Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Ärkebiskop Jackelén, Påven, Dalai lama m.fl. uppmanar till interreligiös vänskap

En rad religiösa företrädare uppmanade förra onsdagen människor att finna vänner i olika religioner i hopp om att det kommer att främja ömsesidig förståelse och lätta spänningar runt om i världen. Bland ledarna finner vi givetvis påven, men också svenska ärkebiskopen Jackelén.

Ledare från kristna, muslimska, judiska och andra religioner har skapat denna YouTube-kanal för att nå ut med sitt budskap:

I videon säger bland annat Ayatollah Sayyid Fadhel Al-Milani:

”Vårt råd är att finna vänner bland anhängare av alla religioner”, medan påven Francis och Rabbi Abraham Skorka säger att deras religiösa erfarenheter har blivit berikade av vänner från andra religioner.

Dalai Lama säger att ”vi kan utbyta djupare erfarenhet” genom personliga kontakter och vänskap.

Rabbi Dr Alon Goshen-Gottstein, chef för Elijah Interfaith Institute som hjälpte till att organisera det gemensamma uttalandet, kallade proklamationerna ”en väsentlig nyhet utifrån ett teologiskt perspektiv.”

”Vi kan inte förneka att i många religioner kan du hitta texter som inte är öppna, eller till och med fientliga mot andra trosutövanden”, sa han. ”När världens viktigaste ledare nu uppmanar till vänskap, bekräftar de faktiskt ett visst sätt att utöva religion och förkastar en annan.”

 

=>
20

Ämne: INRIKES, Nya Ekumeniken, NYHETER, UTRIKES

Nyckelord: , , , , , , , ,

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?