Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Marcus Birro i förhållande med SD-politikers fru – Uppdaterad

MBirro

Skärmdump Google

[Nyheter, Ledarskap]

Marcus Birro är för många en älskad och hatad personlighet. Oavsett vad han företar sig finns det folk på alla håll och kanter som har en åsikt kring det han gör, skriver eller säger. Han är en färgstark själ som inte räds för att uttrycka det han tycker och tänker, och på många sätt är han en sådan person som behövs i ett annars politiskt korrekt Sverige.

Birro syns ofta i kristna sammanhang både som skribent och talare, och det verkar som stora delar av åtminstone den karismatiska kristenheten har tryckt denna poet och oerhört skickliga skribent och debattör till sitt hjärta. Personligen uppskattar jag ofta Birros penna och är en av hans beundrare beträffande hans lyriska och skickligt retoriskt formulerade texter.

Men det är tyvärr ett stort men som jag vill lyfta fram i denna artikel, och jag vet att många kommer ha svårt för det jag nu kommer skriva om.

Personlig kris

Som många säkert vet ligger Marcus Birro i skilsmässa med sin fru. De som följer Birro i sociala medier har kunnat läsa om hans djupaste förtvivlan där han på ett sorgset och känslosamt sätt delgett sina följare hur han har det. Birro har tidvis vänt ut och in på sin själ inför öppen ridå, och det råder inga som helst tvivel att han är en sargad själ på många sätt. Jag har känt på hans smärta och lidit med honom, för att skiljas från det man under många år sett på som det käraste man har, är en fruktansvärd smärtsam process att genomgå.

Marcus har i ganska många år äntrat den ena efter den andra scenen inom kristenheten, och det är några aktörer som gjort det möjligt för honom att få denna position inom framförallt frikyrkan i Sverige. Livets Ord och tidningen Världen idag har varit de som mest markant lyft fram Marcus Birro och på så sätt har många av frikyrkans dörrar öppnats för honom.

Birro K10

Skärmdump Inblick[1]

Förhållande med gift kvinna

Kanal 10 och tidningen Inblick meddelade ganska nyligen att Marcus Birro kommer vara en av deras nya profiler och skribenter. Det är bland annat hans engagemang inom kristenheten som gör att man behöver ifrågasätta vissa ageranden beträffande huruvida hans privatliv är förenligt med hans engagemang inom kristen media och som talare i olika kristna sammanhang.

För några dagar sedan framkom det att Marcus Birro har en relation med en gift mans fru, nämligen Michaela Kinnunen som är gift med Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen. Tidningen Hänt i Veckan skriver att ”Marcus Birro har hela vintern kämpat för sin relation med exfrun Jonna. Nu står det klart att han haft en romans med en gift kvinna”.[2]

Marcus Birro har på Facebook öppet proklamerat sitt förhållande med Michaela, som av någon orsak nu ändrat sin efternamn till Motvalls på Facebook. Enligt uppgift till Hänt skulle dock relationen med Michaella vara över, men nu bekräftas alltså relationen offentligt av paret själva.
BiroMichaela
Även Jonna Vanhatalo, Birros nuvarande fru, bekräftar ovanstående nyhet på Twitter[3].

FinnJonna2

FinnJonna1

Birro twitter nFlera har ifrågasatt Birros ageranden med utgångspunkt i hans olika uppdrag inom kristenheten. En person som ber andra om att ”Fuck off”, ”Dö” och ”Hoppas du dör”[4] och som inleder ett förhållande med en annan mans fru, borde helt enkelt inte ha uppdrag inom kristenheten. Birro hoppas du dörDet borde inte ens vara någon diskussion kring en sådan sak. Birro är en underbar skribent på alla sätt, men med bakgrund av ovanstående nämnda saker vore det inte orimligt om hans engagemang hos Kanal 10 och tidningen Inblick fick omedelbara konsekvenser.

Starka reaktioner

Här följer några reaktioner från både sociala medier och personer som kontaktat Aletheia:

  • ”Det här ÄR relevant, även om det kan kännas som skvaller. Med tanke på hur hårt Birro lanseras, och hur hög svansföring Dahlman har i allt och sågar kristna ledare som avfälliga till höger och vänster är det ju häpnadsväckande dåligt omdöme han har visat här. För vem som helst har ju länge kunnat se att Birro inte är en stark, stabil person som bör stå i det kristna rampljuset. Birro är en duktig skribent, men det är obehagligt att se hur han har puttats fram enbart utifrån sin kändisstatus. Det är ovärdigt – Dahlman, Inblick, Kanal 10 och andra borde skämmas och be om ursäkt!” 
  • ”Jag har aldrig förstått varför Birro fått så mycket plats inom kristenheten. Karln svär ju som en borstbindare!”

En annan ställer frågan huruvida man bör lansera en kristen profil på olika plattformar som upprepade gånger skriver ”fuck you” och önskar död över kritiker. Personen ifråga undrar i sitt inlägg om vi helt tappat omdömet, och det är en helt legitim och relevant fråga som måste få ställas.

Vi är många som uppskattar Marcus Birro för den färgrika person han är och för sin förmåga att formulera sig, men tyvärr måste vi få ge uttryck för att han inte har att göra på en kristen plattform som hans liv ser ut just nu. Många som följer Birro ser en människa som är i behov av hjälp på många sätt, och jag hoppas av hela mitt hjärta och av hela min själ att Marcus nära och verkliga vänner hjälper honom.

The show must not go on

Ibland skall inte showen bara fortsätta. utan man måste helt enkelt avsluta innan det går rejält åt skogen. När det handlar om personliga tragedier bör hänsynen till människan gå före det man trodde sig kunna vinna på att signera ett känt namn.

Martin Kinnunen  säger följande  i en kommentar till Aletheia:

”Jag har svarat all press samma sak att jag inte kommenterar mitt privatliv. Jag är inte lika intresserad av att fläka ut mitt privatliv som vissa andra.”

Aletheia har sökt Inblicks chefredaktör Tommy Dahlman och nyhetschef Ruben Agnarsson för en kommentar. Agnarsson är också viece vd för ett av Kanal 10’s bolag och även programledare i den kristna kanalen.

Uppdatering

Efter publicering av denna artikel har Inblicks chefredaktör tagit kontakt, och vi kommer träffas för ett intervjusamtal där Tommy Dahlman ger sin syn på allt kring Birro. Den kontakt vi haft präglas av respekt och en fin ton.

 

Andréas Aletheia profil

Andréas Glandberger

 

 

 

 

 

 

 

 

Källor

[1] Inblick om Birro som ny profil

[2] Hänt i Veckan

[3] Jonna Vanhatalo på Twitter

[4] Marcus Birro på Twitter

=>
20

Ämne: Ledarskap, NYHETER

Nyckelord: , , , , , , , , , ,

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?