Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Förlåtelsens väg

forlat-huvudbild

Skärmdumpar från Världen idag, Dagen och UNT.

Livets Ord har bett om förlåtelse[1]. De flesta har nog fått med sig det historiska mötet där Livets Ords pastor  i en känsloladdad predikan ber om förlåtelse till de människor som på något sätt farit illa i kontakt med församlingen. De kristna tidningarna har skrivit om det och publicerat delar av den text som lästes upp där det många väntat och hoppats på i så många år alltså skedde – Livets Ord bad oförbehållsamt om förlåtelse

Dock är inte alla lika positivt inställda till Lundqvist framträdande. I sociala medier finns det de som är försiktigt positiva men fundersamma över om Livets Ord verkligen menar vad de säger. Det finns även de som uttrycker sig i starka ordalag och tycker att detta endast är ett spel för gallerierna, och en del yttringar är till och med fyllda av förakt. Sedan finns det de som är överlyckliga och endast ser detta som något helt fantastiskt positivt.

Hur skall man då förhålla sig till Livets Ords förlåt? För mig som i grund och botten haft detta som en hjärtesak i över 10 år är detta positivt, men jag är inte exalterad och tror att allt nu kommer bli bra enbart på grund av detta talet. Under mina år i rörelsen, och jag har varit en del av den sedan 1984, har jag sett och upplevt väldigt mycket som man inte borde upplevt i något man i utgångspunkten kallar en kristen församling. Jag har tagit del av så många tragiska historier som rivit sönder mitt hjärta, och när jag i så många år sett den oförsonlighet och hårdhet från Livets Ords ledare hade jag i stort sett gett upp hoppet om att församlingens ledare skulle vända om.

Ulf Ekman sa i en intervju med Radio Uppland 2013 att en offentlig ursäkt inte var aktuellt[2], men nu är det alltså precis detta som skett. Så något har hänt mellan Ekmans uttalande och Livets Ords förlåt. Har en omvändelse ägt rum?

unt-artikelI samband med att Livets Ord fyllde 30 år intervjuades jag av Uppsala Nya Tidning om mina upplevelser i församlingen. Rubriken på intervjun i tidningen blev en helt annan än den jag hade förespeglats av journalisten och reaktionerna lät inte vänta på sig. Jag vill minnas att under stora delen av intervjun talade jag om vikten att som kristen leva i förlåtelse, och jag yttrade bland annat att jag inte förstod varför Livets Ord så konsekvent vägrade gå på förlåtelsens väg. Journalisten föreslog då att detta kunde bli en bra rubrik, men i stället blev det ”Kan tala om andlig våldtäkt”[3].

Själv blev jag milt sagt chockad över valet av rubriken, även om jag under intervjun hade berättat att det var sådant många av oss faktiskt utsattes för. Ordet våldtäkt är ett oerhört starkt laddat ord som de flesta normala människor känner en stark avsky emot, men jag hittade inga andra ord som på ett korrekt sätt kunde beskriva hur ledare hade betett sig mot mig och mina vänner under åren jag som medlem och som elev vid församlingens kristna högstadieskola.

Flera av församlingens pastorer blev givetvis både upprörda och arga över denna intervju, något jag fick erfara när jag samtalade med en del av dem efteråt. Jag anklagades för att ljuga, för det jag beskrev i intervjun hade helt enkelt inte ägt rum sa en av pastorerna när vi möttes på stan. Det existerade ingen kontroll av människor, inget angiveri av medlemmar och bibelskoleelever som inte följde sina ledares bud, och andliga våldtäkter hade i alla fall aldrig hänt fick jag höra.

Nu levde jag och många med mig i denna verklighet, så jag kunde lugnt se denna person i ögonen och säga att detta har jag personligen fått uppleva och vet att är sant. Logiken hos en del av de jag talade med verkade vara att eftersom de inte hade sett eller upplevt det jag berättade om, hade det inte ägt rum helt enkelt[4]. Läs den här gamla artikeln som rör vid något av problematiken och som förhoppningsvis förklarar lite av vad som menas med andlig våldtäkt. Vad detta inneburit för en del av de jag känner tar jag i personliga samtal med Livets Ords pastorer däremot.

Joakim Lundqvist har öppnat en dörr som varit stängd i över 30 år, och jag är ännu inte helt säker på att han själv förstår den fulla innebörden av detta. Livets Ord avslutar inget i och med detta, utan tvärtemot påbörjas en lång och kanske mödosam process.

Man kan välja att bemöta Joakim Lundqvist på flera sätt, men framförallt genom att antingen ta emot den hand han och Livets Ord sträckt ut, eller så väljer man att slå bort handen och stänga denna dörr som jag trodde hade rostat igen för länge sedan. Kan det vara så att omvändelse och förlåtelsens kraft brutit oförsonlighetens ok så att dörren kunde öppnas? Jag har bestämt mig för att ta den här chansen och våga tro på att de menar allvar med sitt förlåt. Jag väljer att gå förlåtelsens väg jag själv efterlyst i så många år, och gjorde jag inte detta skulle jag med rätta kunna kallas hycklare.

ekman-forlat-untDäremot måste jag inflika att jag har stor förståelse för de som är skeptiska till Livets Ords förändrade hållning, för det finns en allt för lång historik av oförsonlighet och ovillighet att erkänna att människor skadats i kontakt med församlingens olika pastorer genom åren. Ulf Ekman har aldrig bett om förlåtelse, även om han på ett diffust sätt gett uttryck för detta genom en i mina ögon högst strategisk artikel i Dagens Nyheter[5] och i en av sina böcker[6]. Jag kontaktades av UNT i samband med Ekmans bok och efter att ha läst avsnittet där han bad om förlåt uttalade jag mig starkt kritiskt till äktheten i hans ’förlåt'[6].

Någon omvändelse har de flesta av oss som följt honom och Livets Ord däremot aldrig sett, något senare intervjuer i bland annat Svt’s ’Min Sanning’ visade när programledaren Anna Hedenmo frågade honom om de många som skadats inom Livets Ord. Ekmans respons går in i historieböckerna som ett varnande exempel. Större brist på empati och förståelse för de han själv förorsakat skada skall man leta länge efter: ”- Vad är många? 1,2,3 många…” [7]

Joakim Lundqvist har ingen enkel uppgift när han nu valt att göra upp med församlingens negativa historia. En del menar att denna representativa ursäkt inte är god nog, utan att det borde vara Ulf Ekman som sa förlåt. Jag kan förstå det, men jag ser hellre att en äkta process påbörjas i regi av dem som idag är ledare i församlingen, än att Ulf Ekman skulle säga något han med stor sannolikhet ändå inte menar och som troligen inte skulle medföra annat än rubriker i tidningarna. Många av oss som varit med ett tag är tämligen trötta på stora ord som inte leder till något annat än inbördes beundran. Nu behövs handling från hjärtat.

Givetvis finns det människor som i sin grundattityd är kritiska till Livets Ord oavsett om de gör bra eller dåliga saker. Jag vet detta efter över 10 år som bloggare och efter att ha följt församlingen i över 30 år. Jag vet även att det finns saker som ligger och glöder under ytan och att en del anser att Joakim Lundqvists förlåt klingar falskt. Låt mig därför säga följande:

Att gå en bestämd sträcka tar tid. Man går inte bara ett steg och tror att man genom detta tillrättalagt hela sträckan. För de som vandrat i fjällen vet ni att även korta avstånd kan ta väldigt lång tid och att det finns olika hinder på vägen man måste forcera om man skall nå målet för dagen.

Det är samma sak med förlåtelsens väg. Det är absolut ingen lätt vandring, speciellt inte om man blivit väldigt illa behandlad. Det kan ta väldigt många år innan man ens överhuvudtaget kan tänka tanken på förlåtelse, och även då kan vägen till att förlåta kännas oerhört långt borta. Jag vet av erfarenhet i mitt eget liv att förlåtelse inte är något man kan tvinga fram. Låt det ta sin tid.

Mitt råd baserat på egna erfarenheter blir att ta emot den här utsträckta handen från Livets Ord. Låt oss gå in genom den dörr som öppnats och tillsammans gå den här vägen. Det kan bli svårt och tufft på många sätt, mycket tårar och även ilska, men hanteras detta på rätt sätt kommer vi kunna nå ett gemensamt mål – förlåtelse, försoning och kanske upprättelse. Jag väljer att tro på detta och skall så långt det är möjligt bidra med mina erfarenheter för att detta skall bli så bra som det kan bli.

Har du sårats av Livets Ord på något sätt? Skicka gärna en e-post till mig och berätta: andreas.glandberger[snabel-a]aletheia.se

AG profil

Andréas Glandberger

 

 

 

 

 

 

 

 

Källor
[1] https://www.youtube.com/watch?v=4pcb_WueXrs
[2] http://www.unt.se/uppland/uppsala/offentlig-ursakt-inte-aktuell-2481441.aspx
[3] http://www.unt.se/uppland/uppsala/kan-tala-om-andlig-valdtakt-2438067.aspx
[4] http://www.andersgerdmar.com/swedish/varfor-jag-idag-har-sagt-upp-unt/641/
[5] http://www.dn.se/debatt/darfor-lamnar-jag-livets-ord-och-blir-katolik/
[6] http://www.unt.se/uppland/uppsala/ulf-ekman-forlat-2748637.aspx
[7] https://www.youtube.com/watch?v=ZWzUiWOHeHM

Relaterat
http://aletheia.se/2013/05/29/varfor-ar-forlatelsens-vag-omojlig-att-ga-for-livets-ord/
http://aletheia.se/2016/09/16/darfor-bor-livets-ords-forlat-tas-pa-allvar/
http://www.varldenidag.se/nyheter/livets-ord-forlat-oss/Bbbpil!LkEgxRNPMOIHegPNIjBEA/
http://www.dagen.se/jag-har-vantat-pa-ett-forlat-fran-livets-ord-i-20-ar-1.778020 (se även relaterade artiklar hos Dagen)
http://www.unt.se/uppland/uppsala/tar-till-varje-harskarteknik-han-kan-3994999.aspx
http://aletheia.se/2013/05/30/snalla-anders-gerdmar/
http://aletheia.se/?s=dokument+Livets+Ord+ukraina
https://andreasglandberger.wordpress.com/2009/06/28/livets-ord-min-historia/
http://www.tv4.se/nyheterna/klipp/livets-ord-pastor-ber-om-f%C3%B6rl%C3%A5telse-3520992
http://teamsalmonsson.se/forlatelsens-vag/

=>
20

Ämne: Personligt

Nyckelord: , , , , , , , , ,

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?