Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Pengapredikanten som hotar med helvete och död

nrk-framsida

Skärmdump NRK

”Snåla folk kommer inte till himlen. Det är garanterat! De går till helvetet!”[1]

Dessa ord kommer från Jan Hanvold i Norge. Hanvold är framgångspredikanten som startade TV Visjon Norge, en kristen tv-kanal som sänder 24 timmar i dygnet och som lägger väsentlig vikt på att be tittarna om pengar till verksamheten. Vem vill väl hamna i helvetet för att man inte gav till ’Guds verk’?

NRK Brennpunkts granskning av Visjon Norge

I vårt grannland Norge pågår det för tiden en rejäl debatt kring Jan Hanvold och hans metoder att driva kristen tv. NRK Brennpunkt (Norges motsvarighet till SVT Uppdrag Granskning) har gjort ett grundligt arbete där de granskat Hanvold och hans framgångssaga TV Visjon Norge. Detta är givetvis inget som Hanvold och hans allierade överhuvudtaget gillar, och de går till kraftigt motangrepp i olika medier.

Vad är det då NRK Brennpunkt har avslöjat som genererar Hanvold och Visjons Norges vänner att agera som om ett krig startats, och där det verkar som om alla medel är tillåtna för att försvara ledaren och hans verk?

Kort berättat har Visjon Norge de senaste 15 åren samlat in över en miljard(!) kronor från givare. Det kostar att driva med tv, men det är inte detta kritiken har handlat om. Hanvold har ett antal företag i Visjon Norge-koncernen som han äger privat och som han även tjänar pengar på. Att tjäna pengar är varken synd eller fel, men när det handlar om pengar som samlats in av människor som tror de ger till Herren, ställer sig saken annorlunda. Detta skriver NRK Brennpunkt om de olika företagen Hanvold har:

”Men flera av Hanvolds privata företag säljer även tjänster till Visjon Norge – där alltså Hanvold är både grundare, ansvarig redaktör och styrelseledare. Det betyder att företagen Tv-pastorn äger privat, även tjänar på de många hundra miljoner av inkomster i form av gåvor som strömmar genom Visjon Norge-systemet.

Jan Hanvold själv sitter på flera stolar när pengarna skall fördelas. NRK Brennpunkt har tillgång till flera arbetsavtal som Hanvold har ingått mellan sig själv och Visjon Norge. Här har Hanvold inte bara undertecknat som arbetsgivare, men även som arbetstagare och löntagare.”[2]*

Hanvold förhandlade med sig själv

Läser man vidare och ser dokumentären, framkommer det flera exempel på saker där Hanvold genom sin position berikar sig och sina företag med givarnas pengar. Om man signerar dokument där den enda förhandlingspartnern är en själv, är det så oetiskt det bara kan bli och i allra högsta grad jäv. Detta verkar inte Hanvold överhuvudtaget begripa utan går till våldsam attack mot alla som kritiserar honom och hans metoder. Man riskerar i alla fall ingen strejk när man förhandlar med sig själv som motpart.

Att insamlade medel går till Hanvolds privata företag verkar besvära inte honom över huvud taget. Han vill inte ens försöka förstå dilemmat verkar det som. Saklig information och kritik verkar inte heller hindra hans sympatisörer från att ge. Tvärtom kan det verka som sådana här angrepp mot Hanvold och Visjon Norge gör att givarna ger mer pengar. Man ser på det som ett angrepp på ’Guds verk’ och ’Guds smorde’.  Fienderna, det vill säga journalister och kritiker, är som regel vänsterorienterade och politiskt korrekta som hatar Gud och kristendomen, menar man.

När jag har läst igenom många kommentarer i sociala medier kan jag inte låta bli att förundras över den fundamentalistiska och sekteristiska tankegången bland Jan Hanvolds sympatisörer. Det är en fruktansvärd retorik till tider, och man är inte rädd för att ta i bruk meningar som att Gud straffar de som rör vid Herrens smorde, alltså Jan Hanvold. Huvudpersonen själv har i många år raljerat och hängt ut de som står för något annat än honom, så att en lags våldsretorik sprider sig till hans anhängare är på sätt och vis inte konstigt.

hanvold-tapere

Bildkälla: https://www.facebook.com/antivisjon/photos/

”…Judas gick bort och hängde sig.”

I en e-post som NRK fått tillgång till efter publiceringen av programmet, skriver Hanvold till sina anställda om hur det finns ’Judas-personer’ i staben som försett NRK med information. Han beskriver därefter att Judas gick bort och hängde sig och att de som svikit Visjon Norge kommer straffas av Herren[3]:

”Tisdag sänder Brennpunkt parodin av mig och Visjon Norge din arbetsplats, som hånas och bespottat. Därför att de ljög, och sa att de skulle göra en dokumentär om kristenheten utanför den norske kirke. Detta var överhuvudtaget inte deras intention, men att göra en parodi och hänga ut mig. Med god hjälp från Judaser som har varit i staben. Som har stulit och kopierat kontrakt, som getts vidare till Nrk. Detta är ju dumt , men bara för att påminna att Judas gick bort och hängde sig själv. Vill också den eller de som gjort detta, få sin förtjänta lön från Herren, för sitt svik mot Visjon Norge.”**

e-post-judas-nrk

Bildkälla: NRK

Det är flera som reagerat med förskräckelse över den vålds- och självmordsretorik som ledaren för Visjon Norge ger uttryck för i sin e-post till sina anställda. Att antyda att de som varslade NRK borde ta livet av sig eller att de kommer straffas med döden av Herren, är milt sagt fruktansvärt grovt och så vansinnigt förkastligt att man skulle tro att Visjon Norges vänner vaknade upp ur sin dvala och slutade stödja sådana galenskaper. Tyvärr är det snarare tvärtom och Hanvold ger sig inte med detta heller.

Saklig kritik fick Hanvold att se rött

När den kristna tidningen Dagen i Norge tar upp denna e-posten i en artikel, svartnar det för Hanvold som sjunker ännu lägre än tidigare. Dagens chefredaktör, Vebjörn Selbekk skriver bland annat i sin ledarartikel angående Hanvolds Judasretorik:

”Detta är helt enkelt hemskt att läsa. Här håller Jag Hanvold på att korsa en gräns vi tidigare inte kan se att han gått över tidigare. Våldsgränsen. Han skriver om självmord. Så överlåter han till mottagaren att dra sina egna slutsatser.

Uppmanar han den påstådda varslaren i TV Visjon Norge att ta sitt eget liv? Eller är det kanske Gud som skall ta livet av ”svikaren”? I alla fall skall personen ifråga få sitt förtjänta straff från Herren. Vänlig hälsning pastor Jag Hanvold.”[4]*

Det här blev helt enkelt för mycket för Hanvold som i en statusuppdatering på Facebook[5] tar till mycket ofina metoder i sitt svar till Dagens redaktör, ett svar som präglas av etnokritiska undertoner där han drar Selbekks mor ner i :

”Selbekk är ju tysk, och har rötterna i DDR. Där angav de varandra. Och Selbekk opererar i känd Stati stil, när han kallar stöld av dokument att varsla. Det var precis detta även Stasi höll på med. Detta är tacken man får från en broder, som en man stått upp för, när det har stormat. Men som säljer sin broder och vän för presstödet. Då kan du skriva om Jan, Jesus och Judas. Må Gud välsigna er egen rättfärdighet, o alla mobbe journalister i Dagen. Jag ber för er, att Gud må se i nåd till er.”[5]**

En kristen ledare som tyr till sådana här metoder när han ställs inför saklig kritik bör inte vara i en ledarposition överhuvudtaget, om jag får säga min personliga åsikt. Ledare som har behov av att trycka ner andra, hota med död och förbannelse och som i många avseenden levererar budskap till sina fiender som präglas av förakt och hat, bör avsättas omgående. Selbekk svarade på ett fint och sakligt sätt på Hanvolds påhopp:

”Jag tycker det blir lite krävande när Jan Hanvold drar fram min mors flyktingbakgrund från DDR. De flydde från Stasi med en betydlig risk och samarbetade givetvis inte med dem. Jag är stolt över min mamma och ledsen för att Hanvold drar min familjebakgrund ner i gyttjan. Jag förstår att situationen är utmanande för honom efter Brennpunkt-dokumentären. Men han kan inte kalla någon för Judas och hota dem med självmord och Guds dom. Det tror jag han egentligen vet själv också. Han borde försöka ta till sig det jag skriver i min ledare istället för att skälla ut mig. Jag önskar honom inget ont.”[6]

Vad pågår egentligen i norsk karismatisk kristenhet?

Jag bestämde mig medan jag skrev denna artikel för att kontakta Vebjørn Selbekk just för att ställa några frågor till honom kring det som kommit fram i och efter denna dokumentär. Ju mer jag läst och sett reaktionerna hos både de involverade parter, men också de som stödjer Jan Hanvold och Visjon Norge, ju mer absurt tycker jag detta verkar. För mig som varit en del av sektliknande sammanhang och känner till sektmekanismer, måste jag säga att sektvarningen ligger mycket nära beträffande Jan Hanvold.

Hur kan det gå så långt att en kristen ledare i Visjon Norge hotar med självmord och hänger ut sina kritiker på ett fasansfullt sätt utan att någon griper in? Hanvold har ju hållit på med denna form av retorik i flera år.

Här är en liten del av mitt samtal med norska Dagens chefredaktör:

När jag som svensk har följt debatten i Norge efter Brennpunkt-dokumentären, undrar jag hur en kristen ledare som Hanvold har kunnat hålla på så länge.

12366346_10205897525739659_8818779152099645634_n

Vebjørn Selbekk. Foto: Selbekks Facebook

– Det är skillnad på det kristna landskapet i Norge jämfört med det svenska, något man måste komma ihåg när man följer debatten just nu. I Sverige är man nog mer politiskt korrekt än vad vi är i Norge, och här ligger en del av förklaringen.

Har Hanvolds attack mot din familjs flyktingbakgrund påverkat dig personligen?

– Nej. Jag har varit med om ganska mycket tidigare, så detta går inte in på mig. Med det sagt tycker jag att jag bör kunna ta upp kritikvärdiga förhållanden utan att Hanvold skall använda min etniska bakgrund mot mig.

Jag har ju erfarenhet från Levende Ord i Bergen där vi hade en stark ledare som liksom Hanvold kunde säga kontroversiella saker, men som vi då uppfattade som modigt och radikalt. Tror du att det finns ett vakuum efter att Levende Ord och Enevald Flåten försvann?

– Jo, jag tror det kan finnas ett visst vakuum som gör att folk dras till Hanvold och Visjon Norge. Många kristna i vårt land ser upp till orädda ledare som vågar tala rakt på sak och som i deras ögon står upp för en sann bibelsyn och talar emot etablissemanget. Hanvold gör detta och det gör nog att många ser mellan fingrarna när han gör övertramp.

Borde inte kristna ledare i Norge reagerat mot Hanvold tidigare?

– Jag kan tycka att de som är hans vänner och som innehar en eller annan ledarposition borde kunna säga till honom i de fall det finns kritik som är berättigad. Det förvånar mig lite att de stället okritiskt stöder Hanvold och således bidrar till en ökad polarisering. De borde kunna säga åt honom att det inte är ok att i en e-post hota med självmord för att någon har varslat om oegentligheter.

Vänstervridna som hatar kristna

För Hanvold och hans likasinnade är kritiken synonymt med förföljelse och de som kritiserar är vänstervridna som hatar Jesus. Så enkel är hans tankegång. Det är vi mot dem och vi har rätt. Retoriken är ofta hård och dömande på ett sätt som de flesta normala kristna vänder sig emot, men de konservativa troende i Norge gillar ledare som vågar sticka ut hakan och som inte är rädd för att ge det politiska eller kyrkliga etablissemanget en smäll på käften.

Nu är det Jan Hanvold som fått en käftsmäll, och frågan är hur han reser sig? Hittills gör han det genom att skylla på alla andra och slår omkring sig till vänster och höger utan någon som helst form för självinsikt.

Visjon Norge ligger i mina ögon väldigt nära att kunna kallas sekt, även om jag är medveten om de kulturella skillnader som finns mellan våra folk. Jag bodde 19 år i Norge och var en del av trosrörelsen där, så jag menar mig känna till tankegången bland de olika kristna. Oavsett skillnader måste vi kunna peka på kritikvärdiga förhållanden och en obiblisk och okristen ledarstil som inte hör hemma någonstans. Det är inte ok att sprida förakt och hat eller att berika sig på gåvor som i en del fall getts av fattiga pensionärer som tror de ger till Herren. Herren behöver inga pengar. Så enkelt är det. Att det kostar att driva TV förstår alla, men då skall pengarna hanteras med största möjliga varsamhet så att det inte uppstår tvivel kring hur mottagaren använder gåvorna.

Visjon Norge och Jan Hanvold har enligt de uppgifter som framkommit hanterat insamlade medel på ett sätt som ifrågasätter deras moral och etik. Som kristen pastor, församling och tv-station får det inte förekomma tvivel kring förtroendet på detta området. Man får helt enkelt inte berika sig själv på insamlade medel eller använda pengarna till andra ändamål än det som angetts. Punkt.

Aletheia har sökt Jan Hanvold för en kommentar.

profil-ag-nice-kopia

Andréas Glandberger

Källor och relevant information
[1] https://www.youtube.com/watch?v=E3U0Pn29pa8
[2] NRK Brennpunkt – Pengepredikanten
[3] Jan Hanvold: ”NRK har fått hjelp av judaser i staben”
[4] Vebjørn Selbekks ledarartikel – Jan, Judas og Jesus
[5] https://www.facebook.com/JanHanvold/posts/1160733250680027
[6] https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=10208070209295390&id=1304270766

http://www.dagen.no/Nyheter/pengeinnsamling/Hanvold-kan-bli-svartelistet-404360
Vebjørn Selbekk

SVT Riket – Om kanal 10

VG – Om å stjele fra Gud

Jan Hanvold binder Mammons demoner och blir full i anden

Hanvold säger sig ha mordhotats

Økonomi i kristne organisasjoner – dagen.no
Hanvolds svar – dagen.no

Vägrar svara angående Judas-eposten

Judas-anklage kan være lovbrudd

Enveiskjøring i Calmeyergaten

Visjon Norge og NRK Brennpunkt

– Vil ikke kritisere Hanvold

Brennpunkts beste seertall på halvannet år

Jan, Judas og Jesus Donald Trump som avgud

– Hanvold er Norges svar på Donald Trump

NRK slår tilbake

Nye anklager mot Hanvold

Lojaliteten satt på prøve Rammet av falske tiggerbrev

*Översatt från norska av Andréas Glandberger.
** Översatt med de grammatiska fel som förekommer i Hanvolds e-post och Facebook.

=>
20

Ämne: Mediebevakning, NYHETER, OPINION & DEBATT

Nyckelord: , , , , , , , , , , , , ,

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?