Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Några tankar om konvertering till romersk katolska kyrkan – del 3

Peter Ljunggren konvertering

Av Peter Ljunggren

Katolsk apologet konverterar och blir Anglikan

Ett annat ämne som inte kommer fram mycket i svensk kristen press är RKK:s dubbla standard när det gäller homosexualitet. Å ena sidan fördöms homosexualitet, medan nästan alla rapporter pekar på att homosexualitet florerar inom RKK.

Michael Coren är känd inom religiösa sammanhang i Kanada. Han har under ett par årtionden varit RKKs mest synlige försvarare och apologet i Kanada. 2011 gav han ut boken ’Why Catholics are right’ [1] (Varför katoliker har rätt), rekommenderad av den katolske ärkebiskopen i Denver. Jag var i polemik med Coren för några år sedan angående om frälsning endast finns i RKK.

Inte undra på att många var förvånade då Michael Coren tidigare i år meddelade att han konverterat från RKK till Anglikanska kyrkan. Han gav som orsak RKK:s skrymteri när det gäller homosexualitet. I en artikel som citerades i flera av Kanadas största dagstidningar skrev han: jag har talat inför hundratals katolska grupper och församlingar genom åren och jag uppskattar att en tredjedel av prästerna är homosexuella. Han citerade kollegor som anser att det rör sig om 50% av prästerna. Coren tror att många lever i celibat, men långt ifrån alla. Han berättar om ett fall då en präst i Kanada i själsångest ansökte om att få sluta sin tjänst för han var homosexuell, men att biskopen istället rekommenderade att han skulle få ett mer avskiljt prästboställe på landet där han kunde få bo privat med sin älskare.

Hur förhåller sig verkligheten? Eftersom kristenheten i Sverige är så intresserad av RKK borde man undersöka detta. Bishopaccountability.org har mycket information. Kanske Dagen eller Världen Idag kunde satsa på en serie av artiklar? Själv är jag glad att homosexuella kommer till vår församling varje söndag. Alla är varmt välkomna. Vi försöker inte fram-tvinga någon förändring hos den som är homosexuell, men vi vet att evangelium om Jesus har sådan kraft i sig att det kan förvandla människor. Var finns de röster som varnar för det onormala i att präster ger celibatlöfte? Paulus kallar det en demonisk lära (1 Tim 4:1-3).

Hur blev det så här?

När man tar upp ämnen som jag nu vidrör kallas man snabbt
en rabiat antikatolik. Det blir inget samtal om sakfrågorna, utan
ett personligt mot-angrepp. Jag har inga problem med katoliker. Min egen församling har hundratals människor ifrån RKK bakgrund och våra möten besöks ständigt av katoliker. Jag har tidigare uttryckt min uppskattning för Franciscus I. I en av våra kampanjer i Indien, var den katolske ärkebiskopen med, och flera gånger har RKK präster varit med i kampanjkomittéen. Kort sagt, jag tror på gemenskap över alla gränser, alltmedan jag själv vet vad jag tror på.

Andlig fattigdom i Sverige?

Vad är den andliga fattigdomen i Sverige som skapar grogrund för att troende vill konvertera till RKK? Hur lyckas personer som Ulf Ekman och Mikael Karlendal att “koka grodan” så sakta att många inte ens märker kokningen? Var finns de pastorer inom trosrörelsen som på 90-talet sa att de skulle inta Sverige med evangeliet? Vad har hänt med dem?

ETAL satsar på Jesus och evangeliet

Nog nu om detta. Oavsett hur andra gör, fortsätter vi (ETALs
understödjare) med evangeliets spridning. Inom några dagar drar vi till Indonesien på 4 kampanjer och seminarier. Sedan är Taina och jag i Kuala Lumpur på en möteshelg och fortsätter därifrån till Guinea, Väst Afrika. Läs noga uppropet angående Guinea. Detta är ett skriande behov!

Till sist ett ord av hopp. När pendeln har svängt så långt det går åt ena hållet, svänger den alltid tillbaka. Kanske är kristenheten i Sverige så utbränd och besviken att det är dags att pendeln svänger tillbaka. Säkert är det redan på gång. Må evangeliets eld brinna over hela Skandinavien. Må katoliker, protestanter och alla andra, inklusive oss evangelikala, få upptäcka verkligheten i Kristus.

Referenser

[1] Why Catholics are right, av Michael Corren, McClelland och Stewart, Toronto, Canada.

Coming Out, utgiven av Walrus Juli/Augusti 2015, Toronto, Canada

=>
20

Ämne: Livets Ord/Trosrörelsen, Nya Ekumeniken, TRADITION & TEOLOGI, Villoläror

Nyckelord: , , , , , , , , , , , ,

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?