Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Historiskt avhopp av Påve Benedictus XVI

Påve Benedictus XVI skapar just nu rubriker runt om i världen genom ett historiskt avhopp från sitt ämbete som påve.  Förra gången en påve avgick var år 1415 då påven Gregorius XII lämnade påvestolen med kardinalernas medgivande.  På senare tid har vi vant oss vid att en påve sitter på livstid.

– Herre Gud! Detta är fruktansvärt ovanligt, det har inte hänt sedan 1417, kommenterar författaren och påveexperten Göran Hägg till TT.

– Den siste påve som avgick var Gregorius XII och även om räknar påvar före honom är det extremt ovanligt, det kanske har hänt en handfull gånger i historien, säger Hägg.

Skälet som Vatikanen talesman Federico Lombardi uppger är Benedictus XVI hälsa.    Den 85 år gamla påven lämnar sin stol redan den 28/2.  Påven sade att han är ”fullt medveten om allvaret i denna handling”, men att han saknar styrkan att styra kyrkan på grund av sin ålder.  Vatikanen meddelar att val av efterträdare skall vara ”så kort som möjligt”.

Under 2010 sade den 265:e påven att han inte skulle tveka att bli den första påven på mer än 700 år att frivilligt gå i pension om han kände sig oförmögen, ”fysiskt, psykiskt och andligt” att leda den katolska kyrkan.

******************************************************

Relaterat?:

Malachias profetia och de sista påvarna – Holger Nilsson  

I den så kallade ”Malachias profetia” om kommande påvar finns det 112 stycken. Till detta kan läggas följande information: I de ursprungliga upplagorna finns det egentligen bara 111 påvar. Någonstans mellan den första tryckningen och den sista återfinns det ytterligare en beskrivning av en 112:e påve. Efter vad vi kunnat finna verkar beskrivningen av denna 112:e påve har kommit till i upplagorna efter 1820.

Om det förhåller sig så är ju den nuvarande påven den sista som finns uppräknad i Malachias förteckning. Det är ju verkligen en intressant tanke att vi i år då har kommit fram till den sista påven i denna månghundraåriga förteckning av påvar! Vi bör ha detta långa perspektiv på vår tid. Peter Bander gav 1969 ut en bok om Malachias profetia. Den heter The Prophecies of Malachy.

”Under den sista förföljelsen av den heliga romerska kyrkan, ska Petrus II; ”Romaren”, regera. Han ska föra sin hjord i bete under många svårigheter, varpå efter deras upphörande, de sju kullarnas stad ska förstöras, och den fruktansvärde domaren ska döma sitt folk.”

Läsa artikeln i sin helhet här:  http://www.flammor.com/profetior/profetia035.htm

*****************************************************

Andra om nyheten: 12345678910,11121314151617

=>
20

Ämne: NYHETER, Politik, Ekonomi & Samhälle

Nyckelord: , , , ,

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?