Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Expressen: ”Min livslögn” vore kanske en sanningsenligare programrubrik

[OPINION & DEBATT, Ledarskap, Politik, Ekonomi & Samhälle]

Igår körde SVT programmet ”Min sanning”. Anna Hedenmo möter Ulf Ekman i ett samtal om livet, striderna och tron. Under en timma fick vi möta en nervös och obekväm Ulf Ekman som tydligt ogillar medier han inte kan styra på det sätt som gått bättre i det kristna medielandskapet. Just av samma anledning var programmet intressant.

I krocken mellan programledarens utgångspunkt i politisk korrekthet och Ekmans syn på till exempel Israelkonflikten och abort svarade Ekman bra och rakt på sak. Här skymtar Ekmans starka sida att inte ge vika i dessa obekväma frågor i profana sammanhang.

Men som Expressens Schwartz skrev i sin rubrik: Ånger är inte Ulf Ekmans grej

”En viss kritisk distans måste han förstås markera mot Livets ord, annars skulle hans övergång till katolicismen – som han tidigare sett som djävulens irrlära – bli svårförklarlig. Och ett mått av ödmjukhet skadar ju aldrig läppglansen på ett självbelåtet leende. Men ånger är inte Ekmans grej, inte ens när Hedenmo försöker dra den ur honom med förlossningstång.

Vad skulle en fluga rapportera från biktstolen när Ekman bekänner sina synder? På prästfronten inget nytt – Ekman kan inte förlåtas för sina synder, eftersom han inte begått några?

Expressens analys, är också till stor del vår analys av den omtalade ledaren. Vi är ju flera som följt både Ekman och Livets Ord nästan sedan starten.

Det är svårt att ta Ekmans ånger på allvar när han inte kan svara tydligt på frågan om några konkreta exempel på hur människor blivit sårade på Livets Ord. Anledningen till detta kan inte vara annat än att det tafatta försöket till att be om förlåtelse i bland annat DN, var ett spel för galleriet. Ett försök att tysta de allra värsta kritikerna och gå vidare.

Detta måste Anna Hedenmo insett då hon inte lät honom byta ämne eller släta över men några generaliseringar utan pressade frågan så långt det gick. Bra.

Saxat från facebook och andra medier om intervjun:

”Vad jag förstår så har Ulf Ekman inte i åtanke någon som har blivit sårad i församlingen utan han tänker på de utomstående, de på andra sidan Fyrisån. Han kom ofta med hårda uttalanden mot de äldre sammanhangen!   Detta ska tas som ett närmande till traditionella sammanhang (katolska kyrkan).” (Tidigare medlem, Livets Ord)

”Det mesta skrattade han bort eller så gav han så svepande generaliserande svar. På Palestina frågan visade dock Anna hur typiskt vänster svensk hon är och där gav gamle Uffe henne faktiskt lite bra tuggmotstånd. Men på det mest kritiska om han själv saknar killen totalt självinsikt. Han rapar upp samma gamla svar han gett till tidningen Dagen och Världen idag i flera år…” (Göran, Västerås)

”Min upplevelse av programmet i kväll var att UE försökte, som vanligt, ta över både frågorna och svaren. Inte mycket substans.” (Pensionerad pingstvän, Västerås)

”Han talade om hur det tidiga LO präglades av frihet och överlåtelse. Men under de åren förstod jag aldrig vad de menade med frihet, eftersom det alltid handlade om någon slags exercis. Jag trodde att om man var med i det Gud gör idag, och vantrivdes så mycket som jag på möten som var en ”förberedelse för himmelen” men också exercis, då insåg jag till min fasa att jag inte skulle orka med himmelen och aldrig passa in där. Det var ett oerhört tufft läge…

Sen så menar han att hans konversion må ha verkat komma plötsligt men att den i själva verket var en process som pågått en längre tid och som utomstående inte visste om!!! Hade han och hans mannar inte fullt schå med att förneka just detta som du Daniel F orslund försökte sätta fingret på – i åratal!” (Medlem i Livets Ord under 13 år)

”Ulf är slut och vet om det men vad gör en empatilös psykopat vid ruinens brant? På något sätt berördes man av hans utblottade, halvhjärtade försök till försvar. Var konstigt att se.

Men det jag slogs av var: han KAN INTE HA någon EGEN innerlig, erfarenhet av att tala med Herren i djupaste nöd för att överleva! Annars hade han tagit ur sitt hjärtas förråd när han skulle svara på helandefrågan. Man det gjorde han inte utan var 200% bokstav! Att inte kunna svara på vad man ska säga till en som inte blivit helad efter 30 års massiv kritik på den punkten är bara katastrof.  Där lär han ju kunna lära sig något av katolikerna iaf. Men inte den betjänande vägen och själv verkade han föredra att gå via Vatikanens bibliotek…” (Tidigare medlem i en Livets Ordsförsamling)

”Vad som satt i stolen var uppenbart en man som var oerhört obekväm. Han framträdde i en ny skepnad. En osäker man som inte talade i självförtroende. Han var nervös och vågade inte se ge svar och svamlade med osanning.

Ingen, förutom möjligtvis Tommy Dahlman, kan se något positivt i detta program…” (Ekman är nu klar – dkmiblogg)

Over and out

1_Daniel_Forslund

Daniel ”My Two Cents” F orslund

Relaterat:

SVT 2: Programmet i sin helhet

Aletheia: Livets Ords ledarskap och medlemmar måste våga se i backspegeln

Apg29: Ulf Ekmans slingrande sanning

Världen idag: Ulf Ekman gäst i ”Min sanning”

Dagen: Ulf Ekman om sitt liv i ”Min sanning”

=>
20

Ämne: Ledarskap, OPINION & DEBATT, Politik, Ekonomi & Samhälle

Nyckelord: , , ,

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?