Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Joel Halldorf kring den massiva artikelkritiken: ”Det vill jag inte svara på”

[OPINION & DEBATT, TRADITION & TEOLOGI]

anger_child

Det började med ett märkligt inlägg av Joel Halldorf i frågan om kristenhetens syn på homosexualitet. Åtminstone vad som lätt uppfattas som en önskan att ompröva eller samtala om nya tolkningar etcetera. Artikeln i Dagen fick flera teologer, pastorer och andra skribenter att sätta morgonkaffet i halsen. Reaktionerna har inte låtit vänta på sig.

Pastor Karlendal var tidigt ute med att inte bara ifrågasätta vad Halldorf egentligen vill säga med sitt inlägg utan tidningen Dagens inriktning i stort.

Han påpekar bland annat:

”Problemet med artikeln är som jag ser det, inte att han väcker en del viktiga frågor, utan att han är så otydlig när han ska försöka peka ut riktningen framåt.

…Jag tycker därför att Joel Halldorfs artikel inte riktigt håller måttet. Han gör en del riktiga problematiseringar, men han förmår inte att på ett tydligt sätt, som det anstår en ledarartikel, att visa på vägen framåt. Och han kan tolkas som om han inte ser det som någon större skillnad mellan hur man ser på kjollängden och att gå på teater å ena sidan, och att leva i homosexuella relationer å den andra. Att han inte ser någon etisk skillnad mellan att en pastor skiljer sig å ena sidan och att någon lever i en homosexuell relation å andra sidan. Och det suddiga synfältet är synnerligen problematiskt. Han har helt rätt i att kristna församlingar idag måste bli bättre på att argumentera, och att de inte bara ska argumentera utifrån Bibeln. Men de exempel på inkonsekvens i tolkningen och tillämpningen av Bibeln i olika frågor han tar upp, är inte ett skäl till att förändra något i den kristna sexualetiken. Det belyser snarare ett problem inom protestantismen och dess skriften-allena-princip som sådan.

Med tanke på Halldorf fick flera tunga namn som Anders Gerdmar, Stefan Gustavsson m.fl. att fatta pennan, utgår ju Dagens läsare att Halldorf nu svarar på kritiken. Tydliggör vad han menar och reder ut eventuella missförstånd. Efter några dagars väntan frågade jag Joel direkt via twitter och fick följande svar:

Halldorf

Halldorf menar alltså att han delvis har svarat och hänvisar till detta twitterflöde med pastor Karlendal. Men som jag avslutade min egen frågeställning med hjälper det ju inte Dagens läsare, om han inte utgår ifrån att alla finns med i hans twitterflöde. Vi får väl anta att Dagen har fler läsare än pastor Karlendal.

Joel verkar känna sig missförstådd. Han har ”bara efterlyst fördjupning” och sedan ”tillskrivits en massa”. Men att sedan ducka för de frågeställningar som dyker upp efter de publicerade reflektionerna med hänvisning till att han inte ”vill” svara känns aningen omoget för en person med hans inflytande.

Stackars Felicia Ferreira (Dagens Ansvarig utgivare) tvingas istället att dra ut till tidningens försvar och harklar ur sig några politiskt korrekta rader.  Felicia kommer med klassiska anklagelser såsom ”Dessvärre spårar debatten ofta ur till kärlekslöshet och förakt för den som är avvikande.”.

Behövs ett djupare samtal inom vissa samfund kring ”hanteringen” av kristna som brottas med avvikande sexuell läggning? – Givetvis. Finns det andliga ledare och kristna generellt som saknar empati och förståelse för deras situation? – Självklart.  Är svensk kristenhet betjänad av konflikträdda teologer i svåra frågor? – Nej.

Kristet ledarskap saknar ofta någon strategi och handlingsplan vad gäller vissa av de svårare frågorna. Det kan vi ju enas om. Å andra sidan är verkligheten sådan att ”religiösa” homosexuella inte precis står i kö utanför våra kyrkor och kapell. Frågan hör till sekulär medias favoriter i samtal med kristna. Men det är långt ifrån den enda frågan inom kyrkans tolkningstraditioner där vi hamnat i stor otakt med det postmoderna samhällets liberala livsåskådning.

Personligen är jag inte alls övertygad om att just detta samtal hör hemma i offentlighetens arena över huvud taget. Kanske var Halldorfs artikel således ett misstag från första början.  Ett misstag han kanske själv insett och underliggande anledning till att han ”fegar ur” dess konsekvenser.

Over and out,

1_Daniel_Forslund

Daniel ”My Two Cents” F orslund

Relaterat:

Stefan Swärd: Stå för kristen sexualsyn

Pastor Karlendals blogg (flera poster i ämnet)

Aletheia: Omprövning av homosexualitet i församlingen får otippat stöd av Joel Halldorf

Anders Gerdmar: Guds vilja för sexualiteten

Stefan Gustavsson: En helhetssyn på sexualiteten

Tommy Dahlman: Vad sade Jesus om homosexualitet?

Vittnesbörd från före detta lesbiska och homosexuella:

=>
20

Ämne: OPINION & DEBATT, TRADITION & TEOLOGI

Nyckelord: , , , , ,

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?