Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Den medmänskliga hysterin

Brand svt.se

Skärmdump SVT

 [Nyheter, Opinion & Debatt, Politik, Ekonomi & Samhälle]

De flesta har säkert fått med sig nyheten om att branden i moskén i Eskilstuna juldagen i fjol mest troligt inte berodde på att någon kastat en brandbomb in i lokalen. Baserat på den information som spridits i media de sista dagarna tyder allt på att branden startade i en fritös i moskéns kök[1]. Polisen och räddningstjänsten har dock inte offentliggjort sina resultat ännu.

Det politiska och mediala Sverige reagerade mycket starkt på det som hände i Eskilstunas moské. Justisminister Morgan Johansson (s) gjorde som många andra och agerade som om det vore ett faktum att branden var anlagd. Det talades om att det var en attack mot islam och muslimer, och det var tydliga och mycket starka fördömanden som gjordes.

Brand justisministern

Skärmdump Aftonbladet

Även kulturminister Alice Bah Kuhnke (mp) gick ut och fördömde angreppet i starka ordalag:

”– Stämmer uppgifterna om att branden är anlagd och ett hatbrott är det inte bara en tragedi för människorna i och vid moskén utan ett angrepp på Sveriges grundlag. Inget kan vara allvarligare, säger Alice Bah Kuhnke.”[2]

De flesta av de etablerade medierna utgick ifrån att det handlade om en anlagd brand och man talade om hatbrott mot muslimer i Sverige. Det arrangerades manifestationer av olika slag, och kanske mest känd är den så kallade ”kärleksbombningen” av moskén i Eskilstuna.[3].

Regering, politiker, media och extremvänstern piskade upp en nästintill hysterisk stämning kring islamofobi och rasism, och det markerades mot de man menade bar skulden för hatets utspridning i Sverige. På Twitter gick regeringens så kallade expert, Henrik Arnstad, till angrepp på Sverigedemokraterna, och han lämnade inga tvivel angående vems fel det var att hatet ökar i Sverige[4]:

Arnstad hat

Nu kan det alltså visa sig att branden startat i fritösen i moskéns eget kök. Var det då fel att visa sympati och kärlek till muslimerna i Sverige? Absolut inte, men det farliga anser jag med facit i handen är hur lätt svensken låter sig manipulera och dupera till att ta till ’vapen’ för något som i fallet med moskén i Eskilstuna troligen inte hade substans i verkligheten.

Med det sagt tror jag de flesta människor i Sverige önskar det bästa för Sveriges invånare oavsett etnicitet, religion, sexuell läggning och så vidare. Tyvärr är det många som upplever att Sverige inte längre är det trygga folkhem det en gång var.

Trots alla goda insatser från medmänniskor i Sverige tycker jag att det är ett stort problem att det hat många säger sig vilja bekämpa däremot är helt legitimt att rikta mot människor med en annan åsikt. På samma sätt som en del rasister skyller problemen i samhället på invandrare, tycker jag mig se en tendens hos antirasister och okritiska multikulturivrare att skuldbelägga t.ex. SD för hat och trakasserier mot invandrare.

Det vore på sin plats att regering och media offentligt beklagar en del av sina uttalanden under juldagarna förra året. Jag tror många ser att de lät rykten bli fakta och att de agerade utifrån både detta och sina upprivna känslor. Personligen tycker jag det var pinsamt att läsa kända och okända personers olika statements i såväl tidningar som i sociala medier.

Även tidningen Dagen lät sig rivas med och ägnade förhållandevis mycket spaltplats åt att analysera och diskutera moskébranden, och liksom andra medier utgick man från att det var ett faktum att det rörde sig om ett attentat[5]:

Dagen brand

Skärmdump Dagen.se

Vi skall givetvis visa medmänsklighet, stå upp för de svaga och agera när orätt begås, men då skall det finnas substans i agerandet och baseras på fakta. Att branden troligen har startat i en fritös verkar roa många ut på nätet, och jag erkänner att jag skrattat åt en del av skämten som florerar även om jag inser det allvarliga i det hela. Riksdagsledamoten Hanif Bali (m) skrev lite sarkastiskt om fritösen på Twitter[6]:

Hanif Bali

Jag hoppas att det mediala Sverige, vissa politiker och andra som på ett utagerande sätt gått till frontalangrepp mot Sverigedemokraterna eller på andra sätt låtit känslorna springa iväg baserat på ett lögnaktigt rykte, skäms. Henrik Arnstad och den extrema vänstern hyser jag inga förhoppningar för. Mitt intryck är att de tar varje tillfälle som ges för att själva ge uttryck för sitt hat gentemot personer och grupperingar som inte dansar efter deras pipa.

Att media samarbetar med personer och organisationer som Arnstad, Expo och Researchgruppen m.fl. visar hur osund och infekterad svensk press är. Håller man inte med om vad dessa står i frågor som rör invandring och opponerar sig mot detta etablissemang, väntar efter all sannolikhet en häxjakt av dimensioner.

Det är tragiskt att även många kristna applåderar arbetet som till exempel Researchgruppen gör, trots att dessa vänsterextrema använder sig av illegala metoder. Ändamålet helgar medlen brukar man säga, men det är väl snarare så att man blundar för realiteter så länge det gynnar ens egna åsikter.

Visa medmänsklighet, men sluta vara nyttiga idioter.

 

 

 

 

 

 

 

Fotnoter & länkar

[1] http://www.svt.se/nyheter/regionalt/svtsormland/fritos-orsakade-moskebranden

[2] http://www.expressen.se/nyheter/bah-kuhnke-inget-kan-vara-allvarligare/

[3] http://www.dn.se/nyheter/sverige/moske-karleksbombas-efter-brandattentat/

[4] https://twitter.com/arnstad/status/548145196001923075

[5] http://www.dagen.se/ledare/en-attack-mot-all-trosut%C3%B6vning-1.307472

[6] https://twitter.com/hanifbali/status/574960259539861504

http://nyheteridag.se/har-ar-sex-bilder-som-visar-mediernas-rapportering-om-moskebranden/

=>
20

Ämne: OPINION & DEBATT, Politik, Ekonomi & Samhälle

Nyckelord: , , , , , , , , , , , , , , ,

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?