Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Shemitah update 3: Börs och pensionstips på Aletheia ger avkastning

Inför det omdiskuterade Shemitah-årets inledning i slutet av förra året skrev jag med en viss vånda posten med rubriken ”Konkreta råd inför kommande börskrasch och sociala oroligheter”. Jag har aldrig varit intresserad av aktie- eller pensionsfonder i någon större utsträckning. Det var på grund av min övertygelse att den bibliska kalendern har en inverkan på börsens cykler jag frenetiskt började kolla den numera lättillgängliga aktie och fondstatistiken.

I ovan post rekommenderade jag att växla över pensionssparande till ett par lågriskfonder för den försiktige och / eller satsa på två högriskfonder kopplade till mestadels företag som utvinner guld och / eller silver.

Hur har det då gått? För den som vågade agera på dessa tips (beroende på hur tidigt eller sent det gjordes) bör ni se en aktie eller pensionsportfölj som går mot strömmen.

Personligen har jag vänt trenden vad gäller flera års snittförlust om -3% hos pensionsmyndigheten till att i år snitta +7%. (Lagt över allt på de två fonderna Amundi Funds Equity Global Gold Mines och BlackRock Global Funds – World Gold Fund)

Samtliga rekommenderade pensionsfonder går plus. Från ca +1,20 % till 6-7%. För aktiesparare har Fortuna Silver Mines Inc gett en avkastning om 24% (i en tid när börsen i övrigt rasat 8-10%).  En aktie av de som rekommenderats går minus ganska rejält – Avino Silver & Gold Mines Ltd (Ca 15% om någon vågade köpa när den rekommenderades), men har i veckan börjat klättra 3-4 %.

Parallellt med att jag själv ändrade pensionsfonder öppnade jag min allra första ”Shemitah aktieportfölj” hos Avanza. Så ser den ut idag i förhållande till den sjunkande OMX börsen (Stockholmsbörsen med gult streck och mina rekommenderade aktier med grönt):

Shemitah_aktier

Notera dock att min ”uppåtkurva” tyngs av både Avino Silver & Gold Mines Ltd och Trigon Agri (jordbruksaktie i Ukraina) som givetvis påverkas av omständigheter i landet.

För saklighetens skull även en jämförelse med NASDAQ-börsen (ungefär samma resultat):

Shemitah_vs_NASDAQ

Jag säger inte detta för att skryta, utan i tacksamhet till Gud; Att pricka in fem av sex fonder/aktier, utan förkunskaper av börsen och baserat på vad många skulle klassa som ”religiösa grubblerier” (säkert en hel del av våra läsare också) är glädjande.

Missade du båten?  Kanske inte. De båda ”högriskfonderna” (Amundi Funds Equity Global Gold Mines och BlackRock Global Funds – World Gold Fund) ligger fortfarande under 2008 års ”botten” och har inte på allvar börjat klättra ännu.

BGF_World_Gold

Var och en må följa sitt hjärta. Att gå ”all in” på dessa två fonder som jag själv gjort skulle nog de flesta rådgivare rynka näsan åt.

Räntefonderna som annars ses som ”lågrisk” vore jag tacksam om någon av våra läsare kunde ge lite synpunkter på. Jag tror ju på stigande räntor och de flesta av denna typ av fonder bygger väl på sjunkande räntor om jag förstått rätt.

Efterlysning: Någon bland våra läsare som har tips om vad man kan satsa på som gynnas av just stigande räntor?

Slutligen – i det fall de två högriskfonderna börjar klättra igen och börsen fortsätter att falla i övrigt, förefaller det pågå i upp emot ett par år. Då krävs ett nytt aktivt val för att inte förlora värdeökningen. Även här vore det roligt med lite tips från er med större erfarenhet än jag.  Det jag nu själv överväger är att helt enkelt växla över till ett par av de lågriskfonder jag redan nämnt i första posten.

Nej, jag är inte driven av begär till pengar. (Trots denna långa post om just detta). Men precis som det var avgörande hur Farao agerade efter Josefs uttydning av hans dröm om sju svåra år, tror jag inte det är fel att agera utifrån det vi upplever kan vara ”Guds röst” idag.

1380766_10152507775834130_8484313559725514175_n

Daniel ”My Two Cents” F orslund

Andreas Cervenko, Svenska Dagbladet:

Att varna för krasch och kris kan förstås alltid avfärdas som sensationslysten domedagspropaganda, men det är att missa poängen. Ganska få föräldrar skulle idag strunta i att spänna fast sina barn i bilen med hänvisning till att risken för att krocka är väldigt liten och att ”det brukar gå bra”. På samma sätt förhåller det sig med allvarliga finanskriser, med den skillnaden att sannolikheten för att de uppstår är enormt mycket högre än att dö i en bilolycka.

Det handlar helt enkelt om att inte ta onödiga risker av det enkla skälet att det är ganska korkat. Konsekvenserna kan nämligen bli förödande.

Relaterat:

8/9 2015: Konkreta råd inför kommande börskrasch och sociala oroligheter

6/10 2015: Shemitah update: – Därför befinner vi oss o stormens öga

20/1 2016: Shemitah update 2 – f.d. Chefsekonom: ”Världens finansiella system står inför en lavin av konkurser”

4/2 2016: Shemitah update 3: Börs och pensionstips på Aletheia ger avkastning

=>
20

Ämne: Ändens tid, INRIKES, NYHETER, Politik, Ekonomi & Samhälle, UTRIKES

Nyckelord: , , , , ,

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?