Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Hur ser en ”kristen migrationspolitik” ut?

Skärmdump www.dagen.se

I en personlig och engagerande debattartikel i tidningen Dagen ställer Bengt Sjöberg en del frågor kring migrationspolitik och flyktingar baserat på de erfarenheter han har efter många år som flyktingpastor. Bengt har ett brinnande och i mina ögon helt unikt engagemang och omsorg för flyktingar, och han går både en och två extra mil för sina vänner.

När man läser om Bengts erfarenheter är det svårt att inte hålla med honom i det han skriver, och jag tror faktiskt väldigt många kristna gör det. Det finns åtskilliga historier om hur tjänstemän på Migrationsverket behandlar asylsökare, och speciellt de som konverterat till kristendomen verkar behandlas extra illa. De får gå igenom regelrätta förhör och förväntas kunna svara på de mest knepiga frågor om bibeln och kristen tro. Om svaren inte tillfredsställer tjänstemannen kan det betyda att den kristna asylsökaren får avslag på sin ansökan om asyl och skickas ut ur Sverige.

Bengt har många horribla exempel på hur dessa konvertiter behandlas, något jag sett under de år jag följt honom via Facebook. Med detta som utgångspunkt är det som nämnt lätt att hålla med honom i det han framför i sin artikel.

Däremot finns det en del frågor jag under åren haft beträffande många kristnas syn på migrationspolitik och flyktingar, och därför är det inte helt lätt att svara på Bengts avslutande retoriska fråga i slutet av hans debattartikel utan att först ställa en del frågor. Bengt frågar med utgångspunkt i sina erfarenheter från sitt arbete för flyktingar vilka partier som skall få våra röster vid höstens riksdagsval och efterlyser en mer human flyktingpolitik.

”Finns det några som vågar bryta mönstret och stå upp för en human flyktingpolitik? Finns det hopp om att rakryggade politiker bryter partipiskans hämmande och låsta positioner? Vilka ska få våra röster i höst?” – Bengt Sjöberg i Dagen

För den som skulle kunna kallas kritisk till delar av den samhällsutveckling som skett i Sverige de senaste 15-20 åren har det rest sig en hel del frågetecken i samband med att ämnen rörande migrationspolitik diskuterats bland kristna på nätet.

En del kristna förespråkar helt öppna gränser och fri invandring för alla som vill komma till Sverige. Andra är mer restriktiva och anser i alla fall att invandringen bör vara kontrollerad, men i stort sett verkar kristna överlag förespråka en generös migrationspolitik.

Att ha en restriktiv syn på migration innebär ofta att man stämplas som extremhöger och rasist i dagens Sverige. Kristna verkar dela dessa uppfattningar även om retoriken i samtalen kristna emellan kan vara något lugnare än i den sekulära debatten.

Jag anser att vi inför valet i höst faktiskt måste kunna diskutera migrations- och flyktingpolitik som baserar sig BÅDE på det som Bengt Sjöberg framför och de problem vi faktiskt har i Sverige på grund av en totalt misslyckad politik inom ovan nämnda områden.

Det svenska multikulturella experimentet är helt enkelt ett fiasko, och fortsätter vi med samma politik styr vi landet mot avgrunden. Bengt frågar i början av sin artikel hur det civila samhället mår idag, och det är en fråga som jag anser i allt för många fall besvaras på ett verklighetsfrånvänt sätt.

”Men hur mår det civila samhället i dag?” – Bengt Sjöberg i Dagen.

Verkligheten är den att vi i Sverige idag har ett brottsscenario utan dess like. Hade någon sagt till oss som växte upp i det trygga samhälle jag upplevde vi hade på 70-talet, att vi 40 år senare kommer ha skjutningar och mord nästan varje dag, tror jag de flesta hade avvisat det som fantasier.

Sverige har tyvärr förändrat sig i takt med en ökad invandring. Skjutningar, mord, misshandel, våldtäkter är så vanligt numera, att när vi läser om det i tidningarna är det nästan så att vi bläddrar vidare till andra nyheter för att slippa läsa. Många rapporterar att invandrare ligger bakom majoriteten av dessa brott, och fortsätter vi föra den samma meningslösa politiken kommer Sverige i ännu större grad bryta samman.

I denna kontext skulle jag vilja fråga kristna, både ledare och gemene man, vad man egentligen menar med en ”human och generös flyktingpolitik”?

Skall alla som kommer till Sverige få permanent uppehållstillstånd? Hur många flyktingar skall Sverige ta emot varje år? Finns det något tak för antalet flyktingar och invandrare som skall få komma till Sverige? Skall det ställas krav till de som kommer? Skall staten helt okritiskt kunna använda skattebetalarnas pengar för att finansiera en migrationspolitik som spårat ur för länge sedan?

En känslig, men för många en annan viktig fråga, är hur vi möter den ökande islamiseringen som pågår i Sverige. Det finns ett antal frågor som jag tycker skall kunna diskuteras på ett sansat sätt inför det kommande valet, däribland de frågor som Bengt Sjöberg brinner för. Är det möjligt?

Så vilka partier kan det vara aktuellt att ge vår röst till i höst? Det som är helt klart är att de som visat att de inte kan hantera dessa frågor och den negativa utvecklingen i det svenska samhället definitivt inte bör få vår röst. Den sittande regeringen har visat sig vara en total katastrof på flera plan och måste röstas bort, så Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centern menar jag i alla fall är helt uteslutna. De jag har mest tror på, även om de alla har sina brister, är Kd, Sd och Moderaterna, men ett samarbete på tvärs av partipolitik måste till där man i första hand riktar in sig i att samarbeta för Sveriges bästa.

Hur ser då en ”kristen migrationspolitik” ut och vilket parti har den bästa flykting- och migrationspolitiken?

Andréas Glandberger

 

 

 

 

 

 

 

Skärdump: Aftonbladet

 

 

 

 

=>
20

Ämne: OPINION & DEBATT

Nyckelord: , , , , , , , , , , , ,

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?