Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Dokument Livets Ord Ukraina Del 6: Pastor Padun svarar på anklagelserna

77b

Bild: Biskop Leonid Padun under mötet med Ukrainas tillförordnade President Oleksandr Turtjynov den 25/2 2014.

[TRADITION & TEOLOGI, Livets Ord/Trosrörelsen, Politik, Ekonomi & Samhälle] Först: Läs gärna Pastor Paduns vädjan om förbön för Ukraina krisen samt ekumeniska rop på hjälp.

I den sjätte intervjun möter vi Pastor och Biskop Leonid Padun själv under cirka 45 intressanta minuter.  Pastor Padun talar öppet om [de ursprungliga] anklagelserna som presenterades under de mörka dagarna i december 2012, när sex av Livets Ords toppskikt dök upp oanmälda i Donetsk för att avsätta honom på obestämd framtid. Med sig har de en fullmakt från ”Ledande Aposteln” Ulf Ekman själv med anmodan att ta emot svenskarna som om vore det han själv som kom.

Samtalet berör en del av ”allmänt skvaller” som florerar både Sverige och den rysktalande världen, chocken över det oväntade kravet som ställdes, metoderna som användes och förtalskampanjen som följde. Men han förmedlar även sin mångåriga kärlek till Ulf Ekman och svenskarna som arbetat i Ukraina på ett liknande sätt vi fick höra i intervjun med äldsta sonen Alexej och som varit en röd tråd i sex olika vittnesbörd.

I samma intervju blickar även ukrainapastorn tillbaka i tiden och ger sin bild av den märkliga känslan han fick när han kallats till Vatikanen tillsammans med andra ledare, men inte fick tala. Den inre övertygelse att inte godkänna ett ökat utländskt inflytande genom svenskarnas nya internationella satsning (Livets Ord International) och tveksamheten inför den katolska eukaristin (nattvarden) som Ulf Ekman bad dem införa även i Donetsk.

Livets Ords metoder och anklagelser i december 2012 framkommer tydligt, men även en viss korrigering av både Aletheia’s initiala rapportering av [det officiella] huvudskälet till brytningen samt en rad efterkonstruktioner som kablats ut under ett drygt års tid av dem som inte skyr några medel att bromsa en återhämtning av församlingen och dess ledarskap i Donetsk efter incidenten.

Pastor Leonid fick inga frågor på förhand och intervjun är 100% UNCUT (Inget bortredigerat).

Kort bakgrund:

Under cirka fem dagar arbetar svenska Livets Ords innersta krets på att övertala Pastor Padun att lämna över samtliga befogenheter till dem/av dem utvalda ledare. Utsända till Donestk är bland annat Robert Ekh, Jonathan Ekman (Ulf Ekmans son och ordförande för stiftelsen Livets Ord), Christian Åkerhielm, Carl-Gustaf Severin, Magnus Westergård och Moskvapastorn Mats Ola Ishoel. Huvudargumentet som presenteras är enligt flera vittnesmål att pastor Padun är inkapabel att sköta sina arbetsuppgifter, trött och utarbetad och anmodas vila sig på obestämd framtid.

Detta anmodas han göra i Uppsala medan svenskarna tar hand om arbetet. Med ett brev i handen där Ulf Ekman uppmanar pastor Padun att ta emot svenska teamet som om vore det han själv som var där, uppmanas han underkasta sig deras krav på avgång.

Längre bakgrundDokument Livets Ord Ukraina – Historik

 

Andréas Glandberger & Daniel F orslund

Aletheia Blogg & Tankesmedja

Lyssna till samtalet med Pastor Leonid Padun:

Nästa delAletheias egen delrapport av vad som ledde upp till den havererade relationen mellan Livets Ords ledning i Uppsala och Biskopen i Ukraina.

Matteus 10:26-27: Var alltså inte rädda för dem. Ty ingenting är dolt som inte skall uppenbaras, och ingenting är gömt som inte skall komma i dagen. Vad jag säger till er i mörkret skall ni säga i ljuset, och vad ni hör viskas i ert öra skall ni ropa ut på taken.

Dokument Livets Ord Ukraina

Bakgrund: Dokument Livets Ord Ukraina – Historik

Del 1: Rysk frilansjournalist uttalar sig om Livets Ord i Öst

Del 2: Mångårig medlem: Varför kom inte Ulf Ekman själv?

Del 3: Carl-Gustaf Severin ger sig på pastorsbarnen

Del 4: – Varför höra från Gud när ni redan har ett ord från ledande Aposteln?

Del 5: Robert Ekh: – Om det rasar, låt det rasa!

Del 6: Pastor Padun själv svarar på anklagelserna

Tredelad summering – Dokument Livets Ord Ukraina

Ulf Ekmans nattsvarta bild av läget. Dokument Livets Ord Ukraina Del 7 – Haverirapport A

Robert Ekh om ukrainarna: ”- Cementhjärnor”. Dokument Livets Ord Ukraina Del 8 – Haverirapport B

Relaterat:

1. Pastor Leonid Padun skriver om Ulf Ekmans katolska teologi i bland annat boken ”Andliga Rötter” och sorgen över splittringen i sitt herdebrev ett år efter brytningen

2. Svenska Livets Ord reagerar med att publicera en lista grova anklagelser mot Pastor Leonid Padun

3. Livets Ord Ukraina svarar på Livets Ord Sverige:s anklagelser efter brytningen

4. Dagen om konflikten mellan Ekman och Pastor Padun

5. Världen idag om konflikten mellan Ekman och Pastor Padun

6. Norska Dagen om konflikten mellan Ekman och Pastor Padun

7. © RISU – Analys av Padun-affären och Livets Ord International på Katolska Universitetet i Ukrainas hemsida [ENG]

8. Växtvärk – möte med Livets Ords Center i Ukraina – Rapport av Livets Ord själva innan församlingssplittringen.

9. Pastor Leonid Padun´s APPEAL TO PASTORS, MINISTERS AND CHURCH MEMBERS

10. Appeal of the Ukrainian Churches and Religious Organizations on the Occasion of the Foreign Aggression

11. Jaktlund vill tala om annat

12. Stefan Swärd väljer Livets Ords förlag

=>
20

Ämne: Aletheia Tankesmedja, Aletheia Webb-TV, Livets Ord/Trosrörelsen, OPINION & DEBATT, Politik, Ekonomi & Samhälle, TRADITION & TEOLOGI

Nyckelord: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?