Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Dokument Livets Ord Ukraina Del 4: – Varför höra från Gud när ni redan har ett ord från ledande Aposteln?

AlexanderBespalov

[TRADITION & TEOLOGI, Livets Ord/Trosrörelsen, Politik, Ekonomi & Samhälle] I den fjärde intervjun möter vi Alexander Bespalov, en av Leonid Paduns äldstebröder och pastorer i ukrainaförsamlingen. Han ger sin skildring av de dramatiska dagarna i november 2012 där en grupp ledare utsända av Ulf Ekman försökte avsätta pastor Leonid Padun, ta över församlingen Livets Ord Donetsk och UCEC (Ukrainian Christian Evangelical Church association).

Under cirka fem dagar arbetar svenska Livets Ords innersta krets på att övertala Pastor Padun att lämna över samtliga befogenheter till dem/av dem utvalda ledare. Utsända till Donestk är bland annat Robert Ekh, Jonathan Ekman (Ulf Ekmans son och ordförande för stiftelsen Livets Ord), Christian Åkerhielm, Carl-Gustaf Severin, Magnus Westergård och Moskvapastorn Mats Ola Ishoel. Huvudargumentet som presenteras är enligt flera vittnesmål att pastor Padun är inkapabel att sköta sina arbetsuppgifter, trött och utarbetad och behöver minst sex månader att vila sig. Detta anmodas han göra i Uppsala medan svenskarna tar hand om arbetet. Med ett brev i handen där Ulf Ekman uppmanar pastor Padun att ta emot svenska teamet som om vore det han själv som var där, uppmanas han underkasta sig deras krav på avgång.

I intervjun framkommer svenskarnas hårda framfart i Ukraina och vikten av att underordna sig ”the Senior Apostle” [den Ledande Aposteln – Ulf Ekman. Red. Anm.]. Intervjun skildrar även svenskarnas oförhandlingsbara order från Uppsala och den grandiosa självbild den nyligen pensionerade kändispastorn förefaller ha samt oviljan att låta ledningen söka Gud.

Samtalet förmedlar även ledningens upptäckt att de avvikit från Guds Ord och på ett felaktigt sätt upphöjt människor över Guds Ord. Det är en intervju som inger hopp att så länge vi lever och andas finns möjlighet till omvändelse och nystart.

Andréas Glandberger & Daniel F orslund
Aletheia Blogg & Tankesmedja

Missat tidigare poster i ämnet? För bättre förståelse av bakgrunden till intervjun gå till [Dokument Livets Ord Ukraina – Historik] innan du lyssnar.

Lyssna till samtalet med pastor Alexander Bespalov:

Nästa delIgor Lukyanov, juridiskt ansvarig i församlingen berättar om varför han valde att stanna trots det massiva trycket att vända sig mot sin pastor, svenskarnas reaktioner på ledarnas vädjan och de nya vidgade vyerna och positiva utvecklingen efter svenskarna släppt kontrollen av församlingen.

Matteus 10:26-27: Var alltså inte rädda för dem. Ty ingenting är dolt som inte skall uppenbaras, och ingenting är gömt som inte skall komma i dagen. Vad jag säger till er i mörkret skall ni säga i ljuset, och vad ni hör viskas i ert öra skall ni ropa ut på taken.

Dokument Livets Ord Ukraina

Bakgrund: Dokument Livets Ord Ukraina – Historik

Del 1: Rysk frilansjournalist uttalar sig om Livets Ord i Öst

Del 2: Mångårig medlem: Varför kom inte Ulf Ekman själv?

Del 3: Carl-Gustaf Severin ger sig på pastorsbarnen

Del 4: – Varför höra från Gud när ni redan har ett ord från ledande Aposteln?

Del 5: Robert Ekh: – Om det rasar, låt det rasa!

Del 6: Pastor Padun själv svarar på anklagelserna

Tredelad summering – Dokument Livets Ord Ukraina

Ulf Ekmans nattsvarta bild av läget. Dokument Livets Ord Ukraina Del 7 – Haverirapport A

Robert Ekh om ukrainarna: ”- Cementhjärnor”. Dokument Livets Ord Ukraina Del 8 – Haverirapport B

Relaterat:

1. Pastor Leonid Padun skriver om Ulf Ekmans katolska teologi i bland annat boken ”Andliga Rötter” och sorgen över splittringen i sitt herdebrev ett år efter brytningen

2. Svenska Livets Ord reagerar med att publicera en lista grova anklagelser mot Pastor Leonid Padun

3. Livets Ord Ukraina svarar på Livets Ord Sverige:s anklagelser efter brytningen

4. Dagen om konflikten mellan Ekman och Pastor Padun

5. Världen idag om konflikten mellan Ekman och Pastor Padun

6. Norska Dagen om konflikten mellan Ekman och Pastor Padun

7. © RISU – Analys av Padun-affären och Livets Ord International på Katolska Universitetet i Ukrainas hemsida [ENG]

8. Växtvärk – möte med Livets Ords Center i Ukraina – Rapport av Livets Ord själva innan församlingssplittringen.

=>
20

Ämne: Aletheia Tankesmedja, Aletheia Webb-TV, Livets Ord/Trosrörelsen, Politik, Ekonomi & Samhälle, TRADITION & TEOLOGI

Nyckelord: , , , , , ,

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?