Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Sverige – ett av de fem minst religiösa länderna i världen

Det finns av någon anledning många fler troende i Finland än i Sverige. Cirka 56 procent av finländarna ser sig själva som troende – i Sverige är siffran endast 19 procent.

Daniel Björk som är tillfällig kyrkoherde på Petrus församling i Helsingfors är inte så förvånad över de höga siffrorna. Han tycker religionen är en styrka i landet.

– Vi har haft den länge och den är en stor del av vår kultur. Religionen har knutit ihop vårt land och fört mycket gott med sig, säger han.

Många blir kanske ändå förvånade över den höga siffran troende, men det är egentligen inte så konstigt.

– Vi finländare är så pass introverta, att det inte syns så mycket utåt. Kanske tron bevaras eftersom vi bär den med oss? När man tittar runt sig är det säkert många fler än man tror, som går omkring och bär på en tro, säger Daniel.

När det gäller Finland är vi såklart också ganska konservativa, i alla fall om vi jämför med Sverige. Vi vill liksom inte ändra på saker i första taget.

– Våra grannländer visar upp totalt annorlunda siffror i undersökningen. I Sverige är endast 19 procent troende, medan 70 procent av Rysslands befolkning räknar sig till den troende skaran.

Läs hela artikeln >>
Se undersökningen där Sverige får sin femteplats >>

/Sipporas Mediebevakning

=>
20

Ämne: Mediebevakning

Nyckelord:

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?