Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Den svenska oron

Skärmdump Google

Skärmdump Google

Det finns en oro i Sverige för vad som håller på att hända med vårt land. Beroende på vem man frågar ser denna oro lite olika ut, men kan man ta de olika sorters oro som växer fram på allvar, eller är det bara den ena sidans oro som skall vara gällande?

I en ledarartikel publicerad i den kristna tidningen Dagen uttrycker Carl-Henric Jaktlund att ”Sverige håller på att bli ett mer främlingsfientligt land”[1]. Sverige har i decennier haft en mycket liberal och invandringsvänlig migrationspolitik utan att fördenskull haft en fungerande och bärkraftig integrationspolitik. Resultatet av den förda politiken har gett oss ett stort antal så kallade utanförskapsområden där bilbränder och stenkastning mot utryckningsfordon blivit vardagsmat och något vi börjar vänja oss vid, men det finns en stark oro bland folk kring denna utveckling.

Skall denna oro tas på allvar, eller bottnar denna oro i främlingsfientlighet?

På vilket sätt håller Sverige på att bli mer främlingsfientligt? Genom att regeringen upprätthåller gränskontroller och att personer som inte har reella asylskäl inte får stanna? Det finns de som förespråkar att Sverige skall ha en fri invandring utan några som helst kontroller vid gränsen. Argument som att Sverige är rikt nog för alla och att det finns mer än nog plats för x-antal miljoner människor till, hörs från de ivrigaste rösterna i debatten. I mångas öron är detta en form för extremism, och jag frestar mig att kalla den för godhetsextremism då en del av dessa förespråkare anser att deras bibelsyn i invandringsfrågan är sanktionerad av Jesus själv. Därmed finns det inte så mycket annat att diskutera helt enkelt. Det ges inte utrymme för en annan syn, och vi har en polarisering redan innan samtalet ens börjat.

Vår tidigare statsminister Fredrik ReinfeIdt är en som menar att vårt land är så stort och har plats till så många. Han menade att vi skulle öppna våra hjärtan och plånböcker, och genom detta banade han väg för ett regeringsskifte. Visst finns det utrymme i Sverige, men finns ingen fungerande plan för en obegränsad invandring går det åt skogen. Vi såg alla hur det gick när det som mest kom 10 000 invandrare i veckan förra året. Det gick inte alls bra till slut.

Om man på allvar tar bibelorden som en del framlägger som belägg för att Sverige skall ta emot obegränsat med invandrare, har man nog missförstått en del. Vårt land skall visst ta hand om flyktingar som behöver hjälp, så det är inte det jag vänder mig emot. Däremot vänder jag mig emot de argument som jag sett under åren som innebär att vem som helst skall kunna komma till Sverige, helt okontrollerat, och att vi som kristna begår en synd om vi inte öppnar våra hjärtan för detta.

Vad är det för fel att kontrollera vilka som kommer till vårt land? Det är ju ren idioti att det inte gjorts tidigare.

Det är ett naivt och i mina ögon ett mycket farlig sätt att tänka på. Kan vi öppna våra hjärtan och samtidigt vara nyktra nog att kunna föra en ansvarsfull invandrings- och integrationspolitik utan att fördenskull vara sämre kristna?

Den som kallar sig kristen och röstar på Sverigedemokraterna är en sämre kristen, menar debattören och aktivisten Micael Grenholm. Grenholm är drivande i frågor kring fri invandring och har mycket starka åsikter i de frågor som ligger honom starkt om hjärtat, men också gentemot de som förfäktar en annan syn än honom. Han är mycket generös med de skattepengar som vi betalar in och delar gärna ut dessa till alla som kommer, för Sverige har råd med detta verkar han anse enligt de debatter jag följt i frågan där han deltagit. Kort verkar en av hans hjärtesaker vara att vi har råd att bli fattigare för att andra skall få det bättre.

I en tråd på Facebook hos pastorn och statsvetaren Stefan Swärd, uttryckte Grenhom senast i går att de som sympatiserar med SD är sämre kristna[2]. Det är just sådana här uttalanden som gör att polariseringen bland kristna i Sverige ökar. Grenholm och Swärd har tillsammans skrivit en bok där de lägger fram sina synpunkter kring invandring och sin starka aversion gentemot Sverigedemokraterna.

grenholm-sd-samre-kristna

Svenskar är oroliga. Oavsett om de röstar på Kd, S, M, C eller SD finns det en oro över utvecklingen i många delar av vårt land. Den som inte kan se de negativa sidorna vid den förda politiken lever utifrån min förståelse i en annan verklighet. I min egen stad Uppsala är det ett ökande problem med bilar som sätts i brand, stenkastningar mot polis, brandkår och ambulans, och folk känner sig rädda att vistas i stan på kvällar eftersom antalet fall av misshandel och rån ökat dramatiskt [3]. Är det då bara invandrare som begår dessa brott? Nej, men en stor del av ökningen beror tyvärr på grund av invandrare. Fakta undanhålls offentligheten kring vilka som ligger bakom många vålds- och sexualbrott [4,5]

Är vi rädda för sanningen?

Skall inte våra barn kunna ta bussen hem efter ett ungdomsmöte i kyrkan utan att riskera att bli nedslagna och rånade? Är vår oro rasistisk och mindre allvarlig än den Jaktlund beskriver i sin krönika? Att högerextremismen växer i Sverige är djupt bekymmersamt och bör bekämpas med alla lagliga medel. Dock är inte allt som finns till höger om vänster extremt, något allt för många journalister verkar mena när de försöker skildra sin verklighet som Sveriges verklighet.

Personligen anser jag att vänsterextremismen är ett större hot mot Sverige än högerextremismen, men båda är avskyvärda och borde bekämpas lika starkt.

Det är en sak att sitta i sin trygga tillvaro på Södermalm, Östermalm eller i en villa på landsbygden, där den största oron är trimmade epatraktorer med bashögtalare som får fönstren att skaka, och fulla lokala playboys som knuffas i kön på Sibylla en lördag kväll. För de som lever i Sveriges utanförskapsområdena med bilbränder, misshandel och det som finns beskrivet ovan, utspelar sig en annan verklighet än vad många tidningars krönikörer målar upp.

Är de som beskriver denna verklighet rasister? Vad med de artiklar som beskriver verkligheten för Sveriges pensionärer där många lever i fattigdom och till och med svält [6,7,8]? Skall denna oro tas allvarligt? Samtidigt som de som byggde vårt land lever i fattigdom finns det människor som tjänar enorma pengar på invandrartraffickingen, och trots allt snack om att vi inte får ställa grupper mot varandra så är det precis hur verkligheten ser ut för allt fler svenskar idag. När man kan ta in 3-4 ensamkommande i sitt hem och tjäna 75 000 – 100 000 kr/ månad på detta tror jag de flesta förstår att det inte bara är medmänsklighet som ligger bakom, utan i allra högsta grad ett cyniskt utnyttjande av ett mycket felaktigt system. Man skulle kunna skriva en egen artikel om denna trafficking och hur cyniskt många utnyttjar detta korrupta system, även kristna, men det får andra ta sig av.

Vi måste kunna prata om folks oro oavsett vilket parti de röstar på. Det måste bli ett slut på verklighetsflykten bland vissa journalister och debattörer där endast deras syn skall vara den rådande sanningen och verkligheten. Sverige består av många människor med olika bakgrund, det vare sig religiöst eller politiskt, men tillsammans utgör vi nationen Sverige. Jag tror väldigt många är bekymrade för det som pågår i vårt land, och vi måste kunna diskutera hela befolkningens oro utan att diskriminera någons oro baserat på vilket parti de röstade på.

Ingen pastor, debattör eller journalist har rätt att döma andra baserat på sin egen exklusiva övertygelse. Vågar vi tala med varandra och inte om varandra, och vågar vi låta våra olika åsikter utmana de åsikter vi själva har utan att klistra negativa epitet på motparten?

profil-ag-nice-kopia

Andréas Glandberger

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Källor

[1] http://www.dagen.se/ledare/hor-lofven-bara-en-viss-sorts-oro-1.806514
[2] https://www.facebook.com/stefan.sward.9/posts/1463508273676757?comment_id=1463746636986254&comment_tracking=%7B%22tn%22%3A%22R%22%7D
[3] http://www.unt.se/uppland/uppsala/polisen-kraftsamlar-mot-gatuvald-4357834.aspx
[4] http://www.svd.se/polisen-hemlighaller-fakta-om-flyktingarbete
[5] http://www.expressen.se/nyheter/polisens-hemliga-kod-doljer-tusentals-brott/
[6] http://www.svt.se/nyheter/nyhetstecken/stadsmissionen-larmar-manga-aldre-svalter
[7] http://www.svt.se/nyheter/inrikes/expert-15-000-gamla-riskerar-svalta-ihjal
[8] http://pensionarer.ifokus.se/discussions/58302fb2ce12c423c50000fb-75000-aldre-allvarligt-undernarda

=>
20

Ämne: OPINION & DEBATT

Nyckelord: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?