Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Familjen Alfvén’s organisation ’Love and hope’ anklagad för falsk marknadsföring

Flera mycket besvärande uppgifter kring familjen Alfvén’s organisation ’Love and hope’ framkom idag i Aftonbladet. För de som följt debatten i sociala medier var dessa avslöjanden inte nya. Så inleder Ab:

”Den ideella organisationen Love and hope samlade in 32 miljoner kronor mot barnsexslaveri förra året. Organisationen pekar felaktigt ut barn som prostituerade, företrädarna flyger i business class, bor på lyxhotell och ljuger om att de själva räddar barn från bordeller. – All information som de har gett till svenska folket är full av lögner, hävdar Raju Sundas, tidigare samarbetspartner i Nepal.”

Vidare: ”Här är ett exempel från Instagram förra året. Tre småtjejer tittar på betraktaren. Under bilderna syns samma tjejer i tonåren. Texten lyder: ”Tre flickor. Runt 8-årsåldern. Prostituerade och totalt förstörda. Tre flickor. 6 år senare. Fulla av hopp och en tro på en framtid som de aldrig trodde fanns. De skrattar, de ler, deras ögon är fyllda av liv igen. Det är det här som är LoveNepal. Tack för att du är med och gör det möjligt!”

Enda problemet är att de tre flickorna aldrig har varit prostituerade.

– Det där är rent ut sagt fantasi från Mikaels sida, säger Håkan Gabrielsson, missionär som driver välgörenhetsorganisationen Out of Ashes.”

Familjen Alfvén’s ’Love and hope’ har kantats av trassliga relationer sista åren, vilket som sagt redan framkommit i sociala medier. Aletheia har i omgångar kontaktats av oroade kristna som undrat om vi inte skulle ta upp det hela. Ironiskt nog fick jag först kännedom om trassligheterna via en betald annons av organisationen, där de förgäves försökte bemöta den växande kritiken. Ovanligt förfarande, minst sagt.

Det handlar om arbete utomlands av andra organisationer som familjen gett sken av att vara deras eget arbete. Smart marknadsföring, rörande bilder kryddat med halvsanningar.

Sedan den klassiska fällan för predikanter med bakgrund i Trosrörelsen. Dyra hotell och dyra flygstolar. Brett samvete vad gäller hur gåvomedel används.

Av någon anledning placerar Aftonbladet familjen som pingstvänner, men i den mån uppgifterna stämmer kan jag på rakt arm säga att denna typ av agerande har de i så fall inte lärt sig där. (Pingströrelsen) Dyra hotellrum och resekostnader tillhör kulturen bland topparna på Livets Ord. Kanske har det blivit bättre idag, men åtminstone historiskt, har det varit så.

Vi mötte ju samma problematik när vi utredde Livets Ords arbete i Ukraina för ett par år sedan.  På så vis kan jag tycka det är fel att svensk pingströrelse nu får del av hundhuvudet för Aftonbladets avslöjande.

Känner inte familjen Alfvén personligen, men har gemensamma vänner. På så vis vågar jag gå i god för att familjen haft goda intentioner och vill väl. Tyvärr räcker inte alltid våra goda intentioner när miljonerna börjar rulla in i en kristen organisation. Här ställs vår karaktär på prov, och hur gåvomedel används är en allvarlig sak.

Vad jag kan se finns ’förmildrande omständigheter’ för de dyra flygresorna för Mikael Alfvén, som på grund av en bilolycka har svårt att resa i billigare stolar. Men exemplet som ges i artikeln på hotellsvit och totala hotellkostnader går inte att försvara. Ej heller lögnerna kring bilder i marknadsföringen och att göra andra organisationers arbete till sitt eget, i uppenbart insamlingssyfte.

En annan ’förmildrande omständighet’ är givetvis att Aftonbladet inte har mycket till övers för kristna organisationer och karismatiska predikanter.

Men, hur man än vrider och vänder på det hela bör en kristen hjälporganisation klara en granskning bättre än så här.

Som gammal Mexikomissionär vet jag att rapporterna från missionsfältet genererar gåvogivare. Jag hade mer än en gång anledning att ifrågasätta vissa amerikanska missionärers rapportering i nyhetsbrev och insamlingskampanjer. Det är dock en sak att vara överdrivet positiv i bedömningen av antal nyfrälsta, och en annan att falsifiera information på det sett som framkommer här.

Om så bara hälften av granskningen stämmer, är hela situationen tragisk och beklaglig. Goda intentioner eller ej, familjen Alfvén har onekligen dragit skam över namnet Jesus och kristet hjälparbete över lag.

Låt oss hoppas och be att hela situationen samverkar till det bästa och att både den berörda familjen och annan kristna organisationer kan dra lärdom av avslöjandena. Personligen känner jag bara sorg när jag läser om det som framkommit.

Daniel ’My Two Cents’ F orslund

Relaterat:

Dagen försvarar familjen: Anklagelserna mot Love and Hope: ”Verkar vara lösa påståenden”

Dagen 2016: Stanley Sjöberg stoppas från Löttorp av Mikael Alfvén, Love Nepal (Rubrik redigerad, Red. anm.)

Världen idag om arbetet (2013): De har räddat 600 badiflickor

Dagen (2016): De befriar flickor som sålts som sexslavar

=>
20

Ämne: INRIKES, Mediebevakning, NYHETER

Nyckelord: , ,

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?