Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Tre regeringar har ljugit om ”ensamkommande”

Faksimil från meritwager.wordpress.com

När jag var med om att dra igång en verksamhet med att arbeta med så kallat ensamkommande flyktingbarn 2006, trodde jag att jag skulle jobba med barn och tonåringar. Jag har sedan dess jobbat varierande inom branschen, med arbetsledande funktioner och ansvar för två EKB. På sistone har jag återgått till den mer omsorgsgivande delen av arbetet i formen av handledare och mentor.

Det första som slog mig var naturligtvis att barnen såg ut att vara väldigt gamla. Men eftersom jag då inte visste hur afghaner såg ut, lade jag den tanken på hyllan. Det andra som slog mig var att afghaner måste vara enormt mycket mer intelligenta än svenskar. Jag hade ett tag en egen förklaring till detta som gick ut på två delförklaringar. Kollegor har sagt att de tidigare tänkt liknande. Den ena var att barn i Afghanistan tvingas bli vuxna tidigare och det påverkar åtminstone den sociala mognaden. Den andra förklaringen var att de som verkligen lyckas ta sig hela vägen till Sverige förmodligen oftast är de smartaste. Det fanns en tredje förklaring…

Långsamt kommer insikten
Efter att ha jobbat i två år – jag erkänner, detta borde jag ha insett direkt – förstod jag att de olika ledtrådarna pekade i en annan riktning. Att flera av dem hade åldershåravfall, fleråriga rynkor vid ögonen, kunde saker som man bara lär sig i högre studier, hade facebook-konton i andra namn och angiven ålder 23-27 et cetera. Jag var IT-ansvarig och fixade deras datorer – de visade mig detta självmant, och litade på att jag höll mig till förbudet att avslöja detta för Migrationsverket. Att de pratade och resonerade som vuxna, gjorde det svårt att bedriva den omsorgsvård som socialtjänstlagen förutsätter för ungdomar. Det är inte lätt att få en 25-åring som inte sällan lämnat egen fru och barn, att anpassa sig till att gå och lägga sig kl.22 en måndag. Det är inte lätt att motivera och vägleda forna officerare i den afghanska armén under arbetsmodellen ”han är ett barn”.

Naiviteten delades av de flesta kollegor som jobbat kortare än två år med detta. Jag minns hur jag förfasades över att de tyckte att det var så gulligt när den ”15-årige” killen på boendet hade fått en 15-årig flickvän som så att säga ”sov över” i hans säng på boendet. När det visade sig senare att den unge killen i själva verket avslutat sina universitetsstudier i annat land och var 28 år, frågade jag kollegorna om de fortfarande tyckte att deras intimitet var lika gullig. Man ska alltså komma ihåg att alla som har tonårsdöttrar i stora delar av landet får brottas med att deras döttrar har vuxna män som klasskamrater. Och tro mig, många av dem skaffar dem som flickvänner. Den killen som slog rekord hade tre stycken övernattande tjejer samma natt, ifrån årskurs åtta eller nio.

När jag sent omsider gjorde insikten förfärades jag liksom varje tänkande människa, över att de som verkligen skulle vara berättigade och i sant behov av hjälp skulle komma att nekas detta i framtiden. Eftersom alla som inte ljuger vet att denna invandring av i huvudsak outbildade människor kostar enormt mycket pengar. Det finns givetvis undantag, som berättelsen om det 28-åriga barnet ovan visar.

Hjälp rätt flyktingar
Man önskar att det inte bara vore för Feministiskt initiativ som man blivit tvungen att på ett barns nivå förklara att pengar inte växer på trän, och att man måste prioritera i denna grymma värld. Man ser det nu inte minst på SD:s utspel om att vi inte ens längre har råd med kvotflyktingar. Givetvis har de rätt, oavsett vad man må tycka i övrigt om SD:s politik. Den som ju för övrigt i huvudsak är en kopia av de mest framgångsrika idéer som Moderaterna och Socialdemokraterna fört fram under 60-80talen. Nu kopierar dessa partier och Kristdemokraterna SD:s politik i mångt och mycket istället, d.v.s. återvänder till sina rötter när deras vansinnespolitik havererat. Undantagen är extrempartierna C, MP och V, som håller fast vid vansinnet. Björklunds liberaler törs inte säga vad de sa för drygt ett decennium sedan. Feministiskt initiativ tar väl ingen läsare här på allvar hoppas jag. En sund reaktion är att inte ge någon av de partier som havererat flyktingpolitiken sin röst någonsin mer. Egentligen tror jag inte att det finns politiska lösningar för detta djupgående sabotage, det är bara Guds nåd i enlighet med 2 Krön 7:14-15 som kan rädda. Dock kanske Gud använder politiska verktyg efter omvändelsen.

Jag skriver denna långa inledning för att börja vid fakta. Att jag jobbat i nästan tolv år med detta borde tala något om min omsorg för dessa människor, trots att de ofta ljugit i sina ansökningshandlingar vid Migrationsverket. Något som är brottsligt men aldrig polisanmäls. Jag förstod dem – de lämnade ett land i kaos och kanske främst fattigdom, för att få en bättre framtid. Vem skulle inte gjort det i deras situation om det var möjligt? Jag försökte göra det bästa av situationen, och hjälpa dem med svenska språket och att byta ut sin oftast urusla kvinnosyn. Min egen morfar flydde kommunister och nazister i en roddbåt från Estland under 2:a världskriget, och släpade sig iland vid Fårö fyr på Gotland.

I den iver jag visade i början, gick jag väldigt långt för att hjälpa. Jag ringde afghanska ambassaden i Pakistan och vred om tummarna på tjänstemän där, för att få hit anhöriga till de unga männen. På fritiden skrev jag en överklagan till Migrationsöverdomstolen, så att en uzbek som påstått att han flytt Afghanistan fick stanna – han är väl i Rakhmat Akilovs ålder nu. Ett antal av ”barnen” har varit i 30-40-årsåldern, vilket förstås är svårt att smälta om man inte sett det själv. Jag kollade faktiskt upp att det inte var just Akilov som jag hjälpt, och jag kände djup ånger över att jag hjälpt den korrupta Migrationsöverdomstolen att fatta ett oriktigt beslut. Tänk om just jag hade varit delansvarig för Drottninggatan? Samtidigt kanske jag räddade en mans liv, som min intuition sa mig – jag kan inte veta. Vad jag vet är att jag utnyttjade gapande hål i den svenska flyktingmottagningens regelverk. Det som tidigare varit min största stolthet i min insats i flyktingmottagningen förvandlades till en välbehövlig kalldusch.

Vad jag vet är också att det inte finns någon ansvarsutkrävning, ingen plan, och ett agerande som underminerar Sverige som land.

Afghaner från Iran, Uzbekistan och Pakistan
De ensamkommande unga män som nu kommer ifrån Afghanistan, och inte minst de 9000 som eventuellt omfattas av den nya gymnasielagstiftningen, är numera yngre när de kommer. Eftersom de ofta avsiktligt slänger sina id-handlingar är det svårt att veta. Jag skulle säga att kanske knappt hälften av just dessa är under myndighetsåldern. Men nästan ingen av dem är från Afghanistan. Detta vet Migrationsverket. Detta vet de politiker som skapade den nya gymnasielagen (Centerpartiet, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet), liksom personalen på boendena vet detta. Advokaterna som företräder dem vet det. De som driver företag och institutioner vet det. Polisen vet det synnerligen väl. Många cyniska språktolkar har uttryckt sin avsky över fusket – och de är själva invandrare som inte sällan hatar svensk flyktingpolitik trots att den gett dem ett yrke och en framtid här.

Var kommer de ifrån? De kommer ifrån Iran (ibland Uzbekistan/Pakistan). Så har det varit i många år. Man kan hjälpa mellan 4 och 10 flyktingar som inte får de extremresurser på de små hotell boendena är, för samma kostnad som en ung man på HVB/EKB. De mest behövande kommer härmed i kläm. I Iran har Afghaner bott i generationer. De får inte medborgarskap där, utan måste förnya uppehållstillstånd var sjätte månad om de inte är välbärgade. Polisen i Iran är ökänd i hela världen, så visst förekommer det övergrepp och rasism. Men de har det definitivt inte värre än en stor del av övriga världen, och de uppfyller inte fastställda flyktingkrav. Undantaget är kristna konvertiter och människor inom olika sexuella minoritetsgrupper, som faktiskt blir dödade vid upptäckt.

Importerat våld mot kvinnor
Jag är genusvetare. Jag har läst kvinnohistoria, och jag har i min examen specialiserat mig på att undersöka mäns sexuella våld emot kvinnor. Om det är något jag med säkerhet kan säga, tvärs emot vad somliga så kallade experter säger, är att gruppvåldtäkter knappt existerade för 30 år sedan. Överfallsvåldtäkter utgjorde en mikroskopisk andel av våldtäkter. I takt med vår oansvariga migrationspolitik har vi gått från att vara kanske det tryggaste landet i världen för kvinnor, till att bli våldtäktshuvudstaden i Europa. Den utvecklingen har exploderat de senaste tio åren, i takt med vansinnespolitiken. Det beror inte på att folk kollar mer på porr. Det beror inte på att kvinnor ”ber om det” genom utmanande klädsel, ett motbjudande resonemang för övrigt. Folk kollar mer på porr i många av våra europeiska grannländer.

Kolla själva upp BRÅ:s statistik. Eller varför inte, det otroligt invandringsvänliga Aftonbladets egen undersökning, som visar att 88 % av våldtäkterna inte begås av ursprungssvenskar. Invandrare är inte ondare än svenskar. Vad det handlar om är bedrövlig kvinnosyn ifrån barnsben som backas upp med religiöst legitimerande av beteendet i vissa fall. Och som sagt, en usel insats från det svenska samhället att integrera dem som inte kan acceptera att kvinnor har en oemotsäglig rätt till att behandlas jämställt i Sverige, med fredad kropp utan att behöva ha en manlig livvakt med sig. Den som inte tror mig borde praktisera på ett boende en vecka, och prata kvinnosyn!

Nej, det är som Åkesson och även Björklund säger – nämligen att människor ”byter inte värderingar bara för att de byter mark under fötterna”. Vi kan anklaga oss själva för att vi gjort ett så dåligt jobb med att tvinga fram en värderingsförändring som ett självklart villkor för att få bo i Sverige. Men främst måste vi ställa politikerna till svars för vad de gjort mot Sverige. Glöm inte detta den 9:e september.

John S (f.d. Nilsson)
Tidigare fast skribent på Aletheia
(och en av dem som jobbat längst tid med ensamkommande i Sverige)

 

=>
20

Ämne: OPINION & DEBATT

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?