Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Hårda reaktioner efter Uppdrag Granskning

Ekman Öholm mord

Skärmdumpar från Världen idag & Dagen

[Opinion & Debatt, Mediebevakning, Mediekritik & Livets Ord/Trosrörelsen]

Uppdrag Gransknings program om Livets Ord har rört upp många starka känslor. Reaktionerna från alla håll och kanter har delvis varit väldigt hårda, och det har även förekommit hat riktat både mot Ulf Ekman[1] och journalisterna i SVT.

Det sistnämnda är givetvis helt oacceptabelt och något vi på Aletheia fördömer på det starkaste. Dock får inte hat hindra grävande journalister och media att utföra sina uppgifter.

Starka reaktioner

Efter Uppdrag Gransknings program om Ulf Ekman och Livets Ord, har reaktionerna från många håll varit milt sagt starka. Livets Ord har svarat med att starta en egen blogg[2] där de bemöter allt i programmet, precis som de gjorde när Aletheia publicerade rapporteringen från resan till den tidigare dotterförsamlingen i Dontesk, Ukraina.[3]

Tidningen Världen idag publicerade en längre intervju med Joakim Lundqvist strax innan Uppdrag Granskning sändes, och i den går han till angrepp mot SVT som han menar har en förhandsbestämd agenda:

”– Det finns något djupt obalanserat här. En på förhand bestämd ambition, att den här bilden ska vi måla upp och när vi möter argument som drar åt ett annat håll så suddar vi bort dem, säger Joakim Lundqvist och berättar att man, trots att man fått mycket lite tid på sig vinnlagt sig om att besvara alla frågor som programmets redaktion har ställt.”[4]

Att reaktionen skulle bli så konfrontativ och hård var det fler än mig som förvånades över. Direkt efter sändningen deltog Joakim Lundqvist i ett direktsänt program hos Kanal 10 där man skulle diskutera Uppdrag Gransknings uppgifter. Jag vet att fler med mig anser att programmet inte gick att betrakta som seriöst då alla deltagare har tidigare starka band till Livets Ord och Ulf Ekman och därmed är jäviga. Programmet kändes som ett ogenomtänkt, ansträngt och aggressivt försök att bemöta uppgifterna i Uppdrag Granskning, men tyvärr tror jag Kanal 10 sköt sig själv i foten med detta. Kristen TV på sitt sämsta helt enkelt.

Siewert Öholm hårt ut i krönika

Siewert Öholm går väldigt långt i sin kritik och i sitt försvar av Ulf Ekman, och det är nästan lite sorgligt att se hur en såpass profilerade medieperson använder så starka ord om Uppdrag Granskning. Öholm kallar programmet för ””mediamord” med licenspengar”, vilket måste kunna kallas starka ord.
Öholm skriver vidare i sin krönika[5] hos Världen idag:

”Utöver de funderingarna är det dessutom svårt att acceptera den manipulativa metod som framstående journalister på SVT närmast lustfyllt hänger sig åt.”

Siewert Öholm uttrycker sig på ett sätt som nästintill skulle kunna beskrivas som socialpornografi, ett uttryck jag första gången hörde myntas av Expressens tidigare chefredaktör, Bo Strömstedt, under en direktsänd debatt på SVT från Livets Ord efter församlingens första tv-gudstjänst på 80-talet. Att Öholm har mage att attackera journalistkollegor på det sätt han gör är mycket märkligt och vulgärt.

Öholm menar sig dessutom ha större kunskap till en del av det som presenterades under programmet, och nämner bland annat Peter Ljunggrens vittnesbörd där han insinuerar att Ljunggren ljuger:

”Flera personer, men främst en svensk pastor i Kanada, borde redaktionen med lite bättre grävande kunna avföra som sanningsvittne.”

Då jag räknar med att Öholm gjort egna undersökningar beträffande Ljunggren, eftersom han skriver som han gör, förväntar jag att få se resultaten av Öholms grävande. På vilket sätt menar han att Ljunggren inte är sanningsenlig?

Peter Ljunggren svarar Öholm

I en kommentar via e-post säger Peter Ljunggren följande som respons på Siewert Öholms förtalsliknande påhopp i Världen idag:

”Jag uppskattar inte Öholms nedsättande kommentar om min integritet. Vad vet han? Världen idag har redan publicerat tillräckligt med lögner om mig tidigare. Jag antar att ni alla är ynkryggar som inte vågar tala ansikte mot ansikte. Skäms på er.”

På sin Facebooksida kommenterar dessutom Ljunggren idag den generella kritik som riktats mot Uppdrag Granskning och även honom själv:

Peter Ljunggren på FB Lindman

Skärmdump Facebook

Att läsa Siewert Öholms aggresiva och mycket anklagande krönika är inte bara pinsam. Det är oerhört lågt av en tidigare SVT-profil att angripa sina kollegor på det sätt han gör. Inte minst är det ytterst förvånande att han själv verkar veta att Uppdrag Granskning och de personer de intervjuat inte talar sanning. I Siewert Öholms värld verkar medierna, och speciellt  SVT, vara kristofober, men som tur är reflekterar inte denna polariserande åsikt verkligheten. Öholms förtalsliknande beskrivning av reporter Anna Lindman säger egentligen mer om honom själv än om Lindman:

”Men Anna Lindmans motiv verkar inte ha varit sanningen. Hon ville uppenbarligen skada Ulf Ekman som person, pastor och kristen.”

Innan jag lämnar Siwert Öholm vill jag påpeka för honom att Uppdrag Granskning inte handlade om Livets Ords verksamhet generellt, utan fokuset var ekonomi och pengahanteringen. Visst finns det mycket bra som Livets Ord har gjort och gör, men programmet var alltså inte en generell dokumentär om Livets Ord, något Öholm uppenbarligen tycker det borde varit.

UG Magnus Anna foto”Kräv en sanningskommission!”

Anna Lindman svarade en tittare som undrade om UG sett på det positiva som Livets Ord gör, och personen ifråga kände sig rejält kränkt av programmet. Lindmans svar tycker jag personligen är väldigt förnuftigt, för innan man bjuder in gäster i sitt hem för att visa hur fint man har det, brukar man städa ordentligt och få bort det som sopats under mattan. Detta svarade Anna Lindman:

”Anna Lindman: Jenny, jätteledsen att du känner så! Vi berättar flera gånger att församlingen gör sådant som församlingen vill och som uppskattas av många. Jag gör gärna ett reportage om det – men inte förrän församlingsredningen rett ut det som varit fel och på vilket sätt människor farit illa! Kräv en sanningskommision!”[6]

Att det finns olika uppfattningar om hur saker gått till under åren är förståeligt, men efter att ha varit nära rörelsen sedan 1984 har jag och andra hört såpass mycket om ekonomiska förehavanden av tvivelaktig karaktär, att en granskning och uppstädning absolut är på sin plats. Under åren har vi talat med ett antal människor som omtalar delar av pengahanteringen som en okultur som existerat sedan länge tillbaka.

Att det finns personer som kan vittna om hur insamlade medel använts till lyxhotell, businessklass o.l. för delar av ledningen borde inte förvåna någon. Detsamma gäller berättelser om kontanta medel som getts direkt till talaren. Livets Ord borde därför inte kategoriskt avvisa dessa uppgifter som djupt felaktiga, utan uppvisa en större ödmjukhet inför möjligheterna att det kan ligga något i framförda anklagelser. Inte all kritik som framförs är ondsinnad och hatisk, som en del verkar mena är synonymer till dessa ord.

Frontalangrepp i stället för självrannsakan

Flera med mig hade nog förväntat en större ödmjukhet från församlingens ledning inför allvarlighetsgraden i det som framkom i Uppdrag Granskning, istället för det flera uppfattar som ett frontalangrepp mot programmet och journalisterna.

På SVT’s hemsida chattade journalisterna med tittarna efter programmet i onsdags, och det finns många intressanta kommentarer att läsa där för den intresserade. Jag vill lyfta fram en kommentar som fångade mitt intresse med bakgrund i spörsmålet kring kontanter som utbetalades under resor:

”EX Livets Ordare: Jag är en föredetta Livets Ordare, om de dementerar uppgifterna om skatt så kan jag personligen säga att jag också rest med LO och fått pengar betalt kontant i kuvert efter mina ”tjänster”..”[6]

Den norska pastorn berättade i programmet om hur predikanterna från Livets Ord helst ville ha kontanter, och nämnde att en av dem hade sagt att ”- Cash is king!”. Menar Livets Ord att han ljuger, eller ligger det en sanning i att detta var en del av kulturen inom trosrörelsen helt enkelt? Om uppgifterna som framkom i programmet stämmer, kunde alltså en helg i Norge ge 10 000 kr i handen för en predikant från Livets Ord.

Historierna är som sagt för många för att avisas som hat från bittra avhoppare, som det många gånger påståtts historiskt. Det vore absolut på sin plats med en slags sanningskommission som Anna Lindman föreslog i sitt svar på Uppdrag Gransknings hemsida.

Jag föreslog i en e-post till Livets Ord att uppföra en liknande kommission redan 2006 för att om möjligt ta hand om de som farit illa i Livets Ord. Givetvis besvarades inte mitt förslag. Är det inte dags för Livets Ord att visa att man verkligen vill ta tag i det negativa som hänt i det förflutna, och inte fortsätta sopa saker under mattan som man gjort i allt för lång tid?

Uppdrag Gransknings program var inte ett ”karaktärsmord” på Ulf Ekman, heller inte något ”mediamord”. Just detta klarar de båda personerna Ekman och Öholm utmärkt att utföra mot sig själva på egen hand. Det är inte lögn mot sanning, som en del verkar mena att detta handlar om, där SVT serverar lögner medan Livets Ord och deras allierade står för sanningen. Världen är inte så svart/vit som många kristna verkar mena.

Programmet i onsdags var en kritisk granskning kring ekonomihantering inom Livets Ord utförd av några av Sveriges duktigaste journalister. Att läsa vissa karakteristiker av journalisterna på sociala medier framförda av medlemmar och sympatisörer till Ulf Ekman och Livets Ord är intet annat än sorgligt. En del av dessa skulle med måtta kunna kallas näthat.

Lundqvist försvarar Ekman

Joakim Lundqvist tillbakavisar i en artikel i tidningen Dagen[7] ”att Ulf Ekman skulle ha behållit insamlade pengar som varit avsedda för Livets ord[…]”.

I intervjun Uppdrag Granskning gjorde med Peter Ljunggren i Kanada, berättar Ljunggren om hur Ekman ville att checkarna skrevs ut till honom personligen och inte till Livets Ord. I de fall checkar skrevs ut till Livets Ord är det säkerligen korrekt som Lundqvist säger till Dagen, att Ekman inte undanhållit pengar avsedda för församlingen. Kan Lundqvist verkligen garantera att checkar utskrivna till Ekman personligen gått in i Livets Ord? Är dessa pengar som Ljunggren berättar om i Uppdrag Granskning bokförda hos Livets Ord och skattade för, eller kommer vi att överraskas med ytterligare avslöjanden?

Det finns många frågor som vi kanske inte kommer få svar på, men kanske vi på sikt, med fakta på bordet, kan komma ett steg närmare sanningen?

AG bild aletheia

Andréas Glandberger

 

 

 

 

 

 

 

Källor
[1] Ulf Ekmans blogg
[2] Livets Ords blogg om Uppdrag Granskning
[3] Aletheias Dokument Livets Ord Ukraina
[4] Världen idag
[5] Siewert Öholms krönika i Världen idag
[6] SVT Uppdrag Granskning
[7] Joakim Lundqvist i Dagen

Relaterat

Peter Ljungren: Öholm och Berggren – vad håller ni på med?
Inblick
Ulf Ekman i Dagen
Carl-Henrik Jaktlund om Livets Ord & UG
Aletheia om den norska stiftelsen
UNT skriver om Aletheias nyhet
UNT om Ulf Ekmans härskartekniker
UNT om Uppdrag Granskning

=>
20

Ämne: Livets Ord/Trosrörelsen, Mediebevakning, Mediekritik, OPINION & DEBATT

Nyckelord: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?