Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Kyrkan tolererar alla men älskas av få

Svenska kyrkan har fortfarande en äldre generation att luta sig mot. Men i min är förhållandet ett helt annat. Mina vänner gifter sig gärna i kyrkan, bara prästen lovar att inte prata om Jesus och Gud så mycket. Lokalerna är ju trots allt mäktiga. Och en tradition är ändå en tradition.

Kyrkan har för många blivit det gamla som används för att matcha det nya, lånade och blåa.

Andra samfund har lättare att locka, konstaterar författaren Thomas Engström i ett reportage i Fokus. Katolicismen är på frammarsch även i Sverige. För till skillnad från Svenska kyrkan, som beskrivs som närmast agnostisk, ställer den katolska i alla fall lite krav. Och det tilltalar, menar han. När ”Fader vår” skrivs om för att bli mer lättillgänglig i Svenska kyrkan är latin fortfarande ett viktigt inslag i den katolska. Och medan Vatikanen ställer krav på den troende katoliken, ställer agnostiker och ateister krav på Svenska kyrkan.

Homosexualitet, skilsmässor, abort och kvinnans roll – där har många typer av religiösa sammanslutningar en annan syn än de flesta i samhället. Och det är också just det som är den katolska kyrkans tjusning, menar Thomas Engström: kontinuiteten. Att det är ”ett samfund som envist har vägrat att rucka på sådant som resten av samhället för länge sedan lämnat bakom sig”. ”Det som länge såg ut att vara katolska kyrkans största svaghet har, i takt med den skenande moderniseringen av världen i övrigt, blivit dess allra främsta tillgång.”

Paradoxen fungerar också spegelvänd. Svenska kyrkan har blivit så uppdaterad till det moderna och nutida att den uppfattas som irrelevant. Så duktig på att följa tidsandan, vara öppen och föränderlig att det som återstår uppfattas som urvattnat och intetsägande. Mesigt rentav. ”Det är glutenfritt”, intygar prästen på påskmässan när det är dags för nattvard.

Alla ska med – även de överkänsliga.

Läs hela artikeln på DN.se >>

/Sipporas Mediebevakning

=>
20

Ämne: Mediebevakning

Nyckelord:

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?