer på bästa lösningen att upplösa Euron.

Simon har givetvis belägg för sitt uttalande.  Euron kan halta i några månader till, kanske några år, men förr eller senare faller den som valuta.    

”Den (Euron) har en enkel men katastrofal brist som stavas Italien, Spanien, Irland, Portugal och Grekland.  Dessa länder har blivit alldeles för dyra [för resten av Europa].  Semester i Spanien var en gång i tiden billigt men inflationen har gjort hotell, restauranger och övrig handel dyra.   Det innebär färre företag och arbetstillfällen.  Multiplicera sedan denna problematik med resten av problemen i hela ekonomin blir resultatet misär.  Var fjärde person i Spanien är nu arbetslös.

Situationen i Grekland är inte mycket bättre med ca 20% arbetslöshet.  Portugal och Irland är snart uppe i samma arbetslöshet.”

 Egentligen finns bara en utväg – devalvering.  Nationer med egen valuta kan delvis lösa problemen på detta sätt.  När det står klart för ”problemländerna” blir ett utträde ur Eurosamarbetet oundvikligt.  Kanske har något land redan dragit den slutsatsen, men det vore osmart att inte mjölka övriga EU så mycket det går innan dess.

Personligen tror jag bara det är en tidsfråga innan sydeuropa tröttnar på den skenande arbetslösheten eller Tyskland m.fl. tröttnar på att låna ut pengar.  I Sverige tycks våra politiker mest tiga om problematiken.  Det är sällan mina åsikter sammanfaller med vänsterbloggar´n Jinge men idag skrev han några väl valda ord:

”Jag undrar om folk i stugorna runt om i landet har förstått att Anders ”Bagdad” Borg kommer att offra en hel del av skattebetalarnas surt förvärvade slantar på att försöka rädda Euron, och möjligen mildra kraschen. Han har sagt att inte ett öre ska gå till utländska banker, men han har redan lovat bort över hundra miljarder i stöd till samma banker. Det är väl i och för sig knappast speciellt överraskande att högerregeringens finansminister skänker bort våra pengar till Morgan Stanley och Goldman & Sachs på Wall Street, för det är dit slantarna går, men dessvärre så hjälper det inte oss.” (Saxat från ”EU på väg mot – Depression”)

För att hitta politiker som vågar tala i klartext får vi söka oss till utlandet. Nigel Farage som är ledare för det brittiska partiet UK Independence Party och vice president i EFD gruppen inom EU parlamentet varnade redan i början på 2009 för eurons härdsmälta:

 

I april i år menar han att det inte längre är en fråga om hurvida Euron måste upplösas utan hur:

Over and out

MyTwoCents / Daniel

i Andra om:  ab12svd12345 sr dn12345

=>
20

Ämne: Ändens tid, Politik, Ekonomi & Samhälle

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?