Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Varför inte vara sanningsenlig, Tommy Dahlman? – Uppdaterad!

Dahlman

Skärmdump Twitter

[Opinion & Debatt]

Buddha lär ha sagt att det finns tre saker som inte kan döljas länge: solen, månen och sanningen, och visst ligger det mycket visdom i dessa 2500 år gamla orden. Varför är det då ofta så svårt att hålla sig till sanningen?

Om det är något som inte har en preskriptionstid, så är det lögnen. Sanningen kommer alltid fram till slut. En del anser att de som söker sanning och rättvisa drivs av bitterhet och hat, och jag vet inte hur många gånger jag hört det i samband med människor som står upp för sanning och rättfärdighet, men vad gör väl det egentligen? Sanningen är väl värd att kämpa för.

Nu är inte detta en allmän text om rättspatos, även om ämnet i sig definitivt vore värt att skriva om, utan om lögner som upprepas som om de vore sanningar trots tydliga bevis för det motsatta.

Kontroversiell chefredaktör

Tommy Dahlman är chefredaktör på tidningen Inblick och är en känd personlighet inom pingströrelsen och i vissa andra karismatiska sammanhang. Han har även en kort historik som skribent på tidningen Världen idag, men slutade där av någon okänd orsak. Kanske hans penna till tider levererade för starka texter och syrliga kommentarer till de som var av en annan åsikt i olika frågor än honom? En och annan röst har viskat att det från redaktionens sida var omöjligt att fortsätta ett samarbete, men just nu låter vi det ligga.

I en debattartikel i tidningen Dagen var Dahlman en av flera pastorer som debatterade homosexualitet, och i en intervju med GT/Expressen senare lär Dahlman ha yttrat att homosexuella kommer till helvetet. Dahlman är van att sticka ut hakan i alla slags väder och tar mer än gärna en fight i sociala medier.

Han reser ofta runt i olika kyrkor på en slags turné, och när han jobbade för Världen idag var Marcus Birro det stora dragplåstret under rundresorna i Sverige, och samarbetet med Birro fortsatte även ett tag efter att Världen idag avslutade sitt engagemang med Dahlman. Birro fick omsider sluta då hans privata utsvävningar inte längre var förenliga med frikyrkouppträdanden, något som skapade rubriker både här på Aletheia och i vanlig press. Se här för Aletheias artiklar kring Birrosaken.

Turnén ’Målles jul’, fast utan Målle

Målles jul - kopia (2)

Skärmdump Twitter

Vad har då sanningen att göra med Tommy Dahlman? Om det man säger inte överensstämmer med verkligheten, och trots bevis fortsätter hävda en viss sanning, ja då kallas det att man ljuger. Tyvärr tyder det mesta på att så är fallet just nu med Tommy Dahlman.

Dahlman har precis avslutat en turné som kallats ’Målles jul’, där han tillsammans med Målle Lindberg och andra släktingar till Målle rest runt i frikyrkor för att spela och prata. Målle Lindberg är för många en levande legend för personer inom den fria kyrkan, och det är klart att folk strömmar till för att se och höra honom spela.

Det var dock ett problem med den här turnén. Målle Lindberg var inte med på en enda konsert. Trots detta annonserades dessa konserter som om Målle  var huvudpersonen. Detta har en del reagerat starkt emot då de anser att man med rätta kan kalla det för falsk marknadsföring. När Dahlman konfronterats med detta hävdar han ändå att Målle varit med varenda kväll, trots att bevisen säger något helt annat.

Lögn blir sanning

Varför inte vara sanningsenlig, Tommy Dahlman? Det är ju helt uppenbart att Målle inte var med på konserterna, så varför konstruerar du en sanning utan förankring i verkligheten?

Dessa skärmdumparna från Twitter säger det mesta:

Collage twitter

Skärmdumpar från Twitter

Collage twitter2

Det verkar helt uppenbart att Tommy Dahlman varit flexibel med sanningen kring Målle Lindbergs deltagande under denna turné. Om det varit för att dra folk till kyrkorna eller om det finns någon annan orsak till att man inte upplyst om att Målle inte skulle delta, kan man ju fundera över. Falsk marknadsföring? Visst han man förståelse för om någon känner sig lurad, men varför inte tala sanning när det finns mycket konkreta bevis för det motsatta av det Dahlman hävdar?

Man bör kunna förvänta mer av en kristen chefredaktör och predikant, men tyvärr ser vi allt oftare att förhållandet till sanningen i flera kristna sammanhang verkar vara något som kan tillpassas ens egna behov. Sanningen är inte förhandlingsbar eller töjbar. En halv sanning är också en halv lögn, och ljuger man en gång är sannolikheten stor att man gjort det tidigare också. Det är en farlig utveckling att töja på gränserna beträffande sanningen, och vi har sett nog av halvsanningar och lögner i den karismatiska kristenheten.

Att göra fel är en sak, men när ’misstag’ sätts i system uppstår snabbt en förtroendekris. För en ledare inom kristenheten är förtroende något väldigt dyrbart och inget man får ta för givet.

När Aletheia kontaktar Tommy Dahlman för en kommentar kring diskussionerna på Twitter, svarar han följande:

”Hej Andreas!

Målle var med alla kvällar i en telefonintervju där han talade med publiken. Tyvärr fick Målle 86 år gammal en vattenskada i sin lägenhet. Han blev tvungen att evakueras från sin lägenhet. Magasinera alla möbler, prylar etc. Till slut fick han ett tillfälligt boende på ett hotell där han ska vara i nästan 2 månader. Vi beslöt att planera dag för dag. Han ville så gärna med tyvärr blev han stirrig av allt.

Vi kommunicerade detta med de lokala kyrkorna som aldrig hade en tanke på att ställa in. Själv är jag på turné nu där jag varit borta på två av platser men julkonserterna har ändå fullföljts. Att en aktör blir sjuk eller får förhinder händer. Jag har inget intresse av att skriva på twitter om detta. Jag har hänvisat till de lokala kyrkorna om de som undrar vill veta mer.”

Personer Aletheia varit i kontakt med och som följt diskussionen på Twitter, säger att de tycker Tommy ljuger när han under hela turnén ger sken av att Målle är med och även ljuger om det till en av personerna på Twitter. En annan aspekt redaktionen fått höra är att det redan länge innan turnén påbörjades stod klart att Målle inte skulle vara med.

Även om Tommy Dahlmans förklaring här ovan stämmer, fråntar det inte honom ansvaret för att ha vilselett i annonseringen och rapporteringen runt turnén samt även ljugit på direkt fråga på Twitter.

Varför skall det vara så svårt att hålla sig till sanningen och stå för det man säger och gör?

AG bild aletheia

Andréas Glandberger

 

 

 

 

 

 

Uppdaterad 2015.12.30

Tidningen Dalslänningen rapporterar om besvikna mötesbesökare efter ’Målles jul’, och jag konstaterar jag inte är ensam om att kritisera turnén. Dalslänningen skriver följande:

”Många var besvikna efter den turné Billingsforsbördige predikanten Tommy Dahlman arrangerade före jul. Några anser till och med att affischnamnet Målle Lindberg utnyttjats för att locka besökare.

– Jag fick känslan av att det där var ett marknadsföringstrick. Det var min egen intuition. Tommy Dahlman utnyttjade Målle Lindbergs namn, jag är ganska säker på det.”

Skärmdump Dalslänningen.se

Skärmdump Dalslänningen.se

=>
20

Ämne: OPINION & DEBATT

Nyckelord: , , , , , , , , ,

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?