Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Jonathan Ekmans många stolar

Jonathan Ulf bolag

Skärmdump Google

[Ledarskap, Livets Ord/Trosrörelsen]

Sista veckorna har församlingen Livets Ord varit mål för kraftig kritik både från media och från sina egna medlemmar på grund av det exklusiva pensionsavtal den innersta kretsen beviljat sig själv för ett antal år sedan. Avtalet i sig är absolut värt den kritik det fått, men det gäller också de olika versionerna som presenterats av ledningen.

Med fyra olika versioner är det svårt att veta vad som är sanningen bakom detta avtal, och helt klart har församlingen en väg att gå beträffande den öppenhet och transparens man säger sig vilja stå för efter att Joakim Lundqvist tillträdde som pastor.

Nu tänker jag inte fokusera på de olika versionerna då jag också förstår att Joakim Lundqvist inte har en enkel uppgift att förmedla information kring ett avtal några få kände till, så till en viss grad är det förståeligt att förvirringen blev total. Röster jag hört de senaste veckorna har nämn ord som lögner och efterhandskonstruktioner, något också media skrivit om, och det är klart att det är väldigt tråkigt att ens misstankarna skall finnas då vi talar om en kristen församling.

Under förra veckan läste jag en intressant artikel i Svenska Dagbladet med titeln ”Den förlorade konsten att linda in sanningen”, och det fanns speciellt en mening där som lyste emot mig med tanke på hur Livets Ord hanterat informationsflödet kring pensionsavtalet för den innersta kretsen:

[…] ”finns det sanningar som är farliga för massan och som alltså endast bör vara tillgängliga för en liten elit, eller är det kanske så att sanningen kan göra oss alla fria?”[1]

Baserat på att det nämnda pensionsavtalet daterar sig så långt tillbaka som till 1998 och så få vetat om det, är det förståeligt att flera frågar sig varför detta hemlighållits. Är detta måhända en av de sanningar artikeln i SvD refererar till som hade varit ’farligt’ för massan (församlingen) att känna till? När man sett de många och kraftiga reaktioner i kölvattnet av avslöjandet verkar det nog så tydligt att det föreligger så.

Jonathan Ekmans många roller

En som fått mycket kritik av församlingsmedlemmar är Livets Ords vd Jonathan Ekman. Kravet på hans avgång har rest ett antal gånger på grund av hans olika ageranden och delvisa oförsiktiga offentliga uttalanden, speciellt efter att hans mer berömde far och mor lämnade Livets Ord och upptogs som medlemmar i den katolska kyrkan.

Det är inte bara hans uttalanden som kritiseras, men också det faktum att han sitter på ett antal stolar. Det är inte alla stolar han borde sitta på om han skall representera en församling som är uttalat evangelikal. Jag skall kort ta en genomgång av en del av de roller han har i församlingen och utanför, och så får det vara upp till andra att bedöma huruvida hans olika engagemang är förenligt med rollen som vd för Livets Ord.

Om vi börjar med det som för mig är det färskaste och som jag läste på en blogg som heter ’In My Living Room’. Bloggen drivs av Eleonora Lahti som tidigare var en av lovsångsledarna på Livets Ord. I ett inlägg som har titeln ”Den som har öron må höra” skriver hon bland annat om att Jonathan Ekman är en del av sina föräldrars nystartade företag Skrivarhyttan AB, ett företag som presenteras med följande affärsidé:

”Bolaget skall bedriva förlagsverksamhet, litterär agentur samt författarskapsverksamhet och kulturarbete. Bolaget skall bedriva rese- och retreatverksamhet. Bolaget skall bedriva utbildnings och konsultverksamhet inom ledarskap och teologi samt prediko- och föredragsverksamhet. Bolaget skall dessutom bedriva med ovanstående förenlig verksamhet.”

Firman har tecknats av Ulf & Birgitta Ekman samt Jonathan Ekman, och det är ju klart att detta är kontroversiellt på flera sätt. För det första bedriver företaget rent teologiskt med något som på många områden strider med det Livets Ord står för. För det andra är det direkt konkurrerande med den förlagsverksamhet församlingen bedriver, så det är klart att det Jonathan Ekman gjort medan han är VD för Livets Ord borde kunna ge Joakim Lundqvist och styrelsen en gedigen huvudvärk, för detta tror jag att fler än undertecknad anser oacceptabelt.

Ekman Skrivarhyttan

Eleonora Lahti skriver följande om just detta på sin blogg:

”Ulf har lämnat LO, och församlingen deklarerar klart och tydligt att detta är inte den väg man ska gå. När nu det behövs en suppleant, varför då inte ta med den andre sonen istället, som själv konverterat till katolik? Varför blanda in Jonathan i detta? Något stämmer inte, eller snarare: Flera saker stämmer inte! Klart att man får problem med förtroende, och undrar över vilket omdöme som finns, och även om manipulation är inblandad.”[2]

Familjen Ekman verkar i detta fall haft väldigt dåligt omdöme då Jonathan är med som både firmatecknare och på andra sätt involverad i sina föräldrars katolska företagsverksamhet. Det borde vara en självklar och enkel sak för honom att ta ett stort steg tillbaka och beklaga det man skulle kunna hoppas är tanklöshet. Nu betvivlar jag att detta skulle vara ett ogenomtänkt beslut, vilket i sig borde få Livets Ords ledning att ta ett ordentligt snack med Jonathan Ekman då detta är oförenligt med Livets Ords verksamhet både på det teologiska och affärsmässiga planet.

Här nedan lägger jag ut några skärmdumpar från Alla Bolag som visar en del av de många stolarna Livets Ords vd Jonathan Ekman sitter på. Sedan får det vara upp till andra att bedöma om några av dessa engagemang också är oförenliga i den roll Jonathan Ekman har lön för att utföra. Här får andra med bredare kunskap än den jag själv besitter gärna uttala sig, för visst är det en del frågetecken som reser sig.

Joakim Lundqvist har i alla fall mycket arbete framför sig att återupprätta förtroendet och att förändra den negativa kultur som präglat Livets Ord under de 30 år som gått sedan starten[3]. Med det sagt är det ingen omöjlighet att vända detta till något väldigt positivt och föredömligt, men det kräver ärlighet, transparens och inte minst tid.

Skärmdumpar från Alla Bolag

Jonathan Ekman bolag - Krokshall2

Jonathan Ekman bolag - Krokshall

Jonathan Ekman bolag Förlag

Jonathan Ekman bolag LOKS

Jonathan Ekman bolag

Andréas Glandberger
Aletheia Blogg & Tankesmedja

Logga-Aletheia

 

 

 

Fotnoter
[1]Svenska Dagbladet
[2]In My Living Room – Den som har öron må höra
[3]Intervju med Joakim Lundqvist i Världen idag

=>
20

Ämne: Ledarskap, Livets Ord/Trosrörelsen

Nyckelord: , , , , , , , , , ,

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?