Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Omstridde Todd Bentley besöker Norge

Av Andréas Glandberger

Todd Bentley kommer i slutet av augusti till Stavanger i Norge för att hålla möten, och inte alla är lika begeistrade för hans ankomst. Den förra ledaren i den norska Oas-rörelsen, Einar Ekerhovd, var en av många norrmän som reste till Lakeland för att ta del i den så kallade väckelsen. Ekerhovd kommer inte befinna sig bland åhörarna under mötena i Stavanger och varnar andra för att resa dit.

– Han kan komma, men jag vill inte rekommendera folk att åka dit. Det som hände kring honom 2008 var starkt, men någon stor förkunnare var han inte, säger Ekerhovd enligt en artikel som den norska kristna tidningen Vårt Land publicerat.

För den som inte känner till Lakeland och det som hände där under 2008 kan berättas att Todd Bentley var det stora dragplåstret i en möteskampanj som drog tusentals människor från hela världen. Starka manifestationer och påstådda helanden präglade mötena, och många menade då att detta var den sista stora väckelsen innan Jesu återkomst. Undertecknad hörde till dem som i ett tidigt stadium av denna så kallade väckelse kraftigt kritiserade det som föregick och ansåg att det var en gedigen förförelse med även ockulta inslag. Tyvärr lurades många människor av denna manifestationskristendom, och när skandalerna var ett faktum var det nog många som chockades. Vårt Land skriver:

”Lakelandväckelsen avslutades hastigt när Bentley och hans fru gick ifrån varandra.  Todd Bentley gifte sig med en ung kvinna i sin stab och erkände också att han konsumerat stora mängder alkohol under mötesserien.

I augusti 2008 önskade den norska Oasrörelsens ledarskap omvärdera sitt förhållande till Lakeland efter att ha reagerat på högljudda rop och ”lite substans” i förkunnelsen.”

Även andra kristna ansåg att det som föregick i Lakeland var fel och osunt. Den förra pastorn i Karisma Senter i Stavanger i Norge, Arnfinn Clementsen är en av de som reagerat. De våldsamma manifestationerna som överskuggade budskapet, de osunda änglauppenbarelserna (som Bentley fick från ängeln Emma. Red. anm.), de väldiga egna proklamationerna om hur starkt detta var, den överdrivna fokusen på personen Bentley och de överdrivna profetiorna, är något Clementsen skriver på sin blogg.

Livets Ords ledare, Ulf Ekman, var förhållandevis tystlåten beträffande det som föregick i Lakeland och skrev endast en generell artikel om hur man bedömer en väckelse. Många menade att det var fegt av Ekman att inte kunna ta tydlig ställning i denna fråga som präglade kristen media och den kristna karismatiska världen under dessa månader i 2008. Flera av hans församlingsmedlemmar reste till mötena i Lakeland, men trots detta valde Ekman att hålla en låg profil gentemot det osunda som föregick i Florida.

Delar av den karismatiska kristenheten har efter skandalerna i Lakeland gjort upp med okritiskt tänkande, och den tidigare redaktören i Charisma Magazine, Lee Grady, skrev en förkrossande bra artikel där fenomenet Lakeland omhändertogs på ett grundligt och analyserande sätt. Citatet här under från Grady’s artikel sammanfattar mycket av det osunda som präglat stora delar av den karismatiska kristenheten och som tyvärr fortfarande råder i vissa sammanhang:

”Among those who jumped on the Lakeland bandwagon, discernment was discouraged.  They were expected to swallow and follow.  The message was clear:  ‘This is God. Don’t question.’”

Källor och relaterade artiklar:

http://www.apg29.nu/index.php?artid=8108

http://www.apg29.nu/index.php?tags=Todd+Bentley

http://www.vl.no/kristenliv/tar%20avstand%20fra%20predikant/

http://fireinmybones.com/index.php?col=081308~Life+After+Lakeland%3A+Sorting+Out+the+Confusion

http://ulfekman.nu/2008/05/24/att-kunna-bedoma-en-vackelse/

http://www.clementsen.org/blog/tag/tod-bentley/

http://www.glandberger.net/2008/06/todd-bentley-en-profet-av-gud-eller-nagot-annat-2/

http://www.glandberger.net/2008/08/todd-bentleys-omoraliska-forhallande/

http://www.glandberger.net/2008/09/intervju-med-ulf-christiansson-om-vackelsen-i-lakeland/

http://www.glandberger.net/2008/10/karismatisk-sjalvkritik/

http://www.glandberger.net/2008/08/toronto-den-tredje-vagens-centrum-2/

http://www.unitas.no/

=>
20

Ämne: Mediekritik, Villoläror

Nyckelord: , , , ,

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?