Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Talkshow med Runar Søgaard & Jimmie Åkesson

Under måndagskvällen hölls det mycket omtalade ’väckelsemötet’ i Fyrishov i Uppsala dit Runar Søgaard bjudit in Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson för ett samtal med en lite annorlunda vinkling än andra politiska debatter.

Detta var dock ingen debatt eller för den delen ett väckelsemöte, utan mer ett samtal på en vänskaplig nivå med frågor som för den kritiskt objektiva saknade den skärpa man innan mötet hade förväntat. Även Jimmie Åkesson poängterade vid ett tillfälle att en fråga var väldigt ledande, så den som kom till mötet för att se Åkesson grillas gick besvikna därifrån.

Jag mötte tidigt upp för att säkra en bra plats samt för att prata med motdemonstranterna som hade lovat protestera. Det var dock en liten och ganska osynlig skara som höll upp små kartongbitar med slagord och som delade ut små flygblad. Även om jag på flera områden har en annan uppfattning än dessa aktivister hyser jag ändå en respekt för vad de gör eftersom de drivs av en genuin övertygelse.

Inne i salen började mötet med lite sång och musik innan Runar äntrade scenen och på ett muntert sätt introducerade Jimmie Åkesson. Det lyste givetvis igenom att Runar beundrade Åkesson som både person och partiledare, och det gick inte att undvika att lägga märke till att just detta präglade tonen under kvällens utfrågning. Inledningsvis berättade Åkesson kort om sin uppväxt i en liten småstad i Blekinge och om hur han som tonåring blev medlem i Moderata Ungdomsförbundet innan han gick med i Sverigedemokraterna.

Jag har sett många kristna som på ett kritisk och hånande sätt omtalar Åkessons bild av Gud och att han ber. Det måste jag säga att jag tycker är mycket osmakligt och totalt respektlöst. Sverigedemokraterna har aldrig profilerat sig som ett kristet parti, bara så att det är sagt. Att Åkesson står fram i offentligheten och berättar om den lilla tro han har och att han ber varje kväll borde få kristna att visa någon form för respekt, inte kritiskt hånande.

Jag vill återge just frågan Runar ställde Åkesson om att han ber till Gud och det svar han avgav:

-Jag har läst att du ber till Gud varje dag. Varför gör du det?

Det beror väl lite på vem som frågar. I ärlighetens namn, jag känner mig trygg med det. Det är svårt att förklara varför, för jag har ingen traditionell kristen tro på det sättet som jag tänker mig att du har. Det känns tryggt att göra det. Det är en form för terapi, man får prata av sig med nån som finns där men ändå inte finns där. Många frågar så här att ”vad önskar du då när du ber till Gud?” Jag ser inte det som en jultomte som man kan be om saker utan det är mer att få prata av sig, att be om välgång för min familj och mina nära och så.

Det kostar ju inget och jag brukar lite skämtsamt säga att varför skulle jag inte be? Det kan ju faktisk vara så att det har betydelse och det har ju inte kostat mig mer än en minut eller två per dag. Det är det värt helt enkelt.”

Aktivisten och bloggaren Micael Grenholm upplevde det jag citerat ovan på följande sätt däremot:

”Exempelvis frågade Runar om Jimmie trodde på Gud, varav han gav sitt standardsvar att det gör han om Gud definieras som normer och värderingar. Det är en absurd definition som visar att Jimmie inte ber till Gud, men Runar anmärkte inte detta utan påpekade att Jimmie sagt att han ber varje dag. Jimmie svarade att han ser det som terapi eller meditation för ”att få prata av sig”, men avfärdade tanken att det skulle kunna leda till bönesvar, något han kallade att tänka sig Gud som en jultomte.

Om det verkligen hade varit ett ”väckelsemöte” intresserat av ”sanning” borde Runar ha poängterat att det Jimmie kallar gud inte är Gud, och det Jimmie kallar bön inte är bön.” [1]

Som tur är ser Gud till hjärtat, oavsett vad andra än måtte mena. Vore det bättre om Åkesson inte bad? Ni som läser får själva bedöma Åkesson utifrån det han faktiskt säger och det andra tror sig veta om honom.

En annan, och för mig mycket viktigt fråga, var när Runar frågade Jimmie Åkesson om han anser att ett barn som är adopterat räknas som svensk enligt honom. Åkesson svarade ett resolut ja på frågan så det inte fanns några som helst tvivel var han och Sd menar. Tidigare under veckan kom det fram att en lokalpolitiker i Småland delat ’vit maktmusik’ där hon sympatiserade med åsikten att svensk är man endast om man har svenska föräldrar. Förhoppningsvis når hans svar även de som lyft fram detta som om det vore Sd’s ståndpunkt att adopterade inte skulle kunna vara svenskar.

Jag kan förstå kritikerna till den här kvällen eftersom de kritiska frågorna lyste med sin frånvaro. Med det sagt vill jag ändå lyfta upp det positiva som framkom under samtalet, för vågade man lyssna bortom sina fördomar och förutfattade meningar, fanns det ändock en hel del positivt utifrån en frikyrklig synvinkel:

  • SD är ett Israelvänligt parti som föreslår att flytta Sveriges ambassad till Jerusalem.
  • Partiet vill följa efter övriga nordiska länder i abortfrågan och sänka fristen för abort från nuvarande vecka 22 till vecka 12.
  • Åkesson och SD är även för samvetsfrihet inom vården.

Ska man sammanfatta detta tycker jag att det var en bra kväll  och ett bra initiativ eftersom jag gillar Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna. Om Runar skall fortsätta med konceptet där han intervjuar folk vore det förnuftigt att vässa kniven inför de kommande samtalen och våga ta upp frågor som kan vara obehagliga att ställa.

Vebjørn Selbekk

Efter mötet minglade jag lite med folk som var där och pratade bland annat med chefredaktören för norska Dagen, Vebjørn Selbekk. Han kunde berätta att Sverige har stort inflytande på Norge och att man följer noga med på det som pågår i Sverige. Under vårt samtal kommer Julia Kronlid fram och pratar med oss. Jag har tidigare under åren haft lite kontakt med Julia, så det var väldigt roligt att äntligen träffas. Julia är vice ordförande för Sverigedemokraterna och det var kul att få presentera henne för Selbekk, som även passade på att intervjua henne. 

Julia Kronlid

Jag ställde själv henne en fråga om hur hon kände då Livets Ords pastor under Europakonferensen gick ut och varnade för SD och påpekade att partiet har nazistiska rötter och att detta är oförenligt med en kristen människosyn och klassisk kristen tro. Julia Kronlid kunde berätta att hon blivit väldigt ledsen över Lundqvists uttalande och att hon formulerat ett svar som hon hoppades Världen idag skulle ta in.

Är det oförenligt för en kristen att rösta på Sverigedemokraterna? Jag menar att att en kristen mycket väl kan rösta på SD och tycker det är mycket tråkigt att Lundqvist valde att polarisera och bidra till ett ännu hårdare samtalsklimat mellan kristna, men det är en annan debatt.


/Andréas Glandberger

 

[1] https://helapingsten.com/2018/08/21/lognen-ska-gora-er-bundna-tankar-fran-runars-och-jimmies-vackelsemote/

Norska Dagens rapport från mötet

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/4dAeyV/jimmie-akesson-huvudperson-i-vackelsemote-i-uppsala

Jimmie Åkesson deltar i väckelsemöte med Runar Sögaard: ”Jag ber till gud varje dag”

https://www.expressen.se/nyheter/val-2018/runar-sogaard-moter-akesson-for-vackelsemote-i-gympasal/

 

=>
20

Ämne: NYHETER

Nyckelord: , , , , , , , , ,

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?